Media kort: februari 2004

ADAM CURRY VERTROKKEN NAAR IRAK

Veronica-Dj Adam Curry is vandaag vertrokken naar Irak. Dat meldt Radio Veronica zojuist. Vanaf maandag presenteert hij een week lang zijn ochtendprogramma live vanuit ‘Camp Smithy’ in Irak. Curry en zijn sidekicks willen ‘onze jongens’ in Irak een hart onder de riem te steken onder de naam ‘Operation Iraqi Sunrise’. Op Schiphol vond volgens de site radiofreak.nl vlak voor vertrek nog een ontmoeting plaats tussen Curry & the Crew en afgevaardigden van het Ministerie van Defensie om hen een goede reis en succes met het programma toe te wensen. (Via Sterrenbeurs)

AWBC TAMARA: ULTIMATUM VOOR UPC

De commerciele radiozender AWBC Tamara heeft bij monde van haar advocaat de kabelexploitant UPC een ultimatum gesteld voor het hervatten van de doorgifte van de radiozender. Wanneer UPC niet voor maandag 16 februari 12.00 uur de doorgifte heeft hervat zal AWBC Tamara gerechtelijke stappen ondernemen tegen de kabelaar. UPC heeft de doorgifte van de commerciele radiozender eind januari beëindigd nadat het Commissariaat voor de Media de uitzendvergunning voor AWBC Tamara had ingetrokken. AWBC Tamara heeft hiertegen met succes bezwaar gemaakt bij het Commissariaat en de zendvergunning en het eerder genomen besluit is door het Commissariaat herroepen. Aangezien de overeenkomst voor doorgifte tussen AWBC Tamara en UPC tot 1 april aanstaande geldig is dient UPC het signaal van de commerciele radiozender door te geven, aldus AWBC Tamara.

NEDERLANDSE VERSIE ANIMAL PLANET MAANDAG VAN START

Vanaf maandag 16 februari zal de Nederlandse versie van Animal Planet van start gaan. Momenteel is er in Nederland een internationale versie te zien waarbij er Nederlandse ondertitels door de kabelexploitanten worden bijgeplaatst. Ook via Canal Digitaal zal de Nederlandse versie van Animal Planet te zien zijn. Meer info: http://www.animalplanettv.nl/

PROGRAMMARAAD: “RTL FM PRIMA VERVANGING VOOR COUNTRY FM”

De Programmaraad van Houten, Vianen, De Bilt, Maarssen en Nieuwegein heeft haar radio-advies gepresenteerd. Hieruit blijkt dat WDR3 terugkeert op de kabel, BBC Radio 2 verdwijnt. Uit het advies blijkt dat de Programmaraad graag een nieuwe country-zender op de kabel wil na het verdwijnen van CountryFM. Hiervoor adviseert de programmaraad RTL FM. “Dit station brengt een Nederlandstalig repertoire en richt zich daarnaast op” Engelstalige countrymuziek.” De programmaraad mag adviseren over de zenders in het verplichte basispakket. Zenders op plaats 26 tot en met 32 behoren tot het domein van Casema.

E!INTERNATIONAL BINNENKORT OP ETALAGEKANAAL CASEMA

Abonnees bij kabelexploitant Casema kunnen binnenkort kijken naar de ‘showbizz’-zender E!International. Deze zender zal tijdelijk te zien zijn op het Etalagekanaal van Casema. Op dit Etalagekanaal is momenteel nog de ROBTV te zien. Op 29 februari zal E!International veel aandacht besteden aan de uitreiking van de Oscars. Meer info: http://international.eonline.com/index.jsp

VANAF WOENSDAG RADIO VERONICA TERUG OP UTRECHTSE KABEL

Op woensdag 18 februari a.s. zal er op advies van de Utrechtse Programmaraad een tussentijdse wijziging plaatsvinden van het radiopakket van de gemeente Utrecht. Radio Veronica wordt weer toegevoegd aan het pakket op 92,9 MHz. in stereo en dit gaat ten koste van de doorgifte van RTL FM.

VERANDERINGEN MTV, TMF EN NICKELODEON IN VLAANDEREN

Vanaf maandag zullen er veranderingen plaatsvinden in de programmering van TMF, Nickelodeon en MTV in Vlaanderen. De huidige versie van MTV (zogenaamde ‘Rest of Europe’-versie) zal in Vlaanderen tussen 18.00 en 06.00 uur worden vervangen door de Nederlandse versie van MTV. Tussen 06.00 en 18.00 uur zijn de programma’s van Nickelodeon Nederland te zien. De programma’s van Nickelodeon waren voorheen te zien op het kanaal van TMF Vlaanderen. Door verhuizing van Nickelodeon naar het MTV-kanaal zal TMF Vlaanderen 24 uur te zien zijn via de Vlaamse-kabelaansluitingen.

NICAM: VIDEOCLIP WEALTHY BEGGAR TE GEWELDDADIG

De videoclip bij de eerste single ‘Reminder’ van Wealthy Beggar is te gewelddadig bevonden door het Nederlands Instituut voor de Classificatie van Audiovisuele Media (NICAM). In de video, die gebaseerd is op de film Reservoir Dogs, wordt een sigaret op de wang van een gijzelaar uitgedrukt, een kettingzaag vlak bij zijn hoofd gehouden en wordt hij tevens meerdere malen tegen het hoofd geslagen totdat hij met stoel en al op de grond valt. Regisseur Stefan Haars kwam met het idee voor de Reservoir Dogs clip: “Het is nog minder grof geworden dan ik in het begin voor ogen had. Ik wilde er ook nog geweren in voor laten komen. Maar toen besefte ik dat ze het niet uit zouden zenden.” Haars had er geen rekening mee gehouden dat de huidige videoclip ook niet door de NICAM-keuring is gekomen. TV-zenders die de clip overdag uitzenden kunnen rekenen op een boete. De clipstations hebben wel toestemming gekregen om de clip na 23u uit te zenden. Vanaf maandag is de ‘afgekeurde’ clip ‘Reminder’ van Wealthy Beggar te zien op 3VOOR12 TV.

“GEMEENTEN BEPALEN LOT RTV WEST”

Het noodlijdende RTV West verdwijnt, als de gemeenten in Haaglanden niet snel financieel bijspringen. Van de twee regionale omroepen in Zuid-Holland blijft dan alleen RTV Rijnmond over. Met dat schrikbeeld heeft een politieke meerderheid in de mediacommissie van Provinciale Staten vrijdag gedreigd. Volgens de gemeente Den Haag is er al steun toegezegd en moet de provincie niet weglopen voor haar verantwoordelijkheid. Met harde schoten voor de boeg wilden VVD, CDA en SGP/CU (45 van de 83 zetels in het provinciebestuur) afdwingen dat stadsgewest Haaglanden en de gemeente Den Haag binnen enkele dagen alsnog concrete financiële hulp toezeggen

PETER VAN BEUSEKOM GEEFT GELUID ARROW 90.7 FM GEZICHT

Peter van Beusekom is ingeschakeld om het geluid van de nieuwe commerciele radiozender Arrow 90.7 FM een eigen gezicht te geven. Voor de ‘soundprocessing’ van Arrow 90.7 FM zal gebruik worden gemaakt van het nieuwste model van producent Orban, de Optimod-FM 8300. Dit apparaat zal eind februari in gebruik worden genomen. Momenteel wordt er voor de processing tijdelijk gebruik gemaakt van een ouder model: de Optimod-FM 8200.

NOORWERGEN START DRM-TESTUITZENDINGEN

Zenderexploitant Norkring uit Noorwegen zal komende week testuitzendingen uitvoeren in de DRM-standaard via de AM-frequentie 1314 kHz vanuit Kvitsoey / Noorwegen. De testuitzendingen in DRM zullen overdag plaatsvinden. De zenderexploitant zal middels een mobiele testopstelling nagaan welke verschillen er tussen normale AM-uitzendingen en DRM-uitzendingen optreden. De testuitzendingen zullen plaatsvinden in een oudere DRM-standaard. Gebruikers met een inmiddels opgewaardeerde DRM-ontvanger kunnen de uitzendingen niet ontvangen. De uitzendingen van DRM zullen plaatsvinden met een vermogen van 350 KW op de volgende tijdstippen: 0815-0845, 0915-0945, 1015-1045, 1110-1130, 1215-1245, 1315-1345, 1415-1445, 1515-1545, 1610-1630 en 1715-1745 UTC. (via RNW)

STABIELE KIJKCIJFERS VOOR ‘BAANTJER’ EN ‘PULSE’

Pulse, de talkshow van Reinout Oerlemans, trok gisteravond ruim 1,1 miljoen mensen. Dat is ongeveer even veel als de week daarvoor. Baantjer was zoals bijna iedere week goed voor 2 miljoen kijkers. Pulse had de laatste weken veel concurrentie van Ivo Niehe met zijn TV- show, maar ondanks dat deze gisteren niet op TV was, steeg het aantal kijkers van Pulse niet. Pulse haalt met de 1,1 miljoen kijkers een marktaandeel van 16,4 procent. Baantjer trok in vergelijking met vorige week zo’n 100.000 kijkers meer, goed voor een marktaandeel van 29,3 procent. Niet slecht voor een herhaling. GTST trok zoals gebruikelijk ruim 2 miljoen mensen en scoorde daarmee een marktaandeel van 34,6 procent. PaPaul, de realitysoap van Paul de Leeuw, haalde met 383.000 kijkers een marktaandeel van 7,7 procent. (Sterrenbeurs)

” ‘GOEDEMORGEN NEDERLAND’ NAAR NEDERLAND2 “

Goedemorgen Nederland, het actualiteitenprogramma gepresenteerd door Daphne Bunskoek, verhuist mogelijk naar Nederland 2. Het programma wordt nu nog elke werkdag op Nederland 1 uitgezonden. Dat meldt De Volkskrant. Omdat de AVRO verkast naar Nederland 2 gaan er geruchten dat Goedemorgen Nederland 2 met de omroep meeverhuist. De AVRO betaalt samen met de KRO en de NCRV het programma. Nederland 2 zou een ‘natuurlijker omgeving’ zijn voor het journalistieke programma, omdat Nederland 2 sinds kort elk uur het journaal uitzendt. De eindredacteur van Goedemorgen Nederland juicht de eventuele verhuizing in De Volkskrant toe: “Als je Goedemorgen Nederland en de ochtendjournaals integreert, krijg je een prachtig ontbijtprogramma.” Aan de presentatrice mag echter nooit worden getornd aldus de eindredacteur: “Elke verandering aan Daphne is een verslechtering.” (via Sterrenbeurs)

PROGRAMMARAAD ZUID-OOST BRABANT: NICKELODEON NIET 24 UUR MEER

De regionale programmaraad Zuid-Oost Brabant heeft in haar advies richting de kabelexploitanten aangegeven dat de jeudgzender ‘Nickelodeon’ in de toekomst alleen overdag zal zijn te zien in deze regio. De programmaraad Zuid-Oost Brabant noemt de uitzendingen van Nickelodeon in de avond en nacht “zinloos”. Het tv-kanaal zou ’s avonds beschikbaar moeten komen voor de Spaanstalige zender TVE Internacional. Die kan een grote groep Spaanstaligen goed bedienen en ook anderen die geïnteresseerd zijn in de Spaanse taal en cultuur, meent de raad.Verder adviseert de raad om muziekzender The Box en Discovery Channel op hetzelfde kanaal te handhaven. De huidige kanaaldeling van die twee past goed in het programmapakket, vindt de programmaraad, en Discovery Channel heeft er geen bezwaar tegen.Royaal TV blijft in het standaardpakket van 26 zenders waarover de raad advies uitbrengt. De regionale kabelkrant, met drie editiegebieden, wil dit jaar ook streekgebonden tv-programma’s (met bewegende beelden) gaan uitzenden. Eerder was al bekend gworden dat de Franstalige zender TV5 tijdelijk verdwijnt om plaats te maken voor VRT-Sportnet. De programmaraad adviseert voor 26 van de 28 tv-kanalen in het basispakket van UPC en adviseert ook de kabelbeheerders in Waalre en Best.

DIGITENNE OOK BESCHIKBAAR IN WEST UTRECHT

Per 1 februari is Digitenne gestart met de uitbreiding van haar dekkingsgebied. Ook de inwoners ten westen van de gemeente Utrecht kunnnen nu gebruik maken van de diensten van Digitenne. Onder het nieuwe dekkingsgebied vallen onder andere Nieuwegein, Ijsselstein, Houten, Montfoort en Nieuwkoop.

RTL LONKT NAAR REGIO-OMROEPEN

De Holland Media Groep (RTL en Yorin) zet de deur open voor samenwerking met regionale omroepen. HMG-topman Fons van Westerloo ziet mogelijkheden voor meer nieuws en achtergronden uit de regio op zijn tv-zenders. Van Westerloo probeerde jaren geleden al zogenaamde ‘vensters’ met regionale tv van de grond te krijgen bij zijn vorige werkgever, SBS. Dat kwam toen volgens hem niet goed van de grond omdat de techniek destijds minder mogelijkheden bood en omdat de Mediawet samenwerking tussen publieke en commerciële omroepen beperkt toestaat. Uitgewerkte plannen voor een eventuele samenwerking tussen HMG en de regionale omroepen zijn er nu ook nog niet. Beide zouden profiteren van het verbond: de regionalen kunnen hun kosten drukken en RTL kan meer regionieuws brengen, waarmee concurrent SBS zo goed scoort via programma’s als Hart van Nederland. 

VOORTBESTAAN RIJNMOND EN WEST OPNIEUW ONZEKER

Het voortbestaan van RTV Rijnmond en Radio TV West is opnieuw zeer onzeker geworden. De meerderheid van de leden in Provinciale Staten wil nog geen steun geven aan het reddingsplan, dat gedeputeerde Van Heijningen eerder deze week presenteerden. De grote partijen vinden het teleurstellend dat Stadsregio Haaglanden en de gemeente Den Haag niet mee betalen aan het plan. De Statenleden willen niet dat de provincie er alleen voor moet opdraaien. Verder is er kritiek op de samenwerking tussen West en Rijnmond. Die is te vrijblijvend vindt de meerderheid. De VVD kiest ervoor alleen Rijnmond te laten overleven, want zij vinden één omroep voor de provincie genoeg. De standpunten staan nog niet vast, woensdag valt het defintieve besluit. (RTV West)

POEDERBRIEF BIJ RTV OOST

Bij RTV Oost heeft een medewerker van de postkamer vrijdagmorgen een poederbrief aangetroffen. Nader onderzoek heeft geleerd dat het poeder in de brief vrijwel zeker geen Antrax bevat. Nadat omstreeks 9.45 uur de melding binnen bij de meldkamer werd direct het voor dit soort zaken gebruikelijke protocol in werking gezet. Personen die in het pand aanwezig waren, moesten daar blijven en het pand kon niet meer door anderen worden betreden. Politie, GGD, GHOR en Brandweer gingen ter plaatse en omstreeks 12.00 uur kon de envelop met inhoud uit het pand worden gehaald voor nader onderzoek naar Lelystad worden overgebracht voor laboratoriumonderzoek. Hieruit bleek dat het voor 90% zeker is dat het poeder geen Antrax is. Over vijf dagen volgt de definitieve uitslag van het vervolgonderzoek. Na binnenkomst van de eerste uitslag kon het pand van RTV-Oost weer worden betreden en mochten de personen die binnen waren het pand weer verlaten. Door de verschillende hulpdiensten en de directie van RTV-Oost werd direct na binnenkomst van de uitslag een korte informatiebijeenkomst voor alle medewerkers gehouden. De politie stelt een onderzoek in naar de herkomst van de brief. (Tubantia)

ARROW 90.7 FM START TESTUITZENDINGEN

Hedenmiddag is Arrow 90.7 FM gestart met haar testuitzendingen. Via etherfrequentie 90.7 FM vanuit Lopik zijn in een groot gedeelte van Nederland de testuitzendingen te horen. Andere steunzenders worden door zenderexploitant Nozema zo snel mogelijk in de lucht gebracht. De zender in Smilde (90.5 MHz) is hedenmiddag on air gegaan met een draaggolf. Begin maart gaan de officiele uitzendingen van start. De website van de nieuwe zender is te vinden op http://www.arrow.nl/jazz/. 

VERONICA BEGINT TOCH WEER MET SEKSPROGRAMMA’S

Televisiezender Veronica, onderdeel van de SBS-zenders (ook SBS6 en Net5), gaat toch weer beginnen met seksprogramma’s. In de maand februari zendt het commerciële station enkele erotische films uit en vanaf 5 maart is elke vrijdag om 23.30 uur het programma Sexcetera te zien, aldus een SBS-woordvoerder vrijdag. Toen Fons van Westerloo nog de scepter zwaaide bij SBS, bande hij seksshows volledig uit. Hij is van oordeel dat commerciële tv in ederland dergelijke programma’s niet meer nodig heeft. De nieuwe SBS-topman Bart in ’t Hout komt nu heel voorzichtig op die beslissing terug. Veronica wil de vrijdagavonden graag neerzetten als een typische ‘mannenavond’ met autoprogramma’s en het moppentappende konijn Ab Normaal. De zender denkt dat erotiek zo’n avond helemaal compleet maakt. Op Net5 heeft het SBS-concern overigens een typische ‘vrouwenavond’, met programma’s als Sex and the City (op dinsdagen). (ANP)

NOG VIJF BUITENLANDSE KANDIDATEN VOOR PCM

Vijf buitenlandse partijen mogen een bod uitbrengen op uitgever PCM. Het gaat om vier financiële bedrijven en een uitgever. Dat hebben bronnen rond de onderhandelingen vrijdag gezegd. De kandidaat-kopers zijn de investeerders Apax, Candover, Providence en Warburg Pincus. Het Belgische krantenbedrijf De Persgroep is ook een bieder. Eerder dienden zich twaalf potentiële kopers aan. Het Noorse Schibsted, de uitgever van een gratis krant in Noorwegen, was er daar een van. PCM wil zelf niet reageren op de verkoop. De uitgever heeft eerder wel aangegeven dat de transactie uiterlijk eind maart afgerond moet zijn. (Telegraaf)

“MEDIAMARKTREGELS WORDEN VERSOEPELD”

De regulering van de mediamarkt wordt versoepeld, verwacht Inge Brakman van het Commissariaat voor de Media, dat dat ook aan de overheid adviseerde, en “in de praktijk wordt ons advies meestal overgenomen. De discussie gaat dan over: waar ligt de grens.” Een krantenconcern zou bijvoorbeeld een tv-station mogen kopen dat niet meer dan 15% marktaandeel heeft. Om de cross-media- ownershipregels geheel te schrappen, moet de wet worden aangepast. Directeur Lou Lichtenberg van het Bedrijfsfonds voor de Pers: “Laat De Telegraaf een tv-zender beginnen. Niet op voorhand zeggen: dat mag niet en dat kan niet. Er zijn voldoende manieren om identiteit van persproducten te waarborgen.” (adformatie via Villamedia)

FRANCE 2 IN OPSPRAAK

Na de BBC in Engeland ligt nu ook de Franse publieke omroep onder vuur.De zender France 2 beging een blunder door in het journaal het aftreden van oud-premier Juppé aan te kondigen,zo meldt de Volkskrant. Op hetzelfde moment zei Juppé zelf op een andere zender voorlopig in de politiek te willen blijven,hangende het hoger beroep tegen zijn veroordeelding voor belangenverstrengeling. France 2-medewerkers hebben een motie van wantrouwen ingediend waardoor Oliver Mazerolle nu hoofdredacteur af is en presentator Pujadas tijdelijk geschorst.Deze twee lagen al niet lekker bij de zender omdat ze een te populaire koers zouden varen in de strijd om de kijkcijfers. (NOStt)

EINDHOVEN: VRT-SPORTNET IN PLAATS VAN TV5

Het derde tijdelijke sportnet, dat de VRT in de zomer lanceert, komt ook in Nederland op de kabel omdat daar alle Vlaamse openbare zenders verplicht moeten worden doorgegeven. Probleem op vele plaatsen is dat de kabel vol zit, zodat er een zender tijdelijk uit de boot moet vallen. De programmaraad van de regio Eindhoven heeft geadviseerd dan maar de Franstalige TV5 te schrappen. Vijf jaar geleden werd die zender nog eens geschrapt, wat toen tot grote beroering bij de abonnees leidde, waardoor TV5 na een half jaar weer terug op de kabel kwam. (Villamedia)

UPC VERHOOGT TARIEVEN IN ALMERE

Kabelbedrijf UPC gaat per 1 april het tarief in Almere toch verhogen. Eerder was het bedrijf met de gemeente overeen gekomen dat de tarieven voorlopig ongewijzigd zouden blijven. De gemeente Almere probeert de verhoging tegen te houden via de rechter, maar UPC wacht die uitspraak niet af. Met het nieuwe tarief wordt de kabel in Almere per maand € 3 hoger. Volgens de gemeente pleegt UPC contractbreuk door op eigen houtje de tarieven te verhogen. In het contract tussen Almere en UPC zou staan dat de gemeente medezeggenschap heeft over de tarieven. (Omroep Flevoland)

ZEELAND: MEZZO VERDWIJNT MOGELIJK VAN KABEL

De culturele televisiezender Mezzo verdwijnt misschien van het kabelnet. Mezzo wil dat kabelbedrijf Delta gaat betalen voor doorgifte, maar dat weigert Delta. Als er geen oplossing komt is het op 1 april gedaan met Mezzo. De programmaraad die Delta Kabelcomfort adviseert over het programma-aanbod wil Mezzo liever behouden, maar volgens voorzitter Beinema is dat in dit geval niet mogelijk. (Omroep Zeeland / ML)

WINSTSPRONG BIJ BSKYB

De Britse commerciele televisiegroep BSkyB heeft het de laatste maanden van 2003 goed gedaan. De nettowinst verdrievoudigde in het tweede kwartaal van het op 1 juli begonnen boekjaar van 13 miljoen naar 40 miljoen pond (59 miljoen euro). Het bedrijf kreeg er 139.000 abonnees bij en heeft er nu 7,2 miljoen. BSkyB boekte een omzet van 1,77 miljard pond (2,62 miljard euro) een stijging van 17 procent (ANP)

CONVENANT AM-ZENDERS LOPIK: NOZEMA MOET EERST ONDERBOUWEN

De ondertekening van het convenant dat zenderexploitant Nozema een aantal gemeenten, de provincie Utrecht en het Ministerie van Economische Zaken hadden opgesteld rondom de zendmast problematiek in Lopik, is op het laatste moment niet ondertekend. Oorzaak is de uitspraak van de rechter naar aanleiding van een rechtszaak die door Quality Radio was aangespannen. De rechtszaak zou in eerste instantie pas vandaag dienen, maar de zaak kon toch nog gistermiddag om half vier worden behandeld. Rond kwart voor vijf, een half uur voor de geplande ondertekening, kwam de uitspraak van de rechtbank. Volgens de rechter kon Nozema (nog) niet duidelijk maken waarom Quality Radio niet uit mocht zenden vanuit Lopik. Nozema moet binnen twee weken met een goede onderbouwing komen. Daarna bekijkt de rechtbank de zaak opnieuw. In het definitieve convenant zou worden afgesproken dat het vermogen van de twee zendmasten zou worden teruggeschroefd van 240 naar 100 kW. Die 100 kW zou alleen beschikbaar zijn voor Arrow Classic Rock. Quality Radio zou moeten blijven uitzenden vanaf Trintelhaven. Maar vanuit die locatie is de ontvangst minder goed, dan vanuit Lopik stelt de radiozender. Er is bovendien een vergunning om met 500 kW vanuit Lopik uit te zenden. Directeur R.Poeze van Quality Radio wilde dus voorkomen dat de gemeentes IJsselstein, Lopik, Montfoort, Nozema, de provincie en Economische Zaken het definitieve convenant tekenden. (o.a. Utrechts Nieuwsblad)

