ACM: “Geen dominante marktmacht bij online video-streaming platforms”

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft na onderzoek geen geconstateerd dat er geen dominante marktmacht is bij online video-diensten zoals Netflix, Youtube en Facebook. Wel stelt de waakhond vraagtekens bij de algemene voorwaarden die gehanteerd worden.

Geen risico’s

ACM heeft een studie gedaan naar online videoplatforms, zoals YouTube, Facebook, Netflix en Dumpert. Daarin vonden we geen aanwijzingen dat er risico’s zijn voor de concurrentie op de online advertentiemarkt en de online videomarkt.

Algemene voorwaarden

Wel trof de ACM oneerlijke algemene voorwaarden aan. De ACM gaat de bestaande internationale aanpak hiervan uitbreiden. De autoriteit heeft deze studie gedaan om meer inzicht te krijgen in de werking, de spelers en de dynamiek van dit onderdeel van de online-economie.

Advertenties

De meeste platforms voor video-streaming halen hun inkomsten uit online advertenties. Een groot deel van de studie analyseert de geldstromen rondom video-platforms. De ACM constateert dat geen van de online videoplatforms op dit moment een dominante positie heeft op de markt voor online video’s en de advertenties daaromheen.

Volgens de waakhond hebben de grote, internationale platforms, zoals YouTube en Facebook op deze markten concurrentie van elkaar en van kleinere spelers. Ook tussen de ondernemingen die de handel in advertentieruimte faciliteren, is er voldoende concurrentie.

Uitbreiden onderzoek naar oneerlijke algemene voorwaarden

De ACM heeft een verkennend onderzoek gedaan naar de algemene voorwaarden die online videoplatforms stellen aan consumenten. Dat bevestigt dat sommige voorwaarden oneerlijk zijn. Bijvoorbeeld omdat ze consumenten bepaalde rechten ontzeggen.

Dit soort voorwaarden zijn niet uniek voor videoplatforms; ze zijn te vinden bij veel online diensten. De waakond breidt het onderzoek naar deze voorwaarden nu uit, samen met de Europese collega’s.

De gehele rapportage vind je hier