Radio West stopt eigen sportprogramma

rtvwestDe regionale omroep voor Zuid-Holland Noord, Radio West,  heeft haar eigen sportprogramma op zaterdag vervangen door het lokale programma Sportsignaal. Dit programma wordt één op één doorgezet van de lokale radiozender Den Haag FM. 

Door bezuinigingen bij de publieke regionale radiozender is het sportbudget met ingang van dit jaar gehalveerd. In eerste instantie zou het gehele sportprogramma op de radio geschrapt worden maar nu is besloten Sportsignaal door te geven. Sportsignaal is een radioprogramma gemaakt door vrijwilligers en is al jarenlang te horen op de lokale omroepen Den Haag FM, Midvliet FM (Leidschendam/Voorburg en Wassenaar) en Radio Excellent (Pijnacker/Nootdorp).

 

Het team van vrijwilligers van Sportsignaal is aangevuld met een aantal sportverslagevers van Radio West en een bureauredacteur. Sportsignaal deed alleen verslag van voetbalwedstrijden in de regio Den Haag. De extra verslaggevers gaan de regio in om ook voetbal te brengen uit andere gebieden van Zuid-Holland. Hierdoor zijn er op de genoemde lokale radiozenders nu ook wedstrijdverslagen te horen van clubs buiten de eigen regio.

Bezuinigingen
“We zullen op zaterdagmiddag misschien wat aan kwaliteit inboeten maar het was dit of niks”, aldus Renzo Veenstra, hoofdredacteur van Omroep West in het Algemeen Dagblad. Volgens het Algemeen Dagblad zijn de twee sportpresentatoren van Radio West, Bart Nolles en Onno Hansum, aan de kant gezet en hebben diverse freelancers uren moeten inleveren.

De NVJ (Nederlandse Vereniging van Journalisten) is sceptisch over de ontwikkelingen bij Radio West. Thomas Bruning van de NVJ zegt tegenover het Algemeen Dagblad er moeite mee te hebben dat vrijwilligers het werk van betaalde krachten overnemen en is bang dat er aan kwaliteit wordt ingeleverd dat “de geloofwaardigheid van de omroep voorzichtig gezegd niet ten goede komt”, aldus Bruning tegenover het Algemeen Dagblad. De NVJ heeft echter ook begrip voor de genomen stappen: “de regionale omroepen zijn de afgelopen jaren zo ingrijpend gekort dat noodingrepen nauwelijks kunnen uitblijven”.