Kort medianieuws 8 mei 2012

  • Het gaat slecht met OWN, de tv-zender van Amerika’s bekendste talkshowhost Oprah Winfrey. De zender stevent af op een verlies van ruim 250 miljoen euro en insiders voorspellen dat OWN binnen een jaar niet meer bestaat.  Lees verder.
  • De sites van de RTBF en Le Soir hebben gisteren alle records gebroken. RTBF haalde bijna 1,7 miljoen unieke bezoekers, Le Soir had er 1,4 miljoen. Die cijfers zijn te danken aan de bekendmaking van de Franse verkiezingsuitslag op basis van peilingen. De overwinning van François Hollande lokte heel wat Fransen naar Belgische sites. Lees verder.
  • De Belgische muzikant en televisiemaker Jan Leyers gaat deze zomer het tv-programma Zomergasten van de VPRO presenteren. Dat is gisteravond bekend gemaakt in De Wereld Draait Door. Lees verder.
  • De Spaanse voetbalclub Espanyol sleept het commerciële radiostation Cadena Cope voor de rechter. Op de zender was vorige week een reportage te horen waarin anonieme bronnen uit het Spaanse voetbal de uitslag van de wedstrijd tussen Espanyol en Sporting Gijon op 28 april in twijfel trokken. Lees verder.
  • LTV, de nieuwe lokale tv-zender voor Vught, gaat vrijdag 1 juni officieel van start. De uitzendingen zullen onder meer te volgen zijn via het digitale kanaal 45. Dat heeft initiatiefnemer Harrie van Vugt bekend gemaakt.Van Vugt zet hiermee weer schreden op het mediapad in Vught, de gemeente waar hij jarenlang televisiezender VTV1 beheerde. (BD)
  • Een kleine 3.000 dj’s hebben een mail van de Belgische auteursrechtenvereniging Sabam en van de Muziek Industrie Maatschappij Simim gekregen, waarin ze opgeroepen worden om hun licentieplicht na te komen. Als ze voor hun dj-optredens gebruik maken van kopieën van originele muziekdragers of van legale downloads, moeten ze daar jaarlijks 275 euro voor betalen. Lees verder.
  • De Arabische nieuwszender al-Jazeera heeft het kantoor van de Engelstalige afdeling in Peking gesloten nadat de correspondent het land uit is gezet. Lees verder.
  • Op donderdag 10 mei neemt Radio Nederland Wereldomroep (RNW) afscheid van luisteraars met een marathonuitzending van 24 uur, die om tien uur ’s avonds begint. Presentator van het eerste uur Pim Reijntjes opent de uitzending. Lees verder.
  • Sinds 8 mei kunnen de klanten uit Albrandswaard en het KBG-gebied de derde Belgische zender Ketnet ook ontvangen. In Albrandswaard is Ketnet te ontvangen op voorkeuze 44 in het Basic pakket. En de klanten uit het KBG-gebied ontvangen de zender op voorkeuze 32. Vanaf 4 juni zien de klanten in het laatste gebied Ketnet op voorkeuze 50. (CAIW)