Waalse publieke omroep RTBF schakelt geheel over naar DAB+

De Waalse publieke omroep RTBF zendt sinds afgelopen weekend alleen nog maar in de DAB+-norm uit via de digitale ether. De omroep heeft afscheid genomen van de uitzendingen in de oudere DAB-norm. Daarnaast is het aanbod aan radiozenders aangepast en is de digitale ethercapaciteit opnieuw ingedeeld.

Standaard

De DAB+-standaard is de opvolger van de oudere DAB-standaard. In Nederland wordt al een aantal jaar in de nieuwere DAB+-norm uitgezonden. De RTBF zond tot op heden nog een aantal radiozenders uit in de oudere DAB-standaard.

Meer capaciteit

De nieuwe standaard biedt een efficiënter gebruik van de digitale capaciteit en een betere audiokwaliteit. Nadeel is wel dat oudere digitale radio’s die alleen maar DAB kunnen ontvangen en niet de nieuwere DAB+-standaard vanaf nu onbruikbaar zijn geworden in Wallonië

Nieuwe indeling

Voorheen zond RTBF haar uitzendingen via de digitale ether in heel Wallonië uit via kanaal 12B. Via dit kanaal waren de radiozenders van de RTBF in de oude DAB-norm te horen. Daarnaast voerde de omroep wat testen uit via DAB+. De uitzendingen via dit kanaal zijn dit weekeinde stopgezet. De RTBF is al een aantal maanden te horen via een aantal nieuwe regionale netwerken.

Aanbod

Naast de radiozenders van de RTBF zijn ook commerciële radiozenders als Bel RTL, Nostalgie, NRJ Belgique, Radio Contact, Radio Antipode en Fun Radio te horen. Het aanbod wordt in de toekomst uitgebreid met meer commerciële radiozenders. Ook lokale radiozenders krijgen een plekje in de digitale ether.

Kanalen

De radiozenders zijn verdeeld over twee netwerken per regio. Het gaat om de regio’s Brussel (kanaal 11D en 6D), Henegouwen (kanaal 5C en 6A), Luik (kanaal 8D en 6B) en Namen/Luxemburg (kanaal 5B en 6C)

Vlaanderen

In Vlaanderen wordt al sinds enige tijd uitgezonden in de nieuwere DAB+-norm. De publieke omroep VRT schakelde in oktober 2017 over naar de nieuwe norm.

Website

Via een speciale website kan meer informatie worden verkregen over het aanbod van digitale radiozenders in de Waalse ether.

Sociale media: