B92 Radio van oppositie- naar nonstop-muziekzender

De radiozender B92 uit het Servische Belgrado zendt sinds kort alleen nog non-stop muziek uit onder de naam ‘Play’. Vrijwel alle medewerkers bij de radiozender zijn ontslagen. De zender speelde een belangrijke rol tijdens de oorlog in Joegoslavië in de jaren 90.

Evenementenzender

B92 Radio begon in mei 1989 met haar uitzendingen op FM-frequentie 92.5 MHz in Belgrado.  De zender begon als een evenementenzender in Belgrado maar kon via onduidelijkheden in de wetgeving blijven uitzenden en vond uiteindelijk onderdak bij de publieke omroep RTS. De zender leefde in die periode op reclame-inkomsten en donaties en kon hierdoor onafhankelijke berichtgeving doen van de politieke ontwikkelingen in Joegoslavië.

Baken van verzet

B92 bood tijdens de oorlogsperiode in Joegoslavië een baken van verzet tegen de toenmalige leider van de Federale Republiek van Joegoslavië, Slobodan Milošević. Aangezien de radiozender een beperkt bereik had werd de zender grotendeels met rust gelaten door het regime. In 1996 deed de radiozender uitgebreid verslag van de verkiezingsfraude in Servië en werd er ingegrepen door Milošević waardoor B92 de uitzendingen via de ether moest staken.

Samenwerking XS4ALL

B92 Radio was echter eerder dat jaar een samenwerking aangegaan met de Nederlandse Internetprovider XS4ALL. De uitzendingen via Internet werden hierdoor niet onderbroken. Deze Internetstream van B92 Radio werd toen gebruikt door onder andere The Voice of America om het signaal in de gehele voormalige republiek van Joegoslavië uit te zenden via de ether. Door internationale druk kon B92 Radio eind 1996 weer zelfstandig uitzenden via de ether.

Non-stop muziek

In 1998 won de radiozender de “Free Your Mind”-award van MTV en daarnaast tal van andere onderscheidingen voor journalistiek en de strijd voor de mensenrechten. In 2001 verscheen er een boek van de auteur Matthew Collin over B92 Radio met de titel “This is Serbia Calling –  Rock ‘n’ Roll Radio and Belgrade’s Underground Resistance”.

Privatisering

In 2012 werd B92 Radio samen met de al opgerichte televisie-afdeling geprivatiseerd. De radiozender verloor haar glans en een deel van haar luisteraars in de loop der jaren. Vorige week donderdag zijn 13 van de 17 medewerkers van B92 Radio ontslagen en zendt de radiozender non-stop muziek uit onder de naam ‘Play’. “Het is de laatste slag die aan deze radio wordt toegebracht”, zegt een journaliste die  is ontslagen. “De radiozender verloor geleidelijk aan zijn identiteit in de loop van de jaren die volgden op de val van Milosevic”, in oktober 2000.

De website en televisiezender blijven wel bestaan. http://www.b92.net/.

Youtube film over B92 Radio in 1995.