SBS 6 KOMT MET PROGRAMMABLAD
Evenals de Holland Media Groep heeft SBS6 voor het eerst een paar miljoen gulden extra uitgetrokken voor de tv-programmering van het nieuwe seizoen. Bovendien lanceert het station volgend jaar een eigen programmablad. Hier- voor wil SBS6 gebruik maken van de omroepgegevens van de publieke omroep. SBS zegt dat de raad van bestuur van de NOS een principebesluit heeft geno- men om die gegevens ter beschikking te stellen. Een NOS-woordvoerder ontkent echter dat er zo’n intentiebesluit is genomen. Als de NOS de gegevens vrij wil geven voor het SBS-programmablad is dat een belangrijke breuk met het verleden. Tot nu toe volhardde de NOS in zijn weigering ‘het tafelzilver van de publieke omroep’ ter beschikking van derden te stellen. De omroep- bladen van de publieke omroepen (totale oplage 3,6 miljoen exemplaren) zor- gen voor een constante stroom inkomsten. Alleen Veronica heeft bij het ver- laten van het publieke bestel bedongen de gegevens te mogen gebruiken voor een eigen programmagids. Volgens de NOS-woordvoerder wordt nu een uitzonde- ring gemaakt, omdat SBS ‘ook een omroep’ is.
SBS7 IN DE MAAK……
De plannen voor SBS 6’s een tweede tv-zender, SBS7, krijgen steeds meer vorm: als eind dit jaar het definitieve besluit valt, kan deze zender medio 1999 de ether in. Verder kondigde SBS6 deze week een intensieve samenwerking aan met Radio 538. Dat alles moet leiden tot de oprichting van een Media- groep. Het programmabudget van SBS6 is hoger dan ooit, mede door de aankoop van HMG-sterren als Robert ten Brink, Peter R.de Vries, Willibrord Frequin en Peter Jan Rens. Programmadirecteur B.Soepnel is verheugd: “Tot nog toe hadden we op prime time geen eigen grote programma’s. We hebben het gepro- beerd, maar zoiets is niet eenvoudig.” Zakelijk directeur R.Goes ziet de toekomst eveneens zonnig in, temeer daar de advertentiemarkt flink is aange- trokken. Als de huidige tendens doorzet verwacht hij dat SBS6 eind dit jaar met een ‘behoorlijke winst’ kan afsluiten. En ook dat is in het driejarig bestaan niet eerder vertoond.
DERDE PROGRAMMA VOOR TEN BRINK
Robert ten Brink krijgt, naast zijn bekende ‘All you need is love’ en ‘Make my day’ bij SBS6 nog een derde programma, dat kleiner van opzet zal zijn dan de twee andere shows. Ook Willibrord Frequin gaat naast het bekende ‘De Week van Willibrord’ en ‘Toppers’ een ander programma presenteren dat als werk- titel ‘Confrontaties’ heeft. Peter R. de Vries blijft doen wat hij bij RTL4 deed: een misdaadprogramma. Peter Jan Rens komt pas volgend jaar de gelede- ren van SBS6 versterken. Tevens zullen voor de coryfeeen uit ‘eigen kweek’ zoals Irene van de Laar, Matthias Scholten en Wendy van Dijk nieuwe program- ma’s worden ontwikkeld. In de nieuwe programmering is de vooravond vervroegd naar 16.00 uur met op dat tijdstip elke dag een ‘Disney-feest’. De zondag- avond is bij SBS de vrouwenavond geworden met programma’s als ‘De Bevalling’ en ‘Ally McBeal’. Op de ‘rustdag’ kan men tevens genieten van anderhalfuur doe-het-zelf’-en met Myrna Goossen. Op de zondag is ook het ‘Hart van Neder- land’ terug. Op de zaterdag- en zondagochtend zal een volwaardig kinder- programma worden uitgezonden. Naast de speelfilms en buitenlandse series biedt SBS de komende winter ook weer ‘Goudkust’, ‘Jerry Springer’, ‘Repor- tage’ en de bekende erotische programma’s. Grote afwezige in de nieuwe pro- grammering is seksuologe Goedele Liekens. Fokke Obbema zei in de Volkskrant van afgelopen dinsdag het volgende over de winterprogrammering van SBS: “Directeur Fons van Westerloo bezweerde vorig jaar nog dat zijn SBS een ‘brutale zender’ zou blijven en zette zich daarmee af tegen de drie zenders van de publieke omroep en tegen RTL 4. Het komend seizoen zoekt SBS het echter vooral in een veilige middle-of-the-road-aanpak met erkende succes- nummers en bar weinig experimenten”
HET WINTER IN TV-LAND
De vier grote commerciele omroepen hebben nu hun winterprogrammering gepre- senteerd. Binnenkort zal Fox (nu nog TV10) haar programmering voor het komende seizoen bekend maken. Het is nog onduidelijk wat we van deze nieuw- komer mogen verwachten. In iedergeval zal er van de huidige TV10-programme- ring weinig meer overblijven. Daarnaast zijn er nog de publieke omroepen die zich in de winterperiode ook van hun beste kant willen laten zien. Al met al ziet het er naar uit dat het in televisieland een hete winter gaat worden. [o.a. Haagsche Courant, Volkskrant, Adformatie en Gelderlander – 28/07/1998]
ENDEMOL VERSTEVIGD POSITIE
Over de gehele breedte van het televisielandschap lijkt Endemol zijn posi- tie te hebben verstevigd. Zowel commerciele als publieke zenders doen zaken met producent Endemol. Slechts een enkeling houdt hem buiten de deur. Voor de commercirle omroepen RTL 4, Veronica en SBS 6 mogen de komende maanden spannend worden, de firma Endemol weet nu al dat het televisieseizoen niet meer stuk kan. Een poging van HMG (RTL en Veronica) om het mega-contract met Endemol van 140 miljoen gulden per jaar in omvang terug te brengen, mislukte. Bovendien wist het bedrijf van John de Mol en Joop van den Ende zijn positie te verstevigen bij SBS 6, waarnaartoe de ‘ex-HMG-sterren’ Peter R. de Vries, Willibrord Frequin en Robert ten Brink werden overgeheveld. Geschat wordt dat de Endemol-omzet bij SBS 6 inmiddels ten minste dertig miljoen gulden bedraagt. Ook met de publieke omroep heeft Endemol goede zaken gedaan. Op Nederland 1 gaat het bedrijf in opdracht van de KRO naast het succesvolle muziekprogram- ma ‘Het gevoel van…’ nu ook de quiz ‘Tien voor Taal’ maken. Op Nederland 2 geldt de TROS als de voornaamste afnemer. Zo levert Endemol komend seizoen onder meer de dramaserie Spangen met Linda de Mol en Monique van de Ven aan deze omroep. De enige zender waar de kijker geen Endemol-programma’s kan aantreffen, is Nederland 3. VARA, VPRO en NPS blijven ook het komend seizoen weerstand bieden aan de aanbiedingen van deze producent. Onder de commerciele tv-zenders hebben vooralsnog alleen kleintjes als betaalzender Canal+ en de herhaalzender TV10, binnenkort omgedoopt tot Fox TV, niet of nauwelijks een relatie met Endemol. Voor de laatste zender kan dat overigens al snel veran- deren, want Endemol is in onderhandeling met het Amerikaanse Fox over de levering van programma’s. De groei die Endemol zegt in het komende boekjaar op de Nederlandse markt te verwachten, kan dan nog hoger uitvallen. [Volkskrant – 28/07/1998]
BELANG ENDEMOL IN FLAMINGO FILM
Amusementsconcern Endemol heeft een belang van 51 procent verworven in de televisieproducent Flamingo Film in Berlijn. Dit is een kleine onafhankelij- ke producent van televisiefilms voor enkele Duitstalige zenders zoals de publieke omroepen ARD en ZDF en commerciele zenders RTL en Pro7. Flamingo verwacht voor het lopende boekjaar een omzet van 9 miljoen gulden. [NRC Handelsblad – 28/07/1998]
CBT VERBETERD ONTVANGST 538, NOORDZEE EN VERONICA
Zenderexploitant BroadCast Partners is de afgelopen weken bezig geweest om het bereik van haar klanten te verbeteren. Enkele weken geleden werd Radio 10 Gold bediend met een extra steunzender in Rotterdam, is het nu de beurt aan Veronica FM, Radio 538 en Radio Noordzee. Het vermogen van de zender in Hilversum (88.1 FM) van Veronica FM is verhoogd van 100 watt naar een halve kilowatt. Met deze toename van het vermogen is vooral de ontvangst in groot Amsterdam verbeterd. Afgelopen weekend heeft BroadCast Partners ook het ver- mogen van haar zenders in Groningen verhoogd. Het vermogen van de zender van Radio 538 (89.0) is verhoogd van een dikke 100 watt naar 850 watt. De zender van Radio Noordzee Nationaal in Groningen (99.1 FM) is opgekrikt tot 2.2 Kilowatt (was 1 Kilowatt). [Met dank aan Ruud Brand in de nieuwsgroep nl.media.radio]
KORT NIEUWS – 1 –
-> Deze week is Rick van der Ploeg door formateur Wim Kok benoemd tot staats- secretaris van Cultuur en Mediazaken in het nieuwe Paarse kabinet. Voor ve- len was de benoeming van de inmiddels 42-jairige PvdA’er, een verassing.
-> Ruim een maand na de introductie is reeds duidelijk dat Internet via de kabel op de zeer warme belangstelling van de Bredase klanten van Casema mag rekenen. Op 24 juli 1998 is de duizendste klant via de (televisie)kabel op het wereldwijde computernetwerk aangesloten. Bovendien zijn er bij de Casema Klantenservice al enkele duizenden informatie-aanvragen geregistreerd.
-> Deze week werd bij TMF de vijfduizendste clip ingevoerd in het computer- systeem van waaruit clips worden uitgezonden. Drie en een half jaar terug werd de allereerste clip ingevoerd. Dat was in mei 1995 het nummer ‘Love Sees No Colour’ van U96. Vierduizend negenhonderd negenennegentig clips ver- der is het 28 juli 1998 en wordt de clip van de single ‘Drowned World/Sub- stitute For Love’ van Madonna ingevoerd.
-> De NOS en voetbalclub Willem II hebben vorige week een driejarig overeen- komst gesloten. Door deze overeenkomst weet de NOS zich verzekerd van de uitzendrechten van de thuiswedstrijden van Willem II in de diverse Europa Cup-toernooien.
-> Eind deze week was het dan zover. De site van de Nozema is in gebruik ge- nomen. Naast informatie over de programma’s die de Nozema de ether in slingert zijn er op de site persberichten te vinden, informatie over de digitale projecten van de Nozema en is er een leuk item te vinden over de zendmast in Lopik. Op de site wordt uitgebreid ingegaan op de geschiedenis van de Nozema en het Nozemagebouw in Lopikerkapel. Al met al zeker een site om eens langs te surfen. (URL: http://www.nozema.nl)
COMMUNICATOR NIET NAAR DE SLOOP!
Meldde de Engelse mediarubriek Newstide vorige week nog dat het zendschip van Q-radio, The Communicator, binnenkort zou belanden op de schroothoop, brengt de rubriek deze week het nieuws dat dit bericht thuis hoort in het ‘rijk der fabelen’. Herbert Visser meldt nu in Newstide dat Q-radio de moge- lijkheid onderzoekt om het schip tevens te gaan gebruiken als studio. Nu zijn de studio’s nog gevestigd in enkele DDR-treinstellen. Tevens wil Q- radio het zendschip afmeren in Almere. Momenteel zijn er gesprekken gaande met diverse overheidsinstanties die nog wel toestemming moeten geven over het verplaatsen van het schip. De Nozema heeft de afgelopen weken onderhouds- werkzaamheden uitgevoerd aan de zendapparatuur en de antenne op het schip. Door deze werkzaamheden was de zender aan boord van het schip enige dagen uitgeschakeld en werd gebruik gemaakt van een back-up zender in Lopik. Inmiddels komen de uitzendingen op de 1224 AM weer van The Communicator en als het aan Q-radio ligt zal dit zeker zo blijven.
ISABELLE VAN TMF NAAR RADIO3FM
Isabelle Brinkman heeft deze week in Hilversum een tweejarig contract getekend met de NPS-Radio. Daarmee wordt zij de nieuwe NPS-DJ. Zij zal vanaf maandag 2 november 1998 een nieuw programma presenteren op Radio-3. Dit twee uur durende radioprogramma heet Isabelle en wordt dagelijks uitgezonden van maandag tot en met vrijdag van 20.00 – 22.00 uur op Radio 3, na het NPS-pro- gramma Kort en Klijn (18.00 – 20.00 uur) en voor het nieuwe VPRO- programma op Radio-3 dat om 22.00 uur begint. Isabelle Brinkman is 26 jaar en woont in Amsterdam. Sinds 1995 presenteert zij programma’s bij de tv-zender The Music Factory. Voordien studeerde zij onder meer Frans in Geneve.
GLAZE OOK WEG BIJ TMF
Ook VJ Glaze stopt met zijn programma op The Music Factory, hij gaat zich helemaal concentreren op zijn muzikale loopbaan. De laatste aflevering van ‘The Pitch’ is 30 augustus te zien. Tevens gaan er geruchten dat ook Fabien- ne TMF gaat verlaten….
RADIO GOOILAND VAN START
Op de kabel in het Gooi is binnenkort een nieuwe commerciele radiozender te ontvangen met de naam Radio Gooyland. Gooyland zegt later dit jaar ook via de ether te zullen gaan uitzenden. Op de nieuwe zender zullen vele oude bekenden uit radioland te horen zijn zoals Krijn Torringa, Chiel Mon- tagne, Eddy Becker en Ad Bouman. Verwacht wordt dat Tineke de Nooij binnen- kort ook via Radio Gooyland te horen zal zijn.
