Media kort: februari 2006

Felle ruzie bij stadszender AT5

De redactieraad van de Amsterdamse stadszender AT5 heeft het vertrouwen opgezegd in de hoofdredactie. Er zou gewerkt worden in een ‘sfeer van wantrouwen’. Ook ontbreekt het de hoofdredactie volgens de raad aan visie op de toekomst van de zender. Dat bevestigt Paul Luijten, voorzitter van de raad van commissarissen van AT5. Vanavond is er spoedoverleg met zendgemachtigde Salto, de hoofdredactie, redactieraad en ondernemingsraad. Luijten heeft zaterdag een brief ontvangen van de redactieraad, waarin wordt geklaagd over het optreden van hoofdredacteur Erik van Zwam en zijn adjunct Roeland Stekelenburg. ”De sfeer op de redactie zou zo slecht zijn dat er nog moeilijk in te werken is,” zegt hij. ”Maar de klachten van de redactieraad zijn dermate vaag dat ze die eerst maar eens hard moeten maken.” Tegelijk met de brief van de redactieraad, die wordt gedomineerd door de nieuwsdienst van AT5, ontving Luijten bericht van de ondernemingsraad. Die meldt dat er helemaal niets aan de hand is met de hoofdredactie. De leden van de redactieraad houden zich onbereikbaar voor commentaar. Volgens betrokkenen is er sprake van intimidatie. Wie praat, zou worden bedreigd met ontslag. Voorzitter Floor Mes van de ondernemingsraad is niet blij met de situatie. ”Alleen de nieuwsredactie ziet problemen. De or en de rest van het bedrijf zijn het er niet mee eens.” Hoofdredacteur Van Zwam zegt de gang van zaken ‘zeer te betreuren’, maar wenst verder geen commentaar te geven. (Parool)

UIT DE MEDIA:

** In tegenstelling tot de berichten in het Nederlands Dagblad van afgelopen vrijdag, is de NCRV niet van plan te fuseren met omroepen als de EO. Dat heeft NCRV-voorzitter Leo Born gezegd. Volgens Born bevat het artikel in het Nederlands Dagblad foute conclusies en is het geen correcte weergave van het interview dat hij aan de krant gaf. Hoewel Born in het interview zei dat de NCRV, de EO en de KRO “in de wortels gewoon bij elkaar horen”, heeft hij niets gezegd over een mogelijke fusie, zo meldt een woordvoerder van de NCRV. (via Essent)

** Uitgeefconcern Wegener ziet ook voor dit jaar nog geen herstel in de advertentiemarkt. De uitgever van onder meer regionale dagbladen zag de omzet in 2005 met ruim 4% dalen. De nettowinst steeg wel, sterk. Maar dat kwam vooral door eenmalige boekwinsten op onder meer onroerend goed. De winst uit de normale bedrijfsactiviteiten daalde met 8%. Topman Jan Houwert wijt de daling vooral aan de teruglopende advertentie- inkomsten. (ANP)

** De nieuwe ’telenovelle’ Lotte op Talpa heeft een forse terugval in kijkcijfers voor de kiezen gekregen. Afgelopen zondag keken er nog 837.000 mensen, gisteren was dat nog maar 187.000 mensen. Zondag werd het programma na de samenvattingen van de Eredivisie voetbal uitgezonden. Gisteren moest het programma het zonder die goed bekeken voorganger doen. Het vernieuwde NSE om 20:00 uur deed het als vanouds slecht. Het programma doet het nu met minder entertainment en sport. Daarnaast veranderde de naam. NSE Nieuws werd door 128.000 kijkers bekeken. (SKO)

** Met onmiddellijke ingang verdwijnt de zender National Geographic Channel (NGC) uit het pakket van Digitenne (digitale televisie vi de ether). Reden hiervoor is het feit dat Digitenne met NGC geen overeenstemming heeft bereikt over de voorwaarden voor continuering van de doorgifte. Digitenne verwacht op korte termijn bekend te kunnen maken op welke wijze de hierdoor ontstane ruimte zal worden ingevuld.

** Als Radio Bolsward volgend jaar haar naam niet heeft gewijzigd, dan draait de politieke partij FNP in buurgemeente Wûnseradiel de subsidiekraan weer dicht. Dat schot voor de boeg loste Lucy Postmus gisteravond in raad van Wûnseradiel. Het FNP-raadslid vindt dat de stichting Lokale Omroep Bolsward een naam moet bedenken waarin ook haar gemeente zich herkent. Per slot van rekening start Wûnseradiel nu met het geven van een jaarsubsidie van €2600. (LC)

** Xandra Brood, de weduwe van muzikant/schilder Herman Brood is een rechtszaak begonnen tegen de schrijvers van het boek Hemels Brood. In het boek geeft Herman Brood vanuit het hiernamaals signalen af. Er zou verder instaan dat Herman van het Amsterdamse Hilton Hotel is afgegleden in plaats van gesprongen. De zaak dient dinsdag om half twee bij de rechtbank in Haarlem. (Telegraaf)

** De Publieke Omroep is van plan de budgetten per zender rigoureus anders te gaan verdelen per 2007. In de voorlopige plannen wordt uitgegaan van een budget van € 106.409.160 voor Nederland 1, de beoogde publiekstrekker. Voor Nederland 2 en 3 (inclusief Z@pp) blijft dan nog € 167.521.067 over. Het geeft duidelijk aan dat de (in potentie) grootste zender veruit het grootste budget tegemoet kan zien. (Broadcast Magazine)

Kamer wil af van “sexy” videoclips

De Tweede Kamer wil videoclips waarin schaars geklede vrouwen rondlopen aan banden leggen. Een ruime Kamermeerderheid van PvdA en regeringspartijen CDA en VVD maakt zich grote zorgen over het effect dat deze muziekclips hebben op de jeugd. De partijen willen dat videoclipzenders als MTV en TMF samen met de muziekindustrie gaan praten over de vaak vrouwonvriendelijke clips, die nu de hele dag te zien zijn. PvdA-leider Wouter Bos maakt zich samen met de VVD-fractievoorzitter Jozias van Aartsen grote zorgen over de filmpjes die de muziekzenders de ether in sturen. CDA-Kamerlid Joop Atsma heeft vorige maand nog een gesprek gehad met de zenders over het probleem. Volgens hem zijn de zenders bereid om met de Kamer verder te praten. Bos vreest dat „talloze jongeren niet goed weten wat zij aan moeten” met de videoclips op de televisie. Een verbod gaat voor de sociaal-democraat echter te ver. Hij hoopt dat muziekzenders zelf terughoudender worden. CDA’er Atsma denkt dat het tijd is voor een nationaal aanvalsplan om de videoclips te beteugelen. Van Aartsen ziet liever dat kinderen en jongeren zich na school bezighouden met sporten of spelletjes dan dat zij voor de buis hangen. VVD en PvdA willen dat er voor schoolgaande kinderen van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds de mogelijkheid komt om op school te blijven. (Telegraaf)

X-FM vervangt 8 FM in Zeeland

De regionale commerciële radiozender 8 FM is niet langer te ontvangen via de ether in de pronvincie Zeeland. De twee etherfrequenties van Radio 8 FM (89,3 MHz en 92,4 MHz) zijn verkocht aan de regionale commerciële radiozender X-FM. X-FM is reeds actief in de provincie Noord-Brabant. Volgens insiders zou het format van Radio 8 FM niet aan slaan in de provincie Zeeland en derhalve is besloten om de frequenties te verkopen aan de jongerenzender X-FM. X-FM zendt voornamelijk dancemuziek uit. Ook via de kabelfrequentie 95,6 MHz is Radio 8 FM vervangen door X-FM. Radio 8 FM kocht minder dan een jaar geleden de twee etherfrequenties in Zeeland van Maximaal FM.

UIT DE MEDIA:

** De teletekstdiensten van Net5 en Veronica (beide SBS-zenders) melden voortaan wanneer er in welke stad een koopzondag is. Volgens een woordvoerster van SBSText blijkt uit onderzoek dat er een grote behoefte bestaat aan dergelijke informatie. Uit onderzoek van R. de Graaf van de Universiteit van Tilburg onder winkelend publiek wordt duidelijk dat zes van de tien Nederlanders de voorkeur geven aan de koopzondag boven de koopavond. Redenen hiervoor zijn onder meer, dat winkelen op zondag vooral voor het plezier en de ontspanning wordt gedaan. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat het merendeel van de Nederlanders meer koopzondagen wil. Op de tekstpagina’s van Net5 en Veronica kunnen belangstellenden ook per provincie bekijken of er op zondagen ook winkels open zijn. Er is informatie van meer dan vijftig steden beschikbaar. De rubriek ‘Koopzondag!’ is op beide teletekstdiensten te vinden vanaf pagina 800. (ANP)

** Acteur Dennis Weaver, die vooral bekend werd door zijn rollen in de tv-series Gunsmoke en McCloud, is op 81-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn publiciteitsagent maandag laten weten. (ANP)

** Als eerste Nederlandse commerciële zender start Talpa met het aanbieden van programma’s via vodcasting. Te beginnen met het op tv mager bekeken NSE en Barend & van Dorp. Hiermee is het mogelijk programma’s te bekijken met een draagbare mediaspeler. Talpa is naar eigen zeggen de eerste commerciële zender in Nederland die deze dienst aanbiedt. De VPRO begon vorige zomer met eenzelfde initiatief. In eerste instantie zijn bij Talpa de programma’s NSE Nieuws en Barend & van Dorp gratis te downloaden. De verwijzing naar de vodcasts krijgt een plekje via de functie Programma Gemist. De omroep ziet de vodcasts als een extra mogelijkheid om programma’s te bekijken. (Webwereld)

** PCM Uitgevers gaat binnenkort experimenteren met een beeldscherm waarop kranten elektronisch verschijnen, de e-paper. Wegener maakte vorige week al bekend hiermee tests te gaan doen. Zowel PCM Uitgevers, De Telegraaf en Wegener plus een aantal buitenlandse uitgevers willen in zee met Irex, oorspronkelijk een dochteronderneming van Philips. Het bedrijf heeft Iliad ontwikkeld: een plat beeldscherm op A5-formaat, waarop de krant dagelijks in elektronische inkt verschijnt. ‘Het scherm leest even prettig als papier en het is beschrijfbaar’, zegt Irex marketingdirecteur Willem Endhoven in Trouw. Zodra de gebruiker in de buurt van een locatie met draadloos internet is, worden de nieuwsberichten geactualiseerd. (Adformatie)

** Verslaggever Willebrord Nieuwenhuis is vorige week op 68-jarige leeftijd overleden toen hij op Schiphol van plan was op reis te gaan naar Italië. Nieuwenhuis werkte voor het vroegere KRO Brandpunt en trad vanaf 1980 in dienst bij NRC Handelsblad. Toen hij nog voor de tv-rubriek werkte maakte hij vooral faam door zijn reportages vanuit Vietnam. Hij bracht de oorlog die daar woedde, samen met onder anderen Fons van Westerloo, in beeld. (ANP)

** De NOS zendt ook de komende vier jaar de wereldbekerwedstrijden schaatsen uit op televisie. De internationale schaatsunie ISU kende maandag in Turijn de rechten toe aan de publieke zender. De WB-cyclus telt negen wedstrijden per jaar. De NOS zal ze vrijwel allemaal live uitzenden. Directielid Jan de Jong: ,,Schaatsen is in Nederland een enorm grote sport, waar massaal naar gekeken wordt. Het is een prettig gevoel dat wij tot en met de Winterspelen van 2010 in Vancouver de verrichtingen van onze schaatsers op de voet blijven volgen.” (ANP)

** Wim Veldman presenteert vanaf volgende week maandag de middagshow op City FM. Het programma zal elke werkdag van 16:00 tot 19:00 uur op de classic rock zender. “Aangezien classic rock mijn favoriete muziekstijl is, was de keuze voor CITY FM helemaal niet moeilijk. Ik ben erg enthousiast over de manier waarop deze zender zichzelf in de markt zet en trots dat ik daar een onderdeel van mag zijn,” aldus Wim Veldman. (Radiofreak)

** Maurice Verschuuren maakt de overstap van Yorin FM naar Slam!FM. Dit melden diverse bronnen rondom beide zenders aan RadioFreak. Hij zal hoogstwaarschijnlijk vanaf april te horen zijn op de vernieuwde zender. Eerder maakte Slam!FM al bekend dat de ochtend- en middagshow vanaf 3 april in handen zijn van Frank Dane en Mark Labrand, allebei nu nog werkzaam voor Yorin FM. Ook Timo Kamst gaat over van Yorin FM naar Slam!FM. Slam!FM laat in een reactie weten: “Hier kunnen wij nog niet meer over vertellen. Later deze week zullen we berichten over onze nieuwe programmering.”

** In Moskou is zaterdag een onderzoeksjournalist vermoord. De journalist, Ilja Zimin (33), werd dood in zijn woning aangetroffen. Hij was doodgeslagen. Zimin werkte voor de televisiezender NTV. Hij werd in april vorig jaar al eens door onbekenden vlakbij zijn woning aangevallen en mishandeld. Of de moord op Zimin met zijn werk te maken heeft is volgens de politie nog onduidelijk. Vast staat dat er uit zijn woning niets is gestolen. (NRC)

** De Maleisische autoriteiten hebben de krant Berita Petang Sarawak een verschijningsverbod van twee weken opgelegd omdat hij een van de Deense spotprenten had afgedrukt die wereldwijd onder moslims voor woede zorgen. Dit is zondag van het ministerie van Binnenlandse Veiligheid vernomen. Het is de derde keer dat een krant wordt verboden op basis van nieuwe wetgeving die eerder deze maand werd aangenomen. Die verbiedt het publiceren van spotprenten die de ,,publieke harmonie” bedreigen. Eerder werden twee kranten verboden die foto’s hadden afgedrukt van mensen die kranten lezen waarin herkennbaar de spotprenten staan.(ANP)

** vanaf maart/april gaat kabelaar Essent via haar digitale radio- en televisiedienst TV Home alle publieke regionale Nederlandse televisiezenders doorgeven. In het basispakket zullen dan ook TV Noord-Holland, AT5, TV Utrecht, TV West, TV Rijnmond en TV Zeeland opgenomen worden. In het Extra pakket zullen vanaf dan NOS Nieuws 24, VPRO Holland Doc, VPRO /Geschiedenis, VPRO 3VOOR12 On Stage, Jetix 24 en NASN (North American Sports Network) worden opgenomen. Een compleet overzicht van het nieuwe tv-aanbod van TV Home vind je hier. (via http://www.digitalekabeltelevisie.nl/). Via deze website is ook een preview te lezen van twee nieuwe digitale ontvangers die binnenkort beschikbaar komen voor TV Home: Digi1 en Humax.

** Onder de noemer 538 Seconds of Fame roepen Radio 538 en tv-zender Talpa studenten op om hilarische videofilmpjes in te sturen. De leukste, spannendste of meest gekke ‘kunstwerken’ worden uitgezonden in een compilatie van 538 seconden op Talpa. Insturen kan via de website van Radio 538. Elke maand moet de film staan in het teken staan van een bepaald thema en in maart is dat ‘Studenten & Feest’. De eerste compilatie van 538 Seconds of Fame is van 13 tot en met 17 maart te zien op Talpa, ’s nachts om 01.30 uur. De maker van het leukste filmpje wint de Radio 538 Studentenfuif. (via Telegraaf)

** Een voor ons land uniek televisieproject begint vandaag bij Talpa: de telenovelle Lotte. Een ‘Bouquetreeks’-verhaal met een begin en een eind, opgedeeld in 200 brokjes, waarvan er elke dag één wordt uitgezonden. Het inmiddels beroemde verhaal rond een kansarm meisje dat vergeefs tracht carrière te maken, is overgewaaid vanuit Colombia (Yo soy Betty, La Fea, Ik ben Betty, de lelijkerd) en is bezig in allerlei varianten de rest van de wereld te veroveren. Lees verder via (betaalde toegang van) De Telegraaf.

