Media kort: december 2005

“HDC-kranten wellicht niet meer als dagblad”

De directie van HDC Media, het bedrijf dat onder andere het Leidsch Dagblad en Haarlems Dagblad uitgeeft, onderzoekt of het wenselijk is om de dagbladen in de toekomst op tabloid-formaat uit te geven. Ook wil directeur De Wit uitzoeken of de kranten nog wel dagelijks moet verschijnen. Op internet zullen de kranten van HDC Media vanaf februari minder nieuws gaan brengen. Artikelen worden dan niet meer integraal op internet doorgeplaatst. Ook wil de directie de kosten verder beperken door een aantal activiteiten onder te brengen in goedkope landen als India. Volgens de directie van HDC Media doen de regionale bladen van deze uitgever het weliswaar beter dan die van de concurrentie, maar zijn ‘vergaande innovaties’ noodzakelijk om de resultaten in de toekomst te verbeteren. Hoewel de oplages van de HDC kranten (Noordhollands Dagblad, Haarlems Dagblad/IJmuider Courant, Leidsch Dagblad en de Gooi- en Eemlander) dalen, verwacht de directie van HDC 2005 positief af te sluiten. In 2004 werd nog verlies gemaakt. (Sleutelstad)

 

“KPN traag met kastjes voor digitale televisie”

KPN kampt met een vertraging bij het leveren van kastjes voor digitale televisie. Dit bericht De Telegraaf in haar editie van zaterdag. Bij KPN-klanten die per 1 januari hun kabelabonnement hebben opgezegd en het kastje van het telecombedrijf nog niet in huis hebben, is daarom mogelijk vanaf de jaarwisseling alleen nog sneeuw op de buis te zien. „Maar het gaat dan om enkele gevallen”, zegt een KPN-woordvoerster. Volgens de zegsvrouw betreft het klanten die zich na 18 december hebben aangemeld. „Door de kerstdrukte zijn er vertragingen in de levering van de digitale ontvangers geweest. Normaal gesproken worden die binnen één à twee dagen verstuurd. Vandaag zijn echter alle bestelde kastjes de deur uit.” Klanten die gisteren belden naar het KPN-servicenummer hoorden een bandje waarop een levertijd van de digitale kastjes van één à twee weken werd genoemd. „Dat klopt niet. Het is enkele dagen.”

Nieuwe tv-zender in Noord-Holland

Een groot deel van Noord-Holland heeft er op 15 januari een nieuw tv-station bij. De Hermans Group uit Hoorn start met de zender Regio 22. Inmiddels hebben KRO en Endemol zich gemeld als mogelijke partners. De zender is te zien in het gebied van Multikabel: West-Friesland en de Noordkop, uitgezonderd Alkmaar. Woordvoerder René de Wit noemt de aanpak van Regio 22 ‘doelgroeptelevisie’. ,,De ene keer zijn vijfhonderd kijkers prima, de andere keer mikken we op het grote publiek. Met deze aanpak willen we dicht tegen de mensen aan schurken.” Volgens De Wit krijgt ‘iedereen’ de gelegenheid om op de zender zijn zegje te doen, van politiek tot sport. Maar ook voor de toneelvereniging is er ruimte. ,,Dat wordt een aanvulling op onze eigen programmering en nieuwsgaring. Verenigingen kunnen zelf opnames maken en bij ons inleveren.” De Wit: ,,Er zijn serieuze gesprekken met de KRO en Endemol. Het bijzondere is ook dat we de zender kunnen splitsen in drie aparte hoofdregio’s. Dus als een kapper in Schagen iets te melden heeft voor zijn omgeving, kan dat. Ook commercieel is het aantrekkelijk, zeker voor het midden- en kleinbedrijf.” (NHD)

Piraten in Friesland stoppen met zenden

Het Agentschap Telecom (AT) heeft donderdag en vrijdag een groot aantal piraten in de Friesland flink lastig gemaakt. Op verschillende plaatsen in de regio bezocht het AT piratenzenders die bezig waren met illegaal uitzenden. Veel piratencombinaties houden zich op dit moment mee bezig en houden oudjaarsmarathons. Voor zover bekend zijn inmiddels zijn vier stations gestopt met uitzenden. Omdat ze een dwangsom opgelegd kregen van maar liefst 4500 euro per dag die ze uitzenden is voor hen de lol eraf. Het Drachtster Piraten team (Drachten), de Zender Zonder Naam (Ureterp), de Wâldpiraten (Houtigehage) en De Fryske Rakkers (Drachtstercompagnie) zijn daarom allemaal onder dwang gestopt met uitzenden. Waarschijnlijk is dit nog maar een klein gedeelte van het aantal piraten wat moet stoppen na ontvangst van de dwangsom. Ook de Vrolijke Strijders, die zenden vanaf Kootstertille is een van de stations die een brief verwacht. (Waldnet)

RTL blijft geloven in medium

RTL heeft het vertrouwen in helderziende Robbert van den Broeke nog niet verloren. „Wij hebben niet het gevoel dat we worden bedonderd”, aldus een woordvoerder. Het medium raakte in opspraak nadat hij in een tv-uitzending informatie van internet oplepelde. „Van den Broeke is een fantast en maakt zich schuldig aan kijkersbedrog”, schreef hoofdredacteur Rob Nanninga van het blad Skepter op de website van stichting Skepsis, die paranormale beweringen en pseudowetenschap onderzoekt. De 25-jarige Van den Broeke is medium van het RTL-programma Er is zoveel meer en ging in de uitzending van 18 december op bezoek bij een vrouw die hij vertelde dat haar man in een vorig leven ‘genverbrander’ was geweest. Skepsis zocht op internet en vond daar de naam van de man. Het vreemde beroep heeft nooit bestaan. In het woord genverbrander is een ‘e’ weggevallen. Door de typefout had op de site geneverbrander (jeneverstoker) moeten staan. Volgens RTL is er een verklaring voor de spreekfout: ,,Hij krijgt de dingen niet altijd duidelijk door.” (NRC)

RTL eist meer reclamevrijheid

De Europese Commissie gaat niet ver genoeg met de versoepeling van reclameregels, vindt Europa’s grootste tv-groep RTL. Dit bericht Financial Times Het gaat om een herziening van de sinds 1989 vigerende Europese regels voor reclame op tv. De tv-industrie heeft een lobby gevoerd om het marktaandeel in de reclamemarkt te kunnen handhaven. Vooral nieuwe media, waaronder straks naar verwachting ook IPTV, nemen een steeds groter deel van de reclamekoek voor hun rekening. RTL loopt vooral te hoop tegen de beoogde invoering van langere perioden in de nieuws- en kinderprogramma’s die niet door reclame worden onderbroken. Volgens RTL zijn nieuws- en kinderprogramma’s toch al commercieel moeilijk te exploiteren categorieën. De reclamerestricties brengen deze programma’s in gevaar, meent RTL. 

Fusie van lokalo’s Katwijk/Rijnsburg afgeketst

De fusie tussen de lokale zenders VLOK (Katwijk en Valkenburg) en Mebora/Stichting Omroep Rijnsburg is afgeketst. De VLOK weigert de intentieverklaring te ondertekenen. De Katwijkers willen nu zonder de Rijnsburgers verder en gaan een zendmachtiging aanvragen voor de nieuwe gemeente, die per 1 januari 2006 ontstaat. De nieuwe gemeenteraad beslist over welke zender in de ether mag. In de omroepwet is vastgelegd dat er in iedere gemeente niet meer dan een lokale zender een machtiging krijgt. Het Commissariaat van de Media brengt een advies uit. De VLOK en Mebora steggelen al heel lang over een fusie. Deze week zou een intentieverklaring worden getekend, die tot stand is gekomen met de hulp van de burgemeesters Van der Lee en Van der Reijden. De partijen bereikten een akkoord over twintig discussiepunten. Een onneembare hobbel was echter de benoeming van een onafhankelijke voorzitter. De VLOK wilde de intentieverklaring alleen ondertekenen als Joop Zwaan, de eigen preses, als interim-voorzitter werd benoemd. Dat kwam voor voorzitter Han van der Kamp van Mebora als een verrassing. De Rijnsburgers gingen niet akkoord met de voorwaarde van de VLOK. 

“Ook schrijvers en uitgevers tegen nieuwe spellling”

Naast dag- en weekbladen en de NOS sluiten zich in Vrij Nederland van deze week ook schrijvers als Connie Palmen, A.F.Th van der Heijden, Herman Koch en Charlotte Mutsaers zich aan bij het verzet tegen de nieuwe spelling. ‘Hier en daar een kleine onthoofding van die lui van de Taalunie, daar zou ik geen bezwaar tegen hebben,’ aldus Maarten ’t Hart. Uitgevers als De Bezige Bij en Querido scharen zich ook bij de tegenstanders van de spellingsvernieuwing. Tilly Hermans van uitgeverij Augustus roept alle uitgevers op tot een gezamelijke boycot van de nieuwe spelling. (Vrij Nederland)

Melchers haalt zijn gelijk

Hans Melchers is door de Raad voor de Journalistiek grotendeels in het gelijk gesteld in zijn klachten tegen De Telegraaf en Het Parool. De kranten berichtten over mogelijke betrokkenheid van de familie Melchers bij drugshandel na de ontvoering van Claudia Melchers in september. De ontvoerders eisten 300 kilo cocaïne voor de vrijlating. Het Parool werkte daarop drie scenario’s uit over de mogelijke achtergrond van deze merkwaardige eis. Zonder zich op bronnen te baseren hebben verweerders (Het Parool) over de losgeldeis gespeculeerd en daarbij drie scenario’s geschetst die alle erop neerkomen dat klager dan wel zijn familie betrokken is bij drugshandel. Verweerders hebben aldus niet feitelijk bericht óver geruchten, maar zelf geruchten gecreëerd”, stelt de Raad. Volgens de Raad heeft Het Parool maatschappelijke grenzen overschreden met plaatsing van het artikel ‘Waarom is cocaïne als losgeld geëist? – Mogelijke scenario’s achter de ontvoering van Claudia Melchers’. Juist omdat het stuk als feitelijk verslag werd gepresenteerd. Zo kon ,,de lezer zich moeilijk aan de indruk ontrekken dat daarin wel een kern van waarheid moest zitten”. Ook De Telegraaf wordt door de Raad voor de Journalistiek op de vingers getikt. De krant plaatste op haar internetpagina het ANP-artikel ‘Drugshandel mogelijk achtergrond ontvoering’, maar liet daar een cruciale zinsnede uit. Namelijk: ,,Dat stellen bronnen binnen de politie die zich met de bestrijding van grootschalige drugshandel bezighouden. Ze zijn overigens niet direct betrokken bij het onderzoek naar de ontvoering van Melchers.” Deze bronnen hadden aangegeven dat ,,de ontvoering van Claudia Melchers moet gezien de eis van 300 kilo cocaïne voor haar vrijlating bijna wel zeker te maken hebben met enige betrokkenheid van de familie bij drugshandel”. Gelet op de ernst van deze suggestie acht de Raad het ontbreken van deze bronvermelding onzorgvuldig en daarmee de klacht van Hans Melchers tegen De Telegraaf gegrond. Een klacht tegen een artikel waarin deze bron wel werd genoemd achtte de Raad ongegrond: ,,Echter, in dit geval heeft verweerder (De Telegraaf) de vermeende betrokkenheid van klager (Melchers) en/of zijn familie niet als feit gepresenteerd. In het artikel is duidelijk weergegeven dat sprake is van een vermoeden, waarbij verweerder dat vermoeden uitdrukkelijk voor rekening van zijn bronnen heeft gelaten en niet tot de zijne heeft gemaakt.” (ANP)

‘Reclame-onderbrekingen ook op publieke zenders’

Televisieprogramma’s op de drie publieke zenders moeten ook door reclame worden onderbroken. Dat zegt directeur Arian Buurman van de Ster woensdag in Trouw. Dankzij commerciële televisiezenders zijn kijkers volgens haar gewend geraakt aan dergelijke onderbrekingen. De regels voor reclame op de publieke televisiezenders worden opgerekt van zes naar tien procent van de totale zendtijd. Buurman zegt in het dagblad dat optimaal van deze oprekking wordt geprofiteerd als programma’s door reclame mogen worden onderbroken. De mediawet verbiedt het onderbreken van televisieprogramma’s op publieke zenders. Buurman vindt dat deze wet moet worden aangepast. (Novum/Nieuws.nl)

Rekam komt met digitale televisie

De Midden-Hollandse kabelstichting Rekam begint Nieuwjaarsdag met gratis digitale tv. Voorlopig worden vier zenders doorgegeven: RNN7, WorldMadeChannel, RaceWorld TV en National Geographic Channel. Een pakket met vier digitale kanalen lijkt weinig, maar de Rekam verwacht dat de komende tijd meer en meer stations digitaal gaan. Ir. H. Grooten, directeur van de in Gouda zetelende kabelstichting Rekam, durft geen voorspelling te doen. ,,Maar het kan heel hard gaan.” Overigens is niet gezegd dat alle zenders in Gouda en omgeving digitaal worden doorgegeven. ,,Er zijn er die voor de huidige analoge en voor de digitale doorgifte apart auteursrechten vragen.” En daar zit voor de Rekam het breekpunt. Dubbel betalen voor hetzelfde programma wil hij niet. Het tarief voor het Rekamaanbod blijft gehandhaafd op 6,60 euro per maand. Overigens is de kijker in de praktijk toch eenmalig geld kwijt. Om de digitale zenders te kunnen ontvangen moet een decoder worden aangeschaft bij de rtv-winkels. Die kosten naar schatting tussen de z estig en honderd euro. Voor elke tv-aansluiting (woonkamer, slaapkamer) is een aparte decoder nodig. Goedkoop uit zijn wel de huidige abonnees van Canal+: hun decoder is voor het nieuwe pakket te gebruiken. (AD/Groene Hart)

Telegraaf schrapt ruim 200 voltijdbanen

De uitgeverij Telegraaf Media Groep (TMG) schrapt nog eens ruim tweehonderd voltijdbanen wegens ‘structurele en cyclische ontwikkelingen’ in de mediamarkt. Dat heeft het bedrijf dinsdag bekendgemaakt. Sinds het eind van het jaar 2000 daalde het personeelsbestand van circa 4950 tot 4360 medio 2005. TMG verwacht dat het schrappen van de banen een jaarlijkse besparing oplevert van meer dan 10 miljoen euro, maar onduidelijk is hoeveel geld gemoeid zal zijn met de ingreep. ‘We willen voor dit moment geen bedragen noemen’, aldus een woordvoerder van TMG. De voorziening wordt opgenomen in de jaarrekeningen over 2005 en 2006. (ANP)

Kort nieuws:

** De acteurs van “The A-team” houden in 2006 een eenmalige reünie. De overgebleven acteurs Dirk Benedict, Dwight Schultz en Mr T. zullen opdraven in een tv-show op de Britse zender Channel 4. In “Bring back… the A-team” blikken BA, Murdock en Face terug op de populaire actiereeks uit de jaren tachtig. “The A-team” vertelde het verhaal van vier Vietnam-veteranen op de vlucht, die de strijd aangaan met criminelen. George Peppard, die de rol van Hannibal Smith speelde, is in 1994 overleden. Er werden tussen 1983 en 1987 vijf seizoenen van de serie gedraaid.

** De Vlaamse commerciële tv-zender VTM heeft de succesvolle serie ,,Gooische Vrouwen” van de Nederlandse zender Talpa gekocht. Dat bevestigt VTM-woordvoerder Mark Van Lombeek. Hoeveel Talpa opstrijkt, willen beide commerciële zenders niet bekendmaken. Wanneer de serie bij VTM op de buis komt, is nog niet bekend. ,,Dat kan in het voorjaar, de zomer of het najaar zijn”, zegt Van Lombeek. ,,Gooische Vrouwen” is een mix van comedy en drama en won onlangs nog een Nederlandse Academy Award. De serie vertelt het verhaal van Cheryl, Anouk, Claire en Willemijn. (Standaard)

800.000 kijkers voor kerstrede Beatrix

De kersttoespraak van koningin Beatrix heeft zondag ongeveer 833.000 kijkers getrokken, 558.000 via Nederland 1 en 275.000 via Nederland 2. Dat blijkt maandag uit cijfers van de stichting KijkOnderzoek. De kijkers hoorden de vorstin getuigen van haar dankbaarheid. De rede van de koningin was niet het best bekeken programma die dag. Dat bleek ’s avonds de film Pietje Bell 2, de jacht op de tsaren, die bijna 1,3 miljoen belangstellenden aan de buis kluisterde. De koninklijke rede trok minder belangstellenden dan in voorgaande jaren. In 2003 en 2004 bekeken steeds 1,5 miljoen mensen de toespraak terwijl in 2002 1,4 miljoen mensen de vorstin aanhoorden. In 2001 had Beatrix een publiek van ongeveer 880.000 mensen. In 2000 was de kersttoespraak met 1,6 miljoen kijkers het best bekeken programma op eerste kerstdag. (ANP)

Turkse journalist opnieuw voor de rechter

Een Turkse journalist die in oktober was veroordeeld wegens ‘belediging van de Turkse identiteit’ moet opnieuw voor de rechter komen. De Turks-Armeense Hrant Dink zou na zijn berechting kritiek hebben uitgeoefend op het vonnis dat tegen hem werd uitgesproken. Dink kreeg in oktober zes maanden celstraf opgelegd omdat hij in een artikel zich negatief had uitgelaten over de nieuwe wetgeving die het toestaat dat journalisten of schrijvers worden vervolgd voor ‘belediging van de Turkse identiteit’. Dit was hetzelfde wetsartikel volgens welke Dink later werd veroordeeld. Als hij nu schuldig wordt bevonden, hangt hem mogelijk een langere gevangenisstraf boven het hoofd. 

“Opstand bij RTV-Drenthe”

Er heerst grote onrust op de redactie van RTV-Drenthe, aldus het Dagblad van het Noorden. Een deel van de redactie heeft deze week tijdens een geheim overleg het vertrouwen opgezegd in Bert Visser, het hoofd nieuws en sport. Directeur Rob Staal van de regionale omroep krijgt het verwijt dat hij ondanks herhaalde klachten over Visser geen maatregelen tegen hem treft. De verslaggevers van de nieuws-, sport- en variaredactie beschuldigen Visser van machtsmisbruik, het vormen van kampen, het niet nakomen van afspraken en een gebrek aan leidinggevende capaciteiten. Ook nemen ze het hem kwalijk dat hij privacy gevoelige informatie van RTV-Drenthe collega’s doorspeelt naar de werkvloer. Directeur Staal wil niet reageren. (DvhN)

3FM-actie haalt ruim 2 miljoen op voor Congo

De actie Red een kind in Congo van 3FM-dj’s Giel Beelen, Wouter van der Goes en Gerard Ekdom heeft meer dan 2 miljoen euro opgebracht. ,,Ik sta te trillen op mijn benen”, zei Beelen toen hij zaterdag na zes dagen het Glazen Huis op het Neude in Utrecht mocht verlaten. De heren mochten niet eten en waren onafgebroken op de radio voor het goede doel. De luisteraars van 3FM brachten 1.203.549 euro op voor de actie van het Rode Kruis in Congo en de Nederlandse regering doneerde ook een miljoen euro aan de actie. Het bedrag gaat nog hoger worden, want nog niet alle donaties van de luisteraars zijn zaterdagmiddag verwerkt. De drie dj’s mochten zaterdagmiddag om iets voor 16.00 uur het huis verlaten, onder grote belangstelling op het Neude. Met de actie werd geld opgehaald door middel van het aanvragen van plaatjes, sms-boodschappen en er werden diensten en producten geveild. Het meeste geld leverde de eigen billboardactie op: ruim 6 ton. De dj’s gingen maandag het huis in. De hele week is er veel bezoek geweest van bekende mensen zoals Marco Borsato, Youp van ’t Hek, Emile Ratelband en zaterdagmiddag kwam Gerard Jolink de heren nog een steuntje in de rug geven. In totaal werden er 25.271 plaatjes aangevraagd. Multiply van Jamie Lidell werd het meest aangevraagd, 236 keer. Op nummer twee kwam U2 met One, deze plaat stond vorig jaar op nummer een. Het aantal verstuurde sms-berichten kwam uit op 52.000. Een bedrijf doneerde 15.000 euro om het nummer Mama van Genesis te horen. Het Glazen Huis werd vorig jaar ook bewoond door drie dj’s van 3FM, toen ‘woonde’ Claudia de Breij in plaats Gerard Ekdom in het huis. (ANP)

Microsoft verkoopt aandelen in televisiekanaal

Microsoft probeert langzaam maar zeker afstand te doen van belangen in contentgenererende bedrijven. Ook het belang in de Amerikaanse tv-zender MSNBC moet het ontgelden, zo blijkt. Microsoft heeft na maanden onderhandelen zijn belang teruggebracht in de nieuwszender. NBC Universal, de partner waarmee de softwareproducent het televisiestation heeft gestart, bezit nu 82 procent van MSNBC en heeft een optie om ook het resterende gedeelte binnen twee jaar over te nemen. Het management van Microsoft is enkele jaren geleden al tot de conclusie gekomen dat het bedrijf zich beter kan richten op de ontwikkeling van services en software, dan op het genereren van content. Afgelopen jaar heeft Microsoft ook al zijn belang in het tijdschrift Slate verkocht aan de Washington Post. 

