Media kort: december 1996

SPORT 7 STAAKT UITZENDINGEN

De sportzender Sport 7 stopt zondag om 24.00 uur met uitzenden. Voor de zender is sureance van betaling aangevraagd. De tv-rechten voor de voetbalwedstrijden gaan terug naar de KNVB. De komende periode wordt bekeken waar het betaald voetbal kan worden uitgezonden. Natuurlijk is de NOS hier grote favoriet maar ook de HMG en SBS doen weer mee. De KNVB moet tevens op zoek naar een nieuw bestuur want het gehele bestuur is afgetreden na het faillisement van Sport 7. De aandeelhouders moeten een verlies van zo’n 100 miljoen incasseren. Al eerder in de week was het duidelijk geworden dat Sport 7 niet alleen verder kon gaan. SBS 6 leek voor de sportzender en de aandeelhouders de grootste kanshebber voor intensieve samenwerking. Een woordvoerder van SBS 6 bevestigde dat op verzoek van Sport 7 een concreet en constructief voorstel is gedaan. De NOS en de Holland Media Groep (RTL 5) waren echter ook nog serieuze gesprekpartners. Met een nieuwe start hoopte Sport 7 dat een faillisement kon worden verkomen. Helaas is dit niet gelukt en staan nu zo’n 100 Sport7 medewerkers op straat die de afgelopen maanden keihard hebben gewerkt om er iets moois van te maken.

 

KINKFM VAN HMG NAAR VERENIGING VERONICA

De vereniging Veronica heeft de jongerenradiozender Kink FM overgenomen van de Holland Media Groep (HMG). HMG wilde met Kink FM stoppen omdat de zender niet rendabel is. Voorlopig zal nonstop muziek worden uitgezonden. De vier tot vijf discjockeys verliezen hun baan. Het station doet volgend jaar net als andere commerciele zenders, een gooi naar een etherfrequentie.

SBS6 EN KINDERNET WILLEN ZENDTIJD UITBREIDEN

SBS 6 en KinderNet hebben plannen de zendtijd in het nieuwe jaar flink uit te breiden. De uitzendingen van SBS 6, welk station dagelijks drie uur langer te zien zal zijn dan nu, beginnen vanaf januari al tussen 12.15 en 12.30 uur en eindigen tegen 02.00 uur. De extra uren overdag worden gebruikt voor herhalingen van de avond ervoor maar ook voor programma’s die eerder in de week of op zondag zijn vertoond. De talkshow van Jerry Springer zal in het nieuwe jaar zelfs twee maal per dag te zien zijn.

Ook KinderNet gaat het aantal uitzenduren uitbreiden. KinderNet wordt nu via de meeste kabelnetten doorgegeven via het kanaal van BRTN TV 2 of SBS 6. De komende jaren wordt geprobeerd een eigen kanaal te krijgen.

KAS VAN IERSEL TERUG OP DE RADIO

Kas van Iersel, presentator van de tv-quiz ‘Denktank’ is sinds zaterdag weer terug als radiodiscjockey. Hij krijgt elke zaterdagmiddag van twaalf tot drie uur zijn eigen programma op HitRadio Veronica. Van Iersel heeft eerder onder meer radioprogramma’s gepresenteerd voor Radio 3, Cable One en Radio 10 Gold. Hij maakte documentaires voor de NOS en werkte als nieuwslezer/verslaggever voor de wereldomroep.

“RTL4 IS VROUWENZENDER”

Nederland 2 trekt ’s avonds meer mannen dan vrouwen en RTL 4 is een uitgesproken vrouwenzender. Dat blijkt uit een onderzoek van Intomart en de afdeling Kijk en Luistercijfers van de NOS. Nederland 1 trekt veel 50-plussers, vrouwen, hoger opgeleiden en kijkers uit hogere sociale klassen. RTL 4 is vooral populair onder de lager opgeleiden en mensen uit lagere sociale klassen. Het kijkgedrag van 2400 mensen werd in kaart gebracht. Jongeren kijken vooral naar Veronica en SBS 6.