** Bij RTL wil men kennelijk graag nog een nieuwe real-life-soap rondom een Bekende Nederlander. Men introduceert daarom een nieuwe twist aan het geheel: in plaats van zelf de beste kandidaat te kiezen voor een real-life-soap laat men die keuze over aan de kijker in het programma ‘Mallemolen’. In dat programma krijgen 8 Bekende Nederlanders de kans te laten zien waarom zij recht hebben op een eigen real-life-soap. Wie die ‘Bekende Nederlanders’ zijn, is echter nog niet bekend gemaakt. Het programma is vanaf begin april te zien op RTL5. (via TV Toekomst).

** Een groot deel van de inwoners van Spijkenisse, Hekelingen, Rhoon en Poortugaal heeft zaterdagmiddag vanaf half vier zonder televisie en radio gezeten. Dat kwam door een storing bij kabelbedrijf UPC. Het ging om 20.000 tot 30.000 huishoudens. UPC zette een monteur in om de storing te verhelpen. Even voor zessen was het probleem opgelost. Kapotte apparatuur bij UPC heeft de urenlange storing veroorzaakt. (Radio Rijnmond)

** Het zangduo Lucas & Gea krijgt een eigen televisiesoap. Lucas & Gea waren al enkele maanden met diverse regionale omroepen over het tv-programma in onderhandeling. In de zesdelige serie wordt het duo gevolgd in de aanloop naar een groot concert in het Drentse Borger op 20 mei. Lucas & Gea worden tot die datum gevolgd door een cameraploeg. Inmiddels zijn opnames gemaakt van Lucas & Gea bij een Chinees restaurant, in een saunacentrum en bij diverse optredens. De televisiesoap zal worden uitgezonden door TV Noord, TV Oost en TV Drenthe. (RTV Drenthe)

** De Lokale Omrop Tytsjerksteradiel zit diep in de geldzorgen. Voor twee medewerkers die werken bij de kabelkrant Kanaal 30 is vrijdag het ontslag aangevraagd om een faillissement te voorkomen. Door tegenvallende reclame-inkomsten zijn de financiële problemen ontstaan. Voorzitter Jaap Postma en wethouder Fokkema van de gemeente Tytsjerksteradiel gaven zaterdag een toelichting tijdens een uitzending van de lokale omroep. Wethouder Fokkema zei dat de Rabobank in Burgum en Sonac wel een financiële geldinjectie wilden geven maar dan moet de gemeente ook meewerken. Ook zijn er mogelijkheden om iets te doen met de gemeente Achtkarspelen als er interesse is voor een lokale omroep. Het bestuur van Achtkarspelen staat volgens wethouder Fokkema open voor een gesprek hierover. (Waldnet)

** Dan Brown, de auteur van de Da Vinci Code, zal volgende week voor de Britse rechter verschijnen om zich te verdedigen tegen beschuldigingen dat hij het idee voor de bestseller heeft gestolen uit een ander boek. Dat meldden Britse media zaterdag. Brown zou de centrale hypothese dat Jezus een relatie had met Maria Magdalena en een kind had, hebben overgenomen uit het boek The Holy Blood and the Holy Grail uit 1982. Twee van de schrijvers van dat boek, Michael Baigent en Richard Leigh, zeggen dat grote delen uit hun werk in de Da Vinci Code zijn gebruikt. (Telegraaf)

** Bij de begrafenis van Atwar Bahjat, de bekende journaliste van het pan-Arabische tv-station Al Arabiya, is zaterdag in Bagdad een schietpartij uitgebroken. Daarbij is zeker een dode gevallen. Dit heeft Al Arabiya gemeld. Bahjat, haar cameraman en haar geluidsman werden ontvoerd, toen zij bezig waren met een reportage over de aanslag in Samarra op een van de belangrijkste sjiietische heiligdommen. Hun lijk werd donderdag gevonden. Irak is momenteel het gevaarlijkste land ter wereld voor journalisten. Verslaggevers worden er geregeld bedreigd of gedood. Al Arabiya, gebaseerd in Dubai, heeft ertoe opgeroepen de begrafenis niet meer te verstoren. (ANP)

** De Filipijnse autoriteiten hebben vrijdagnacht het kantoor van de oppositiekrant Daily Tribune gesloten. Bij twee andere dagbladen hebben zich agenten op de redacties geposteerd in afwachting van verdere orders. De kranten staan bekend om hun kritiek aan het adres van president Arroyo. ,,Men heeft mij geïnformeerd dat ik wordt gezocht en dat mijn naam op de lijst van de te arresteren personen staat”, aldus de directrice en hoofdredactrice van de Tribune, Ninez Cacho-Olivares. ,,Ik vertrok om 21.30 uur van kantoor. Kort na middernacht is de politie onze kantoren ingegaan en heeft kranten en documenten in beslag genomen. Het kantoor is verzegeld en er zijn agenten geposteerd bij de ingang.” Radio- en televisiebazen kregen vrijdag bezoek van het commissariaat van media om de gevolgen van de nieuwe situatie in het land voor de radio en televisie te bespreken. Daarbij kregen ze te horen zich vooral verre te houden van uitzendingen waarin steun wordt gegeven aan diegenen die oproepen tot het afzetten van Arroyo. (ANP)

** De commerciële tv-zender TV Oranje is binnenkort ook te zien in Zeeland. Kabelaar Delta Kabel TV gaat de zender vanaf begin maart toevoegen aan haar digitale aanbod. Tevens bericht de zender dat ook ontvangst via de satelliet “binnen afzienbare tijd” mogelijk is. TV Oranje zal dan gaan uitzenden via het digitale satellietboeket van Canal Digitaal Satelliet.

Leden NCRV willen fusie met EO

Bijna driekwart van de NCRV-leden wil dat de omroep één wordt met de EO. Dat zegt NCRV-voorzitter Leo Born in een interview met het Nederlands Dagblad. Born is zelf voorstander van het idee en opperde eerder al het idee om een consortium op te richten samen met de KRO en de EO. ,,In de wortels horen we gewoon bij elkaar”. Directeur Henk Hagoort van de EO ziet niets in een fusie. ,,Born spreekt over gemeenschappelijke wortels, maar de organisaties verschillen wel degelijk enorm van elkaar. Al was het maar omdat wij een duidelijk missionaire doelstelling hebben.” Born constateert dat de druk in de samenleving op religieuze en in het specifiek christelijke organisaties toeneemt. Een nauwe samenwerking tussen KRO, NCRV en EO moet volgens de NCRV-voorzitter mogelijk zijn. Born: ,,Hoe je het wendt of keert, we zijn alle drie christelijke organisaties. De EO is wat specifieker, wij zijn wat rationeler van inslag en ook bij de KRO zie je nog die traditie. In de wortels horen we gewoon bij elkaar. En dat vindt onze achterban ook. Zeventig tot tachtig procent is van mening dat de NCRV en de EO eigenlijk één zouden moeten zijn. We zouden sterker staan als we samen zouden optrekken, elkaar rugdekking geven”. Volgens Born is deze mogelijkheid regelmatig onderwerp van gesprekken tussen de omroepbesturen onderling. Hagoort echter benadrukt: ,,We zijn niet in gesprek over samenwerking.” De EO-achterban ziet volgens hem een samenwerking ook niet zitten. ,,De mensen willen de missie herkennen, en die herkennen ze niet bij de NCRV.” Hagoort erkent dat de EO en de NCRV veel dubbelleden hebben. ,,Mensen die tientjeslid van de EO zijn, maar omdat ze dat zo gewend zijn de NCRV-gids nog lezen.” Soms delen de omroepen hetzelfde belang, zegt de EO-directeur, bijvoorbeeld in het bevechten van ruimte voor verkondigende programma’s. Maar intensieve samenwerking gaat Hagoort veel te ver. (ND)

UIT DE MEDIA:

** Hoofdredacteur Jan Dijkgraaf van de gratis krant Metro vertrekt. Hij wordt per 1 aril opgevolgd door de 31-jarige Rutger Huizenga. Hij werkte eerder bij Metro en is op dit moment chef nieuws bij weekblad Nieuwe Revu. De krant maakte de wisseling vrijdag bekend. Dijkgraaf wil nog niets zeggen over wat hij gaat doen, maar vindt het na vier jaar hoofdredacteur van Metro tijd voor iets nieuws. „Ik heb het gevoel bij Metro in grote lijnen klaar te zijn. Het was voor mij een fantastische periode, maar diep in mijn hart verlang ik al een tijdje naar een nieuwe krachtproef”, zegt Dijkgraaf. De vertrekkend hoofdredacteur is blij met zijn opvolger. Huizenga en Dijkgraaf werkten drie jaar samen. Huizenga werkte bij Metro toen de krant in Nederland begon. De redactie van Metro bestaat uit 25 mensen. De krant wordt dagelijks gelezen door 1,6 miljoen mensen. (ANP)

** Het kosteloos kijken naar de commerciële zenders via satelliet voor bestaande kijkers die alleen een zogeheten ‘semigratis’ smartcard hebben is per 1 mei voorbij. Vanaf dan rekent Canal Digitaal Satelliet 29,95 euro per jaar om RTL 4, RTL 5, RTL 7, SBS 6, Net 5, Veronica TV en TMF te kunnen blijven zien middels het zogeheten ‘settopboxpakket’

** In Alkmaar is deze week op 53-jarige leeftijd filmjournalist en producent Jan Heijs na een slepende ziekte overleden. Heijs is een belangrijke stimulator geweest van de artistieke cinema in Nederland. Hij is adviseur geweest voor zowel het Internationaal Filmfestival Rotterdam, het Nederlands Filmfestival in Utrecht als het International Documentary Filmfestival in Amsterdam. Heijs werd geboren in Groningen en studeerde politicologie en geschiedenis in Amsterdam. In de jaren zeventig woonde hij enige tijd in Berlijn, waar hij zich bezig hield met de programmering van het fameuze filmhuis Arsenal. Terug in Amsterdam was hij redacteur van het tijdschrift Skrien en leverde hij recensies aan De Volkskrant. De belangrijkste erfenis van Jan Heijs is De Filmkrant, Nederlands beste filmtijdschrift. (BN/De Stem)

** Idols-finaliste Raffaëla Paton (22) uit Emmen is ziek. Zoals het er nu naar uitziet, zal de Emmense zaterdagavond wel optreden. Raffaëla zit bij de laatste vier finalisten en kan zich plaatsen voor de halve finale. Volgens haar vriend Paul van der Vlugt had Raffaëla donderdag nog 39,8 graden koorts, maar is zij inmiddels weer redelijk opgeknapt. Van de Vlugt baalt ervan dat het nieuws over haar ziek zijn is uitgelekt. “Ze wilde dit niet bekend laten worden. Ze gaat gewoon zingen. Het thema is ‘big band’ deze keer en dat ligt haar goed. Het is echte entertainment.” (DvhN)

** 3FM Serious Request voor Congo heeft €2.249.245,53 opgehaald voor de kinderen van Congo. €1.249.245,53 werd opgehaald door luisteraars en bedrijven. Dit bedrag is het totaal van alle donaties, veilingen en SMS-acties. Minister van Ontwikkelingssamenwerking Van Ardenne besloot dit bedrag te verhogen met € 1.000.000,-. In de week voor Kerst 2005 verzorgde 3FM Serious Radio samen met het Nederlandse Rode Kruis vanaf de Neude in Utrecht een marathonuitzending om zoveel mogelijk geld op te halen voor medicijnen, gezondheidszorg en familiehereniging in Congo. Het totaalbedrag is bij elkaar gebracht door de luisteraars van 3FM, die via verzoekplaten, een veiling en SMS-acties geld konden storten op een speciale rekening van het Nederlandse Rode Kruis. Ook is er veel geld binnengekomen op de locatie zelf. Verreweg het meeste geld is binnengekomen via de verzoekplaten: ruim €883.000,-. De donaties die via bedrijven binnen kwamen bedroegen bijna €140.000,-. In de studio op de Neude werd gedurende de week meer dan €129.000,- door de brievenbus naar binnen geschoven. De veiling leverde meer dan €78.000,- op. De SMS-actie, tenslotte, was goed voor €17.700,-. (3FM)

** Schotelantennes aan balkons en gevels kunnen worden vervangen door kleine antennes die minder opvallen. Het kabinet besloot vrijdag op voorstel van minister van Economische Zaken Laurens Jan Brinkhorst (D66) een vergunning uit te geven voor de techniek die dit mogelijk maakt. Hierdoor kan het aantal schotels flink worden beperkt. In de toekomst voldoet één schotelantenne op het dak. Dankzij een zogeheten satelliet repeatersysteem worden de omroepsignalen met een laag vermogen langs de gevels van gebouwen gezonden. Kleine antennes kunnen de signalen oppikken, waardoor satellietschotels niet meer nodig zijn. Bijkomend voordeel is volgens het kabinet dat mensen die in appartementen aan de noordzijde van een gebouw wonen, ook gebruik kunnen maken van satelliet-tv. Een satellietschotel moet altijd op het zuiden zijn gericht. (novum)

** De internetradiozender Radio Rembrandt. zal vanaf 1 maart ook te ontvangen zijn via het digitale radiopakket van Casema. Dit bericht de zender via haar website. Via deze site is ook te lezen dat KX Radio vanaf september zal worden toegevoegd aan het digitale radioaanbod van Casema.

** De nieuwe CLO/Intomart cijfers zijn goed nieuws voor de regionale commerciële radiozender Wild FM. De Noord Hollandse zender stijgt verder en bereikt gemiddeld wekelijks in haar uitzendgebied* 5,8 % van de 15-29 jarigen. Wild FM is na City FM het best beluisterde regionale commerciële station in Noord Holland. Ook de beluistering in Cebuco Amsterdam-Purmerend is flink toegenomen. Koen van Tijn, algemeen directeur van Wild FM zegt verheugd te zijn met de verdere stijging: “De afgelopen 6 maanden hebben we er elke maand meer luisteraars bij gekregen. Hiermee bewijzen we dat het mogelijk is om in een overvolle landelijke en regionale markt, met een compleet nieuw radiostation te scoren.” Dit is een opsteker voor ons geweldige team en bewijst dat we met ons format, een mix van Pop, Top 40 en R&B hits, op de goede weg zijn. We hadden al een goede indicatie van de stijgende beluistering via onze Internet-stream. Die gemiddeld 60.000 keer per maand wordt beluisterd. Vorig jaar is er in totaal 524,748 keer naar onze stream geluisterd en we hebben zelfs in Tirol fans van Wild FM!” (Persbericht)

** Mede op advies van de Programmaraad BCNZ past kabelaar Casema per 1 maart het radio-aanbod aan in de gemeenten Bergschenhoek, Capelle aan den IJssel, Nieuwerkerk aan den IJssel en Zevenhuizen-Moerkapelle. Aan het pakket worden toegevoegd Rotterdamse Migranteomroep (87,6 MHz – alleen in Capelle aan den IJssel), Arrow Jazz FM (94,5 MHz in stereo), City FM (97.0 MHz in stereo), FunX (97,4 MHz in stereo), Bright FM (99,8 MHz in stereo), Radio 227 (100,4 MHz in stereo), Slam! FM (104,2 MHz in stereo), Radio Amigo (106,8 MHz in stereo) en Juize FM (107,9 MHz in stereo). Arrow Classic Rock (90,3 MHz), Radio 2 (96,2 MHz) en Classic FM (98,0 MHz) wijzigen per 1 maart van frequentie. BBC Radio 4, Rotterdam 3 (SLOR), Tweede kamerlijn en WDR 2 verdwijnen uit het radioaanbod in bovengemoemde gemeenten.

