Gedragslijn netverbetering FM krijgt mogelijk vervolg

De zogenaamde Gedragslijn netverbetering FM en bescherming paarse gebieden zal wellicht een vervolg krijgen. Dit blijkt uit een brief van minister Kamp (Economische Zaken) aan de Tweede Kamer.

Gedragslijn

Met deze gedragslijn konden vergunninghouders voorstellen indienen voor het verbeteren van het eigen FM-net en wordt extra bescherming gerealiseerd voor het bereik van de diverse FM-zenders. Deze bescherming is vooral gericht op de randen van een verzorgingsgebied van een FM-zender (de zogenaamde “paarse gebieden” ). De gedragslijn werd in juli 2013 door het Agentschap Telcom gestart en liep in september 2015 af. In totaal zijn er in deze ‘pilotperiode’ 193 voorstellen ingediend door de diverse vergunninghouders.

Vervolg

Vergunninghouders zouden graag zien dat de gedragslijn een vervolg zou krijgen. Tijdens het ‘Algemeen Overleg Telecom’ dat eind 2015 hebben vergunninghouders zorgen geuit over de relatie tussen het Agentschap Telecom en de omroepsector. Het eenzijdig stopzetten aan de kant van het Agentschap Telecom is een van de redenen voor deze zorg. Minister Kamp (Economische Zaken) geeft in een brief aan de Tweede Kamer aan dat de pilot met de gedragslijn momenteel wordt geëvalueerd. Het Agentschap Telecom heeft de vergunninghouders gevraagd om hun visie over de gedragslijn netverbeteringen FM. Deze evaluatie zou rond de zomerperiode afgerond moeten zijn.

Afwijzingen

Agentschap Telecom heeft van 193 voorstellen tot FM netverbetering er 40 afgewezen. De website radio-tv-nederland.nl heeft middels een verzoek Wet openbaarheid van bestuur (Wob) bij het Agentschap Telecom informatie opgevraagd over de reden dat er 40 voorstellen zijn afgewezen. Een groot aantal voorstellen zijn afgewezen omdat de buurland België en Duitsland niet akkoord gingen met het voorstel. Daarnaast zijn er voorstellen afgewezen omdat het voorstel niet voldeed aan de uitgangspunten van de gedragslijn.

Helicoptermetingen

De omroepsector heeft ook haar bedenkingen geplaatst over de uitgevoerde helicoptermetingen van het Agentschap Telecom om te kijken of de diverse FM-vergunninghouders wel voldoen aan de eisen uit de zendvergunning. Minister Kamp is hierover in overleg met het Agentschap Telecom en de omroepsector: “De gesprekken over de helikoptermetingen zijn constructief en worden ook voortgezet, maar hebben (nog) niet geleid tot het wegnemen van de weerstand over de meetmethode bij met name de zenderoperators. AT wil daarom deze methode door een externe partij laten valideren. Over validatie van de meetmethode vindt nog overleg plaats. “, aldus de minister in de brief naar de Tweede Kamer.

Laat een bericht achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.