COMMISSARIAAT VERZOEKT OM TESTBEELD MEGA LIMBURG
Het Commissariaat voor de Media (CvdM) gaat kabelexploitant Mega Limburg verzoeken om het ‘half uur zwart’ tussen de uitzendingen van Omroep Limburg TV en TV8 te herstellen. Het halve uur testbeeld (een kwartier per zenders) werd vorig jaar ingesteld toen OLTV met haar uitzendingen begon. Vorige maand zond TV8 geen testbeeld meer uit en vervroegde het aanvangstijdstip van haar nieuwsuitzending. Volgens het CvdM moet er een half uur testbeeld tussen de uitzendingen van OLTV en TV8 zitten, omdat volgens Mediawet de uitzendingen op hetzelfde kanaal van een publiek en een commercieel station, duidelijk gescheiden moeten zijn. Volgens TV8-hoofdredacteur H. Coumans heeft het CvdM niet de bevoegdheid om een testbeeld op te leggen. Hij is dan ook niet bang dat de kabelmaatschappij het ‘schakelmoment’ tussen beide regionale zenders zal overnemen. Nu schakelen beide zenders nog zelf. [De Limburger – 29/07/1998]
DELTA-BESTUUR HOEFT BUMA NIET TE BETALEN
De vijf bestuursleden van de lokale radiozender Delta hoeven de tiendui- zend gulden die auteursrechtenorganisatie Buma vorige week in kort geding claimde, niet te betalen. Dat heeft de Arnhemse rechtbank bepaald. Volgens Buma moet de zender, die gevestigd is in Weurt maar geldt als de lokale omroep van Cuijk en Grave, nog tienduizend gulden aan auteursrechten betalen voor de plaatjes die in het verleden zijn gedraaid. Voor elk nummer dat uitgezonden wordt, moeten auteursrechten betaald worden. Volgens de rechter is vast komen te staan dat de bestuursleden wel wilden betalen, maar dat niet konden. De zender was buiten haar eigen schuld in grote financiele moeilijkheden geraakt. Ondanks pogingen er weer bovenop te komen, raakte de omroep verder in de zorgen. Inmiddels is voor Delta radio faillissement aan- gevraagd. [De Gelderlander – 30/07/1998]
STREEKOMROEP REINDONK VRAAGT OM BIJDRAGE
Streekomroep Reindonk, die lokale en regionale radio maakt in Horst, Broek- huizen, Sevenum en Grubbenvorst, heeft aan die gemeenten gevraagd om een opslag te zetten op de omroepbijdrage. Als de gemeenten akkoord gaan, levert dat de omroep maximaal zo’n 80.000 gulden op. Dat heeft directeur A. Bovens van streekomroep Reindonk bevestigd. De aanvragen naar de gemeentebesturen zijn de deur uit. Na de zomer verwacht de omroep antwoord. De streekomroep heeft de bijdragen van de gemeenten, naar zeggen van Bovens, hard nodig om op een normale manier verder te kunnen draaien. De inkomsten uit reclame en sponsoring zijn onvoldoende om de uitgaven te dekken. De omroep heeft boven- dien recentelijk veel geinvesteerd, onder meer in een nieuwe studio in Horst. Komt er onverhoopt helemaal geen geld van de regiogemeenten dan zal Reindonk niet failliet gaan, maar wel op andere manieren aan geld moeten zien te ko- men. ‘Dan moeten we weer acties gaan houden. En de geldschieter zal wat langer moeten wachten’, zegt Bovens, die er van uit gaat dat de gemeenten zijn verzoek zullen honoreren. Sinds enige tijd mogen gemeenten een lokale opslag van maximaal twee gulden heffen op de landelijke omroepbijdrage. Voor provinciale omroepen wordt al langer een opslag betaald. [De Limburger – 28/07/1998]
VT4 TEST RADIOZENDER OP MIDDENGOLF
VT4 een commerciele omroep voor Vlaanderen, voert momenteel technische testuitzendingen uit voor een op te richten radiozender op de middengolf. Voorlopig heeft VT4 nog geen vergunningsaanvraag ingediend. De zender op de 1071 kHz staat opgesteld in het Franse Lille. Op het station zonder naam, is alleen nog maar non-stop muziek te horen dat af en toe wordt onderbroken door een tweetalige mededeling dat het om testuitzendingen gaat. Deze mede- deling is ingesproken door Ton Schipper, die werkzaam is bij VT4. Het sig- naal wordt de ether ingestuurd door het Franse TDF. Er wordt gebruik gemaakt van de oude zender van France Inter in Lille en het vermogen bedraagt on- geveer 65 kw. De testuitzendingen duren maximaal tot 3 augustus, daarna zal het weer stil zijn op de 1071 kHz. De Franse mediawet staat niet toe dat er radiostations vanaf Frans grondgebied uitzenden met programma’s be- stemd voor een ander land. De uitzendingen zijn in Nederland ’s avonds prima te volgen [VRT Text, RadioVisie en Herbert Visser – 31/07/1998]
TMF VLAANDEREN MET NEDERLANDSE LICENTIE
Hoewel het een volledig Vlaams programma wordt gaat The Music Factory met een Nederlandse licentie uitzenden in Vlaanderen. Deze week is door het Com- missariaat van de Media toestemming verleend. De uitzendingen starten op 3 oktober.
KLACHTEN OVER QUICKNET
Het lijkt een wekelijks terugkerend tafereel te worden in de Gelderlander, ook deze week is er een artikel te vinden over de langzame verbindingen die Telekabel middels haar ‘QuickNet’ aanbiedt in Nijmegen. Een groeiend aantal klanten is echter zo ontevreden over dit pakket, dat 89 gulden per maand kost, dat er een actiegroep in de maak is. Een klant van QuickNet in de Gelderlander over de snelheid: “Supersnel? Och kom nou. Hooguit een tikkie vlugger dan met de telefoon.” Uit het artikel blijkt dat de installatie van de benodigde soft- en hardware in en op de computer niet altijd vlekke- loos wordt uitgevoerd door de monteurs van de kabelexploitant. Tevens blijkt het systeem te worden geplaagd door grotere en kleine storingen. Vorig weekeinde bleek de proxy-server zelfs drie dagen uit de lucht te zijn ge- weest, [De Gelderlander – 31/07/1998]
A2000 HAALT MTV VAN DE KABEL
MTV is afgelopen dinsdag in Amsterdam en omgeving en in Hilversum van de kabel verdwenen. Het station weigert jaarlijks 725 duizend gulden aan kabel- exploitant A2000 te betalen voor doorgifte. Ook weigert MTV vanaf september zijn televisiekanaal te delen met de concurrenten The Box en TV Noordzee. ‘Nergens ter wereld worden zulke krankzinnige eisen gesteld’, zei bestuurs- voorzitter B. Hansen van MTV-Europe op een persconferentie in Amsterdam. Hij zette daarop uit protest zijn zender ‘op zwart’ na Madonna’s Substitute for Love. De muziekzender zal niet meer te zien zijn, totdat A2000 bereid is het tarief te verlagen. De kabelexploitant laat weten daar niet over te pie- keren. De Amsterdamse programmaraad, een groep ””televisiekijkers”” die jaarlijks beslist over het programmapakket, bepaalde afgelopen maand dat MTV zijn kanaal moet delen met het interactieve muziekstation The Box en het nog niet bestaande TV Noordzee, een zuster van Radio Noordzee die al een paar jaar bezig is met voorbereidingen. De 24-uurs zender MTV zou dan alleen nog te zien zijn van middernacht tot acht uur ’s ochtends. Volgens MTV, dat sinds 1987 in Nederland uitzendt, is die oplossing onacceptabel. Volgens een woordvoerder van A2000 valt er niet te marchanderen. “Commer- ciele zenders die in Amsterdam op de buis willen, betalen 725 duizend gul- den. Wie het daar niet mee eens is, kan naar de rechter stappen of het beeld op zwart draaien. Meer keuzes zijn er niet.” Wel heeft de exploitant begrip voor het bezwaar van MTV tegen gedwongen kanaaldeling. “Daar zijn wij het ook niet mee eens. Maar dat is een beslissing van de programmaraad. Daar kunnen wij niets aan doen.” Voor MTV Europe is het verlies van Amsterdam ge- voelig. De zender is wereldwijd in 352 miljoen huiskamers te zien, waarvan 59 miljoen in Europa. Maar de half miljoen aansluitingen van A2000 zijn belangrijk omdat veel adverteerders en reclamebureaus in die stad gevestigd zijn. “Dit gaat ons relatief veel reclame-inkomsten kosten”, voorspelde MTV- directeur M. Bakker. De ervaring leert volgens hem dat spotjes makkelijker worden verkocht als klanten de zender thuis of op kantoor kunnen ontvangen. Bakker gaf geen cijfers. De affaire van MTV in Amsterdam is al tot Den Haag doorgedrongen. Het CDA wil namelijk opheldering van de kersverse staats- secretaris Van der Ploeg over ‘het op zwart gaan’ van de muziekzender. Het CDA wil weten of een Programmaraad een zender kan dwingen tot kanaaldeling. Tevens wil het CDA weten of de klacht van MTV over de ‘extreem hoge tarie- ven’ terecht is, en of het te tolereren is dat de exploitanten hun monopolie- positie uitbuiten door voorwaarden te stellen aan commerciele zenders en daar geld voor te vragen. [o.a. Volkskrant & Telegraaf – 05/08/1998]
MTV WIL OOK IN DEN HAAG HAAR KANAAL NIET DELEN
De internationale muziekzender MTV wil niet in Den Haag op de kabel als die met andere zenders een kanaal moet delen. De terugkeer van MTV per 1 september wordt daardoor waarschijnlijk van korte duur. De Haagse Program- maraad stelde een maand geleden voor om de muziekzender opnieuw op te nemen in het programma-pakket. Maar bij de start van de nieuwe Nederlandstalige muziekzender TV Noordzee, moet MTV het kanaal met die zender delen. MTV gaat daar niet mee akkoord. De zender beschouwt haar 24-uurs uitzending als e e n geheel dat niet onderbroken kan worden. Dat de zender daardoor net als in Amsterdam van de kabel verdwijnt in Den Haag, neemt MTV daarbij voor lief. (Radio West Nieuws – 07/08/1998)
ERNSTIGE VERTRAGING INSTALLATIE PROGRAMMARADEN
De instelling van adviescommissies van burgers die beslissen over het tv- en radio-aanbod op het kabelnet, ondervindt ernstige vertraging. Deze pro- grammaraden, zestig in totaal, hadden vorig jaar zomer moeten worden gein- stalleerd. Een jaar later zijn er pas twintig in werking, zo blijkt uit on- derzoek van het Commissariaat voor de Media. Veel gemeenten weten niet eens wat van hen wordt verlangd, zegt voorzitter H. Koetje van het commissariaat. De nieuwe Mediawet, die vorig jaar september van kracht werd, is vaag over de ingangsdatum voor de programmaraden. Daarom heeft het Commissariaat voor de Media de gemeenten twee maal uitstel verleend. Dat gebeurde in overleg met de Vereniging Nederlandse Gemeenten en de Vecai, de vereniging van ka- belexploitanten. De laatste deadline, 1 mei jongstleden, is door veel ge- meenten overschreden. Tot verdriet van voorzitter Koetje heeft het commis- sariaat echter geen sanctiemogelijkheid. De programmaraad moet de burger meer invloed geven in het programmapakket op de kabel. Zo wordt voorkomen dat de kabelexploitant – bijvoorbeeld uit fi- nanciele motieven – uitmaakt wat wel of niet te zien is. Omdat de overheid dat evenmin zelf wil doen, is besloten tot de instelling van een onafhanke- lijk en democratisch adviesorgaan. Nu blijkt dat de invoering van deze orga- nen landelijk niet in hetzelfde tempo verloopt. Gevolg is dat op het ene kabelnet een programmaraad de dienst uitmaakt, op het andere de kabelexploi- tant. Daardoor zijn de onderlinge verschillen in programmering groot. [Volkskrant – 06/08/1998]
MEER FINANCIEEL NIEUWS BIJ NOS TELETEKST
De redactie van NOS-teletekst breidt dit najaar de financiele informatie op het scherm aanzienlijk uit met ondermeer actueel bedrijfsnieuws en gege- vens van de buitenlandse effectenmarkten. De concurrentie die NOS ondervindt van met name SBS6 ligt hieraan ten grondslag. Ook bij IP zijn vergevorderde plannen voor het uitbreiden van de financiele pagina’s. Sinds begin deze week heeft de redactie van NOS-teletekst al enige wijzigingen in het financiele- gedeelte van teletekst doorgevoerd. Deze wijzigingen vormen een voorbode op de grootscheepse uitbreiding van het financieel nieuws en van de beursinfor- matie bij NOS teletekst.
VERONICA UITGEVERIJ NEEMT FSW OVER
Hoppers Online meldt deze week dat de Veronica Uitgeverij in Hilversum per 1 oktober het satellietprogrammablad Free Satellite Watcher overneemt. Afgelopen zaterdag heeft FSW zijn adverteerders geinformeerd. Beide bladen opereren sinds 1990 op dezelfde markt en richten zich met een tweewekelijks- programmablad op de schotelkijkers. Veronica Satellite bevat daarnaast een redactioneel deel over techniek en programmatoelichtingen, terwijl FSW zich primair richtte op de techniek. Per 1 oktober zullen beide bladen worden samengevoegd tot een gezamenlijk blad, dat onder de naam Satellite de FSW formule zal gebruiken, aldus Hoppers Online.
MARKTAANDEEL TALKRADIO GROEIT LANGZAAM
Middelbare en hoger opgeleide mensen tussen de 25 en 49 jaar weten steeds vaker de weg te vinden naar TalkRadio 1395 AM. In deze groep bereikt de zender nu al 10 procent van het publiek dat normaal op Radio 1 afstemt. De keuze om een jong alternatief te zijn voor de publieke nieuws- en actuali- teitenzender slaat volgens TalkRadio aan. Het totale bereik van de praat- zender is de afgelopen vijf maanden verdubbeld, met name bij jongere mannen en vrouwen. In de Randstad heeft het station nu een bereik van 3 procent. In heel Nederland is het bereik 2 procent, maar “met een stijgende tendens”. [Haagsche Courant – 07/08/1998]
“NCRV GEDUPEERD DOOR STIFO”
De NCRV is zwaar gedupeerd omdat het Stimuleringsfonds (Stifo) haar subsi- die-aanvraag voor de 6,5 miljoen gulden kostende dramaserie Zebra heeft af- gewezen. Door de afwijzing van het subsidieverzoek is een groot deel van de andere NCRV-dramaplannen voor volgend jaar in allerijl afgeblazen. De serie Zebra staat gepland in september en gaat over mensen die in aanraking komen met de reclassering. “Het Stimuleringsfonds, dat jaarlijks ruim 30 miljoen gulden aan omroepmiddelen – dus ook ons geld – beheert, geeft momenteel zo’n 70 a 80 procent uit aan Nederland 3”, aldus een boze eindredacteur R. Popken gisteren tijdens de presentatie van Zebra . “Door de toewijzing aan Nederland 3 kunnen de andere publieke omroepen be- paald kwaliteitsdrama voor een groter publiek niet meer maken. Dat is een rampzalige situatie. We zitten compleet met de handen in het haar.” Stifo- directeur A. Gerritsma beaamt desgevraagd dat de VPRO en NPS relatief vaak in de subsidieprijzen vallen. “Maar zij bieden ook relatief veel materiaal aan”, aldus Gerritsma, die verder het door de NCRV genoemde percentage van 70 a 80 procent aan de hoge kant vindt. Gerritsma geeft toe dat haar jaar- lijkse subsidiepot steeds vaker ruim voor de zomer al leeg is. “Dat betekent dus dat er tegenwoordig veel kwaliteit wordt aangeboden. Voor dit jaar zijn de budgetten voor drama en documentaires al compleet vergeven. Nee, herkan- singen zijn niet mogelijk, want wij subsidieren geen vervolgseries.” Volgens Gerritsma heeft Zebra het afgelegd tegen het NPS-drama Zoute Suiker, dat ‘veel aparter en ongebruikelijker’ is. Ze stuurde de makers van Zebra een complimenteuze brief en 160.000 gulden. Daar bleef het bij. De NCRV laat weten de strijdbijl niet te begraven. “Mevrouw Gerritsen hoort nog van ons.” [BN-De Stem – 07/08/1998]
KORT NIEUWS
-> RTL4, RTL5 en Veronica zullen op donderdag 13 augustus door middel van verticale programmering aandacht besteden aan de nieuwe cd van Marco Borsa- to. RTL4 begint om 21.30 uur met een documentaire over het maakproces van de cd. RTL5 zal om 22.40 uur verder gaan met een speciale aflevering van ‘Een kwestie van Kiezen’. Jeroen Pauw zal Marco met een stel dilemma’s confronte- ren. Tenslotte toont Veronica van 23.15 uur het concert dat Marco Borsato op 4 augustus op een geheime locatie heeft gegeven.
-> Nederland is niet het enige land waar The Bold & The Beautiful de best bekeken buitenlandse soap is. De kijkersaantallen zijn wereldwijd zo hoog dat de soap een vermelding in het Guinness Book of World Records krijgt als ’s werelds best bekene tv-show. (Telegraaf – 07/08/1998)
-> De lokale radio op Schouwen-Duiveland moet bezuinigen. Het afgelopen jaar leed de omroep 34.000 gulden verlies door hoge afschrijvingen en afdrachten aan auteursrechten voor muziek. Radio Schouwen-Duiveland kan de komende tijd geen nieuwe apparatuur en weinig muziek aankopen. De omroep heeft bij de gemeente een bijdrage van twee gulden per aansluiting gevraagd.
-> Binnen 2 maanden zal Radio 538 enkele nieuwe zenders op 101.5 MHz in ge- bruik gaan nemen, aldus een schrijver in de nieuwsgroep nl.media.radio. In iedergeval zal de regio Breda worden voorzien van een zender op de 101.5. Komende tijd moet duidelijk worden welke steden nog meer worden voorzien van een steunzender.
-> Op verzoek van het merendeel van de raadsfracties gaan burgemeester en wethouders van Brunssum in het najaar bekijken of het zinvol is om het CAI- net te verkopen. Diverse fracties zijn voorstander van privatisering en wil- len met de opbrengst de grote tekorten op de Brunssumse begroting wegwer- ken. (De Limburger – 07/08/1998)
KINDERNET KOMT MET JONGERENPROGRAMMA’S
KinderNet gaat vanaf 6 september elke zondagochtend twee uur lang program- ma’s uitzenden voor jongeren van 10 tot 15 jaar. Behalve de nieuwe reeks Prins van Atlantis en bekende series als Superworm Jim, Punky Brewster en Gohstbusters wordt in het blok tussen 10.00 en 12.00 uur aandacht besteed aan onderwerpen die jongeren bezighouden. Gedacht wordt aan sport, vrije tijd en muziek. Vanaf 5 september brengt de kinderzender de animatieserie Schateiland. Een week later, zaterdag 12 september, wordt KinderNet voor e e n keer veranderd in Villa Kakelbont. Naar aanleiding van het uitbrengen van de nieuwe Pippi Langkous-video zendt het station drie speciale program- ma’s uit om 07.50, 08.30 en 09.30 uur. Maar ook de rest van de dag staat de zendtijd in het teken van Pippi, meneer Nilsson, Tommy en Annika. [Haagsche Courant – 07/08/1998]
TMF PRESENTEERT WINTERPROGRAMMERING
Deze week heeft The Music Factory haar nieuwe programmering voor het winterseizoen, dat op 29 augustus start, bekend gemaakt. Isabelle blijft nog tot november bij TMF en tot die tijd zal zij nog gewoon op de muziek- zender te zien zijn. Glaze pakt al eerder zijn koffers. Succesprogramma’s als Toute Fabienne, de Clipparade, TMF Gamezone, The Movie Factory, Show- case, NL (Made in Holland) en de Top 40 kun je uiteraard ook in het nieuwe seizoen gewoon weer zien. Maar er komt wel een aantal nieuwe programma’s bij. Een maandelijks mode- en lifestyle programma gepresenteerd door Brid- get, een interactief programma met Michael Pilarczyk en een uniek art & dance programma. De Dag Top 5 wordt vanaf 29 augustus van maandag tot en met vrijdag gepresenteerd door Jeroen. Sylvana gaat horizontaal met het R&B programma Sylvana’s Soul dat van dinsdag tot en met vrijdag zal worden uit- gezonden en Bridget is nu ook op zaterdag te zien met nog een nieuw program- ma Around Midnight, waarin de meest zwoele muziek voorbij komt.
TELEKABEL VERTRAAGT PLUSPAKKETTEN NIJMEGEN EO
Kabelexploitant Telekabel gaat voorlopig nog geen pluspakketten aanbieden in de Nijmeegse regio. Telekabel wilde deze zomer beginnen met het aanbieden van extra zenders, waarvoor extra betaald moet worden. Door een fusie met kabelbedrijf UPC is de invoering met minimaal enkele maanden vertraagd. Te- lekabel beheert het grootste deel van de kabelnetten in de regio Nijmegen, met uitzondering van Wijchen en Lent. Aanvankelijk wilde het bedrijf al me- dio 1997 pluspakketten aanbieden, maar het wachten was op de aanleg van een glasvezelnet. Dat ligt inmiddels in de meeste aangesloten gemeenten. “Als we vandaag willen beginnen, kan dat”, zegt een woordvoerder van Telekabel. Het bedrijf wil echter eerst kijken wat UPC (actief in de omgeving van Eindhoven en Helmond) voor techniek in huis heeft. Beide fusiepartners hebben elk een andere methode om ervoor te zorgen dat alleen wie extra betaalt het pluspak- ket kan ontvangen. UPC gebruikt decoders bij de televisie, Telekabel heeft onder andere in Zoetermeer geexperimenteerd met filters in de zenderkastjes op straat. De gefuseerde bedrijven willen kiezen voor e e n systeem. Onduidelijk is nog wat de introductie van pluspakketten betekent voor de abonnees die daar niet voor kiezen. Mogelijk krijgen zij straks minder zen- ders te zien dan nu het geval is. Wettelijk zijn kabelbedrijven verplicht om een basispakket met in elk geval de landelijke, regionale en lokale publieke omroepen door te geven. Hetzelfde geldt voor de Nederlandstalige Belgische televisiezenders. Ook over de prijs van pluspakketten bestaat nog geen dui- delijkheid. In Eindhoven lanceerde UPC eind vorig jaar een pakket van vijf filmzenders voor vijftien gulden per maand. [Gelderlander – 05/08/1998]
CASEMA HOUDT KANAAL DISCOVERY LANGER OPEN
De rechtstreekse reportage van het onderzoek op de zeebodem van het wrak van de Titanic, die Discovery Channel in de nacht van zondag 16 op maandag 17 augustus uitzendt, is ook in de Haagse regio op de kabel te zien. Nor- maal wordt vanaf 01.00 uur ’s nachts op het kanaal van Discovery het Chine- se station CNE doorgegeven. Daardoor zou de Discovery reportage, die tussen 02.00 en 04.00 uur wordt uitgezonden in de Haagse regio niet kunnen worden ontvangen. Casema heeft nu besloten, gezien de interesse die bij veel kabel- abonnees bestaat voor alles wat met de Titanic te maken heeft, een uitzon- dering te maken en The Discovery Channel die betreffende nacht door te geven. Voor wie niet wil opblijven herhaalt The Discovery Channel het programma op vroegere tijdstippen. [Haagsche Courant – 05/08/1998]
SKY-LINE WIL BIJDRAGE INWONERS
Lokale omroep Sky-Line wil dat de inwoners van Uden en Veghel in de toe- komst mee gaan betalen aan de activiteiten van de lokale omroep. Sky-Line heeft bij de gemeenten een verzoek ingediend om de omroepbijdrage maximaal met twee gulden per jaar te verhogen. Verder wil Sky-Line van de gemeenten jaarlijks een vast bedrag aan subsidie. Volgens voorzitter L.Willemsen is het geld nodig om de activiteiten in de toekomst voort te kunnen zetten. De gemeentebesturen van Uden en Veghel beraden zich en willen komen tot een gezamelijk besluit. (Brabants Dagblad – 04/08/1998)
KETNET KOMT MET KETNET-KRANT
Vanaf september brengt het Vlaamse Ketnet wekelijks een eigen Ketnet-krant uit. Die zal op woensdag als bijlage bij Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg zitten. De bijlage zal 12 bladzijden tellen met actualiteit ge- richt op jongeren, trends, cultuur, spelletjes en prijzen. Afgelopen woens- dag zat er in beide kranten al een voorproefje. In het voorjaar haalde Ket- net een marktaandeel van 24 % bij de 4- tot 14-jarigen. Bij de oudere tie- ners verdubbelde het marktaandeel in 1 jaar tijd. (VRT Text – 05/08/1998)
“TIK TAK” NAAR DE STATES
Het VRT-kleuterprogramma “Tik Tak” is binnenkort in de Verenigde Staten te zien. Een mediabedrijf uit Los Angeles heeft de exclusieve distributierech- ten voor tien jaar gekocht. Daarmee mag het bedrijf de reeks distribueren aan Amerikaanse televisiestations en ook de merchandising verzorgen. “Tik Tak” is het geesteskind van Mil Lenssens. De educatieve VRT-reeks verscheen voor het eerst op het scherm in 1981 en werd nadien wereldwijd verkocht aan een dertigtal omroepen. Alleen Amerika bleef een blinde vlek, tot de nu ge- sloten overeenkomst. [VRT Text – 06/08/1998]
TVE HEEFT MILJARDENSCHULD
De Spaanse openbare omroep RTVE heeft een miljarden schuld opgebouwd. De situatie wordt toegeschreven aan wanbeheer en vriendjespolitiek. Politici slagen er maar niet in om een toekomstplan voor de omroep uit te werken. De politisering van RTVE is heel groot. Zo benoemt elke nieuwe regering haar eigen directeur. Ondanks de stijgende kritiek blijft de omroep met geld smijten. Zo wordt bijvoorbeeld het journaal telkens vanop een andere locatie gepresenteerd. Er is een interministriele commissie geinstalleerd om de zen- der er bovenop te helpen maar velen zien privatisering als enige oplossing. [VRT Text – 07/08/1998]
CASEMA-INTERNETTERS ZEER ONTEVREDEN
Houders van een internetabonnement via de Casema tv-kabel zijn zeer onte- vreden over deze service. Ruim 3000 inwoners van Delft en Rijswijk hebben voor 54,50 per maand een internetabonnement via de kabel aangeschaft waarmee zij onbeperkt kunnen internetten zonder telefoonkosten. De Delfste kabelex- ploitant Casema beloofde bij de introductie hiervan dat internetten via de kabel bovendien veel sneller zou zijn dan via de tradionele telefoonlijn. Maar de snelheid waarmee gewerkt kan worden blijft ver achter bij de ver- wachtingen. Op drukke momenten is het zelfs vaak onmogelijk om te surfen op het net. Tientallen abonnementhouders hebben hierover bij Casema geklaagd. De exploitant wijt de problemen aan het grote aantal abonnementshouders. Het zijn er veel meer dan verwacht en er is niet genoeg capaciteit om een hoge werksnelheid te garanderen. De kabelexploitant hoopt binnen twee tot drie weken over meer capaciteit te beschikken. Tevens wil Casema een bovengrens gaan stellen aan de hoeveelinformatie (KB’s) die de gebruikers kunnen down- loaden.
GROTE EVENEMENTEN OP OPEN NET
Belangrijke culturele en sportieve evenementen als het Nieuwsjaarsconcert in Wenen en de Elfstedentocht moeten, desnoods in samenvatting, te zien blijven op voor iedereen toegankelijke tv-kanalen. Zulke nationale en inter- nationale gebeurtenissen mogen niet aan grote delen van de bevolking worden onthouden omdat e e n of andere betaal-tv-zender de rechten heeft opgekocht. Aan deze Europese richtijn heeft het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen nu gevolg gegeven door een lijst op te stellen met ‘bescherm- de’ evenementen. Alle Europese lidstaten zijn daarmee bezig. Ze moeten voo- ral letten op wat voor hun land onmisbaar is. Voor het ministerie zijn dat behalve het Nieuwjaarsconcert en de Elfstedentocht onder meer het Eurovisie Songfestival, het Prinsengrachtconcert, de Mattheus Passion in Naarden, de Olympische Spelen, EK- en WK-toernooien voetbal en schaatsen, de Champions League, de Europa Cup II en de UEFA Cup, eredivisiewedstrijden, de Amstel Cup, Wimbledon en Roland Garros. Voor een aantal van deze toernooien geldt de plaatsing op de lijst alleen als er Nederlandse deelnemers zijn. De Twee- de Kamer moet de vrijgegeven lijst nog goedkeuren. [NRC Handelsblad – 12/08/1998]
SPOTJES BNN VALLEN NIET GOED
Bart de Graaff wil aandacht voor zijn BNN, de nieuwste televisiezendge- machtigde van Nederland, en die krijgt hij. De spotjes die het publiek erop moeten wijzen dat BNN vanaf 6 september uitzendt op TV2 zijn in het verkeer- de keelgat geschoten van een aantal bekende Nederlanders dat in de filmpjes figureert. De spotjes zien er als volgt uit. Bart de Graaff interviewt zoge- naamd bekende Nederlanders als Rene Mioch, Mireille Bekooy en Hans van der Togt. Nadat het balkje met ‘oh nee’ over de ogen van de sterren verschijnt, hoor je een mitrailleursalvo en verschijnt de tekst onder in beeld ‘niet te zien vanaf zondag 6 september op TV2′. Meest grievend zijn de commentaartek- sten die de spotjes vergezellen. Bij Viola Holt is dat: “U bent van de buis geflikkerd en dat willen we graag zo houden.” Bij Hans van der Togt: “Ik wil alleen homo’s onder de veertig in mijn programma.” Ook Ralph Inbar en Mireil- le Bekooy komen er weinig flatteus vanaf en zijn daar niet gelukkig mee. Gerard Timmer van BNN reageert laconiek op de commotie die onder de Neder- landse sterren is ontstaan over de spotjes. “Het is alleen maar satire”, zegt Timmer over de campagne die nu een week loopt. Volgens hem heeft ook nog niemand een klacht ingediend. [Gelderlander – 13/08/1998]
KORT NIEUWS
->De mediabestedingen van de reclamemakers zijn in 1997 toegenomen met 8,2 procent tot 8494 miljoen gulden. Dat stelt de Vereniging van communicatie- adviesbureau’s in haar rapport Mediabestedingen in Nederland 1988-1997. Ster- kste stijger is de radio, dankzij de komst van meer commerciele zenders. Hier werd 355 miljoen gulden uitgegeven; ten opzichte van 1996 een stijging van 22,2 procent. De dagbladen behouden het grootste reclame-aandeel, 23 procent van het totaal. (Haagsche Courant – 14/08/1998)
-> De RVU radioprijs voor jonge, talentvolle radiomakers wordt op 3 september voor de zevende keer uitgereikt. De komende twee donderdagen kan er vanaf e e n uur ’s middags op Radio 5 geluisterd worden naar de tien genomineerde programma’s
-> Radio Noordzee Nationaal zendt per 17 augustus nieuwsbulletins van het ANP uit. RNN is hiermee het tiende commerciele radiostation dat zich van het ANP bedient. Het marktaandeel van deze stations is circa 43%. Het bereik van het ANP nieuws is dan nagenoeg even groot als dat van het NOS-radionieuws.
-> Canal Plus boekte in het eerste halfjaar 22 procent meer omzet, tot een totaal van 2,5 miljard gulden. Exclusief structuurwijzigingen bedroeg de groei 12 procent. Heel goed ging het met het digitale CanalSatellite dat ruim 80 procent stijging noteerde om op 250 miljoen gulden omzet uit te komen. (Planet MultiMedia – 14/08/1998)
-> Commerciele televisiezenders dreigen massaal van het kabelnet in Amsterdam, Zaanstad en Hilversum te verdwijnen, uit protest tegen de hoge doorgif- tetarieven die kabelmaatschappij A 2000 berekent. De boycot is besproken in de Vestra, de Vereniging voor Satelliet-Televisie en Radioprogramma-Aanbie- ders, die onder meer CNN, SBS 6, HMG en TMF vertegenwoordigt. [Parool – 11/08/1998]
-> Op 31 augustus wordt een langekoesterde wens van de Journaalredactie ver- vuld: het NOS-Journaal van acht uur wordt vijf minuten langer. Tegelijker- tijd wordt het NOS-Weeroverzicht weer in het Journaal opgenomen. Daarmee vervalt het weeroverzicht van 21.00 uur. Eveneens met ingang van 31 augustus kan het NOS-Journaal ook ’s nachts worden bekeken. Van middernacht tot 07.00 uur worden de bulletins van 20.00 en 22.00 uur herhaald via TV2.
-> Een decennium na de laatste recordpoging Domino worden op dit moment voor- bereidingen getroffen voor een nieuwe uitdaging. Het oude wereldrecord Domi- no verbreken met meer dan 700.000 stenen en te stellen op ruim 2 miljoen stenen. Door middel van het Domino Journaal wordt Nederland op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen die in juli hebben plaatsvonden en deze maand nog plaats-vinden. Op vrijdag 28 augustus wordt de uiteindelijke spectacu- laire recordpoging live bij SBS6 uitgezonden.
ONDERZOEK NAAR FINANCIEEL DIRECTEUR TROS
Accountant Deloitte & Touche gaat in opdracht van de TROS de gangen na van financieel directeur R. Huisman van de omroep. Het TROS-bestuur wil weten of Huisman meer heeft uitgegeven dan was toegestaan. Huisman is over zijn uitgaven in conflict gekomen met omroepvoorzitter K. van Doodewaerd. De omroep spreekt berichten tegen dat Huisman op non-actief zou zijn gesteld. Volgens de TROS is hij bezig ‘met een grote klus bij World Online’, de Internet-provider waarin de TROS financieel deelneemt. Het is al enige tijd onrustig bij de omroep meldt de Volkskrant deze week. Het geld dat wordt geinvesteerd in allerlei multimedia-activiteiten (Internet, omroepblad TV- Extra etc.) zorgen voor slinkende budgetten bij de programmamakers bij de TROS. Tevens zijn er grote problemen bij het bedrijf van TROS-programmadi- recteur G. Baars. Bij deze onderneming, GBTV genaamd, waren enkele tiental- len TROS-werknemers gestationeerd. Door gebrek aan werk zijn die inmiddels weer naar de omroep teruggekeerd. Ook een aangekondigde alliantie van GBTV met Endemol blijkt te zijn afgeketst door organisatorische problemen bij GBTV. De ondernemingsraad verwacht dat H. Boermans (voormalig bestuurs- voorzitter van de HMG) een belangrijkere rol krijgt binnen de ‘grootste familie van Nederland’.
INTENSIEVERE SAMENWERKING RADIO2 EN WERELDOMROEP
De Wereldomroep en Radio 2 hebben hun samenwerking verder geintensiveerd. Dat resulteert in drie Radio 2-programma’s die voortaan in de weekeinde binnen heel Europa via de Wereldomroep worden verspreid: Goudmijn (KRO), Weekend Cafe en het Steenen Tijdperk (beide AVRO). De programma’s worden uitgezonden op zaterdag en zondag tussen 14.00 en 17.00 uur. Sinds jaar en dag was dat het tijdvak waarin de Wereldomroep het sportprogramma Langs de Lijn uitzond. Onderzoek heeft uitgewezen dat de belangstelling en waardering voor de reguliere sportprogramma’s bij luisteraars van de Wereldomroep lang- zaam terugloopt, terwijl de vraag naar licht-informatieve programma’s juist groeit. (Telegraaf – 13/08/1998)
DRIE TV-REUZEN PRATEN OVER SAMENWERKING
Drie tv-reuzen in Europa onderhandelen over een samengaan waardoor een enorm kartel zal ontstaan dat zowel mikt op Euro-tv als op de Superliga. De Italiaanse mediamagnaat Silvio Berlusconi en de Australier Rupert Murdoch zijn onderhandelingen gestart met hun Duitse vriend en collega Leo Kirch voor de overname van een aanzienlijk deel van diens film- en televisie-impe- rium. Kirch weigert dit te bevestigen. Volgens het Italiaanse economische dagblad Sole 24 Ore nemen Berlusconi’s concern Mediaset en Murdoch’s News Corp beide een belang van 20% in de Kirch Groep. Een oude bekende van hen, de Saoedi-Arabische prins Al Walid, doet als strikt financiele partner mee aan de operatie, waarmee tenminste vijf miljard gulden is gemoeid. Voor Al Walid, die zijn oliemiljarden heeft belegd in supermarkten, hotels, modehui- zen en Euro Disney, is een aandeel van tien procent gereserveerd. De overname lijkt het ontstaan te bezegelen van een nieuw Europees tv-kartel, dat zich gaat toeleggen op de exploitatie van de nieuwe digitale tv-kanalen en daarvoor onder meer een nieuwe Europese voetbalcompetitie, de Superliga, in het leven wil roepen. De parel op de kroon van het concern van Kirch, dat onder meer 25% omvat van Premiere, Duitslands voornaamste pay-tv, is zijn filmmagazijn: 15.000 speelfilms met een geschatte totale waarde van acht miljard gulden. Bovendien heeft Kirch zich voor vier miljard gulden al ver- zekerd van de tv-rechten voor de wereldkampioenschappen voetbal van 2002 en 2006. Maar de Beier verkeert in financiele problemen door de schuldenlast van zijn recente aankopen en door het veto dat de Europese Commissie onlangs heeft uitgesproken over een voorgenomen fusie van zijn bedrijf met het even- eens Duitse uitgeversconcern Bertelsmann. Een belastingonderzoek zou intus- sen gunstig voor Kirch hebben uitgepakt. Kirch hoeft niet te vrezen dat hij de controle over zijn bedrijf kwijt raakt, omdat hij al jaren goede maatjes is met de andere drie en de heren elkaar nodig hebben voor het uitwerken van hun toekomstplannen. Centraal daarin staat de ‘pay for view’-tv: digitale kanalen waaruit de kijker op afroep en tegen betaling kan kiezen. Vanaf september gaat BskyB, een dochteronderneming van News Corp, per satelliet op 200 kanalen tegelijk (waarvan 140 tegen betaling) uitzenden voor Groot-Brittannie. De rest van Europa zal spoedig volgen, zodat binnen enkele jaren een snel toenemend aan- tal bezitters van digitale tv honderden kanalen tegelijk ter beschikking zal hebben. Om al die uren te kunnen vullen, moeten de huidige marktleiders zich meester maken van het meest gewilde en meest gevarieerde aanbod. Dat is het belang van de films van Kirch, waarover Murdoch en Berlusconi door de over- name kunnen beschikken. Meer nog dan films is voetbal een publiekstrekker voor de pay for view-kanalen. Daarom hebben Murdoch, Berlusconi, Kirch en Al Walid het plan opgevat om exclusief voor hun zenders een gloednieuwe Euro- pese competitie in het leven te roepen, een Superliga voor 32 geselecteerde clubs. Over het plan wordt nog de grootst mogelijke geheimzinnigheid be- tracht, maar volgens Uli Hoeness, sportief directeur van Bayern Munchen kan het al in 2000 worden gerealiseerd. Een woordvoerder van Mediaset ontkent niettemin dat het tv-bedrijf van Berlusconi (die vanwege zijn politieke rol officieel nog slechts als ‘voornaamste aandeelhouder’ wordt opgevoerd) erbij betrokken is. Ajax heeft al laten weten dat het niet de bedoeling is dat de wedstrijden in de Superliga alleen maar via de decoder te zien zijn. [Brabants Dagblad – 11/08/1998]
GOEDE CIJFERS VOOR 2VANDAAG
2 Vandaag, de gezamenlijke actualiteitenrubriek van de TROS en EO op TV2, blijkt het goed te doen. Het programma laat concurrenten NOVA en Netwerk ver achter zich, zo blijkt uit recent onderzoek van de Dienst Kijk- en Luisteronderzoek van de NOS. Ruim de helft van de Nederlandse televisiekij- kers (53%) geeft het programma de kwalificatie ‘zeer de moeite waard’. De uitzendingen worden omschreven als ‘betrouwbaar, begrijpelijk en proffesio- neel’. Met een marktaandeel van 22 procent worden NOVA en Netwerk (beiden 15 procent) verslagen. [Telegraaf – 14/08/1998]
NIEUWE OMROEPSTER BIJ VERONICA
Chimene van Oosterhout is vanaf het nieuwe winterseizoen als omroepster bij Veronica te zien. Chimene is geboren op de Nederlandse Antillen en was eerder al te zien als omroepster bij de TROS. Ook speelde zij al eens een rolletje in de soaps Onderweg naar Morgen en Goede Tijden, Slechte Tijden. De nieuwbakken omroepster spreekt naast haar moedertaal Nederlands, Engels, Frans, vloeiend Duits, Spaans en Italiaans. Een van haar grootste passies is motorrijden, aldus Veronica Internet.
MEER SPORT EN NEDERLANDSE PROGRAMMA’S BIJ CANAL+
Canal+ zet in het nieuwe seizoen meer sportwedstrijden en Nederlandse pro- gramma’s in om nieuwe kijkers te trekken. De pay-tv zender wil binnen twee jaar 160.000 nieuwe abonnees binnenhalen. Nu heeft Canal+ 240.000 abonnees. Dat moeten er in het jaar 2000 dus 400.000 worden. Een pittige klus met zoveel Nederlandse zenders op het open net vindt directeur K. Bisseuil. Daar komt volgens hem nog bij dat het moeilijker is mensen vast te houden, dan ze te werven. Hij hoopt dat zijn tv-kanaal de doelstelling voor 2000 bereikt door de huidige abonnees te geven wat hun wordt beloofd. Canal+ heeft voor het seizoen 98/99 een aantal nieuwe sportrechten, waaronder de US Open (Open Amerikaanse Tennis Kampioenschappen) en de live-registratie van de Engelse en Spaanse eredivisies. Verder start een dagelijks sportprogramma met naast de rechtstreekse voetbalwedstrijden uit de KPN Telecompetitie dis- cussies en aanvullende beelden. De sportredactie is met vier mensen uitge- breid tot twintig. Emile Schelvis voorziet bijvoorbeeld de Italiaanse wed- strijden van commentaar. Danny Blind versterkt het team van de co-commenta- toren, in eerste instantie bij tien buitenlandse wedstrijden. Chef Sport Kees Jansma meldt dat de voetballer, die dit seizoen voor het laatst bij Ajax speelt, in de toekomst een langlopend contract bij Canal+ tekent als beide partijen tevreden zijn over dit seizoen. Een ander nieuw programma vormt het dagelijkse filmmagazine Cinema+. Daarin worden bijvoorbeeld bezoekersaantallen van de Nederlandse bioscopen, film- nieuws en interviews met filmsterren getoond. Wat nieuwe films betreft toont de zender vanaf september een aantal kaskrakers zoals bijvoorbeeld The En- glish Patient en Space Jam. Nieuwe series zijn de comedyreeks Au van Theo van Gogh en de Amerikaanse animatieserie South Park. Bij de journalistieke programma’s brengt Canal+ meer zelfgemaakte documentaires. In het zogeheten programma 24 Uur wordt onder meer de lancering van BNN en het Amsterdamse Grachtenfestival gebracht. Canal+ zegt nog niet te willen beginnen met pay per view (betalen per gekeken onderdeel). [TROS Online – 14/08/1998]
REGIONALE PROGRAMMARAAD VOOR HAAGSE RANDGEMEENTEN
Bewoners van Rijswijk, Wassenaar, Leidschendam en Voorburg krijgen in de toekomst waarschijnlijk dezelfde radio- en televisiestations op hun kabel. Op dinsdag 18 augustus wordt bekend of ook de gemeente Voorburg akkoord gaat met het instellen van een regionale programmaraad die de beheerder van het kabelnet, Casema, moet gaan adviseren over het basis televisie- en radio- aanbod in de Haagse regio. De andere gemeenten hebben al eerder met het plan ingestemd. Tot nu toe vervullen de colleges van B en W de taak van zender- adviseur. Als alles volgens plan verloopt, moet de raad eind december of begin januari in werking treden. Volgens het tijdschema dat de vier gemeen- ten hebben opgesteld, wil men in oktober op zoek gaan naar geschikte kandi- daten. Het aantal leden dat aan de programmaraad moet gaan deelnemen is nog niet vastgesteld. [Haagsche Courant – 11/08/1998]
INWONERS BUITENGEBIED VEGHEL KRIJGEN KABEL-TV
Meer dan honderd Veghelaren in het buitengebied krijgen – ondanks een eer- dere afwijzing – een aansluiting op de kabel. Het gaat vooral om bewoners van Biezendijk, Lage Biezen en Corsica. Aansluiting is hier mogelijk gewor- den omdat de gemeente er toch grondwerk moet verrichten voor nieuwe riole- ring en de kosten daardoor beperkt blijven. De nieuwe eigenaar van de Veg- helse centrale antenne inrichting (cai), het bedrijf Palet Kabelcom uit Maastricht, is dit met de gemeente overeengekomen. In de overeenkomst van gemeente en Palet Kabelcom is ook een probleem van de SLOVU (lokale omroep) opgelost. Er lag geen directe kabelverbinding tussen Uden en Veghel, waar- door Sky-Line live tv-opnames in de Udense studio niet in Veghel kon uitzen- den. De verbinding is inmiddels gemaakt en Van de Hoef verwacht dat Sky-Line er over anderhalf tot twee maanden gebruik van kan gaan maken. De kosten van de aanleg van deze verbinding, zeventigduizend gulden, zijn verrekend in de overeenkomst tussen de gemeente Veghel en Palet Kabelcom. Sky-Line hoeft zelf niets te betalen [Brabants Dagblad – 13/08/1998]
MANCHESTER UNITED START TV-ZENDER
Als eerste voetbalclub van de wereld heeft het Engelse Manchester United haar eigen tv-zender in het leven geroepen. Het ambitieuze project Manches- ter United TV (MUTV) wil bij het ingaan van de herfst zeven dagen op zeven uitzenden met dagelijks zes uur aan programma’s. De club wil het kanaal vul- len met interviews met de spelers, wedstrijden van de reserve- en jeugdelf- tallen, heruitzendingen van partijen uit de voorbije jaren en spelshows. De duels van het eerste elftal in de Premier League zijn niet te zien. Die rech- ten zijn in handen van Sky Sports. [VRT Teletext – 11/08/1998]
VERKOOP-DIRECTEUR ATLANTIC 252 WORDT EIGENAAR
Newstide meldt deze week dat de kans groot is dat voormalig verkoop-direc- teur van Atlantic 252, Andy Hawkins, zelf eigenaar wordt van de Ierse lange- golf zender. Een speciaal voor dit doel opgericht consortium, waar Hawkins momenteel nog partners voor zoekt, moet dan nog wel een overeenkomst sluiten met grootaandeelhouder CLT. Tot nu toe hebben weinig bedrijven interesse getoond in Atlantic 252. Dit is waarschijnlijk toe te schijven aan de afne- mende populariteit van de langegolf, aldus Newstide.
FERGUSON KRIJGT SHOW BIJ SKY-TV
Sarah Ferguson, de ex-echtgenote van de Britse prins Andrew, krijgt een eigen praatshow op de Britse televisiezender Sky Television. De roodharige hertogin van York zal 10 programma’s van een uur presenteren “over mensen en de werkelijke problemen waarmee ze in de huidige maatschappij te maken krij- gen”. Fergie zal haar salaris afstaan aan liefdadige instellingen. Eerder ondernam Fergie commerciele activiteiten om aan geld te komen. Ze had dat nodig om haar huizenhoge schulden af te betalen die ze had opgebouwd door haar uitbundige manier van leven. [VRT Teletext – 13/08/1998]
CASEMA START MET INTERNET VIA KABEL IN UTRECHT
Op 14 augustus is Casema in Utrecht gestart met de inschrijving voor Inter- net via de kabel. Vanaf begin september worden de eerste abonnees aangeslo- ten. Klanten die zich voor 1 oktober 1998 inschrijven, hoeven geen fl. 50,- aansluitkosten te betalen. De introductie, die zich beperkt tot de gemeente Utrecht, volgt op de succesvolle start van deze dienst in Delft, Rijswijk en Breda, meldt het persbericht van Casema. Helaas moeten we toch constateren dat het niet allemaal rozengeur en manenschijn is bij het Internet-via-de- kabel-project van de Casema. Vorige week meldde dit medianieuws nog dat in- woners in Rijswijk en Delft niet tevreden zijn met de dienst van Casema. Ook in Breda zijn dergelijke geluiden waargenomen. Overigens start kabelexploitant GelreVision in de Gelderse gemeenten Putten en Ermelo ook met Internet via de kabel. Bewoners krijgen binnenkort een mailing in de brievenbus met meer informatie.
ENDEMOL IN PRINCIPE AKKOORD MET SCHIBSTED
Televisie- en theaterproducent Endemol Entertainment heeft een principe- akkoord bereikt over een strategische samenwerking met de Noorse uitgeverij Schibsted. Belangrijk onderdeel van de overeenkomst vormt de aankoop van een belang van 35% in Metronome, de grootste onafhankelijke productiemaatschap- pij van Scandinavie. Schibsted en het management behouden de resterende aandelen. Endemol gaat zijn eigen activiteiten in Noorwegen, Zweden, Denemar- ken en Finland in Metronome integreren. De combinatie is goed voor een omzet van ongeveer f 100 mln. Metronome is actief in Noorwegen, Zweden en Denemar- ken en maakt een breed scala aan tv-programma’s zoals dramaseries, quizzen en documentaires. Endemol produceert in Zweden en Noorwegen vooral grote amusementsprogramma’s zoals de Soundmixshow, de Miniplaybackshow en gala’s. Schibsted staat genoteerd op de effectenbeurs van Oslo. Het bedrijf heeft in Noorwegen onder andere belangen in TV2, het best bekeken commerciele station van het land, en indirect in de SBS-zender TV Norge. In Estland is de uige- ver voor 49,9% eigenaar van Kanaal 2. Daarnaast is de onderneming de groot- ste uitgever van dagbladen in Noorwegen. [Financieele Dagblad – 19/08/1998)
TV2 WIL MEER EENHEID BRENGEN
TV2 wil in het nieuwe televisieseizoen meer als eenheid naar buiten tre- den. Een horizontale programmering, betere overgangen tussen de programma’s en een moderner vignet moeten hiervoor zorgen. Op TV2 zenden EO, TROS, NOS, Teleac NOT, NOS en nieuwkomer BNN samen uit. Het is de taak van zendercoor- dinator Bob Bremer om deze heel verschillende omroepen zo aan te sturen dat een geheel ontstaat. Hij gaat naar eigen zeggen met kleine stapjes te werk in het streven naar ‘eenheid in verscheidenheid’. Bremer heeft inmiddels be- werkstelligd dat TV2 tussen 15.00 en 19.00 uur een horizontale programmering heeft. De kijker kan op die manier elke werkdag vier programma’s op dezelfde tijden zien. Tussen 23.00 uur en 23.35 uur is dat met Studio NOS ook het geval. Het is de wens van de zendercoordinator om tussen 19.00 uur en 19.30 uur ook een gehorizonteerd programma te brengen, maar dat blijft voorlopig nog toekomstmuziek. Een andere poging om de televisieavonden op het tweede net strakker te laten verlopen is het verkorten van de lengte van de zogeheten programmapromo’s en het veranderen van de vormgeving. Daarbij krijgt het cijfer 2 in het huidige logo een andere uiterlijk; door te werken met spiegeling wordt het geheel ruimtelijker. TV2, tevens sport- en evenementenzender, had in het afgelopen televisieseizoen (’97/’98) een marktaandeel van 14 procent. Over seizoen ’96/’97 was dat percentage hetzelfde. TV2 is de meest bekeken publieke zen- der. Met de commercielen erbij komt het net op de tweede plaats achter RTL4. [TROS Online – 18/08/1998]
WEINIG NIEUWS ONDER DE ZON BIJ DE TROS
De TROS komt in het nieuwe tv-seizoen met weinig verrassingen. Bestaande reeksen worden in 1998/1999 voortgezet. ‘Derrick’, ‘TV Show’, ‘Radar’, ‘Stapel op auto’s’, ‘Ter Land ter zee en in de lucht’, ‘De leukste thuis’ en Bananasplit zijn slechts een greep uit het alom bekende aanbod. Nieuw zijn wel de Britse comedy’s ‘It is legal’ en ‘Chalk’. In ‘De beslissers’ ontvangt Michiel Bicker Caarten politici, ondernemers, historici en schrijvers die achter de schermen aan touwtjes trekken bij internationale vraagstukken. Van- af maart komt de nieuwe, veelbelovende dramaserie met Linda de Mol en Monique van de Ven, die vooralsnog de werktitel ‘Spangen’ draagt. De Mol en Van de Ven vormen het rechercheurskoppel Nicky Spoor en Sylvia Richter dat in Rotterdam de strijd aanbindt met mensensmokkel, kinderdiefstal, fraude en moord. Op Kerstavond wordt afscheid genomen van inspecteur Derrick. Net als op Nederland 1 krijgt ook Nederland een jeugdblok op werkdagen van 16.00 tot 17.00 uur onder de noemer ‘Xieje’. Daarin is onder meer de serie ‘Kabouter Plop’ te zien, van de hand van de makers van ‘Samson en Gert’. In Vlaanderen is de kinderreeks razend populair en naar verwachting gaat ook Nederland overstag voor Plopmelk en Plopkoeken. TROS-voorzitter Karel van Doodewaerd zegt de komst van BNN toe te juichen. “Pluformiteit is een groot goed en ik denk dat BNN een prima aanvulling is op het huidige aanbod”, al- dus van Doodeweard. [Telegraaf – 21/08/1998]
TROS DREIGT UIT BESTEL TE STAPPEN
Als de huidige verplichte samenwerking tussen de omroepen te strak wordt aangehaald, stapt de Tros uit het publieke bestel. De omroep vreest zijn eigen gezicht te verliezen. “Voortgaan op deze weg leidt tot een balkenbrij van dezelfde programma’s, verstarring en verkalking’, hekelde Tros-voorzit- ter K. van Doodewaerd het regeerakkoord van Paars II, dat pleit voor verdere versterking van de onderlinge samenwerking per net. Volgens Van Doodewaerd is het gevolg daarvan dat steeds meer ‘afwijkende’ programmaformules moeten sneuvelen het contact met de achterban verdwijnt. ‘Juist die achterban vormt onze basis. Zolang we herkenbaar kunnen blijven, is er geen noodzaak om com- mercieel te gaan. Maar de Tros blijft alleen trouw aan het publieke bestel als de overheid trouw blijft aan het bestaansrecht van onze omroepvereni- ging.’ [Brabants Dagblad – 21/08/1998]
DE BRUIN VOORLOPIG GEEN NOS-COMMENTATOR
De NOS heeft besloten Erik de Bruin voorlopig niet in te zetten als tele- visiecommentator. De omroep vindt dat de geloofwaardigheid van de oud-discus- werper heeft te lijden onder de dopingaffaire rond zijn vrouw Michelle Smith. De Bruin zou voor de NOS de Europese kampioenschappen atletiek in Boedapest verslaan. “Als trainer van Smith is hij nauw betrokken bij deze affaire”, aldus een woordvoerder van de NOS. De Ierse zwemster werd vorige week door de internationale zwembond FINA voor vier jaar geschorst wegens manipulatie met een dopingtest. Ze is tegen de schorsing in beroep gegaan. De Bruin heeft zelf ook een dopingverleden. In 1993 schorste de Internationale Atle- tiekfederatie De Bruin voor vier jaar. Als zijn echtgenote in hoger beroep wordt vrijgesproken, is De Bruin weer welkom bij de NOS [NRC Handelsblad – 18/08/1998]
RADIO2 OOK IN DE AVOND HORIZONTAAL
Kees Toering, zendercoordinator van Radio 2, heeft toestemming gekregen van de Raad van Bestuur van de NOS om na de dagprogrammering ook de avond- zendtijd in gelijksoortige blokken vast te leggen. Toering hamerde al enige tijd op deze verandering. Volgens hem is horizontalisering de enige manier om de luisteraars, die vooral ‘herkenbaarheid’ willen, vast te houden. In die visie wordt hij ‘gesteund’ door de luistercijfers: de avond (5%) scoort op Radio 2 de helft minder dan de al aangepaste dagprogrammering (10%). Spreek- buis, het blad voor omroepmedewerkers meldt deze week al de veranderingen in de avondprogrammering, die officieel pas eind deze maand naar buiten worden gebracht. Vanaf 6 september brengt de KRO van maandag tot en met donderdag ‘Het theater van het sentiment’ met Ruud Hermans. Om 23.00 uur neemt de EO het over met ‘Take it easy’. Op vrijdagavond is de EO al vanaf 20.00 uur te horen. De TROS maakt de tijd tot middernacht vol met het thea- terprogramma ‘Coulissen’. De veranderingen gaan ten koste van de AVRO-zend- tijd, maar ter compensatie krijgt Hans Schiffers er ’s middags een uurtje bij. De twee EO-avonden lossen op in het late avondblok en ‘Sesjun’ van de TROS verhuist naar Radio 4. [Haagsche Courant – 18/08/1998]
OMROEPEN VERLIEZEN MILJARDEN DOOR VERKOOP PROGRAMMA-INFO
De omroepen verliezen zeker 35 miljoen tot 50 miljoen gulden als dagbladen met eigen tv-gidsen komen. Dit valt op te maken uit de resultaten van een onderzoek dat het bureau InterView in opdracht van de NOS heeft verricht. Ruim tien procent van de lezers van een omroepblad zegt zijn huidige gids de deur uit te doen, zodra de kranten een gratis programmablad meeleveren met de krant. Omroepen vrezen dat de gevolgen op de langere termijn nog desa- streuzer zijn. In enkele gevallen kan het zelfs leiden tot het verdwijnen van gidsen. Er bestaat grote kans dat binnenkort de eerste gratis gids zal verschijnen. Over twee tot drie weken komt de Nederlandse Mededingingsauto- riteit (NMa) met een uitspraak over vrij gave van de televisiegegevens. In maart kwam dit orgaan al met het voorlopige oordeel dat de omroepen gezamen- lijk misbruik maken van hun machtspositie. De Telegraaf heeft al kant-en- klare plannen voor een eigen programmablad en wacht op toestemming van de NMa. [Haagsche Courant – 22/08/1998]
STENDERS GEWIKKELD IN CONFLICTEN
Conflicten achtervolgen Radio 3-discjockey Rob Stenders. Filelezer Cees Wijburg van de Verkeersinformatie in Driebergen dreigde de VARA-deejay deze week met juridische stappen. Stenders kon via excuses een rechtszaak op het nippertje voorkomen. Wijburg was het beu om zich voortdurend door Stenders in zijn uitzending in de maling te laten nemen en wilde een rechtszaak aan- spannen wegens belediging. “Ik wist niet dat het zo’n indruk op hem zou ma- ken”, zegt Stenders. “Ik heb mijn verontschuldigingen aangeboden en zal Wijburg niet langer pesten.” Cees Wijburg was van plan om de gewraakte uit- spraken van Stenders aan de officier van justitie voor te leggen. “Als Rob zijn zinnen op je heeft gezet, raak je hem niet meer kwijt. Het is net een kat die met een muis speelt. Nu Stenders beterschap heeft beloofd, zie ik voorlopig van een rechtszaak af.” De luisteraars van Radio 3 moesten Stenders afgelopen week missen vanwege een ander conflict. De deejay heeft zich na een hooglopend meningsverschil bij de VARA ziek gemeld. Uit onvrede over drastische bezuinigingen, weigerde de populaire deejay nog langer zijn radio-programma te presenteren. “Ik mocht niet langer samenwerken met Fred Siebelink, die werd van de ene op de andere dag ontslagen omdat hij te duur zou zijn. Aangezien ik het programma al een hele tijd met hem maak, ben ik dwars gaan liggen”, zegt Stenders. Verantwoor- delijk voor de bezuiniging is Rolf Kroes, eindredacteur Radio 3 bij de VARA. Inmiddels heeft Stenders VARA-voorzitter Vera Keur van zijn gelijk kunnen overtuigen. “En ik denk dat die Kroes wel op andere gedachten kan brengen”, aldus Stenders. Stenders, die gisteren weer te horen was op Radio3FM, ontken- de het conflict met de VARA. Hij had last van maagklachten en kon daardoor niet aanwezig zijn. Stenders meldde ook dat Fred Siebelink geniet van een vakantie op Kreta en dat hij over twee weken weer te horen is, samen met Rob. (Telegraaf – 21/08/1998)
NIEUWE SOAP WESTENWIND OP KOMST
Nederland krijgt er naast GTST, Goudkust en Onderweg naar Morgen een nieu- we soap bij, meldt de Telegraaf deze week. Momenteel worden er in het ge- heim audities gehouden in Amsterdam voor een nieuwe soap met als titel ‘Wes- tenwind’. De serie moet zich gaan afspelen in de wereld van de scheeps- en jachtbouw. De serie wordt ontwikkeld en geschreven door Johan Nijenhuis en geproduceerd door Joop van den Ende Productions. In september en oktober wil men enkele pilot-afleveringen maken. Wie de nieuwe soap gaat uitzenden is nog niet duidelijk.
