BREIN slaat grote slag: Russische streamingsite Moonwalk.cc uit de lucht

Stichting BREIN heeft de illegale Russische streaming webdienst Moonwalk.cc uit de lucht gehaald. Moonwalk.cc bedient meer dan 80% van de illegale Russische streaming websites. Nederlandse bedrijven waren betrokken bij het hosten van deze dienst.

Veel gebruikers

De top 50 van die Russische sites hadden tezamen 90 miljoen unieke gebruikers per maand, goed voor maandelijks 395 miljoen bezoeken. Maandagochtend waren de sites nog altijd down met uitzondering van enkelen die deels andere illegale bronnen hebben gevonden.

Samenwerking

De actie werd uitgevoerd door BREIN in samenwerking met de Motion Picture Association (MPA) en de Alliance for Creativity and Entertainment (ACE). Naast Anglo-Amerikaanse en andere buitenlandse films en series werden ook Nederlandse films door Moonwalk en haar klanten benadeeld, zoals “Bankier van het Verzet”, “Michiel de Ruyter” en “Zwartboek”.

Database

Moonwalk beheerde onder andere een database met illegale kopieën van meer dan 26.000 films en 10.000 series. Een screenshot van de site meldt dat de dienst is “neergehaald door BREIN en nooit meer terugkomt”.

Bevel

Het rechterlijk bevel dat BREIN tegen de hosting providers haalde, vereiste directe afsluiting van de servers van Moonwalk alsmede bewijsbeslag op relevante klantgegevens, op verbeurte van dwangsommen van respectievelijk 10.000 euro per dag en 2.500 euro per uur.

“Onderdak”

Nederland verleent onderdak aan veel illegale download- en streamingdiensten. Benadeelde rechthebbenden vragen daarvoor aandacht van de autoriteiten en van Nederlandse hosting providers zelf,” zegt BREIN directeur Tim Kuik. “De strijd tegen piraterij is wereldwijd en wij gaan achter de beheerders van illegale diensten aan, hun hosting infrastructuur en andere tussenpersonen die hen ondersteunen.”