KORT NIEUWS

->Bewoners van verzorgingshuizen hoeven vanaf 1 juli 1997 geen kijk- en luistergeld meer te betalen. Vanaf dat moment betalen de instellingen dat zelf. Zij krijgen daarvoor compensatie, die wordt betaald uit de reserves voor extra fiscale maatregelen voor ouderen die het kabinet treft om de armoede te bestrijden.

-> Het ‘Jeugdjournaal’ blijft in de zomermaanden tien minuten duren. Daarmee is het eerdere plan van de directie van de NOS om de zendtijd in juli en augustus te halveren van de baan. Er zijn andere manieren gevonden om de noodzakelijke bezuinigingen bij het ‘Jeugdjournaal’ te realiseren.

-> Peter Timofeeff wordt vanaf januari weerman bij RTL 5 Nieuws & Weer. Vorig jaar verliet hij de NOS om als meteoroloog/presentator te gaan werken voor het in Londen gevestigde WeerKanaal. Hij heeft de afgelopen maanden een sleutelrol vervuld bij de training van presentatoren op deze zender.

-> De VARA-televisie wil het toneelstuk ‘Emily’, of ‘het Geheim van Huis ten Bosch’ uitzenden. Het stuk is een huiselijk drama, met als bijzonderheid dat het gaat over het koningshuis. Deze week heeft de omroep met de makers gepraat om te bespreken in welke vorm het kan worden uitgezonden.

-> Ajax wil niet dat de documentaire over de wereldberoemde jeugdopleiding op televisie wordt uitgezonden. De film is al op video te koop. Ajax vreest dat er na de uitzending minder video’s verkocht worden. Daarom spande de voetbalclub een kort geding aan tegen maker Wim Zielhorst om de uitzending te verbieden. Zielhorst maakte de film met toestemming van Ajax. Hij ging ervan uit dat de tv-uitzending bij het contract hoorde.

-> De landelijke omroepbijdrage gaat komend jaar omhoog van 91 naar 93 gulden per half jaar. In het gehele land met uitzondering van Zuid-Holland komt daar nog per jaar een tientje aan provinciale opslag bovenop; in Zuid-Holland is dat 8,50 gulden. Mensen die uitsluitend een radiotoestel hebben, betalen het komend jaar een landelijke bijdrage van 57 gulden per jaar.

PROEF TELEKABEL MET INTERNET VIA DE KABEL

Telekabel en Euronet bieden als proef Internet via de kabel. De proef loopt bij vijftig deelnemers in Leeuwarden en duurt tot en met maart 1997. In de loop van 1997 willen de twee bedrijven op grote schaal Internet via de kabel aanbieden. Een van de onderdelen van de pilot is het via Internet televisie-kijken op de PC. Dit wordt mogelijk gemaakt door het gebruik van een zeer snel kabelmodem (zes Mbps downstream, anderhalve Mbps upstream). Bovendien worden er proeven gedaan met computerspelen en ‘real-time’ geluid. Na de technische proef in Leeuwarden volgt in april 1997 een marketingtest in Waddinxveen. Hier zullen ongeveer driehonderd gebruikers aan deelnemen.

TV WEST TEVREDEN MET KIJKCIJFERS

Wekelijks stemmen bijna 350.000 mensen van 13 jaar en ouder ten-minste even af op TV West, dagelijks zijn dat er 130.000. Het regionale station is tevreden met deze cijfers. Het weekbereik ligt bijvoorbeeld dertig procent hoger dan was verwacht. De programma’s (nieuws, sport en cultuur) worden bovendien door bijna driekwart van de kijkers als ‘(zeer) de moeite waard’ beschouwd. Uit een telefonisch onderzoek, dat Intomart in de derde uitzendweek van TV West heeft gehouden blijkt dat 56 procent van de inwoners van Den Haag en directe omgeving al eens naar TV West heeft gekeken. Van de inwoners van Leiden en de Bollenstreek blijkt twintig procent af te stemmen op het station. Ook over het bereik in Zoetermeer, Delft en het Westland is de zender zeer te spreken.

ARNHEM WIL AF VAN CASEMA – TELEKABEL KOOPT NET ZOETERMEER

De gemeente Arnhem wil het contract met Casema over de eigendom en exploitatie van de De gemeente wil de rechten overdoen aan Telekabel, een dochter van het energiebedrijf Nuon. Casema is bijzonder nijdig. Telekabel heeft op zijn beurt deze week het kabelnet van Zoetermeer overgenomen voor een onbekend bedrag. Met de overname van het Zoetermeerse net voegt Telekabel 42.000 nieuwe aansluitingen toe aan de ruim 500.000 die het al heeft. Telekabel zal in drie jaar tijd f 3 miljoen investeren om de kabel voor meer d iensten op te stellen. De verglazing van het net heeft al plaatsgevonden zodat op korte termijn de eerste diensten kunnen worden aangeboden.

WIJERS ONDERZOEKT MOGELIJKHEID VOOR SUBSIDIE DIGI-DOZEN

Minister Wijers (economische zaken) gaat ‘goed bestuderen’ of de overheid kan meebetalen aan massale plaatsing van digitale decoders. Als alle kabelabonnees zo’n decoder krijgen, brengt dat de elektronische snelweg een stuk dichterbij. De overheid heeft eigenlijk besloten niet mee te betalen aan ‘de infrastructuur’ voor de elektronische dienst- verlening. Maar de minister vindt de massale invoering van de digitale decoder zo’n goed idee, dat hij overweegt toch geld beschikbaar te stellen. Het idee was afkomstig van ing. H. de Goede, algemeen directeur van kabelexploitant Casema. Die stelde dat het uiteindelijk veel goed- koper is om bij iedere kabelabonnee een digitale decoder te plaatsen dan het over een reeks van jaren aan de consument over te laten. Dat kan voor een bedrag van pakweg twee gulden per maand. Daarmee is de decoder niet helemaal betaald, maar de verdere financiering kan via de diensten (vooral betaal-tv) die het apparaat verspreidt plaatsvinden.

PHILIPS OVERWEEGT TERUGTREKKEN UIT KABELBRANCHE

Philips overweegt zijn belangen in kabelnetten voor televisie en radio te verkopen. Philips heeft onder andere belangen in de kabelnetten van Amsterdam, Eindhoven, Brussel en Wenen met een waarde van ruim e e n miljard gulden. Alleen al in het Amsterdamse-net, A2000, heeft het concern zevenhonderd miljoen gulden gestoken. Verkoop past in de lijn die de nieuwe topman Cor Boonstra heeft uitgestippeld: het herbeoordelen van alle activiteiten die onvoldoende renderen.

SBS6 NEEMT DEEL PROGRAMMERING SPORT 7 OVER

SBS 6 heeft als eerste een deel van de programmering van het inmiddels gestopte Sport7 overgenomen. Het programma ‘Sportflaters’ is vanaf 5 januari bij de commerciele zender te zien. Daarmee is de ‘uitverkoop’ van Sport 7 begonnen. Overigens lagen de rechten van het programma niet bij het station zelf, maar bij producent EndeMol. Voor SBS 6 worden nieuwe afleveringen gemaakt omdat het decor van de oude uitzendingen te veel aan Sport 7 doet denken. Wel blijft dezelfde presentator, Leo Driessen, gehandhaafd.

