Pilot met regionale edities NPO2 binnenkort van start

Binnenkort start een pilot van drie maanden waarbij de landelijke zender NPO2 regionale edities krijgt. Aan het project doen de regionale omroepen Omrop Fryslan, Omroep Gelderland en RTV Rijnmond mee.

NPO2

Het is de bedoeling dat na het NOS Journaal van 18.00 uur op NPO2 het regionale nieuws van de eigen regionale omroep wordt uitgezonden via NPO2. Dit betekent dat per provincie een ander signaal van NPO2 wordt doorgeven.

Pilot

De pilot stond eerst voor januari 2018 gepland maar heeft enkele maanden vertraging opgelopen vanwege technische uitdagingen. Met de pilot wil de overheid met een representatief publiek op een relevant tijdstip en plaats toetsen wat een regionaal venster betekent zowel in technische impact als in bereik.

Distributeurs

Technisch is het een ingewikkeld verhaal om per regio een andere versie van NPO2 aan te bieden. De proef wordt daarom bij een beperkt aantal distributeurs gehouden. De pilot betreft een vijf minuten durend nieuwsvenster op NPO2 op werkdagen na het NOS-journaal van 18.00 uur voor de kabelnetwerken van Ziggo, Kabelnoord en CAI Harderwijk.

Niet bij KPN

Volgens minister Slob is de techniek en de bandbreedte van de KPN-kabel niet geschikt voor de nieuwe manier van doorgave. De regionale omroepen en NPO zijn met KPN in gesprek om alternatieven voor deze vorm van vensterprogrammering te onderzoeken zoals het ‘simuleren’ van regiovensters via een app.

Kosten

De kosten voor de pilot zijn door de NPO en de regionale omroepen op ongeveer 1,5 miljoen euro geraamd. Dit is inclusief kosten die door de NPO en door de kabeldistributeurs gemaakt moeten worden. “Over de hoogte van deze kosten wordt momenteel in mijn opdracht een externe financiële validatie gedaan. Ik verwacht dat dit
onderzoek op de korte termijn zal zijn afgerond waarna ik de uitkomsten ervan samen met het plan van aanpak voor de pilot de Tweede Kamer zal doen toekomen“, aldus Slob. Wanneer de Tweede Kamer akkoord geeft kan de proef van start.