“Lokale DAB+-experimenten moeten na 1 januari doorgaan”

Radiozender Hollands Palet vindt dat de lokale experimenten via de digitale ether (DAB+) na 1 januari moeten doorgaan. De radiozender heeft Agentschap Telecom gevraagd om de uitzendingen ook na 1 januari mogelijk te maken.

Digitale ether

De radiozender Hollands Palet zendt naast Internet en middengolf (1485 kHz in een deel van Den Haag) sinds juni van dit jaar ook uit via het lokale DAB+-netwerk van de lokale omroep Den Haag FM.

Den Haag FM

Den Haag FM is sinds begin dit jaar te horen op kanaal 10D in de regio Den Haag via een zogenaamde experimenteervergunning. Deze vergunning wordt door Agentschap Telecom afgegeven met als doel ervaring op te doen met DAB+ voor lokale radiozenders. Dit type vergunning wordt uitgegeven voor maximaal zes maanden met de mogelijkheid voor een verlenging van nogmaals zes maanden.

Resultaten

Inmiddels heeft de zenderexploitant van dit lokale netwerk, Broadcast Partners, haar resultaten van het experiment gepubliceerd. Naast het lokale DAB+-netwerk in Den Haag zijn er nog tientallen lokale experimenten via de digitale ether gaande.

Einddatum

Agentschap Telecom heeft aangegeven dat per 1 januari 2018 de lokale DAB+-experimenten worden stopgezet. Alle uitgegeven vergunningen voor deze experimenten hebben een einddatum van 1 januari 2018. Eerder deze maand heeft het agentschap tegenover deze website nogmaals bevestigd dat de lokale DAB+-experimenten worden stopgezet per 1 januari.

Definitieve plek in de digitale ether

Wanneer lokale omroepen definitief een plek krijgen in de digitale ether is nog niet duidelijk. NLPO, de overkoepelende organisatie van lokale- en streekomroepen in Nederland, gaf onlangs druk bezig zijn met Agentschap Telecom en het Ministerie voor Economische Zaken en Klimaat voor een definitieve indeling van de frequentieruimte die beschikbaar is gesteld voor lokale omroepen.

Doorgaan

Zolang niet duidelijk is wanneer en op welke manier de lokale omroepen een plek krijgen in de digitale ether ziet de radiozender Hollands Palet graag dat de uitzendingen ook in 2018 kunnen doorgaan. De radiozender heeft Agentschap Telecom verzocht “het experiment na 1 januari 2018 voor een nader te bepalen tijd, in ieder geval totdat er een besluit over de toekomst van deze kavels is genomen te laten voortduren“, aldus de radiozender in een brief naar het agentschap.

“Verschraling”

Het nu al stoppen van de lokale DAB+ experimenten betekent een significante verschraling van het DAB- aanbod. Dit is geen goede ontwikkeling, zeker nu de overheid alsmede de gebruikers juist het gebruik van digitale radio sterk aan het stimuleren zijn.“, aldus de radiozender in de brief.

Het verzoek van de radiozender wordt ondersteund door andere initiatiefnemers van lokale DAB+-experimenten en zenderexploitant Broadcast Partners, aldus de Hollands Palet.