** De commerciële regionale classic rockzenders City FM en Rebecca FM zijn in de belangrijke doelgroep 20–34 jaar het landelijke radiostation Arrow Classic Rock gepasseerd. Dat blijkt uit de luistercijfers van Intomart/Gfk over de maanden december en januari. Het aandeel op de landelijke luistermarkt van City FM en Rebecca FM bedraagt in deze doelgroep 1,8 procent tegenover 1 procent voor Arrow. Ook in de doelgroepen Man 20-34 en Man 20-49 boekten City FM en Rebecca FM betere resultaten. (Adformatie)

** Net als Amsterdam (NL20) en Rotterdam (NL10) krijgen nu ook Den Haag (NL70) en Utrecht (NL30) een eigen stadsmagazine. Het gratis blad vertelt de lezer alles over uitgaan, lifestyle en evenementen, gecombineerd in interviews, stadsreportages en tips. De Haagse en Utrechtse magazines NL70 en NL30 worden woensdag 1 maart gelanceerd. In Den Haag gebeurt dat op de Hofplaats door de Hagenaars Sjaak Bral en Henk Bres. Onduidelijk is nog of de NL30 ook feestelijk wordt gelanceerd. De bladen zijn straks wekelijks op meer dan vierhonderd verschillende locaties in Den Haag en Utrecht gratis te krijgen. NL30 en NL70 is een uitgave van PCM, zoals ook NL20 en NL10 dat zijn. Het eerste magazine verscheen 2,5 jaar geleden in Amsterdam. Niet veel later kwam NL10 in Rotterdam. (ANP)

** Met een uitgebreide postercampagne in de stad Leiden is de commerciële radiozender Sleutelstad 93.7 FM vanaf vandaag bezig de nieuwe radiozender onder de aandacht van de inwoners van Leiden te brengen. De komende weken worden er ook op tal van plaatsen flyers verspreid en uitgedeeld en komen er stickers. De posters worden overigens niet over de partijposters geplakt en ook niet over aankondigingen van andere organisaties. Op 13 maart vergadert de regionale programmaraad onder meer over het verzoek om toegelaten te worden tot de Leidse (e.o.) kabel. Ook wordt één dezer dagen uitsluitsel verwacht van het Agentschap Telecom om het bereik in de ether te optimaliseren.

** Het Amerikaanse mediabedrijf CBS Corporation, dat eind vorig jaar weer zelfstandig werd door de opsplitsing van het mediaconcern Viacom in twee bedrijven, heeft in 2005 verlies gemaakt. Het nettoverlies kwam uit op 7,1 miljard dollar (5,9 miljard euro). De omzet bedroeg 14,5 miljard dollar. Dat werd gisteren bekend. De slechte resultaten zijn het gevolg van afschrijvingen. Viacom en CBS gingen eind vorig jaar uit elkaar om op die manier meer waarde te creëren voor de aandeelhouders. (ANP)

** Ted Turner verlaat dit jaar het Amerikaanse mediaconcern AOL Time Warner. De succesvolle zakenman, die de nieuwszender CNN heeft opgezet, maakte dit vrijdag bekend. Turner was nog bestuurslid bij AOL Time Warner. Zijn invloed was al afgenomen na de fusie tussen de internetaanbieder America Online (AOL) en Time Warner. Daar klaagde hij met regelmaat over. In 2003 gaf Turner de post van plaatsvervangend bestuursvoorzitter op nadat hij was gepasseerd voor de post van bestuursvoorzitter. Daarna werd al gespeculeerd op een definitief vertrek van de flamboyante zakenman. Turner bouwde vanaf de jaren zeventig aan een media-imperium. Zijn bedrijf Turner Broadcasting System werd in 1996 verkocht aan Time Warner voor 7,5 miljard dollar. Daarna bleef hij aan het mediabedrijf verbonden. De afgelopen jaren heeft Turner zich vooral veel bezig gehouden met zijn hamburgerketen Ted’s Montana Grill. Turner is in de Verenigde Staten eigenaar van enorme lappen grond, waar hij bizons op laat grazen. (ANP)

** De televisiecommissie van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) heeft donderdag vergaderd over de uitzendrechten van de thuiswedstijden van de nationale ploeg en de wedstrijden van de Beker van België. Het huidig contract loopt eind juni 2006 af. De KBVB hoopt dat de kwestie tegen maart afgehandeld is. Dit contract staat los van het contract voor de wedstrijden van de eerste klasse. Deze werden door Belgacom gekocht voor de periode juli 2005-juni 2008 voor 36 miljoen euro per seizoen. (Belga)

Luistercijfers: Radio 2 profiteert van Top2000

Radio 2 is de grootste groeier in de periode december-januari 2005/2006, zo blijkt uit de vandaag gepubliceerde luistercijfers van Intomart GfK. Radio 2 kwam uit op 12,4 procent (was 11,9) dankzij de altijd veel beluisterde Top 2000. De zenders van ORN staan feitelijk gezamenlijk bovenaan met 14,0 procent (was 14,5 procent). Eadio 538 heeft 10,0 procent (was 10,8) en is daarmee in deze meetperiode de grootste daler. Sky Radio heeft een aandeel van 10,0 procent (was 9,8). Stijgers zijn o.a. Q-Music en RTL FM.

nov/dec(in%)	dec/jan(in%)
01	Radio 2	11.9	12.4
02	Radio 538	10.8	10.0
--	Sky Radio	9.8	10.0
04	Radio 1	7.2	7.2
05	Radio 3FM	6.7	6.7
06	Radio 10 Gold	5.1	5.4
07	Q-Music	4.7	5.1
08	Radio Veronica	4.8	4.9
09	RTL FM	2.8	3.3
10	Yorin FM	2.6	2.3
11	ClassicFM	2.3	2.5
12	Radio 4	2.0	2.1
13	Arrow Classic Rock Radio	1.8	1.4
--	SlamFM	1.7	1.4
15	747AM	1.0	1.1
16	Arrow Jazz FM	0.7	0.7
17	BNR Nieuwsradio	0.5	0.4
18	KinkFM	0.2	0.3
==	Regio Radio	14.5	14.0
==	Regionale Commercieel Radio	2.4	2.6
==	Overige	6.2	6.3

 

UIT DE MEDIA:

** Gerard Timmer (37) wordt per 1 maart radiodirecteur van SBS. In die functie zal hij leiding geven aan radiozender Yorin FM, die het mediabedrijf begin dit jaar heeft gekocht van RTL. Volgens een SBS-woordvoerder zal de radiozender binnen enkele maanden fundamentele wijzigingen ondergaan. ,,Timmer gaat leiding geven aan dat veranderingsproces”, aldus de zegsman donderdag. Timmer was in 1996, samen met Bart de Graaff, een van de oprichters van de omroep BNN. Na het overlijden van De Graaff ging Timmer verder als voorzitter en algemeen directeur van BNN. In januari 2005 nam hij afscheid en werd hij verkozen tot Omroepman van het Jaar 2004. 

** Het amusementsbedrijf Endemol behaalde in 2005 een nettowinst van 83,5 miljoen euro op een omzet van ruim 900 miljoen euro. De winst steeg daarmee met 30 procent ten opzichte van het voorafgaande jaar, de omzet met bijna 6 procent. Endemol staat sinds 22 november weer aan de beurs genoteerd. Het aandeel is inmiddels gestegen van de introductiekoers van 9 euro naar 11,40 euro. Daarmee bedraagt de beurswaarde van Endemol momenteel 1,4 miljard euro. Topman Joaquim Agut zegt dat de groei in alle activiteiten te zien is. Voor dit jaar verwacht de Spanjaard dat de stijgende lijn zich voortzet, hij ziet de omzet opnieuw met 5 ? 6 procent toenemen. In Nederland behaalde het bedrijf vorig jaar een 3 procent hogere omzet van 150 miljoen euro. Het Nederlandse aandeel op de totaalomzet is 16,7 procent (ANP).

** Op 24 februari start de verkiezing van het meest favoriete tv-programma op BVN van het afgelopen jaar. Kijkers bepalen zelf welk programma de ‘BVN Trofee 2005′ wint en kunnen op www.bvn.tv hun stem uitbrengen. De ontknoping is op 30 maart. Dan reikt BVN de trofee uit aan de makers van het bekroonde programma. BVN is de publieke tv-zender voor Nederlandstaligen in het buitenland. BVN-kijkers hebben keus uit veertig programma’s van de partners van BVN: de Publieke Omroep, de Vlaamse VRT en de Wereldomroep. Zoals het VRT- en NOS-Journaal, Twee Vandaag (TROS/AVRO), NOVA (NPS/VARA), Studio NL Live (Wereldomroep) en BVN Voetbal (Wereldomroep). Kijkers kunnen ook kiezen uit populaire series als Witse (VRT), Kinderen geen bezwaar (VARA) en FC de Kampioenen (VRT) en uit gewaardeerde programma’s als NOS Studio Sport, Kassa (VARA), Raymann is Laat (NPS), Memories (KRO), Koefnoen (AVRO), Man Bijt Hond (VRT), Vermist (TROS) en Mooi Weer de Leeuw (VARA). De volledige lijst staat op www.bvn.tv. Stemmen kan tot 19 maart. BVN maakt de winnaar van de BVN Trofee 2005 op 30 maart in een speciaal programma van 21.00 tot 21.30 uur bekend. De verkiezing wordt dit jaar voor de tweede maal georganiseerd. In 2004 ging de trofee naar het VARA-programma Kopspijkers. (Persbericht)

** EO-presentatrice Regina Romeijn maakt een opmerkelijke overstap. Ze gaat voor de commerciële zender Net5 het programma ‘Lekker weekend’ presenteren. In ‘Lekker weekend’ reist Romeijn door Nederland en zoekt ze naar ‘de beste plekken voor een heerlijk weekend’. Ze bezoekt winkels, restaurants, clubs en gaat er actief tegenaan, zo belooft de persdienst van Net5. Het programma is vanaf zondag 2 april wekelijks in de middaguren te zien. Regina Romeijn presenteerde bij de EO het programma ‘Zij gelooft, zij niet’. (via Essent)

** De Nederlandse pluimveesector stopt in de loop van dit jaar met de imagocampagne voor kip op televisie. Daarmee verdwijnt de populaire reclamekreet ‘Kip, het meest veelzijdige stukje vlees’ van de Nederlandse televisie. Volgens de reclamecommissie Kip Nederland stimuleren de reclames de consumptie van het pluimveevlees nog maar nauwelijks. De uitbraak van vogelgriep heeft volgens de commissie geen rol gespeeld bij het besluit. In bladen en op de radio gaat de campagne wel gewoon door. De commissie gaat voortaan werken met de thema’s ‘kip is gezond en lekker’, ‘kip is veilig’ en ‘kip is lekker voor op de barbecue’. (Zibb)

** Bas Westerweel (42) gaat een kookprogramma presenteren. De man die de recepten –zonder vlees en vis– zal gaan bereiden is Andy McDonald, een Engelse kok die veertien jaar geleden naar ons land verhuisde. Het programma zal worden uitgezonden door de omroep LLink. Zelf kookt de voormalige AVRO-presentator overigens hooguit in het weekend. Dat laat hij liever over aan zijn echtgenote Babette van Veen.

** Hoofdredacteur Jos Campman (47) van Omroep Gelderland vertrekt per 1 juli bij de regiozender. De hoofdredacteur vindt het na zesenhalf jaar tijd voor iets anders. Dat maakte Omroep Gelderland donderdag bekend. Omroep Gelderland gaat met ingang van maart ook in het weekeinde nieuwsbulletins verzorgen. Campman ziet dat als het moment om een punt achter het hoofdredacteurschap te zetten. Hij beschouwt de uitzendingen in het weekeinde als een sluitstuk van zijn werkzaamheden. In 2002 haalde Campman nog het nieuws door zijn weigering om beelden af te staan aan justitie. Die beslissing leidde tot een inval van justitie in de studio van Omroep Gelderland. Campman was eerder verslaggever bij dagblad De Gelderlander en hoofdredacteur van verscheidene kranten. (ANP)

** Boris Becker krijgt een schadevergoeding van 1,2 miljoen euro wegens het onrechtmatig gebruik van zijn beeltenis. De rechter in München veroordeelde de uitgever van de Frankfurter Allgemeinen Sonntagszeitung woensdag tot betaling van dat bedrag. De voormalige Duitse tennisvedette, wiens portret zonder toestemming was gebruikt voor een dummy van het weekblad, had 2,3 miljoen geëist. Volgens zijn advocaat was dat de prijs geweest voor een reclamecontract met Becker. De verdediger van de tegenpartij voerde aan dat bekende Duitsers voor zover hij weet tussen de 20.000 en 100.000 euro vragen. (ANP)

** De politie heeft woensdagmiddag in Leeuwarden met zes auto’s een auto met daarin figuranten van de Friese regionale omroep Omrop Fryslân klemgereden. De twee figuranten droegen bivakmutsen in verband met opnames van het jeugdprogramma Studio F. ,,We kregen meerdere mel dingen van verontruste burgers via 112. We zijn niet blij met deze actie, maar Omrop Fryslân heeft excuses gemaakt en die hebben we geaccepteerd”, aldus een woordvoerster van de politie. De politie nam de meldingen zeer serieus. Toevallig was de politie op straat in de Friese hoofdstad omdat ze jacht maakten op twee inbrekers. De bewoners van het huis waar werd ingebroken, betrapten het criminele duo en waarschuwden de politie. Ondanks het oponthoud dat de televisiemakers veroorzaakten, werden beide inbrekers opgepakt. Regisseur Bart Kingma van het televisieprogramma zei zich niet te hebben gerealiseerd dat de mensen met bivakmutsen voor onrust zouden zorgen. Door de affaire is afgesproken dat Omrop Fryslân vooraf de politie inlicht bij opnames die mogelijk onrust kunnen veroorzaken. De politie gaat de schade niet op de regionale omroep verhalen. (ANP)

** Talpa bekijkt de mogelijkheden voor redactionele samenwerking met de entertainmentredactie van het AD voor het programma Entertainment Live!. Beide partijen lieten woensdag weten dat er gesprekken worden gevoerd. Een woordvoerder van het AD laat weten dat de krant in gesprek is met meer landelijke media over een eventuele krachtenbundeling. ,,Het gaat om tv en radio, zowel regionaal als landelijk.” Entertainment Live! is vanaf 27 maart iedere werkdag om 19.30 uur te zien op de zender van John de Mol. Het programma is het antwoord van Talpa op RTL Boulevard (RTL4) en Shownieuws (SBS6). (ANP)

