Top 40 wint kort geding, tot eind dit jaar te horen op Radio 538

In het twee weken geleden door de Stichting Nederlandse Top 40 aangespannen kort geding heeft de rechtbank van Amsterdam bepaald dat Radio 538 de Top 40 gewoon op vrijdagmiddag via FM moet blijven uitzenden. Dit bericht de Stichting Nederlandse Top 40 in een persbericht.

“Niet fatsoenlijk”

Aanvankelijk wilde het radiostation de laatste 2 maanden van het aflopende contract met de Stichting Nederlandse Top 40 “niet fatsoenlijk” uitdienen. In plaats van de Top 40 was Radio 538 van plan een geheel nieuwe, eigen hitlijst uit te zenden: 538TOP50. De Media Markt Top 40 zou dan worden verplaatst naar het slecht beluisterde DAB+ kanaal en één van de online kanalen van 538. ‘De miljoenen fans van de Top 40 kunnen gerust zijn na de uitspraak, waardoor de hitlijst op de vertrouwde manier te beluisteren blijft.’, aldus de stichting in een persbericht.

FM

De rechter heeft Radio 538 veroordeeld om op alle vrijdagen in november en december 2018 de hitlijst op het gebruikelijke tijdstip uit te zenden via de FM-zender. Daarnaast dient Radio 538 de door haar verspreide persberichten te rectificeren, nu deze volgens de rechter niet zijn gebaseerd op een juiste feitelijke grondslag. Radio 538 moet deze rectificatie dertig dagen beschikbaar houden op haar website.

“Blij”

Erik de Zwart, voorzitter Stichting Nederlandse Top 40: “We zijn ontzettend blij met deze uitspraak waarmee de lijst op vrijdagmiddag op het vertrouwde tijdstip goed te beluisteren blijft. Het is een mooie opsteker voor de fans van de Top 40. De continuïteit van de uitzending van de Top 40 is hiermee gegarandeerd en dat is ook steeds onze insteek geweest bij de onderhandelingen. Wij kijken uit naar onze samenwerking met Qmusic die vanaf 4 januari de lijst wekelijks op vrijdagmiddag zal uitzenden.

Sociale media: