Media kort: februari 1997

SBS SA DIENT KLACHT IN BIJ COMMISSARIS VAN MIERT

Het Luxemburgse bedrijf SBS SA, het moederbedrijf van SBS 6, heeft bij de Europees Commessaris voor de Media, van Miert, een klacht ingedient. Volgens SBS is RTL-5 Nieuws & Weer geen thema-zender, zoals de afspraak was. Van Miert had gelast dat RTL-5 per Januari een thema zender zou worden omdat de Holland Media Groep (HMG) een te groot markt aandeel had. Afgesproken was dat RTL-5 een nieuwszender zou worden, maar HMG heeft besloten dit in fases in te voeren. Op dit moment zend RTL-5 in de voor-avond veel nieuws uit, maar de rest van de avond serie’s en films.

COMMISSARIAAT RAAKT TOEZICHT KABELAARS KWIJT

Het Commissariaat voor de Media in Hilversum raakt eind dit jaar zijn toezicht op de kabelexploitanten kwijt. Het Commissariaat heeft enkele jaren kabelexploitanten op de vingers mogen tikken en voor rechter in eerste aanleg mogen spelen als het ging om kabelzaken. Daarvan heeft het Commissariaat druk gebruik gemaakt, laatstelijk nog in december toen het Amsterdamse kabelnet, KTA/A2000, gebood drie omroepen tijdelijk gratis door te geven. Die waakhondfunctie gaat nu over naar de Dienst mededinging bij het ministerie van economische zaken. De Tweede Kamer moet overigens nog met de voorstellen instemmen.

TMF STRIJDT BIJ COMMISSARIAAT VOOR PLAATSJE OP HAAGSE KABEL

De Nederlandse muziekzender The Music Factory geeft de strijd om een plekje op de Haagse kabel niet op. De zender heeft beroep aangetekend bij het Commissariaat voor de Media om de gemeente Den Haag en kabelexploitant Casema te dwingen volgende maand opnieuw te bekijken of TMF een plaats op de Haagse kabel kan krijgen. Volgens de gemeente Den Haag is dat on- mogelijk, omdat het kabelnet eind vorig jaar is verkocht aan Casema. “Voor de verkoop heeft wethouder Engering (VVD, cultuur) inderdaad gezegd dat in februari opnieuw zou worden gekeken naar het zenderpakket”, aldus een woordvoerder van de gemeente. “Maar dat deed de gemeente standaard elk jaar. Nu het kabelnet is verkocht, is de situatie veranderd. De gemeente heeft niets meer te zeggen over de samenstelling van het zender- pakket; TMF zal bij de Casema moeten aankloppen”. Nu moet nog een program- maraad worden samengesteld die het zenderpakket gaat bepalen. Bij Casema was niemand bereikbaar voor commentaar.

KORT NIEUWS – 1 –

-> CNN wil een kantoor openen in Cuba en heeft daarvoor al toestemming van president Fidel Castro. Het initiatief dreigt echter spaak te lopen op de Helms-Burtonwet, die Amerikaanse investeringen op het eiland Cuba aan banden legt. Het wereldwijde  kabel-tv-station heeft daarom advocaten ingehuurd die een beroep zullen doen op de Amerikaanse grondwet. President Clinton zal zich binnenkort over de zaak buigen, aldus een CNN-advocaat na een recent gesprek met de nieuwe minister van buitenlandse zaken, Madeleine Albright.

-> MTV Europe gaat beter inspelen op de wensen van adverteerders op de Nederlandse jongerenmarkt door programmering en “playlists” nog verder aan te passen aan de  voorkeuren van de kijkers in Nederland, Belgie, Scandinavie en Frankrijk. Dit besluit, dat  in het derde kwartaal van 1997 zal worden uitgevoerd, is het resultaat van de regionaliserings- strategie die al eerder resulteerde in de lancering van drie op maat gemaakte MTV signalen voor Noord, Centraal en Zuid Europa, en de aankondiging van een apart signaal voor  Groot Britannie

-> De Amsterdamse kabelexploitant A2000 heeft met PTT Telecom overeenstemming bereikt over de doorgifte van telefoongesprekken. Door deze interconnectie kan A2000 eigen  telecommunicatiediensten gaan verkopen. A2000 heeft van de overheid toestemming gekregen om vanaf 1 juli telefonie in zijn exploitatiegebied aan te bieden.

-> De 370 publieke lokale radiozenders hoeven vooralsnog niet te rekenen op ontheffing van de (dure) verplichting minstens de helft van de zendtijd in te ruimen voor informatie, cultuur  en educatie. Staatssecretaris Nuis (media) heeft dat de Tweede Kamer laten weten.