** UPC gaat een tweede Duitse tv-zender in het basispakket stoppen. Dit heeft de programmaraad voor Zuidelijk en Oostelijk Flevoland geadviseerd. Naast de ZDF komt ook de ARD op de kabel. Volgens de programmaraad hebben vooral inwoners van Almere daar om gevraagd. Ook CNN moet door UPC in het basispakket worden gestopt als er geen lokale omroep actief is in de gemeente. Daarnaast adviseert de programmaraad om Arte, een Franstalige kunstzender op de kabel toe te laten. De wijzigingen moeten voor 1 juli zijn ingevoerd. (Omroep Flevoland)

** Huishoudens in Den Haag-Ypenburg, Nootdorp, Leidschendam, Delft en Zoetermeer konden dinsdag 21 februari urenlang geen televisie kijken, radio luisteren en internetten. Bij graafwerkzaamheden was een buis van Casema beschadigd geraakt. Pas tijdens de nacht van dinsdag op woensdag konden de problemen worden verholpen. Voor de gemeente Zoetermeer kwam Casema in de loop van dinsdag met een noodoplossing door het kabelsignaal om te leiden. Hierdoor kon in Zoetermeer het radio- en tv-aanbod uit Alphen aan den Rijn tijdelijk worden doorgegven. (o.a. AD)

** Ziekenhuizen die misleidende of leugenachtige reclames gaan maken ten koste van andere ziekenhuizen moeten keihard worden aangepakt. Coalitiepartij VVD en oppositiepartij PvdA eisen daarom dat minister Hoogervorst (Volksgezondheid) het toezicht op reclames van ziekenhuizen en andere zorgsinstellingen onderbrengt bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Ze doen hun pleidooi vandaag in een debat met de VVD- bewindsman over het toezicht op het nieuwe zorgstelsel, waarin voorzichtig wordt begonnen met marktwerking. PvdA-Kamerlid Heemskerk vreest dat ziekenhuizen straks adverteren met „de beste knie- of heupoperaties”, terwijl volstrekt onduidelijk is of die informatie klopt. „Misleiding ligt op de loer”, aldus Heemskerk. Ook VVD-Kamerlid Schippers vindt dat de reclames geen verkeerd beeld mogen geven en dat de inspectie daarom streng moet controleren en ziekenhuizen die onzin uitkramen keihard moet aanpakken. Ze wijst erop dat al onderzoek loopt naar reclames van de zorgverzekeraars, die er volgens veel fracties een potje van hebben gemaakt. (Telegraaf)

Film1/Sport1 met HD en breedbeeld

Film1 en Sport1 zullen begin juni starten met speciale HDTV-versies. Onder de naam Film1 HD en Sport1 HD zal o.a. het door de NOS in sublicentie vergeven WK-Voetbal via een aantal kabelnetten te zien zijn. Dit maakten Film1/Sport1 eigenaar ChelloMedia Pay TV en moeder Liberty Global vandaag bekend. HDTV staat voor Hoge Definitie Televisie en biedt de mogelijkheid om in 1080 beeldlijnen uit te zenden, aanmerkelijk meer dan met standaard defintitie televisie (SDTV). Ook zullen ‘binnenkort’ Film1.1, Film1.2, Film1.3, Film1+1 alsmede de Sport1-kanalen overschakelen op anamorph breedbeeld 16/9 in plaats van de gebruikte 4/3 uitzendstandaard. Een groep kijkers klaagde hierover. Dankzij breedbeelduitzendingen komen de uitgezonden films en sporten beter tot hun recht. Wat het exacte startmoment voor de breedbeelduitzendingen is, kon een woordvoerder van het bedrijf nog niet melden.Film1 HD en Sport1 HD zullen vermoedelijk de eerste Nederlandse HDTV-zenders zijn. Beide kanalen zullen bij de start in ieder geval via UPC Digital, Essent Kabelcom’s TV Home, CAIW en Multikabel Digitaal beschikbaar komen. Het is nog onduidelijk of de kanalen voor bestaande Film1/Sport1 abonnees kosteloos zullen worden ‘bijgeleverd’ of dat apart hiervoor betaald moet worden. Bert Holtkamp, woordvoerder voor ChelloMedia Pay TV en Liberty Global zegt dat met de overeenkomsten met vier van de zes grotere kabelexploitanten een ‘kritische massa’ is bereikt. Sommige kabelaars kondigden eerder aan met een HDTV-pakket te komen dit voorjaar. Sport1 HD zal na het WK Voetbal ook de belangrijkste wedstrijden uit de Europese voetbalcompetities en andere internationale sportwedstrijden in HDTV uitzenden. Film1 HD zal vooral Hollywood-HDTV producties tonen. Lees verder via DutchMedia. Persbericht Chellomedia vind je hier.

UIT DE MEDIA:

** Joop van Zijl is binnenkort te bewonderen als acteur. De voormalig nieuwslezer heeft een gastrol gekregen in de satirische reeks ‘Koefnoen’ op Nederland 2. Op 4 maart, tijdens de eerste aflevering van een nieuwe reeks, brengt het vaste Koefnoen-team Paul Groot, Owen Schumacher, Bianca Krijgsman, Plien van Bennekom en Marjan Luif de kijker op de set van ‘Baantjer’, waar de moord op een veeleisende nieuwslezer moet worden opgelost. Die rol wordt gespeeld door Joop van Zijl. „Van Zijl is niet te zien als lijk, wel als slachtoffer”, aldus een woordvoerder van de Avro. De nieuwe serie bestaat uit zes afleveringen. In het najaar volgen nog tien afleveringen. De opzet van ‘Koefnoen’ blijft in grote lijnen dezelfde, aldus de Avro. Onderdelen als ‘De Commercial’ en de beslommeringen van nouveaux riches Joris en Monique komen weer terug. Nieuw is het vaste item: ‘De slechtst georganiseerde misdaad’. Hierin is een gastrol weggelegd voor Eric van Sauers, Jack Wouterse, Cas Enklaar en Beppe Costa. (BN/De Stem)

** Op woensdag 1 maart vult Casema in Capelle aan den IJssel het televisiepakket aan met de zender Capelle.TV. Deze lokale omroep is een nieuw onderdeel van het al 23 jaar bestaande radiostation Lokale Omroep Capelle (LOC). Capelle.TV presenteert dagelijks nieuws van onder andere (sport)verenigingen, culturele instellingen en eigen verslaggevers. Omdat er geen vrij kanaal meer beschikbaar is, moet er een bestaande zender wijken. In overleg met de Programmaraad BCNZ is besloten dat RAI Uno per 1 maart in het TV-pakket komt te vervallen.

** Directeur Rob Staal van RTV Drenthe dreigt de geschorste leden van de sportredactie met verdere arbeidsrechtelijke consequenties als blijkt dat ze betrokken zijn bij wat hij noemt ‘een regelrechte hetze’ tegen de leiding van de regionale omroep. Dat blijkt uit een brief van Staal aan de leden van de sportredactie. De directeur heeft hen een schriftelijke berisping opgelegd. Hij beticht ze van smaad en laster. De raadsman van de sportredactie, Harry de Ruijter, is woedend over de brief. ,,De toonzetting is niet in de geest van het gesprek dat wij vorige week met de omroepdirectie hebben gevoerd. Toen hebben we afspraken gemaakt over de aanstelling van een bemiddelaar. Dat moet je niet op deze manier doorkruisen.” (DvhN via Mediatrefpunt)

** De nog maar net ontwikkelde lifestyle televisiesite Interned1.tv begint een vakantieshow. Het programma, dat tien minuten duurt, wordt gemaakt in samenwerking met reisbureau StarTravel. Twee personen presenteren het. Met het oog op de samensmelting van televisie en internet begon Maurice Hirschhaut in januari met televisieprogramma’s op internet. Wekelijks, maar alleen op aanvraag, brengt Interned1.tv lifestyle programma’s over tuinieren, koken, wonen, trends en een vrij programma over films, documentaires en specials over bekende Nederlanders. Daar komt nu een reisprogramma bij. In iedere aflevering wordt aandacht besteed aan de cultuur van een gebied of land. Gasten uit de branche komen daar vervolgens over vertellen en in sommige gevallen maakt Interned1 er zelf ook beelden. Het eerste vakantieprogramma is vanaf half maart te zien. (ANP)

** Aanbieders van telefonie via het internet zullen de kwaliteit van hun diensten binnenkort bekend moeten maken. Dat heeft minister Brinkhorst (Economische Zaken) geschreven op vragen van het SP-Kamerlid Irrgang. De bewindsman zal over de aangescherpte regelgeving eerst met de betrokken marktpartijen en de Consumentenbond overleggen. Voor vaste telefonie geldt al een rapportageverplichting, zodat de consument de kwaliteit van de dienstverlening door verschillende aanbieders kan vergelijken. (ANP)

** Het legendarische Britse satirische tv-programma Spitting Image keert terug op de Britse buis. De laatste aflevering stamt van tien jaar geleden. Zender ITV is bezig met een ‘best of’-editie van de poppenserie die vooral politici en beroemdheden op de hak nam. Dat heeft The Independent maandag gemeld. Als de uitzending, waarin ook interviews zitten met voormalige slachtoffers, succes heeft, volgen misschien meer afleveringen. Spitting Image verscheen in 1984 voor het eerst. De poppen waren pijnlijk accurate karikaturen van onder anderen Margaret Thatcher en de leden van het Britse koninklijk huis. Volgens velen konden de poppen op het hoogtepunt van de serie carrières maken en breken.(ANP)

Nederland 2 in week 7 marktleider

Nederland 2 was in week 6 marktleider op tv (tijdvak 18.00-24.00 uur, 6+) met een aandeel van 24,3 procent. Nederland 1 had een aandeel van 11,7 en Nederland 3 7,1. RTL4 scoorde 13,1 procent, RTL5 kwam uit op 6,2 procent en RTL7 had 3,4 procent. SBS6 behaalde een aandeel van 9,2, Net5 had 4,1 procent en Veronica 4,0. Talpa had een marktaandeel van 5,7 procent. In het avondtijdvak behaalden de publieke zenders een marktaandeel van 43,1 procent, de zenders van RTL Nederland 22,6 procent en de SBS-zenders 17,3 procent. In week 7 bedroeg de gemiddelde kijktijd over de gehele dag 249,1 minuten. Het schaatsen op de Olympische Spelen domineert wederom de kijkcijferranglijst. Naar de 100 meter dames, met goud voor Marianne Timmer, keken 5,332 miljoen mensen. Op de tweede plaats staat de gehele schaatsuitzending van zondag met 4,601 miljoen kijkers, gevolgd door de 1000 meter heren van zaterdag met 4,493 miljoen kijkers. De teamachtervolging dames (woensdag) had 3,155 miljoen kijkers en de teamachtervolging heren (donderdag) 2,953 miljoen. (Adformatie/SKO)

UIT DE MEDIA:

** In Roemenië is vrijdag een journalist gearresteerd op verdenking van het prijsgeven van staatsgeheimen (over de Roemeense militairen in Irak en Afghanistan). Maar het Hooggerechtshof gelastte zaterdag al zijn vrijlating, omdat de militaire aanklagers de aanhouding niet konden rechtvaardigen. De journalist zei dat het leger een hekel aan hem heeft omdat hij over corruptie binnen de strijdkrachten heeft geschreven. (AP/NRC)

** Volgende week maandagavond kan het grote publiek in de studio’s van televisiefaciliteitenbedrijf Alfacam in het Belgische Lint gratis naar een selectie van de beste HDTV-beelden uit Turijn komen kijken. Het gros van de beelden in HDTV-kwaliteit (hoge definitietelevisie) tijdens de Olympische Winterspelen in Turijn wordt zoals bekend opgenomen door deze Vlaamse onderneming, gevestigd in het nieuwe mediacomplex Eurocam. Alfacam heeft momenteel acht regievoertuigen en twee audiowagens in Turijn, waar het de openingsceremonie en verschillende sportdisciplines in HDTV-kwaliteit capteert. Hetzelfde zal gebeuren met de slotceremonie. (Belga)

** Half december 2005 heeft de Algemene Programma Raad (APR – Amsterdam eo) het Advies Kabelplan Radio 2006-2007 uitgebracht. Aan UPC is verzocht het advies -zoals gebruikelijk- per 1 juli a.s. in te voeren. De kabelexploitant wenst de looptijd van de radioadviezen echter een duur twee jaar te geven en dus pas tot invoering per 1 juli 2007 over te gaan. Deze maatregel betekent een forse beperking van de mogelijkheid van de programmaraden om voor de belangen van de consumenten (kijkers/luisteraars) op te komen. De APR heeft diverse malen aangegeven het niet eens te zijn met een langere looptijd. 

** Sonja Barend keert in het najaar terug op televisie met een talkshow over de televisiegeschiedenis. Het programma komt vanuit theater De Rode Hoed in Amsterdam, van waaruit Barend in het verleden jarenlang uitzond. Volgens eindredacteur Irminia Lentjes zal Sonja Barend in de show praten met programmamakers en mensen die te gast zijn geweest in tv-programma’s. Ook worden oude fragmenten getoond. Het praatprogramma wordt vanaf oktober door de Vara uitgezonden. Op welke publieke zender en welke dag is nog onbekend. Sonja Barend (65) was in 2004 voor het laatst op televisie met de serie ‘Sonja, de meester en de leerling’. In een persbericht liet ze eind 2004 weten: „Ik heb de Vara laten weten voor dit seizoen geen verdere contractuele verplichtingen op mij te nemen. Ik heb dat besluit genomen omdat ik de behoefte voel om gedurende een periode afstand te nemen en na te denken.” (BN Stem)

** Onder druk van NOC-NSF heeft de KNSB een reclamespotje uit de ether gehaald. Volgens de sportkoepel overtreedt de schaatsbond de marketingregels van het internationaal olympisch comité IOC. De KNSB probeerde met de spot sponsors te werven en gebruikte daarbij de naam ‘olympisch’. Dat mag niet volgens de regels. Inmiddels heeft de KNSB laten weten dat er van enige opzet geen sprake is geweest. Een woordvoerder van de schaatsbond liet weten dat er onmiddellijk gehoor wordt gegeven aan de wens van NOC-NSF. ‘De sportkoepel komt onze partners en relaties ook op alle mogelijke manieren tegemoet. Wij doen dat omgekeerd dan ook.’ Volgens Nathalie Smeeman van NOC-NSF is de relatie met de sponsors van de bond en de merkenteams ‘supergoed’ te noemen. ‘Er is veel begrip voor elkaar. Iedereen vindt het vervelend dat dit is gebeurd, maar de zaak is opgelost (ANP).’

