Canal Digitaal: afschakeling SD-zenders start al in eerste kwartaal 2016

M7 Group SA, eigenaar van onder andere Canal Digitaal en TV Vlaanderen heeft bekend gemaakt al in het eerste kwartaal 2016 te starten met de afschakeling van de SD-versies van de NPO, RTL en SBS-zenders.

De afschakeling van de televisiezenders van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO), RTL en SBS in standaardkwaliteit (SD) werd onlangs aangekondigd door het bedrijf dat digitale televisie via de satelliet levert.

Afschakeling

Op 9 februari 2016 zullen RTL 7 en Net 5 voorzien worden van een doorlopende ’tickertape’ om melding te maken van de afschakeling. Op 22 maart 2016 zullen beide zenders dan worden afgeschakeld. Bij NPO 3 en RTL 5 zullen de ticktertapes vanaf 5 april te zien zijn, waarna de zenders op 17 mei worden afgeschakeld. Hierna volgt de afschakeling van NPO 1, NPO 2, RTL 4 en SBS 6 zodat uiterlijk op 1 juli alle SD-uitzendingen van de belangrijkste Nederlandse zenders op de Astra1 zijn beëindigd.

Settopboxpakket wordt gestopt

Abonnees van Canal Digitaal kunnen de HD-versies van de genoemde zenders op de Astra3B vinden. Het satellietbedrijf dat voor de meerderheid in handen is van Astorg Partners, stopt per 1 april aankomende met het zogeheten goedkope ‘settopboxpakket’ waarin NPO/SBS/RTL zenders werden aangeboden (voor 90 euro per jaar).

Prijsverhoging

Het bedrijf heeft de prijzen van haar reguliere abonnementen overigens verhoogd met 2 euro per maand. Het zogeheten BasisHD pakket kost daardoor 19,95 euro per maand en het iets breder samengestelde Familie HD 21,95 euro per maand. Entertainment HD (inclusief Ziggo Sport Select en Ziggo Sport Golf) kost voortaan 31,95 euro per maand. Top HD inclusief Film1, HBO en Ziggo Sport Select/Voetbal/Golf kost voortaan 57,95 euro per maand. Extra smartcards kosten voortaan 9,50 euro per maand.

Zenderwijziging

Naast deze prijsverhogingen heeft Canal Digitaal afgelopen weekend de pan-Europese versie van Viacom-zender Nick Jr aan het aanbod toegevoegd. Daarbij zijn er audiotracks in het Engels, Duits, Zweeds en enkele andere talen beschikbaar, maar geen Nederlandse audiotrack of ondertiteling. Het kanaal NPO Doc is geschrapt en biedt nu plek aan NPO 101 ten behoeve van 3FM Serious Request. Daarna is tot 5 januari 2016 NPO Cultura te zien in verband met de NPO Radio 2 Top 2000.

Slam! verdwijnt

Een andere opvallende wijziging is dat Radio 538 haar signaal per 1 januari 2016 zal coderen. De radiozender blijft voor abonnees vanaf het basispakket van Canal Digitaal beschikbaar. De radiozender Slam!, ook onderdeel van de 538-groep zal haar satellietverspreiding helemaal stopzetten. De radiozender blijft wel beschikbaar via FM, DAB+, diverse digitale radiopakketten en internet.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.