Huishoudens op het platteland krijgen zicht op supersnel internet via een glasvezelaansluiting. Een groep investeerders biedt gezinnen en bedrijven op afgelegen plekken een snelle glasvezelverbinding aan aldus dagblad De Telegraaf.
Volgens de krant kunnen mensen gebruikmaken van het snelle internet voor een tientje per maand extra of eenmalig een vast bedrag. Als minstens de helft van alle inwoners in een dorp toezegt een abonnement op het nieuwe glasvezel te nemen, gaat de schop de grond in.
Langzaam Internet
Mensen in buitengebieden klagen steen en been over trage internetverbindingen. De aanleg van sneller glasvezel naar afgelegen boerderijen en bosrijke gebieden vonden partijen als KPN en Ziggo tot nu toe te kostbaar en lastig. Ook de grotere investeerders moesten ervan afzien.
Behoefte snel Internet groot
Boeren en ondernemers hebben daarom zelf, voor soms tienduizenden euro’s, glasvezelkabels naar hun panden laten aanleggen. „Maar de behoefte aan snel internet is in de buitengebieden dermate groot geworden, dat veel meer bedrijven en particulieren glasvezel willen en daaraan ook financieel willen bijdragen”, zegt Joost Goderie van investeringsmaatschappij CIF, de initiatiefnemer tegenover de Telegraaf. CIF is een Nederlandse organisatie op het gebied van communicatie-infrastructuur en dataverbindingen en heeft al diverse glasvezelnetwerken in Nederland aangelegd. Telecombedrijf CaiWay maakt voor haar diensten gebruik van het glasvezelnetwerk van CIF.
Alternatieven
Er zijn de afgelopen jaren heel wat alternatieve manieren voor het aanbieden van Internet op het platteland uitgeprobeerd. KPN heeft aangegeven dat naast een glasvezelverbinding ook 4G-internet interessant kan zijn voor het buitengebied maar deze techniek wordt nog niet op grote schaal ingezet op het platteland. Kabelmaatschappij Delta heeft een proef gedaan met Internet voor het buitengebied via de Docsis-techniek. Deze techniek blijkt echter niet geschikt te zijn en de proef is onlangs gestopt. Het is ook mogelijk om een snelle Internet-aansluiting te verkrijgen via een satellietverbinding.
Dwars door de straat bij ons loopt de gemeentegrens tussen Rhenen en Veenendaal, binnengebied. Toch hebben mijn buren (huizen zitten aan elkaar vast) glasvezel gekregen omdat ze in Veenendaal wonen. Ook al lag bij mij het trottoir open voor bekabeling, krijgen wij geen glasvezel omdat mijn woning onder Rhenen valt. Achteraf blijkt dat de gemeente Veenendaal het project financieel ondersteunde en (natuurlijk) geen overleg pleegt met naburige gemeentes. Mijn indruk is dat het een grote warboel is in Nederland met de aanleg van glasvezel, totaal geen visie vanuit de overheden.