** Hester Carvalho, als journaliste werkzaam voor NRC Handelsblad, is de winnares van de Jip Golsteijn Journalistiekprijs 2006. De journaliste kreeg maandag in de Amsterdamse poptempel Paradiso een oorkonde en een bedrag van 2500 euro uit handen van de vorige winnaar, Jean-Paul Heck. Doel van de Jip Golsteijn Journalistiekprijs is ,,het tweejaarlijks bekronen van bijzondere journalistieke producties op cultureel gebied”. De eerste prijs werd in 2004 aan Heck toegekend. De onderscheiding werd in het leven geroepen na de dood van Jip Golsteijn, die als cultuurjournalist werkte voor De Telegraaf. Hij overleed op 22 februari 2002 op 56-jarige leeftijd. Juryleden Bert van de Kamp, Stan Rijven en Ton de Zeeuw moesten dit keer kiezen uit 124 verhalen, reportages en recensies van 31 cultuurjournalisten. ,,Hester Carvalho bewees met een uitgebreide recensie over Tom Waits haar uitzonderlijke klasse en haar verwantschap met Jip Golsteijn. Net als Jip Golsteijn zoekt zij haar prooien op de laatste halte voor de goot”, zo vermeldt het juryrapport. Carvalho (1964) studeerde Japanse taal- en letterkunde en werkte als redacteur bij de VPRO. Sinds 1990 schrijft ze over popmuziek voor NRC Handelsblad. Ze publiceerde onder meer het boek Popmuziek – wat iedereen over pop moet weten. Eerder won Carvalho de Pop Pers Prijs 2003. (ANP)

** De Nigeriaanse regering zette zondag het leger in in het noordoosten van Nigeria nadat de dodentol bij de protestbetogingen tegen de Mohammed-cartoons was opgelopen tot 45. De plaatselijke politie maakte melding van 42 arrestaties in de noordoostelijke stad Maiduguri, waar zaterdag de rellen plaatsvonden. De soldaten werden ingezet omdat gevreesd werd dat oproerkraaiers zich zouden hergroeperen of toeslaan in een andere stad in het door moslims gedomineerde noorden van Nigeria. Achttien christelijke kerken werden zaterdag met de grond gelijk gemaakt door de relschoppers en minstens zeventien huizen werden platgebrand. Duizenden betogers namen zaterdag deel aan het protest tegen de Mohammed-cartoons.(Belga/AG)

** De beursgenoteerde mediagroep Think-Media neemt een belang van 33 procent in het Vlaamse Cool FM. Die groep beheert in Vlaanderen achttien radiostations, waarvan er zeventien uitzenden onder de naam Cool FM. Sommige stations zijn eigendom van Marc Peersmans, andere zijn aangesloten als franchisenemers. Al die stations worden nu franchisehouders onder de noemer van de nieuwe bvba Cool FM, deelde Think-Media gisteren mee. Ook het Antwerpse station van Airtime bvba 105.4 sluit zich aan bij het netwerk. Met het belang in Cool FM doet Think-Media zijn herintrede in het radiolandschap. De mediagroep was in januari 2000 medeoprichter van 4FM, maar verkocht het belang in november 2002 aan de groep Déficom. Sinds eind 2004 is 4FM eigendom van Talpa Media van de Nederlandse mediatycoon John de Mol. (Belga)

** In een reactie op de berichten uit diverse media over een mogelijk faillisement van de commerciële regionale radiozenders Waterstad FM en RadioNL laat directeur Nico Silvius weten dat het hier gaat om “pure roddels” en “stemmingmakerij”. “Het gaat bij ons beter dan ooit de laatste 8 maanden is de reklame omzet met 45% toegenomen en het totale luisterbereik enorm uit gegroeid”, aldus Silvius. WaterstadFM/RadioNL hoopt spoedig ook weer regionieuws te kunnen uitzenden. Lees ook Bedreigd Waterstad FM/RadioNL ‘slachtoffer van hetze’ via Mediatrefpunt.

** Bij protesten tegen spotprenten over de profeet Mohammed in Europese kranten zijn in Nigeria zeker 16 mensen om het leven gekomen, aldus de politie. Volgens getuigen reageerden demonstranten in de stad Maiduguri hun woede af op de christelijke minderheid nadat de politie de protesterende menigte uiteen had gedreven. Zeker 20 winkels en elf kerken zouden daarbij in brand gestoken zijn. Naar de stad in de noordoostelijke staat Borno zijn extra militairen en agenten gestuurd. Bovendien is een uitgaansverbod uitgevaardigd om de rust te herstellen. In Maiduguri pakte de politie tijdens de ongeregeldheden 115 mensen op. (RTL Nieuws)

** Agressieve reclame voor dure leningen moet worden verboden en de maximale rente van 17 procent moet omlaag. De PvdA bepleit dat in een aanvalsplan tegen schulden dat morgen wordt gelanceerd. Het PvdA-Kamerlid Saskia Noorman-Den Uyl richt haar pijlen vooral op de reclames die oproepen tot kopen op afbetaling. „Die spots doen voorkomen alsof je alleen de rente hoeft te betalen. Maar daar komt dan nog wel de aanschafprijs bij. Als je eenmaal alles hebt afbetaald, ben je alweer toe aan een nieuwe keuken. Dat staat alleen in de kleine lettertjes.” Dat moet verboden worden, vindt de PvdA. Als het aan de sociaal-democraten ligt, moeten gemeenten makkelijker goedkope leningen verstrekken voor een nieuwe wasmachine of koelkast. Nu zijn arme gezinnen vaak aangewezen op leningen met woekerrentes als noodzakelijke huishoudelijke apparaten kapot gaan. Verder moeten gemeenten minder streng zijn bij de toewijzing van schuldhulpverlening. leningen met woekerrentes als noodzakelijke huishoudelijke apparaten kapot gaan. Verder moeten gemeenten minder streng zijn bij de toewijzing van schuldhulpverlening. (Telegraaf)

** Vijf levensbeschouwelijke omroepen (Boeddhistische Omroep Stichting, Joodse Omroep, NCRV, Nederlandse Moslim Omroep en Organisatie Hindoe Media) bundelen hun krachten met de dertiendelige serie Sporen uit het Oosten. Hierin reist tv-maker Rob Hof per trein door 23 landen en ontmoet onderweg treinpassagiers die een inkijkje geven in hun leven en cultuur. De reeks wordt vanaf 5 april uitgezonden. (Telegraaf)

** Sportverslaggever Jack van Gelder zal vanaf half mei tien dagen lang als musicalster optreden. Tijdens de opnames van het tv-programma TV Toppers gisteravond werd hij verrast met het verzoek het podium op te gaan tijdens het Musicals in Ahoy’-gala. De sportexpert zei onmiddellijk ja. De sportverslaggever heeft al enige ervaring met musicals, hij deed al eerder als grap mee in de musical Mamma Mia! (Telegraaf)

** SBS 6 ziet af van juridische stappen tegen Robert ten Brink, die eerder deze week overstapte naar RTL 4. „We hebben nog eens rustig nagedacht over de zaak en zijn tot de conclusie gekomen dat in de hele kwestie een partij zich dubieus heeft opgesteld en dat is Endemol”, zegt een woordvoerder van SBS 6. Endemol produceert Lotto Weekend Miljonairs, dat in maart van SBS 6 naar RTL 4 verhuist. Ten Brink stapte later ook over nadat hij zijn contract met Endemol verbrak. SBS gaat nu verder onderzoeken of er juridische stappen worden ondernomen tegen Endemol. Robert ten Brink is blij dat SBS hem ongehinderd laat gaan. „Fijn dat er verder geen gedoe komt.” Endemol-directeur Paul Römer zegt teleurgesteld te zijn in SBS. „Eigenlijk zijn wij zelfs dubbel het slachtoffer: Ten Brink heeft ook het contract met ons opgezegd.” (Telegraaf)

** Topcrimineel Willem Holleeder zou het in 2003 ook hebben gemunt op de mediaondernemers De Mol en Van den Ende. De Heineken-ontvoerder had in dat jaar plannen gemaakt voor de ontvoering van Joop van den Ende. Ook was Holleeder van plan De Mol af te persen door hem te bedreigen met het kidnappen van zijn zoon. Betrouwbare bronnen hebben het ANP bevestigd dat hierover een verklaring in het strafdossier tegen Holleeder zit. Volgens de Volkskrant waarschuwde de politie beide mediagrootheden voor het dreigende gevaar. Dat gebeurde nadat de inmiddels geliquideerde vastgoedhandelaar Willem Endstra de recherche over de plannen van Holleeder had verteld. Van den Ende en De Mol bevestigen dat zij in 2003 door de politie zijn gewaarschuwd. Eerder werd al bekend dat De Mols zoon Johnny het risico liep te worden ontvoerd. Destijds werd nog aangenomen dat daar Joegoslaven achter zaten. ,,Voor De Mol is dit oud nieuws. Of het nu Joegoslaven waren of dat Holleeder achter de bedreiging zat maakt voor hem niet uit”, zegt zijn woordvoerder. Van den Ende schrok wel toen hij hoorde dat Holleeder achter de zaak zou zitten. ,,Hij hoort nu jaren later wie er achter zat. Hij is verbijsterd dat het om zo’n serieuze zaak blijkt te gaan”, aldus een zegsman. (ANP)

** De KRO start nog dit jaar met twee themakanalen: één over opvoeden en een KRO-mindstylekanaal. Dit schrijft mediadirecteur Ton Verlind op zijn weblog. “De voorbereidingen zijn in volle gang, maar de nieuwe plannen hebben nog niet de zege van de Publieke Omroep, die alle omroepinitiatieven moet goedkeuren. Zolang het officiële permit er nog niet is beginnen beide KRO-initiatieven eerst in vereenvoudige vorm op internet of andere beschikbare platformen om later omgebouwd te worden tot digitale uitzendkanalen.” (KRO/Broadcast Magazine)

** Tijdens betogingen tegen de cartoons over de profeet Mohammed in Libië zijn doden gevallen.Op de Libische staats tv wordt gesproken over slachtoffers, SKY TV meldt dat er zeker negen doden zijn. De rellen waren in Benghazi.Betogers raakten slaags met de oproerpolitie die ingreep toen het Italiaanse consulaat werd bestormd.Volgens een Italiaanse diplomaat zijn er tientallen gewonden. Of er onder de Italianen slachtoffers zijn is niet bekend.De eerste etage van het consulaat staat in brand. Het gaat om de enige westerse vertegenwoordiging in Libië. Dat is waarschijnlijk de reden dat de betogers het gebouw aanvielen. (NOStt)

** Het gaat zo slecht met de regionale commerciële radiozenders Waterstad FM en RadioNL dat deze radiostations niet langer regionale nieuwsbulletins uitzenden. Dit heeft geresulteerd in het ontslag van de nieuwslezers, melden Friese media. Met de maatregel hoopt Waterstad FM/RadioNL het tij te keren. Nieuws is immers duur. Boze tongen beweren dat er faillissement dreigt voor beide stations. (Mediatrefpunt)

PCM neemt ‘Arrow-zenders’ over

PCM gaat de radiostations Arrow Classic Rock en Arrow Jazz FM overnemen. Het concern, onder meer uitgever van de Volkskrant, Trouw en NRC Handelsblad, heeft een principeovereenkomst bereikt met de huidige eigenaren van de radiostations Ad Ossendrijver en Willem van Kooten. Volgens Theo Bouwman, voorzitter van de Raad van Bestuur van PCM Uitgevers betreft het weliswaar doelgroepzenders ,,maar zitten ze midden in de lezersgroep van onze dagbladen.” Bouwman spreekt van een goede mix. ,,PCM heeft kwaliteitskranten en Arrow kwaliteitsmuziek.” De bedoeling is dat de Volkskrant nieuwbulletins gaat brengen op Arrow. ,,Daarnaast denken we aan rubrieken waarin we gebruik kunnen maken van de speciale expertise van de krant op het gebied van kunst, cultuur, sport en wetenschap”, aldus adjunct-hoofdredacteur Suzanne Weusten. (ANP)

Nieuwe aanwijzingen over verdachte moord Sévèke

Het rechercheteam dat onderzoek doet naar de moord op de Nijmeegse activist en journalist Louis Sévèke heeft nieuwe aanwijzingen over de mogelijke schutter. Daarom houdt het team vrijdagmiddag en zaterdag een nieuw buurtonderzoek in een ander deel van het centrum van Nijmegen. Louis Sévèke werd op 15 november om negen uur ’s avonds op straat doodgeschoten. De 40-jarige activist kwam van een vergadering in een voormalig kraakpand in het centrum van Nijmegen en was lopend onderweg naar huis. Veel getuigen zeggen dat ze rond het tijdstip van de moord een man met een sporttas zagen weglopen. Tot nu toe was niet bekend waar die man vandaan was gekomen, of waar hij na de schietpartij naar toe ging. Kortgeleden meldde een getuige volgens de politiewoordvoerder dat een verdachte man met een sporttas op de avond van de moord vanaf de Waalkade naar het centrum liep. Waarom deze getuige zich ondanks de vele oproepen niet eerder meldde, wil het rechercheteam niet zeggen. De politie had al verklaringen over een man met een sporttas die kort na de moord vanuit het centrum langs dezelfde route in de richting van de Waalkade rende. De buurt waar de schutter op 15 november is gezien, is dichtbebouwd met flats en appartementen. Bovendien zijn daar de tippelzone en de raamprostitutie. Agenten gaan huis-aan-huis vragen of meer mensen de verdachte man op de avond van de moord hebben gezien. Beelden van bewakingscamera’s in die buurt zijn al bij het zogenoemde Bamboeteam.

UIT DE MEDIA:

** Campagnesite Pimpmygrave.nl van Nationaal Spaarfonds (NSF) gaat uit de lucht. Op last van de tv-zender MTV, die de rechten op het begrip ‘Pimp my…’ heeft, kiest de Delta Lloyd-dochter eieren voor haar geld. NSF hoopt echter in de loop van volgende week alweer een nieuwe site te kunnen lanceren die bedoeld is om jongeren warm te maken voor een uitvaartverzekering

** Bløf, Racoon en Lange Frans & Baas B treden live op tijdens de 3FM Awards op zondag 12 maart in de Melkweg in Amsterdam. Ook nieuwkomers als De Jeugd van Tegenwoordig en Stevie Ann zijn op het evenement vertegenwoordigd. De 3FM Awards zijn de jaarlijkse radioprijzen voor de Nederlandse popmuziek. Het evenement is de afsluiter van het Weekend van de Nederlandse pop op 3FM Serious Radio. De 3FM Awards worden ieder jaar uitgereikt aan Nederlandse artiesten en bands. 3FM reikt Awards uit in de categorieën: Beste Band, Beste Zangeres, Beste Zanger, Beste Artiest R&B/HipHop, Beste Artiest Rock, Beste Artiest Pop, Beste Artiest Dance, Beste Live-act, Beste Album, Beste Single en Beste Nieuwkomer. Ook wordt de Schaal van Rigter uitgereikt voor de meest gedraaide plaat op 3FM. Deze prijs is vernoemd naar de in 2004 overleden 3FM DJ Wim Rigter. Vanaf woensdag 22 februari kan iedereen stemmen op de nominaties via www.3fm.nl

** Zakenbank NIBC neemt een belang van 25 procent in Talpa Capital, de investeringsmaatschappij van John de Mol. Het bedrijf wordt omgedoopt tot Cyrte Investments – volgens een woordvoerder van Talpa Latijn voor ‘vaste waarde’. De twee aandeelhouders willen een nieuw investeringsfonds opzetten, waarin ook andere professionele beleggers kunnen participeren. Het nieuwe fonds wil zich uitsluitend op zowel beursgenoteerde als private bedrijven in de telecom-, media- en technologiesector wil richten, hoopt op een omvang tussen de 1 en 1,5 miljard euro. Los van dit fonds blijft Cyrte Investments het vermogen van John de Mol beheren. (NRC)

** Rob Stenders stopt vrijdag 17 maart bij Yorin FM. Dat vertelde hij afgelopen donderdag in zijn ochtendshow ‘Stenders Vroeg Op’. Hij deed de mededeling nadat hij een bericht van Radio.NL met daarin de toekomst van Yorin FM had voorgelezen. Stenders gaf de afgelopen weken in zijn show al aan dat SBS het oneens was met de vrijheden die hij heeft weten te bedingen bij de contractonderhandelingen met RTL. SBS wilde de muziekvrijheid van Stenders opheffen en dat de ochtendshow altijd om 9 uur stopt.