Nieuwe zenders ‘onverantwoord’

Het is „bestuurlijk onverantwoord” om de programmering op de publieke televisienetten helemaal om te gooien. Dat staat in ‘Een sprong in het duister’, een concept-advies dat de publieke omroepen (o.m. VARA, KRO en TROS) hebben laten schrijven. Op basis van dit advies wijzen de omroepen een nieuwe indeling van de televisienetten af. Zij reageren hiermee op een plan van de overkoepelende raad van bestuur van alle omroepen. Die wil dat omroepen niet langer een eigen net hebben. Om meer kijkers te trekken moet er een gezellig gezinsnet, een cultureel net en een ‘vernieuwend’ net komen. Maar de raad van bestuur heeft zich daarbij gebaseerd op onvoldoende betrouwbare gegevens, is één van de conclusies uit Een sprong in het duister. Het advies is geschreven door hoogleraar communicatie P. Neijens (UvA) en twee zelfstandig adviseurs. Zij vinden dat de raad niet goed heeft onderzocht waardoor het aantal kijkers naar de publieke omroep momenteel daalt. Niet duidelijk is volgens de adviseurs in hoeverre dat komt door toegenomen concurrentie (bijvoorbeeld Talpa). In het nieuwe model is volgens hen ook geen rekening gehouden met het ‘Barend en Van Dorp- effect’. Dat wil zeggen dat goed bekeken programma’s op een andere zender en een ander tijdstip veel vaste kijkers kunnen kwijtraken. Ook zou het profiel van de nieuwe zenders niet scherp afgebakend zijn. Verder vinden de adviseurs de nieuwe indeling van de netten willekeurig. Eén net richt zich specifiek op een leeftijdsgroep (20 tot 49-jarigen), terwijl bij de andere netten niet duidelijk is voor welke leeftijdsgroepen zij zijn. De raad van bestuur wilde vrijdag nog niet inhoudelijk reageren. ,,Wel valt op dat de omroepen geen alternatief bieden”, aldus een woordvoerder. BNN, NOS RTV en enkele kleine omroepen (zoals Ikon en de NMO) zijn wel voorstander van de nieuwe indeling die de raad van bestuur wil. Op 11 januari neemt de raad van bestuur een besluit. (NRC)

Radiograp loopt uit op ruzie

Wat bedoeld was als een radiograp op de Spaanse bisschoppenzender Cope is uitgegroeid tot een rel tussen de socialistische regering in Madrid, het Vaticaan en Bolivia. Eerder deze week belde een medewerker van het Cope-programma La Mañana de pas gekozen Boliviaanse president Evo Morales op waarbij hij zich voordeed als premier José Luis Rodríguez Zapatero. In het gesprek, dat uitgezonden werd op de radio, werd Morales uitgenodigd om naar Spanje te komen. Omdat de radiomaker zich na afloop van het gesprek niet als zodanig bekendmaakte, verklaarde Morales later op een persconferentie dat hij door Zapatero was uitgenodigd. Dat de Boliviaanse president hiermee voor gek stond is om verscheidene redenen uiterst ongemakkelijk voor Spanje. Onder andere hoopt de Spaanse regering de aangekondigde nationalisering van de Spaanse oliebelangen in Bolivia te voorkomen. De regering bood haastig haar excuses aan en heeft nu op haar beurt excuses van de Cope geëist. Ook werd de nuntius van het Vaticaan door de minister van Buitenlandse Zaken ontboden uit protest tegen de „deplorabele” uitzending. Dat was de tweede maal dit jaar: in januari moest de nuntius komen wegens de kritiek die de vorige paus had geuit op het homohuwelijk. De katholieke kerk mengde zich de afgelopen maanden herhaaldelijk met scherpe kritiek op de regering in het politieke debat. De Cope riep onder andere op tot een boycot vanCatalaanse producten wegens het nieuwe statuut dat de regering met deze regio wil sluiten. De uitzendingen hebben geleid tot een debat over de grenzen van de persvrijheid. De minister van Justitie heeft er bij de aanklager op aangedrongen te onderzoeken of de Cope strafrechtelijk is aan te pakken wegens het imiteren van de premier en het beledigen van „de gekozen president van een bevriende republiek” (NRC)

NCRV start digitaal themakanaal

De NCRV gaat van start met een digitaal themakanaal. De omroep biedt negen kerkdiensten en archiefmateriaal van levensbeschouwelijke televisieprogramma’s. Zaterdag opent de NCRV het Geloven-deel van zijn website met uitzendingen van onder andere ReliRuil, Schepper & Co, Spiritus en Brieven aan God. Los van het archief wil de omroep dat, op termijn, individuele Nederlanders materiaal gaan aanleveren voor het themakanaal. Leo Born van de NCRV: “Het nieuwe digitale themakanaal onderschrijft ons nieuwe thema Durf te geloven ten volle.” Nu staat de site in het teken van Kerstmis. Ter gelegenheid van dat thema is er een Polygoonfilmpje uit 1961 van het Koninklijk Huis in kerststemming te zien. (Prinses) Beatrix speelt Eva in De ster van Bethlehem. De NCRV volgt met het themakanaal andere omroepen, zoals de VPRO en de NOS, die al langer uitzenden via internet. Daarnaast zijn er sinds deze zomer themakanalen te bekijken via Nederland 4. (Webwereld)

OPTA mag kabeltarieven een jaar bevriezen

Telecomtoezichthouder OPTA mag van de Europese Commissie prijsverhogingen van UPC, Essent en Casema in 2006 reguleren. De OPTA mag de tarieven van de drie grootste kabelmaatschappijen voor een jaar bevriezen. Dat is korter dan de telecomautoriteit aanvankelijk had voorgesteld, zo heeft de Europese Commissie bekendgemaakt. Eigenlijk wilde de OPTA de tarieven gedurende drie jaar reguleren. Hiermee ging Europees commissaris Viviane Reding niet akkoord. De Commissie vindt dat ‘de bewegingen in de markt op het gebied van Nederlandse retail omroeptransmissie geen rechtvaardiging opleveren voor regulerend ingrijpen voor drie jaar’. Met het nieuwe versoepelde voorstel van één jaar kan Brussel wel leven. Afgesproken is nu dat de OPTA dit jaar niet zal ingrijpen in de eindgebruikerstarieven onder de voorwaarde dat verhogingen van de tarieven de consumentenprijsindex (cpi) niet zullen overschrijden, aldus de Europese Commissie. Dit betekent dat de OPTA prijsverhogingen van UPC, Essent en Casema, die hoger zijn dan de gemiddelde prijsstijging, gedurende één jaar mag tegenhouden. De drie kabelexploitanten bedienen ongeveer 85 procent van de Nederlandse huishoudens. UPC bedient 37 procent van de markt, Essent 27 procent en Casema heeft een marktaandeel van 21 procent. Volgens de OPTA beschikken alle drie de kabelexploitanten over aanmerkelijke marktmacht op hun netwerken. De markt moet daarom aan regelgeving onderworpen worden, vindt de Nederlandse telecomautoriteit. (Webwereld)

Europese radiozenders uit de lucht in Rusland

De grote Europese radiozenders Deutsche Welle, BBC World Service en Radio France Internationale (RFI) zijn in Rusland uit de lucht gehaald. De stations zouden niet langer de juiste licenties hebben voor uitzendingen op de middengolf. Journalistenorganisatie Reporter ohne Grenzen in Duitsland ziet de hand van president Poetin in het besluit. Het staatshoofd zou met zijn beleid de persvrijheid in zijn land verder willen beknotten, aldus een vertegenwoordiger van de organisatie in de vrijdageditie van de Duitse krant Die Welt. Deutsche Welle heeft ook Russisch gesproken programma’s. Een adviseur van Poetin omschreef volgens Die Welt het radiostation kortgeleden nog als een ,,middel uit het arsenaal van de Koude Oorlog”. Poetin staat al geruime tijd bloot aan kritiek op de wijze waarop hij de media in zijn land onder controle brengt. Het wordt voor de politieke oppositie steeds moeilijker kritische geluiden te laten horen. Een zegsman van de Duitse regering zei vrijdag te verwachten dat het probleem ,,snel opgelost zal zijn”. Hij benadrukte dat de regering in Berlijn geen politieke motieven ziet achter het wegvallen van de Duitse zender. De gelijknamige televisiezender is in Rusland nog wel gewoon in de lucht. (ANP)

Deelakkoord CAO Publieke Omroep

De delegaties van werkgevers van de Publieke Omroep en vakbonden hebben een deelakkoord bereikt over de gewenste modernisering van de CAO 2005. De CAO voor het omroeppersoneel geldt voor alle landelijke omroepverenigingen en omroepen zonder leden, voor de regionale omroepen en voor de Wereldomroep. Het onderhandelingsresultaat moet nog goedgekeurd worden door de achterbannen van de partijen. Zowel werkgevers als bonden zijn verheugd over het bereikte resultaat. “We hebben op cruciale onderdelen van de CAO nu een akkoord. Daarmee is de basis gelegd voor de noodzakelijke modernisering en vereenvoudiging van de CAO”, aldus de voorzitter van de werkgeversdelegatie Frans Maréchal. Marc Visch, delegatieleider van de betrokken vakbonden NVJ, De Unie, CNV en FNV Kiem beaamt dit: “Gegeven de huidige, moeilijke context waarbinnen de Publieke Omroep opereert, is een CAO die ruimte biedt aan maatwerk en flexibiliteit onontkoombaar. Het nu bereikte akkoord biedt meer dan voorheen de mogelijkheid te anticiperen op toekomstige ontwikkelingen.” Twee weken geleden hadden de regionale omroepen de CAO opgezegd, omdat de door de omroepen ingestelde deadline dreigde te worden gepasseerd. Nu dit resultaat is behaald, sluiten de regionale omroepen zich weer aan en trekken de opzegging in. Het overleg wordt in 2006 voortgezet. Openstaande punten zijn onder meer de beloningsaspecten. (Broadcast Magazine)

TV Oranje analoog op de kabel in Krimpen aan den IJssel

De commerciële televisiezender TV Oranje is sinds 20 december ook te zien in de gemeente Krimpen aan den IJssel. TV Oranje is niet alleen in een digitaal pakket opgenomen maar is ook via het analoge pakket te zien. ‘We vinden het een zender die zich duidelijk onderscheidt’, aldus secretaris Piet Vliegenthart van de Stichting Kabeltelevisie Krimpen aan den IJssel. ‘Temidden van het enorme aanbod aan televisiezenders springt TV Oranje er echt uit. We denken dat we veel mensen er een plezier mee doen, dus kiezen we ervoor om TV Oranje analoog door te geven, dus ook voor abonnees zonder digitale TV-ontvanger’. Overigens blijft TV Oranje in Krimpen ook digitaal te ontvangen.

Essent dreigt digitale zenders kabelstichting Veendam te blokkeren

Voorzitter Jan Tillema van de Stichting Kabelnet Veendam (SKV) heeft volgens Essent vorige week illegaal een eigen digitaal televisieaanbod in werking gezet. Zodra SKV een digitaal pluspakket aanbiedt, wordt volgens Essent gebruik gemaakt van Irdeto-techniek waarop Essent de rechten zou hebben. Essent dreigt de digitale tv-signalen naar Veendam daarom te laten blokkeren. “Tillema heeft bij ons geen verzoek in gediend om gebruik te mogen maken van het Irdeto-platform waar wij de rechten van bezitten”, zegt Essent-woordvoerder Jan Bakker. Essent wil volgens Bakker begin volgend jaar een kort geding aanspannen tegen SKV. Daarbij wil Essent aan de hand van getuigenverhoren duidelijk maken dat SKV een onrechtmatig spel speelt. 

VRT en VTM op satellietzender

In januari begint TV Vlaanderen met uitzendingen via de satelliet. VTM en VRT zullen in het aanbod zitten. De nieuwe zender wil een alternatief bieden voor het digitale televisie-aanbod van Telenet en Belgacom. Via de Astra-satelliet zullen zo’n vierhonderd zenders doorgestraald worden naar Vlaanderen. Met een kleine schotel en een settopbox met chipkaart (zoals er nu ook een nodig is bij Belgacom en Telenet) kunnen de uitzendingen ontvangen worden. Zo’n installatie kost ongeveer 300 euro. Daarnaast vraagt TV Vlaanderen een abonnementsprijs van 8,95 euro per maand. Het bedrijf, nauw verbonden met Canal Digital Nederland, zal een hele reeks Vlaamse zenders aanbieden. Welke wordt pas volgende maand bekendgemaakt, maar algemeen directeur Kurt Pauwels liet al verstaan dat zowel de VRT als de VTM te bekijken zal zijn. Daarnaast zullen ook de meeste zenders uit het klassieke kabelaanbod doorgestraald worden. (Standaard)

Tv-afscheid Carrell van twintig seconden

Hij treedt nog één keer voor de camera’s. Op 30 december is de in 1934 in Alkmaar geboren showmaster Rudi Carrell (71) precies 20 seconden in beeld. In de laatste uitzending van het satirische programma ‘7 Tage, 7 Köpfe’ (RTL) neemt de Nederlander, vermagerd en stukken ouder geworden, afscheid van zijn fans. Vorige maand bevestigde Carrell, die al veertig jaar in Duitsland werkt, dat hij lijdt aan longkanker. Volgens Duitse media is het een ‘schokkend, maar ook een magisch moment’. In Duitsland is de bejaarde Carrell, die in 2002 al afscheid nam als presentator, een grootheid. En als zo iemand, zonder iets te zeggen maar zwaaiend naar zijn publiek, afscheid neemt, dan mogen er grote woorden worden gebruikt: ‘Zwijgend, maar triomfaal’. Het publiek staat op, applaudisseert stormachtig, sommigen hebben tranen in hun ogen. Met Carrell verdwijnt een tv-legende. Volgens het massablad Bild zwijgt Carrell bij diens afscheid omdat zijn stembanden door de longtumor zijn aangetast. Maar naaste medewerkers zeggen dat er is gekozen voor een kort en zwijgend optreden: ‘Dat is toch veel dramatischer’. (NHD)

Slechthorenden in actie tegen nieuwe Journaal

De Nederlandse Vereniging voor Slechthorenden (NVVS) is samen met Stichting Akoestisch Milieu een actie begonnen tegen de NOS. De organisaties ergeren zich aan het NOS Journaal nieuwe stijl. Volgens hen bemoeilijkt het nieuwe achtergrondmuziekje de verstaanbaarheid van de presentatoren. „Bij de korte items moet een opgewonden deuntje zorgen voor spanning bij een onderwerp”, zegt Joop Beelen van de NVVS. „Voor slechthorenden is dit funest: de verstaanbaarheid gaat met sprongen achteruit naarmate er meer ruis door de spraak heen klinkt.” De NOS zegt geen klacht van de NVVS ontvangen te hebben, maar zal de zaak serieus nemen. (Telegraaf)

“Comedy ‘Samen’ stopt”

Samen, de dagelijkse comedy van Talpa stopt. Dat melden bronnen aan het weblog TVtoekomst. De laatste opnamens vinden morgen (vrijdag 23 december) plaats. Wanneer de laatste uitzending plaatsvindt is niet bekend. De serie heeft er inmiddels ongeveer 90 afleveringen op zitten. Samen was een bijzonder initiatief omdat het de eerste dagelijkse Nederlandse comedyserie was. Eerder betwijfelden we al de haalbaarheid van een dagelijkse comedy. De serie draaide om een aantal stellen die woonden in dezelfde flat en regelmatig samenkwamen in de buurtkroeg. De laatste tijd werd echter regelmatig met de uitzendtijd van de serie geschoven, meestal geen goed teken. Bij de start was de serie te zien om 20u, twee maanden geleden wisselde de serie van timeslot met NSE en verhuisde naar 19u. In januari zou de serie verhuizen naar 19u30 en weer later naar 18u30. (TVtoekomst)

Van Aartsen heeft spijt van omroepakkoord

VVD-fractieleider Van Aartsen is achteraf gezien niet blij met het omroepplan dat de coalitiepartijen sloten in het kader van het paasakkoord. Dat zei hij donderdagmorgen in het Radio 1-programma ‘De Ochtenden’ (EO). Dit als antwoord op de vraag van welke beslissing in 2005 hij het meeste spijt had. Volgens Van Aartsen kan geconcludeerd worden dat het omroepplan ,,niet moeders mooiste” is. Hij zei de indruk te hebben dat ook staatssecretaris Van der Laan (Media, D66) en coalitiepartner CDA er zo over denken. Het paasakkoord was nodig om de coalitie bij elkaar te houden, nadat het plan om te komen tot een gekozen burgemeester in de Eerste Kamer was gesneuveld. Dat plan was onderdeel van het regeerakkoord en een vurige D66-wens. Toen het plan niet doorging eiste die partij wisselgeld, waarbij Van der Laan een omroepakkoord afdwong. Het omroepplan gaat in per 2008 en komt er op neer dat afzonderlijke omroepen veel minder te zeggen krijgen. De ledenloze omroep NPS wordt afgeschaft. De politiek onderscheidt drie programmacategorieën: nieuws en sport (primaat van de NOS), debat en opinie (verschillende omroepen) en specifieke informatie, cultuur en educatie. In dat laatste genre moeten omroepen concurreren met nieuwe partijen om programma’s te mogen maken. Het overkoepelende orgaan Publieke Omroep (PO) krijgt in het plan veel meer macht. (ANP)

“Voortbestaan kerstboom Lopik verzekerd”

Het voortbestaan van de Grootste Kerstboom Ter Wereld in IJsselstein lijkt verzekerd na een telefoonactie van AD Utrechts Nieuwsblad/AD Amersfoortse Courant onder sponsors. De meesten blijken bereid de reuzenkerstboom ook zonder tegenprestatie te sponsoren. Eén bedrijf – Triple P uit Vianen – bekijkt zelfs de mogelijkheid de kosten volgend jaar in één keer voor zijn rekening te nemen. Dit jaar dreigde een financieel gat, doordat de beloofde uitjes naar de VIP-room van de als kerstboom omgetoverde zendmast niet konden doorgaan. Als gevolg hiervan kwam het voortbestaan van de kerstmast in gevaar. (AD)

FunX met evenementenfrequentie bij Noorderslag

De jongerenzender FunX supported by BNN gaat tijdelijk in de stad Groningen uitzenden. Van 9 t/m 20 januari zendt de radiozender uit vanaf diverse locaties in de stad. De urbanzender wordt daarbij ondersteund door het lokale OOG RTV. Ook op het Noorderslag Muziekfestival is FunX volop aanwezig met live-uitzendingen. In samenwerking met de onderwijsorganisaties Codename Future en Kennisnet geeft FunX supported by BNN een speciale jongerenkrant uit voor Groningen en worden talkshows met scholen geproduceerd. Verder gaat NOS Headlines mee met de City Tour, de redactie zal verslag doen vanuit Groningen. Voor de speciale FunX Noorderslag-editie werkt de zender met een team van programmamakers die in Groningen actief is, met als uitvalsbasis de lokale omroep van Groningen OOG RTV. Bovendien zoekt de radiozender jonge verslaggevers in Groningen, als start voor een nieuw grootstedelijk correspondentennetwerk. Met de City Tour geeft FunX supported by BNN opvolging aan de claim die ze heeft neergelegd in de Tweede Kamer. Vorige week schreef de radiozender in een open brief aan de politiek in 2006 frequenties te claimen voor meer stadsedities van FunX. Dannawi: “In Groningen laten we zien dat we er klaar voor zijn”. (Persbericht)

RTV Oost maakt vervolg op succesvolle regiosoap

RTV Oost komt volgend jaar met een vervolg op de populaire regiosoap ‘Van jonge leu en oale groond’. De 30-delige serie trekt wekelijks ongeveer 500.000 kijkers bij RTV Oost en is ook verkocht aan vijf andere regionale zenders. ,,De KRO gaat de regiosoap komend najaar uitzenden en ook vanuit het buitenland is er interesse”, vertelde hoofdredacteur Henny Everts van RTV Oost donderdag. Johan Nijenhuis, bekend van onder meer de tv-serie Costa!, produceert de serie. Ook cabaretier Herman Finkers heeft een prominente rol in de regiosoap. Hoe de serie er volgend jaar precies uit gaat zien, is nog niet bekend. ,,We willen wel verdergaan met de vaste kern van de acteurs. Het zijn amateurs die zich geweldig hebben ontwikkeld.” (ANP)

Slam FM wordt ‘breed’ jongerenstation

Slam FM moet onder leiding van 2Hmedia een breed station worden gericht op jongeren tussen de 15 en 25 jaar. Het streven is ‘uiteindelijk’ een marktaandeel van 5 à 6 procent te halen. Dat zeggen de nieuwe eigenaren Lex Harding, Ruud Hendriks en Marcel Dijkhuizen van 2Hmedia, die tweederde van de aandelen van Slam FM van ID&T hebben overgenomen, in een interview met vakblad Adformatie. Het aandeel van Slam FM is nu 1,7 procent. Op ’the new music station’ zoals de nieuwe slogan luidt, is straks naast dance ook pop, urban, ‘eigenlijk alles wat jonge mensen leuk vinden’ te horen, aldus Harding. Het is de bedoeling dat Slam FM een jongerenplatform wordt, waarbij naast radio ook internet en eventueel tv en print een rol gaan spelen. 2Hmedia, dat een bod heeft gedaan op Yorin FM, wil na Nederland uitbreiden in het buitenland. Volgend jaar doet 2Hmedia mee aan een tender in Zuid-Afrika voor twee radiostations. (Adformatie)

Voetbal op publiek Duits net

De Duitse tv-kijker kan ook de komende vier jaar via een open kanaal de samenvattingen van de voetbalwedstrijden uit de Bundesliga blijven kijken. Het populaire programma Sportschau, van de publieke zender ARD, gaat 85 miljoen euro per jaar betalen voor de samenvattingen, bijna 2,5 keer wat Talpa in Nederland betaalt. Het akkoord heeft in Duitsland tot grote opluchting bij fans en politici geleid. De rechten voor live wedstrijden via een betaalkanaal zijn terecht gekomen bij een consortium van drie kabelbedrijven dat 250 miljoen euro per jaar gaat betalen, ongeveer zeven keer het bedrag dat internetbedrijf Versatel en tv-zender RTL in Nederland betalen. De overwinning van de kabelbedrijven is opmerkelijk. Ze hadden volgens berichten in de Duitse media zo’n 30 miljoen euro minder geboden dan betaalzender Première, maar dat had de eis gesteld dat de samenvattingen zouden verschuiven van kort na zes uur tot tien uur zaterdagavond. De kabelbedrijven zijn al tevreden dat Sportschau opschuift van tien over zes tot half zeven. Kabelbedrijven hebben in Duitsland met een bereik van zo’n 20 miljoen huishoudens niet de dekking die ze in Nederland hebben. Het consortium dat nu de voetbelrechten koopt heeft zelfs minder klanten dan de 3,4 miljoen van de Premiere. (NRC)

Verkoop stadszender AT5 gaat niet door

De verkoop van de Amsterdamse stadszender AT5 gaat niet door. Een meerderheid van de gemeenteraad in Amsterdam stemde woensdag tegen de verkoop door de gemeente aan Chellomedia, een dochterbedrijf van UPC. Ze zijn bang dat de nieuwe eigenaar na drie jaar de stekker eruit trekt als AT5 niet winstgevend kan worden. Alleen CDA en VVD zijn voorstander van een commerciële toekomst onder de hoede van Chellomedia. De meeste andere partijen willen dat de gemeente Amsterdam nog drie jaar geld blijft stoppen in AT5 en opnieuw gesprekken aangaat met andere omroepen en partijen over samenwerking. Wethouder Aboutaleb, die de zieke cultuurwethouder Belliot verving, waarschuwde dat dit de gemeente extra geld kan kosten. ,,Dan moet u wel flink zijn en diep in de buidel tasten om AT5 bestaanszekerheid te geven en de zender niet laten bungelen”, zei hij tegen de raad.

TMG neemt belang in moederbedrijf SBS6

Telegraaf Media Groep (TMG) heeft een belang van 20 procent genomen in SBS Broadcasting, het moederbedrijf van onder meer de Nederlandse zender SBS6. Dat hebben de bedrijven woensdag bekendgemaakt. TMG was al aandeelhouder van de Nederlandse tak van de SBS-groep. Het verhaal ging al langer dat TMG een belang wilde in SBS Broadcasting. Eerder dit jaar hadden de investeringsmaatschappijen Permira en Kohlberg Kravis Roberts & Co (KKR) al de activa van SBS overgenomen. Patrick Tillieux, voorzitter van de raad van bestuur van SBS zegt blij te zijn met de beslissing van TMG. “Deze stap onderstreept de gezondheid van de groep en met name van de Nederlandse tak.” (DFT)

Endemol naar rechter om ‘fraude Big Brother’

Producent Endemol stapt naar de rechter na een publicatie in De Telegraaf over fraude met het televisie-programma Big Brother. Een man die in 2001 in het BB-huis zat, zegt in De Telegraaf dat de producent vaststelt wie in het huis blijft wonen. Telefoontjes en sms’jes van kijkers hebben daarop dus geen invloed. De ex-deelnemer, die in het bezit is van interne Endemol-stukken, spreekt van kijkersbedrog. Endemol ontkent alles en spant tegen de oud-bewoner en De Telegraaf een kort geding aan. (RTL)

VIJFtv verdubbelt het aantal uitzenduren

Vanaf 1 januari verdubbelt de Vlaamse commerciële tv-zender VIJFtv het aantal uitzenduren van 12 naar 24. VIJFtv wordt daarmee een volwaardige 24-urenzender. De vrouwenzender VIJFtv begon op 1 oktober 2004 als kleine broer van VT4 met een dagelijks programma-aanbod van zeven uur. Zes maanden later werd dat uitgebreid tot twaalf uur en vanaf 1 januari wil VIJFtv een volwaardige 24-urenzender zijn. VIJFtv wil “dé trendsetter van het Vlaamse medialandschap blijven met programma’s die feel good, pit én betrokkenheid uitstralen”, zegt netmanager Lieve Vyverman. Nieuw in de programmering zijn onder meer de dagelijkse tv-reeksen “De dingen des Levens” (“Days of our Lives”) en “Mooi en meedogenloos” (“The bold and the beautiful”). (VRT)

‘Regering moet Congo-actie 3FM steunen’

De regering moet het bedrag dat wordt opgehaald met de actie ‘Red een kind in Congo’ van radiozender 3FM verdubbelen. Dat vindt een Kamerminderheid van regeringspartijen VVD en D66, gesteund door de oppositiepartijen GroenLinks en LPF. Minister voor Ontwikkelingssamenwerking Agnes van Ardenne (CDA) ontraadde de Tweede Kamer steun aan het ‘hartverwarmende’ initiatief, omdat het voor de steun aan de actie benodigde geld wordt afgehaald van de huidige financiële hulp aan het Afrikaanse land. “Vestzak, broekzak”, zei de bewindsvrouw. Radio 3 FM houdt momenteel in samenwerking met het Rode Kruis een actie in Utrecht voor Congo. Drie deejays van de zender maken zonder te eten vijf dagen achtereen radioprogramma’s. Tijdens de actie kunnen luisteraars onder meer geld bieden voor het draaien van verzoekplaten. Dinsdag was omstreeks 17.00 uur bijna 138 duizend euro opgehaald. Het idee van Tweede-Kamerlid Zsolt Szabo (VVD) werd kritisch onthaald in de Kamer. Volgens CDA, D66 en de PvdA kwam het voorstel onverwacht. “Is het de kerst of is dit opportunistisch?”, vroeg D66-Kamerlid Lousewies van der Laan zich af. Ook het CDA vroeg zich hardop af waarom de VVD niet eerder acties heeft ondersteund. Het is nog niet duidelijk of een meerderheid van de Kamer het initiatief steunt. Dinsdagavond vinden op de laatste dag voor het kerstreces van de Tweede Kamer verscheidene stemmingen plaats. (Novum). Lees ook Nederland geeft 8,5 miljoen voor hulp aan Congo.

KPN ruimt obstakels voor Nozema-overname op

Telecombedrijf KPN is bereid om na de overname van ma de zendmasten te verkopen aan overheidsbedrijf Novec. Daarnaast zegt het concern toe nationale en regionale omroepen in de toekomst zonder meerkosten door te zullen geven. Dit staat in een brief die KPN deze week stuurde aan minister Brinkhorst van Economische Zaken. Onbelemmerde toegang tot de zendmasten voor concurrenten en een snelle landelijke uitrol van digitale televisie waren tot nu toe de voornaamste bezwaren om de overname van Nozema door KPN niet door te laten gaan. Brinkhorst heeft de tekst vandaag doorgestuurd naar de Tweede Kamer met de mededeling dat er binnenkort overleg is tussen het ministerie van EZ, OCW, KPN en Digitenne. In januari krijgt het parlement het kabinetsstandpunt te horen. Begin december uitte een grote groep bedrijven waaronder de branchevereniging van de kabelbedrijven, Versatel, Tiscali en Wanadoo nog grote bezwaren tegen de overname van Nozema door KPN. In hun ogen krijgt KPN door de overname voor niets de frequenties voor digitale televisie (DVB-T) en televisie op het mobieltje (DVB-H) in handen. Pas na zeven jaar hoeft het bedrijf winst af te dragen. Die winst is met boekhoudkundige trucs gemakkelijk tot nul te reduceren. Bovendien krijgt het gefuseerde KPN en Nozema op de convergerende omroep- en telecommarkt een te dominante positie. (via Computable)

Nieuw avondprogramma op BNR Nieuwsradio

BNR Nieuwsradio begint op 2 januari met een nieuw avondprogramma met de naam ‘BNR Laat’. Op doordeweekse avonden is het programma te beluisteren tussen 23.00 en 24.00 uur. Presentatoren zijn Bernard Hammelburg, Jeroen Smit, Frederique de Jong woensdag en Paul van Liempt. ,,Nederlanders zijn gewend om ’s avonds om een uur of elf even de radio aan te zetten om te horen of er nog nieuws is. Wij denken dat er in dat tijdvak ruimte is voor een bondig, informatief en spraakmakend programma”, geeft BNR-hoofdredacteur Michiel Bicker Caarten aan. De zender komt verder vanaf 8 januari met een nieuw zondagmagazine, ‘BNR Laat op Zondag’, gepresenteerd door Michiel Bicker Caarten en Fred Bakker, hoofdredacteuren BNR Nieuwsradio en Het Financieele Dagblad. Het uitzendtijdstip is 17.00 tot 19.00 uur elke zondag. ,,Wij denken dat er op dat tijdstip een lacune is in de nieuwsvoorziening in Nederland”, aldus Bicker Caarten. ,,Er zijn achtergrondprogramma’s op zaterdagochtend en zondagochtend, maar niet aan het eind van het weekeinde als mensen langzaam weer aan de komende week beginnen te denken.” (ANP)

KNVB koopt TV- rechten uitduels Oranje

De KNVB heeft de televisierechten voor de uitduels van het Nederlands elftal gekocht. De Nederlandse voetbalbond heeft de rechten tot 2010 bemachtigd. Het is de bedoeling dat de bond de rechten nu zelf gaat vermarkten. ,,We hopen op die manier wat meer uniformiteit en herkenbaarheid te krijgen in de uitzendingen van het Nederlands elftal”, aldus directeur betaald voetbal Henk Kesler van de KNVB, maandagavond op een kerstbijeenkomst van de voetbalbond. Kesler: ,,De afgelopen periode waren de uitduels bij meerdere zenders te zien. Dat willen we voorkomen. Noem het een strategische slag om ze nu zelf te kopen en later weer te verkopen.” De KNVB biedt de rechten begin volgend jaar aan door middel van een tender, met daaraan gekoppeld een format. ,,Maar dat zal niet zo streng zijn als het format van de eredivisie”, aldus Kesler. In de deal zijn ook de uitzendrechten van alle duels van Jong Oranje opgenomen. (ANP)

Vlaming winnaar van Groot Dictee

De Vlaamse Elsie Ribbens, ondertitelaar van beroep, is maandagavond met slechts vier fouten winnaar geworden van het zestiende Groot Dictee der Nederlandse Taal. Het stuk tekst met de titel ‘Thuis voor de buis’ was gemaakt door schrijver en Jiskefet-acteur Herman Koch. Vlaamse Elsie Ribbens (L) uit Zingem won met 4 fouten het Groot Dictee der Nederlandse Taal. Naast haar (VLNR) presentatoren Martine Tanghe en Philip Freriks en juryvoorzitter Jeltje van Nieuwenhoven. Het dictee werd algemeen als zeer pittig beschouwd. Dat bleek ook wel uit het aantal fouten. Werden er verleden jaar door de deelnemers in de zaal van de Eerste Kamer nog gemiddeld 25 fouten gemaakt, dit jaar lag dat aantal op 33. Doordat een Vlaming aan het langste eind trok, lukte het Nederland niet op gelijke hoogte te komen met België. Voor aanvang van het dictee had België het acht keer gewonnen, tegenover zeven Nederlandse overwinningen. Presentator Philip Freriks sprak vooraf de hoop uit dat er een score van 8-8 uit zou rollen, maar dat lukte dus niet. Bij de prominenten kwam de Vlaming Wim Oosterlinck, radiopresentator van Studio Brussel, als beste uit de bus met twintig fouten. Volgens Oosterlinck presteerde hij zo goed, omdat hij voor zijn komst naar Den Haag nog even snel het Groene Boekje had doorgespit. ,,Maar verder was het puur beginnersgeluk.” Beste prominente Nederlander was Dictee-crack Bart Chabot. Hij maakte 26 fouten en moest in het prominentenklassement de Vlaamse schrijfster Saskia de Coster voor zich dulden. De schrijfster van colums, scenario’s en het boek ‘Jeuk’ behaalde de tweede plaats in die ranglijst. (ANP)

Bart in ’t Hout per januari 2006 naar RTL

Bart in ’t Hout (57) is per deze maand officieel uit dienst getreden bij SBS Broadcasting BV. Zeer binnenkort maakt RTL Nederland naar verwachting officieel bekend dat In ’t Hout programmadirecteur zal worden voor de drie Luxemburgse televisiezenders die zich op Nederland richten. Volgens welingelichte DutchMedia-kringen zou In ’t Hout daarbij de persoonlijke goedkeuring voor de benoeming hebben verkregen van Gerhard Zeiler, de naar Duitsland geëmigreerde Oostenrijker die de hoogste baas bij RTL Group is. Geruchten over een benoeming van In ’t Hout gingen al langer de ronde. Eric Eljon, woordvoerder voor SBS Broadcasting BV wil er alleen over melden dat In ’t Hout sinds kort niet meer in dienst is van SBS. In ’t Hout – woonachtig te Soest, geboren te Rotterdam was zelf niet bereikbaar voor commentaar. 

APR: FiP en DeutschlandFunk op de kabel

De Stichting Algemene Programma Raad voor de regio Groot-Amsterdam heeft zijn Advies Kabelplan Radio 2006-2007 vastgesteld. Het advies heeft betrekking op het Wettelijk Basis Pakket van 25 radiozenders én het Aanvullend Pakket van 14 radiozenders. De adviesperiode loopt van 1 juli 2006 t/m 30 juni 2007. In het hele werkgebied van de APR zullen de Duitse radiozender DeutschlandFunk en de Franstalige radiozender FiP worden toegevoegd. DeutschlandFunk was eerder uit het pakket verdwenen omdat volgens kabelexploitant UPC de auteursrechten niet waren geregeld. Deze informatie bleek onjuist en mede op verzoek van consumenten is deze Duitstalige zender opnieuw geadviseerd. WDR4 en BBC Radio 1 verdwijnen uit het radiopakket. Aangezien volgens het Commissariaat voor de Media alle radiozenders van de lokale zendgemachtigde SALTO als must-carry worden gezien zullen in groot Amsterdam Classic FM, Radio 538 en Sky Radio worden verplaatst van het basispakket naar het aanvullende pakket zodat alle radiozenders van de SALTO kunnen worden opgenomen in het basispakket. In de overige werkgebieden van de APR (o.a. Purmerend, Zaanstad, Landsmeer) zullen de lokale radiozenders Salto 3, 4 en 5 van de kabel verdwijnen. De doorgifte van BBC Radio 1 en WDR 4 blijft in deze gebieden gehandhaafd. Daarnaast zal Wild FM worden opgenomen in het basispakket. In Groot-Amsterdam zijn de radiozenders BBC Radio 1, WDR 4 en Wild FM aangewezen als reservezenders. In het werkgebied van de APR buiten groot Amsterdam zijn WDR 3 en Radio Shabnan aangewezen als reservezenders. Wanneer het mogelijk is om Radio Shabnam het radiokanaal te laten delen met de Tweede Kamerlijn dan zal Radio Shabnam in het hele werkgebied van de APR worden opgenomen in het basispakket.

UPC-moeder verkoopt Noors kabelbedrijf

Liberty Global, onder meer eigenaar van kabelbedrijf UPC in Nederland, verkoopt zijn Noorse kabelactiviteiten aan investeringsbedrijf Candover Partners. Dit heeft Liberty Global maandag bekendgemaakt. De waarde van de transactie bedraagt EUR 450 miljoen ofwel 10,4 maal de operationele cashflow in de twaalf maanden tot en met september 2005. UPC Norge, zoals het Noorse kabelbedrijf van Liberty Global heet, had per 30 september 2005 375.300 klanten en genereerde EUR 43,1 miljoen aan operationele cashflow in de twaalf maanden tot en met september 2005. Novum/Betten)

NOS, Publieke Omroep en ANP verlengen contract

De NOS, Publieke Omroep en het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) hebben hun contract met vier jaar verlengd. Beide partijen lieten maandag weten dat de verlenging een basis is voor ,,een nog innigere” samenwerking. Wat die gaat inhouden, is niet bekendgemaakt. Ook de waarde van het contract werd niet naar buiten gebracht. Het ANP levert nieuwsberichten, foto’s en videobeelden aan veel Nederlandse media, waaronder de OS en de Publieke Omroep. Volgens Hella Liefting, adjunct-hoofdredacteur van het ANP, ligt het voor de hand dat ,,twee instituten zoals het ANP en de NOS” innig gaan samenwerken. ,,We willen naar een situatie waarin de relatie meer inhoudt dan alleen die van een klant en leverancier.” (ANP)

Aanslagen in Londen hèt tv-moment van 2005

De beelden van de terroristische aanslagen op het openbaar vervoer in Londen hebben het afgelopen jaar de meeste indruk gemaakt op televisiekijkend Nederland. Dat blijkt maandag uit onderzoek van bureau Trendbox in opdracht van Veronica Magazine. De gebeurtenissen op 7 juli worden door 26 procent van de ruim vijfhonderd ondervraagde kijkers genoemd en is daarmee het tv-moment van 2005. Natuurrampen overheersen in de toptien van tv-momenten. Op een gedeelde tweede plaats staan met 19 procent van de stemmen de overstromingen in New Orleans en de tv-actie voor de slachtoffers van de tsunami. De aardbeving in Pakistan (11 procent) staat op de vierde plaats. De rellen in Frankrijk (5 procent), de brand in het cellencomplex op Schiphol (3 procent), Live 8 (3 procent), het proces tegen Theo van Gogh-moordenaar Mohammed B. (2 procent) en de zoektocht naar de poema op de Veluwe (2 procent) maken de topnegen compleet. (ANP)

Brabantse media volgen Groene Boekje

De Brabantse media volgen de richtlijnen van het Groene Boekje over de Nederlandse spelling. De Brabantse kranten en Omroep Brabant doen niet mee met de boycot van de nieuwe officiële spelling door een aantal landelijke media. De hoofdredacteuren hebben wel kritiek op de ingewikkelde nieuwe regels. Maar ze zeggen dat als de overheid en persbureaus zoals het ANP de nieuwe spelling gebruiken, de regionale media er niet om heen kunnen. (Omroep Brabant)

“Ook weblogs overwegend tegen nieuwe spelling”

Een steekproefje leert dat veel Nederlandse weblogs net als diverse kranten en weekbladen tegen de spellingwijzingen zijn. ,,Het opheffen van De Taalunie zou de beste manier zijn om de vrijheid van de taal terug te krijgen”, schrijft reciprook.nl. Simonstevin.blogspot.com is het niet eens met taaljournalist Ludo Permentier, die de nieuwe spelling van het woord ‘ideeëloos’ terecht vindt: ,,hij neemt niet voldoende semantische en etymologische gronden in acht”. En elmarstel.nl/weblog denkt dat de nieuwe spelling bedoeld is ,,om de verkoopcijfers van het groene boekje weer eens op te krikken”. De Taalunie, die de spellingwijzigingen heeft bedacht, krijgt ook bijval. Zoals op noviolog.nl ,,De nieuwe spelling gaat echt niet ingetrokken worden, en op deze manier zaai je alleen maar tweedracht in spellingsland.” Enkele bekende opiniërende websites zijn tegen. ,,Wij weigeren ons al jaren te conformeren aan de spellingsmaffia”, aldus GeenStijl.nl. En Wim de Bie toonde zich in oktober op zijn Bieslog al buitengewoon ontevreden over de ‘ideeëloze’ nieuwe spelling. (NRC Handelsblad)

Sdu zelf in de fout met nieuwe spelling

Uitgeverij Sdu gaat zelf in de fout met de nieuwe spelling. De cd-rom met de spellingcontrole van het Groene Boekje keurt woorden goed die fout zijn geschreven. Zo accepteert de spellingcontrole de woorden ‘blindvliegen’ en ‘haringkaken’, terwijl er bij de nieuwe spelling een spatie tussen moet. Ook de woorden ‘TBS’ en ‘Carboon’ worden goedgekeurd, terwijl het in de nieuwe spelling ’tbs’ en ‘carboon’ moet zijn. Uitgever Sdu erkent de onvolkomenheden. ,,We buigen ons over mogelijke oplossingen”, zei M. van Dalen van de Sdu maandag. (G&E)

RTL4 in week 50 marktleider

Met een marktaandeel van 16,2 procent was RTL4 afgelopen week marktleider op tv (tijdvak 18.00-24.00 uur (6+). RTL5 kwam uit op 6,1 procent en RTL7 scoorde 3,8. De RTL-zenders komen daarmee samen op 26,1 procent. Nederland 1 had een aandeel van 11,6, Nederland 2 14,5, Nederland 3 6,5. De publieke zenders hadden daarmee een gezamenlijk aandeel van 32,6 procent. SBS6 behaalde een aandeel van 10,3 procent, Net5 had 5,3 en Veronica 4,5. Samen komen de SBS-zenders uit op 20,1. Talpa scoorde 7,8 procent. Best bekeken programma was De Wedstrijden op zondag met 2,600 miljoen kijkers. Baantjer had 2,070 miljoen kijkers en naar de Uefa Cup-wedstrijd Heerenveen-Levski Sofia keken 2,064 miljoen mensen. GTST op maandag was goed voor 1,881 miljoen kijkers en het 20.00 uur Journaal op maandag werd bekeken door 1,841 miljoen mensen. (Adformatie/SKO)

Medewerkers radiostation Zimbabwe weer vrij

De politie in de Zimbabwaanse hoofdstad Harare heeft drie medewerkers van de onafhankelijke radiozender Voice of the People (VOP) vrijgelaten. Dat maakte hun advocaat maandag bekend. De drie journalisten waren donderdag gearresteerd, omdat zij illegaal programma’s zouden hebben uitgezonden via Radio Nederland Wereldomroep in Madagaskar. De autoriteiten proberen voortdurend uitzendingen van VOP te dwarsbomen. De politie is nu op zoek naar de directeur van de zender. In augustus 2002 werd het hoofdkantoor van VOP gebombardeerd. President Mugabe van Zimbabwe heeft strenge mediawetten ingevoerd om kritiek op zijn leiderschap in de kiem te smoren. Zimbabwe heeft vier radiostations en een televisiezender die in handen van de staat zijn. (ANP)

Onderzoeksjournalist Jack Anderson overleden

De Amerikaanse onderzoeksjournalist Jack Anderson is op 83-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van de ziekte van Parkinson. Hij won in 1972 de Pulitzer-prijs voor zijn stukken over het beleid van Richard Nixon. Jack Anderson wordt beschouwd als een van de grondleggers van de onderzoeksjournalistiek. Hij bracht heel wat politieke schandalen aan het licht. Tijdens zijn carrière werd hij verschillende keren bedreigd door de maffia. De politie en de FBI zaten hem voortdurend op de hielen om zijn tipgevers te pakken te krijgen. (VRT)

Kort nieuws:

** 3FM Serious Request voor Congo is als live stream te zien in MSN Messenger. De actie van 3FM heeft daarmee een primeur. MSN-gebruikers kunnen de actie live volgen en daarover met elkaar chatten. Het is ook mogelijk via MSN een donatie te doen. In samenwerking met MSN is het voor het eerst mogelijk om te chatten en meteen live beeld te zien, anders dan de eigen webcam. Op deze manier wordt de actie die 3FM voor Congo organiseert heel snel over de hele wereld verspreid. Momenteel maken veel jongeren gebruik van de mogelijkheid om online met elkaar te kunnen chatten en bestanden uitwisselen. Alleen al in Nederland zijn er 4,1 miljoen accounts aangemaakt voor de Messenger van MSN. (Persbericht)

** De Chinese tv heeft Wisteria Lane wat opgeschoond zodat de serie Desperate Housewives ook daar uitgezonden kan worden. Maandagavond begint de in het Chinees nagesynchoniseerde serie. In de tekst zijn sommige uitspraken geschrapt om “ongezonde invloeden” te beperken. (NOStt)

** Casema verlaagt per 1 januari 2006 haar gesprekstarief voor bellen van vast naar mobiel van 18 eurocent naar 15,7 eurocent per minuut. Dat is een prijsverlaging van ruim 12 %. Het tarief voor bellen van vast naar mobiel is een belangrijk tarief in de vaste telefoniemarkt en Casema zal er alles aan blijven doen om het prijsvoordeel dat zij heeft ten opzichte van haar concurrenten vast te houden. (Persbericht)

** ReplayTV biedt volgend jaar een digitale videorecorder voor de pc aan. Daarvoor gaat ReplayTV een samenwerking aan met Hauppauge Computer Works, fabrikant van televisie-ontvangers voor pc’s. ReplayTV’s DVR software voor de pc in combinatie met Hauppauge WinTV-PVR tuner/encoder pc- kaarten komen begin volgend jaar eerst op de Noord-Amerikaanse markt. ReplayTV was samen met TiVo de eerste die de mogelijkheid boden om digitale video van televisie op te nemen. (AG)

** De (geld)inzamelingsactie voor Congo die het Rode Kruis samen met Radio 3FM organiseert, is per morgen ook 24 uur per dag te zien voor nagenoeg alle abonnees van Casema. Daarmee vervangt Radio 3FM Serious Request TV de zender NASN bij Casema op het Etalagekanaal. Casema zal na het einde van de actie (24 december) de zender Fashion TV de komende periode tijdelijk doorgeven op het Etalagekanaal. (Dutchmedia)

3FM-actie voor Congo ook op televisie te volgen

Radio 3FM start morgen om 06:00 uur met de actie ‘3FM Serious Request voor Congo’. Onder de slogan ‘Red een kind in Congo’ willen 3FM en het Rode Kruis zoveel mogelijk geld ophalen voor medische hulp en gezinshereniging voor kinderen in de Democratische Republiek Congo. De 3FM dj’s Giel Beelen, Wouter van der Goes en Gerard Ekdom brengen samen zes dagen lang door in het Glazen Huis op de Neude in Utrecht, waar zij zonder eten onafgebroken radio maken. Tijdens de actie kunnen luisteraars tegen betaling hun favoriete muziek aanvragen en kunnen zij via een speciale veiling bieden op diverse collector’s items, zoals gesigneerde albums van artiesten als Moby en Kelly Clarkson. BNN zal ook op televisie aandacht hebben voor de actie. Vanuit het Glazen Huis in Utrecht presenteert Sophie Hilbrand maandagavond vanaf 23:00 uur een talkshow over en voor Congo. Inmiddels is de livestream vanuit ‘Het Glazen Huis’ te zien met proefuitzendingen. Livebeelden vanaf het Neude in Utrecht zijn ook te volgen op Nederland 2 (maandag tot en met vrijdag van 07:00 tot 16:30 en ’s nachts van 00:30 tot 07:00) met ieder half uur een journaal. Zaterdag zal de actie niet door journaals onderbroken worden en kun je vanaf 16:00 kijken naar de afsluiting van de actie met de veiling van de inboedel van het huis door veilingmeester Freek de Jonge. Aansluitend treden Lange Frans en Baas B. Abonnees bij kabelaar Casema kunnen de livebeelden 24 uur per dag volgen via het Etalagekanaal. Het Etalagekanaal is voor alle abonnees te zien met een analoog en digitaal basispakket. Daarnaast zal kabelaar Casema de beelden ook via een speciale live-stream (1500 kbps) aanbieden via haar Tvportal. Meer informatie: www.3fm.nl.

Omroep Venlo uitgeroepen tot ‘Lokale Omroep van het Jaar’

Lokale Omroep Venlo is voor de tweede maal in haar bestaan Omroep van het Jaar geworden. De eerste keer gebeurde dat in 1996. Van de 6 nominaties zijn er 4 aan Omroep Venlo toegekend. Zo werd Johan Hauser Presentatietalent van het Jaar, Het programma Waegwiezer kreeg de Programma Award en, zo vond de jury onder voorzittersschap van Frits Spits, Venlo had de beste jingles. Directeur Robert Bouten vindt de Omroep van het Jaar prijs vooral een verdienste van de 120 vrijwilligers. De prijzen werden zaterdag tijdens het RTV-Festival uitgereikt in Het Spant in Bussum. De TV-Krant van Omroep Rijnwoude heeft op het RTV-Festival de eerste prijs gewonnen. De jury onder leiding van Frits Spits vond de TV-Krant simpel en duidelijk van structuur. Door gebruik van verschillende kleuren worden de verschillende rubrieken goed van elkaar onderscheiden. De berichten zijn helder en bondig geschreven. De berichten worden goed afgewisseld met foto’s. Die geven een echt sfeerbeeld. . In de categorie “nieuws en actualiteiten” werd OOG Sport van de lokale omroep OOG uit Groningen als beste beoordeeld en in de categorie “televisie” viel de keuze op Beno’s Stad van OOG.

Media boycotten nieuwe spelling

Drie landelijke dagbladen en vier weekbladen gaan de nieuwe spelling niet invoeren. Ze vinden de regels die volgend jaar in augustus moeten ingaan, verwarrend, onlogisch en onwerkbaar. Ze snappen bijvoorbeeld niet waarom Middeleeuwen met een kleine letter moet worden geschreven en bevrijdingsdag met een hoofdletter. De dagbladen zijn De Volkskrant,NRC Handelsblad en Trouw. De Telegraaf gaat de regels wel invoeren. Van de weekbladen voeren Elsevier,Vrij Nederland,de Groene Amsterdammer en HP/ De Tijd de nieuwe regels niet in. Ook de NOS doet mee aan de boycot,in de hoop dat de Taalunie tot inkeer komt. Het is volgens de Taalunie onverstandig dat een aantal media de nieuwe spelling zal boycotten. Volgens de voorzitter van de spellingswerkgroep van de Taalunie,Van den Toorn,zal een boycot de communicatie niet bevorderen. (NOStt)

Geen front Vlaamse kranten tegen nieuwe spelling

De Vlaamse kwaliteitskranten hebben begrip voor de houding van hun Nederlandse collega’s, maar gezamenlijk verzet tegen de nieuwe spelling is voor hen geen optie. De Tijd gebruikt de nieuwe spelling vanaf augustus, De Morgen heeft zich nog niet over het probleem gebogen en De Standaard neigt ernaar de nieuwe spelling te gebruiken, zo leert een rondvraag van Belga. In België voert zakenkrant De Tijd de nieuwe spelling in vanaf augustus. “Wij doen dat om ergens een houvast te hebben”, zegt hoofdredacteur Marc Van Cauteren. Bij de krant De Morgen is de discussie nog niet gevoerd, maar zal men er zich nog over beraden. Ook bij De Standaard moet de knoop nog worden doorgehakt. Daar plant men in januari een fundamentele beslissing, “maar we neigen ernaar het wel te doen”, weet hoofdredacteur Peter Vandermeersch. Hij geeft aan dat de hervorming een aantal inconsequenties inhoudt, maar dat ze niettemin “een stap vooruit” betekent. (Belga)

‘Docusoap’ rond Geert Wilders

De Limburgse commerciële omroep TV Limburg (TVL) gaat vanaf de kerst een ,,docusoap” uitzenden over het Limburgse Tweede Kamerlid Geert Wilders. De soapserie krijgt de titel Wild, Wilder, Wilders, maakte TVL zaterdag bekend. Programmamaker Dion Graus kreeg naar eigen zeggen als enige toestemming om het bedreigde Kamerlid ondanks de constante bewaking praktisch overal te volgen. Voor Graus had deze klus ook de nodige gevolgen, want hij is diverse keren schriftelijk bedreigd en heeft hier ook aangifte van gedaan. De serie bestaat uit een aflevering van telkens ongeveer zes minuten, en begint op eerste kerstdag. (ANP)

Acteur John Spencer (West Wing) overleden

De Amerikaanse acteur John Spencer is vrijdag in een ziekenhuis in Los Angeles op 58-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hartaanval overleden. Dat meldde de website van de BBC. Volgende week zou de acteur 59 jaar zijn geworden. Spencer kreeg in 2002 een Emmy Award voor zijn rol in de NBC serie ‘The West Wing’. In deze serie krijgt zijn karakter Leo McGarry een hartaanval, waardoor hij zijn baan bij het Witte Huis op moet zeggen. In de tv-serie herstelt Spencer echter en keert terug als de Democratische kandidaat voor het vice-presidentschap. John Spencer kreeg grote bekendheid bij het publiek met zijn rol in L.A. Law, waarin hij advocaat Tommy Mullaney speelde. (Telegraaf)

TV 5 wijzigt naam in TV5Monde

Per 1 januari 2006 zal de Franse internationale publieke zender TV 5 haar naam wijzigen in TV5Monde. De zender wil daarmee haar internationale presentie benadrukken. In een toelichting stelt de zender ook de mogelijke verwarring met ‘vijfde’ (nationale) zenders te willen voorkomen, zoals bijvoorbeeld in Frankrijk met France 5 het geval is. Met de naamswijziging brengt het kanaal overigens haar zendernaam in overeenstemming met haar bedrijfsnaam die al sinds 2001 TV5Monde is. De versie voor Nederland van de zender heet per 1 januari 2006 TV5Monde Europe. (Dutchmedia)

Lokalo Alkmaar failliet en uit de lucht

Radio Alkmaar Lokaal is failliet verklaard. Het bestuur van Stichting Alkmaarse Radio en Televisie (START) heeft het faillissement zelf aangevraagd, maar hoopt in een later stadium wel een doorstart te kunnen maken. Tot er meer duidelijkheid is, zal niet veel meer dan achtergrondmuziek te horen zijn. De twee ID-medewerkers zijn hun baan vooralsnog kwijt, net als de circa veertig vrijwilligers. Er speelden al langer problemen bij de lokale radiozender, dus het faillissement komt niet helemaal uit de lucht vallen. Nu is de schuldenlast volgens het bestuur niet eens zo heel hoog. Maar, blikt het bestuur vooruit, bij voortzetting in de huidige vorm zal die binnen afzienbare tijd zeker fors hoger worden. START vindt het daarom onverantwoord om volgend jaar twee medewerkers in dienst te hebben en producten en diensten af te blijven nemen van leveranciers, terwijl op een zeker moment de salarissen en rekeningen niet meer betaald kunnen worden. (NHD)

PO vraagt om extra geld

De raad van bestuur Publieke Omroep (PO) vraagt staatssecretaris Van der Laan (Media) om extra geld, omdat ingrepen in de programmering anders onvermijdelijk zijn. De PO-bestuurders schreven dat gisteren in een brief aan de bewindsvrouw. Op basis van de brief heeft GroenLinks al om een spoeddebat in de Tweede Kamer gevraagd. Al jarenlang moeten de omroepen van Den Haag bezuinigen, maar de programmering mag daarvan niet de dupe worden, beslisten de politici. Volgens de raad van bestuur is in de afgelopen jaren alle mogelijke efficiency behaald en komt de programmering dus nu aan de beurt. ‘Zonder financiële compensatie zijn ingrijpende bezuinigingen in de programmering onvermijdelijk’, staat in de brief. De vraag is of PO geld krijgt, want het standpunt van de staatssecretaris is dat Hilversum eerst het optimale moet doen, voordat de programmamakers bij haar mogen aankloppen voor extra financiële middelen. Volgens haar is dat nu nog niet geval (ANP).

R.A.M. verdwijnt van tv

Het VPROkunstprogramma R.A.M. wordt opgeheven. De VPRO hoopt ,,in het vroege voorjaar” met een nieuw kunst- en cultuurprogramma te komen dat meer kijkers gaat trekken. Tot die tijd wordt de zendtijd op de late zondagavond gevuld met De besprekers, een recensentenpanel onder leiding van Jan Eilander, dat tot dusver als maandelijkse R.A.M.-aflevering werd uitgezonden. R.A.M. begon in het najaar van 2002 op de vroege zondagavond, tegenover Studio Sport, en trok toen zo’n 100.000 kijkers. Op de late avond is dat aantal snel gedaald. De uitzending van afgelopen zondag, die nu de laatste blijkt te zijn geweest, haalde met 83.000 kijkers nog maar een kijkdichtheid van 0,6 procent. Volgens de programmaleiding zou dat minstens het dubbele moeten zijn. Daarom is de hoogst ongebruikelijke beslissing genomen er halverwege het seizoen al mee op te houden. Nadat de eerste presentatoren George van Houts en Pieter Bouwman opzij waren geschoven, volgde een seizoen zonder presentatie. Vorig najaar kreeg R.A.M. met Arnon Grunberg een nieuw gezicht. Maar ook hij kon het programma niet redden. Grunberg is intussen per e-mail ontslagen, schrijft hij deze week in een open brief aan VPRO’s hoofdredacteur Dana Lunenborg in het Vlaamse weekblad Humo. Zij liet hem weten dat het stopzetten van R.A.M. is ingegeven door de raad van bestuur van de publieke omroep ,,die zich zorgen maakt over de neerwaartse spiraal in bereik van Nederland 3.” Grunberg zegt bereid te zijn ,,mijn aandeel in dit debacle op te eisen”, maar roept Lunenborg op hetzelfde te doen: ,,Als je het slim speelt, houd je het nog uit tot juni 2006, maar waarom houd je de eer niet aan jezelf en stap je gewoon op per 1 januari?” Of de makers van R.A.M. ook aan het nieuwe programma meewerken, is nog niet bekend. Op de redactie was vanmorgen niemand bereikbaar. (NRC)

“Kijkwijzer ook voor videoclips”

De Kijkwijzer, een systeem dat ouders waarschuwt voor welke leeftijden tvprogramma’s en films geschikt zijn, moet ook videoclips gaan beoordelen. Ook moet de Kijkwijzer een extra leeftijdscategorie – tot negen jaar – invoeren. Nu hanteert de Kijkwijzer alleen de grenzen twaalf en zestien jaar. Dat is het advies van een commissie die op verzoek van de Tweede Kamer heeft bekeken of het systeem van zelfregulering voor tvprogramma’s en films werkt. Het doel is het beschermen van minderjarigen. Zo heeft de sector nu bijvoorbeeld afgesproken dat beelden met seks of extreem geweld pas na tien uur ’s avonds op de Nederlandse televisie worden uitgezonden. De Kijkwijzer werkt met pictogrammen die bijvoorbeeld in televisiegidsen bij de tv-programma’s staan. Het Nederlandse systeem van zelfregulering werkt goed, stelt de commissie. Wel moet er een mogelijkheid komen om sancties op te leggen als een tv-zender zich niet aan de afspraken houdt. (NRC)

CDA bepleit gedragscode

Een gedragscode voor televisieprogramma’s rond alcohol, roken en drugs komt er snel, als het aan Kamerlid Joldersma (CDA) ligt. Zij stelde dit woensdag in de Tweede Kamer, naar aanleiding van het maandag voor het laatst uitgezonden BNNprogramma Spuiten & Slikken, waarin drugs worden getest. ,,Het beeld dat daarmee wordt neergezet is totaal verkeerd, alsof het normaal en leuk is dat je drugs gebruikt. Ik kan me daar absoluut boos om maken”, aldus Joldersma. Voorafgaand aan het BNN-programma was de ophef groot. Eind september stelde Joldersma al vragen in de Tweede Kamer in een poging het testen van drugs op tv te verbieden. Het Openbaar Ministerie concludeerde echter dat noch de Opiumwet noch de Mediawet is overtreden. Volgens minister Hoogervorst (VVD, Volksgezondheid) is het invoeren van een gedragscode aan de programmamakers zelf. (NRC)

NOS-huisstijl verandert drastisch

De NOS neemt vanaf komend weekeinde een nieuwe huisstijl in gebruik. Het jarenlang bestaande NOS-logo, de aankondigingsfilmpjes en ook decors veranderen drastisch, meldde een woordvoerster van de omroep donderdag. Ook de internetsite en teletekst krijgen een ander uiterlijk. De nieuwe huisstijl is ontworpen door een Brits bureau, dat voor het logo een zilvergrijze ‘N’ en ‘S’ uitkoos met in het midden een rode ‘O’. De gedachte hierachter is dat de NOS het centrum van nieuws, sport en evenementenverslaggeving wil zijn. De rode O staat verder voor onafhankelijkheid, onbevangen en onbevooroordeeld. De rode O komt verder als tafel terug in alle nieuwe decors die trouwens ontworpen zijn door Ed Elting. De nieuwe leaders (begin- en eindfilmpjes) zijn gecomponeerd door Stephen Emmer, die op dit gebied geldt als een autoriteit. NOS Studio Sport blijft echter gebruik maken van de bekende en geliefde tune van Tonny Eijk. Alle programmanamen van de omroep krijgen voortaan voor de bestaande titel altijd de toevoeging NOS. Dus bijvoorbeeld NOS Prinsjesdag, NOS Journaal, NOS Teletekst etcetera. Op deze manier moet het voor kijkers en luisteraars duidelijk zijn welke programma’s de NOS maakt. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat het publiek de NOS waardeert, maar niet altijd weet waar de NOS voor staat.

FunX claimt nieuwe etherfrequenties

FunX BV – een volle dochter van de Stichting G4Radio – heeft bij de vaste kamercommissie voor OC&W een claim neergelegd op nieuwe FM-etherfrequenties. FunX vraagt de frequenties niet voor zichzelf op als lokale publieke (neventaak-)omroep, maar voor de publieke landelijke omroep (NOS) en dan met name in de grote steden. FunX (lees de stichting G4 Radio) is een publieke neventaakzender van de publieke lokale omroepen (Salto Amsterdam, Slor Rotterdam, RTV Utrecht, Stadsomroep Den Haag) uit de vier grote Randstad-steden. Daarbij treedt FunX op als producent voor de landelijke publieke omroep (NOS en BNN) bij FunX supported by BNN dat op het publieke neventaakkanaal van de Stichting Colorful Radio wordt uitgezonden

Verkoop AT5 aan Chellomedia op de tocht

De verkoop van AT5 aan het commerciële Chellomedia staat op springen. De gemeenteraad wil een referendum over verkoop van de stadszender toestaan. Chellomedia voelt zich dan niet langer gebonden aan de afspraken met de gemeente. Dat meldt Het Parool. De gemeente Amsterdam wil AT5 voor één euro verkopen aan Chellomedia, dochteronderneming van UPC. Televisieondernemer Luc Sala wil dat tegenhouden via een referendum. Voor zijn aanvraag heeft hij voldoende handtekeningen verzameld. In het voorlopige contract met de gemeente heeft Chellomedia laten opnemen dat er geen referendum komt. Het college van burgemeester en wethouders heeft de verkoop daarom ‘spoedeisend’ verklaard, een officiële grond om een volksraadpleging buiten de orde te verklaren. Een referendum betekent een vertraging van vijf tot tien maanden. (Adformatie)

Eerste Divisie en SBS komen er niet uit

De Coöperatie Eerste Divisie (CED) gaat de markt op met de televisierechten van de eerste divisie. De beelden worden vanaf het seizoen 2001/2002 uitgezonden door SBS6, maar de CED slaagde er niet in om een nieuw contract met de zendgemachtigde overeen te komen. SBS had wel een exclusieve onderhandelingsperiode van een maand, maar daarin werd geen overeenstemming bereikt. ‘Dat ligt vooral aan de manier waarop we de beelden gaan aanbieden’, zegt CED-directeur Edwin Lugt. Het overkoepelende orgaan van de eerste divisieclubs heeft de beelden, in navolging van de eredivisie, opgesplitst in een aantal pakketten. Naast de samenvattingen wil de CED ook een pakket met live-wedstrijden aanbieden (vooral de play-offduels). Bovendien onderzoekt de CED de mogelijkheden om uitzendrechten aan een betaalstation te verkopen (ANP).