COMMISSARIAAT WAARSCHUWT COMMERCIELE ZENDERS

De Nederlandse commerciële zenders zenden te weinig Europese producties uit. Dat concludeert het Commissariaat voor de Media donderdag in een rapport over de verplichte programmaquota in 2002. De instantie heeft de zenders een waarschuwing gegeven. In een uiterst geval kan zo’n waarschuwing resulteren in een sanctie. RTL4 en 5 zijn niet meegenomen in het onderzoek, omdat die officieel onder het Luxemburgse commissariaat vallen. Wel zijn Yorin, SBS6, Net5 en Veronica (en voorlopers) onder de loep genomen. Volgens Europese regels moeten 50 procent van hun programma’s Europese producties zijn. Dat kunnen dus ook Nederlandse programma’s zijn. Een zender als Yorin (HMG), met veel films en series als ‘Friends’, haalt dat quotum niet. Volgens een HMG-woordvoerster komt dat omdat de doelgroep juist vraagt om Amerikaanse producties. De zenders gaan daarom met het commissariaat in overleg om een oplossing te vinden voor het probleem. De publieke omroepen voldeden wel ruimschoots aan de quota. (ANP)

ADAM CURRY LATER NAAR IRAK

Veronica-dj Adam Curry heeft uit ‘algehele veiligheidsoverwegingen’ besloten om later met zijn crew naar Irak te vliegen. Curry zei donderdag dat hij niet te veel mensen en pers aanwezig wilde hebben bij zijn vertrek naar Camp Smitty, het hoofdkamp van de Nederlandse troepen bij As Samawah. Curry wil niet onnodig veel aandacht op zijn persoon vestigen en in stilte afreizen. “Je weet het gewoon niet. Deze reis is niet zonder gevaar. We willen niets uitlokken”, zei hij. De dj zou donderdag vanaf Schiphol naar ‘onze jongens’ in Irak vertrekken, maar volgens Curry liep het ‘mediacircus’ rond die expeditie uit de hand. Curry wil niet zeggen wanneer hij nu wel vertrekt. Het is de bedoeling dat Adam Curry van 16 tot en met 20 februari het radioprogramma Ook Goedemorgen live vanaf Camp Smitty uitzendt. De dj zei zich bewust te zijn van de risico’s die hij in Irak loopt. “Er kan van alles gebeuren. Je gaat een oorlogsgebied in. Het zijn altijd de onschuldige mensen die het slachtoffer worden.” (sterrenbeurs)

HENKJAN SMITS WIL NIEUW PROGRAMMA

Idols-juryvoorzitter Henkjan Smits wil iets meer gaan doen met de afvallers bij Idols. Hij zoekt een nieuw Nederlandstalig talent, een soort nieuwe Frans Bauer. Dat meldt SBS Shownieuws vanavond. Rond de zoektocht naar de Nederlandstalige zanger(es) moet een nieuw programma worden gebouwd, vindt Smits. Hij wordt dan zelf de talentscout. “Er is veel behoefte aan een nieuwe Hollandse zanger”, vertelde Smits aan Shownieuws. (via Sterrenbeurs)

GELD EUROPA VOOR MEDIAPARK

De Europese Unie draagt 225.000 euro bij aan een substantiële verbetering van de bereikbaarheid van het mediapark in Hilversum. Voorwaarde is wel dat het om vervoersmanagement gaat. Oftewel: maatregelen om het gebruik van openbaar vervoer en fiets te bevorderen. De provincie Noord- Holland had het mediapark en de ‘Zuidas Amsterdam’ in Brussel aangemeld voor het zogeheten Optimum-project, waarmee in totaal tien miljoen euro is gemoeid. Dit Europese project is opgezet om de bereikbaarheid van bedrijventerreinen te verbeteren, onder meer door samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven.

COMPLETE FREQUENTIEHERSCHIKKING BIJ RTBF RADIO

Met de komst van Vivacité op 29 februari, Pure FM en Classic 21 op 1 april plus de doorstart van La Première en Musiq’3 maakt de RTBF zich op voor een totale herschikking van de FM-frequenties. Een delicate onderneming die men tussen 20 op 21 februari aanstaande wil doorvoeren zonder de uisteraars voor verrassingen te plaatsen en met de bedoeling elk station een volledige dekking te bieden. Bovendien werd een gigantische promotiecampagne gestart waarbij diverse reclamecampagnes via televisie en radio en 1,9 miljoen reclamefolders die in Brussel en in Wallonië worden verdeeld de bevolking een duidelijk beeld van het radioaanbod moeten schenken. 

ALLES DOEN OM L1 OP SATELLIET TE HOUDEN

Het provinciebestuur moet er alles aan doen om ervoor te zorgen dat L1 toch definitief wordt doorgegeven via de satelliet. Dat zegt de Vereniging Kleine Kernen Limburg, die erg teleurgesteld is over de tegenstand in Provinciale Staten om daar geld voor ter beschikking te stellen. De Vereniging Kleine Kernen noemt L1 belangrijk voor het versterken van de regionale betrokkenheid. Bovendien is L1 rampenzender. De vereniging had dan ook een meer prominente, financiële rol van de provincie verwacht. Via de satelliet kunnen 25.000 tot 30.000 Limburgers in het buitengebied naar L1 kijken als ze een schotel hebben. Momenteel loopt een proef tot eind maart. (L1)

AWBC TAMARA: BESLUIT COMMISSARIAAT IS TERUGGEDRAAID

De commerciele radiozender AWBC Radio Tamara zendt sinds medio janauri niet meer uit via de kabel. Een dispuut met het Commissariaat van de Media heeft ertoe geleid dat de licentie van AWBC Tamara was ingetrokken. Tijdens een hoorzitting van het Commissariaat op 29 januari jl. heeft het Commissariaat die beslissing teruggedraaid. Kabelmaatschappij UPC is daarvan op de hoogte gesteld door een medewerker van het Commissariaat, maar weigert vooralsnog de doorgifte van AWBC Tamara te hervatten. UPC wil eerst een officiele beschikking zien van AWBC Tamara alvorens de zender weer wordt doorgegeven op de kabel. AWBC Tamara hoopt die beschikking vrijdag te ontvangen van het Commissariaat.

NOG GEEN ZEKERHEID VOOR RADIO227 IN HET GOOI

Het is nog niet honderd procent zeker dat de commerciele radiozender Radio 227 op de kabel in het Gooi komt. Casema heeft Radio 227 medegedeeld dat er nog geen plaats op de kabel is. Nadat de programmaraad vorig jaar Radio 227 had geadviseerd, bleek dat de ruimte op de kabel toch te krap is volgens Casema. De Programmaraad zal zich dezer dagen alsnog buigen over het advies.

DE MOL VERKOOPT AANDELEN MANCHESTER

De Nederlandse mediatycoon John de Mol heeft zijn eigendomsbelang in de Engelse voetbalclub Manchester United van de hand gedaan. Een woordvoerder van zijn investeringsmaatschappij heeft dat woensdag bevestigd. De Mol bezat ruim 4 procent van de aandelen van ’s werelds rijkste voetbalclub. De aandelen zijn voor het overgrote deel overgenomen door de Ieren John Magnier en JP McManus. Dat duo, rijk geworden in de paardenrennen, kocht acht miljoen aandelen en vergrootte daarmee zijn belang in Manchester United tot 29 procent. Afgaande op de slotkoers van woensdag hebben de Ieren ongeveer 30 miljoen euro betaald voor het pakket. (ANP)

EXTRA VEILIGHEIDSMAATREGELEN ADAM CURRY

De recente aanslagen in Irak heeft het Ministerie van Defensie doen besluiten om de veiligheidsmaatregelen rond het vertrek van Adam Curry flink op te schroeven. Dat meldt RTL Boulevard. Curry vertrekt morgen naar Irak om daar een week lang zijn ochtendprogramma op Radio Veronica te presenteren tussen de Nederlandse militairen in Irak. Doordat het geweld in Irak de laatste dagen is toegenomen is extra voorzichtigheid rondom het vertrek geboden. Zo zou morgen veel pers aanwezig zijn bij het vertrek van Curry, maar dat gaat niet door. Ook de exacte route en vertrektijd worden geheimgehouden. (Sterrenbeurs)

FROUKJE VERLENGT CONTRACT BIJ RADIO538

Froukje de Both heeft vandaag haar contract bij Radio 538 met twee jaar verlengd. Sinds mei 2002 presenteert ze samen met Niels Hoogland op de vrijdagavond het programma ‘Niels en Froukje’. Froukje laat weten “zeer vereerd te zijn met het vertrouwen dat 538 uitspreekt met dit nieuwe contract”. (Sterrenbeurs)

EXTRA GELD VOOR OMROEP ZEELAND

Het dagelijks provinciebestuur wil dat de kwaliteit en de frequentie van de programma’s van Omroep Zeeland niet zakt onder het niveau van 2001. Daarom is besloten de regionale omroep dit jaar een extra subsidie te verstrekken van 576.500 euro. Aangezien de Tweede Kamer de decentralisatie van regionale omroepgelden via de provincies voorlopig heeft aangehouden, zou Omroep Zeeland in geldnood kunnen komen. Dat gebeurde twee jaar geleden ook, waardoor op de programmering moest worden bezuinigd. Daarop besloot de provincie vorig jaar tot een extra subsidie om de kwaliteit van de omroep terug te brengen op het peil van 2001. Gedeputeerde Staten stellen voor dat dit jaar opnieuw te doen. In totaal krijgt Omroep Zeeland van Rijk en provincie nu ruim 6,3 miljoen euro. (PZC)

FREQUENTIEWIJZIGINGEN IN LEI-VO, NOOTDORP, RIJSWIJK EN WASSENAAR

Vanaf 11 februari 2004 wordt het televisiepakket in de plaatsen Leidschendam, Voorburg, Nootdorp, Rijswijk en Wassenaar gewijzigd. Yorin, Nickelodeon, Discovery Channel en InfoThuis worden op andere kanalen doorgegeven. Casema voert de frequentiewijziging door om storing met het digitale tv-signaal van Digitenne te voorkomen. Yorin verhuist naar kanaal 26 (511,25 MHz); Nickelodeon naar kanaal 67+ (840,25 MHz.); Discovery Channel naar kanaal 60+ (784,25 MHz.) en InfoThuis naar kanaal 37- (596,25 MHz.).

SBS6 ONDERTITELT ALLE EK-OEFENINTERLANDS

De commerciële zender SBS6 laat de vijf komende oefenduels van het Nederlands elftal rechtstreeks ondertitelen. Het station heeft dat besloten naar aanleiding van de vele positieve reacties op een experiment tijdens de wedstrijd Nederland-Schotland (6-0). Volgens een SBS6-zegsman hoeven op deze manier de anderhalf miljoen doven en slechthorenden in Nederland niets van de wedstrijden te missen. De ondertiteling is te volgen via SBS6 Text-pagina 888. Op 18 februari zendt het station de eerste in een reeks van vijf oefenduels uit, op weg naar het EK in Portugal. Dan speelt Oranje tegen de Verenigde Staten. Op 31 maart volgt Frankrijk, op 28 april Griekenland, op 29 mei België en op 5 juni Zuid-Afrika.(ANP)

RADIOZENDER VIA DE KABEL VOOR SCHEVENINGEN

Scheveningen krijgt zeer waarschijnlijk een eigen radiostation, genaamd Radio Boulevard. Er zijn vergevorderde plannen om, via de Haagse kabel, elke werkdag van 16 tot 18 uur programma’s uit te zenden die zich met name richten op de bewoners van het voormalige vissersdorp. Het gaat hierbij om een initiatief van Cees de Jager en Cock Jol, beiden actief als gemeenteraadslid van de Politieke Partij Scheveningen (PPS). Zij hebben inmiddels, op persoonlijke titel en niet als politicus, een aanvraag voor het verkrijgen van zendtijd ingediend bij Stadsomroep Den Haag, een organisatie waaronder ook Stadsradio Den Haag, Den Haag TV en de multiculturele radio-omroep FunX vallen. Het voorstel moet nog worden goedgekeurd door het algemeen bestuur van de Stadsomroep, dat hier op 19 februari over vergadert. “Maar ik heb er wel een goed gevoel bij”, zegt Sedat Bugdaci, de manager van deze instelling.

