Staatssecretaris Sander Dekker krijgt alsnog steun voor de Mediawet in de Eerste Kamer. Een meerderheid van de senaat kan leven met de toezeggingen die Dekker deed. De staatssecretaris kan op steun rekenen van VVD, PvdA, D66, GroenLinks, ChristenUnie, SGP en de onafhankelijke OSF. Dat levert een meerderheid van 41 van de 75 zetels op.
Hervormingen publieke omroep
De grotere hervorming van de publieke omroep laat langer op zich wachten. De senaat had zo veel bezwaren, dat de staatssecretaris een aanvullende wet gaat maken om alle aanpassingen in te regelen. Deze extra wet moet eerst weer afzonderlijk door de Tweede- en Eerste Kamer worden goedgekeurd. Sander Dekker hoopt dat dit voor de zomerperiode geregeld is.
Grote bezwaren
De Eerste Kamer heeft grote bezwaren tegen grote delen van de Mediawet. De leden van de Eerste Kamer maken zich zorgen om de onafhankelijkheid van de omroepen binnen het nieuwe bestel. Ook is er kritiek op de rol van de staatssecretaris in de benoeming van de top van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). De staatssecretaris heeft toegezegd om de wet aan te passen door de politieke invloed op de benoemingen in de top van de NPO te beperken en de sturende rol van de NPO in de omroepen af te bakenen. Ook zijn wens om amusementsprogramma’s van de publieke omroep te verbannen moest hij onder druk van de PvdA intrekken. Hierdoor blijft er uiteindelijk weinig over van de oorspronkelijke Mediawet.
Regionale omroep
Door het goedkeuren van de Mediawet kunnen de bezuinigingen en reorganisatie bij de dertien regionale publieke omroepen wel doorgang vinden. Dekker stelt wel voor om vanaf 1 januari 2017 samen 8,5 miljoen euro te bezuinigen in plaats van de eerdere 17 miljoen euro op de regionale omroepen. In een brief aan ROOS, de overkoepelende organisatie van publieke regionale omroepen, benadrukt de staatssecretaris dat de bezuinigingen alleen worden uitgesteld, en dus niet van tafel zijn.
Gang van zaken
Veel partijen in de Eerste Kamer zijn niet te spreken over gevolgde procedure door de staatssecretaris. Staatssecretaris Dekker benadrukt echter dat de procedure wettelijk kan en dat die in het verleden ook gebruikt is.
Stemmen
De Eerste Kamer stemt volgende week over het voorstel van Dekker. Het onderdeel dat over de regionale omroepen gaat zal dan al in werking treden. De rest van de wet zal een nieuw traject moeten doorlopen.