-> Het AVRO-programmablad TeleVizier wil een kabelraad formeren, die bestaat uit twaalf kijkers (uit elke provincie e e n). Zij mogen hun mening geven over de kwaliteit van het kabelaanbod, die vervolgens wordt doorgegeven aan de kabelexploitanten en gemeenteraden, maar tevens wordt gepubliceerd in de nieuwe bijlage ‘Kabelnieuws’. In het eerste nummer wordt onder meer een overzicht gegeven van wat de kabel kost in verschillende gemeenten en wat de kijkers daarvoor terugkrijgen. In Alkmaar kost de kabel 15,91 gulden per maand,  waarvoor abonnees 41 zenders ontvangen. Rotterdammers betalen 17,96 gulden voor 26 stations.

-> Woensdag start de NCRV met een serie herhalingen van ‘De Dik VoorMeKaar Show’, het roemruchte radioprogramma uit de jaren ’70 en ’80 met de stemmen van Andre van Duin en Ferry de Groot. De NCRV kreeg bijna wekelijks wel een verzoekje om een herhaling. Vanaf nu dus, elke woensdag om 14.45 uur op Radio 2.

-> Euro 7 heeft sinds 29 januari haar uitzenduren nog verder teruggebracht. Euro 7 zendt nu slechts 1 uur per dag uit en wel van 12.00 tot 13.00 uur met het programma Shop-TV.  Euro 7 is bezig met een reorganisatie en zal zo spoedig mogelijk haar uitzenduren weer  uitbreiden. Ook een gebrek aan satellietcapactiteit heeft tot gevolg dat Euro 7 haar  uitzenduren moet beperken.

GEEN LEGALE ETHERFREQUENTIE VOOR HAAGSE PIRATEN

Er komt geen legale etherfrequentie voor de Haagse radiopiraten. Dit heeft het ministerie van verkeer en waterstaat beslist. Het plan van de piraten om onder de vleugels van Stadsradio 94 een legale jongerenzender te beginnen, is daarmee van de baan. De piraten overwegen juridische stappen tegen Stadsradio 94 dat zou hebben gegarandeerd dat de frequentie er zou komen. De Haagse piraten (Balans, Dynamic, X-clusief, Horizon en Hofstad Radio) die hun droom intussen snel zien vervliegen, zullen bij de radiocontroleurs niet op enig mededogen kunnen rekenen en moeten dus rekening houden met de gebruikele methoden van opsporing en inbeslagname.

SPORT7-MEDEWERKERS VINDEN NIEUWE BAAN

Van de circa 105 werknemers die op straat kwamen te staan na het fail- lissement van Sport 7, hebben ongeveer twintig mensen een nieuwe baan gevonden. Sportcommentatoren Wilfred Genee en Leo Driessen werken nu voor SBS 6. Wendy Brouwer krijgt een vierdeling programma bij dezelfde zender, terwijl Wim Kieft is teruggekeerd op z’n oude nest: SuperSport. Elsemiek Havenga en Hans Kraaij jr. gaan naar RTL-5 om daar vanaf februari een soort ‘Sportcafe’ te maken. Koos Postema ten slotte gaat vermoedelijk terug naar RTL 4.

PAUL WITTEMAN STOPT MET NOVA

Paul Witteman stopt in september met het presenteren van Nova, het actualiteitenprogramma van Vara en NPS. Reden van zijn vertrek is dat Witteman het te druk heeft met zijn andere omroepwerkzaamheden. Wit- teman gaat in september samen met Sonja Barend het, deze maand begonnen, praatprogramma B & W presenteren. Hij neemt daarvan twee dagen per week voor zijn rekening en Barend drie. Daarnaast leidt Witteman met Marcel van Dam het discussieprogramma Het Lagerhuis, dat op zaterdag wordt uit- gezonden. Ook is hij verbonden aan het zondagochtendprogramma Buitenhof. De opvolger van Witteman bij Nova is nog niet bekend.

ONDERHANDELINGEN NETHOLD EN CASEMA VERLOPEN MOEIZAAM

De onderhandelingen tussen Nethold en de kabelmaatschappij Casema over de invoering van digitale betaaltelevisie zitten in het slop. Het moeder- bedrijf van Filmnet en Casema sloten vorig jaar een principe overeenkomst, maar zijn bij de uitwerking daarvan op nieuwe problemen gestuit. “We streefden naar een overeenkomst in oktober maar kwamen er niet uit”, zo liet directeur H. de Goede van Casema gisteren weten. Sinds oktober heb- ben de besprekingen op een laag pitje gestaan. “Ik hoop nu dat we er de komende twee maanden uitkomen, maar dan moet iedereen willen”. Over de aard van de meningsverschillen wil hij niets zeggen. Nethold was overeen- gekomen dat ze haar digitale decoder gaat aanbieden aan de abonnees van Casema, wat betaaltelevisie moet mogelijk maken.