PLANNEN VOOR BETERE BEREIKBAARHEID ‘MEDIAPARK’ GEPRESENTEERD

Het college van burgemeester en wethouders van Hilversum hoopt een einde te hebben gemaakt aan de jarenlange discussie rond de bereikbaarheid van het Media Park. Tijdens een hoorzitting ontvouwde het gemeentebestuur dinsdagavond haar plannen: Er komt een nieuwe weg door Hilversum Noord. Daarmee zijn de in de regio omstreden plannen voor een weg over of onder de hei van de baan. De bereikbaarheid van het Media Park, waar zowel de publieke omroepen als de Holland Media Groep (RTL4, RTL5 en Yorin) zijn gevestigd, zorgt al jaren voor stevige discussies en vallende colleges. De ruim 4000 werknemers van het Media Park zorgen dagelijks voor lange files die in de toekomst alleen maar erger zullen worden. Zo hoopt het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid na opening van het Omroepmuseum, volgend jaar op het Media Park, jaarlijks 150.000 bezoekers te trekken. Het afgelopen jaar leek een weg over de hei vanaf de A1 rechtstreeks naar het Media Park de beste oplossing. Dit plan bracht Hilversum echter zo ernstig in conflict met de buurgemeenten dat CDA’er Hans Hille moest worden gevraagd om als mediator met een oplossing te komen. Als alles goed gaat, kan in 2010 met de aanleg worden begonnen. (ANP/Planet Multimedia)

MTV VERBANT OBSCENE VIDEOCLIPS

De muziekzender MTV heeft obscene videoclips naar de late en vroege uurtjes verbannen. H et Amerikaanse station reageert hiermee op het schandaal rond de zangeres Janet Jackson, van wie live op televisie een borst was te zien. Een van de ‘slachtoffers’ van het nieuwe beleid is de clip van Britney Spears jongste hit Toxic. MTV laat op dit moment zes video’s alleen nog maar tussen 22.00 uur ’s avonds en 6.00 uur ’s ochtends tonen wegens een seksueel of anderszins beladen inhoud, meldde de krant Los Angeles Times. Een MTV-woordvoerster, die dinsdag de maatregelen bevestigde, ontkent dat het om zelfcensuur gaat. MTV was de producent van de muziekshow waarin Janet Jackson zich blootgaf.(ANP)

ENSCHEDE FM VERHUIST WEER VAN KABELFREQUENTIE

Voor de derde keer binnen een amper een half jaar moet Enschede FM verhuizen naar een andere frequentie op de kabel. Vanaf 24 februari aanstaande is de lokale radio te beluisteren via 104.1 Mhz. Dit heeft te maken met de nieuwe zenderindeling op het kabelnet van Essent. Volgens hoofdredacteur J. Kumeling wordt Enschede FM hierdoor opnieuw op hoge kosten gejaagd. De omroep moet nu bijvoorbeeld wéér al haar drukwerk aanpassen aan de nieuwe frequentie. ‘Nieuw briefpapier, stickers én posters. Dat gaat aardig in de papieren lopen’, zegt Kumeling. Enschede FM overweegt om hiervoor een schadevergoeding te eisen van Essent. Medio vorig jaar moest de lokale radio uitwijken naar de 105.2 Mhz, omdat de uitzendingen op de oude frequentie (87.5 MhZ) ernstig werden gestoord door de commerciële zender Radio Rebecca. Maar al heel gauw bleek dat de nieuwe frequentie weer te dicht bij die van Radio Rosita zat. Reden waarom Enschede FM verhuisde naar de 103.8 Mhz. De etherfrequentie van de lokale zender (transistor en autoradio) blijft voor Enschede ongewijzigd: 105.1 MhZ. (Tubantia)

VRT-SPORTNET IS ‘TESTCASE’

Het voorstel van Vlaams minister van Media Marino Keulen (VLD) om de reclame-inkomsten van het tijdelijke VRT-sportnet over de deelnemende zenders te verdelen, wordt ook in de reclamewereld druk besproken. “Daarmee zou het probleem van de explosief stijgende uitzendrechten op sportevenementen ontmijnd worden – voorzover de Europese Commissie dit tenminste geen kartelvorming vindt”, schrijft vakblad Pub. De oprichting van zo’n gemeenschappelijk sportnet heeft volgens het blad alleszins veelbetekenende gevolgen, zelfs al blijft het tijdelijk en eenmalig, omdat de komst van reclame op het sportnet een testcase voor reclame op de openbare omroep kan zijn. En misschien is het de nieuwe aanzet voor een echte pax media. (Villamedia)

“SHOWNIEUWS KOPIERT PAROOL”

Het SBS6 programma Shownieuws berichtte gisteravond over de salarissen van top DJ’s als Edwin Evers, Robert Jensen en Jeroen van Inkel. Zo zouden Jensen en Evers volgens Shownieuws beide 850.000 euro per jaar ontvangen van hun werkgevers. Gordon moet het bij Noordzee FM met 600.000 euro doen en Rob Stenders zal bij Yorin ‘slechts’ 300.000 a 400.000 euro gaan verdienen. Deze research is echter niet gebeurd door Shownieuws zelf maar door Hans van der Beek van het Parool. Alle bovengenoemde bedragen staan vermeld in zijn stuk ‘Ruud de Wild en de deejay-carrousel’ dat afgelopen zaterdag al verscheen in de weekendbijlage van het Parool. (Antenne2)

VAN WESTERLOO BENOEMT HOOFDDIRECTIE HMG

Fons van Westerloo, CEO van RTL/de Holland Media Groep (HMG) heeft vandaag zijn nieuwe hoofddirectie bekendgemaakt. Naast van Westerloo als CEO, wordt de hoofddirectie van HMG vanaf heden gevormd door Bert Habets (Chief Financial Officer), Ton Rozestraten (Chief Commercial Officer HMG en CEO van IP), Leo van der Goot (directeur Televisie), Arthur Weijers (directeur Radio) en Jacqueline Hekkers (directeur Corporate Services). Allen waren reeds werkzaam bij HMG. De Ondernemingsraden van HMG en IP hebben ingestemd met de nieuwe structuur van de bedrijfsleiding. De nieuwe directiestructuur is gericht op de efficiënte, strategische besturing van HMG. Fons van Westerloo over zijn nieuwe directie: “Dit enthousiaste team vertegenwoordigt voor mij de expertise, passie en winnaarsmentaliteit die HMG kenmerken. Ik verheug me erop samen met hen de slagkracht en het succes van HMG verder uit te bouwen.” (ANP)

TELEAC OVERWEEGT PEUTER-TV

Teleac/NOT overweegt peuter-tv te gaan maken en heeft adviesbureau Strip gevraag onderzoek te verrichten. Dat gebeurt op een aparte website. Teletubbies en Tweenies waren peuterprogramma’s. Het gaat nu om een Nederlands programma, met begeleidend materiaal voor kinderen, medewerkers van peuterspeelzalen en kindercentra en voor ouders. Gedacht wordt aan een kwartier op de maandag, te herhalen op de andere werkdagen. (Villamedia)

VOORSTEL CVDM: IKON, ZVK, RKK EN HV MOETEN ZENDTIJD INLEVEREN

De Boedhistische Omroep Stichting, de organisatie van Hindoe Media en de Joodse omroepstichting NIK Media moeten drie keer zoveel ruimte krijgen op de publieke radio en televisie. Dat staat in het voorstel van het Commissariaat voor de Media aldus NRC Handelsblad. Het commissariaat wil de zendtijd herschikken voor zendgemachtigde kerkgenootschappen en geestelijke stromingen. Dat zou nodig zijn om tot een “duidelijke en evenwichtige verdeling” te komen. De uitbreiding voor de drie zendgemachtigde tot 33 uur televisie per jaar per omroep gaat ten koste van de zendtijd van de protestantse kerkgenootschappen. Die hebben nu via de IKON en Zendtijd voor Kerken (ZVK) jaarlijks 130 uur televisie. Daarvan zouden ze 79 uur overhouden. Ook het RKK (Rooms Katholiek Kerkgenootschap) zou moeten inleveren: van 86 naar 79 uur. VOlgens het voorstel van het Commissariaat gaat de Humanistische Omroep terug van 40 naar 33 uur. De Nederlandse Moslim Omroep “wint” acht uur en kom op 60 uur televisie per jaar. Over de verdeling moet nog een defintief besluit wortden genomen. De meeste, zogenoemde, 39f-omroepen hebben afwijzend reageerd op het voorstel van het commissariaat.

“RTL & YORIN SHOP VAN DE BUIS?”

Rtl Shop en Yorin Shop zullen waarschijnlijk van de buis verdwijnen en vervangen worden door belspelletjes. Rede voor deze wijziging is dat er simpelweg te weinig animo voor de producten in de homeshoppingprogramma’s zijn. En daardoor zou er niet genoeg winst gedraaid worden om de productiekosten te betalen, en als dat is wel het geval was zou het winstbedrag miniem zijn. Met belspelletjes kunnen televisiezenders in ieder geval wel een beetje geld verdienen. Rtl Shop en Yorin Shop zijn beiden eigenlijk gewoon een en dezelfde, maar vanwege de programmering op twee verschillende zenders, is de naam wat aangepast. In Shop presenteren Vannessa Thuyns en Nol Roos de voorbij komende producten in filmpjes, die soms tot weken na de eerste uitzending herhaald worden. Daarmee vergaat dit homeshopping hetzelfde lot als V&D TV eerder is vergaan, dit programma van warenhuis V&D trok te weinig kijkers om hun producten te verkopen en is daarmee ook ten onder gegaan. (Mediakrant weblog)

KABELBEDRIJVEN WILLEN HDTV

De kabelbedrijven Telenet in België en UPC en Essent in Nederland hebben belangstelling om het speciale HD kanaal Euro 1080, dat uitzendt via een Astra satelliet door te geven aan hun digitale abonnees. Daarvoor zijn wel speciale HD-tuners noodzakelijk. Dat vertelde Euro 1080 marketing directeur Kris Verbeeck tijdens een presentatie van de zender in het Pioneer kantoor in Almere. “We zijn in onze plannen alleen uit gegaan van distributie per satelliet,” aldus Verbeeck, “maar verschillende kabelbedrijven hebben ons benaderd over mogelijke doorgifte van onze zender via hun netten.” Naast de netten in de Benelux betreft dit onder andere Numéricable en NOOS in Frankrijk. Euro 1080 is het speciale HD kanaal dat sinds 1 januari uitzendt via Astra. Samen met Pioneer sloot de zender een overeenkomst, omdat via de plasma schermen van de Japanse fabrikant de HD beelden het beste tot hun recht komen. “Onze schermen zijn ook geheel afgestemd op de HD weergave en daarmee toekomstzeker”, aldus Frank van Leuvenhage van Pioneer Benelux. (Broadband TV Nieuws)

STENDERS:”MET JENSEN AAN HET ROER GAAT ER VEEL VERANDEREN”

“Er gaat veel veranderen bij Yorin FM, niet alleen in muzikaal opzicht”, aldus DJ Rob Stenders vanmorgen. In zijn ochtendprogramma ‘Stenders Vroeg’ legde hij uit aan zijn luisteraars waarom hij had gekozen voor een toekomst bij Yorin FM. Hieruit blijkt dat de komst van Robert Jensen als Creative Director bij Yorin FM een belangrijke reden is geweest voor Rob Stenders om over te stappen naar Yorin FM. “Hij vertelde mij een goed verhaal over de nieuwe avondtuurlijke inborst bij Yorin FM”. “Het is niet voor niks dat er mensen als Giel Beelen, Robert Jensen en het team van Stenders Vroeg op het verlanglijstje staan, dan gaat er wel wat gebeuren, in muzikaal opzicht maar ook in andere opzichten en dan wordt de verleiding in één keer heel groot.”. Stenders maakte ook bekend dat er momenteel nog onderhandelingen plaatsvinden met een andere 3FM DJ om over te stappen naar Yorin FM. DJ Giel Beelen blijft 3FM trouw. Beelen had eerst ook gekozen voor Yorin FM maar met het vetrek van Rob Stenders bood de VARA hem het ochtendblok aan op 3FM tegen een aantrekkelijk som geld. Bij Yorin FM krijgt Rob Stenders alle vrijheid die hij nodig heeft om een goed programma neer te zetten, aldus de DJ. “Er werd niet moeilijk gedaan over het feit dat ik door wou gaan met de Freak-o-lympics bij Yorin FM en ook de muziek die ik de ochtend mag draaien is allemaal van ‘mij'”. Het laat reageren van de VARA op de onderhandelingen die Stenders voerde met YorinFM noemt hij de belangrijkste oorzaak dat het met de VARA niet meer goed gekomen is. Radiofreak maakt vandaag bekend dat Rob Stenders vanaf septembers ook op RTL FM is te horen naast zijn werkzaamheden bij Yorin FM. Stenders gaat op RTL FM het programma ‘Popdossier’ presenteren dat momenteel elke zaterdagnacht te horen is op Radio 2. Het programma ‘Popdossier’ zal er bij RTL FM hetzelfde uitzien als op Radio 2 en ook op de zelfde tijd worden uitgezonden, namelijk zaterdagnacht tussen 01:00 en 04:00 uur.

