Frankrijk: Testuitzendingen DAB+ in regio Lille van start

In de regio rond de Franse stad Lille zijn sinds deze week de eerste testuitzendingen met DAB+ te horen. De uitzendingen gaan op 19 juni officieel van start.

Digitale radio

DAB+, digitale radio via de ether, kent in Frankrijk een moeizame start. Sinds 2014 zijn er uitzendingen met DAB+ te horen in steden als Parijs, Marseille en Nice. Daar wordt per 19 juni de regio rond Lille aan toegevoegd.

Grote commerciële doen aan deze uitzendingen nog niet mee en daardoor ontbreken populaire zenders als Sky Rock, RTL en Europe 1. De publieke omroep Radio France is alleen op DAB+ te beluisteren in de regio’s waar er beperkte FM-ontvangst is waaronder in delen van Parijs.

Digitaliseringsplan

Inmiddels heeft de Franse overheid een digitaliseringsplan gepresenteerd waarbij het de bedoeling is dat in 2020 alle grote Franse stedelijke regio’s (met meer dan 175.000 inwoners) en belangrijke snelwegen dekking van DAB+ hebben. Het netwerk in de regio Lille maakt onderdeel uit van dit digitaliseringsplan.

Regionaal netwerk

In het noordwesten van Frankrijk komt één regionaal DAB+net aangevuld met aantal lokale netwerken. Op het regionale DAB+-netwerk op kanaal 8A gaan 13 stations uitzenden: Skyrock, Sud Radio, Metropolys, Oüi FM, RCF Nord de France, Crooner Radio, Latina, M Radio, Radio Nova, Swigg, TSF Jazz, Generations en Mona FM.

Daarnaast komen er twee lokale netwerken op kanaal 7C en 7D. Via deze lokale netwerken zijn straks 26 radiozender te horen zoals Euradio, Playloud, Radio Boomerang, Radio Alfa, Africa No1 en Radio FG. Ook de Franse publieke radiozender FIP is te beluisteren via dit lokale netwerk.

Daarnaast komen er lokale netwerken in de Franse steden Duinkerken en Calais.

Video:

Video van eerste testuitzendingen die sinds vrijdag zijn te horen in de regio Lille.