PROBLEEM VOETBALRECHTEN ITALIE OPGELOST

In Italie zijn de problemen rond de uitzendrechten van voetbalwed- strijden opgelost. Daar maakte Mario Cecchi Gori bekend dat de rechten van de Italiaanse competitie terugkeren naar zijn bedrijf, de Cecchi- Gorigroep. De rechtbank in Florence wees de rechten in hoger beroep alsnog toe aan de voorzitter van Fiorentina, nadat in maart de staats- zender RAI ze in handen kreeg. Cecchi kocht vorig jaar voor 220 miljoen gulden de rechten voor drie jaar.

GERINGE BELANGSTELLING VOOR SEGA-CHANNEL

De spelletjeszender Sega Channel heeft in de eerste maand van zijn bestaan in Rotterdam circa vijftig belangstellenden getrokken die be- reid waren een abonnement te nemen. Dit aantal ligt iets onder het verwachte aantal van kabelexploitant Eneco. Vanaf begin volgend jaar kunnen ook mensen in Dordrecht en Schiedam lid worden van The Sega Channel. Om de spelletjes op de Sega ‘MegaDrive’ te kunnen spelen is wel een decoder nodig van 399 gulden. Daarnaast moet de liefhebber twee tientjes per maand aan abonnementsgeld betalen. Huren van de spelletjes bij de videotheek om de hoek blijft dus goedkoper.

ENDEMOL SPORTS GROOTSTE SCHULDEISER SPORT 7

EndeMol Sports is met een vordering van ruim 26,5 miljoen gulden veruit de grootste schuldeiser van het in surseance verkerende Sport 7. Dat blijkt uit de lijst van schuldeisers die Sport 7 gisteren bij de rechtbank van Amsterdam heeft gedeponeerd, gelijk met het verzoek om surseance van betaling aan de sportzender te verlenen. Het totaal aan openstaande rekeningen bedraagt 43,4 miljoen gulden. Verder blijkt uit de lijst van crediteuren dat het ‘gezicht’ van Sport 7, Koos Postema, dit jaar 569.326 gulden voor zijn diensten heeft ontvangen.

NEDERLANDS COMMENTAAR EUROSPORT GECODEERD OP ASTRA

Sinds 16 december is het Nederlandse commentaar van Eurosport op de Astra 1C satelliet gecodeert. Dit is het gevolg van een model- overeenkomst tussen Eurosport en de VECAI die begin april werd af- gesloten. Een onderdeel van die overeenkomst was dat Eurosport het Nederlandse geluidskanaal zou coderen. Een ruime meerderheid van de kabelexploitanten is inmiddels akkoord gegaan met de overeenkomst tussen Eurosport en de VECAI. De codering heeft daarom alleen gevol- gen voor schotelbezitters.

PIETER STORMS VAST OP POLITIEBUREAU

Pieter Storms, presentator van het SBS6-consumentenprogramma ‘Breek- ijzer’, heeft afgelopen week een uur vastgezeten op het politie- bureau van Nieuwegein. Storms werd door agenten ingesloten nadat hij had geweigerd het kantoor van Wilma Vastgoed BV in Nieuwegein te ver- laten. Bij Wilma Vastgoed kwam hij verhaal halen over het plaatsen van een blinde muur pal voor het raam van een flat van een 80-jarige vrouw in Veendam.

KORT NIEUWS

-> Ricki Lake op wie dagelijks ruim 200.000 mensen afstemmen, verdwijnt per 1 januari van het scherm. Het praatprogramma past niet in de opzet van het ‘nieuwe’ station RTL 5 Nieuws en Weer. Ook op RTL 4 en Veronica is er geen ruimte voor deze talkshow.

-> Kinderen die in de buurt van televisiezenders wonen, krijgen vaker leukemie dan andere kinderen en ze overlijden er ook vaker aan. Dit zeggen Australische onderzoekers die onderzoek hebben gedaan in drie wijken in Sydney waar televisiezenders staan. De onderzoekers zeggen dat kinderen in de omgeving van televisietorens 1,5 maal zoveel kans hebben op leukemie als andere kinderen en 2,5 maal zoveel kans om aan deze ziekte te overlijden.