EENDERDE TV-KIJKERS HEEFT BEZWAREN TEGEN RECLAME OP TV

Ruim eenderde van de tv-kijkers (35 procent) heeft grote bezwaren tegen reclame op het tv-net. Dat concludeert het commerciele bureau CIA Media- network Nederland op basis van een onderzoek door bureau Trendbox onder vijfhonder kijkers. CIA Medianetwork levert media-adviezen aan adverteer- ders en reclamebureau’s. Tegen sponsoring van tv-programma’s is de weer- stand veel geringer. Slechts 17 procent van de kijkers is daar tegen. Wel nemen de bezwaren toe naarmate de adverteerder nadrukkelijker in beeld komt. Slechts 30 procent van de bevolking boven de zestien jaar weet waar- voor de jaarlijkse omroepbijdrage is bestemd. Van de kijkers vindt 73 procent het bij nader inzien wel terecht dat het geld naar de publieke omroep gaat. Bij jongeren is de acceptatie wat minder (69 procent)

STAKING BIJ VRT

Het was deze week weer eens raak bij de TV- en radio-omroep van onze Vlaamse zuiderburen. Door een vakbondsactie werd de programmering op woensdag aangepast. Op de radio was alleen muziek en nieuws te horen terwijl op de twee Belgische tv-kanalen het om 2200 uur afgelopen was met de program- ma’s en we konden genieten van het testbeeld. Niet alleen de radio en tv waren het doelwit van acties, ook het Openbaar Vervoer en andere overheids- instellingen moesten het ontgelden. Reden voor de acties zijn de privati- serings maatregelen van de Belgische overheid.

 

COMMISSARIAAT START ONDERZOEK NAAR “COMMERCIEEL 3FM”

Het Commissariaat voor de Media opent het offensief op Radio 3 en is een grootscheeps onderzoek begonnen naar (verboden) commerciele activi- teiten van de popzender. Het vlaggenschip van de Nederlandse publieke radio moet volledige opening van zaken geven aan de omroepcommissaris- sen over acties, waarbij luisteraars prijzen, cd’s en kaartjes kunnen winnen. Alle overeenkomsten die zijn gemaakt met platenmaatschappijen, organisatoren van concerten en andere instellingen en bedrijven moeten binnen drie weken op tafel komen. Zo kan worden bekeken of het station zich schuldig heeft gemaakt aan overtreding van de Mediawet. Volgens de wet mogen programma’s wel worden gesponsord, maar dat moet dan van te- voren worden aangekondigd op de radio. Alleen wanneer de omroepen de producten hebben gekocht en vervolgens aan de luisteraars aanbieden is er niets aan de hand. Maar dat schijnt nauwelijks voor te komen. Het nu lopende onderzoek heeft niets te maken met de klacht die Erik de Zwart van Radio 538 heeft ingediend.

 

TMF WORDT ONDERDEEL MULTICHOICE PLUSPAKKET OP ASTRA

TMF zal zeer binnenkort onderdeel gaan uitmaken van het MultiChoice Pluspakket op de Astra satelliet. TMF zal ook op de Astra alleen met een digitale tuner te ontvangen zijn. Het is niet duidelijk of ook TV-10 gaat uitmaken van het MultiChoice pakket. TMF zal zeer spoeding de Eutelsat, waar het signaal nu digitaal wordt uitgezonden, verlaten.

RTL4 GAAT DISNEY-TEKENFILMS UITZENDEN

RTL 4 is deze week begonnen met het uitzenden van bekende, Nederlands gesproken, Disney-tekenfilms op werkdagen tussen 07.10 en 08.00 uur in de ‘Disney Cartoon Express’. Te zien zijn onder andere ‘Darkwing Duck’, ‘Aladdin’, ‘Winnie the Pooh’ en ‘De kleine zeemeermin’. Het nieuwe pro- gramma is een gevolg van de verlenging van het lopende contract tussen de Holland Media Groep en The Walt Disney Company met een jaar. Dankzij de overeenkomst krijgt Veronica de rechten voor de nieuwe serie ‘Dange- rous minds’ en kunnen series als ‘Ellen’ en ‘Home improvement’ blijven. Daarnaast mag Veronica films als ‘Sister act 2’, ‘Crimson tide’, ‘Die hard with a vengeance’ en ‘The rock’ uitzenden. RTL 4 kan ook doorgaan met het ‘Disney festival’ en de speelfilms op de zondagmiddag. RTL 5 kan documentaires uitzenden van Devillier Donegan Enterprises. FilmNet heeft eerder een exclusief contract met Disney voor abonneetelevisie gesloten.