ERIK DE ZWART: “HETZE RADIO.NL TEGEN NOORDZEE FM”

Het gerucht als zou Noordzee FM mogelijk naar een andere radiofrequentie zou gaan en zusterzender Radio 10 Gold zou gaan uitzenden op de 100.7 en 100.4 FM is “klinkklare onzin”. Ook Gordon blijft gewoon bij Noordzee FM. Dat zegt Erik de Zwart, directeur van Talpa, het moederbedrijf van beide zenders. De site radio.nl deed melding van de mogelijke ruil van de twee zenders. Noordzee FM moest maar naar een kabelfrequentie en Radio 10 Gold naar de FM, omdat Noordzee niet goed genoeg beluisterd zou worden. Gordon zou dan meegaan naar Radio 10 Gold. Het bericht wekte de woede van De Zwart. “Het lijkt wel of radio.nl een hetze voert tegen Noordzee FM”, reageert De Zwart. (Sterrenbeurs)

CHELLO EN @HOME VERHOGEN SNELHEDEN KABELINTERNET

Na ADSL van KPN heeft ook kabelaanbieder Chello de snelheden van haar internetabonnementen verhoogd. UPC, eigenaar van Chello, komt tegemoet aan klachten van klanten die verhoudingsgewijs meer moeten betalen voor kabel dan ADSL-klanten. Het abonnement Entry krijgt alleen een hogere uploadsnelheid naar 128 kbps. Chello Light heeft nu een snelheid van 1024/256 (was 768/96), Classic wordt 2560/384 (was 1500/128) en Plus wordt verhoogd tot 4608/512 (was 3000/384). Entry en Light hebben wel allebei een datalimiet van 500 en 1000 megabyte. “De prijzen blijven ongewijzigd”, zo belooft Ronald van der Aart van UPC. Nieuwe klanten kunnen al direct over de hogere snelheden beschikken. Oude klanten moeten nog een paar maanden wachten. Ze worden per brief geïnformeerd. Ook kabelinternetaanbieder @Home laten weten deze snelheden aan te passen aan de markt. De verhoging van de uploadsnelheid zal in eerste instantie alleen gelden voor het duurste en snelste abonnement: @Home Breedband.

DRUK SPORTWEEKEINDE GOED BEKEKEN

De verschillende sporthoogtepunten van afgelopen weekeinde zijn afgelopen weekeinde door veel tv-kijkers gevolgd. Dat blijkt maandag uit cijfers van de stichting KijkOnderzoek. Kijkcijferrecords werden echter niet gebroken, aldus een onderzoeker van de dienst Kijk- en LuisterOnderzoek (KLO) van Publieke Omroep. Zondag keken gemiddeld 2,4 miljoen mensen naar de wereldkampioenschappen schaatsen in Hamar. Op het moment dat Renate Groenewold naar de eindoverwinning reed, hadden 2,8 miljoen Nederlanders hun toestel op Nederland 2 ingeschakeld. Zaterdag kwam het gemiddelde kijkcijfer naar het WK niet boven de 2 miljoen uit. Dat is volgens de KLO-zegsman gebruikelijk voor een eerste schaatsdag. Op zondag liet de NOS tussen het schaatsgeweld af en toe wat flarden zien van de tenniswedstrijd Nederland – Canada (Daviscup). Toen dat bijvoorbeeld rond half twee gebeurde, waren daar 2.270.000 mensen in geïnteresseerd. De uitzending van Studio Sport (19.00 uur) was zondagavond goed voor gemiddeld 3.434.000 kijkers. In die uitzending zaten ook beelden van de voetbaltopper Ajax-PSV. (Antenne2)

VRT: RECLAME OP TIJDELIJKE SPORTNET

De VRT krijgt reclame op het derde net dat de openbare omroep deze zomer tijdelijk lanceert omdat er over zoveel sport te berichten valt. Minister van Media Marino Keulen (VLD) is gewonnen voor het idee; hij wil de opbrengst eerlijk verdelen tussen VRT, VTM en VT4. Om die reden vindt mediaspecialist Carl Decaluwé (CD&V) dat de VRT de publi-spotjes niet zelf mag werven, om financiële ondoorzichtigheid te voorkomen. Overigens zouden de commerciële zenders nogal lauw reageren op het voorstel van de minister. (Villamedia)

WEEKCIJFERS: COMMERCIELE ZENDERS OP 40,3 PROCENT

De commerciële tv-zenders behaalden in week 6 opgeteld een marktaandeel van 40,3 procent. De publieke omroepen hadden gezamenlijk 37,8 procent. HMG kwam uit op 24,5 procent. RTL4 scoorde 15,7, RTL5 3,9 en Yorin 4,9 procent. SBS had met zijn drie zenders een aandeel van 15,8 procent. SBS6 scoorde 9,7, Net5 3,5 en Veronica 2,6. Best bekeken programma van de week was Studio Sport (gisteravond 19.00 uur) met onder meer Ajax-PSV (2-1). Er keken 3,4 miljoen mensen naar. Het WK Allround schaatsen, de 5 kilometer vrouwen met wereldkampioene Renate Groenewold, was goed voor 2,7 miljoen kijkers. (Adformatie)

ZENDER OMROEP BRABANT GETROFFEN DOOR BLIKSEM

De zender van Omroep Brabant in Loon op Zand is zaterdagnacht getroffen door bliksem. Hierdoor was het signaal van Omroep Brabant in de omgeving van Tilburg tot zondagmorgen niet goed te ontvangen.

NOS BRENGT HUWELIJK FRISO TOCH OP TV

NOS Actueel zal het huwelijk van Prins Friso en Mabel Wisse Smit rechtstreeks uitzenden. Dat maakte hoofdredacteur L. Andersson bekend in het AVRO-mediaprogramma Antenne 2. Andersson vindt de omstreden echtverbintenis van nationaal belang omdat de prins met zijn ja-woord uit het Koninklijk Huis stapt en zo zijn aanspraak op de troon laat vallen. De plechtigheid is zaterdag 24 april live te volgen via Nederland 2. Het huwelijk wordt te Delft voltrokken door burgemeester Van Oorschot. De kerkelijke inzegening vindt vervolgens plaats in de Oude Kerk. (ANP)

BELGIE: HET ANALOOG-DIGITALE CONFLICT

De Franstalige Audiovisuele Raad CSA heeft de Luikse intercommunale ALE-Télédis veroordeeld tot een boete van 15.000 euro omdat ze Canvas en Ketnet niet heeft doorgegeven op de kabel. ALE-Télédis verspreidt Ketnet/Canvas sinds kort digitaal, maar de VRT zendt Ketnet/Canvas analoog uit. Kijkers die geen decoder hebben, kunnen daardoor dat tweede VRT-net niet ontvangen. En ingevolge het decreet moeten de intercommunales het juiste signaal doorgeven. (Villamedia.be)

BISDOM LUIK WIL RADIOZENDER

Het bisdom Luik wil een eigen katholiek radiostation lanceren. Probleem is dat het bisdom geen geld heeft. Men is dus op zoek naar kapitaal. Zodra dat er is wordt de procedure voor de aanvraag van een zendvergunning op gang gebracht. Voor de knowhow kan men een beroep doen op de Franse katholieke radiozenders, zoals RCF. Abbé Ralph Schmeder wordt hoofdredacteur van de zender. (Villamedia)

VCK GESTART MET DOORGIFTE TV6/L1

De Vereniging Campus Kabel (het kabelnetwerk van de Universiteit van Twente) is gestart met de doorgifte van de regionale tv-zender L1TV en de Oostenrijkse commerciele tv-zender TV6. Beide zenders delen één kanaal: testkanaal 43 (647,25 MHz). Overdag en ’s avonds (6-23 uur) is L1TV te zien. Na 23 uur is de Oostenrijkse zender TV6 te zien. De zender staat vooral bekend om de erotische programma’s. Het verspreidingsgebied van de Vereniging Campus Kabel omvat de Calslaan, Campuslaan, Matenweg en Drienerbeeklaan. Alleen campusbewoners die zich bevinden op deze straten ontvangen via de VCK signaal. TV6 is ook te ontvangen via de Astra-satelliet (Astra 1 H / 19.2 O / 12.226 MHz / Transponder: 1091).

HANS KRAAY SR. PER DIRECT WEG BIJ RTL5

Hans Kraay sr. vertrekt per direct als voetbalcommentator bij RTL Sport. Hij heeft laten weten zich ,,niet meer gelukkig te voelen met de rol die hij als deskundige voor zijn rekening neemt”, zei een woordvoerder van RTL5 zaterdag. Kraay was vast panellid bij Voetbal Insite, een discussieprogramma over actuele zaken uit de voetbalwereld. Ook werkte hij mee aan het programma Engels en Duits voetbal, waarin samenvattingen van wedstrijden zijn te zien. RTL5 betreurt het dat Kraay vertrekt, maar respecteert zijn besluit, aldus de zegsman. (ANP)

NIEUWE OMROEP VOOR GEMEENTE HOF VAN TWENTE

Hofstreek is per 1 februari 2004 de enige regionale omroep binnen de Hof van Twente. De omroep heeft een bereik van ruim 35.000 luisteraars en kijkers binnen de 6 hofkernen van Hof van Twente, te weten: Bentelo, Delden, Diepenheim, Goor, Hengevelde, Markelo en in alle bijbehorende (kerk)dorpen en buurtschappen. (via FMTV)

RADIO 227 NIET IN HEEL LIMBURG OP DE KABEL

Recentelijk maakte Radio 227 op hun eigen website bekend dat men in heel Limburg op de kabel te horen zou zijn. Het zou gaan om de nog niet eerder op het kabelnet van Essent in gebruikzijnde frequentie 91,9 Mhz. De uitspraak is een beetje overmoedig daar ongeveer 100.000 kabelaars het signaal niet kunnen ontvangen daar het om particuliere of andere kabelaanbieders gaat waar men op is aangesloten. Het grootste deel van Limburg is inderdaad in handen van Essent. Een gemeente als Maastricht samen met deelgemeente Eysden zijn goed voor 65.000 kabelaansluitingen en daar zal Radio 227 dus niet te horen zijn. Ook niet in de Zuid Limburgse gemeente Brunssum (30.000 aansluitingen via CAI-Beheer Brunssum) het Midden Limburgse Nederweert (5.000 aansluitingen via UPC) en als laatste het Noord Limburgse Mook (4.500 aansluitingen via UPC). (RP)

OMROEP MAX: “LIEVER ZOETERMEER DAN HILVERSUM”

Hoewel hij naar ‘Hilversum’ zou kunnen opstomen omdat hij vijftigduizend leden heeft geworven, blijft Jan Slagter toch het liefst met zijn Omroep Max in Zoetermeer gevestigd. Dat zegt Jan Slagter vandaag in een interview met de Haagsche Courant. Het kantoor van ‘zijn’ omroep is nu gevestigd op industrieterrein Zoeterhage te Zoetermeer. Slagter bereikte deze week de magische grens van vijftigduizend leden, die nodig zijn om een zendmachtiging aan te vragen. Met Max wil hij vooral de senioren, de vijftigplussers, bedienen met programma’s die inmiddels van de buis en de radio zijn verdwenen.