-> De waarde van het Nederlandse voetbal is na de val van Sport 7 met tachtig miljoen gulden gedaald en nog hooguit zestig miljoen waard, aldus zegslieden van de omroepen en televisieproducenten. Dat bedrag kan hooguit tot zeventig miljoen worden opgekrikt door enkele wed- strijden commercieel te verkopen aan bijvoorbeeld FilmNet. Sport 7 betaalde de KNVB 140 miljoen gulden per jaar voor de voetbalrechten.

-> De vanuit Den Haag opererende landelijke muziekzender ‘Arrow Classic Rock Radio’ is met ingang van medio januari te beluisteren via de kabel in Amsterdam, Zaanstad en omliggende gemeenten. Het aantal mensen dat de zender kan ontvangen stijgt daarmee tot boven het miljoen. In Den Haag zal waarschijnlijk in januari een beslissing worden genomen over toelating van de zender op de kabel.

-> SBS 6 ontwikkelt een gedragscode voor ondermeer het maken van reality-tv-programma’s. Een speciale commissie gaat regels (en grenzen) vastleggen voor programmamakers, waarin onder meer wordt bepaald hoe moet worden omgegaan met overheidsinstellingen. Bovendien komen er richtlijnen voor mensen die in de programma’s van SBS 6 figureren.

WIJERS WIL MACHT KABELAARS INPERKEN

Minister Wijers (Economische Zaken) wil de in zijn ogen te grote macht van kabelexploitanten inperken. Via strikte regels over tarieven die mo- gen worden opgelegd voor de doorgifte van programma’s moet worden voor- komen dat programma-aanbieders in de toekomst ten onrechte worden bena- deeld. Dit schrijft Wijers in een brief aan de Tweede Kamer, naar aan- leiding van klachten van Eurosport en Arcade (TV-10 en TMF) over het in hun ogen onredelijke doorgiftebeleid van A2000 in Amsterdam. Richting de A2000 heeft Wijers een aanwijzing gegeven om de huidige tariefstruc- tuur voor programma-aanbieders binnen drie maanden te herzien.

BUDGET VOOR NOS 100 MILJOEN LAGER

De NOS krijgt volgend jaar honderd miljoen gulden minder te besteden van staatssecretaris Nuis (media). De bewindsman en de publieke omroep zijn elkaar in de haren gevlogen over de overeengekomen bezuiniging die de NOS had beloofd te zullen doorvoeren. Tegen alle afspraken in wilde de NOS in de ogen van de staatssecretaris bezuinigen op de programma’s, terwijl bij de NOS-leiding bekend was dat Nuis zich daartegen fel zou gaan verzetten. Daarnaast had de NOS aan Nuis beloofd dat er 40 miljoen gulden zou worden bespaard op de huisvesting van de omroep. Ook die afspraak zou de NOS volgens Nuis aan zijn laars hebben gelapt. In totaal ontvangt de NOS voor volgend jaar ruim 1,1 miljard gulden.

CURATOR SPORT7 STELT KNVB AANSPRAKELIJK VOOR ONDERGANG

De curator van het geflopte Sport7 stelt de KNVB volledig aansprakelijk voor de ondergang van de sportzender en voor de geleden verliezen van tweehonderd miljoen gulden. De bond heeft bovendien geen enkel recht op de bankgarantie van 180 miljoen gulden die de ING namens de aandeel- houders heeft afgegeven.

