Vlaams Parlement keurt nieuw radioplan voor Vlaanderen goed

Deze week heeft het Vlaams Parlement het nieuwe radioplan van de Vlaamse mediaminister Gatz goedgekeurd. Het nieuwe plan voorziet in een focus op digitale radio via DAB+ en betekent een einde van de zogenaamde “ketenradio’s”.

Landelijke commerciële radio naar DAB+

De FM-vergunningen van de landelijke commerciële radiozenders in Vlaanderen (Qmusic, Joe en Nostalgie) wordt met vier jaar verlengd tot eind 2021. Wel zullen deze radiozenders vanaf september 2018 ook via DAB+ moeten gaan uitzenden.

Commerciële netwerkradio’s

Daarnaast wil minister Gatz het luisteraanbod in Vlaanderen verruimen met een nieuwe categorie radiozenders: commerciële netwerkradio’s. Er komen vier netwerkradio’s met een dekking die vooral rond stedelijke regio’s is gesitueerd. Elk van deze radio’s zal meer dan 50% van de inwoners van Vlaanderen en Brussel bereiken.

Vast staat dat er één radiozender komt die Vlaamse en Nederlandstalige muziek zal brengen. De netwerkradio’s zullen een vergunning krijgen voor negen jaar. Ook zij zullen op DAB+ moeten uitzenden. De Vlaamse regering moet deze datum nog bepalen.

Lokale radio’s

Ook voor de lokale radio’s zijn nieuwe frequentiepakketten samengesteld. Het frequentieplan voorziet dat er 131 lokale radio-omroepen kunnen worden erkend. Door het samenvoegen van frequenties kunnen er meer luisteraars bereikt worden aldus minister Gatz.

“Een groter maar toch lokaal afgebakend gebied maakt het ook makkelijker om reclame-inkomsten te verwerven. Die ingreep in het frequentieplan zorgt ervoor dat de lokale radio’s worden versterkt.”, aldus de minister.

Ook voor deze radio’s volgt in het voorjaar een oproep en ze krijgen een vergunning voor negen jaar. De lokale radiozenders worden niet verplicht om in DAB+ uit te zenden.

Ketenradio’s

Minder goed nieuws is er voor de zogenaamde ketenradio’s in Vlaanderen als Top Radio, Family Radio en Radio Maria. Ketenradio’s kopen lokale frequenties op om er ‘nationale’ radio op uit te zenden. In het nieuwe frequentieplan is er geen ruimte meer voor ketenradio’s.

2018

Het is de bedoeling dat de nieuw vergunde radio’s met hun uitzendingen kunnen beginnen vanaf 1 januari 2018. Het nieuwe frequentieplan van Minister Gatz is hier te lezen . Hier is ook een frequentieoverzicht te vinden.

Tweets:

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.