HENNY HUISMAN: “PAPAUL NAAR DE LATE AVOND”

Henny Huisman meldt op zijn website dat PaPaul, het programma van Paul de Leeuw, ‘waarschijnlijk verplaatst wordt naar de late avond’. Dit vertelt Henny tussen neus en lippen door in een berichtje dat hij gevraagd is om juryvoorzitter te spelen in PaPaul’s versie van Idols; Oudols. Over de show van Paul de Leeuw zegt Huisman het volgende: “Het is zijn voorlopig laatste vroege PaPaul omdat het programma waarschijnlijk naar de late avond gaat.” (via Sterrenbeurs)

HENKJAN SMITS SIDEKICK STENDERS BIJ YORINFM

DJ Rob Stenders presenteert vanaf september het programma Stenders Vroeg op Yorin FM samen met Henkjan Smits. Dat maakte een woordvoerster van de Holland Media Groep (HMG) vrijdag bekend. Donderdag werd bekend dat Stenders de overstap maakt van de Vara naar Yorin FM waar hij onder dezelfde naam elke werkdag van zes tot tien uur ’s ochtends een radioprogramma gaat maken. Giel Beelen vult op 3FM zijn plek op. Van het team dat op 3FM het programma Stenders Vroeg maakt, blijft alleen medepresentator Fred Siebelink achter. Smits, de juryvoorzitter van het televisieprogramma Idols, neemt zijn plaats bij Yorin FM straks in. Fred Siebelink heeft laten weten niets te zien in een commercieel avontuur. Tegenover BN De Stem zei Fred Siebelink “Rob kiest voor het grote geld. Ik niet. Ik heb bij Veronica gewerkt en gezien wat commerciële radio met je doet. Wat ik ga doen, weet ik nog niet.” Het contract van Fred Siebelink loopt net als dat van Rob Stenders eind augustus af. Naast het programma Stenders Vroeg neemt Rob Stenders ook de Freak-O-Lympics mee naar Yorin FM. Dit zei de DJ vanmorgen in zijn radioprogramma. Stenders maakt al geruime tijd het programma de Freak-O-Lympics op 3FM. Dit programma, wat op zaterdagnacht te horen is, is het freakprogramma van Stenders waarin hij muziek draait die normaal niet op 3FM te horen is. Yorin verloor het afgelopen jaar veel luisteraars door het vertrek van dj Robert Jensen die daar een ochtendshow presenteerde. De HMG is dan ook uitermate tevreden met de komst van Stenders naar Yorin FM, dat hoopt op een aanzienlijke verbetering van het marktaandeel. Het station wil Jensen terughalen. ,,Wij proberen dit station weer op de rails te krijgen”, aldus de woordvoerster. ,,Daarom proberen we ook een contract met Robert Jensen te sluiten. Voor een succesvol radiostation heb je grote namen nodig. Vooral voor de ochtend en de middaguren.” (o.a. ANP/Radiofreak/Antenne2)

VLAANDEREN: PLANNEN VOOR PERMANENTE SPORTZENDER

In het Vlaams parlement bestaat er eensgezindheid om te onderzoeken of het tijdelijke VRT-sportnet samen met commerciële omroepen uitgebreid kan worden tot permanente sportzender. Mediaminister Marino Keulen brengt VRT, VTM en VT4 samen om de voorwaarden vooor het gezamenlijke project te bekijken. In december werd beslist dat de VRT een derde (sport)net mag lanceren. Het gaat om een tijdelijke ontkoppeling van Canvas/Ketnet om het sportaanbod in de zomer van 2004 op te vangen. Volgens de commerciële zenders is het extra net onwettelijk. “Het is de bedoeling om een groot sportaanbod gratis op de Vlaamse tv te houden, in plaats van het achter een decoder te laten verdwijnen”, zegt minister van Media Marino Keulen bij de plannen voor het permanente sportnet. CD&V-mediaspecialist Carl Decaluwé wil het nieuwe station uitbaten naar Nederlands model, waar de reclame-inkomsten verdeeld worden onder de verschillende omroepen. De VRT houdt het voorlopig bij de uitbouw van het tijdelijke sportnet, dat van 31 mei tot 3 september loopt. “Verder denken we niet”, luidt het. (VRT)

TOCH TOEKOMST VOOR ‘PAPAUL’

VARA heeft de intentie om PaPaul, de realitysoap-parodie van Paul de Leeuw, in het nieuwe seizoen te continueren. Dat meldt Spits vandaag. Eerder was er sprake van dat het programma in maart voorgoed van de televisie zou verdwijnen. VARA-programmadirecteur Jeroen Soer: “Er is de laatste tijd veel gespeculeerd over het stoppen van PaPaul, maar die speculaties missen iedere grond. Wij hebben zeker de bedoeling om met PaPaul door te gaan.” (Sterrenbeurs)

‘KINDERSOAP’ MET DIEREN OP NICKELODEON

Op kinderzender Nickelodeon is vanaf 7 april een eigen soapserie te zien. ‘Zoo Soap’ richt zich specifiek op kinderen tussen 8 en 16 jaar. Producent is het bedrijf NL Film van Johan Nijenhuis. De serie speelt zich af in een dierentuin, waar acht jongeren wonen en een opleiding volgen tot dierenverzorger. Rode draad van de serie zijn hun onderlinge relaties, de verhouding tot hun ouders en het contact met de dieren. Nickelodeon heeft 125 afleveringen besteld. De serie wordt opgenomen in Ouwehands Dierenpark in Rhenen. (Essent)

‘CANDLELIGHT’ EENMALIG OP RADIO10 GOLD

Jan van Veen zal volgende week zaterdag, 14 februari, zijn legendarische radioprogramma ‘Candlelight’ exclusief bij Radio 10 Gold presenteren tussen 22.00 en 24.00 uur. De geschiedenis van het programma ‘Candlelight’ begon in 1967 en eindigde precies een jaar geleden. Jan van Veen heeft zich bereid getoond om zijn programma met romantische gedichten en de daarbij behorende easy-listening muziek eenmalig op Radio 10 Gold te verzorgen. Valentijnsdag is daar natuurlijk een mooie dag voor. Radio 10 Gold zorgt met deze speciale uitzending voor een passend einde van deze romantische dag. Al meer dan 35 jaar is ‘Candlelight’ één van de meest herkenbare radioprogramma’s op de Nederlandse radio. Vele generaties zaten aan de radio gekluisterd terwijl ze wegdroomden bij de, door medeluisteraars ingestuurde, gedichten. De liefde is altijd een belangrijke inspiratiebron geweest voor de schrijvers. De gedichten zijn in al die jaren in maar liefst 20 verschillende bundels uitgebracht. (Persbericht Talpa)

OUD-HOOFDREDACTEUR ALGEMEEN DAGBLAD OVERLEDEN

Voormalig hoofdredacteur van het Algemeen Dagblad Karel Giel is in zijn woonplaats Odijk overleden. De krant heeft dat vrijdag bekendgemaakt. Giel, die 69 jaar werd, had van 1975 tot het najaar 1980 de leiding over de redactie van het ochtendblad, samen met Ron Abram. Hij kwam in 1954 als verslaggever in dienst van de krant. (Antenne2)

ZENDERCONVENANT AM-ZENDERS LOPIK – QUALITY RADIO BUITENSPEL

Nozema, de gemeenten IJsselstein, Lopik en Montfoort, de provincie Utrecht en het ministerie van Economische Zaken gaan op 11 februari een convenant ondertekenen over de zendmastenproblematiek. Dit is het vervolg op de intentieverklaring die op 14 januari getekend was. Het convenant bevat onder andere de afspraken om het uitgezonden vermogen van de middengolfradiozenders te verlagen van 240 kWatt naar 100 kWatt voor de reguliere uitzendingen plus 40 kWatt reserve. De noordelijke zendmast wordt afgebroken en de AM-frequenties 1395 kHz en 1008 kHz zullen niet meer vanuit Lopik worden uitgezonden. De kosten worden gedragen door IJsselstein en Nozema. Dit is een tegenvaller voor Quality Radio die de 1395 AM beheert. Bij de intentieverklaring waren ze al niet mee genomen maar er zou nog een gesprek volgen. Wat er nu met die zender zal gaan gebeuren is nog niet duidelijk. Waarschijnlijk blijft de 1395 AM in de Trintelhaven. En wat er zal gebeuren met de 1008 AM is ook niet duidelijk, deze zender is al eens getest vanuit Flevoland. (via Radiofreak)

ROB STENDERS NAAR YORIN FM

Radiopresentator Rob Stenders verlaat Radio 3FM (VARA).In september gaat hij voor Yorin FM de ochtendshow presenteren. Giel Beelen,die nu nog een avondshow voor NPS maakt op Radio 3FM, is de opvolger van Stenders in de ochtend. Beelen maakt daarmee een overstap naar de VARA. Het contract van Rob Stenders met de VARA loopt nog tot en met augustus.Tot die tijd blijft hij Stenders Vroeg en de Freak-O-Lympics presenteren. Medepresentator Fred Siebelink verhuist niet mee naar Yorin FM,Margreet van Gils wel. De VARA zegt in een reactie teleurgesteld te zijn. “Het mag duidelijk zijn dat we het jammer vinden dat Rob de VARA verlaat. Maar hij heeft blijkbaar op voor hem belangrijke gronden een keuze gemaakt. Gelukkig kunnen we hem op niveau vervangen door Giel Beelen,” aldus programmadirecteur Jeroen Soer. Bij de HMG zijn ze blij met het binnenhalen van Stenders. Directeur radio, Arthur Weijers: “Wij zijn waanzinnig enthousiast over de komst van Stenders. We halen hiermee een gevestigde naam binnen die zijn talent ruimschoots heeft bewezen en een meer dan waardevolle toevoeging is aan het gedreven team van Yorin FM. Hij zal zich hier zeker thuis voelen.”Rob Stenders zelf over zijn overstap: “Je moet jezelf af en toe vernieuwen en daar hoort ook een nieuwe omgeving bij, hoe vertrouwd de oude omgeving ook is. Die nieuwe omgeving wordt Yorin FM, super! Dat gaat helemaal goed komen.” (o.a. ANP/Antenne2/NOStt)

NIEUWE FUSIEBESPREKINGEN AT5 EN RTVNH

Albert Moens (Groen Links, gedeputeerde staten Noord-Holland), Hannah Belliot (PvdA, wethouder Amsterdam), Jos van Kemenade (PvdA, in zijn rol als Raad van Toezicht RTVNH), Erik van Zwam (hoofdredacteur/directeur AT 5) en Robert Zaal (directeur RTVNH) zijn betrokken bij nieuwe fusiebesprekingen tussen AT 5 en RTVNH. Dit maakte Roel van den Ende (programmaleider/hoofd P & O AT 5) afgelopen avond bekend tijdens een vergadering van de Algemene Programmaraad (APR) te Amsterdam alwaar Van den Ende AT 5 kwam presenteren tijdens een presentatie-avond voor tv-zenders die op de kabel wensen uit te zenden in Amsterdam e.o. Volgens Van den Ende zijn de gesprekken al langer gaande en is het de bedoeling dat er uiteindelijk vier edities van TVNH komen: een voor het Gooi, een voor Kennemerland, een voor de kop van Noord-Holland (Noord-Holland Noord) en een voor ‘Groot-Amsterdam’ (Amsterdam en omgeving). De Raad van Commissarissen van AT 5 en de Raad van Toezicht van RTVNH zijn intensief betrokken bij de besprekingen. Volgens Van den Ende is er geen deadline afgesproken, maar lopen de gesprekken al geruime tijd. 