** Per 14 februari 2006 is de lokale omroep TV Flakkee toegevoegd op de kabel in de Zuid Hollandse gemeente Oostflakkee. TV Flakkee is te ontvangen op frequentie 840,00 MHz/ kanaal 67+. Tot op heden zat er nog geen lokale omroep in het televisiepakket van Oostflakkee. (UPC)

** ‘Irak’ is het gevaarlijkste conflict voor journalisten in decennia. Sinds het begin van de oorlog in maart 2003, zijn er 61 journalisten omgekomen. Dat heeft de Commissie voor de Bescherming van Journalisten (CPJ) gemeld. De CPJ brengt sinds 1981 jaarlijks een rapport uit over aanvallen op journalisten. Het rapport over 2005 is zeer kritisch over de VS: „Met een prominente journaliste (Judith Miller) die 85 dagen in de gevangenis zat, elke dag nieuwe juridische dreigementen en een Amerikaans leger dat onderzoek naar dode en gevangen journalisten in Irak tegenwerkt, treft de pers het slecht met de Amerikaanse autoriteiten.” (AP)

** De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, heeft besloten om aantijgingen van laster door de media niet te laten vallen onder een nieuwe regeling voor grensoverschrijdende schadevergoedingen. De commissie heeft daar woensdag toe besloten op grond van wijzigingsvoorstellen van het Europees Parlement. Door de eenwording van de EU zijn er steeds meer grensoverschrijdende civiele zaken, waarbij burgers elkaar of bedrijven aansprakelijk stellen in zaken waarbij er niets in contracten is vastgelegd. De discussie daarover loopt al enkele jaren. EU-lidstaten en Europees Parlement moeten zich nu buigen over het gewijzigde voorstel van Commissaris Frattini. (ANP)

** Een Pakistaanse moslim-geestelijke looft een forse beloning uit voor het vermoorden van een Deense cartoonist. De beloning bedraagt 25.000 dollar èn een auto. Het geld staat op het hoofd van de tekenaar die als eerste een spotprent maakte van Mohammed. Ondertussen duren de felle protesten in Pakistan voort. De autoriteiten hebben een andere radicale geestelijke onder huisarrest geplaatst in de hoop dat de protesten tot bedaren komen. Meer dan 100 mensen zijn opgepakt. Denemarken heeft tijdelijk de ambassade gesloten. (RTL)

** 538 dj Rick van Velthuyzen wordt met de dood bedreigd door een Limburgse luisteraar. Rick heeft aangifte gedaan bij de politie. “Ik heb een paar geinig bedoelde opmerkingen gemaakt over Limburg en de Limburgers, daarop kreeg ik sms’jes, die steeds dreigender van aard werden. Ik vond het te ver gaan toen mij werd voorgesteld alvast zes plankjes te bestellen. Dat is niet leuk meer.” Het telefoonnummer van de dreiger heeft de politie weinig opgeleverd. Het nummer behoort niet aan een Limburger maar aan een vrouw in Gelderland. (Telegraaf)

** Kabelaar Casema is donderdagmiddag gestopt met het gebruik van de zogenaamde Viaccess-codering voor haar digitale radio- en televisiedienst. Dit betekent dat abonnees met een digitale ontvanger van het merk Sagem, deze niet meer kunnen gebruiken. Klanten die de beschikking hadden over een Sagem-ontvanger en geabonneerd zijn op het pluspakket hebben van Casema een nieuwe ontvanger gekregen. Abonnees die alleen het digitale basispakket hebben moeten hun Sagem-ontvanger zelf inwisselen voor een ander type. Alleen ontvangers die werken met de Irdeto2-codering zijn nu nog geschikt voor het digitale pakket van Casema. Onder andere Samsung, Nokia en Panasonic leveren ontvangers voor dit systeem dat door het grootste deel van de kabelaars in Nederland wordt gebruikt.

** Zenderexploitant Nozema Services heeft een steunzender in gebruik genomen voor de commerciële radiozender Radio Veronica in Hilversum. De steunzender zendt uit op de frequentie 95,5 MHz vanaf de zendmast in Hilversum.

** De commerciële televisiezender TV Oranje is tijdelijk te zien via het Etalagekanaal van kabelaar Casema. Via het etalagekanaal kunnen abonnees van de kabelaar gedurende een bepaalde periode kennis maken met een tv-zender die normaal alleen via het digitale pluspakket van Casema is te zien.

** Frank Dane en Mark Labrand stappen over van Yorin FM naar Slam!FM. Frank Dane zou daar vanaf 3 april de ochtendshow voor zijn rekening gaan nemen, Mark wordt presentator van de middagshow. Zowel Slam!FM als Yorin FM zijn op dit moment bezig met het aanpassen van hun programmering en format. Slam!FM start in april met een nieuwe programmering en een breder muziekformat, eerder werden Jente Kater en Rob Spijker ontslagen. Wat er gaat gebeuren met Yorin FM is nog niet bekend. (via Radiofreak)

** 2,4 miljoen luisteraars hebben vorige week afgestemd op de Radio 2 Week van de Jaren 60. Daarmee trok deze themaweek ongeveer 100.000 méér luisteraars dan de Week van de Jaren 60 in 2005. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door de afdeling Kijk- en Luisteronderzoek van de Publieke Omroep. De Week van de Jaren 60 die van 6 t/m 10 februari werd uitgezonden, werd met een 7,6 bovendien goed gewaardeerd door de luisteraars. Tijdens de themaweek werd uitsluitend muziek uit dit decennium gedraaid. (Persbericht)

** ICT nieuwssite Webwereld introduceert vandaag een dagelijkse podcast met IT-headlines. Webwereld breidt hiermee zijn informatievoorziening uit met een nieuwe distributievorm. Naast de nieuwsberichten op de site is het reeds mogelijk om via de nieuwsbrief, rss-feed en pdf-specials van de laatste ontwikkelingen op ICT-gebied op de hoogte te worden gehouden. De podcast is een aanvulling op de dienstverlening aan Webwereld-bezoekers. Het ICT-nieuws zal dagelijks door middel van een Engelstalige samenvatting worden doorgenomen. Afhankelijk van het nieuwsaanbod zullen er 4 tot 10 berichten per dag verschijnen.

** Een bizarre zelfmoordgrap wordt een 16-jarige radiopresentator niet in dank afgenomen. Hij is door de lokale omroep Drechtstad FM in Dordrecht 4 weken geschorst. In het jongerenprogramma Let it Out! hield hij vorige week een stemming onder luisteraars. Hij vroeg of hij een eind aan zijn leven moest maken of niet. Hij belde ook mensen in de regio op om te zeggen dat hij er aan zou gaan. Hoofdredacteur Ed Peereboom is nuchter over het incident: ,,Eigenlijk een storm in een glas water. Jongeren zoeken in het programma de grenzen op. Deze jongen heeft de grens gevonden en is er overheen gegaan. Vandaar deze tik op zijn vingers. ,,Hij vindt nog steeds dat hij niets fout heeft gedaan, nu kan hij daarover nadenken. Hij kan het goed en wil graag naar Hilversum. Maar daar hoef je met zo’n grap ook niet aan te komen.” (AD)

** Sinds de mededeling van de Raad van Bestuur van de Publieke Omroep vorige week, dat Radio 747 op de schop gaat, stromen steunbetuigingen binnen bij het station. “Allemaal met het doel de Raad van Bestuur duidelijk te maken dat programma’s als Dolce Vita van de KRO en Plein Publiek (NCRV) behouden moeten blijven. Je kan de Publieke Omroep maar één keer afbreken. Daar willen de luisteraars een stokje voor steken”, aldus een medewerkster. Vrijdag om 10.30 uur worden de boodschappen aangeboden aan Ruurd Bierman van de Raad van Bestuur van de Publieke Omroep in het Filmcentrum op het Mediapark. (Villamedia)

** Anna Visser, de gewezen directeur van omroep Llink, kan haar werk hervatten. De kortgedingrechter in Rotterdam bepaalde donderdag dat de idealistische omroep haar daartoe binnen twee werkdagen in de gelegenheid moet stellen. Visser werd naar huis gestuurd omdat zij zonder toestemming het bedrijf van haar vader had ingeschakeld voor de productie van een tv-programma. Ook zou ze te weinig aandacht hebben voor dieren en zich te veel focussen op mondiale kwesties. Llink is een fusie tussen dierenomroep Nutopia en de idealistische De Nieuwe Omroep. Visser is afkomstig van De Nieuwe Omroep. Visser vocht haar aangezegde ontslag aan en eiste dat ze haar werk mocht hervatten. Ze wist zich gesteund door het personeel van de omroep. De kortgedingrechter stelt in het vonnis dat het op non-actief stellen van Visser niet rechtsgeldig was en dat het ook niet aannemelijk is dat zij in strijd met de geldende afspraken binnen de omroep heeft gehandeld. Visser reageert opgetogen op de uitspraak. ,,Ik ben heel erg blij. Volgende week heb ik vakantie, maar daarna ga ik weer aan de slag.” Ze ziet geen obstakels om haar werk weer op te pakken. ,,Met het personeel is het contact altijd goed geweest.” (ANP)

** Omrop Fryslân hoeft niet op een extra miljoenenbijdrage van het rijk te rekenen om het programma-aanbod drastisch uit te breiden. Na de Tweede Kamer heeft ook staatssecretaris Medy van der Laan van cultuur en media laten weten dat ze daarvoor geen geld heeft. Waar de omroep €21 miljoen erbij wil om spelletjes, quizzen en meer nieuws uit te zenden, houdt Van der Laan vast aan een extraatje voor 2006 van €440.000. Wil de zender toch meer overheidsgeld dan de huidige €10 miljoen dan is het aan de provincie om daar over te beslissen, zei Van der Laan. ,,De verantwoordelijkheid van het rijk is eindig.” (LC)

** De Italiaanse premier Silvio Berlusconi heeft het aftreden geëist van de omstreden minister van Bestuurlijke Vernieuwing Roberto Calderoli. Dit heeft de bewindsman woensdag zelf bekendgemaakt op de Italiaanse tv, zonder te zeggen of hij de eis inwilligt. Carlderoli had T-shirts laten drukken met daarop de spotprenten van de profeet Mohammed die in de islamitische wereld voor zoveel verontwaardiging hebben gezorgd. Tijdens de uitzending knoopte de minister van de separatistische Lega Nord zijn overhemd open om te laten zien dat hij eronder zelf een spotprent-T-shirt droeg, als onderdeel van zijn „strijd voor de vrijheid”. Volgens de Italiaanse grondwet kan de premier een minister niet ontslaan. (ANP)

Meteo Consult krijgt Nederlands weerkanaal bij UPC

Weerbureau Meteo Consult krijgt bij UPC zijn eigen weerkanaal om 24 uur per dag informatie over het weer door te geven. Volgens Meteo Consult en Chellomedia is er grote behoefte aan een weerkanaal in Nederland. “In andere landen zoals de Verenigde Staten en Frankrijk, zijn al dergelijke kanalen”, stelt Meteo Consult-directeur Harry Otten. Op het Nederlandse weerkanaal zullen onder andere Harry Otten, Reinier van den Berg en Margot Ribberink iedere vijftien minuten vertellen over de actuele weersituatie. Elk kwartier wordt verdeeld in drie blokken van vijf minuten. De eerste vijf minuten worden besteed aan het Nederlandse weerbeeld. Drie minuten zal er gepraat worden over het weer in de wereld, waarna het Europese weer in nog eens twee minuten nader wordt bekeken. Daarna volgen drie minuten over het weerbeeld voor reizigers. De resterende twee minuten zijn ingeruimd voor reclameblokken. Het nieuwe Nederlandse weerkanaal is vanaf woensdag te bekijken door abonnees van de digitale televisiedienst UPC Digital. Meteo Consult is in zes Europese landen actief. In het Nederlandse filiaal in Wageningen werken ongeveer zestig mensen.

UPC heeft vanaf vandaag het aanbod aan digitale kanalen uitgebreid. In het digitale basispakket komen Arte, The Box en Tel Sell er bij. In het extra pakket komen het bovengenoemde Weerkanaal en negen regionale tv-zenders (RTV Noord-Holland, RTV Flevoland, RTV Noord, RTV Oost, L1 Limburg, Omrop Fryslân, Omroep Brabant, Omroep Gelderland en RTV Utrecht) erbij. Family7 zal de plaats innemen van TBN, en E! zal vervangen worden door Star! Bij de ‘premium’ zenders komen er bij; Baby TV (vijf euro per maand) en Garuda TV voor tien euro per maand. Ook is UPC begonnen met het doorgeven van radio via de Mediabox, er zijn 14 kanalen toegevoegd, waaronder Radio 2, Radio 3, Radio 4, Radio 10 Gold, Sky Radio, Radio 538 en RTL FM. (Webwereld/DigitaleKabeltelevisie.nl/UPC)

Scheepswerf zorgt voor vertraging bouw ‘mediawerf’

De culturele metamorfose die het NDSM-terrein in Amsterdam-Noord de komende periode staat te wachten, heeft een flinke tegenslag gekregen. De laatste nog aanwezige scheepswerf, Aarding Contruction B.V., mag van de rechter nog een halfjaar blijven zitten. Dat betekent dat de oude werf voorlopig nog niet verbouwd kan worden tot kantoorhuisvesting en evenementenhal en bedrijven als ID&T ook in de wacht komen te staan. Aarding spande een kort geding aan tegen het stadsdeel vanwege het opzeggen van de huurovereenkomst (oktober vorig jaar). Volgens de rechter is de huuropzegging rechtmatig, maar krijgt de werf wel ontruimingsbescherming tot 1 augustus dit jaar. Daarbij stelde hij de eis dat beide partijen zich moeten inzetten om een alternatieve locatie te zoeken voor de scheepswerf. „Mocht het dan nog niet gelukt zijn, staan we weer voor de rechter”, aldus Daan Heijbroek, woordvoerder voor Aarding B.V. Voor de komst van MTV heeft deze beslissing geen gevolgen, aangezien dat bedrijf zich zal vestigen in de oude timmerfabriek. Dat is anders voor een bedrijf als ID&T dat samen met andere mediagerichte bedrijven kandidaat is voor de exploitatie van de enorme hal. Luke Bruins van Red Concepts B.V., dat verantwoordelijk is voor de conceptontwikkeling van het terrein, baalt van de vertraging. Maar er is volgens hem geen reden tot paniek. „Wij zullen gewoon doorgaan met de besprekingen met de verschillende geïnteresseerde partijen. Maar wij willen natuurlijk ook het liefst zo spoedig mogelijk knopen doorhakken en daar helpt zo’n vertraging niet bij.” (Telegraaf)

UIT DE MEDIA:

** Al enige jaren biedt het persbureau ANP via de dienst Sitecast particulieren de mogelijkheid om nieuwskoppen op hun website te plaatsen. Hierdoor is het mogelijk om bezoekers van een particuliere website van het laatste nieuws op de hoogte te brengen. Met ingang van 1 maart 2006 wordt deze service voor particulieren opgeheven, zo stelt Rob Jacobs, directeur van het ANP. De reden voor deze opheffing ligt in het feit dat het ANP zich in het vervolg uitsluitend wil richten op de zakelijke markt. Bij de particuliere markt heeft het ANP geen zicht meer op wat er met de aangeboden content gebeurt. Momenteel maken ongeveer 9.000 mensen gebruik van de dienst Sitecast. De verwachting is dat deze gebruikers zullen overstappen op alternatieve nieuwsbronnen, die de laatste berichten via rss-technologie op de websites van de particulieren beschikbaar stellen. (Computer Totaal Magazine)

** Raymond van Barneveld heeft vandaag in Manchester bekend gemaakt dat hij van de BDO naar de PDC (Professional Darts Corporation) zal overstappen. De PDC is de bond waarin de beste darters ter wereld uitkomen. Het eerste toernooi dat Van Barneveld bij de PDC gaat spelen, is het Premier League Darts toernooi, dat morgen start in het Engelse Blackburn. Alle wedstrijden van dit toernooi worden in Nederland rechtstreeks uitgezonden op Sport1.

