De Autoriteit Consument & Markt (ACM) wil het netwerk van aanbieder VodafoneZiggo net als dat van KPN openstellen voor andere providers. Dit bericht de autoriteit in haar ontwerpbesluit marktanalyse Wholesale Fixed Access (WFA).
Aanmerkelijke marktmacht
Kort na de inwerkingtreding van de laatste marktanalyse in januari 2016 zijn Vodafone en Ziggo een joint venture aangegaan. Hierdoor hebben KPN en VodafoneZiggo een gelijkwaardige positie op de telecommarkt met elk een eigen vast- en een mobiel netwerk. De ACM heeft daarop besloten om eerder dan gepland een nieuwe marktanalyse uit te voeren.
In deze marktanalyse stelt de ACM vast dat KPN en VodafoneZiggo zonder regulering gezamenlijk aanmerkelijke marktmacht (AMM) zouden hebben op de markt voor vaste netwerken. Dit zou hen in staat stellen om alternatieve aanbieders gezamenlijk van de markt te weren en daardoor te hoge retailprijzen voor eindgebruikers te hanteren.
“Regulering noodzakelijk”
Henk Don, bestuurslid van de ACM: “Door de dominante positie van KPN en Vodafone Ziggo op de markt voor vaste telecomnetwerken is er zonder regulering onvoldoende concurrentie. De ACM stelt daarom voor beide partijen te reguleren. Zo zorgt de ACM er voor dat ook de komende jaren marktpartijen zonder een eigen vast netwerk gebruik kunnen maken van de netwerken van KPN en VodafoneZiggo.”
Ook kabeltoegang hoort bij de markt
Volgens de ACM valt toegang tot koper- , glasvezel- en kabelnetwerken nu binnen één en dezelfde wholesalemarkt, in tegenstelling tot twee jaar geleden. Reden hiervoor zijn technologische ontwikkelingen. Zo verbetert KPN zijn netwerk waardoor fysieke ontbundelde toegang steeds minder aantrekkelijk is en alternatieve aanbieders kiezen voor toegang op een hoger niveau in het netwerk. Voor vergelijkbare toegangsvormen vormt het kabelnetwerk van VodafoneZiggo in toenemende mate een goed alternatief om diensten aan eindgebruikers aan te bieden.
KPN: verdere regulering overbodig
KPN vindt in een reactie verdere regulering door ACM overbodig: KPN heeft een voorstel ingediend bij de ACM waarmee langdurige toegang voor afnemers wordt gegarandeerd tot het vaste netwerk van KPN, tegen marktconforme tarieven waar de ACM toezicht op kan houden. Dat maakt verdere regulering van de Nederlandse breedbandmarkt door de ACM volgens KPN overbodig. KPN neemt dit initiatief om te voorkomen dat nieuwe regulering zal leiden tot langdurige onzekerheid in de Nederlandse markt, waardoor investeringen en innovatie worden belemmerd, iets wat niet in het belang is van de Nederlandse consument.