“VARA WIL BEST OPGEHEVEN WORDEN”

De VARA is eventueel bereid om op termijn samen te gaan met de andere omroepen op Nederland 3 om zo te komen tot één cultureel-progressieve omroeporganisatie. Dat zegt VARA-voorzitter V. Keur donderdagavond in Zembla (Ned. 3, 21.10 uur). In dat documentaire-programma praten omroepbestuurders en -medewerkers over de toekomst van de omroep. H. Bruins Slot, voorzitter van de raad van bestuur Publieke Omroep (PO), vindt dat het huidige aantal van twintig omroepen kan worden gehalveerd. Al eerder gaf hij aan dat omroepen steeds minder verantwoordelijkheden moeten overhevelen naar netdirecties. (Antenne2)

COLORFUL RADIO DEFINTIEF IN PUBLIEK HANDEN

Het kabelstation Colorful Radio van de Nederlandse Radio Groep (NRG) gaat definitief door als neventaak van de Publieke Omroep. De overdracht van de activiteiten heeft vandaag (donderdag 5 februari) plaatsgevonden. Het programma van Colorful Radio komt nu vanuit de eindregie radio van de Publieke Omroep. Colorful Radio wordt voortgezet met muziek die van oorsprong veel te horen was op deze zender en die bij de Publieke Omroep slechts mondjesmaat te horen is, zoals R&B en hiphop. Colorful Radio richt zich op migranten. Met de overname van de contracten rekent de Publieke Omroep vanaf de start op een landelijk bereik. Colorful Radio is in 6,2 miljoen huishoudens in bijna geheel Nederland te ontvangen. De juridische structuur van de nieuwe publieke radiozender is vergelijkbaar met die van De Concertzender. Voor het beheer is een stichting opgericht, waarbinnen een zenderredactie belast wordt met de programmering. Ook wordt een zendercoördinator benoemd. (Antenne2)

STEGEMAN: “OVERNAME COLORFUL NIET IN STRIJD MET DE MEDIAWET”

Willem Stegeman, directeur van radiostation FunX en “concurrent” van Colorful Radio, denkt dat de VCR geen zaak heeft. “Het is niet zo dat de publieke omroep Colorful Radio overneemt, maar het gaat om de kabeldekking die opgekocht is. Volgens mij is dat niet in strijd met de Mediawet. Deze zaak is eerder een reden voor politieke verontwaardiging. Want het is de vraag wat de belastingbetaler er van vindt dat twee verschillende stations bij de publieke omroep hetzelfde doen.” Dat andere station is het eigen FunX, dat zich richt op dezelfde doelgroep als Colorful Radio. FunX is zelf ook in onderhandeling met de NOS. “We zijn in gesprek over de mogelijkheden om via hen door te starten. Wat ik er van vind dat Colorful Radio nu opgekocht is? Als ik de NOS was geweest had ik hetzelfde gedaan. Ik ben er niet voor en er niet tegen. Wij gaan gewoon door met wat we aan het doen zijn met FunX” (VPRO)

WAARSCHIJNLIJK GEEN LEVENSLIEDZENDER IN GELDERLAND

Waarschijnlijk zal er geen radiozender gaan komen in Gelderland voor het Nederlanstallige levenslied, dit meld RTV Gelderland. Dit komt omdat de PvdA en het CDA in de Provinciale Staten hun steun hebben ingetrokken. De twee politiekpartijen vinden bij nader inzien dat het geen overheidstaak is om geld beschikbaar te stellen voor dit soort iniatieven. In november 2003 stemmende beide partijen nog voor de komst van de zender. (Radiofreak)

SANDER DE HEER NIEUWE PRESENTATOR OP RADIO2 VOOR BNN

Sander de Heer zal vanaf 5 maart de nieuwe presentator zijn van ‘Alle 40 Goed’! Dit programma wordt iedere vrijdagavond tussen 20.00 uur en 22.00 uur op Radio 2 uitgezonden. Hierin een selectie van platen met de beste muziek uit de Jaren 80. Jeroen Kijk in de Vegte is op 27 februari voor het laatst te horen in ‘Alle 40 Goed’! Sander de Heer was een paar jaar de producer van het 3FM-programma ‘Ruudewild.nl’. Op dit moment presenteert hij ook op zondagochtend ‘De Heer zij met U’ op de nationale popzender. Jeroen Kijk in de Vegte verlaat BNN om per maart voor SBS te gaan werken op het Veronica televisiekanaal. Ook in de toekomst presenteren op Radio Veronica (de gouwe-ouwe zender van Sky Radio) wordt thans besproken. (Antenne2)

GOUDEN GIDS ZONDER ABONNEES VAN ESSENT

Het eerste telefoonboek van de Gouden Gids mist de nummers van enkele duizenden Twentenaren: zij bellen via ‘Twinner’ van Essent. Het telefoonboek is net verschenen. Het is de eerste Gouden Gids met daarin ook particuliere nummers. Bij Essent kwamen sindsdien klachten binnen van mensen die er niet in stonden. Volgens een woordvoerder van de Gouden Gids kwamen de gegevens te laat. Op de internetversie staan de Twinnernummers vanaf volgende maand wel. Voor het boek is het nu een jaartje wachten. ‘Om aan de gegevens te komen, moeten we met elke telefoonaanbieder apart onderhandelen. Met Essent hadden we pas in december een akkoord; toen begon de verspreiding al. Het was geen kwestie van vergeten’, aldus de GG-woordvoerder. (Tubantia)

RTV OOST MOET 10.000 FOLDERS TERUGHALEN

RTV Oost moet 10.000 folders terughalen, omdat de kabelfrequentie voor Radio Oost gaat veranderen. De folders liggen onder meer bij de vijftien grote postkantoren in Overijssel. Op de folders staat de kabelfrequentie 88.4 voor Twente, maar dat verandert eind februari in 95.9. RTV Oost zegt dat kabelmaatschappij Essent dat niet op tijd heeft doorgegeven. Het is nog niet bekend of RTV Oost de schade op Essent gaat verhalen.

‘DE TAARTEN VAN ABEL’ GENOMINEERD VOOR GOUDEN ROOS’

De Taarten van Abel, de VPRO-jeugdserie van producent Kleine Storm van Machteld van Gelder, is genomineerd voor de belangrijke internationale tv-prijs de Gouden Roos. Dat heeft een woordvoerster van Van Gelder meegedeeld. Het 44e Gouden Roos Festival heeft plaats van 13 tot 18 april, deze keer in Luzern in plaats van Montreux. Zaterdag 17 april worden de winnaars bekendgemaakt. De Taarten van Abel is genomineerd voor een Gouden Roos in de categorie variety. Het was de enige Nederlandse inzending in deze categorie. Een jeugdprogramma zou volgens de woordvoerster maar zelden een nominatie krijgen in deze zo brede categorie. De nieuwe serie De Taarten van Abel is elke zondag omstreeks 10.00 uur te zien bij VPRO’s Villa Achterwerk. (Antenne2)

BBC KNIPT IN EEN SATIRE OVER BLAIR

De BBC heeft geknipt in een komische radiomontage waarin premier Tony Blair wordt voorgesteld als leugenaar. De BBC heeft enkele regels weggelaten uit “Absolute power”, een satirische reeks. Daarin zegt een personage, een communicatiedeskundige, dat hij “de premier niets kon leren op het vlak van bedrog, manipulatie en leugens, behalve de zaken correct aan te pakken”. De satire gaat donderdag in première. “Maar met het rapport-Hutton vers in het geheugen lijken sommige passages wat ongepast. Er is een klein aantal wijzigingen aangebracht”, zegt de BBC. (VRT)

XFM OPTIMALISEERT ZENDER TILBURG, LIVESTREAM ON AIR

De regionale commerciele radiozender XFM heeft haar steunzender in Tilburg geoptimaliseerd. De laatste maanden was XFM Tilburg alleen maar goed te ontvangen in de stad Tilburg. Daar buiten kon was XFM niet meer te ontvangen omdat Radio M er tussen zat. De antenne is gedraaid en XFM is naar het westen tot Breda te ontvangen. Naar het oosten is XFM nog te ontvangen tot Vught. De komende maanden worden de frequenties 94.1 van Den Bosch en 90.1 van Vught ook uitgebreid. Hierdoor kunnen mensen uit Boxtel XFM ook goed ontvangen. Inmiddels is de livestream van XFM ook on air: http://stream.xfm.nl:5102/listen.pls (WinAMP/64kbps mono)

RADIO CONTINU START ETHERUITZENDINGEN BEGIN MAART

De regionale commerciele radiozender Continu FM wil begin maart starten met haar etheruitzendingen. Dit bericht FMTV. Eerst zal er een nieuwe mast t.b.v. de straalverbinding wordt geplaatst bij de studio in Tweede Exloërmond.

POPZENDERS STAAN STIL BIJ OVERLIJDEN VAN GUUSJE WOESTHOFF-NEDERHORST

Kane-zanger Dinand Woesthoff heeft een liedje geschreven voor zijn overleden vrouw, actrice Guusje Woesthoff-Nederhorst. De plaat heet ‘Dreamer’ en heeft als ondertitel ‘Gussies song’. Het nummer werd woensdag om 12.00 uur op alle popzenders gedraaid. Woensdag is de dag dat Nederhorst 35 jaar zou zijn geworden. De actrice overleed afgelopen donderdag aan de gevolgen van kanker. Het liedje is een dag later door Dinand opgenomen. De opbrengst van ‘Dreamer’ gaat naar het Koningin Wilhelmina Fonds. Volgende week ligt de single in de winkels, zo meldde een woordvoerder van platenmaatschappij BMG woensdag. (ANP)

KIJKCIJFER-FREAKS NU OOK PER SMS BEDIEND

Kijkcijfer-fanaten hoeven niet meer op internet te surfen op zoek naar behaalde kijkcijfers. De Stichting KijkOnderzoek meldde woensdag namelijk dat deze gegevens voortaan ook per sms beschikbaar komen. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via www.kijkonderzoek.nl en dan aangeven wat voor informatie ze precies willen. Zo kan men bijvoorbeeld kiezen voor de animo voor een bepaald programma of het zenderaandeel in een bepaald tijdvak. Lees verder

ETHERPIRAAT ‘TUKKERTEAM’ GAAT MOBIEL UITZENDEN

De dwangsom van de gemeente Tubbergen ligt op tafel. De boodschap aan etherpiraat Tukkerteam is zo helder als glas. Na 15 maart mag er niet meer worden uitgezonden vanaf de huidige plek in het weiland aan de Walboersweg. ‘Want’, aldus de gemeente, ‘betrokkenen hebben geen bouwvergunning.’ De Harbrinkhoekse etherpiraat pareert met een onorthodox plan: Tukkerteam gaat straks mobiel uitzenden. De 45 meter hoge zendmast verhuist van het weiland naar de platte wagen, achter de tractor. Het probleem met de gemeente mag dan uit de wereld zijn, het laat onverlet dat de controledienst Agentschap Telecom de jacht op etherpiraten onverminderd voortzet. Johan Busscher, vader van een van de etherpiraten: ‘Dat weten de jongens ook. Ze lopen altijd het risico gepakt te worden en uit de lucht te worden gehaald. Dat is het kat en muisspel met de controledienst, maar dat staat los van de bouwvergunning.’ De gemeente Tubbergen zegt nog niet op de hoogte te zijn van de onorthodoxe plannen en wil daarom nog niet reageren. (Tubantia)

ADAM CURRY DEFINTIEF NAAR IRAK

Adam Curry en Radio Veronica hebben eindelijk overeenstemming bereikt met defensie. Het lijkt er dus op dat Adam’s plannen om een uitzending te verzorgen vanaf de Nederlandse legerbasis in Irak werkelijkheid gaan worden. Dit meldt RTL Boulevard. Het is nog onduidelijk wanneer Curry precies naar de Nederlandse troepen in Irak afreist. Ook is het nog niet bekend of het om één uitzending gaat of meerdere. Adam Curry zei eerder op zijn weblog het volgende: “Plan is eigenlijk heel simpel. Een leuke show voor de man- (en vrouw-) schappen maken, en elke dag een live-uitzending vanuit de basis. (…) Hopelijk kunnen we onze troepen hiermee overtuigen dat hun land achter ze staat.” (Sterrenbeurs)

UITGEVER PCM MOET NOG DIT KWARTAAL WORDEN VERKOCHT

De verkoop van een meerderheidsbelang in uitgever PCM moet nog in het eerste kwartaal van dit jaar zijn afgerond. Deze week worden uit de ongeveer twaalf geïnteresseerden ,,drie tot vijf” partijen geselecteerd. Daarmee wordt verder gesproken over de overname. Dat heeft de uitgever van onder meer de landelijke kranten NRC Handelsblad, de Volkskrant, Algemeen Dagblad en Trouw dinsdag laten weten. PCM Uitgevers doet geen mededelingen over de gegadigden die een bod hebben uitgebracht. Volgens diverse media, waaronder de kranten van PCM, zou het om buitenlandse uitgevers en financiële partijen gaan. Een van de bieders is De Persgroep uit België. Deze kocht al eerder al een belang in de voormalige PCM-krant Het Parool.De uitgeverij staat te koop omdat ING, Aegon en NIB van hun aandelen af willen. Zij hebben gezamenlijk een belang van 35 procent. Verder wil de Stichting Democratie en Media, de vroegere Stichting Het Parool, een deel kwijt van haar belang van 57,4 procent. Directeur J. Houwert van de uitgever van regionale kranten Wegener noemt het opmerkelijk dat er geen enkele Nederlandse partij bij de bieders zit. ,,Het lijkt erop dat het merendeel van de landelijke dagbladen kennelijk geruisloos overgaat in buitenlandse handen”, aldus Houwert. (ANP/Antenne2)