KORT NIEUWS -2-

-> Tachtig procent van de bevolking kan het NOS-Journaal niet missen. Op de tweede plaats staat de krant, waaraan 71 procent buitengewoon is gehecht. Dat blijkt uit een onderzoek van de Dienst Kijk- en Luisteronderzoek van de NOS. Actualiteitenprogramma’s en het radionieuws van de publieke omroepen staan met achtereenvolgens 65 en 55 procent eveneens hoog op de ranglijst van onmisbare programma’s.

-> VVD en PvdA willen de nieuwe Mediawet van staatssecretaris Nuis(media) zo wijzigen dat de NOS wordt gedwongen om de radio- en tv-programmering voor de hele week tegen een redelijke prijs ook aan commerciele uitgevers af te staan. De fracties reageren positief op een verzoek hiertoe van holdingmaatschappij De Telegraaf. De NOS weigert tot dusver die gegevens te verkopen. De Tweede Kamer voert volgende maand overleg met staatssecre- taris Nuis over zijn wetsvoorstel.

-> De Belgische voetbalbond sluit vrijwel zeker een nieuw contract voor televisierechten af met de commerciele zender VTM. Het bedrag dat daar- voor wordt betaald ligt rond de negetien miljoen gulden per jaar. Het gaat om de periode 1998-2002. Op dit moment liggen de rechten bij de combinatie VTM/RTBF.

-> De NOS-radio blijft doorgaan met het uitzenden van felicitaties voor jarige leden van het koninklijk gezin. Hoofd actuele programma’s van NOS- radio Henk van Hoorn verklaarde begin deze week, ‘de traditie niet meer van deze tijd te vinden’. Volgens de NOS is het niet Van Hoorn die over dit soort zaken beslist, maar de directie. Dat koningin Beatrix vrijdag een gelukwens via de vijf publieke radiozenders moest ontberen, berust op een misverstand en is niet het gevolg van een beleidswijziging.

-> Meer dan 35.000 mensen hebben vorig jaar naar aanleiding van een radio- of tv-programma naar de Stichting De Ombudsman gebeld om raad over onder meer geldzaken, verzerkeringen en jeugd- en familierecht. Nog eens 11.000 mensen belden naar het spreekuur van de stichting. Met name consumenten- programma’s als Ook dat Nog, Kassa en Radar maakten vragen los.

EC: GROTE EVENEMENTEN OP OPEN-NET

De Europese Commissie wil dat iedereen ten alle tijde zonder extra beta- len via de openbare televisiestations naar grote sportevenementen als het EK- en WK-voetbal en de Olympische Spelen kan kijken. De rechten op deze grote sportmanifestaties mogen niet uitsluitend worden toegekend aan abon- nee-tv waarvoor men via een decoder betaald. Elk Europees land mag daar- naast nog een lijst opstellen van grote nationale evenementen die ook niet achter de decoder mogen. Abonnee-stations uit andere landen mogen deze beschermde nationale evenementen niet overnemen. Voorzover de betaal-tv toch rechten heeft verworven op dit soort wedstrijden, zouden die ongeco- deerd moeten worden doorgegeven.

RTL5 KRIJGT LANGZAAM VORM VAN NIEUWSZENDER

RTL 5 Nieuws & Weer zal de komende maanden steeds meer een nieuwszender worden. Zowel deze maand als in maart worden nieuwe programma’s geintrodu- ceerd, die passen bij het beoogde karakter van het station. Zo is deze week begonnen met het oud-Sport7-programma ‘Sportnieuws Cafe’, gepresen- teerd door Hans Kraaij jr. en Elsemieke Havenga. Op de woensdagavond zullen speelfilms worden vertoond waarin belangrijke gebeurtenissen uit de geschiedenis zijn verfilmd. In maart begint de derde fase van de veran- dering bij het station, wanneer na de films op de late avond nieuws en actuele sportberichtgeving zullen worden uitgezonden.

NIEUWE ‘LOOK’ VOOR NOS-WEERBERICHT

Als alles meezit kunnen kijkers van de publieke zenders op zondag 9 februari kennis maken met een nieuw flitsend en zeer bijdetijds weer- bericht. Weerman Erwin Krol, hoofdregisseur Martin de Groot van het NOS- Journaal en Peter van Wijk van NOB-Interactive hebben daar de afgelopen maanden in het diepste geheim aan gesleuteld. De basis van het weerbe- richt-nieuwe-stijl wordt gevormd door nieuw ontwikkelde computerprogram- ma’s en een on-line verbinding met het KNMI in De Bilt, die voor veel betere plaatjes moeten zorgen op het scherm. Er komen lopende wolkenpar- tijen, geanimeerde regendruppels, fraaie symbolen op de kaart van Europa of Nederland en oogstrelende animaties, meldt het omroepmedewerkersblad Spreekbuis. De veranderingen worden geleidelijk ingevoerd, om de kijker niet te overvoeren met elementen die hem of haar wellicht afleiden van de boodschap.

