Google ondersteunt innovatie BNR Nieuwsradio: SMART Radio

BNR Nieuwsradio gaat de komende twee jaar werken aan SMART Radio. Daartoe heeft het BNR financiering gekregen uit het Digital News Initiative (DNI) van Google.

“Enorm blij”

Hoofdredacteur van de radiozender, Sjors Fröhlich, is enorm blij: “Het DNI-fonds van Google geeft BNR de mogelijkheid om te werken aan een optimaal, slim, gepersonaliseerd radiostation. Daarmee loopt BNR – na het podcastplatform – opnieuw voorop in innovatie in het Nederlandse medialandschap.”

“Gepersonaliseerde playlist”

BNR SMART Radio stelt zich ten doel om luisteraars te voorzien van een volledig gepersonaliseerde playlist, gevuld met relevante en automatisch gegenereerde audiofragmenten. De fragmenten komen uit programma’s en podcasts van BNR. Het model wordt gebaseerd op de allernieuwste ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie en ‘machine-learning’.

Dit zal het luisteren naar radio wezenlijk veranderen. Het is geweldig dat we hier door de ondersteuning van Google vorm aan kunnen geven”, aldus Fröhlich.

Projecten

Naast BNR Smart Radio wordt ook TREES van VPRO/HUMAN geld beschikbaar gesteld door Google. Daarnaast krijgen projecten van Open State Foundation: PoliFLW, De Utrechtse Internet Courant, Design Innovation Group & Milvum, Stichting Lokale Onderzoeksjournalistiek en Cartoon Movement: Cartoons on Demand een financiële injectie van Google. Een overzicht van de projecten vind je hier.

DNI

Eerdere Nederlandse projecten die het Digital News Initiative heeft ondersteund zijn onder meer van ANP, Blendle, De Coöperatie, Follow the Money en NRC Media.