KORT NIEUWS
->New Dance Radio is nu ook te beluisteren in Schiedam, Woerden, Zaltbommel en Hilversum. Het totale aantal potentiele luisteraars bedraagt nu 8,2 mil- joen. Het aantal gepresenteerde uren is uitgebreid van 69 naar 110 uur per week.
-> De Duitse tv-quizmaster Hans-Joachim Kulenkampff is overleden. Kulenkampff stierf vorige week vrijdag op 77-jarige leeftijd in zijn woning in Salzburg. Kulenkampff was met onderbrekingen van 1964 tot eind 1987 op de Duitse tele- visie te zien als leider van de ook in Nederland populaire quiz Einer wird gewinnen. Daarnaast was Kulenkampff actief bij het toneel en speelde hij in enkele films.
CNN IN AMSTERDAM VAN DE KABEL
CNN gaat in Amsterdam op zwart. Na 10 jaar verdwijnt de zender op 25 augus- tus voorgoed van de Amsterdamse kabel. Ook in Hilversum verdwijnt A2000 per genoemde datum van de kabel. De zender weigert de 725 duizend gulden te beta- len die kabelexploitant A2000 vraagt voor doorgifte. CNN beschuldigt A2000 van machtsmisbruik, maar andere zenders gingen wel overstag. Volgens direc- teur Phil Kent van Turner Broadcasting Systems staat het bedrag van zeven ton dat A2000 wil voor doorgifte in geen verhouding tot wat betaald wordt elders in de wereld. “Door de onacceptabele eisen van A2000 zullen burgers, diplomaten, toeristen en zakenlieden in Amsterdam verstoken blijven van nieuws 24-uur per dag.” Kabelexploitant A2000 betreurt de stap van CNN-International. “Wij zijn nog steeds van mening dat wij niet teveel vragen. Als je het uitrekent is het maar 12,5 cent per aansluiting. De rechter en het ministerie van Economische Zaken hebben bovendien bevestigd dat het bedrag niet onredelijk is.” Eerder besloten Eurosport en de muziekzender MTV dat zij geen zeven ton willen be- talen voor doorgifte in Amsterdam en omgeving. Op de valreep is er vorige maand een akkoord bereikt om RTL en Veronica toch op de Amsterdamse kabel te houden. A2000 zal de Amsterdamse Programmaraad (APR) nu vragen of zij een andere nieuwszender weet die wel wil betalen voor doorgifte. De Volkskrant meldt echter al dat CNN wordt vervangen wordt door BBC World. De APR die adviseert over het aanbod op de kabel in Amsterdam en omstreken, is geschokt over het verdwijnen van CNN. “Een hele slechte zaak voor alle kijkers in Amsterdam. CNN hoort thuis op de kabel,” aldus een woordvoerster. D66-woord- voerder in de Tweede Kamer Bakker noemt het “ondenkbaar” dat CNN van de Am- sterdamse en Hilversumse kabel gaat verdwijnen. VVD-Kamerlid Kamp vindt het een slechte zaak dat de Amerikaanse zender verdwijnt. Volgens hem staat de Tweede Kamer machteloos. [o.a. Telegraaf en Volkskrant – 21/08/1998]
WINTERPROGRAMMERING KETNET/CANVAS
De Vlaamse publieke zenders Ketnet en Canvas hebben hun programmering voor het najaar voorgesteld. Op weekdagen wordt de uitzendtijd van Ketnet met een half uur vervroegd. Het zondagochtendblok wordt versterkt met een nieuwe reeks Disney-tekenfilms en de animatiereeks Papyrus van de Brusselse strip- tekenaar Lucien De Gieter. In het weekend pakt Ketnet uit met 2 nieuwe ver- telmomenten en een hoop series. Belangrijkste nieuwigheid op Canvas is ‘Hot Doc”, documentaires van internationale journalisten die de andere kant van de dingen belichten. De presentatie is in handen van Johan Op de Beeck. [VRT Teletext – 18/08/1998]
NAJAAR VRT-RADIO: VOORAL WIJZIGINGEN STUDIO BRUSSEL
De Vlaamse publieke VRT-radio heeft zijn nieuw najaarsprogramma voorge- steld. Bij de meeste netten verandert er weinig, de grootste wijzigingen zijn te vinden bij Studio Brussel. Zo gaat nethoofd Jan Schoukens op 1 okto- ber met vervroegd pensioen. Volgens directeur Frans Ieven verdwijnt met Schoukens e e n van de meest prominente radiofiguren van de VRT. Met de over- stap van Chantal Pattyn (die wel nog BaSsta! blijft presenteren) en Chris Dusauchoit naar TV1 verliest de zender ook twee vertrouwde ‘stemmen’. Bruno Wyndaele keert terug naar Radio 1. Hij zal er een nieuw humoristisch pro- gramma in goede banen leiden. [VRT Teletext – 21/08/1998]
WARTENBERGH VERLAAT HMG
Programmadirecteur J. Wartenbergh van RTL5 Nieuws en Weer verlaat de Hol- land Media Groep (HMG). Ze is het niet eens met de beslissing van de HMG- directie de programmering van de zender per 1 januari 1999 om te gooien. B. van der Veer neemt haar taken over. Wat de koerswijziging precies voor RTL5 betekent, is nog niet duidelijk. De zender moest zich op last van eurocom- missaris Van Miert van Mededingingszaken juist omvormen tot een themazender. De programmering wordt volgens HMG meer afgestemd op die van de andere HMG- zenders RTL4 en Veronica. [Financieele Dagblad – 27/08/1998]
RTL4 BLIJFT POPULAIRST
De commerciele omroep RTL4 blijft de populairste zender, maar verliest fors terrein ten opzichte van zeven jaar geleden. Noemde in 1991 28 procent het kanaal van HMG als meest geliefde, uit een recente peiling door Bureau Lagendijk blijkt dat percentage te zijn teruggelopen tot 20. Meest populaire publieke omroep is de VARA met 10 procent. Het Apeldoornse onderzoeksbedrijf onderzocht 885 volwassenen Nederlanders over actuele omroepaangelegenheden. De ondervraagden konden zich onder andere uitlaten over voorkeur, zendvergun- ning en de band die zij voelen met een bepaalde omroep. [TROS Online – 28/08/1998]
GEDRAGSCODE VOOR SPONSERING BIJ PUBLIEKE OMROEP
Er komst nog dit jaar een gedragscode voor het omgaan met sponsoring door de publieke omroep. Dat zegt Gerrit Jan Wolffensperger, voorzitter van de raad van bestuur van de NOS in Adformatie. “Als je twijfel zaait over de in- tegriteit van de inhoud van programma’s, is dat een slechte zaak voor zowel consument als adverteerder”, waarschuwt Wolffensperger. De nieuwe voorzitter wil ook slagvaardiger kunnen werken: “Er is een aantal beslissingen die nu nog zowel aan de omroepen als aan de raad van bestuur moeten worden voorge- legd, bijvoorbeeld op het gebied van zenderoverschrijdend programmeren. Ik kan me voorstellen dat dit soort dingen eenvoudiger wordt gemaakt en alle aan de raad van bestuur wordt overgelaten.” Wolffensperger zegt ook dat er in Hilversum ‘is gesproken’ over een eventueel plafond aan de sportrechten die omroepen moeten betalen om sportevenementen te mogen uitzenden. Maar op het ogenblik is de sport het vele geld nog wel waard, vindt de NOS-baas. [Algemeen Dagblad/MI – 28/08/1998]
NGC START LAGE-LANDEN-VERSIE
The National Geographic Channel (NGC) lanceert op 18 september een spe- ciaal op de lage landen gericht tv-station, compleet met Nederlandstalige aankondigingen en promo’s. De avontuurlijke documentaireprogrammering wordt dan ook geheel van Nederlandse ondertiteling voorzien. Om deze nieuwe zender te promoten, opent National Geographic Channel een kantoor in Amsterdam, van waaruit een distributie-, marketing- en verkoopteam de Vlaamse en Hol- landse kabel- en satellietmarkt wil veroveren. [Broadcast Magazine – 08/1998]
JONG-CDA VRAAGT OM ONTVANGST STUDIO BRUSSEL IN NEDERLAND
De jongerenafdeling van het CDA heeft in Den Haag gevraagd om een betere ontvangst van Studio Brussel in ons land, meldt VRT Teletext deze week. De jong-CDA’ers uit Zeeland, Noord-Brabant en Limburg hebben een petitie ge- stuurd aan de minister van Cultuur- en mediabeleid. De jongelui klagen dat de kansen voor alternatieve rock- en dansmuziek op de Nederlandse radio ge- ring zijn. Luisteraars en muzikanten beschouwen de VRT-zender als het grote voorbeeld van een publieke popzender, aldus VRT Teletext.
BNN VAN START…
Peer Mascini is vanaf 6 september bij BNN te zien in de tekenfilmserie Dr. Sadelhout. De nieuwe publieke omroep zendt dertien afleveringen van zeven minuten van deze zogenaamde live-action tekenfilm uit. Toon van Driel, van wie het idee en de uitvoering van de tekenfilm afkomstig is, noemt het pro- gramma ‘absurdisch en volledig onzinnig’. Van Driel heeft geen rekening ge- houden met de doelgroep van BNN: jongeren tussen de 15 en 25 jaar. “Ik maak wat ik zelf leuk vind. BNN was de eerste omroep die de tekenfilm zag. Ze waren zo enthousiast dat ze meteen dertien afleveringen hebben besteld”. BNN wilde Ruud de Wild, deejay van TMF en Radio 538, aantrekken. Maar directeur Erik de Zwart van Radio 538 gaf daar geen toestemming voor. “Ik vind het heel onbehoorlijk van BNN dat ze iemand die hier een doorlopend contract heeft, benaderen. Maar ik heb Ruud verboden te vertrekken. Ik verwacht niet dat BNN nu volhoudt, anders krijgen we een ‘broertjes De Boer-kwestie’.” BNN wil niet op de zaak ingaan. Het geeft op 31 augustus haar programmering prijs. Het tijdperk Bart de Graaff bij Veronica wordt pas eind december de- finitief afgesloten. Dan verdwijnt ook de op zijn persoon gebaseerde strip Bart uit de omroepgids van Veronica. Het eerste BNN-programma is te horen op Radio 3FM, zondag 6 september van vier tot zes uur ‘ smiddags, ’s avonds vanaf negen uur zijn op TV2 de eerste beelden te zien. De jongerenomroep heeft voor 1999 een budget van zeven miljoen gulden voor tv-uitzendingen en 1,25 miljoen voor activiteiten op de radio. [Algemeen Dagblad – 25/08/1998]
“VERKEERSINFO WORDT HELEMAAL ANDERS”
Geen lange opsommingen meer van alle files, maar een meer journalistieke invalshoek met een weergave van de verkeersdrukte per stad of regio. De ver- keersinformatie op de publieke radio wordt met ingang van maandag helemaal anders. De ANWB neemt het roer op Radio 1, 2 en 3 over van het Korps Lande- lijke Politiediensten (KLPD), die heeft besloten te stoppen. De ANWB zal op Radio 1 dag en nacht direct na het nieuws de verkeersinformatie voorlezen. Radio 2 en 3 krijgen aparte uitzendingen tussen ’s ochtends half zeven en ’s avonds zeven uur. De verkeersinformatie begint met eventuele weersinvloe- den. Daarna wordt aan de hand van het totaal aantal files een algemene in- druk gegeven van de verkeersdrukte in Nederland en worden nieuwsfeiten be- nadrukt. “Te denken valt aan overlast die wordt veroorzaakt door ongevallen en stakingen”, aldus woordvoerder J. Lorsheijd van de ANWB. De hoofdmoot bestaat uit het in vogelvlucht weergeven van de belangrijkste knelpunten. “We stappen af van de gebruikelijke opsomming van de files”, benadrukt Lorsheijd. In plaats daarvan wordt per stad een beeld van de druk- te gegeven, te beginnen met de vier grote steden en Utrecht. [Gelderlander – 29/08/1998]
CNN CONTRA A2000: WEEKOVERZICHT
Ook deze week was de affaire CNN-A2000 weer ‘hot-newz’ bij de verschillende nieuwsuitzendingen. Het conflict tussen kabelaar A2000 en de nieuwszender CNN is zo langzamerhand uitgegroeid tot landelijk nieuws. Het medianieuws zet de gebeurtenissen van de afgelopen week op een rijtje. Vorige week zondag is de mailserver van A2000 lamgelegd door een mailbom. Tot maandagmiddag was het niet mogelijk e-mail te verzenden danwel te ontvangen. Een medewerker van de A2000 Internet Helpdesk denkt dat de aanval een wraakactie is voor het eventueel verdwijnen van CNN. Afgelopen maandag vond er in Amsterdam crisisoverleg plaats. De Consumentenbond, de gemeente Amsterdam, kabelex- ploitant A2000 en oud-wethouder Etty overlegden om te kijken of ze zonder rechtszaak CNN op de kabel kunnen houden. Als de partijen er niet uitkomen, stapt de Consumentenbond naar de rechter. Maandagavond was er geen resultaat maar de volgende dag werd er verder gepraat. De gemeente Amsterdam vond het maandagavond wel welletjes en verklaarde dat de Consumentenbond en A2000 het zelf maar moeten uitzoeken. De Nederlandse Mededingingsautoriteit maakte diezelfde dag bekend dat ze gaat onderzoeken of A2000 zich schuldig maakt aan machtsmisbruik. Dit gebeurt naar aanleiding van een klacht van een abon- nee van de kabelexploitant. Het onderzoek van de NMa kan maanden duren. Vervolgens legt de NMa de klacht voor aan het Commissariaat voor de Media en de Opta, die toezicht houdt op de telecommunicatiemarkt. De Consumenten- bond heeft op maandag ook een speciaal telefoonnummer geopend waar A2000- klanten hun klachten kwijt kunnen.
CNN TOT 2 SEPTEMBER BIJ A2000
Woensdag werd er door A2000 en CNN verder gepraat om tot een oplossing te komen. Uit dit overleg rolde woensdagavond een overeenkomst waarin stond dat de nieuwszender tegen betaling in elk geval tot na een spoeddebat op 2 september in de Amsterdamse gemeenteraad op de kabel zou blijven. De gemeenteraad buigt zich dan over de mogelijkheid de tarieven voor de kijker te verhogen, zodat de kosten voor de commerciele programma-aanbieders omlaag kunnen. A2000 heeft wel als voorwaarde gesteld dat alle commerciele zenders instemmen met de uitzonderingspositie die CNN door de overeenkomst krijgt.
VAN DER GIESSEN: “CNN MOET PUBLIEK WORDEN…”
De Amsterdamse Wethouder Van der Giessen heeft aan Staatssecretaris Van der Ploeg (media) gevraagd om CNN tot publieke zender te verklaren, om zo te voorkomen dat CNN de zeven ton moet betalen aan A2000. Directeur Meenderman van A2000 maakt in de Vrij Nederland van deze week bekend dat het bedrijf in 1997 een verlies heeft geleden van f.20 mln. Inmiddels doemt het volgende conlict tussen A2000 en een programma-aanbieder op. Canal+ moet voor 4 sep- tember nog 4,2 miljoen gulden overmaken aan A2000, indien dit niet gebeurt gaan de twee zenders van Canal+ op zwart. Canal+ weigert het gehele bedrag over te maken, maar is onder protest bereid een gedeelte te betalen aan A2000 en laat het voor het overige bedrag op een rechtzaak aankomen.
