Landelijke DAB+-dekking GigantFM is tijdelijk

De landelijke digitale etherdekking (DAB+) van de commerciële radiozender Gigant FM is van tijdelijke aard. Uiteindelijk zal de radiozender alleen via DAB+ in Noordoost Nederland te horen zijn. Dit bericht de radiozender in een persbericht.

DAB+

Sinds eind december zendt de radiozender vrijwel landelijk uit in de digitale ether via het netwerk van de commerciële exploitant MTVNL. Voorheen was de radiozender alleen via de kabel en glasvezel te ontvangen in Noordoost Nederland. De landelijke etherdekking is echter niet permanent.

Kennismaken

Muzieksamensteller en bestuurslid Marco Kocks van GigantFM: “De grote dekking is bedoeld om een groter publiek kennis te laten maken met ons unieke format: Nederlandstalig, Goud van Oud en Piratenklassiekers”. Uiteindelijk zal de DAB+ dekking worden teruggebracht naar een kleiner gebied in Noord Nederland waar GigantFM zich ook vooral op richt. Het publiek dat GigantFM dan heeft weten te vinden kan uiteraard via internet blijven luisteren.” GigantFM is uiteindelijk alleen te horen via het MTVNL-netwerk Noordoost Nederland op kanaal 7C. Dit kanaal heeft momenteel steunzenders in Hoogersmilde en Emmen.

Het totale netwerk van MTVNL bevat veel meer uitzendkanalen en steunzenders. Het is nog niet duidelijk wanneer de landelijke dekking wordt teruggebracht. Eerder al gaf radiozender TEAM FM aan dat de landelijke etherdekking die zij hebben via het DAB+-netwerk van MTVNL van tijdelijke aard is. Ook deze radiozender gaat zich in de toekomst alleen richten op Noordoost Nederland.

MTVNL

Exploitant MTVNL heeft de beschikking over een landelijk dekkend DAB+-netwerk dan bestaat uit verschillende regionale kanalen. De exploitant heeft voor dit netwerk momenteel een aantal steunzenders in de lucht gebracht om de diverse DAB+-kanalen van signaal te voorzien. Het gaat hier in veel gevallen om steunzenders met een beperkt vermogen. Momenteel wordt via alle regionale kanalen van het netwerk hetzelfde aanbod doorgegeven. Het is naar verluid de bedoeling om het netwerk te ontkoppelen in diverse regio’s. Hierdoor kan het aanbod per regio worden aangepast.

Aanbod

Momenteel maken Groot Nieuws Radio, Omroep West, Radio NH, TEAM FM en GigantFM gebruik van de diensten van MTVNL. Groot Nieuws Radio, Omroep West en Radio NH maken gebruik van het netwerk van MTVNL om hun bestaande DAB+-dekking via de bovenregionale kavels te optimaliseren. Voor deze radiozenders zou het ontkoppelen van het landelijke DAB+-netwerk ook voordelig uitpakken aangezien de radiozenders hun DAB+-dekking via MTVNL alleen voor bepaalde regio’s nodig hebben om hun dekking te verbeteren. Het is nog niet duidelijk wanneer het netwerk van MTVNL ontkoppeld gaat worden.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.