** Fatah-leider Mahmoud Abbas heeft de Palestijnse omroep PBC onder zijn gezag geplaatst om daarmee de komende Hamas-regering een potentieel machtsinstrument uit handen te nemen. Dat melden medewerkers van Abbas. De PBC, waar de Palestijnse televisie en het radiostation Stem van Palestina onder vallen, ressorteerde vroeger ook onder het bureau van Abbas. Vorig jaar droeg hij de omroep echter over naar minister van informatie Nabil Shaath, een vertrouweling. Nu valt de omroep dus weer direct onder Abbas. (Essent)

** Wie digitale tv afneemt bij de kabelaanbieders hoeft niet te rekenen op een beeldkwaliteit die vergelijkbaar is met dvd-kwaliteit. Het aantal bits per seconde dat de kabelaars per tv-zender doorgeven is daarvoor te laag, zo schrijft dagblad Trouw. “De kabel moet 12 tot 20 Mbps per kanaal leveren voor echte dvd-kwaliteit”, zegt Hans van der Giessen van kabelaanbieder Caiw. In de praktijk haalt echter geen enkele kabelaanbieder de ondergrens van 12 Mbps per zender. Caiw komt het dichtst in de buurt met 11 Mbps voor Nederland 1. Andere aanbieders, zoals UPC en Casema, komen bij hun topkanalen niet verder dan 8 Mbps. Lees verder. Lees ook Digitale televisie is de toekomst van gisteren, de aanbieders juichen veel te vroeg.

** Op 26 februari start de KRO het driedelige sfeerverslag ‘Het gevoel van Carnaval’. Hierin staat het carnaval zoals dat in Kielegat (Breda) wordt beleefd centraal. Het gevoel van Carnaval laat opmerkelijke gebeurtenissen van ‘gewone’ carnavalsvierders zien. Het accent ligt op de verbroerdering tussen alle rangen en standen. Het programma gaat op zoek naar bijzondere verhalen, portretten, optochten en historische feiten. De uitzending wordt op de dag van het feest gemaakt en is aan het einde van de dag op televisie te zien. Op een speciale carnavalswebsite laat de KRO met amateurfilmpjes carnaval zien door de ogen van de carnavalsvierders. Op die manier biedt de KRO zijn achterban de kans ‘het gevoel van carnaval’ op een internetmanier mee te beleven. ‘Het gevoel van Carnaval’ is op 26, 27 en 28 februari om vijf over vijf te zien op Nederland 1. (Omroep Brabant)

** Het entertainmentmagazine van Talpa dat de vooravond van de zender aantrekkelijker moet maken is wederom uitgesteld. Het programma van Evert Santegoeds zal niet vanaf 27 februari maar pas vanaf 27 maart te zien zijn (als het doorgaat). Entertainment Live zal dan worden uitgezonden om 19.30 uur in plaats van het geplande 18.00 uur en komt in de plaats van de 80’s & 90’s Kwis, dat van 4 t/m 24 maart om 19.30 uur te zien is. Het gat dat Entertainment Live in de programmering achterlaat, wordt, wederom opgevuld met een uur lang Homevideo’s. Ook stopt de zender vanaf 8 maart met de woensdagavondseries Koppels en Lieve Lust. De kijkcijfers van beide series zijn erg laag en voor Lieve Lust was het al de tweede poging de serie aan kijkers te helpen. Talpa vervangt dit Nederlands product door buitenlandse speelfilms. (via Medialog Blogspot)

** De Italiaanse minister van Bestuurlijke Vernieuwing, Roberto Calderoli, heeft T-shirts laten drukken met daarop de spotprenten van de profeet Mohammed die in de islamitische wereld voor zoveel verontwaardiging hebben gezorgd. ,,Ik zal ze zelf vanaf vandaag dragen”, zei de bewindsman van de separatistische Lega Nord dinsdag tegen het Italiaanse persbureau ANSA. ,,Ik zou dit initiatief geen provocatie willen noemen, maar een uitnodiging tot dialoog.” Calderoli vindt tevens dat ,,een einde moet worden gemaakt aan het hypocriete onderscheid tussen terroristische islam en vreedzame islam”. (ANP)

** De Belgische provider voor mobiele telefonie Mobistar en kabelaar Telenet hebben een samenwerkingsakkoord afgesloten waardoor Telenet ook een gsm-dienst kan aanbieden. Dat werd dinsdag aangekondigd op het 3GSM-Congres in Barcelona. De gsm-dienst zal vanaf de zomer beschikbaar zijn. Telenet biedt al via de kabel vaste telefonie, internet en (digitale) televisie in Vlaanderen aan. Bovendien sloten Mobistar en Telenet een samenwerkingsakkoord waardoor die laatste de 750 hotspots (draadloos internet) van Mobistar mag gebruiken. “Die aanbod aan mobiele diensten zal geleidelijk uitgebreid worden en geïntegreerd in het bestaande productengamma van Telenet”, aldus woordvoerder Stefaan Coenjaerts. (GVA)

Robert ten Brink stapt over naar RTL4

SBS6-presentator Robert ten Brink stapt over naar RTL4. Dat heeft hij de zenderleiding van SBS maandagavond laten weten. Ten Brink had nog tot eind 2007 een contract met SBS6. Verleden week kreeg Ten Brink te horen dat zijn programma Weekend Miljonairs naar RTL4 verhuist en daar was hij zeer boos over. Omdat hij immers contractueel aan SBS6 is gebonden, zou hij niet mee kunnen. Ten Brink bereikte vervolgens overeenstemming met RTL4 over een contract met die zender en liet SBS6 vallen. Een SBS6-woordvoerder laat maandag weten verbaasd te zijn over de actie van Ten Brink. ,,We betreuren het ook ten zeerste. We zijn altijd goed voor hem geweest, dus dit hadden we niet van hem verwacht. De ontbinding van zijn contract zal nu wel in een juridisch steekspel ontaarden.” Een ramp is het niet voor SBS6, omdat die zender na het verlies van Weekend Miljonairs toch niet direct een andere show voor Ten Brink in de aanbieding had. (ANP)

UIT DE MEDIA:

** Kabelaar CAIW biedt vanaf 15 februari twee nieuwe tv-kanalen aan via haar digitale boeket DTV. Het eerste kanaal is TeVe-Sur. TeVe-Sur is de eerste televisiezender die 24uur per dag programa’s vanuit Suriname uitzendt. De zender kent het carrousel systeem met dagelijks 6 uur verse programmering. Elk blok begint om 7.00 uur ’s avonds met het nieuws. Dit blok wordt 4 keer per dag uitgezonden. Het tweede kanaal is A-TiVi. Deze Antilliaanse/Arubaanse zender is 24 uur per dag te bekijken. Er zijn onder andere kinder- en kookprogramma’s, soapseries, muziek en spelshows. Om de zenders te ontvangen dient er een speciaal abonnement te worden afgesloten.

** Per 4 april zal kabelaar CAI-Loenen digitale radio- televisie aanbieden via haar kabelnet. De Stichting CAI-Loenen beheert de centrale antenne-inrichting in de Utrechtse gemeente Loenen, waarbij signaal wordt geleverd aan de kernen Nieuwersluis, Loenen aan de Vecht, Vreeland, Loenersloot en Kerklaan. Het digitale basispakket zal bestaan uit 48 tv-zenders. Binnenkort worden de abonnees op de hoogte gesteld van de komst van de digitale diensten bij CAI-Loenen.

** 3FM DJ Eric Corton is vanaf woensdag 15 februari de vaste DJ van het VPRO live-programma Club3voor12. Hij volgt Jaap Boots op die vorige week voor het laatst te horen was. Eric Corton is daarmee dé stem van de live-muziek op 3FM geworden, want ook de BNN-programma’s That’s Live en Lust for Live worden door Eric Corton gepresenteerd. Club3voor12 is het rock-, talk- en danceprogramma dat elke woensdag wordt uitgezonden tussen 22.00 en 01.00 uur vanuit Studio Desmet in Amsterdam. (Persbericht)

** Playboy Enterprises, de Amerikaanse uitgever van het tijdschrift Playboy, heeft vorig jaar een nettoverlies geleden van 700.000 dollar tegen een winst van 10 miljoen dollar een jaar eerder. Het resultaat over 2005 werd gedrukt door een eenmalige last van 19,3 miljoen dollar. Zonder die voorziening voor het herstructureren van de schuld zou Playboy een winst hebben gemaakt van 18,6 miljoen euro, bleek uit dinsdag gepubliceerde cijfers. Het mediaconcern, dat ook activiteiten heeft op internet, radio en televisie, behaalde vorig jaar een omzet van 338,2 miljoen dollar. Dat is 3 procent meer dan in het voorgaande jaar. Minder inkomsten uit advertenties en reclame drukten het resultaat bij de uitgeverstak. Dat werd grotendeels opvangen door een sterkere omzetgroei bij de entertainmentdivisie en een toename van de inkomsten uit licentieovereenkomsten. (ANP)

** Russia Today, een in december vorig jaar gelanceerde en door het Kremlin gefinancierde Engelstalige nieuwszender, gaat ook in het Arabisch programma’s uitzenden. Dat meldt The Guardian vandaag. Het is de bedoeling dat de Arabische programma’s vanaf eind 2006 te zien zullen zijn. Russia Today is door de Russische overheid in het leven geroepen om „de Russische kijk op het nieuws” wereldkundig te maken. De Arabische tak van de zender gaat geleid worden door Akram Khuzam, tot voor kort de correspondent van Al Jazeera in Moskou. In oktober vorig jaar maakte de BBC al bekend met een Arabischtalige tv-zender te komen, die vanaf 2007 de concurrentie moet aangaan met Al Jazeera. De nieuwsstroom loopt straks niet alleen van noord naar zuid, want Al Jazeera zelf gaat vanaf dit voorjaar Engelstalige programma’s uitzenden, gepresenteerd door onder meer Robert Frost. (NRC)

** Zenderexploitant Nozema Services heeft onlangs opdracht van de commerciële radiozender SLAM!FM gekregen om een aantal zenders in vermogen te verhogen. Het gaat om de zender Markelo (91.0 MHz) die gaat van 1000 naar 1500 Watt en de zender Vlissingen (99.2 MHz) waarvan het zendvermogen wordt verhoogd van 5 naar 13 kiloWatt. Al eerder had SLAM! FM Nozema Services opdracht gegeven voor het verhogen van de antennehoogte in Megen. Deze zendantenne wordt 20 meter hoger in de mast van Megen gemonteerd. Door deze wijzigingen wordt het bereik van SLAM! FM verder verbeterd. (Persbericht Nozema Services)

** Inwoners van Terschelling bieden massaal linker- en rechterschoenen via een website aan. De schoenen spoelden afgelopen vrijdag aan. Op de website www.fodzoeker.nl staan tientallen advertenties. Op die manier proberen de eilanders een compleet paar bij elkaar te krijgen. De schoenen zaten in een van de 58 containers die donderdagavond in zwaar weer van het vrachtschip de P&O Mondriaan sloegen. Twaalf containers spoelden aan op het Waddeneiland. (Telegraaf)

** Voor het eerst zijn in Pakistan doden gevallen bij demonstraties tegen de cartoons over de profeet Mohammed. In Lahore schoten beveiligingsmedewerkers twee mensen dood die een bankgebouw in brand wilden steken. Ook in de hoofdstad Islamabad braken rellen uit. De politie zette traangas in tegen betogers die de diplomatenwijk waren binnengedrongen. De Europese Commissie staat in de cartoonkwestie achter Denemarken.In de Deense krant die de prenten afdrukte zegt voorzitter Barroso dat er in de EU niet mag worden getornd aan de vrijheid van meningsuiting. (NOStt)

** AZ-doelman Henk Timmer zingt het openingslied van de nieuwe reeks Surpriseshows van Henny Huisman. Iedere uitzending begint met een zogenoemde leader die de keeper afgelopen zondag heeft ingezongen. Het gaat om een ballad waarbij melancholie en het gevoel van Nederlanders-onder-elkaar de boventoon voert. Volgens Henny Huisman klinkt het ‘fantastisch’. ,,De stem van Henk doet aan Rod Stewart denken.” Huisman maakte kennis met Timmers zangkwaliteiten bij een inzamelingsactie na de tsunami. De nieuwe reeks Surpriseshows begint vrijdag. (NHD)

** SBS6 is van plan komende zomer of in het najaar rechtstreeks drafwedstrijden uit te zenden. Volgens een woordvoerder is het de bedoeling om op zaterdagen in de vooravond de paardenkoersen op de buis te brengen. Kijkers kunnen via sms en internet gokken op de uitslagen. Helemaal rond is het programma nog niet, maar de zegsman heeft goede hoop dat het plan wordt goedgekeurd. De kijkers kunnen dan gokken op de wedstrijden van Drafcentrum Wolvega. Na het op de kaart zetten van darts hoopt de zender weer een nieuwe tv-sport een kans te geven. (ANP)

** Zo’n vijfduizend huishoudens in Delft hebben het ruim 20 uur zonder televisie, radio en internet moeten doen door een grote kabelstoring. Volgens kabelbedrijf Casema werden de problemen veroorzaakt door vier kapotte glasvezelkabels. Waarschijnlijk hadden medewerkers van een bouwbedrijf over de kabels heengereden, waardoor ze beschadigd raakten. De kabelstoring begon maandagmiddag om 13.30 uur en trof acht wijken in Delft. Dinsdag rond 11.00 uur was de storing weer verholpen. Casema wil de geleden schade verhalen bij het bouwbedrijf dat de problemen veroorzaakte. (RTV West)

** De As-Soennah moskee in Den Haag gaat een rechtszaak aanspannen tegen de programmamakers van het actualiteitenprogramma NOVA. Het opnieuw tonen van de omstreden Deense spotprenten afgelopen vrijdag is volgens een woordvoerder onnodig provocerend en kwetsend voor moslims. Tot nu toe zijn de gemoederen in Nederland door deze affaire nog niet opgelaaid, maar door het tonen van de spotprenten zou NOVA olie op het vuur gooien. (RTV West)

