Hart & Ziel Lijst 2019 te horen op NPO Radio 4

Op NPO Radio 4 is de komende week de Hart & Ziel Lijst 2019 te horen. De Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach is dit jaar verkozen tot nummer 1 in de Hart & Ziel Lijst van NPO Radio 4.

Nieuwe nummer 1

In de Hart & Ziel Lijst zijn de mooiste klassieke muzieknummers te horen gekozen door de luisteraars van NPO Radio 4. De Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach is dit jaar verkozen tot nummer 1 in de Hart & Ziel Lijst van NPO Radio 4. Daarmee stoot het Winterreise van Franz Schubert, de nummer 1 van 2018, van de troon. Dat werk staat dit jaar op de 12e positie.

Op de tweede plaats eindigde het Requiem van Wolfgang Amadeus Mozart. Spiegel im Spiegel van Arvo Pärt maakt de top 3 compleet. Hoog in de lijst staan onder meer ook het Requiem van Gabriel Fauré en Canto Ostinato van de Nederlandse componist Simeon ten Holt. De Enigma Variaties van Edward Elgar zijn een nieuwkomer in de top 10 van de Hart & Ziel Lijst. Vanaf maandag 14 oktober 07.00 uur zijn op NPO Radio 4 de 300 mooiste muziekstukken te horen, gekozen door de luisteraars.

“Bijzonder”

Simone Meijer, zendermanager van NPO Radio 4: “Het is bijzonder om te zien hoe de actualiteit terugkomt in de Hart & Ziel Lijst: het recente overlijden van de wereldberoemde Amerikaanse sopraan Jessye Norman leverde veel extra stemmen op voor haar beroemde uitvoering van de Vier Letzte Lieder van Richard Strauss. Ook het afscheid van dirigent Bernard Haitink weerklinkt: voor het eerst staat de 7e symfonie van Bruckner in de Hart & Ziel Lijst, het werk waarmee Haitink zijn carrière in september afsloot. Dit illustreert dat de NPO Radio 4 Hart & Ziel Lijst leeft en beweegt. Het is écht de lijst van onze luisteraars, van wat hun hart en ziel beroert.

Hart & Ziel Festival

Op vrijdag 18 oktober is TivoliVredenburg het podium voor het Hart & Ziel Festival, waar ook de radio-uitzending van de top 50 van de Hart & Ziel Lijst vandaan komt. In het hele gebouw is klassieke muziek te beluisteren en kan het publiek deelnemen aan lezingen, workshops en andere Hart & Ziel-activiteiten, zoals luchtdirigeren en yoga op klassieke muziek. Het festival vindt plaats van 10.30 tot 18.00 uur, de toegang is gratis

De Hart & Ziel Lijst 2019 wordt uitgezonden tot en met vrijdag 18 oktober, van 7:00 tot 20:00 uur. Luisteren kan hier. Meer informatie over de lijst vind je hier.

Sociale media: