Broadcast Partners gaat FM-zenders regionale omroepen exploiteren

Zenderexploitant Broadcast Partners gaat vanaf 2019 de FM-zenders van de publieke regionale omroepen in Nederland exploiteren. Dit heeft stichting Regionale Publieke Omroep (RPO) tegenover Mediamagazine.nl bevestigd. Stichting RPO is de overkoepelende organisatie van de dertien regionale omroepen in Nederland.

KPN stopt met FM

De huidige exploitant van het FM-netwerk van de publieke regionale omroepen is KPN. KPN heeft echter begin dit jaar aangegeven geheel te stoppen met het exploiteren van FM-zenders in Nederland. Hierdoor zijn eerder klanten als Sky Radio, Radio Veronica en Sublime al overgestapt van KPN naar Broadcast Partners.

Nieuwe exploitant

Vanaf volgend jaar wordt ook het FM-netwerk van regionale radiozenders zoals Radio West, Radio Rijnmond, Radio Oost, en Radio M Utrecht geëxploiteerd door zenderexploitant Broadcast Partners. Broadcast Partners exploiteert al het FM-netwerk van de radiozenders van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO), de landelijke commerciële radiozenders en diverse regionale commerciële radiozenders.

“Zorgen om monopolie”

Stichting RPO gaf eerder dit jaar nog aan zich zorgen te maken over de monopoliepositie van zenderexploitant Broadcast Partners. “Vooropgesteld moet worden dat een monopolie nooit wenselijk is, en wij maken ons hier dan ook zorgen over. Het beïnvloedt hoe dan ook de positie van, in dit geval, vergunninghouders ten opzichte van de netwerkoperator. Als het gaan om de gedragslijn is het van belang dat er altijd de mogelijkheid moet zijn dat eventuele berekeningen of voorstellen onafhankelijk worden gecontroleerd. Wij vinden het de taak van de overheid om belanghebbenden daarover te informeren en in bij te staan.”, aldus de RPO eerder een reactie op de consultatie over de Gedragslijn FM.