Raad van State: Provincie mag bezuinigen op omroepen

rechtszaakDe provincie Zuid-Holland mag de subsidies aan de regionale omroepen Omroep West en RTV Rijnmond verminderen. Dat heeft de Raad van State woensdag bekendgemaakt  en waarover Omroep West bericht. De omroepen stapten naar de Raad, nadat de rechter eerder bepaalde dat de provincie de omroepen in 2012 en 2013 mocht korten. In die periode werd Omroep West in totaal voor anderhalf miljoen euro gekort. Zo heeft de provincie een miljoen euro die ze van het rijk had gekregen voor de regionale omroepen, gebruikt voor ondermeer groenvoorziening zoals het planten van nieuwe bomen.

‘ Teleurstellend’
Directeur Gerard Milo van Omroep West noemt de uitspraak teleurstellend. Volgens Milo is het oordeel van de raad niet onverwacht, omdat dit in lijn is met eerdere uitspraken. ‘Maar we blijven alle rechtsmiddelen inzetten om ons gelijk te halen’, laat Milo desgevraagd weten tegenover Omroep West. Per 2014 houdt Omroep West nog 9,7 miljoen euro subsidie over. De provincie bezuinigde niet alleen op het bedrag dat ze vanuit Den Haag kreeg, maar ook op aanvullende subsidies.

Snijden in programma’s
Door de bezuinigingen heeft Omroep West haar programmering zowel op de radio als televisie aangepast. Zo zijn er diverse radio- en tv-programma’s gestopt en wordt het sportprogramma op Radio West nu gemaakt door vrijwilligers van de lokale omroepen uit de regio Den Haag.

Teleurstelling
Directeur Eric Wehrmeijer van RTV Rijnmond heeft een gevoel van teleurstelling en laat de uitspraak bestuderen door een jurist. Door eerdere ingrepen bij de omroep heeft de uitspraak voorlopig geen gevolgen voor de programmering.