KNVB VERLAAGT SCHADECLAIM OP SPORT7

De KNVB heeft zijn schadeclaim op Sport7 fors verlaagd. De voetbalbond eiste afgelopen maandag in de hervatting van het kort geding tegen de verdwenen sportzender 23 miljoen en 350.000 gulden. Voor het weekeinde werd nog f 35 miljoen geeist. De KNVB wil nu dat Sport7 het verschil gaat betalen tussen de beoogde inkomsten en de werkelijke inkomsten uit de voetbalrechten. Vorig weekeinde werden de rechten aan NOS, SBS6, HMG en FilmNet verkocht. Voor de rest van het nu lopende voetbalseizoen krijgt de bond 23,3 miljoen gulden. Sport7 zou er 70 miljoen gulden voor hebben betaald, als het nog zou bestaan. De bond eist dat Sport 7 het verschil bijlegt, te betalen in twee kwartaaltermijnen van 23,35 miljoen gulden.

FILMNET HEEFT PLANNEN VOOR PAY-PER-VIEW VOETBAL

FilmNet ontwikkelt plannen om eredivisievoetbal via het pay per view- systeem op het scherm te brengen. Voetbalfans kunnen dan losse wedstrij- den kiezen die ze apart betalen, maar ook een ‘seizoenskaart’ nemen voor bijvoorbeeld de uitwedstrijden van hun favoriete club. De KNVB en Nethold/ Multichoice maken zich vooralsnog geen zorgen over de door de Europese Commissie voorgestelde richtlijn om grote sportevenementen niet achter de decoder te plaatsen.

 

KORT NIEUWS – 3 –

-> De regionale omroepen gaan per jaar 35.000 gulden betalen voor door- gifte van het NOS-radio-nieuws. Tot nu toe namen de stations het radio- nieuws gratis over. De enige omroep die het radionieuws niet overneemt is Radio Rijnmond. De NOS hoopt binnenkort ook een akkoord over de prijs met de lokale omroepen.

-> De Europe Commissie eist dat de programmering van RTL 5 op korte termijn wordt aangepast. Volgens de Europese Commissie is RTL 5 nog geen echte nieuwszender. Wanneer de programmering niet wordt aangepast kan de Commis- sie de zender uit de lucht halen. De Commissie reageert hiermee op een klacht van het moederbedrijf van SBS6. -> Voor de liefhebbers van de misdaadserie ‘Unit 13’ is er goed nieuws. De VARA zendt in het najaar een nieuwe reeks afleveringen uit. “De scenario- schrijvers zijn volop aan het werk. We gebruiken verschillende bronnen. Zo volgden we de Hakkelaar-rechtszaak om inspiratie op te doen voor de verhaallijn” vertelt Jan Rutger Achterberg. Overigens zullen de eerste afleveringen van deze goed gewaardeerde politieserie eind mei herhaald worden.

-> De honderd medewerkers van Endemol, die door het debacle met Sport7 hun baan dreigden te verliezen, blijven in dienst. De KNVB heeft Endemol ver- zekerd, dat zij tot 2002 de productie mag doen van een groot deel van de tv-programma’s rond het profvoetbal, zoals thuiswedstrijden van het Neder- lands elftal voor Veronica en de eerste divisie en de Amstel Cup voor SBS6. Daar vraagt men zich echter af of de KNVB wel gerechtigd is de productie- rechten te verkopen. HMG (Veronica) wil zelf uitmaken hoe de programma’s eruit gaan zien.

-> Larry Hagman, bekend als J.R. in de supersoap ‘Dallas’, keert terug op de Nederlandse televisie. Filmlux SA, het bedijf dat films voor de Holland Media Groep inkoopt, heeft de dramaserie ‘Orleans’ ingekocht waarin Hagman de hoofdrol vertolkt. ‘Orleas’, dertien afleveringen drama, omvat een dynamisch familieleven, politieke  corruptie, de spanningen rond het illegale gokwezen en vooral het wel en wee van sterke persoonlijkheden. De Holland Media Groep weet nog niet welke omroep, RTL4 of Veronica, de serie zal gaan uitzenden. Ook nog moet worden bepaald of ‘Orleans’ al in september op het scherm wordt gebracht.

-> Cees Anceaux (40), verkoopmanager van Sijthoff Pers, is per 1 april benoemd tot algemeen directeur van TV West. Dinsdagmiddag tekende de Hagenaar het arbeidscontract. Momenteel is Henk Krop ad interim-direc- teur van deze omroep.

