Boudewijn Büch krijgt eigen straat in Wassenaar

In Wassenaar krijgt een straat de naam van schrijver en programmamaker Boudewijn Büch, die 10 jaar geleden overleed. Dat maakte burgemeester Jan Hoekema zaterdag bekend tijdens de tweede Boudewijn Büchlezing

in het dorp waar hij opgroeide en waarover het Algemeen Dagblad bericht.

Wassenaar denkt aan een straat in het centrum, maar definitief is dat nog niet. ‘Büch is toch een ‘local hero’ in Wassenaar en daarom willen we hem in het dorp de plaats geven die hij verdient”, zo motiveert Hoekema het besluit. Dat Büch niet altijd vleiend was over Wassenaar deert Hoekema niet. ‘Ach, heeft niet iedereen een haat-liefdeverhouding met zijn geboortedorp? Ik vind het wel grappig om te lezen.”

Wassenaar gaat in samenwerking met de Werkgroep Boudewijn Büch Biografie ook nadenken over een fonds om jonge schrijvers bij te staan. Het idee is jaarlijks een zogenoemde Boudewijn Büchbeurs uit te reiken. ‘We gaan niet direct geld beschikbaar stellen, maar we willen de werkgroep bijstaan in het zoeken naar geld om zo’n fonds op te zetten’, aldus Hoekema.

Aandacht voor Büch op Nederland 3 en Best24
De VARA zendt vanmiddag om 14.45 uur op Nederland 3 de documentaire Herinneringen aan Boudewijn Büch uit. De digitale themazender Best 24 zendt aansluitend op de VARA-special, het programma Markant Nederland uit. In Markant Nederland, gaat Büch terug naar Ootmarsum, waar hij de vakanties doorbracht tijdens zijn jongensjaren. Hij vertelt onder meer over zijn vader, zijn verzamelwoede en zijn gevoelens voor landsgrenzen. Büch draagt verder zijn gedicht Ootmarsum voor. Deze tv-hommage wordt zaterdag 18 november om 15:30 uur uitgezonden op Best 24.

Boudewijn Büch was naast schrijver en programmamaker ook dichter, columnist, wereldreiziger en verzamelaar. Hij werd in zijn laatste levensjaren vooral bekend als regelmatig terugkerende gast bij het tv-programma Barend en Van Dorp. Hij toonde daar vaak enthousiast en met witte handschoenen aan oude boeken.