CONSUMENTENBOND: BASISPAKKET MET 15 ZENDERS
Diezelfde dag komt de Consumentenbond met een schrijven aan de Amsterdamse wethouder Van der Giessen. Daarin staat dat Amsterdam met ingang van het nieuwe jaar een basispakket van vijftien televisiezenders moet krijgen. Daar- naast moeten de kijkers een pluspakket kunnen nemen, met daarin alle commer- ciele en betaalde zenders. De Consumentenbond noemt het huidige, omstreden contract van de gemeente Amsterdam met de kabelexploitant A2000 “niet meer van deze tijd”. De consequenties voor de tv-kijker en de verschraling van het programma-aanbod die door deze situatie ontstaan, zijn voor de Consumen- tenbond onaanvaardbaar. De Consumentenbond doet met dit voorstel precies waar A2000 op uit is. De Amsterdamse programmaraad komt woensdag met het plan om de prijs voor een basispakket van de kabel met f1,80 te verhogen. In ruil voor de verhoging behoudt de Amsterdamse kijker CNN en MTV en kan het pakket zelfs worden uitgebreid.
ASTRA EN CANAL+ ZIEN GROTE GELD
Het NRC Handelsblad meldt woensdag dat de betaalzender Canal+ en satelliet- bedrijf Astra overleggen met fabrikanten en installateurs over de mogelijk- heid om een satellietschotel en een digitale decoder aan te bieden voor een prijs die concurreert met de kabel. Kijkers kunnen dan bijna vijftig zenders ontvangen. Als de partijen daarin slagen krijgen kijkers een alternatief voor de kabel. “Het is nog heel prematuur. Hoe duur het wordt hangt af van de kosten die de installateurs ons gaan berekenen en de kosten van de digi- tale decoders”, zegt directeur W. Moerer van Canal+. Het overleg tussen Canal+ en Astra richt zich vooralsnog op de gebieden waar commerciele omroe- pen van de kabel dreigen te verdwijnen. Bovendien wil Canal+ in eerste in- stantie een goedkope huurovereenkomst voor schotel en decoder aanbieden aan haar leden. “Anders verdienen wij er niets aan”, aldus Moerer.
SALA DOET OOK MEE
Donderdag blijkt dat niet alle commerciele instemmen met de interimoplossing tussen A2000 en CNN. De heer L. Sala van de omroep MySter, die twee uur per week uitzendt, gaat niet akkoord. In een brief aan A2000 schrijft hij dat ‘deze overeenkomst ingaat tegen het gelijkheidsprincipe’. Zoals het er nu naar uitziet verdwijnt CNN om 0.00 donderdagnacht. Blijkbaar trekt A2000 zich weinig aan van de brief van Sala want CNN blijft zeker tot en met 3 september op de Amsterdamse kabel. Op 2 september debatteert de gemeente- raad over de kabeltarieven. Wordt vervolgd…
“KWART AMSTERDAMMERS NEEMT SCHOTEL”
Het Parool meldde vrijdag dat een kwart van de Amsterdamse huishoudens over- weegt het kabelabonnement op te zeggen en een schotelantenne te kopen. Be- langrijkste reden om een schotel aan te schaffen is niet de prijs van een kabelabonnement, maar de mogelijkheid bepaalde zenders te ontvangen. Bijna driekwart van de Amsterdammers wil CNN in het basispakket houden. Eenzelfde deel beschuldigt A 2000 van misbruik van zijn monopoliepositie. Dat blijkt uit een enquete onder Amsterdammers die het Bureau voor Onderzoek en Stati- stiek (O+S) uitvoerde in opdracht van Het Parool, naar aanleiding van ‘de kabelcrisis’ in Amsterdam. Uit een onderzoek van de Amsterdamse programmaraad blijkt dat bijna driekwart (72%) van de Amsterdammers achter het voorstel staat van de Algemene Programmaraad voor Groot-Amsterdam (APR) om het tarief voor de kabeltelevisie met f 1,80 te verhogen. In ruil hiervoor moet Amster- dam dan wel langdurig verzekerd zijn van een basispaket van 28 kanalen, in- clusief CNN, Eurosport en Discovery. Dit blijkt uit een telefonische enquete die de APR liet uitvoeren onder 500 inwoners van Amsterdam en omgeving. Het voorstel van de Consumentenbond (een uitgekleed basispakket van vijftien zenders met voor de liefhebbers een pluspakket) viel minder in de smaak.
HILVERSUM DOET NIET MEE…
In de berichtgeving over het verdwijnen van CNN, en eerder ook MTV, van het Amsterdamse kabelnet wordt ten onrechte vermeld, dat deze zenders ook van het Hilversumse kabelnet verdwijnen. Het Hilversumse kabelnet is net als dat van Amsterdam eigendom van A2000. Echter volgens de afspraken, zoals die zijn vastgelegd in het verkoopcontract van het kabelnet aan A2000, vinden er tot l januari 1999 geen wijzigingen plaats in het Hilversumse RTV-aanbod. Voor de periode na die datum zijn in het verkoopcontract bepalingen opgeno- men over de aanwijzingsbevoegdheid door de gemeente van zenders in het basispakket
LUISTERCIJFERS
Hier volgen de luistercijfers (in marktaandelen) van de radiozenders in de periode juni/juli 1998. Ter vergelijking zijn de cijfers van de vorige periode (mei/juni) ook in het overzicht opgenomen. Het Continu Luister Onderzoek wordt door Intomart uitgevoerd in opdracht van NOS en STER.
Mei/Juni Juni/Juli
1 Sky Radio 100.7 FM 14.4 13.8
2 Radio 3 14.0 13.5
3 Radio 1 8.6 9.7
4 Radio 10 Gold 9.5 9.0
- Radio 2 8.8 9.0
6 Radio 1 8.6 9.7
7 Radio 538 7.3 6.8
8 Radio Noordzee 6.7 6.7
9 Veronica FM 4.1 4.0
10 Classic FM 1.7 1.9
11 Radio 4 1.7 1.6
12 Radio 5 0.9 1.0
13 Love Radio 0.6 0.5
14 Arrow Classic 0.6 0.7
15 JFK JazzRadio 0.3 0.4
16 Talk Radio 0.3 0.3
17 Kink FM 0.2 0.2
18 Q Radio 0.0 0.0
-- Gez. Regio 14.3 14.8
-- Overige zenders 5.8 6.1
BRON: Sky Radio
JFK-ZENDER VERPLAATST VAN ALKMAAR NAAR AMSTERDAM
De FM-zender 91.1 MHz van JFK JazzRadio is vorige week vrijdag verplaatst van Alkmaar naar Amsterdam. Tevens is het vermogen van de zender verhoogd van 200 watt naar 5 KW, meldt Broadcast Partners op haar homepage. Begin dit jaar had Broadcast Partners berekend, dat de zender 91,1 MHz in Amsterdam met een vermogen van 5 kW en een directieve antenne richting noord veel meer mensen zou kunnen bereiken, dan in Alkmaar. JFK bereikt met de nieuwe zen- der in Amsterdam en omstreken ruim 2 miljoen mensen. Het directieve anten- nepatroon betekent, dat de zender vrijwel al zijn energie naar het noorden zendt. Haarlem en de streek ten zuiden van Amsterdam behoren niet tot het verzorgingsgebied.
KORT NIEUWS
-> Diskjockey Wessel van Diepen heeft na een periode van zes jaar besloten zijn handtekening te zetten onder een contract dat hem nog eens drie jaar aan Radio 538 bindt. Directeur Erik de Zwart van Radio 538 juicht het be- sluit van Van Diepen toe. Volgens hem is de diskjockey voor een belangrijk deel debet aan de populariteit van het station. (Telegraaf – 28/08/1998)
-> Het bezoekersaantal van de domino-recordpoging in het FEC-gebouw in Leeu- warden trekt veel minder publiek dan verwacht werd. Gerekend werd op een paar duizend bezoekers per dag, maar slechts een paar honderd mensen hebben dit evenement tot nu toe bezocht. Hierdoor loopt Endemol duizenden guldens mis. Gisteren zijn de steentjes met succes in Leeuwarden omgegooid.
-> Deze week maakte de Holdingmaatschappij De Telegraaf haar halfjaarcijfers bekend. Hieruit bleek dat televisiezender SBS6 in de eerste zes maanden van dit jaar een positief resultaat heeft behaald, terwijl men uit was gegaan van een break-even-positie. Voor geheel 1998, waarbij het vierde kwartaal van doorslaggevende betekenis is, verwacht SBS6 eveneens een positief re- sultaat.
-> Castel zal de doorgifte van CNE in gemeenten waar de Chinese tv-zender het kanaal deelt met Nederland 2 stop zetten met ingang van maandag 31 augustus. De reden hiervoor is dat Nederland 2 dan ook ’s nachts gaat uitzenden.
WINTERPROGRAMMERING VARA: JONGEREN CENTRAAL
Afgelopen dinsdag presenteerde de VARA haar programmering voor het komend seizoen aan het publiek. Bij de presentatie, die gehouden werd in het Werk- theater in Amsterdam, kwam vooral naar voren dat jongeren het komend seizoen een belangrijke plaats innemen bij de VARA. Zo gaat Maud Hawinkels elke woensdag en vrijdag (om 17.05 uur) het jongerenprogramma ‘Honk!’ presenteren. Henk Westbroek verzorgt in dit programma een column en er is ook ruimte voor een sprekende (geanimeerde) aardappel. Hij verzorgt vanaf de bank bijtend, sarcastisch, maar ook grappig commentaar. Het NRC Handelsblad kopde dan ook ‘Pratende aardappel moet jeugd trekken’. Naast ‘Honk!’ is er de eigen serie ‘New York’, waarin jongeren uit de Amerikaanse metropool (zonder terughou- dendheid) onder de loep worden genomen. Vanaf 3 oktober komt de VARA met een jongerenversie van ‘Het Lagerhuis’. Ook het oude bekende ‘Heartbreak High’ is vanaf 18 januari volgend jaar terug. Andere sterke VARA-troeven zoals drama, cabaret en comedy komen in de nieuwe programmering naar voren. Comedy in de vorm van twee nieuwe series. Vanaf 28 januari is ‘Schoon Goed’ met Rijk de Gooijer te zien. Op 3 april start de VARA met ‘Ben zo terug’ van de makers van ‘Oppassen’, dat in oktober op scherm terugkeert. De lijst cabaretiers, die de komende maanden van zich zullen laten horen is ‘indrukwekkend’. Zo zijn Youp van ’t Hek. Bert Vis- scher en Brigitte Kaandorp bij de omroep te zien met hun nieuwe shows. Drama brengt de VARA in de vorm van de drieluik ‘De greep van de staat’. Centraal in die televisiespelen is de soms gespannen relatie tussen de overheid en burger. De reeks begint met ‘Het belang van de staat’ van Theo van Gogh. Menno Bentveld gaat op zoek naar nieuwe ontdekkingen in de wetenschap en het effect daarvan op het dagelijks leven van mensen. Midas Dekkers laat in ‘Gefundenes Fressen’ op eigen wijze de biologische, scheikundige, culturele en sociale aspecten van eten zien. De vertrouwde peilers ‘Laat de Leeuw’, ‘Barend & Witteman’, ‘Unit13’, ‘Het Lagerhuis’ en Jack Spijkermans ‘Kopspij- kers’ zijn ook komend seizoen te zien bij de VARA. Spijkerman heeft overi- gens bekend gemaakt te stoppen met ‘De steen en been show’ op Radio 3. De presentatie hiervan wordt geleidelijk overgenomen door Dolf Jansen, die al regelmatig de plaats achter de microfoon voor Spijkerman overnam. [o.a Haagsche Courant & Telegraaf – 26/08/1998]
DE LEEUW DREIGT MET OPSTAPPEN
Paul de Leeuw heeft gezegd op te stappen bij de VARA als de plannen voor een dagelijkse ‘Late night show’ doorgaan. Hans van Beers, lid van de raad van bestuur van de NOS, opperde onlangs het idee voor zo’n show op het derde net. Het programma zou door verschillende presentatoren, waaronder De Leeuw, gepresenteerd moeten worden. “Ik ben weg als het doorgaat” zei De Leeuw op de winterpresentatie van de VARA. Volgens hem heeft Van Baars het plan ten onrechte als een nieuw idee naar buiten gebracht. “Ik heb het drie jaar ge- leden al aangekaart en toen kon het niet. De netpartners wilden toen niet meewerken. Ik ga niet opnieuw het wiel uitvinden.”, aldus De Leeuw. Paul de Leeuw maakte ook bekend in het jaar 2000 te stoppen met Laat de Leeuw . Het komende seizoen presenteert hij de late-night-show steeds vanuit wisselende locaties in het land, in verband met zijn rol in de musical “Heerlijk duurt ’t langst” van Annie M.G. Schmidt. [Telegraaf/Gelderlander – 26/08/1998]
WINTERPROGRAMMERING NEDERLAND 1: VOOR DE MONDIGE BURGER
Woensdag presenteerde Nederland 1 haar winterprogrammering. “Nederland 1 is de zender voor de mondige burger. We werken niet met kaskrakers maar met kwaliteit” aldus netcoordinator Joop Daalmeijer in de Telegraaf. Nederland 1 moet het volgens hem gaan hebben van de ‘goede chemie’ tussen de omroepen op de zender. Daalmeijer streeft naar een stijging van het marktaandeel met 3 procent, zodat dat uitkomt op 14 procent. Nederland 1 gaat zich komend sei- zoen nadrukkelijker richten op het Nederlands drama. De AVRO zend begin volgend jaar negen nieuwe afleveringen uit van de veelgeprezen serie ‘Oud Geld’. De NCRV begint volgende week met de serie ‘Zebra’ en de KRO start met de serie ‘Wij Alexander’, over de geheimen van het huis van Oranje. De drie A-omroepen investeren in dit Nederlandse drama zo’n 25 miljoen gulden. [o.a Telegraaf – 27/08/1998]
KINDERBLOK BIJ PUBLIEK TV
‘Alle kinderprogramma’s moeten volgend jaar worden samengebracht op e e n tv-net. Ook als dat zou betekenen dat het ‘Alles Kits’-blok van Nederland 1 naar Nederland 2 of 3 zou moeten verhuizen.’ Dat zei netmanager Joop Daal- meijer tijdens de winterpresentatie van Nederland 1. Volgens Daalmeijer is het Vlaamse Ketnet – voorheen BRT2 – het schoolvoorbeeld van hoe de publieke omroep het per 1 september 1999 moet hebben geregeld: vaste programma’s op steeds dezelfde tijdstippen en een vast station voor de kinder- en jeugdpro- grammering. Daalmeijers plan sluit naadloos aan op de zogeheten Blauwe Nota: Publiek in de toekomst, waarover de Raad van Bestuur van de NOS zich momen- teel buigt. Deze bevat een passage over het schuiven met jeugdprogramma’s. Daalmeijer: ‘Ons voorstel is een nadere invulling daarvan. We vonden dat we de steen maar eens in de vijver moesten gooien.’ [Brabants Dagblad – 27/08/1998]
NPS WINTERPROGRAMMERING: PROGRAMMA’S DIE ER TOE DOEN
Programma’s die er toe doen. In die vijf woorden ligt de pretentie van de Nederlandse Programma Stichting (NPS) voor de nieuwe winterprogrammering. De omroep wil met actuele en informatieve uitzendingen ‘de hele Nederlandse bevolking bereiken’. Niet de gemakkelijkste taak voor een publieke zendge- machtigde, die vooral in het leven is geroepen om essentiele maatschappe- lijke onderwerpen aan te snijden. De NPS zet op televisie vanaf woensdag 7 oktober het culturele programma ‘Panorama Vrijdag’ voort onder een nieuwe naam: ‘C-land’. De presentatrice van dit programma, Petra Possel (35) is nieuw bij de NPS. Possel presenteerde de afgelopen zeven jaar de kunstru- briek Opium voor de AVRO-radio en schreef cabaretrecensies voor Het Parool. Films die in het NPS-vat zitten, zijn onder andere ‘Karakter’ en ‘Kaas’. De maandagavond blijft de vaste NPS-avond. Documentaires zijn sterk vertegen- woordigd met op prime time ‘NPS.doc’. Het late night cultureel programma ‘Het uur van de wolf’ behoudt na NOVA/Den Haag Vandaag zijn vaste plek. Nieuw op de maandagavond, vanaf 12 oktober, is ‘Urbania’. Dit wekelijkse programma, dat aan de hand van portretten van stedelingen een beeld schetst van het le- ven in de grote stad, werd voorheen op de zaterdagmiddag uitgezonden. Daar- naast zal de maandagavond voor een belangrijk deel ingeruimd zijn voor andere programmacategorieen, die traditioneel het aanbod van de NPS bepalen. Neder- landstalig drama bijvoorbeeld, zowel met korte films als met series. Maar ook muziek en dans met bijzondere producties als ‘Prometheus’, de serie ‘Beat Route’ en de opera’s ‘Een ziel van hout’, ‘Wozzeck’ en ‘Tosca’. Een heel nieuw programma dat op 4 december van start gaat is ‘De Affaire’. In deze elfdelige serie wordt met betrokkenen stilgestaan bij spraakmakende affaires uit de recente Nederlandse geschiedenis. Verder participeert de NPS vanaf 4 september in een nieuw film-slot op de late vrijdagavond. In ‘Cinema 3’ zal aandacht worden besteed aan bijzondere, hedendaagse cinema. Twee aan- sprekende aankoop-series, waarmee de NPS in het vorig seizoen is gestart, worden voortgezet: de BBC-jongerenserie ‘This Life’ en een nieuwe serie ‘Moesha’ met het Amerikaanse popidool Brandy in de hoofdrol. In oktober gaat weer een nieuwe cyclus ‘Wereldcinema’ op zondagmiddag van start, met bijzon- dere films uit alle windstreken.