-> Op het ‘Festival de Television de Monte Carlo 1997’ zijn twee Nederlandse producties in de prijzen gevallen. De televisiefilm ‘De Malle Tennispet’ – geproduceerd door de NPS en Lindenfilm – werd verkozen tot beste tv- drama. De film is gebasseerd op het gelijknamige boek van Remco Campert, met in de hoofdrollen onder andere Ton Lutz en Will van Kralingen. Ook de internationale coproductie met de Nederlandse inbreng van Kemerk (IKON) over de val van Srebrenica werd bekroond. De reportage sleepte de tweede prijs in de wacht in de categorie Nieuws en Actualiteiten. Ook won de reportage de Kritiekprijs

-> De eerder aangekondigde vernieuwing van het weerbericht is een weekje verschoven, Erwin Kroll had per ongeluk ‘FORMAT C:’ ingetikt. Op zaterdag 15 Februari zal het nieuwe weerbericht te zien zijn.

-> Teleac gaat op de griezeltour. In de serie ‘De herkomst van horror’ achter- haalt de Britse professor Christopher Frayling de herkomst van onder andere Frankenstein en Dracula. Hoe Bram Stoker aan Dracula kwam, hoe Robert Louis Stevenson dr. Jekyll en mr. Hyde bedacht en hoe Arthur Conan Doyle de hellehond van Baskerville verzon, het is allemaal te zien in ‘De Herkomst van de horror’. De vierdelige serie wordt vanaf 2 maart uitgezonden via Nederland 2. De uitzendingen beginnen omstreeks het spookuur: middernacht.

-> De programmamakers van Radio 5 hebben regering en parlement dringend verzocht een plek op de FM. Nu zit Radio 5 als enige van de vijf radio- zenders op de middengolf (1008 AM). Daar is van alles mis mee, menen de  programmamakers. De geluidskwaliteit is miserabel en vooral muziekpro- gramma’s komen niet tot hun recht.

 

SBS6 START REGIOVENSTER MIDDEN NEDERLAND

SBS6 begin maandag 24 februari met het eerste regiovenster. In Midden- Nederland is vanaf dan dagelijks tussen 17.30 – 17.55 uur ‘Het Hart van de regio’ te zien. De overige SBS-kijkers ontvangen op dat tijdstip een comedyserie. De bedoeling is dat op den duur alle kabelabonnees in Neder- land een op hun gebied afgestemd regionaal nieuwsprogramma krijgen. Am- sterdam en Zeeland zijn waarschijnlijk de eerste regio’s die na Midden- Holland aan de beurt zijn. Tot leider van het regioproject is Agnes Leem- rijse benoemd.

COMMERCIELE TV TEGEN DOORGIFTE PLICHT

De commerciele stations willen niet dat kabelbedrijven verplicht worden een groot aantal publieke tv- en radioprogramma’s uit het buitenland door te geven, omdat dan het aantal kanalen dat exploitanten vrij kunnen in- vullen te bepekt wordt. De belangenorganisatie Vestra wil daarvoor overleg met de vaste kamercommissie, die op 10 maart met minister Jorritsma (ver- keer en waterstaat) en staatssecretaris Nuis (media) praat over de verde- lingsregels voor de kabel. De Vestra is wel blij dat de komende wetswijzi- ging de mogelijkheid biedt van kabelexploitanten geld te vragen voor de doorgifte van programma’s. De commerciele omroepen willen ook met de Kamer praten over geweld op televisie naar aanleiding van een overheids- rapport waarin de sector een vorm van zelfbeteugeling wordt opgelegd. Ver- plichte ondertiteling voor doven en slechthorenden, waarmee de publieke omroep een eind op streek is en de commerciele omroepen achterblijven is een tweede gesprekspunt en de doorgifte van internationale sportevenementen via het open net een derde.

VEILEN FM-FREQUENTIES KAN MILJOENEN OP LEVEREN

De veiling van FM-etherfrequenties voor commerciele radio kan miljoenen guldens opleveren, maar of net zoveel moet worden betaald als in het bui- tenland is – door verschillen in marktsituatie en voorwaarden – nog de vraag. Dat kan worden afgeleid uit een vergelijkend onderzoek dat TNO in Delft heeft uitgevoerd in opdracht van het ministerie van verkeer en waterstaat. In maart moet het parlement zich uitspreken over de verdelings- regels voor de frequenties. Uit het onderzoek blijkt dat Classic FM jaar- lijks 1,7 miljoen gulden moet betalen om een nationale FM-frequentie in Groot-Brittannie te mogen gebruiken. TalkRadio UK is 9,9 miljoen gulden kwijt voor een licentie om via middengolf te mogen uitzenden. In Zweden is vorig jaar 27,4 miljoen aan licentierechten betaald. Een directe vergelijking tussen Nederland, Zweden en Groot-Brittannie is echter volgens TNO niet mogelijk, zeker waar het betreft de ontwikkeling van de markt na de veiling.

