Internetproviders werken niet mee aan ‘download-boetes’

Grote internetproviders zijn niet van plan om de adresgegevens van klanten die illegaal films zouden downloaden te overhandigen aan de filmindustrie. Dit blijkt uit een rondgang van het magazine ComputerIdee langs de grote Internetproviders.

Beboeten

Dinsdag maakte Willem Pruijssers, eigenaar van filmdistributeur Dutch FilmWorks op BNR Nieuwsradio bekend dat de Nederlandse filmdistributeurs vanaf volgend jaar illegale downloaders willen gaan beboeten. Hierbij moet gedacht worden aan een schikkingsvoorstel van 150 euro per euro nadat eerst een waarschuwing is verstuurd. Om de ‘daders’ een schikking of een waarschuwing te sturen is de branche nog aangewezen op de internetproviders. Deze providers lijken niet te gaan meewerken aan de plannen van de filmindustrie in Nederland, zo blijkt uit een inventarisatie.

“In gesprek”

Peter de Haan van Dutch Filmworks geeft tegenover website Bright.nl aan dat de industrie wel in gesprek is met de providers: “We voeren op dit moment gesprekken met internetproviders om ip-adressen te traceren. Als zij meewerken, kunnen we snel overgaan tot het versturen van schikkingsvoorstellen. Daarvoor werken we samen met een it-bedrijf dat in Duitsland en Denemarken soortgelijke zaken doet. Mochten de internetproviders niet meewerken, dan is de rechter een logisch vervolg.”

Providers werken niet mee

Grote internetproviders als KPN, Ziggo, Tele2 en Zeelandnet/Delta zullen adresgegevens van downloaders niet zo maar overhandigen aan de filmindustrie. “Het is heel simpel: Ze kunnen het wel willen, maar zonder gerechtelijk bevel geven wij geen gegevens van klanten af”, zegt een woordvoerder van Ziggo, de op één na grootste provider van Nederland tegenover Computeridee.

Ook KPN geeft adresgegevens niet zomaar af, al zegt de provider ietwat omslachtig dat het wel zelf contact kan opnemen met een klant als er een klacht binnenkomt over iets illegaals. KPN verwijst daarbij naar de Gedragscode Notice-And-Take-Down die het heeft ondertekend. De provider spreekt een klant dan echter alleen aan als er een gerechtelijk bevel ligt.

Tele2 en ZeelandNet/Delta geven korte maar krachtige antwoorden: “Nee, als een rechter dat niet heel expliciet heeft gezegd geven wij geen gegevens aan een private partij.” Providers XS4all en Caiway hebben nog niet kunnen reageren op de vragen van Computeridee.

Laat een bericht achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.