NOS KOMT MET NIEUWE WEBSITES

Nos RTV start een nieuwe site, waarvan het hart bestaat uit een nieuws- en een sportdeel. Op deze sites komen tekst, beeld en geluid samen in de vorm van het actuele (sport)nieuws en achtergronden(dossiers). Naast deze nieuws- en sportsite komt de Nos ook met drie nieuwe programma-sites van respectievelijk Studio Sport, Nos Actueel en Met het Oog op Morgen. De Nos wil radio, televisie en internet steeds meer te integreren in één nieuwe multimediale nieuws- en sportorganisatie. (Adformatie)

EC: ONDERZOEK MISBRUIK OMROEPBIJDRAGE

De Europese Commissie gaat onderzoeken of acht publieke omroepen de omroepbijdrage oneigenlijk hebben gebruikt. Brussel heeft aanwijzingen dat de omroepen een deel van het publieke geld voor commerciële doeleinden hebben aangewend. Het onderzoek wordt morgen officieel aangekondigd. Als de omroepbijdrage deels commercieel wordt besteed,is er volgens de EU sprake van oneerlijke concurrentie met het bedrijfsleven.In Denemarken loopt al een soortgelijk onderzoek. Al eerder stelde de Commissie eenzelfde onderzoek in bij omroepen in Portugal, Italië,Spanje en Frankrijk. (NOStt)

SEAGULL BRENGT TOERISTENRADIO IN ZOMERMAANDEN

De commerciele radiozender Radio Seagull wil vanaf april starten met haar etheruitzendingen via de AM-frequentie 1602 kHz. Dit blijkt uit een interview met Seagull-medewerker Brouwer in VPRO’s 3 Voor 12-Magazine. Uit dit interview blijkt ook dat Radio Seagull in de zomermaanden (1 mei tot 1 oktober) via de AM-frequentie het Nederlandstalige toeristenprogramma ‘Radio Waddenzee’ gaat uitzenden. Dit programma richt zich op de Friese watersporters. Radio Waddenzee wordt uitgezonden via Radio Seagull om de kosten voor electriciteit en zenderbeheer terug te verdienen. Brouwer: “We zijn idealisten, maar we zijn ook niet gek. Zo verdienen we de kosten terug.” Radio Seagull wacht momenteel nog op toestemming van het Agentschap Telecom om de zender te mogen verplaatsen van Leeuwarden naar Harlingen, zodat ook de toeristisch interessante Waddeneilanden bereikt kunnen worden. “Het is net of je dikke stroop in een trechter bij min tien giet,” verzucht Brouwer over de vertraging, maar hij hoopt in april alles zo ver klaar te hebben dat de zender met proefuitzendingen kan beginnen.

QUALITY RADIO HEEFT PLANNEN VOOR TWEE AM-RADIOZENDERS

Ruud Poeze van Quality Radio BV laat via VPRO’s 3 Voor 12 weten dat hij momenteel hard bezig is om nog een tweede AM-frequentie te verhuren aan een radiostation. Momenteel heeft Quality Radio BV de AM-frequentie 1395 AM verhuurd aan Radio 10 Gold van Talpa Radio. Met de opbrengst van de verhuur van de twee AM-frequenties wil Quality Radio BV zelf twee AM-radiozenders in de luchtbrengen: een Nederlandstalige radiozender en een zender met de zogenaamde ‘jammin’ oldies’ (Motown met andere oude hits). Quality Radio moet wel haast maken met haar radioplannen want officieel moeten de AM-zenders per 1 juni operationeel zijn anders vervallen ze aan de overheid, aldus bevestigt een woordvoerder van Agentschap Telecom tegenover VPRO’s 3 voor 12.

EYEWORKS RICHT ZICH OP INTERACTIEVE TV

Eyeworks, het tv-productiebedrijf van Reinout Oerlemans, Antenna en Advance zijn per 1 februari het televisiebedrijf AdvanceTV gestart. AdvanceTV wil nieuwe producties ontwikkelen en daarnaast de interactieve televisie formats van Advance produceren. René Oosterman en Patrick van Mierlo van Antenna zullen vanaf 1 februari 2004 de dagelijkse leiding voor hun rekening nemen en zal Antenna doorgaan onder de naam AdvanceTV. Oosterman en Van Mierlo werkten allebei onder meer voor RTL 4 en René Stokvis Producties. In september 2003 richtten zij het televisieproductiebedrijf Antenna op, waarin het succesvolle bedrijf Eyeworks van Reinout Oerlemans een belang heeft. Advance is sinds 1996 gespecialiseerd in de productie van interactieve formats die gebaseerd zijn op de gecombineerde inzet van televisie en interactieve media. Het bedrijf ontwikkelde succesvolle formules als Je Echte Leeftijd, Planet Race en 100% Ondernemer. (Sterrenbeurs)

KORT GEDING VCR TEGEN PUBLIEKE OMROEP

De Nederlandse Vereniging van Commerciële Radio (VCR) heeft een kort geding tegen de NOS en de NPS aangespannen in verband met de overname van het commerciële radiostation Colorful Radio. Volgens de VCR gaat het de NOS niet gaat om het programma van Colorful Radio, maar om de kabelfrequenties van de zender (nu nog eigendom van NRG). De NOS wil een nieuwe 24-uursmuziekzender voor jongeren starten, waarbij de NPS eerst verantwoordelijke is voor de dagelijkse invulling. De commerciële partijen vinden dat het in strijd is met de strikte scheiding in de Mediawet tussen de publieke en commerciële omroep. Verder vinden ze het onaanvaardbaar dat de publieke omroep die met overheidsgeld wordt gefinancierd zich op commercieel terrein begeeft. ‘De publieke omroep verschaft zich hierdoor een oneerlijke voorsprong ten opzichte van de commerciële omroepen, die zich op dezelfde doelgroep van luisteraars en adverteerders richten’, aldus de VCR. ‘Bovendien zijn de vergunningaanvragen van Colorful Radio in het kader van de etherfrequentieverdeling vorig jaar door de overheid beoordeeld op commerciële levensvatbaarheid en kwaliteit van het programma- aanbod, en op beide punten afgewezen. (Adformatie)

WIJZIGINGEN IN RADIOPAKKET DEN HAAG

Naar aanleiding van het radioadvies van de Haagse Programmaraad (HPR) worden op 4 februari a.s. verschillende radiofrequenties gewijzigd in de gemeente Den Haag. Colorful Radio en Ujala Radio zullen aan het radiopakket worden toegevoegd. WDR 4 en Radio 192 zullen uit het radiopakket verdwijnen en Radio Veronica verhuist naar een andere frequentie. Colorful Radio zal vanaf 4 februari te beluisteren zijn op de huidige frequentie van WDR 4 (MHz 102,0 MHz). WDR 4 komt hiermee te vervallen. Ujala Radio wordt op dezelfde datum toegevoegd en in kanaaldeling doorgegeven bij de 2e Kamerlijn op frequentie 87,6 MHz. Radio Veronica verhuist hierdoor naar de huidige frequentie van Radio 192 (94,9 MHz). Radio 192 verdwijnt hierdoor uit het pakket.

WIJZIGINGEN IN RADIOPAKKET ZOETERMEER – FUNX NOG NIET TOEGEVOEGD

Op 4 februari a.s. worden twee radiozenders toegevoegd aan het radiopakket van de gemeente Zoetermeer. Radio192 wordt toegevoegd op 107,9 MHz en YAM FM wordt toegevoegd op 95,9 MHz. De jongerenzender FunX wordt nog niet toegevoegd door kabelexploitant Casema. FunX was wel geadviseerd door de Zoetermeerse Programmaraad. Volgens Casema mag de zender FunX volgens de huidige wetgeving niet buiten de vier grote steden worden verspreid. De Tweede Kamer is inmiddels al akkoord gegaan met een wijziging in deze wet zodat verspreiding buiten het verzorgingsgebied van FunX wel mogelijk wordt. De Eerste Kamer moet haar handtekening nog zetten voor deze wetswijziging. Kabelexploitant Multikabel heeft echter nu al de lokale zender AT5 via haar netwerk in een groot deel van Noord-Holland op de kabel geplaatst.

WIJZIGINGEN IN RADIOPAKKET LEI-VO, RIJSWIJK, NOOTDORP EN WASSENAAR

Op 4 februari a.s. worden een aantal radiozenders gewijzigd in het radiopakket van de gemeenten Leidschendam-Voorburg, Nootdorp, Rijswijk en Wassenaar. Zo wordt ID&T Radio toegevoegd op 94,1 MHz en City FM op 100,4 MHz. Hierdoor verdwijnen VRT Radio 2 en BBC Radio 2. Radio Veronica, Radio 192 en VRT Radio Klara gaan verhuizen. Radio Veronica verhuist naar 94,9 MHz, Radio 192 naar 99,8 MHz en VRT Radio Klara verhuist naar 91,9 MHz.

OMROEP MAX HAALT 50.000 LEDEN

De omroepvereniging Max is de grens gepasseerd van 50.000 betalende leden. Dat heeft voorzitter Slagter voor de AVRO-radio gezegd. Daarmee kan Max per september 2005 zendtijd krijgen. Ook De Nieuwe Omroep maakt kans volgend jaar van start te gaan.Zij heeft 47.561 leden.Dat moeten er op 1 maart 50.000 zijn. Daarmee krijgen omroepen recht op 100 uur tv- en 550 uur radiozendtijd. Max richt zich op “actieve 50-plussers” die vinden dat de omroepen de oren te veel naar jongeren laten hangen. De Nieuwe Omroep van Aad van den Heuvel is voor “nieuwsgierige wereldburgers die de wereld willen verbeteren Chiel Montagne (Montagne Omroep Nederland) zou inmiddels 25.000 fans aan zich hebben weten te binden.De beide dierenomroepen DieNaMo en Nútopia claimen allebei zo’n 10.000 leden te hebben.Kinderomroep Kter blijft steken op 150 leden. (NOStt)

BBC-DIRECTEUR HAALT UIT NAAR REGERING

De donderdag afgetreden algemeen directeur van de Britse omroep BBC,Greg Dyke, stelt zondag strijdbaar in de Sunday Times dat de regering herhaaldelijk berichten over de oorlog in Irak heeft ontkend die later waar bleken. De regering levert volgens hem oneerlijke kritiek op de BBC ten aanzien van de berichtgeving over de oorlog in Irak.Hij heeft een brief aan premier Blair van tien maanden geleden in The Sunday Times gepubliceerd waarin hij klachten van de eerste minister weerlegde. Downing Street heeft geen commentaar op de zondag gepubliceerde “vertrouwelijke briefwisseling”. (NOStt)

“KUNSTWERELD BOOS OVER ONTSLAGEN RTV RIJNMOND”

Directeuren van kunstinstellingen in Rotterdam zijn in actie gekomen tegen de ontslagen bij RTV Rijnmond. Volgens de directeuren worden vooral de culturele programma’s getroffen. Onder de initiatiefnemers zijn Wim Pijbes van de Kunsthal, Simon Field van het Filmfestival Rotterdam en de nieuwe directeur van Boijmans van Beuningen, Sjarel Ex. Bij RTV Rijnmond zijn afgelopen week 29 medewerkers ontslagen. Volgens de directie van RTV Rijnmond is er geen sprake van dat cultuur verdwijnt bij de zender. Er sneuvelt weliswaar een dagelijks radio-programma, maar in de plaats daarvan zullen culturele onderwerpen over alle uitzendingen worden verspreid. De directie wijst er ook op dat de omroep zich aan de mediawet zal houden, die voorschrijft dat aandacht moet worden besteed aan kunst en cultuur. 

PIONEER REALITY-TV OVERLEDEN

Één van de pioniers van de reality-televisie, producer Mary-Ellis Bunim, is donderdag op 57-jarige leeftijd overleden aan borstkanker. Zij was al lange tijd ernstig ziek. Bunim stond in 1992 aan de wieg van de realitysoap The Real World van MTV, waarin een aantal tieners bij elkaar in huis geplaatst werden en vervolgens in hun doen en laten door de camera werden gevolgd. Ze maakte met haar zakenpartner Jonathan Murray ook de series Road Rules, The Love Cruise, Making the Band en Starting Over. Hun laatste hit was A Simple Life, met actrice Paris Hilton. (Nieuws.nl)