Kabelaar Ziggo zag in het derde kwartaal van dit jaar het aantal Internetaansluitingen groeien met 29.000 aansluitingen. Dit blijkt uit cijfers van vakblad Telecompaper. Concurrent KPN deed het nog iets beter en kreeg er 31.000 aansluitingen bij in het derde kwartaal. De cijfers komen uit het Dutch Broadband 2015 Q3-rapport van Telecompaper over de breedbandmarkt.
Ziggo
Aan het einde van het kwartaal was Ziggo nog steeds de grootste met een marktaandeel van 43,6 procent. Ziggo zag de eerste maanden van dit jaar nog veel klanten weglopen. Qua Internetaansluitingen lijkt daar nu een einde aan te zijn gekomen. Het aandeel van KPN groeide met 0,1 procentpunt, om uit te komen op 40,5 procent. Dit is hetzelfde niveau als aan het einde van 2013.
Nederlandse breedbandmarkt groeit
De Nederlandse breedbandmarkt bleef groeien in het derde kwartaal van 2015, waardoor de huishoudpenetratie van breedband op 92,5 procent stond aan het einde van september 2015. De penetratie groeide met 2,4 procentpunten vergeleken met september 2014. De breedbandmarkt eindigde het derde kwartaal van 2015 met een totaal van 7,093 miljoen aansluitingen en een kwartaalgroei van 1 procent. De groei werd zoals gebruikelijk veroorzaakt door glasvezel. Ook was er weer groei bij kabelbreedband, na een zeldzame daling in het tweede kwartaal.
Glasvezel
Breedband via glasvezel groeide met 5,8 procent in het kwartaal om eind september uit te komen op 13 procent van de breedbandmarkt. De groei van breedband via kabel was bijna 1 procent in het derde kwartaal, naar een totaal van 3,28 miljoen verbindingen. Kabel is daarmee nog steeds de grootste breedbandtechnologie van Nederland. Breedband via DSL bleef dalen, dit kwartaal met 0,4 procent, waarmee deze technologie uitkwam op 2,9 miljoen aansluitingen. Het marktaandeel van DSL kwam daarmee onder de 41 procent uit.
Kabel en glasvezel compenseren verlies DSL
Ondanks de steeds groter wordende verzadiging zal de breedbandmarkt naar verwachting in 2015 groeien met 2,6 procent, met een afgezwakte groei van 2 procent in 2016. De verwachting is dat glasvezel en kabel blijven groeien, waarmee de aanhoudende daling van breedband via DSL kan worden gecompenseerd. Voor de periode 2015-2019 wordt een gemiddelde groei per jaar van 1,9 procent voorspeld in het aantal breedbandverbindingen.