MARLEEN HOUTER NAAR SBS6

Marleen Houter gaat naar SBS6. Daar zal zij met ingang van komend week- einde een van de gezichten worden van de sportprogramma’s. Marleen is te zien in ‘Hart van de Sport’, de sportrubriek van het dagelijkse actualiteitenprogramma Hart van Nederland. Houter verliet vorig jaar augustus Sport7, op de eerste uitzenddag van die sportzender. Daarvoor was zij werkzaam voor de sportafdeling van RTL 4 en 5. Behalve in ‘Hart van de Sport’ zal zij tevens te zien zijn in de wekelijkse sportprogramma’s op zaterdag en zondag. Daarin wordt onder meer een overzicht gegeven van de eerste divisie.

GOUDEN LOEKIE 1996 VOOR ROLO

De Rolo-Sterspot met de olifant die zijn spreekwoordelijke geheugen etaleert heeft de Gouden Loekie van 1996 gewonnen. Van de 35.000 inzen- dingen van het publiek voor de leukste, mooiste en meest aansprekende reclame won de spot van Nestle en reclamebureau Lintas het van Fruit Joy (Stoplicht), dat op de tweede plaats kwam. Derde werd Centraal Beheer met de Cliton-spot, vierde de KLM (de zwanen) en vijfde Page. De Belastingdienst is met het Postbus 51-spotje met Olga Zuyderhoek niet doorgedrongen in de top veertig. Onder het motto ‘Leuker kunnen we niet maken’ zal de kans dat de belastingdienst volgend jaar wel een Gouden Loekie wint erg klein zijn.

UITSTEL VEILING FM FREQUENTIES

Populaire commerciele radiozenders als Radio Noordzee, Radio 538, Sky Radio en Classic FM, die vrezen voor hun voortbestaan, kunnen tenminste een jaar langer blijven uitzenden. De vier grote fracties in de Tweede Kamer gaan minister Jorritsma (Verkeer en Waterstaat) dwingen de veiling uit te stellen van de FM-omroepfrequenties, die officieel voor 1 april aanstaande gepland staat. Op die datum lopen de vergunnigen af. De kamer wil pas gaan veilen als het onderzoeksinstituut TNO een inventarisatie heeft afgerond naar alle frequenties die in gebruik zijn bij de landelijke, regionale en lokale -publieke en commerciele – radiozenders en de nog beschikbare, ongebruikte frequenties. De populaire zenders hebben acties gevoerd, omdat ze vreesden dat zeer kapitaalkrachtige, buitenlandse mediaconcerns na de veiling hun plaats gaan innemen. De VVD sluit niet uit dat de veiling van de vijf ‘commerciele’ radiofrequenties in 1998 wordt gecombineerd met een veiling in 2000 waarin alle frequenties opnieuw vergund gaan worden. De liberalen vinden dat bij de veiling in 2000 ook de publieke omroepen moeten gaan meedingen om hun frequentie te behouden. De Tweede Kamer spreekt op 10 maart met minister Jorritsma en staatssecretaris Nuis over de plannen voor de frequentieveiling. Dat zal leiden tot een forse aanvaring tussen VVD-minister Jorritsma en de Tweede Kamer.

BREEDBEELD TV POPULAIRDER

De breedbeeld-tv breekt door. Maar liefst 10 procent van de kleuren- tv’s die vorig jaar verkocht werden in ons land, is van het breedbeeld formaat. Dat is veel meer dan in 1995; bovendien verwacht de brance een snelle verdere groei. In 1996 gingen bijna een miljoen tv’s over de toon- bank. Dit aantal is al jaren stabiel. De beginnende breedbeeld rage blijkt onze nationale leverancier in de kaart te spelen: een op de vijf tv’s die Philips in Nederland verkoopt is van dit type. Voor Philips is dit gunstig omdat op een breedbeeld meer verdiend wordt dan op een gewone tv. Een woordvoerder van Sony stelt dat vooral in de dure sector gekozen wordt voor breedbeeld: “In het topsegment is driekwart een breedbeeld”. Een breedbeeld tv is tegenwoordig al te kopen vanaf f 1000.

KORT NIEUWS -4-

-> Het omroepgeeltje mag er komen, maar van de opbrengst mogen de omroepen geen programma’s maken. Met deze voorwaarde op de verplichte verhoging van de omroepcontributie maken PvdA en VVD het staatssecretaris Nuis (media) lastig. Alleen D66 steunt hem nog. De bewindsman zal wellicht worden gedwongen de omroepbijdrage voor iedereen te verhogen.

-> De politie van Eindhoven heeft een 38-jarige PSV-supporter opgepakt, die afgelopen maandag een tv-ploeg van RTL5 te lijf ging. De ploeg was bezig de training van PSV te filmen toen de supporter plotseling de cameraman omver duwde. Deze maakte een flinke smak en raakte gewond aan zijn rug, pols en knie. In zijn val trok hij de verslaggever mee.