RTL LIVE MET WISSELENDE PRESENTATOREN
Het nieuwe actualiteitenmagazine ‘RTL Live’, de opvolger van de ‘Vijf Uur Show’, wordt gepresenteerd door wekelijks wisselende presentatoren uit de RTL4-stal. Marc Klein Essink, Mari Carmen Oudendijk, Mylene de la Haye en Jeroen Pauw behoren tot de bekende gezichten die het programma vanaf maan- dag op de rails zetten. In de eerste week komt ‘RTL Live’ rechtstreeks uit Londen, met veel aandacht voor de herdenking van de sterfdag van Diana. Het ‘Shownieuws’ met als vast gezicht Lucille Werner, vormt in RTL Live een dage- lijks terugkerend onderdeel. [Telegraaf – 27/08/1998]
KATJA NAAR FOX?
In de Prive-bijlage bij de Telegraaf van afgelopen woensdag stonden weer enkele opmerkelijke nieuwtjes te lezen. Ondanks dat het hoge ‘roddel-gehalte’ van de Prive volgt hier toch een greep uit de nieuwtjes van de Prive. Zo zou soap-actrice/VJ Katja Schuurman binnenkort bij Fox TV haar opwachting gaan maken. Insiders weten te melden dat Katja daardoor begin volgend jaar gaat verdwijnen uit Neerlands soap GTST. Het contract zou dan ook zijn af- gelopen bij GTST. De werkzaamheden bij MTV zullen, tot verdriet van velen, gewoon doorgaan. Tevens weet de Prive te melden dat Danielle Overgaag bin- nenkort is te zien bij Studio Sport. De ex-wielerkampioene moet bij Studio Sport het ‘vrouwenpercentage’ weer wat omhoog werken, aldus de Telegraaf.
EINDE TV EXTRA IN ZICHT
Het vorig jaar in de markt gezetten TV Extra houdt op te bestaan; onder- delen van de titel worden geintegreerd in ‘Vriendin’, dat een ‘fysieke re- styling’ ondergaat. De redacties van beide bladen worden samengevoegd, zo heeft Audax Publishing bekend gemaakt. Hoofdredacteur wordt Jolande Vos (ex TrosKompas en VNU), algemeen hoofdredacteur is Wim Schaap. Het vrouwenblad- karakter van Vriendin blijft gehandhaafd. De vormgeving en cover worden aangepast en het aantal pagina’s wordt uitgebreid. De nieuwe Vriendin wordt eind september/begin oktober geintroduceerd en wordt uitgegeven door de joint venture TROS Audax Media. Het opnemen van RTV-gegevens in een beperkte vorm, is volgens Audax een serieuze optie. [ReclameWeek – 26/08/1998]
OOK REGIO-BLADEN KOMEN MET PROGRAMMABLAD
Indien de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) begin september beslist over het vrijgeven van de rtv-programmagegevens, zullen de dagbladen van VNU – o.a Brabants Dagblad, Limburger en Gelderlander – snel daarna een gratis wekelijkse radio- en televisiegids gaan uitbrengen. Dit heeft directeur E. Penninx van VNU-Dagbladen vrijdag meegedeeld. VNU volgt met deze stap de lijn van de landelijke dagbladen. Deze hebben, met De Telegraaf en het Alge- meen Dagblad voorop, allemaal aangekondigd met een eigen gratis programma- gids te komen. ‘Wij kunnen als regionale kranten niet achterblijven. We moe- ten de marktleiders volgen, hoe vervelend ook’, aldus Penninx. De gratis gids voor de lezer kost VNU-Dagbladen namelijk alleen maar geld. Penninx verwacht niet een nieuwe adverteerdersmarkt te kunnen aanboren, deze is na- melijk klein en zeer beperkt. ‘Het toekomstige programmablad is een service waar we niet omheen kunnen. Als de landelijke kranten ‘iets extra’s’ bieden, moeten wij daarin meegaan.’ De trend is gezet door De Telegraaf. Volgens dit concern houden de NOS en de Holland Media Groep (HMG) ten onrechte programmagegevens achter. NOS en HMG (RTL4 en 5 en Veronica) schermen de markt af tegen concurrentie en bevoorde- len daardoor de bestaande programmabladen van de publieke omroepen en Veroni- ca Blad. In maart van dit jaar stelde de Nederlandse Mededingingsautoriteit De Telegraaf voorlopig in het gelijk. Begin september volgt een definitieve uitspraak. Als dan inderdaad besloten wordt dat de programmagevegevens voor iedereen beschikbaar komen, dan duurt het niet lang meer voordat de dagbladen een eigen programmagids gaan uitgeven. De kwestie kan echter nog wel tot vol- gend jaar gerekt worden als de HMG en NOS tegen de uitspraak in beroep gaan. De RTV-Gids van VNU wordt er e e n in diepdruk, vergelijkbaar met de kwali- teit van de huidige rtv-bladen van Avro, Vara of NCRV. De lezer vindt hierin het ‘spoorboekje’, met informatie over radio-en televisieprogramma’s.’ [Brabants Dagblad – 29/08/1998]
OMLOOPRADIO ON AIR
Vrijdag 28 en zaterdag 29 augustus vindt op het Zuid-Hollandse eiland Goe- ree Overflakkee de negende ‘Omloop van Goeree Overflakkee’ plaats. Speciaal voor dit evenement heeft de lokale omroep van Flakkee in samenwerking met BroadCast Partners een radiozender in de lucht gebracht. De 27-uur durende live-uitzending van ‘Omloopradio’ is vrijdagmiddag om vijf uur begonnen en duurt nog tot en met zaterdag. Omloopradio is met een vermogen van ongeveer 300 watt in een groot gedeelte van zuid-Zuid-Holland, Zeeland en het westen van Noord-Brabant te ontvangen op de FM-frequenie 91.00 Fm. Radio Goeree Lokaal verzorgt ook uitzendingen onder de naam ‘Omloopnieuwsradio’. Deze programma’s zijn in Goeree e.o. te ontvangen op 105.6 FM.
ANIMAL PLANET EN FASHION TV IN PLUSPAKKET TELEKABEL BRABANT
Sinds kort zitten er twee nieuwe en bijzondere themazenders in het Plus-TV pakket van Telekabel-Brabant. Animal Planet is een themazender geheel gevuld met documentaires, series, reportages en kinderprogramma’s over dieren. Nieuw is ook Fashion TV. Fashion TV laat 24 uur per dag, zeven dagen per week, clips zien uit de meest toonaangevende modeshows, varierend van ‘streetwear’ tot Haute Couture. Naast de huidige mode wordt ook het modebeeld van morgen getoond. De clips duren steeds drie minuten. Het zijn samenvattingen van shows van zowel de grote ontwerpers als aankomende talenten. De collecties worden getoond met de originele showmuziek en zonder tekst of presentator.
HDTP ACTIEF IN HAAGSE REGIO
Vorig weekend was de HDTP weer eens actief in de Haagse regio. Op vrijdag werd de zender en bijbehorende apparatuur van Freewave FM – een piraat die uitzendt voor het Groene Hart van Zuid-Holland – in beslag genomen. Zondag was het de buurt aan de Haagse zender Radio’s Gravenhage. De HDTP nam, in samenwerking met brandweer en politie, alle apparatuur in beslag. Radio Centraal moest door het slechte weer van vorige week zondag ook de uitzen- dingen vroegtijdig staken.
AROS KAN PAS STARTEN IN NOVEMBER
De Algemene Renkumse Omroep Stichting (AROS) kan niet eerder dan in novem- ber starten met televisie-uitzendingen. Eerder stond de start voor eind mei gepland. Het werd echter uitgesteld door onderhandelingen met kabelexploi- tant Telekabel en door gebrek aan een goede werkruimte. Voor het ruimtepro- bleem is een tijdelijke, digitale oplossing gevonden. Er wordt een computer in de buurt van het kabel-inkoppelpunt geplaatst. Uitzendingen worden van afstand digitaal naar die computer gestuurd, die het weer doorgeeft aan de kabel. “Daarmee is ons ruimteprobleem nog niet opgelost”, benadrukt A. Ver- weij van AROS. “Die computer komt terecht in een berghok of iets dergelijks, en daar kunnen we geen live-uitzending maken.” De omroep zoekt daarom nog steeds naar een nieuwe werkruimte. Wethouder L. de Vries heeft inmiddels toegezegd daarbij behulpzaam te zijn. De AROS start nu in november met teksttelevisie en korte programma’s. Drie keer per week wordt een uur gevuld met uitzendingen over lokale onderwerpen. Live-uitzendingen volgen pas als er een nieuwe werkruimte is. [De Gelderlander – 25/08/1998]
SUBSIDIE VOOR LOKALE OMROEP TIEL
De toekomst van Omroep Tiel wordt een stuk rooskleuriger door een nieuwe vaste inkomstenpost van 24.000 gulden per jaar. Op dat bedrag rekent de stichting, nu de gemeenteraad de Verordening Lokale Radio-Opslag heeft goed- gekeurd. De heffing bedraagt minimaal twee gulden per huishouden per jaar. Tiel telt zo’n 1200 huishoudens. Een nieuw Mediabesluit maakt het sinds 1997 mogelijk de omroepbijdrage met een lokale-radio-opslag van maximaal twee gulden per jaar te verhogen. Met andere woorden: de luisteraar betaalt er- voor. De gemeenteraad moet overigens wel instemmen met zo’n opslag per kabel- aansluiting. [De Gelderlander – 24/08/1998]
RADIO RIDDERKERK DOOR ENECO “UIT DE LUCHT GEHAALD”
Radio Ridderkerk kan sinds donderdagmorgen niet uitzenden. Dat komt door werkzaamheden van het electriciteitsbedrijf ENECO. Tijdens metingen donder- dagmorgen viel de stroom bij Radio Ridderkerk uit. Toen ENECO daarna een noodaggregaat leverde, werd een deel van de apparatuur van het radiostation opgeblazen.
NIEUWE PROGRAMMERING RADIO NIJMEGEN
Minstens vijftien uur per dag live met sprankelende en actuele programma’s in de lucht aangevuld met nonstop muziek in de nacht. Daarvoor tekent Radio Nijmegen vanaf 1 september. De nieuwe directeur van de omroep, de 27-jarige Olaf Ouwendijk, weet dat deze uitgebreide live-formule veel van zijn vrij- willigers zal vragen, maar hij is ervan overtuigd dat de omroep deze stap kan maken. Ouwendijk, een afgestudeerd basisarts maar voorlopig vast in dienst bij de omroep, vindt dat de lokale radio de problemen van de afgelo- pen maanden van zich heeft afgeschud. Het grote verloop van vrijwilligers dat tal van programma’s trof, is tot staan gebracht. Er staat een nieuwe ploeg klaar met veel frisse ideeen. Ze willen vorm geven aan de lokale radio Nijmegen onder het motto ‘De Stem van de Stad’. [De Gelderlander – 26/08/1998]
EVENT-TV START IN BELGIE
Begin volgend jaar is Belgie een tv-zender rijker. ‘Event TV komt’ zowel in Vlaanderen als Wallonie op de kabel, en wil verslag uitbrengen over alle evenementen in Belgie. Event TV zendt elke dag minstens 5 uur originele programma’s uit, die daarna doorlopend worden herhaald. De Vlaamse tak van de nieuwe zender zal zich in de eerste plaats concentreren op Vlaamse ge- beurtenissen, zoals de Gentse Feesten; de Waalse tak op Waalse, zoals het carnaval in Binche. Nationale evenementen als Batibouw zijn voer voor beide. Het geld komt van adverteerders die hun product linken aan een uitzending. [VRT Teletext – 25/08/1998]
LIMIET VOOR INTERNETTERS VIA CASEMA
Kabelexploitant Casema legt kabelinternetters een limiet van maximaal 250 MB per week op, meldt Planet MultiMedia deze week. Bij overtreding volgt af- sluiting. Casema verbindt nu 5.000 abonnees met Internet en heeft nog 1.000 aanvragen voor aansluiting in behandeling. Volgens de woordvoerder over- schrijft een paar procent de grens van 250 MB per week, en doet daarmee het netwerk verstoppen. Met de genoemde limiet zal de komende tijd worden geex- perimenteerd. Afhankelijk van de effectiviteit zal deze limiet nog gewijzigd worden. Daarnaast werkt Casema aan een instrument waarmee in de toekomst het eigen gebruik zelf kan worden berekend, aldus Planet Multimedia deze week.