Lokaal DAB+-experiment gestart in regio Eindhoven

In de regio Eindhoven is sinds deze week een nieuw DAB+-experiment gestart onder de naam ‘DAB+ 4 Brainport’. De uitzendingen op kanaal 8A in de regio Eindhoven duren tot 1 januari 2018.

Radiozenders

Via het digitale ether netwerk van DAB+ 4 Brainport zijn de radiozenders Studio040 (Eindhoven), Glow FM (Eindhoven), Radio Son & Breugel, Omroep Best, Omroep Veldhoven, VOS FM (Valkenswaard) en Radio 4 Brainport (engelstalig) te horen.

80 kbps

“Alle stations worden AAC gecodeerd met een bit rate van 80 kilobits per seconde uitgezonden, met maximale foutencorrectie capaciteit (profile A1). De restcapaciteit wordt benut voor een oproep aan luisteraars om een ontvangstrapport te sturen door het invullen van een enqueteformulier op Internet”, aldus Gerard Lokhoff, initiatiefnemer van het project in een persbericht.

Antennelocatie

Het heeft volgens de Lokhoff “bijzonder lang geduurd” voor het DAB+-netwerk in de lucht kon worden gebracht, doordat de antenneopstelplaats op de Eindhovense stadhuistoren lange tijd niet beschikbaar was door renovatie werkzaamheden.

Verificatie

De tijd die nu resteert hoopt de initiatiefnemer te gebruiken voor verificatie van ontvangstprognoses: “Juist op het moment dat de indeling van de DAB frequentieruimte ter discussie staat, willen we door een praktijktest verifiëren of de gebruikte normen voor planning van indoor en outdoor ontvangst nog met de werkelijkheid overeenkomen.”, aldus Lokhoff.

Normen zijn 20 jaar oud

“Deze normen zijn meer dan 20 jaar oud, en lijken – door het grote aantal klachten over met name indoor ontvangst op verkeerde aannamen gebaseerd te zijn. Destijds werd gedacht aan DAB ontvangst met een buitenantenne op 10 meter hoogte. Tegenwoordig is mobiele en (indoor) portable ontvangst op 1,5 meter hoogte veel belangrijker”., aldus Lokhoff.

Tot 1 januari

Het experiment in Eindhoven met digitale radio via de ether duurt nog tot 1 januari 2018. Agentschap Telecom heeft aangegeven dat alle experimenten met lokale DAB+-uitzendingen worden stopgezet. Medio volgend jaar moet duidelijk worden hoe de definitieve opzet van lokale- en streekomroepen op DAB+ eruit gaat zien.