RTV Drenthe krijgt een 7

De programma’s van RTV Drenthe worden door de kijkers gemiddeld met een 7 beoordeeld en het programma De Trektocht krijgt een 8. Dat blijkt uit onderzoek van de provincie. In het kader van de Omroepnota heeft de provincie laten onderzoeken hoe RTV Drenthe gewaardeerd wordt. Uit het onderzoek blijkt dat 96 procent van de inwoners van Drenthe de omroep kent en dat 45 procent dagelijks naar RTV Drenthe kijkt of luistert. In Zuidoost-Drenthe wordt het meest naar de omroep gekeken en geluisterd. (RTV Drenthe)

Luistercijfers: Radio3FM stijgt flink

Onderzoeksbureau Intomart GFK heeft donderdag de luistercijfers voor de periode oktober – november bekend gemaakt. Radio3FM heeft de grootste stijging weten te bewerkstelligen. Het marktaandeel steeg met 0,4 procent. Radio 538 blijft marktleider en verstevigde de koppositie zelfs met 0,2 procent. Radio 2 deed een stap terug, maar blijft tweede. Ook Radio Veronica en Radio 10 Gold moeten inleveren. Beide zenders zakken met 0,3 procent in marktaandeel. (via Radiofreak)

sep/okt(in%)	okt/nov(in%)
01	Radio 538	11.7	11.9
02	Radio 2	10.3	10.0
03	Sky Radio	9.1	9.2
04	Radio 1	7.8	7.6
05	Radio 3FM	6.7	7.1
06	Radio Veronica	5.7	5.4
07	Radio 10 Gold	5.3	5.0
08	Q-Music	3.8	4.1
09	RTL FM	3.0	2.9
10	Yorin FM	2.9	2.8
11	Radio 4	2.0	2.2
12	ClassicFM	2.0	2.1
13	Arrow Classic Rock Radio	1.8	1.9
14	SlamFM	1.5	1.7
15	747AM	0.9	0.8
--	Arrow Jazz FM	0.7	0.8
17	BNR Nieuwsradio	0.5	0.5
18	KinkFM	0.3	0.2
==	Regio Radio	14.6	14.8
==	Regionale Commercieel Radio	2.9	2.6
==	Overige	6.5	6.3

Vlaamse minister wil samen met Nederland digitaal cultuurkanaal

Vlaams minister voor Media Geert Bourgeois wil dat de VRT bij de eventuele ontwikkeling van een digitaal cultuurkanaal streeft naar maximale samenwerking met Nederland om de kosten te drukken. Dat heeft hij vandaag in het Vlaams parlement gezegd. “Als we de Koningin Elisabethwedstrijd uitzenden voor 22 miljoen mensen in plaats van zes miljoen mensen, dan dalen de kosten automatisch”, zei Bourgeois. Hij zei wel dat het de regering is die zal moeten beslissen of het digitaal cultuurkanaal er komt omdat het om een nieuwe zender gaat. Bourgeois bevestigde ook dat de VRT in zijn visienota geen acht themakanalen vraagt, maar hij merkte op dat mensen van de VRT dit publiekelijk hebben gezegd en zo die indruk hebben gewekt. (HLN)

Endemol trekt op naar India

Endemol gaat de Indiase markt op. Daartoe heeft het amusementsbedrijf Endemol India opgericht. Met India is Endemol nu actief in 23 landen, zo meldde de onderneming woensdag. Endemol is in onderhandeling met een aantal Indiase tv-zenders om enkele programmaformats te verkopen. Met een zender, SET, is al een tweejarig contract gesloten. De dochteronderneming van het Spaanse telecombedrijf Telefónica, na tien jaar afwezigheid weer terug op de beurs in Amsterdam, had al aangegeven succesvolle reality-programma’s als Fear Factor en Big Brother in landen buiten Europa te willen verkopen. Daarnaast wil Endemol meer geld verdienen met soaps en dramaseries. (ANP/Telegraaf)

Kamer wil soepeler reclame tv-zenders

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat het Nederlandse reclameregime voor commerciële tv-zenders wordt versoepeld. Een motie daartoe van de Tweede- Kamerleden M. van Dam (PvdA) en F. Örgü (VVD) werd gisteren ook door het CDA gesteund. Voor de drie commerciële omroepen in Nederland moeten gelijke regels gaan gelden. Nu mag RTL (RTL4, 5 en 7) meer dan Talpa en SBS (SBS6, Net5 en Veronica), omdat RTL officieel in Luxemburg gevestigd is. Daar gelden minder strenge regels voor reclame op televisie. Zo mag RTL bijvoorbeeld aan product placement doen. Dat betekent dat adverteerders tegen betaling hun producten kunnen laten gebruiken in soaps of shows. Gisteren konden de Tweede-Kamerfracties moties indienen naar aanleiding van de begroting van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. Staatssecretaris Van der Laan (Media, D66) moet van een Kamermeerderheid (D66,PvdA en CDA) uitzoeken of eerder opgelegde bezuinigingen bij de publieke omroep ten koste gaan van programma’s. Het was de bedoeling dat die ontzien zouden worden. Geld moest bespaard worden door efficiënter te werken. Een meerderheid van de Kamer vindt verder dat de contributie voor het lidmaatschap van een omroep (nu bijna zes euro) niet verhoogd mag worden. Het kabinet had dat voorgesteld in een toekomstplan voor de omroep na 2008. Ook steunde een meerderheid van de Kamer een motie van CDA-lid Atsma waarin hij voorstelt een plan van aanpak te maken voor de toekomst van de gedrukte media. Daarvoor moet het kabinet onderzoeken of regels voor zogenoemd crossownership moeten worden verruimd. Krantenuitgevers mogen nu geen televisiezender beginnen of overnemen. Een motie van Tweede-Kamerlid Slob (Christen Unie) haalde het gisteren niet. Hij had voorgesteld om de teruglopende reclame-inkomsten voor de publieke omroep in 2007 te compenseren. ,,Helaas staan de fundamenten van het toekomstplan voor de omroep nog overeind”, zei Tweede-Kamerlid M. van Dam (PvdA) na afloop van de stemmingen. ,,Moties die daaraan morrelden, hebben het niet gehaald.” (NRC).

Casema: Radio-uitbreiding in regio Breda, Chaam en Moerdijk

Casema gaat op donderdag 15 december 2005 in Breda, Ulvenhout, Drimmelen, Oosterhout, Geertruidenberg, Raamsdonkveer, Etten-Leur, Chaam, Galder en Moerdijk het aantal radiofrequenties uitbreiden van 32 naar 36. Aan het radiopakket worden toegevoegd de muziekzenders FunX, SLAM!FM, Radio 227 en Juize FM. Door diverse andere radiozenders enigszins te verschuiven naar minder storingsgevoelige frequenties kunnen deze zenders in betere geluidskwaliteit doorgegeven worden. Tegelijkertijd wordt er ruimte gecreëerd waardoor het radioaanbod wordt uitgebreid en het aantal mono frequenties wordt verminderd en het aantal stereo frequenties wordt vermeerderd. (Casema)

Talpa blijft sleutelen aan vooravond

Het wil nog steeds niet zo lukken met de Talpa-programmering in de vooravond. Woensdag meldde de zender dat het Amerikaanse dieetprogramma ‘De Grootste Verliezer’ per direct van de buis wordt gehaald en wordt vervangen door herhalingen van America’s Funniest Home Videos. Volgens een Talpa-woordvoerder moet op basis van deze actie niet de conclusie worden getrokken dat het tobben is met de Talpa-vooravond. ,,We gaan gewoon weer iets nieuws proberen”, aldus de zegsman. Al sinds het begin van de zender van John de Mol blijkt het moeilijk om de omschakeling van kindernet Nickelodeon naar de volwassenenzender Talpa (vanaf 18.00 uur) goed te maken. Eerder al sneuvelde bijvoorbeeld het programma ‘Thuis’ met onder anderen Gordon en Froukje de Both. Ook een serie van politiehond Rex verdween weer uit het zendschema. (ANP)

EC voorstander van sluikreclame op tv

De Europese Commissie (EC) wil sluikreclame op televisieprogramma’s toestaan, zo staat in dinsdag uitgegeven richtlijnen voor de Europese tv- industrie. Alleen nieuws-, actualiteiten- en kinderprogramma’s zijn uitgezonderd van de regel. Voorafgaande aan programma’s waarin sluikreclame is verwerkt, moeten de adverteerders wel duidelijk maken voor welke producten reclame gemaakt gaat worden. Sluikreclame voor medicijnen en rookwaren is wat betreft de EC niet toegestaan. De richtlijnen moeten nog worden goedgekeurd door het Europese Parlement en de regeringen van de lidstaten. Dit kan nog jaren duren. Sluikreclame is momenteel in sommige Europese landen verboden en wordt in andere beperkt toegestaan. (Telegraaf)

Europa: vrijere reclame op tv

Reclameregels voor televisie worden versoepeld als het aan de Europese Commissie ligt. Dit staat in een ontwerprichtlijn die Europees commissaris Reding vanmiddag heeft gepresenteerd. Europa wil de nu nog bestaande diverse nationale regels verder op elkaar afstemmen waardoor de snel groeiende audiovisuele sector meer grensoverschrijdend kan gaan werken. De belangrijkste aanpassing is dat televisiestations zelf mogen bepalen op welk moment en hoe vaak zij programma’s onderbreken voor reclame. Nu mogen zij dit maar één keer per twintig minuten doen. De regel dat commerciële boodschappen niet meer dan 12 minuten per uur mogen innemen blijft bestaan. Een uitzondering wordt gemaakt voor het uitzenden van films, kinderprogramma’s en nieuwsbulletins. Die mogen maar één keer per 35 minuten voor reclame worden onderbroken. Voorts stelt de Europese Commissie voor in alle lidstaten van de Unie reclame door middel van zogeheten ‘productplacement’ toe te staan, op voorwaarde dat dit aan het begin van het programma wordt gemeld. Dit gebeurt in Nederland nu bij programma’s van RTL, dat onder de Luxemburgse wetgeving valt, maar niet bij andere omroepen die zich moeten houden aan de geldende nationale wetgeving. Productplacement, wat kan betekenen dat een soap-serie zich geheel in het interieur van een sponsor afspeelt, is in de Verenigde Staten één van de snelst groeiende advertentievormen. Op het inhoudelijke vlak staan algemene bepalingen over het niet uitzenden van haatzaaiende programma’s of het beschermen van minderheden. In de richtlijn, die geen onderscheid maakt tussen commerciële en publieke omroepen, wordt ook het begrip televisie verbreed. Dit was nodig omdat als gevolg van de technologische ontwikkelingen allerlei andere vormen van televisie mogelijk zijn, zoals het via de kabel rechtstreeks opvragen van programma’s. Het is niet de bedoeling dat de voorgestelde regelgeving direct het internet raakt. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen visuele informatie die breed wordt aangeboden en informatie die wordt opgevraagd zoals bij internet het geval is. In algemene termen wordt geformuleerd dat ook Europese producties moeten worden getoond. Maar het wordt aan de lidstaten overgelaten dit verder te regelen. Er komen geen quota’s, zo stelt commissaris Reding. (NRC)

Santegoeds presenteert entertainment bij Talpa

Privé-hoofdredacteur Evert Santegoeds wordt vanaf begin volgend jaar televisiepresentator van een entertainmentprogramma bij Talpa. Naast hem komt ook een vrouwelijke co-presentator, maar wie dat is is nog niet bekend. Onduidelijk is nog wanneer het programma precies begint en hoe het gaat heten. Santegoeds gaat het entertainmentnieuws uit binnen- en buitenland presenteren en hij wil geheimen onthullen van showbizzsterren, royalty en andere vips. De hoofdredacteur vertrekt niet bij Privé, maar doet het presenteren erbij. De 44-jarige Santegoeds is 25 jaar werkzaam in de sector van wat ‘de geïllustreerde bladen’ wordt genoemd en in de volksmond roddelbladen. Hij begon bij weekblad Privé en keerde er in 2002 terug als hoofdredacteur. Vorige week werd hij op het jaarlijkse Tijdschriftengala in Amsterdam nog uitgeroepen tot Hoofdredacteur van het Jaar. (ANP/AD)

Veronica Radioschool maakt live radio tijdens OLON Air Festival

Tijdens het komende OLON Air Festival dat wordt gehouden op zaterdag 17 december a.s. in theater ’t Spant in Bussum, zal de Veronica Radioschool live uitzendingen op locatie verzorgen. Broadcast Partners levert hiervoor de technische faciliteiten en software. Vanaf 11:30 uur zullen de uitzendingen niet alleen live te horen zijn binnen de muren van ’t Spant, maar tevens op de FM via de evenementenfrequentie 105.8 MHz. Bij het binnenrijden van Bussum kunnen bezoekers dus al afstemmen op deze eenmalige zender. Maartje Glas, coördinator van de Veronica Radioschool: “Voor de eerste lichting van de klas van 24 is dit natuurlijk een uitgelezen kans om ervaring op te doen met het verzorgen van locatie-uitzendingen. Dus toen Broadcast Partners ons eerder dit jaar met dit idee benaderde, zeiden we direct ja. Bovendien kunnen medewerkers van lokale omroepen vragen stellen en zien hoe het is om lid te zijn van de Veronica Radioschool of om in de Klas van 24 te zitten.” (Persbericht)

NOB Cross Media in de etalage

De Nederlandse Staat gaat NOB Cross Media Facilities, de technische motor achter veel commerciële en publieke digitale televisieprojecten, verkopen. NOB maakte vanochtend bekend dat het bedrijf in de etalage staat. Het technische audio-, video- en infrastructuurbedijf zal geen integraal onderdeel worden van de Publieke Omroep, maar in handen komen van een of meerdere commerciële partijen. Begin 2006 publiceert NOB Cross Media Facilities, het laatst overgebleven onderdeel van NOB Holding, de jaarcijfers. Kort daarna zal het bedrijf formeel in de verkoop gaan. Vanochtend maakte het de intentie daartoe bekend. DeLoitte begeleidt de verkoop van het techniekbedrijf. De verkoop wordt naar verwachting in het derde kwartaal van 2006 afgerond. Lees verder.

UPC onderzoekt TV zender voorkeur allochtone Nederlanders

UPC Nederland onderzoekt de komende maanden naar welke zenders Nederlanders van Turkse, Marokkaanse en Kaapverdiaanse afkomst het liefst kijken. Op basis van het onderzoek wil UPC deze groepen medio 2006 een aanbod aan zenders kunnen doen dat beter aansluit op hun wensen. Het kabelbedrijf zal deze zenders aanbieden via UPC Digital TV, waarmee UPC op 1 oktober is gestart. Het onderzoek wordt gehouden in samenwerking met zes woningcorporaties in Rotterdam, Hilversum, Alkmaar en Leeuwarden en wordt verricht door onderzoeksbureau Ithaka. De programma-aanbieders waar de meeste vraag naar blijkt te zijn, worden door UPC benaderd om een gericht en gunstig geprijsd zenderpakket te kunnen bieden. (UPC/Vecai)

Casema en Essent in 2006 met HDTV

De ongeveer vier miljoen kabeltelevisieklanten van Casema en Essent kunnen vanaf het voorjaar televisie gaan kijken met superscherp beeld. HD- televisie komt eraan. Casema en Essent maakten vanochtend bekend dat ze volgend jaar HDTV, high definition televisie, gaan leveren via hun netwerken. Voorts stelt Essent Kabelcom dat ze als eerste bedrijf ter wereld een HD-abonnement op de markt gaat brengen. Het abonnement bevat aanvankelijk vijf zenders waarvan het beeld in hoge kwaliteit wordt uigezonden, beter nog dan het nu aan populariteit winnende digitale televisie. De bedrijven spraken met Samsung af dat het Koreaanse bedrijf voldoende HD-decoders gaat reserveren voor de Nederlandse markt om aan de verwachte HD-vraag te kunnen voldoen in de aanloop naar het WK Voetbal. Het NOB zoekt financiering om de WK-beelden uit Duitsland voor Nederland beschikbaar te krijgen en die uit te zenden via de netwerken van Casema en Essent. Samsung houdt enkele honderdduizenden decoders beschikbaar voor de Nederlandse markt. 

Klacht tegen reclames zorgverzekeraars

Tweede Kamerlid Heemskerk (PvdA) gaat bij de Reclame Code Commissie een klacht indienen over reclame van zorgverzekeraars in kranten en op televisie. Hij zei dat maandagavond in het tv-programma Radar. Heemskerk stelt dat sommige verzekeraars zaken claimen die niet waar of overdreven zijn. Heemskerk is van plan een klacht in te dienen tegen Univé, FBTO en Ohra. De eerste zou doen voorkomen dat alleen bij Univé de huisarts gratis is. Volgens Heemskerk is dat bij alle basisverzekeringen zonder eigen risico zo. FBTO doet hetzelfde, maar dan wat betreft de kraamzorg, zo beweert de parlementariër. Ohra overdrijft zijn dekking in het buitenland, zegt Heemskerk, waardoor de indruk zou ontstaan dat bij andere zorgverzekeraars patiënten in het buitenland onverzekerd zouden zijn. 

Mogelijk juridische stappen tegen Peter R. de Vries

Er komen mogelijk juridische stappen tegen misdaadverslaggever Peter R. de Vries omdat hij in zijn tv-uitzending van zondag diskettes van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst IVD met staatsgeheime informatie heeft getoond. Minister Remkes van Binnenlandse Zaken heeft dat maandagavond gezegd in het tv-programma Barend & Van Dorp. De schijfjes zijn maandag door De Vries aan de AIVD overhandigd. Die heeft aangifte gedaan tegen de misdaadverslaggever. De dienst was de spullen kwijtgeraakt doordat een medewerker ze in een ingeruilde leasewagen had laten liggen. Een garagemedewerker overhandigde ze aan De Vries. Die is er volgens Remkes in zijn uitzending ,,redelijk prudent” mee omgegaan. Remkes zei maandag dat er ,,iets stevig fout is gegaan” en dat hij ,,baalt als een stekker” van de zaak. De betrokken AIVD-medewerker is inmiddels geschorst. De rijksrecherche onderzoekt hoe de schijfjes precies zijn zoekgeraakt. Remkes sluit niet uit dat de betreffende medewerker te ,,verlegen” was om aan zijn dienst te melden dat hij de diskettes kwijt was. De schijfjes bevatten onder meer informatie over het seksleven van wijlen Pim Fortuyn. Volgens Remkes werd deze politicus in 2002 onder de loep genomen omdat de mogelijkheid bestond dat Fortuyn chantabel was. 

Nog sprankje hoop op bezoekers zendmast

Mede-eigenaar NOVEC van Zendmast Lopik in IJsselstein meent dat het er niet meer in zit. Maar Stichting Kerstboom ziet nog steeds een onderhandelingsgaatje om toch voor elkaar te krijgen dat de uitjes naar de VIP-room van de Gerbrandytoren, zoals de zendmast heet, doorgaan. Politie en brandweer hebben volgens voorzitter Ton Westland weliswaar afgeraden met ‘vreemden’ de mast te bezoeken omdat deze op de lijst staat van mogelijke terreurdoelwitten. ,,Maar dat wil niet zeggen dat het de eigenaar verboden is toch met mensen naar boven te gaan. Mij is verteld dat die het zelf mag bepalen.” Daarom heeft Westland gisteren uit alle macht geprobeerd de verantwoordelijken bij KPN (eigenaar van het betonnen deel van de mast) te pakken te krijgen. Maar dat is nog niet gelukt. KPN had een schriftelijke verklaring van de brandweer gevraagd. Die besloot te gaan overleggen met de politie. En daaruit vloeide het negatieve advies voort. Westland wil KPN ervan overtuigen dat Stichting Kerstboom voldoende veiligheidsmaatregelen heeft ingebouwd om een bezoek aan de zendmast verantwoord te laten plaatsvinden. Woordvoerster Anja Spronk van NOVEC, eigenaar van het stalen deel van de zendmast, is veel minder optimistisch. Het is volgens haar niet realistisch te denken dat het dit jaar nog lukt. Ze hoopt dat het volgend jaar wel mogelijk wordt de VIP-room op 110 meter hoogte open te stellen ,,Het zou eeuwig zonde zijn als de mast niet meer mag worden bezocht.” (AD)

EC pakt Publieke Omroep aan

De Nederlandse publieke omroepen moeten mogelijk ruim 180 miljoen euro aan ongeoorloofde staatssteun terugbetalen. Eurocommissaris Kroes (Mededinging) bereidt een besluit voor. Het definitieve bedrag staat nog niet vast, omdat de Nederlandse overheid onlangs met nieuwe informatie kwam. De Europese Commissie zou op 21 december een beslissing nemen, maar die zal vrijwel zeker worden uitgesteld tot januari. Het bericht komt juist nu de publieke omroepen door teruglopende inkomsten in een zware crisis verkeren. De Europese Commissie deed na klachten van de commerciële omroepen ,,diepgaand onderzoek” en kwam in februari 2004 al met de voorlopige conclusie dat sinds 1992 naar schatting 110 miljoen euro aan overheidssubsidies ten onrechte was aangewend om ,,niet-publieke, commerciële activiteiten” te financieren. Het onderzoek van de Commissie concentreerde zich op acht omroepen en de overkoepelende NOS. Het ging niet om de jaarlijkse betalingen van de overheid, maar om aanvullende overheidsfinanciering via adhoc-betalingen, subsidies voor co-producties en gratis diensten van het faciliteitenbedrijf. De Commissie beschuldigt de omroepen ervan dat zij belastinggeld gebruikt hebben voor ,,commerciële activiteiten die buiten hun opdracht als openbare dienst vallen.” Hierbij werden sms-diensten genoemd. Ook volgde nog onderzoek naar ,,kruissubsidies” voor activiteiten op de advertentiemarkt en op de markten voor het verwerven van sportrechten. De Europese Commissie onderzoekt sinds vorig jaar ook de structurele financiering van de Nederlandse publieke omroepen. De Commissie gaf al aan dat Nederlandse omroepen de verliezen op verenigingsactiviteiten soms betalen met publieke middelen. Dat is in strijd met de regels. De Commissie constateerde ook dat de zogenoemde Algemene Omroepreserve (beheerd door het ministerie van OCW) tussen 1992 en 2002 gemiddeld ruim twee keer zo hoog was als de toegestane 90 miljoen euro. De woordvoerder van de Publieke Omroepen was vanmorgen niet bereikbaar voor commentaar. (NRC)

Leiding stelt besluit over omroepplan uit

Onder druk van omroepmedewerkers neemt de omroepleiding niet in december, maar pas in januari een besluit over een nieuw programmeermodel voor de publieke tv-zenders. Dat bleek maandag tijdens een bijeenkomst in Hilversum tussen de programmamakers en de raad van bestuur Publieke Omroep (PO). Om geld te besparen wil PO in het nieuwe tv-seizoen (september 2006) omroepen niet langer op een eigen tv-net (’thuisnet’) laten uitzenden, maar alle zendgemachtigden op alle netten programma’s laten maken. Dit zogenoemde netoverschrijdend programmeren en de mogelijke uitwerking van dat model, stuit op veel weerstand in Hilversum. Op de bijeenkomst gaven de medewerkers aan dat ze zich overvallen voelen door het plan. Ze willen de tijd om mee te denken en om alternatieven te verzinnen en door te rekenen. Aanvankelijk hield PO-voorzitter H. Bruins Slot strikt vast aan een geplande beslisdatum van 20 december. „Als je in Hilversum iets uitstelt, dan is de ervaring dat het hele plan het moeras in verdwijnt”, motiveerde hij zijn stellingname. Na langdurig aandringen van de omroepmedewerkers, onder leiding van een getergde Paul de Leeuw en Felix Meurders, kwam Bruins Slot zijn gehoor toch tegemoet. Niet 20 december, maar 11 januari wordt nu de datum waarop de omroepleiding een beslissing wil nemen. „In de tussentijd verwacht ik veel moois van jullie”, zei hij in de richting van de omroepmedewerkers. Veel aanwezigen waren van mening dat de raad van bestuur in het verleden te weinig heeft gedaan om penibele financiele situatie van de omroep in politiek Den Haag onder de aandacht te brengen. De politiek legde de omroepen al enige tijd geleden bezuinigingen op, maar inmiddels vallen de inkomsten nog veel lager uit, omdat door de komst van Talpa en de magere economische situatie de STER-inkomsten tegenvallen. 

ConcertZender: ruimte voor alternatief voorstel

Gusta Korteweg, directeur van de ConcertZender zegt dat na een radio-overleg rondom de plannen van de projectgroep radio van de Raad van Bestuur van de NOS duidelijk is geworden dat ook gekeken zal worden naar alternatieve voorstellen voor het radioplan. “Er wordt nog uitdrukkelijk gekeken naar alternatieven”, aldus Korteweg. Korteweg hoopt dat op deze wijze de programmering en het karakter van de ConcertZender in het nieuwe Radio 4Xtra/Cultuur ingepast kan worden en gehandhaafd kan blijven. In februari 2006 moet duidelijk worden wat de definitieve radioplannen van de NOS-Raad van Bestuur worden. In de plannen van de projectgroep blijft bij Radio 4Xtra/Cultuur nog geen 20 % over van de huidige invulling van de ConcertZender. Met name serieuze en klassieke muziek moet het daarbij ontgelden. (Dutchmedia)

Casema breidt radio-aanbod uit in regio Utrecht

Kabelaar Casema gaat in de regio rondom de gemeente Utrecht dinsdag het aantal radiokanalen uitbreiden van 32 naar 36. In de gemeenten De Bilt/Bilthoven, Maarssen, Houten, Nieuwegein en Vianen worden de radiozenders VRT Radio Klara, VRT Radio Donna, Arrow Jazz FM en Radio 227 toegevoegd. Daarnaast zullen er meer radiozenders in stereokwaliteit doorgegeven kunnen worden. Om de uitbreiding mogelijk te maken verschuiven enkele bestaande radiozenders van frequentie.

Nederland 2 in week 49 marktleider

Met een marktaandeel van 16,9 procent was Nederland 2 afgelopen week marktleider op tv (tijdvak 18.00-24.00 uur (6+). Nederland 1 had een aandeel van 11,5 en Nederland 3 6,8. De publieke zenders hadden daarmee een gezamenlijk aandeel van 35,2 procent. RTL4 kwam in de buurt van Nederland 2 met een marktaandeel van 16,3, RTL5 kwam uit op 5,7 procent en RTL7 behaalde 3,5 procent. De RTL-zenders komen daarmee samen op 25,5 procent. SBS6 behaalde een aandeel van 9,0 procent, Net5 had 6,1 en Veronica 4,0. Samen komen de SBS-zenders uit op 19,1. Talpa scoorde 7,3 procent. Best bekeken programma was de Champions League-wedstrijd PSV-Fenerbahce met 2,736 miljoen kijkers. De Wedstrijden Zaterdag had 2,558 miljoen kijkers, gevolgd door Arsenal-Ajax met 2,473 miljoen belangstellenden. Baantjer staat op een vierde plek met 2,134 miljoen kijkers en 2,075 miljoen mensen zagen het 20.00 uur Journaal van maandag. (SKO/Adformatie)

Stichting Kerstboom hoopt op bezoek zendmast Lopik

Ton Westland, organisator Stichting Kerstboom, geeft de moed nog niet op. Door de mist was het vrijdagavond niet zo goed te zien. Maar ze branden wel allemaal: de 120 lampjes in de voor de tiende keer tot reuzenkerstboom omgetoverde Zendmast Lopik. Tot en met 6 januari blijft de Grootste Kerstboom Ter Wereld in de wijde omgeving zichtbaar. Hij wil opnieuw in onderhandeling met politie en brandweer om uitjes naar de VIP-room van de Zendmast Lopik mogelijk te maken. Sinds vrijdag is de zendmast weer de ‘grootste kerstboom ter wereld’. Onderdeel van de sponsoring van dit evenement zijn bezoeken aan de VIP-room op 110 meter hoogte. Niet alleen voor sponsors, maar ook voor lezers van deze krant. Maar omdat de toren op de lijst van terreurdoelwitten staat, mag ze niet bezocht worden door ‘vreemden’, vinden politie en brandweer. Westland heeft in het weekeinde veel teleurgestelde reacties gehad op dit besluit. Daarom wil hij vandaag overleg met politie en brandweer om uit te leggen dat het niet zomaar om vreemden gaat. ,,Onze sponsoren zijn bedrijven die we kennen en de mensen kunnen zich vantevoren laten registreren en legitimeren bij de politie.” Vanwege de veiligheid heeft KPN, eigenaar van het betonnen deel van de mast, de groepsgrootte vastgesteld op maximaal tien personen. ,,En die gaan dan onder begeleiding met ons omhoog,” legt Westland uit. Westland heeft goede hoop dat het toch nog mogelijk is om de toren met zijn sponsoren te bezoeken. (AD)

Amerikaanse komiek Richard Pryor (65) overleden

Richard Pryor, een baanbrekende komiek die met rake en soms vulgaire observaties vaak de goegemeente wist te shokeren, is op 65-jarige leeftijd overleden. Pryor leed al jaren aan multiple sclerose en overleed zaterdag in het ziekenhuis. Pryor leefde op het scherp van de snee, zowel op als naast het podium. In het begin van zijn carrière maakte hij vooral naam met zijn grof taalgebruik, maar hij wist een groot publiek voor zich te winnen met zijn acts die universeel en toch heel persoonlijk waren. Zijn gedurfde stijl beïnvloedde tal van stand-up komieken zoals Eddie Murphy, Chris Rock, Robin Williams en David Letterman. Zijn hele carrière bleef hij rassendiscriminatie aanklagen. De verslaving aan drugs en alcohol was een ander thema dat zijn leven beheerste. In 1980 verloor hij bijna het leven tijdens het freebasen – een manier om cocaïne te gebruiken – omdat hij erg verbrand geraakte. Later gebruikte hij deze tragedie in zijn comedy act. Een echte superster werd hij dankzij een reeks films in de jaren 70 en 80. Daardoor werd hij een van de best betaalde sterren in Hollywood en kon hij zijn eigen deals afdwingen. In 1983 kon hij een contract ter waarde van 40 miljoen dollar afsluiten met filmmaatschappij Columbia. (Standaard).

‘Russische CNN’ Russia Today gestart met uitzenden

Russia Today (RT), een Russische tv-zender die voortdurend informatieve programma’s uitzendt in het Engels, is zaterdag begonnen met zijn uitzendingen. De zender werd door Moskou aangekondigd als een ,,Russische CNN” die iets moet doen aan het negatieve imago van Rusland in het buitenland. Onder het logo van de zender – de initialen RT tegen een groene achtergrond – pakte een Engelstalige presentatrice uit met het eerste nieuwsbericht over een zaak van medische bereidingen op basis van bloed dat besmet is met het aidsvirus in de regio Voronej (400 kilometer ten zuiden van Moskou). Tijdens dat eerste journaal, dat voornamelijk gewijd was aan de Russische actualiteit, rolde er ook informatie over het scherm over de ,,verhoogde investeringen in Rusland”. (ANP)

“De Telegraaf voorop in koop Sky Radio”

De Engelse krant The Times bericht dat de Telegraaf Media Groep (TMG) het hoogste bod heeft gedaan op Sky Radio, dat nu nog in handen is van News Corporation. Volgens The Times behoort ook John de Mol’s Talpa Radio tot de bieders op de Sky Radio-groep (Sky Radio, Radio Veronica en Classic FM) in Nederland. Daarnaast zou SBS nog een bieding willen doen op Sky Radio. Sky Radio is nu nog eigendom van het Amerikaanse mediaconcern News Corp van mediatycoon Rupert Murdoch, dat 93 procent van de aandelen houdt. De overige aandelen zijn gespreid over drie partijen: de directeur 

Edwin Evers nog zeker vijf jaar bij Radio 538

Dj Edwin Evers blijft nog zeker vijf jaar bij Radio 538. Vrijdagavond tekende hij een contract daartoe, zo liet de radiozender, onderdeel van Talpa Media Groep, weten. Edwin Evers presenteert al 5,5 jaar bij Radio 538 het populaire ochtendprogramma Evers Staat Op. Het is niet gebruikelijk dat radio-dj’s een contract tekenen voor zo’n relatief lange duur. (ANP)

Nieuwe toezichthouders bij Publieke Omroep

Voormalig topman C. Smaling van uitgeversconcern PCM is voorgedragen als voorzitter voor de nieuwe raad van toezicht van de Publieke Omroep. Dat heeft staatsecretaris Van der Laan van Cultuur en Media vrijdag bekendgemaakt. De bewindsvrouw heeft naast de nieuwe voorzitter nog zes kandidaten voorgedragen om door de koningin benoemd te worden als lid van de raad van toezicht per 1 januari 2006. Dat zijn: bestuursvoorzitter B. Dessing van zorgverzekeraar VGZ-IZA, voorzitter A. Dijkhuizen van de raad van bestuur van de Wageningen Universiteit, bijzonder hoogleraar N. van Eijk media- en telecommunicatierecht, hoofd V. Frissen van de afdeling ICT en Beleid bij TNO, bestuursvoorzitter A. van der Veer van Currence Holding en voorzitter D. Terpstra van de HBO-raad. De oud-vakbondsleider is aangedragen door de ondernemingsraden van de publieke omroep. (ANP)

Gedaan met songteksten op het internet?

De Amerikaanse muziekuitgeverijen zullen vanaf volgend jaar processen inspannen tegen sites die illegaal songteksten aanbieden. De uitgevers zullen geen genoegen nemen met boetes, maar eisen dat eigenaars van dergelijke sites een gevangenisstraf krijgen. Volgens Wim Coryn van de Belgische muziekuitgeverskoepel, Musicpublishers.be, zal het in België niet zo’n vaart lopen, maar hij heeft begrip voor de harde acties. “Het gaat om een auteursrechtelijk beschermd werk. Dan is het maar beleefd om de toestemming te vragen”, zegt hij. De Belgische muziekuitgeverijen schrijven wel regelmatig eigenaars van websites aan waarop illegale songteksten staan. Ze vragen dan aan die eigenaars om het auteursrecht te respecteren en toestemming te vragen. (VRT)

Telegraaf overweegt verkoop Limburgse dagbladen

Het uitgeversconcern Telegraaf Media Groep (TMG) overweegt zijn twee regionale dagbladen in Limburg te verkopen. Dat heeft de onderneming vrijdag bekendgemaakt. De uitgever wil het resultaat van het Dagblad De Limburger en het Limburgs Dagblad opkrikken door de kosten te verlagen, maar vooral door ze te integreren binnen de overige concernactiviteiten. TMG acht dat echter onmogelijk door de afgelegen ligging van deze bedrijven en beraadt zich daarom nu op een eventuele verkoop. (ANP)

Geen ‘VIP-uitjes’ naar zendmast Lopik

Uitjes zendmast gaan niet door vanwege vrees voor terrorisme De uitjes naar de VIP-room van Zendmast Lopik in IJsselstein mogen om veiligheidsreden niet doorgaan. De Gerbrandytoren staat landelijk gekwalificeerd als ‘A-object in het kader van terrorisme’. Daarom vinden politie en brandweer het uiterst ongewenst ‘vreemden’ toegang te verschaffen. Dit heeft de IJsselsteinse brandweercommandant laten weten aan Stichting Kerstboom, die de uitjes op duizelingwekkende hoogte had bedacht als tegenprestatie voor de sponsors van De Grootste Kerstboom Ter Wereld. Bovendien waren kaartjes verkocht aan particulieren die graag een bezoek wilden brengen aan de zendmast. Voozitter Ton Westland las het slechte bericht vanochtend. . Hij reageerde aangeslagen. ,,Dit slaat de bodem onder onze sponsoring uit. ” Volgens Westland was tevoren overlegd met de brandweer. Die ging in eerste instantie akkoord, zij het met een beperking van maximaal 40 personen tegelijk. 

Besluit over extra omroepgeld uitgesteld

De Tweede Kamer heeft, ondanks de luidruchtige aanwezigheid van honderden protesterende omroepmedewerkers op het Binnenhof, een besluit over extra geld voor de publieke omroep voor zich uit geschoven tot na de kerst. CDA en D66 willen eerst weten welke televisie- en radioprogramma’s er gaan sneuvelen door de bezuinigingen, voordat ze beslissen of er meer geld nodig is. Dat zeiden de Kamerleden J. Atsma van het CDA en B. Bakker van D66 gisteren in een debat over de toekomst van de publieke omroep. De derde regeringspartij, VVD, gaf gisteren al duidelijkheid: ,,Wat betreft de VVD komt er geen cent bij”, zei F. Örgü. De publieke omroep moet de komende jaren tientallen miljoenen bezuinigen omdat de Haagse bijdrage daalt, de eigen omroepreserves opraken en bovendien de reclame-inkomsten nog harder dalen dan was verwacht. De Haagse bijdrage daalt van 670 miljoen dit jaar tot 590 miljoen euro in 2007, zo heeft de Publieke Omroep berekend.

PCM-bestuurder Anthonie Zoomers stapt op

Bestuurslid Anthonie Zoomers van PCM Uitgevers stapt per 1 januari 2006 op. Dat heeft de uitgever van onder meer de Volkskrant, Trouw en NRC Handelsblad vrijdag bekendgemaakt. Het besluit is volgens PCM in goed overleg met de raad van commissarissen genomen. Zoomers was de afgelopen jaren betrokken bij het reorganiseren van de facilitaire diensten. ‘Nu het Algemeen Dagblad en de regionale dagbladtitels zijn ondergebracht in een joint venture met Wegener, is er een grens gekomen aan wat hij vanuit zijn verantwoordelijkheden nog zinvol aan de onderneming kan bijdragen’, aldus PCM in een persbericht. (Novum)

Brinkhorst keurt levering UPC Mediaboxen goed

Minister Laurens Jan Brinkhorst (Economische Zaken, D66) heeft geen reden om te twijfelen aan de stelling van UPC dat er ‘geen sprake is van enige ongevraagde verplichting voor haar klanten’ bij de uitreiking van UPC Digital-Mediaboxen. UPC is gestart met een massale operatie waarbij haar kabelklanten een digitale kabelontvanger verkrijgen waarmee een half jaar kosteloos naar het digitale UPC- basisaanbod gekeken kan worden. Daarna kost bij UPC het analoog/digitaal kabelabonnement voor diegenen die de ontvanger hebben gekregen, 17,99 euro per maand (in plaats van 15,83 euro per maand, het geharmoniseerde analoge UPC tarief per 1-1-2006). Klanten krijgen na 6 maanden overigens wel de kans om de ontvanger terug te sturen.

Kamer heeft moeite met verkoop Nozema

Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft grote moeite met de verkoop van Nozema, een onderneming die radio- en tv-signalen doorgeeft vanaf zendmasten, aan het telecomconcern KPN, maar werpt nog geen blokkade op. PvdA en LPF schaarden zich achter een motie van VVD’er Aptroot, waarin de regering gevraagd wordt de verkoop te „heroverwegen”. Aptroot verwijt minister Brinkhorst van Economische Zaken dat die een advies van de kartelwaakhond NMa niet serieus zou nemen. De D66-bewindsman ontraadde die motie. Hij wees erop dat de NMa alsnog een advies zal uitbrengen over de transactie en dat zal „allesbepalend” zijn. KPN krijgt door de overname van Nozema 80 procent van de aandelen in Digitenne in handen, een onderneming die digitale ethersignalen doorgeeft. KPN heeft ook het vaste telefoonnet in handen en daarmee kunnen ook tv-signalen worden doorgegeven. Naar de mening van Aptroot en Van Dam (PvdA) krijgt KPN daarmee een te grote machtspositie op twee „infrastructuren” en zal in de toekomst onvoldoende concurrentie mogelijk zijn. Minister Brinkhorst van Economische Zaken denkt daarentegen dat de verkoop leidt tot meer concurrentie. Nu is de markt nog voor meer dan negentig procent in handen van kabelmaatschappijen die een „monopoliepositie” hebben. 

‘Twee consortia bereiden bod op VNU voor’

Twee consortia, bestaande uit investeringsmaatschappijen, bereiden een overnamebod op het informatieconcern VNU voor. Dat schrijft de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal vrijdag. Het consortium, waarin Apax Partners, Blackstone, Carlyle, Kohlberg Kravis Roberts, Permira, Thomas H. Lee en AlpInvest verenigd zijn, komt volgens de krant voor het eind van het jaar met een bod. Dat zou boven de marktwaarde van VNU van 7 miljard euro liggen. De andere groep, bestaande uit Bain Capital, Texas Pacific Group en Warburg Pincus, is volgens bronnen nog niet klaar om een bod uit te brengen. VNU staat al maanden onder druk van een groep aandeelhouders. Door protesten van deze groep zag het concern zich genoodzaakt af te zien van de voorgenomen overname van IMS Health voor 7 miljard dollar. Dit besluit kostte VNU-topman Rob van den Bergh de kop. (ANP)

Rechter: Huurder moet schotelantenne weghalen

Een huurder van het Woningbedrijf Rotterdam (WBR) moet een schotelantenne van zijn woning verwijderen. Dit is de uitkomst van een rechtzaak die de corporatie heeft aangespannen tegen de huurder. De corporatie heeft een koers ingezet om schotelantennes te weren omdat ze het straatbeeld ontsieren en de montage ervan schade veroorzaakt aan het gebouw. Als alternatief biedt het WBR de huurders een aansluiting op de Gemeenschappelijke Satelliet Ontvangst (GSO). Eén bewoner weigerde echter de schotel te verwijderen omdat enkele Portugese zenders niet via de GSO konden worden ontvangen. Het WBR spande daarom een proefproces aan. De rechter oordeelde dat de schotel moest worden verwijderd omdat de GSO veel zenders biedt, waaronder Portugese zenders. De rechter zag geen reden om een uitzondering te maken voor de ene huurder, vooral ook omdat het gebouw waarvan zijn huurwoning onderdeel is, voor de rest schotelvrij is. Op dit moment is het WBR in overleg over uitbreiding van het zenderpakket. (AD)

Extra omroepgeld splijt coalitie

De coalitie is verdeeld over mogelijke financiële tegemoetkomingen aan de publieke omroep. De VVD wil geen cent extra uitgeven, maar D66 en CDA willen onderzoeken of de bezuinigingen consequenties hebben voor de programma’s en zijn dan eventueel bereid extra geld vrij te maken. VVD-woordvoerster örgü zei dat donderdag tijdens een debat over de publieke omroep ,,niet te accepteren”. Bakker (D66) wil ook weten wat Hilversum zelf doet om de trend van de dalende kijkcijfers te keren. De raad van bestuur van Publieke Omroep presenteerde hiervoor onlangs een model waarbij populaire programma’s bij elkaar worden gezet op een net. Het tweede net zou in dat model gereserveerd zijn voor verdieping en het derde net voor jonge, experimentele televisie. Het plan schudde Hilversum wakker. De consequenties van de bezuinigingen en dalende reclame-inkomsten drongen door tot de programmamakers. Donderdag, bij debat vier over de publieke omroep, stonden ze op de stoep van de Tweede Kamer en boden de commissie een petitie aan. De bezuinigingen moesten de publieke omroep vooral aanzetten tot efficiënter werken. Nu dit samengaat met sterk teruglopende reclame-inkomsten, een gevolg van de komst van Talpa en het verlies van het eredivisie voetbal aan die zender, blijven ook de programma’s niet buiten schot. Een consequentie die CDA en D66 niet willen dragen. Beide zijn voor een brede publieke omroep die de hele Nederlandse bevolking weet te bereiken. De VVD meent dat Hilversum best met minder geld toekan. De publieke omroep moet daarvan de consequenties dragen, volgens de liberalen van drie naar twee publieke netten gaan. Ook meent de VVD dat het tijd wordt voor een crisismanager in Hilversum, die eens orde op zaken stelt. Voorzitter H. Bruins Slot van de raad van bestuur Publieke Omroep, die zichzelf al ziet als die crisismanager, noemt de stellingname van CDA en D66 ,,een gotspe”. ,,Ze verschuilen zich nu achter aanvullend financieel onderzoek, terwijl er al een jaarlijkse monitoring plaatsvindt, die ook wordt bekeken door het Commissariaat voor de Media. Dit lijkt een pijnlijke diskwalificatie voor die organisatie. Beide fracties spelen mooi weer om nu geen crisis te maken.” (ANP)

Kabinet: Nozema bij KPN in juiste handen

KPN wil het meest betalen voor Nozema Services. Het eigendom van KPN schendt de concurrentieverhoudingen niet. Dat zeggen althans de ministers Laurens Jan Brinkhorst van Economische Zaken en Gerrit Zalm van Financiën in een zojuist openbaargemaakte brief aan de Tweede Kamer over de verkoop van Nozema Services. Tegen deze verkoop is fel verzet gerezen, gisteren nog met een gezamenlijke open brief van kabelclub Vecai en telecom- en internetaanbieders, die vrezen dat de macht van KPN met beheersing van twee grote infrastructuren, de ether (met Digitenne) en het telefoonnet (met ADSL), veel te groot zal worden. 

“Family7 heeft logo gestolen”

De nieuwe commerciële christelijke televisiezender Family7 zondigt tegen het zevende gebod (‘Gij zult niet stelen’). Dat schrijft de internetsite Mediatrefpunt. Volgens de site heeft Family7 het logo van de Poolse zender RTL7 gestolen. Family7-directeur Dolf van der Vegte is zich van geen kwaad bewust, verklaart hij desgevraagd. ”De ontwerper die ons logo heeft ontworpen is heus niet eerst gaan kijken of er toevallig een Poolse RTL7 bestaat”, zegt hij. ”Ik ben er van overtuigd dat dit logo uit zijn eigen creativiteit voortkomt.” De situatie is juist omgekeerd, zegt Van der Vegte, die benadrukt dat zijn zender het logo sinds 2000 gebruikt. Nieuwere Nederlandse zenders zoals RNN7 en RTL7 kregen dan ook een brief van Family7 waarin werd meegedeeld dat de christelijke zender zijn naam of logo niet zou veranderen. 

UPC in stilte gestart met weggeven decorders

Kabelbedrijf UPC is in stilte begonnen met een massale operatie, waarbij 2,2 miljoen abonnees in het hele land een digitale decoder thuisbezorgd krijgen. De grote steden komen daarbij als eerste aan de beurt. De abonnees mogen de decoder een half jaar gratis uitproberen. Daarna is het betalen geblazen: 2,50 euro bovenop de 15,53 euro per maand voor het oude analoge basispakket. De prijs van dit basispakket gaat overigens per 1 januari dertig cent omhoog. Voor achttien euro per maand levert UPC veertig digitale tv-stations en vijftig digitale radiozenders. In het pakket keren zenders terug die eerder uit het analoge pakket zijn geschrapt, zoals Cartoon Network, het Italiaanse RAI Uno en het Spaanse TVE. UPC garandeert niet dat de toeslag van 2,50 euro voor het digitale pakket zo laag blijft. (Brabants Dagblad)

Family7/ETV ook via UPC Digital

Kabelaar UPC heeft bevestigd tegenover de nieuwe commerciële televisiezender Family7/ETV dat de zender binnenkort ook te zien is via het digitale tv-pakket van UPC: UPC Digital. Het was tot op heden onduidelijk of de kabelaar de zender ging opnemen in het digitale tv-pakket. Casema heeft aangegeven de zender nog niet op te nemen in het digitale aanbod. Inmiddels geeft Multikabel de zender door via haar digitale platform op kanaal 70. Kabelaars CaiW en Essent (TV Home) volgen nog deze week.

Forse bezuiniging bij Telegraaf

Dagblad De Telegraaf gaat dertien van zijn vijftien buitenlandse correspondenten terugroepen. Alleen de buitenlandse correspondenten in Brussel en New York worden gehandhaafd. De maatregel is onderdeel van een rigoureuze kostenbesparing bij uitgeverij Telegraaf Media Groep (TMG), die in totaal 15 miljoen euro per jaar moet gaan opleveren. Verder wil De Telegraaf het aantal redactionele pagina’s met acht per dag terugbrengen. Voor een aantal oudere werknemers komt er een afvloeiingsregeling. Dit hebben anonieme bronnen bij het dagblad bevestigd. De bezuinigingen worden ondermeer doorgevoerd om de verliezen op de vorig jaar gelanceerde zondagskrant van De Telegraaf op te vangen. Bovendien wordt het concern geconfronteerd met een terugloop in de inkomsten uit advertenties en abonnementen. Uitgeverij TMG heeft redacteuren van dagblad De Telegraaf vorige week op de hoogte gebracht van de ingrijpende maatregelen. De redactiechefs zijn verontrust en hebben de directie een lijst met vragen gestuurd, die uiterlijk voor 13 december moet zijn beantwoord. Op die datum zal de redactie van De Telegraaf van de hoofdredactie verdere uitleg over de plannen krijgen. De maatregelen moeten per 1 januari 2006 ingevoerd worden.

Museum TV Toys voorlopig gered

Museum TV Toys in Dieren lijkt voorlopig gered. Het museum dat in financiële problemen verkeerde, heeft het pand aan een projectontwikkelaar verkocht. Volgens directeur Van den Heuvel kan TV Toys nu in ieder geval nog een paar jaar blijven zitten, totdat het pand wordt gesloopt. Er is dan genoeg tijd om een andere locatie te vinden voor het museum met een grote collectie speelgoed uit de televisiewereld. Van den Heuvel houdt nog wel een slag om de arm, omdat de rechter de verkoop nog moet goedkeuren. (omroepgelderland)

Overname Multikabel afgerond

Kabelbedrijf Multikabel komt definitief in handen van Warburg Pincus. De investeringsmaatschappij betaalt 515 miljoen euro voor het bedrijf. De overname heeft maanden op zich laten wachten, omdat de voormalige dochter van Multikabel, het Duitse Primacom, zware financiële problemen had. Om de schuldenlast van Primacom te verlagen werd besloten dochter Multikabel te verkopen. Hierbij ontstond echter onenigheid tussen de financiers. Multikabel is met 315.000 klanten de op drie na grootste leverancier van kabeltelevisie in Nederland, na UPC, Essent en Casema. Warburg Pincus heeft miljarden dollars geïnvesteerd in honderd bedrijven die actief zijn in telecommunicatie en media. (Essent / persbericht)

Studio Sport moet uitzendingen schrappen

Studio Sport moet komend jaar een aantal uitzendingen schrappen omdat ze financieel niet langer haalbaar zijn. De voortdurende omroepbezuinigingen, die nodig zijn door onder meer dalende STER-inkomsten, zorgen ervoor dat de programmamakers steeds scherpere keuzes moeten maken. In 2006 zullen er programma’s gaan sneuvelen, aldus hoofdredacteur M. Nooter van de NOS-sportrubriek woensdag. Welke uitzendingen het veld moeten ruimen, is nog niet zeker. Wel is er een lijstje met programma’s die op de nominatie staan te verdwijnen, namelijk de Avondetappe (programma met Mart Smeets tijdens de Tour de France), de zondagmiddagprogrammering en uitgebreide sportdocumentaires. (ANP)

Commercials UPC, Tiscali misleidend

De Reclame Code Commissie vindt de commercials van UPC, over een gecombineerd abonnement voor breedband internet en digitale telefonie misleidend. Ook acht de RCC de commercials van Tiscali misleidend. UPC biedt het abonnement aan zonder daarbij duidelijk te vermelden wat het product kost. Alleen het tijdelijke bedrag per maand wordt vermeld. Niet duidelijk is voor hoeveel maanden dit bedrag (bijna 25 euro) geldt en welk bedrag daarna betaald moet worden. Omdat een abonnement voor minimaal een jaar moet worden afgesloten, wordt men in de spots onvolledig geïnformeerd over de prijs. Ook de commercials van Tiscali, voor een gecombineerd adsl- en telefonieabonnement zijn volgens de RCC misleidend, want het ebdrijf biedt het abonnement aan zonder daarbij duidelijk te vermelden wat het kost. De eerste drie maanden betaalt de klant 24,95 euro, maar daarna is een hoger bedrag verschuldigd. Ook hier geldt men in de spots onvolledig geïnformeerd over de prijs, omdat een abonnement voor minimaal een jaar moet worden afgesloten. (Adformatie)

Ratelband: werk Bin Laden rechtvaardig

De zelfbenoemde positiviteitsgoeroe en tv-bekendheid Emile Ratelband ziet terroristenleider Osama Bin Laden als een verlicht denker. Hij zegt dat in een interview in het christelijke jongerenblad X[ist] in Christ dat zaterdag verschijnt. ”Het werk van Bin Laden is gerechtvaardigd. Hij heeft ons gewaarschuwd en die waarschuwing hebben wij in de wind geslagen”, zegt Ratelband. De terreuracties van 11 september 2001 passen volgens hem in het ”goddelijke plan” van Bin Laden. ”We hebben het aan onszelf te danken dat zijn mensen de Twin Towers in vlogen.” De moord op Theo van Gogh vindt hij vreselijk. Maar ook zoiets moet je volgens Ratelband in een breed perspectief zien. ”Rek de tijd eens op. Hoe vaak praten wij nog over Pim Fortuyn? Dat is alweer drie jaar geleden. Over vijftien jaar is iedereen het vergeten.” Volgens de goeroe van het positivisme komt dat doordat uit vreselijke gebeurtenissen iets voortkomt dat nodig is voor de ontwikkeling van een land, bedrijf of individu. Het artikel in het decembernummer van X[ist] in Christ is volgens hoofdredacteur H. Kamsteeg wel geautoriseerd door Ratelband. De man achter de kreet ‘Tsjakkaaa’ gaat volgende week dinsdag op de website van het jongerenblad in discussie over zijn uitspraken. (De Telegraaf)

Tine van Houts weg bij het NOS-Journaal

Tine van Houts vertrekt bij het NOS-Journaal. De correspondent was vijftien jaar het gezicht van de nieuwsrubriek in Groot Brittannië. De NOS ontwikkelt zich tot een multimediale nieuws- en sportorganisatie. Daarin was voor Van Houts was geen plaats. De NOS wilde Van Houts eventueel naar Nederland halen, maar zij gaf er de voorkeur aan in Londen te blijven. Ze blijft actief in de journalistiek voor onder meer de BBC en incidenteel voor de NOS en andere omroepen in Nederland. Tim Overdiek neemt de post van Van Houts over voor het NOS Journaal. Hij werkte eerder voor de NOS als correspondent in de Verenigde Staten. Hij gaat vanuit Londen multimediaal werken, dus zowel voor radio, televisie als internet. (ANP)

Philip Freriks blijft journaal presenteren

Philip Freriks blijft het NOS Journaal van 20.00 uur presenteren. Daarover heeft de NOS met hem nieuwe afspraken gemaakt, meldde een NOS-woordvoerder dinsdag. Eerder was de NOS van plan om Freriks met ingang van volgend jaar te vervangen door voormalig VS-correspondent Charles Groenhuijsen, maar die werd verleden week ontslagen. Volgens de advocaat van Groenhuijsen gebeurde dat wegens een ,,vertrouwensbreuk”. Nadere gegevens daarover verstrekten beide partijen niet. Freriks (61), die zijn loopbaan bij de NOS-nieuwsrubriek in 1977 als correspondent in Frankrijk begon, mag dus nog even door als ‘anchorman’ van acht uur. Sinds 1996 presenteert hij het 8 uurjournaal. Hij zou vanaf 2006 eigenlijk alleen op zondagen nog gaan presenteren, als vaste presentator van het vernieuwde en verlengde 8 uurjournaal op zondag. 

Boete voor reclame in Antenne 2

De AVRO heeft een boete van € 2.700,- opgelegd gekregen voor het uitzenden van niet-toegestane reclame-uitingen in het radioprogramma Antenne 2 op Radio 2. In maart en april van dit jaar werden in het radioprogramma (delen van) commercials uitgezonden, waarbij naar het oordeel van het Commissariaat merk- of bedrijfsnamen op een overdreven en overdadige wijze zijn vermeld en specifieke aanprijzingen zijn gedaan, onder meer in de vorm van slogans. De commercials werden uitgezonden in het kader van 40 jaar Sterreclame op radio en televisie en in verband met een prijs voor de beste radiocommercial. (CvdM)

Muriel Arts directeur new business Talpa

Muriel Arts, nu marketingdirecteur van bierbrouwer Grolsch, stapt over naar Talpa. Bij Talpa Media wordt zij benoemd tot directeur new business. In die functie wordt Arts, samen met een klein team van specialisten, het aanspreekpunt voor adverteerders, businesspartners en hun bureaus die crossmediaal willen communiceren via de diverse platforms waarop Talpa Media actief is. Het new businessteam wil dit doen met behulp van nieuwe businessmodellen en nieuwe samenwerkingsvormen. Arts start op 1 maart en rapporteert in haar nieuwe functie aan Ronald Goes, ceo van Talpa Media en algemeen directeur van Talpa TV. Op een korte onderbreking bij Frico Nederland na, werkte Arts van 1991 tot 2003 in verschillende marketing- en sales functies bij Unilever in Nederland, België en Zwitserland. Zij was onder meer marketingdirecteur van Lever Fabergé en mediadirecteur Zwitserland voor Unilever. In oktober 2003 werd ze directeur marketing Koninklijke Grolsch. (Adformatie)

Singlesucces voor ‘Gooische vrouwen’

De serie Gooische vrouwen is een van de weinige kijkcijferkanonnen van John de Mols tv – station Talpa. De reeks over de vier vriendinnen Claire, Willemijn, Anouk en Cheryl trekt wekelijks zo’n anderhalf miljoen kijkers. Nu lijkt Gooische vrouwen ook in de hitparade succes te boeken. De single Echte liefde, gezongen door Martin Morero (Peter Paul Muller), de overspelige tv-man van Cheryl (Linda de Mol), komt deze week binnen op nummer 41 in de Single Mega Top 100. Het lied is een meezinger met als tekst ‘Echte liefde onverwoestbaar, zelden zeker, maar nooit gewoon’. In de serie heeft de vet Amsterdams pratende Martin Morero (gemodelleerd naar René Froger) een megahit met Echte liefde. Volgens platenmaatschappij CNR is er veel door kijkers gebeld met de vraag wanneer het nummer op cd zou worden uitgebracht. Peter Paul Muller zegt op de website van Talpa dat hij niet van plan is om te gaan optreden. “Het moet wel een geintje blijven.” (Gelderlander)

Fred Benavente (79) overleden

Fred Benavente is vrijdag tijdens een verblijf in Frankrijk onverwacht overleden. Dat heeft de omroep waar hij jarenlang voor werkte, de NCRV, zondagavond bekendgemaakt. Benavente overleed in zijn slaap aan een hartstilstand in het Franse Le Caylar na een vakantie in Spanje. Hij was 79 jaar. Benavente was de bedenker en regisseur van een lange reeks programma’s met Bueno de Mesquita en Rita Corita. Ook werkte hij voor programma’s als Zeskamp en Spel zonder grenzen. Maar hij werd vooral bekend met het roemruchte NCRV-team van Farce Majeure. Samen met Alexander Pola, Jan Fillekers, Henk van der Horst en Ted de Braak nam hij sinds 1966 op televisie de politiek en de samenleving op de hak. Miljoenen mensen keken naar het licht satirische programma en liedjes als ‘Het is uit het leven gegrepen’ en ‘Kiele Kiele Koeweit’ werden door vrijwel iedereen meegezongen. Vorig jaar benoemde koningin Beatrix hem tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Algemeen directeur Coen Abbenhuis van de NCRV noemde Benavente zondag „een man met een uitzonderlijk talent voor televisie. We kijken met buitengewoon warme gevoelens en respect terug op de jarenlange samenwerking.”. De NCRV zendt maandagavond om 23.40 uur een herdenkingsprogramma uit. Fred Benavente wordt vrijdag begraven op begraafplaats Den en Rust in Bilthoven. (ANP/Telegraaf)

“Branson zet media-imperium op”

Het bedrijvenconglomeraat Virgin, van ondernemer en avonturier Richard Branson, gaat volgens Britse zondagsbladen een belang in kabeltelevisiemaatschappij NTL kopen. De onderneming wordt de eerste geïntegreerde televisie-, internet en telefoonmaatschappij van Groot-Brittannië. Met de overname is volgens de Daily Telegraph 4,5 miljard pond (6,9 miljard euro) gemoeid. Formeel zwijgen de ondernemingen. De Sunday Telegraph beweert echter er zeker van te zijn dat Branson maandag gaat aankondigen dat hij zijn divisie mobiele telefonie, Virgin Mobile, wil integreren met de Britse kabeltelevisiemaatschappij NTL. (ANP)

“Charles Groenhuijsen onhandelbare filmster”

Charles Groenhuijsen moet het veld ruimen bij het NOSJournaal omdat hij onhandelbaar is geworden, zo zeggen diverse collega’s van de voormalige Amerika-correspondent. „Hij maakte aan de lopende band ruzie met alles en iedereen”, aldus een journaalmedewerker. Ook conflicten met de hoofdredactie ging Groenhuijsen niet uit de weg, waarbij hij herhaaldelijk grof zou zijn geweest.„Aan het feit dat Charles geen blad voor de mond neemt waren we al gewend, maar nu gedroeg hij zich bijna als een Amerikaanse filmster. Hij was de grote man uit de Verenigde Staten die het allemaal wel wist en zag zichzelf als mister Journaal”, zegt een andere bron bij de NOS die eveneens anoniem wenst te blijven. Groenhuijsen zou in januari Philip Freriks opvolgen als presentator van het achtuurbulletin. Naar verluidt is Groenhuijsen al een week geleden de wacht aangezegd. Advocaat Simon Tan van Charles Groenhuijsen spreekt echter van een plotseling ontslag en zegt dat zijn cliënt verbijsterd is. „De NOS heeft het alleen over een vertrouwensbreuk en zou dat nog nader toelichten. Dat Groenhuijsen last zou hebben van sterallures lijkt me sterk. We gaan binnenkort met de omroep praten over hoe we tot een oplossing kunnen komen.” Tan wil niet zeggen of hij daarmee een terugkeer of een vertrekregeling bedoelt. De NOS blijft zwijgen over de achtergronden van de kwestie en ook hoofdredacteur Hans Laroes wil geen commentaar geven. (Telegraaf)

Bruins Slot wil met omroepen naar Den Haag

Harm Bruins Slot roept alle omroepmedewerkers op om donderdag naar Den Haag te komen. Dan debatteert de Tweede Kamer over de publieke omroep. De voorzitter van de raad van bestuur van de Publieke Omroep meent dat ‘Hilversum’ duidelijk een geluid moet laten horen in Den Haag. Hij deed zijn oproep zaterdag in het televisieprogramma Debat op 1. Juist Bruins Slot was de afgelopen week de gebeten hond. De raad van bestuur presenteerde een plan waarbij de omroepen niet langer uitzenden op hun thuisnet. De raad wil zo het teruglopende aantal kijkers naar de publieke netten een halt toeroepen. Minder kijkers betekent minder reclame-inkomsten. De politiek wil deze daling niet compenseren. Volgens Bruins Slot betekent dit dat binnen drie jaar het budget van de Publieke Omroep van 700 miljoen daalt naar 500 miljoen euro en is daarmee het einde nog niet in zicht. ,,Minder geld betekent mindere programma’s, dus minder kijkers, dus minder reclame-inkomsten. We moeten de neerwaartse spiraal doorbreken”, zei Bruins Slot. Volgens de voorzitter van de raad van bestuur is er geld uit Den Haag nodig om een brede publieke omroep in stand te houden. De afgelopen week voerden programmamakers actie. Programma’s gingen niet door of stonden in het teken van de omroepplannen. De programmamakers zien niets in de plannen en laken het gebrek aan inspraak. (AD/ANP)

Sleutelstad FM start met test-uitzendingen

Zaterdagavond om 20.00 uur is de nieuwe commerciële regionale radiozender Sleutelstad 93.7 FM begonnen met testuitzendingen op laag vermogen in Leiden op 93.7 MHz. De komende weken wordt er uitsluitend non-stop muziek uitgezonden, later worden er ook nieuwsuitzendingen aan de programmering toegevoegd. Ieder uur is er bovendien een nummer te horen van een band, zanger of zangeres uit (de regio) Leiden. Het ontvangstgebied zal in de testperiode beperkt zijn. Binnen enkele weken zal dit geoptimaliseerd worden, waardoor het bereik flink zal toenemen en de zender in de gehele regio Leiden te horen zal zijn. Sleutelstad FM heeft de etherfrequentue 93.7 FM kortgeleden overgenomen van Hofstad Radio. Hofstad Radio is in de regio Den Haag nog wel te horen via de etherfrequentie 99.4 MHz.

Valse start voor Family 7/ETV

De nieuwe commerciële televisiezender Family 7/ETV heeft haar zenderstart moeten uitstellen. Family 7/ETV zou vanaf vrijdagavond 2 december om 20.00 uur starten met haar uitzendingen via de digitale kabelboeketten van Essent (TV Home), Multikabel en CaiW. Technische problemen met de aanvoer van het tv-signaal naar de kabelaars is de oorzaak van het uitstel. Family7 hoopt nu alsnog vanaf maandag haar uitzendingen te starten. Aangezien de kabelaars ook nog bepaalde apparatuur moeten inregelen zal Family7/ETV medio volgende week op de diverse digitale diensten worden toegevoegd. Tevens is er nog onduidelijkheid of Family7/ETV te zien zal zijn via UPC Digital van kabelaar UPC. Kabelaar Casema heeft aangegeven de zender Family7/ETV nog niet toe te voegen aan haar digitale tv-dienst Casema Digitale Televisie.

“Deel programmering Radio 4 en 747 AM naar ConcertZender”

De ConcertZender verliest als het aan de Raad van Bestuur van de NOS ligt haar huidige karakater. De neventaakzender van de NOS is thans ingericht als zender met vooral serieuze muziek: klassieke muziek, jazz, wereldmuziek, experimentele muziek, met als uitgangspunt het in haar geheel uitzenden van muziek. Volgens Jan Westerhof (zendercoördinator Radio 1 en 747) zal dit per 1 september aankomende omgevormd worden tot een ‘andere zender’. Westerhof zei dit in VPRO De Ochtenden. In een vergaand plan dat inmiddels is voorgelegd aan omroepverenigingen is het de bedoeling dat met fors minder budget ‘VPRO De Avonden’ wordt verplaatst van Radio 747 naar de dan omgevormde kabel/satelliet/DAB/internetzender ConcertZender. Ook de huidige avondprogrammering van Radio 4 zou moeten worden overgeheveld naar de ConcertZender, om op Radio 4 de dagprogrammering in de avond door te trekken. 

Amerikaans leger geeft omkoping Iraakse media toe

De Amerikaanse legereenheid in Bagdad heeft voor het eerst toegegeven dat het Iraakse kranten heeft betaald om positieve artikels te schrijven over de Amerikaanse troepenmacht in Irak. Dat schrijft de Washington Post zaterdag. Volgens het leger zouden de betalingen deel uitmaken van een legitieme campagne die als doel had “foutieve informatie door te spelen aan de opstandelingen”. Toch geeft het Amerikaanse leger ook toe dat de grenzen van de toelaatbaarheid daarbij “mogelijk kunnen zijn overschreden”. Er werd intussen ook al een officieel onderzoek ingesteld. Eerder had de Amerikaanse pers bericht dat artikels die door legermedewerkers werden geschreven met behulp van een door het Pentagon ingehuurde Amerikaanse firma in Iraakse kranten terechtkwamen. In veel gevallen werden er grote geldsommen betaald voor de publicatie van de teksten. De Iraakse pers wist niet vanwaar de artikels precies afkomstig waren omdat de aanbieders zich als freelance journalisten uitgaven. (HLN)

PCM werkt aan zondagskrant en gratis titel

Het kranten- en boekenconcern PCM komt binnen afzienbare tijd met een gratis krant en met een zondagskrant. De twee nieuwe titels passen in de concernstrategie die van PCM een multimediaal concern moet maken. Een tweede bijdrage daaraan moet komen van de overnames die PCM van plan is vanwege de beoogde beursgang, die door tegenvallende resultaten is vertraagd. Dat zeggen Stephen Grabiner en Theo Bouwman vandaag in de Volkskrant. Bouwman is voorzitter van de raad van bestuur, Grabiner is commissaris namens Apax, de Britse investeringsfirma die PCM sinds 2004 controleert. Voor Grabiner staat het vast dat ‘PCM iets moet doen’ op de markt voor gratis kranten, en met een zondagskrant moet komen.’ Hij wil dat de directie haast maakt met de ontwikkeling van de titels. (Via Volkskrant)

“Extra geld voor publieke omroep”

De publieke omroep kan in 2007 extra geld krijgen van de overheid. CDA en D66 dienen volgende week in de Tweede Kamer een motie van die strekking in. Volgens CDA-woordvoerder Atsma hebben de acties van omroepmedewerkers, donderdag en gisteren, hem niet tot inkeer gebracht, maar is de motie een vervolg op eerdere standpunten. „Wij hebben steeds gezegd dat de bezuinigingen en de teruglopende reclame-inkomsten van de publieke omroep niet ten koste mochten gaan van programma’s. Nu de publieke omroep zo loyaal heeft meegewerkt aan de invulling van de bezuinigingen en er daadwerkelijk schade dreigt voor programma’s, dient de politiek die belofte waar te maken.” De publieke omroep komt in 2007 150 miljoen tekort. In 2006 is het tekort afgedekt met een greep in de omroepreserves. D66-mediawoordvoerder Bakker wil komende week niet verder gaan dan via een motie de politieke bereidheid uit te spreken in 2007 met extra geld te komen. „Of dat geld er daadwerkelijk komt, moet afhankelijk worden van de bereidheid van Hilversum om efficiënter te werken. Het exacte bedrag moet bovendien afhankelijk zijn van de daadwerkelijk gedorven reclame-inkomsten. Tot nu is het niet meer dan een prognose.” D66 wil vanwege de snel teruglopende reclame-inkomsten komend jaar al een onderzoek doen naar een volledig reclamevrije omroep. De CDA-fractie kwam onlangs met dit voorstel, maar wil er pas bij de formatie van het volgende kabinet zaken over doen. Daarvoor is volgens D66 de situatie bij de omroepen echter te urgent. (Trouw). Lees ook CU: snel 50 miljoen voor omroep

Eredivisie en NOS akkoord over archief

De Eredivisie CV (ECV), de voetbalclubs en de NOS zijn akkoord over het gebruik van eredivisiebeelden uit het NOS-archief. Daarvoor is een financiële regeling getroffen, zodat de huidige zendgemachtigden Talpa, Versatel en RTL 5 ze in hun programma’s kunnen gebruiken. Als tegenprestatie mag de NOS actuele beelden van dertig dagen en ouder gebruiken in zijn uitzendingen. Daarnaast gaan de ECV en de NOS de mogelijkheden onderzoeken om het voetbalarchief gezamenlijk extern te exploiteren. Alex Tielbeke, directeur van de ECV, is tevreden over de uitkomst van de gesprekken: ,,We hebben nu een voor alle partijen passende oplossing gevonden. Het heeft even geduurd maar het was dan ook een ingewikkeld proces. We hebben immers te maken met de belangen van drie verschillende mediapartners en de individuele afspraken tussen mediapartners en de clubs. Dat vroeg om een zorgvuldige afstemming. Bovendien moesten alle achttien clubs hun akkoord geven. Dat is nu gebeurd.” Jan de Jong, adjunct-directeur NOS, reageerde ook verheugd: ,,De NOS en de ECV moesten wennen aan de nieuwe onderlinge verhouding. Maar de NOS heeft altijd aangegeven dat zij haar archieven zou openstellen indien daar een redelijke tegenprestatie tegenover stond. Dat is nu het geval.” (ANP)

VVD eist spoeddebat over Nozema-overname

De VVD wil minister Brinkhorst aan zijn belofte houden dat KPN niet Nozema mag overnemen. Met een persbericht laat de economisch specialist van de VVD-fractie, Charly Aptroot, weten dat hij om een spoeddebat in de Tweede Kamer over de overname heeft gevraagd voor aanstaande dinsdag. Vanmorgen maakten het ministerie van Financiën en KPN principe-overeenstemming bekend over de overname van Nozema Services. Aptroot vindt dat KPN een monopoliepositie krijgt op de markt van analoge en digitale etherfrequenties. De VVD heeft er geen vrede mee dat KPN het beheer van de toegang tot de antennemasten voor de radio bij een derde zal uitbesteden. Of de VVD ook tegen een meerderheid van KPN in Digitenne is, staat niet in het bericht, maar eerder keerde de VVD zich daartegen. Minister Brinkhorst van Economische Zaken zei in eerste instantie dat KPN geen meerderheid in Digitenne mocht krijgen en dus Nozema Services niet mocht overnemen. Later kwam hij op die mening terug, nadat de NMa vaststelde dat KPN wel Nozema kon overnemen maar dat er een oplossing moest komen voor het mastenmonopolie. (Planet Multimedia)

Jacqueline Bierhorst nieuwe directeur SLAM!FM

Jacqueline Bierhorst is benoemd tot algemeen directeur van SLAM!FM. Het radiostation is vanaf vrijdag in handen van 2HMedia, de investeringsmaatschappij van Lex Harding, Ruud Hendriks en Marcel Dijkhuizen. De oorspronkelijke eigenaar ID&T houdt een minderheidsbelang in de onderneming. Bierhorst begint per 2006 als directeur. Eerder werkte ze voor Sky Radio, Radio 538, Radio 10, TMF, MTV en Nickelodeon. Sinds 2004 werkt ze voor Jetix. Lex Harding wil van SLAM!FM een toonaangevend jongerenmerk maken.(ANP)

VARA stopt met stil protest

De VARA stopt met het ‘stille protest’ tegen de omroepplannen. Dat heeft de omroep vrijdagmiddag laten weten. “We hebben nu een paardenmiddel ingezet, maar dat moet niet te lang doorgaan”, zegt woordvoerder Herman Meijer. De VARA zond donderdagavond uit protest in enkele programma’s alleen beelden van het publiek uit. Meijer benadrukt dat het opschorten van de acties niet betekent dat ‘het wel welletjes is met de plannen van de Raad van Bestuur’. Vrijdag om 15.00 uur spreken vertegenwoordigers van de omroep met de raad. Deze ontmoeting was gepland voordat de nieuwe plannen bekend waren, zegt Meijer, maar de acties zullen het enige onderwerp zijn dat op de agenda staat. Volgens Meijer is het de bedoeling dat de raad de knoop over twee weken doorhakt. De Vara zal er alles aan doen om de nieuwe voornemens voor die tijd van tafel te krijgen, zegt hij. De omroep overlegt hierover met andere zendgemachtigden. De Raad van Bestuur keurt de acties af, zegt woordvoerder André Matthijsen vrijdagmiddag. “Het is onverstandig en ietwat overdreven.” (Novum/Nieuws.nl)

Radio 538 start met radiostation voor voetbalfans

Radio 538 begint een speciaal radiostation voor alle Nederlandse voetbalfans, Oranje Radio. Het station is vanaf januari via internet te beluisteren en draait voor en tijdens het WK Voetbal in Duitsland Oranje muziek. ‘Wij houden van Oranje’ van André Hazes, ‘Nederland o Nederland’, het Nederlands volkslied, ‘We are the champions’ en ‘You’ll never walk alone’ zullen voorbij komen op het station. Voetballers, trainers en oud-voetballers verzorgen gastpresentaties. Radio 538 is officieel mediapartner van de KNVB en ontplooit voorafgaand aan het WK in Duitsland meerdere activiteiten zoals de speciale laatste kaartenacties. (ANP)

Casema koopt TCU van Eneco

Kabelbedrijf Casema neemt Telecom Utrecht (TCU) over van energiebedrijf Eneco. TCU verzorgt met 39 werknemers telecommunicatieverbindingen voor zakelijke klanten in voornamelijk de provincie Utrecht. Ook het bijbehorende glasvezelnet in die provincie gaat over naar Casema. Partijen verwachten de transactie begin volgend jaar af te kunnen ronden, lieten zij vrijdag weten. Financiële details over de verkoop worden niet verstrekt. Eneco stoot TCU af omdat het zich wil richten op zijn kernactiviteiten, de productie en levering van stroom, gas en warmte. Volgens Casema beschikt TCU over producten op het gebied van dataverkeer die het zelf niet in huis heeft. (ANP)

Storm RTW FM lijkt geluwd

De storm binnen de Waddinxveense lokale omroep RTW FM lijkt enigszins geluwd. Eerder deze week stapte een deel van het bestuur en een aantal programmamakers op uit onvrede over de te volgen koers van de lokale omroep. De bestuursleden hebben hun werkzaamheden sinds gisteren weer opgepakt. Het bestuur is gisteren bijeen gekomen om over de ontstane problemen te praten. Ook leden van het bestuur die eerder waren opgestapt in afwachting van de ontwikkelingen zijn bij die bijeenkomst aanwezig geweest en hebben te kennen gegeven de bestuurstaken weer op zich te nemen. De opgestapte programmamakers blijven bij hun standpunt en komen vooralsnog niet terug. De problemen zijn voorbij, zegt voorzitter P. Rubeling. ,,De neuzen staan weer dezelfde kant op en we pakken de werkzaamheden weer op,” zegt Rubeling. Hij betreurt het vertrek van een aantal ervaren en enthousiaste medewerkers. ,,Maar ik heb er vertrouwen in dat we snel weer op sterkte zijn en met nieuwe vrijwilligers aan de slag kunnen gaan.” (AD/Groene Hart)

Medewerkers Nederland 3 stil

Omroepmedewerkers hebben donderdagavond actie gevoerd tijdens de live-uitzending van het VARA-televisieprogramma ‘De Wereld draait door’. Tijdens het programma dat om 19.00 uur begon, was uitsluitend het publiek te zien dat in de studio wachtte op wat komen ging. Ook tijdens de daaropvolgende programma’s bleef het stil. Presentator Matthijs van Nieuwkerk gaf na een half uur een korte toelichting op de protestactie. “Enkele uren voor de uitzending heeft de redactie besloten niet mee te werken aan de totstandkoming van dit programma. De programmamakers zijn geschokt door de plannen van de raad van bestuur van de publieke omroep. In die nieuwe plannen keren veel belangrijke programma’s niet terug. Vandaar dit stil protest”, aldus de presentator. Van Nieuwkerk vertrok daarna uit beeld en liet de kijkers tot aan het eind van het programma aan hun lot over. Het protest duurde bijna drie kwartier en kreeg de steun van het publiek, dat bij de aftiteling applaudisseerde. De raad van bestuur van de Publieke Omroep (PO) vindt het stil protest van donderdagavond “buiten proporties”. Een woordvoerder noemde het onbegrijpelijk dat “de VARA-directie hieraan meewerkt”. “In het omroepwereldje doen indianenverhalen de ronde over programma’s die geschrapt zouden gaan worden. Maar de raad van bestuur stelt alleen maar een zogenoemd genreschema vast en het is vervolgens aan de omroepen om dat schema in te vullen met programma’s. Dus als de VARA een programma als ‘De Leugen Regeert’ wil blijven uitzenden, dan kan dat gewoon”, aldus de woordvoerder. (via ANP/Planet)

Steunzender voor Radio 538 in Goes

Zenderexploitant Broadcast Partners heeft in de omgeving van Goes een nieuwe steunzender voor de commerciële radiozender Radio 538 in gebruik genomen. De steunzender is in de omgeving van Goes te ontvangen op 98,4 MHz. De steunzender is bedoeld om de ontvangst van Radio 538 in de omgeving van de zendmast van Goes te optimaliseren. (via o.a. nieuwsgroep nl.media.radio)

Talpa gaat programma’s ondertitelen

Talpa gaat vanaf 12 december al zijn Nederlandstalige programma’s, die ruim vantevoren zijn opgenomen, ondertitelen via Talpa Text. Doven en slechthorenden kunnen de service via pagina 888 oproepen, een paginanummer dat gebruikelijk is voor deze dienst. De publieke omroepen en de BBC bijvoorbeeld gebruiken dat nummer ook. De rechtstreekse Talpa-programma’s zullen in de toekomst ook ondertitels krijgen, aldus een Talpa-woordvoerder donderdag. ,,Met de maatregel gaat Talpa in op het dringende verzoek van organisaties die de ongeveer 1,5 miljoen doven en slechthorenden in Nederland vertegenwoordigen. Talpa is hiermee de eerste commerciële zender in ons land die deze bevolkingsgroep serieus wil bedienen”, aldus de Talpa-zegsman. Lees verder.

Casema breidt radiopakket uit in Utrecht

Kabelaar Casema gaat op dinsdag 6 december 2005 in Utrecht het aantal radiofrequenties uitbreiden van 32 naar 36. Aan het radiopakket worden toegevoegd de zenders City FM, FunX, RTL FM en de Tweede Kamerlijn. Door diverse andere radiozenders te verschuiven naar minder storingsgevoelige frequenties kunnen deze zenders in betere geluidskwaliteit doorgegeven worden. Tegelijkertijd wordt er ruimte gecreëerd waardoor het radioaanbod wordt uitgebreid en het aantal mono frequenties wordt verminderd. 

VVD tegen reclame Omroep.nl

De VVD verzet zich tegen het toevoegen van spotjes aan programma’s op de website Uitzendinggemist.nl. VVD-Kamerlid Fadime Örgü eist van staatssecretaris Medy van der Laan van Cultuur dat ze reclame op de publieke video on demand-diensten verbiedt. Darmee reageert de VVD op het gisteren bekend geworden nieuws dat Omroep.nl van zins is om reclame toe te voegen aan Uitzendinggemist.nl video. De VVD is tegen reclame bij de publieke omroep en onlangs hebben meer partijen in de Tweede Kamer, waaronder nu ook het CDA, gepleit voor reclamevrije omroep. De VVD vindt het in dit licht onterecht dat er dan juist een uitbreiding komt van mogelijkheden voor de Ster, de exploitant van publieke omroepreclame. Ook heeft Fadime Örgü vragen gesteld over het voornemen van de jongste publieke radiozender, FunX, om de reclame-e xploitatie bij de Ster onder te brengen. Ze vindt ook dat dit concurrentievervalsend werkt. (Planet MM/P7)

Charles Groenhuijsen vertrekt bij de NOS

Charles Groenhuijsen vertrekt bij de NOS. Hij was tot voor kort correspondent in de Verenigde Staten en zou per januari het achtuurjournaal gaan presenteren als opvolger van Philip Freriks. Groenhuijsen en de NOS waren het al langer oneens over de voorwaarden, maar maakten eind augustus nog bekend dat zijn overstap naar het Journaal definitief was. Over de reden van de breuk wilde een woordvoerder van de NOS donderdag niets zeggen. ‘We hopen daar binnenkort meer over naar buiten te brengen.’ Groenhuijsen was niet bereikbaar voor commentaar. De NOS kon nog niets zeggen over een nieuwe presentator voor het achtuurjournaal. (ANP)

Kijkwijzer moet strikter worden gevolgd

Bioscopen en videotheken moeten zich voortaan strikter houden aan de Kijkwijzer. Het ministerie van Justitie wil dat de adviesleeftijd van twaalf jaar en ouder voor het bekijken van films bindend wordt. Nu al is een bioscoopexploitant strafbaar wanneer hij iemand beneden de 16 jaar toelaat tot een film met de classificatie ’16’. Het maakt dan niet uit of die persoon wordt begeleid door een ouder of verzorger. ,,In de wet staat dat kinderen beneden de 16 beschermd moeten worden tegen geweldsbeelden”, zegt woordvoerder Wim van der Weegen van het ministerie van Justitie. ,,Een dergelijke wettelijke bepaling bestaat ook voor kinderen van 12 jaar en jonger. Tot nu toe is die grens vrij coulant gehanteerd; het nieuwe is dat we gaan onderzoeken hoe we het bestaande wettelijke verbod beter kunnen handhaven.” Het Nederlands Instituut voor de Classificatie van Audiovisuele Media (NICAM), de organisatie achter de Kijkwijzer, staat buiten het voornemen van de overheid. Woordvoerder Wim Bekkers: ,,De Kijkwijzer is een adviessysteem van de audiovisuele branche, met name bedoeld voor ouders met opgroeiende kinderen. Natuurlijk zijn wij van mening dat ouders de classificaties ter harte moeten nemen; ze zijn er niet voor niets. Maar de eindverantwoordelijkheid ligt bij de ouders. De overheid wil dus nog een stapje verder gaan.” (ND)

CvdM: UPC mag advies Programmasraad Oost terzijde schuiven

Kabelaar UPC mag het radio-advies van de Programmaraad Oost over het toevoegen van de klassieke radiozender RTBF Musiq3 terzijde schuiven. Dit heet het Commissariaat voor de Media besloten. Programmaadviesraad Oost (PAO) had in zijn advies het radioprogramma RTBF Musiq3 (RTBF3) opgenomen. UPC geeft aan dat zij niet in staat is RTBF3 in voldoende kwaliteit te ontvangen en daarmee ook niet in staat om dit programma in voldoende kwaliteit door te geven aan haar abonnees. Het commissariaat spreekt uit dat UPC, gelet op artikel 82i, eerste lid, van de Mediawet, verplicht is de radioprogramma’s onverkort, ongewijzigd en gelijktijdig met de oorspronkelijke uitzending via het omroepnetwerk uit te zenden. Met “ongewijzigd” wordt bedoeld dat het signaal van het programma in de kwaliteit moet worden doorgegeven, zoals het wordt aangeboden. Nu UPC het signaal van RTBF3 niet in voldoende kwaliteit kan ontvangen, is het voor UPC niet mogelijk het programma in de oorspronkelijke kwaliteit door te geven aan haar aangeslotenen. Het Commissariaat ziet derhalve geen grond voor een handhavingsmaatregel zoals door de PAO verzocht.