NETHOLD START IN 1997 DIGITALE BETAALTELEVISIE

Nethold introduceert begin 1997 in Nederland digitale betaaltelevisie. Daarbij kunnen kijkers een keuze maken uit speelfilms. De moedermaat- schappij van Filmnet begint deze week al een proef en streeft naar commerciele introductie in het voorjaar. Met de betaaltv mikt de onder- neming op 300.000 aansluitingen voor het jaar 2000. Dit zal uiteraard ook een flinke concurrent worden voor het eigen Filmnet. Om de films thuis te bestellen, hebben kijkers een satellietantenne, een decoder en een modem nodig. Naast een abonnement van circa 25 gulden per maand betalen klanten 7,50 tot 12,50 gulden per film. Nethold wil zo ook sportwedstrijden aanbieden.

ENDEMOL WIL NIEUW BOD UITBRENGEN OP VOETBAL

Endemol is bereid opnieuw een bod uit te brengen op de uitzendrechten van voetbalwedstrijden als dat de weg baant voor het verwerven van productierechten. Endemol heeft via Endemol Sports, nog steeds de middelen en de mensen om sportuitzendingen te verzorgen, benadrukt een woordvoerder. Als de NOS de uitzendrechten verwerft, gaat de productie van de uitzendingen aan Endemols neus voorbij. De vraag of Sport7 op de een of andere, wellicht afgeslankte wijze een ‘door- star’ kan maken, hangt echter af van de bewindvoerder, die is aange- steld door de Amsterdamse rechtercommissaris.

UITBREIDING ZENDTIJD RADIO4

De klassieke zender Radio 4 zet een nieuwe stap op weg naar een 24-uurs programmering. Met ingang vanaf 5 januari beginnen de programma’s van maandag tot en met zaterdag om 06.00 uur in plaats van 07.00 uur. Tevens wordt de mogelijkheid onderzocht om op termijn de tijd tussen 01.00 en 06.00 uur in samenwerking met andere bij de EBU aangesloten stations te overbruggen. Met ingang van januari wil Radio 4 ook meer horizontaal programmeren.

TV PLUS STAAKT UITZENDINGEN

De breedbeeld-abonneezender TV Plus houdt 31 december, na vijf jaar, op te bestaan. Het uitzenden van programma’s in breedbeeld wordt ge- leidelijk overgenomen door de publieke omroepen. TV Plus heeft zo’n 10.000 uur uitgezonden en was, samen met France Supervision, het eerste station dat uitsluitend in de nieuwe norm uitzond. De overheid heeft 35 miljoen gulden in het experiment gestoken.

SKY DOET PROEF MET VERKEERSINFO UIT ZEPPELIN

Sky Radio doet deze week een proef met het geven van verkeersinformatie vanuit een zeppelin. Het luchtschip, met mensen aanboord van de Algemene Verkeersdienst, zal over verschillende delen van het land varen. Na Kerst- mis zal worden besloten of het experiment, dat als het goed is moet zorgen voor snellere berichtgeving, een vervolg krijgt. Het afgelopen weekend zorgden proefvluchten met de 45 meter lange en 15 meter brede zeppelin voor opschudding in Den Haag, Rotterdam en Utrecht, waar ver- baasde inwoners dachten een UFO te zien.

NIEUW TV-STATION: STUDIO ORANJE

Studio Oranje is een nieuw televisiestation dat vanaf 30 april (Koning- innedag) volwaardige dagtelevisie in Nederland wil gaan introduceren. De omroep, die van 07.00 – 18.00 uur gaat uitzenden vanaf Schiphol Plaza, wil zendtijd huren bij een bestaande satellietzender die al overal te ontvangen is. Onderhandelingen met kabelmaatschappijen zijn daardoor niet nodig. Het station wil elk half uur nieuws, weer en op een speciale doelgroep gerichte informatie uitzenden. Initiatiefnemer is Joop Post (46) die enkele jaren geleden de dagzender Euro 7 oprichtte. Details over de financiering en programmering zal hij op 31 januari, de verjaardag van Koningin Beatrix, bekendmaken. Studio Oranje is niet het enige initiatief. Er zijn ook plannen voor een commerciele evangelische zender, die even- eens in 1997 met uitzenden wil beginnen.