-> Het miljoen voetballiefhebbers dat wegens de verbrokkeling van het aanbod op televisie niet meer naar de competitieverslagen keek, is zondagavond in een klap teruggekeerd. Dat blijkt uit onderzoek van de Dienst Kijk- en Luisteronderzoek van de NOS. De eerste uitzending van Studio Sport op het oude vertrouwde tijdstip van kwart voor zeven scoorde met 2,94 miljoen kijkers een kijkdichtheid van 21 procent. Toen Sport 7 nog uitzond trokken de zondagse uitzendingen van dit station plus Studio Sport samen twee miljoen kijkers.

-> De VARA wordt ervan verdacht de Mediawet te overtreden door programma- onderbrekende reclame toe te laten in het programma ‘Laat De Leeuw’. Het Commissariaat voor de Media heeft geconstateerd dat ‘Laat De Leeuw’ na ongeveer vijf minuten wordt onderbroken voor de STER-boodschappen. Op een publieke zender is dat verboden. De VARA heeft inmiddels van het commissariaat een brief ontvangen. De VARA meent echter dat er geen sprake is van programmaonderbrekende reclame. De VARA probeert de kijkers vast te houden. Volgens een woordvoerster valt er over een maand een uitspraak te verwachten.

-> Oud VARA-voorzitter Marcel van Dam heeft het aan de stok met publicist Pim Fortuyn. Van Dam viel zijn tegenstander afgelopen zaterdag in het tv- programma Het Lagerhuis aan op diens pas verschenen boekje over de isla- misering van Nederland. De heftige discussie die volgde leek te ontsporen toen Van Dam Fortuyn een minderwaardig mannetje zei te vinden. -> Endemol heeft zijn internationale verkoopactiviteiten verstrekt door het aantrekken van Matthew Ody. De 42-jarige Brit is weggekaapt bij het Amerikaanse televisiebedrijf NBC International. Endemol spreekt van ‘een grote vis’. Bij het Nederlandse amesumentsbedrijf keert Ody terug in dezelfde functie als hij bij NBC bekleedde: vice-president voor interna- tionale verkoop.

-> Het enige concert dat de Amerikaanse groep ‘No Doubt’ in Nederland heeft gegeven, afgelopen vrijdagavond in de Statenhal in Den Haag, is door de KRO-radio opgenomen. De opnamen zijn zondagavond 2 maart van acht tot tien uur ’s avonds te beluisteren in het programma ‘Leidsekade Live’ op Radio 3FM.

-> Endemol Sports en andere aandeelhouders die wegens geleverde diensten aan Sport7 nog 39,5 miljoen gulden tegoed hebben van de zender, krijgen daarvan slechts circa twintig procent. Na een juridische procedure tussen KNVB en de bewindvoerder van Sport7 komt daar eventueel iets bij. Op 5 maart moeten de aandeelhouders van Sport7 laten weten of zij met deze regeling kunnen instemmen.

-> De Tweede Kamer heeft bekend gemaakt geen extra geld beschikbaar te stellen voor satelliettelevisie van Radio Nederland Wereldomroep. De zender was van plan om permanent op de satelliet te gaan uitzenden met een compilatie van het beste van de drie publieke zenders. Het is nog onduidelijk of het plan nu helemaal van de baan is. -> De Europese publieke omroepen willen vrijstelling van het Europese verbod op kartelvorming bij gezamenlijke inkoop van programma’s. Zij willen samen kunnen bieden op uitzendrechten van bijvoorbeeld grote sportevenementen zonder dat de Europese Commissaris daar wegens kartelvorming een stokje voor steekt. Dat is een van de belangrijkste aanbevelingen van een infor- mele conferentie van de publieke omroepen en mediabeleidsbepalende ambte- naren uit de landen van de Europese Unie.

NIEUW PROGRAMMA VOOR JACK VAN GELDER

Jack van Gelder gaat voor de TROS een nieuw interviewprogramma voor televisie maken, waarin hij 45 minuten lang met internationaal bekende top- sporters gaat praten. De eerste uitzending gaat op 10 oktober de lucht in. Met de nieuwe programmareeks wil Van Gelder laten zien, dat hij ‘meer van sport houdt en weet dan iedereen denkt’. Voor het programma heeft Van Gelder al gesprekken gevoerd met (ex-zwemmer) Mark Spitz, Formule-1 coureur Michael Schumacher, atlete Jacky Joyner, tennisster Gabriela Sabatini. Momenteel treft hij voorbereidingen voor interviews met ‘ski- god’ Alberto Tomba, de ijshockeyer Wayne Gretzky en basketballer Shaquille O’Neal en ex-tennisser John McEnroe.