Vanmiddag is het boek ‘Piraten, migranten en Lokatellies. De geschiedenis van lokale omroep in Den Haag’ gepresenteerd. Het boek is geschreven door oud-journalist, -gemeenteraadslid en -ambtenaar Chris Kwant en beschrijft de geschiedenis van de publieke lokale omroep in Den Haag.
Twee jaar lang aan gewerkt
Chris Kwant heeft twee jaar lang aan het boek over de geschiedenis van lokale omroep gewerkt. ”Nergens is ooit die geschiedenis goed opgeschreven, goed uitgezocht. Wat er precies gebeurd is met de Migranten Omroep, rond Lokatel, de Stadsomroep doorstart en dat soort zaken. Toen dacht ik aan het einde van mijn ambtenaarsschaap, dat het tijd werd om het archief op te ruimen. En dat betekende het schrijven van dit boek”, aldus Chris Kwant tegenover de huidige lokale omroep van de Residentie: Den Haag FM.
Godfather van de media
De Haagse wethouder Rabin Baldeswingh (media) was ook aanwezig tijdens de presentatie en zei over Chris Kwant “Je bent de lopende encyclopedie van de media hier in deze stad. Ik heb je daarom uitgedaagd om dat wat in je hoofd zit, uit je hoofd te halen en op papier te zetten”, aldus wethouder Rabin Baldewsingh, die Kwant de godfather van de media noemt.
Van Lokatel tot Den Haag FM
Lokatel was in 1986 de eerste legale lokale omroep van Den Haag. De radio- en televisiezender werd later opgevolgd door Radio Negen Vier, Stads Radio Den Haag en het huidige Den Haag FM. De geschiedenis van de Haagse lokale omroep gaat echter terug tot 1927 aldus Chris Kwant. Het boek is vanaf nu te koop bij boekwinkels in de regio Den Haag en via Internet.
Den Haag FM was vanmiddag aanwezig bij de presentatie van het boek en heeft diverse interviews opgenomen met ondere Chris Kwant en Rabin Baldeswingh.