4 mei: Aandacht voor dodenherdenking op radio en televisie

Op 4 mei besteden diverse radio- en televisiezenders traditiegetrouw veel aandacht aan de dodenherdenking en de Tweede Wereldoorlog, met rechtstreekse uitzendingen en documentaires. De NOS besteedt aandacht aan de dodenherdenking op NPO 1. Op NPO 2 zijn diverse documentaires te zien.

Herdenking op NPO 1

De jaarlijkse uitzendingen over herdenken en vieren beginnen bij de NOS op 4 mei om 18.45 uur op NPO 1 met de nationale herdenkingsbijeenkomst in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Theatermaker en schrijver Diederik van Vleuten houdt daar een voordracht over oorlog en onvrijheid. Om 19.50 uur schakelen de drie publieke zenders over naar de Dam, waar koning Willem-Alexander en koningin Máxima een krans leggen bij het Nationaal Monument, voorafgaand aan de twee minuten stilte voor alle oorlogsslachtoffers. Jeroen Overbeek voorziet de beelden van commentaar.

Sliedrecht

Ook is de NOS als elk jaar bij een herdenking elders in Nederland. Dit jaar in Sliedrecht. 75 jaar geleden, in mei 1944 werd in Sliedrecht en andere gemeenten rond de Merwede een groot aantal jongemannen opgepakt tijdens de zogeheten Merwederazzia. Velen van hen werden naar Duitsland afgevoerd om er gedwongen te werken in de oorlogsindustrie. Het is onderwerp van één van de speciaal voor 4 mei gemaakte NOS-documentaires later op de avond.

Presentator Annechien Steenhuizen praat in Sliedrecht met een gast over de razzia en over de gedwongen tewerkstelling, de ‘Arbeitseinsatz’. Zo’n 300.000 Nederlandse mannen moesten in Duitsland dwangarbeid verrichten.

NPO 1 Extra

Doven en slechthorenden kunnen de uitzending dit jaar extra goed volgen. Naast de gebruikelijke ondertiteling via TT888 op NPO 1 worden de beelden op tv-kanaal NPO 1 extra van een gebarentolk voorzien. NPO 1 extra is bij KPN te vinden op kanaal 76, bij Ziggo op kanaal 128, bij T-Mobile op kanaal 273 en online via NPO Start.

NPO Radio 1

Op 1 NPO Radio 1 is vanaf 18.30 uur een rechtstreekse uitzending te horen met verslagen vanuit de Nieuwe Kerk en vanaf de Dam in Amsterdam. Ook zijn er reportages en een verslag vanaf de speciale Dodenherdenking voor kinderen, in het Bos der Onverzettelijken in Almere.  Presentator Simone Weimans heeft twee gasten in de studio: Ilse Raaijmakers, auteur van het boek ‘De stilte en de storm. Over 4 en 5 mei sinds 1945’. En Carla Josephus Jitta, overlevende van de oorlog. NPO Radio 1 is te beluisteren via FM en/of DAB+, alle (digitale) radiopakketten en wereldwijd via Internet.

Waalsdorpervlakte

De televisiezenders van RTL volgen de herdenkingsbijeenkomst op de Waalsdorpervlakte bij Den Haag. Op de Waalsdorpervlakte werden in de Tweede Wereldoorlog meer dan 250 verzetsmensen gefusilleerd door de Duitse bezetter.

Nationale Kinderherdenking bij Ziggo

Vandaag vindt in Madurodam de jaarlijkse Nationale Kinderherdenking plaats. Deze bijeenkomst is naast de bijeenkomsten op de Dam en de Waalsdorpervlakte één van de grootste herdenkingen van Nederland. Circa 8.500 basisschoolleerlingen zijn actief betrokken bij de Nationale Kinderherdenking op 4 mei. Bij deze herdenking spelen kinderen de hoofdrol. VodafoneZiggo zendt de herdenking voor de derde keer uit op Kanaal 13. Na de 2 minuten stilte om 20 uur wordt er een bijzonder kinderdefilé gehouden dóór Madurodam.

Sociale media: