Omroep West huurt extra DAB+-capaciteit voor compensatie slechte dekking

De publieke regionale radiozender Omroep West heeft extra DAB+-capaciteit gehuurd bij de commerciële exploitant MTVNL om de slechte dekking die het bovenregionale DAB+-kavel in haar uitzendgebied geeft te compenseren. Dit heeft de radiozender bevestigd aan deze website.

Dekking bovenregionaal DAB+-kavel onvoldoende

Sinds 1 september zendt Omroep West met haar radiozender Radio West via het bovenregionale DAB+-kavel op kanaal 8A. Omroep West deelt dit kavel samen met andere publieke en commerciële regionale radiozenders in het westelijke gebied van Nederland. Het netwerk dat een groot deel van de Randstad moet bereiken bestaat uit twee steunzenders in Rotterdam en Amsterdam met een beperkt vermogen. Hierdoor is de dekking van dit netwerk in het verzorgingsgebied van Omroep West, het noordelijke deel van Zuid-Holland, niet optimaal.

Slechte outdoor dekking

“Anders dan in de meeste andere kavels is in allotment 8A geen indoordekking voor het DAB+ netwerk beoogd. Slechts de minimaal vereiste outdoordekking kon hier worden gerealiseerd. De opstelpunten van de daarvoor benodigde zenders (redactie: Amsterdam en Rotterdam) zijn daarbij zodanig gekozen dat de omgeving Den Haag buitengewoon slechte DAB+ outdoor dekking ten deel viel.”, aldus een woordvoerder van Omroep West tegenover deze website.

MTVNL

Sinds kort zendt Omroep West het signaal van Radio West ook uit via het DAB+-netwerk van de commerciële exploitant MTVNL. Dit netwerk biedt wel steunzenders in het verzorgingsgebied van Omroep West. Het netwerk van exploitant MTVNL heeft steunzenders in Rijswijk en Den Haag. Daarnaast heeft het netwerk ook in andere delen van Nederland bereik met onder andere steunzenders in Utrecht, Rotterdam, Friesland, Lelystad, Eindhoven, Smilde, Markelo en Maastricht. Hierdoor is Omroep West nu in een groot deel van Nederland via DAB+ te ontvangen.

Tijdelijke maatregel

“Wij zetten tijdelijk een extra beschikbaar kanaal van MTVNL in om de slechte dekking in onze regio te compenseren. Tot wanneer die extra inzet nodig is valt nog te bezien. Dit is dus een tijdelijke maatregel.”, aldus de woordvoerder tegenover deze website. Het ligt in de bedoeling om in 2017 een extra steunzender in de regio Utrecht te realiseren voor het bovenregionale DAB+-netwerk in West-Nederland. Of er op korte termijn extra steunzenders in de regio Den Haag worden geplaatst is niet bekend.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.