Talpa verandert formule en naam NSE

Talpa’s nieuwsprogramma NSE voert vanaf 27 februari een aantal veranderingen door en gaat vanaf dat moment ‘NSE Nieuws’ heten. Bridget Maasland gaat deel uitmaken van het presentatorenteam en de makers laten de drie pijlers van het programma, namelijk Nieuws, Sport en Entertainment deels los, aldus een Talpa-voorlichter maandag. NSE moet voortaan door het leven gaan als een algemeen nieuwsprogramma met in mindere mate dan voorheen aandacht voor sport en entertainment. ‘Het programma zal zich kenmerken door een vlotte toon en wordt brutaler. Ook wordt het jonger’, schetst de zegsman. NSE had het paradepaardje van Talpa’s vooravond moeten worden, maar tot dusver is dat niet gelukt. Naar het programma wordt slecht gekeken, regelmatig scoort het onder de 100 duizend kijkers. De nieuwsshow wist vrijdag 139 duizend tv-kijkers te boeien. De zender heeft het tijdstip van NSE een paar keer verschoven. Momenteel begint het programma elke werkdag om 20.10 uur, maar tegenover het NOS Journaal (Ned. 1) en de soap Goede Tijden, Slechte Tijden (RTL4) heeft NSE het moeilijk. Toch wordt in de nieuwe situatie niet getornd aan het tijdstip. In de nieuwe naam wordt de afkorting NSE gehandhaafd. De Talpa-leiding koos er niet voor om weer een nieuwe naam in de markt te zetten, omdat de titel inmiddels wel bij een groot publiek bekend is. In de nieuwe setting is er telkens één presentator die wordt bijgestaan door twee nieuwsduiders. In de oude situatie waren dat er drie. (Volkskrant)

Nederland 2 in week 6 marktleider

Nederland 2 was in week 6 marktleider op tv (tijdvak 18.00-24.00 uur, 6+) met een aandeel van 18,5 procent. Nederland 1 had een aandeel van 12,2 en Nederland 3 6,4. RTL4 scoorde 14,9 procent, RTL5 kwam uit op 7,0 procent en RTL7 had 3,6. SBS6 behaalde een aandeel van 9,3, Net5 had 4,6 procent en Veronica 3,8. Talpa had een marktaandeel van 7,4 procent. In het avondtijdvak behaalden de publieke zenders een marktaandeel van 37,0 procent, de zenders van RTL Nederland 25,5 procent en de SBS-zenders 17,6 procent. In week 5 bedroeg de gemiddelde kijktijd over de gehele dag 231,8 minuten. Het schaatsen op de Olympische Spelen staat op de eerste drie plaatsen in de kijkcijferranglijst. Naar de 3 km dames, met goud voor Ireen Wüst, keken 4,031 miljoen mensen. Op de tweede plaats staat de gehele schaatsuitzending van gisteren met 3,837 miljoen kijkers, gevolgd door de 5 km heren van zaterdag met 3,197 miljoen kijkers. De openingsceremonie op de OS trok 2,977 miljoen kijkers. Spoorloos staat vijfde met 2,461 miljoen belangstellenden. (Adformatie)

UIT DE MEDIA:

** Televisiemaker Endemol gaat programma’s leveren voor tv-diensten van het Britse telecomconcern BT. Dat heeft een woordvoerster van Endemol maandag bevestigd. Vorige week tekende Endemol, bekend van de reality-programma’s Fear Factor en Big Brother, een soortgelijke overeenkomst met KPN. Het Nederlandse telecombedrijf wil Endemol-programma’s gebruiken voor zijn televisie-, mobiele telefonie- en internetdiensten. Endemol gaat voor BT ‘content op maat’ maken, aldus de woordvoerster. BT lanceert in augustus een nieuwe dienst, waarbij het aanvragen van tv-programma’s, films en muziek via de televisie mogelijk is. Hoeveel Endemol aan de levering van content verdient, is niet duidelijk. (ANP)

** Naast het BNN-programma De Lama’s is ook het SBS6-programma ‘Groeten uit de Rimboe’ genomineerd voor de Gouden Roos van Luzern. Dat is een prestigieuze Europese televisieprijs die eind april in de Zwitserse plaats wordt uitgereikt. In Groeten uit de Rimboe waren drie westerse gezinnen te zien die gingen logeren bij primitieve inheemse gezinnen. Het programma is ontwikkeld en geproduceerd door Eyeworks. (ANP)

** De Amerikaans- Israëlische miljardair Haim Saban ziet af van de verkoop van de Duitse commerciële televisiezender ProSiebenSat.1. Verscheidene partijen toonden de afgelopen tijd belangstelling voor de zender, nadat de voorgenomen verkoop aan uitgever Axel Springer niet was doorgegaan. Saban leidt een groep investeerders die ProSiebenSat.1 voor 50,5 procent in handen heeft. De groep heeft unaniem besloten de zender te houden, ondanks de grote belangstelling. (ANP/NRC)

Extremistische ‘haatzender’ nog steeds te zien

De extremistische zender Al Manar waarvan doorgifte door de Franse autoriteiten is geblokkeerd, is nog steeds te zien in Nederland. De zender kan bekeken worden via de satelliet ArabSat 3a. Dat bevestigt het Commissariaat voor de Media. Al Manar is ook via internet te bekijken. Net zoals Sahar TV1 (Iran), een andere zender waarvan justitie de verspreiding in Nederland onwenselijk vindt. De twee zenders roepen op tot haat, zo heeft het Franse commissariaat voor de Media eerder geconstateerd. Ze zijn daarom al in 2004 door het Franse commissariaat geblokkeerd, in overleg met het Nederlandse Commissariaat voor de Media. Dat betekent dat zij niet langer worden verspreid via de Hotbird- satelliet van Eutelsat, die onder Franse jurisdictie valt. Maar Arabsat is niet in Europa gevestigd en valt dus niet onder Europees toezicht. Ook via een andere satelliet, Arabsat2c, is Al Manar nog in Europa te ontvangen. Daarvoor is een grotere schotel nodig, met een doorsnede van minimaal twee meter. Een woordvoerder van de Nationale Coördinator Terrorismebestrijding (NCTB) zegt dat „het goed kan zijn” dat Al Manar wordt doorgegeven via de satellieten van het bedrijf Arabsat. „Binnen Europa zijn alleen die maatregelen getroffen die juridisch én technisch gezien, mogelijk waren.” Ook tegen de verspreiding via internet kan de NCTB niet optreden „aangezien hiervoor hoogstwaarschijnlijk gebruik wordt gemaakt van niet-Europese internetdiensten”. Hoeveel mensen gebruik maken van de mogelijkheid om Al Manar via de satelliet te ontvangen, weet het Commissariaat voor de Media niet. Hoeveel mensen naar satellietzenders kijken, wordt in Nederland niet gemeten. Minister Donner (Justitie, CDA) kondigde in juni aan dat het toezicht op ‘haatzaaiende’ zenders wordt verscherpt. Burgemeester Cohen van Amsterdam suggereerde enkele weken geleden dat jonge moslims in Amsterdam inspiratie opdoen bij extreme islamitische zenders. (NRC Handelsblad)

UIT DE MEDIA:

** Op 18 april lanceert Veronica een nieuwe internetsite. Onder de titel Veronicastory.nl worden alle gouwe ouwen weer uit de kast getrokken. Het tijdstip van deze lancering is overigens niet voor niets gekozen: op 18 april 1973 werd op het Malieveld in Den Haag een grote protestmanifestatie gehouden om Veronica te behouden. (Telegraaf)

** Serge Gulikers uit Maastricht heeft de tv-talentenjacht Idols moeten verlaten. De 23-jarige hbo-student kreeg zaterdag de minste stemmen van de zes overgebleven kandidaten. Het vertrek van Serge kwam als een verrassing, omdat hij in de voorgaande afleveringen nog niet op ‘de kruk’ had hoeven plaats nemen. Daarop komen elke week de kandidaten op wie weinig is gestemd. Degene met de minste stemmen krijgt dan te horen dat hij of zij eruit ligt. (L1)

** De Newyorkse aanklager Eliot Spitzer onderzoekt 222 Amerikaanse radioconcerns die hij ervan verdenkt artiesten te draaien in ruil voor geld. Dit wordt het ‘payola’-systeem genoemd, een samenvoeging van ‘pay’ en ‘Vitrola’, de oude opwindbare grammofoon. Spitzer heeft de negen grootste radioconcerns gedagvaard. Zij zouden geld hebben aangenomen om onder andere liedjes te draaien van Jennifer Lopez (I’m real) en John Mayer (‘Daughters ‘). Andere artiesten die erbij betrokken zouden zijn, zijn Jessica Simpson, Celine Dion, Maroon 5, Good Charlotte, Franz Ferdinand, Switchfoot, Michelle Branch and R.E.M. De artiesten worden zelf niet onderzocht, enkelen hebben zelf klachten bij de aanklager ingediend. (AP/NRC)

** De Amerikaanse televisiezender NBC gaat een zangwedstrijd op de buis brengen volgens de formule van het Eurovisie Songfestival. Het bedrijf hoopt met het programma de concurrentie aan te kunnen gaan met de hitserie American Idol van rivaal Fox. Dat meldden Amerikaanse media. Iedere staat mag een deelnemer sturen, die door middel van voorrondes via het internet wordt aangewezen. Een grote finale waarin de kijkers per telefoon of sms hun stem kunnen uitbrengen, bepaalt wie wint en een platencontract in de wacht sleept. Nadere details moeten nog worden uitgewerkt. (ANP)

** De Roosendaalse radio-dj Joey Koeijvoets gaat vanaf 1 maart een ochtendshow presenteren op Fresh FM. Koeijvoets werd in 2004 tweede in de BNN-wedstrijd Hey DJ!, voor beginnende radio-dj’s. Hij heeft ook programma’s gepresenteerd bij Stad FM in Roosendaal. Vanaf maart maakt hij elke zaterdag en zondag tussen 07.00 en 09.00 uur een ochtendshow op Fresh FM. Dat commerciële station zendt uit vanuit Zoetermeer en is te beluisteren in de hele Randstad. „Dat is toch erg handig als je verder wilt komen op de radio, want in die regio wonen de meeste mensen die het bij de radiostations voor het zeggen hebben. Ik ben dus erg blij met deze kans”, aldus Koeijvoets. (BN/De Stem)

** De openingsceremonie van de Olympische Winterspelen in Turijn is vrijdagavond in Nederland gevolgd door bijna drie miljoen tv-kijkers. Dat heeft de stichting KijkOnderzoek zaterdag laten weten. De uitzending op Nederland 2 duurde van 20.00 tot 22.50 uur. Studio Sportwinter, dat direct na de opening werd uitgezonden, trok bijna anderhalf miljoen kijkers. Wereldwijd konden ongeveer twee miljard mensen de openingsceremonie van de twintigste Olympische Winterspelen volgen. In het Stadio Olimpico van de Italiaanse stad Turijn waren 35.000 mensen getuige van een wervelende show en de parade van de deelnemende sporters. (ANP/AD)

** De Iraakse ontvoerders van de Amerikaanse journaliste Jill Carroll hebben een nieuw ultimatum gesteld. Als hun eisen niet voor 26 februari worden ingewilligd, zullen zij de 28-jarige verslaggeefster van de krant The Christian Science Monitor doden. De berichtgeving komt van de Koeweitse tv-zender Al-Rai vrijdag op gezag van bronnen rond de kidnappers. Al-Rai zei niet wat de eisen van de ontvoerders zijn, maar Carroll zelf zei enige tijd geleden in een videoboodschap dat zij de vrijlating willen van alle vrouwelijke gevangenen in Irak. Ook toen dreigden de ontvoerders, die zichzelf de Wraakbrigade noemen, hun gijzelaar te doden. Donderdag verscheen zij echter in een nieuw filmpje dat begin deze maand zou zijn opgenomen. (ANP)

** Na jarenlange verliezen is het Het Parool gelukt 2005 met een positief resultaat af te sluiten. De nettowinst van de Amsterdamse krant bedroeg 0,4 miljoen euro, tegen een verlies van 1,7 miljoen euro over 2004, zo maakte Het Parool vrijdag bekend. De krant wist meer lezers aan zich te binden, een groei van 2500 abonnees, waarmee Het Parool een uitzondering op de krantenmarkt vormt. Ook de omzet steeg, met 13 procent tot 29 miljoen euro. Dit is zowel aan de oplage als aan de advertenties te danken. Directeur Frits Campagne verwacht ook dit jaar het bedrijfsresultaat te verbeteren en meer winst te maken. Het Parool stapte drie jaar geleden uit PCM Uitgevers en ging zelfstandig verder. Sinds maart 2004 verschijnt de krant op tabloidformaat en richt de redactie zich nog nadrukkelijker op de hoofdstad.

** Een grote meerderheid (84%) van de Nederlanders vindt dat Ayaan Hirsi Ali door moet gaan met het maken van haar film ‘Submission 2′. Dat blijkt uit een enquête gehouden voor RTL Nieuws. Sinds de rel rond de cartoons over de profeet Mohammed is uitgebroken, is in Nederland opnieuw discussie ontstaan over het project van Hirsi Ali. Maar de meeste Nederlanders zijn voor, ook als dat leidt tot heftige reacties in de moslimwereld. Met het maken van Submission 2 zal de woede van een deel van de Islamitische wereld zich op Nederland richten, denkt 73% van de Nederlanders. Hirsi Ali heeft het script van Submission 2 af. De film gaat opnieuw over onderdrukking door de islam; dit keer niet onderdrukking van vrouwen, maar die van homoseksuelen. Wanneer de opnames beginnen is nog niet bekend. Overigens is maar 36% positief over de film zelf. De grootste groep (45%) is neutraal en 20% is ronduit negatief. Maar los daarvan vinden de meeste mensen dat zo’n film wel moet kunnen. Want dat hoort bij de persvrijheid, vindt een zeer grote groep (88%). (RTL)

Publieke radio schrapt 80 banen

De radiozender 747 wordt een lichte muziekzender, als onderdeel van een bezuinigingsoperatie van 13 miljoen euro op de publieke radio. Dat heeft de raad van bestuur van de Publieke Omroep, het centrale bestuursorgaan dat de omroepen aanstuurt, gisteren bekendgemaakt. De bezuiniging kost tussen de tachtig en honderd banen. Het voorgenomen besluit wordt per 1 september van dit jaar van kracht. De omroepen hebben nu een maand de tijd om op het besluit te reageren. Het totale budget van de radio is nu nog 92 miljoen euro, maar de publieke omroep moet bezuinigen door dalende reclame-inkomsten. Het marktaandeel van de publieke radiozenders is gedaald van 30,9 procent in 2001 tot 28,1 procent afgelopen jaar. Het protest van schrijvers van de afgelopen weken tegen de opheffing van de literaire 747-programma’s De Avonden en Knetterende Letteren heeft niet mogen baten. Zij verdwijnen van de zender, die weer als vanouds Radio 5 gaat heten. Volgens coördinator Jan Westerhof zijn er op de andere zenders voldoende programma’s over kunst en literatuur. De redactie van De Avonden overlegt met de publieke Concertzender (alleen te beluisteren via kabel, internet en DAB) om daar uit te kunnen zenden. Ook andere praatprogramma’s, onder meer van Radio 4, zijn in onderhandeling met die zender. De programmering van Radio 4, waar nu nog veel jazz en wereldmuziek te horen is, zal volledig uit klassieke muziek gaan bestaan. Met het vernieuwde Radio 5 hoopt de Publieke Omroep een tot op heden verwaarloosd publiek te bereiken van 55 jaar en ouder met een lager opleidingsniveau. De zender zal vooral ‘easy listening’-muziek uitzenden en daarnaast informatie en service. ’s Avonds is er ruimte voor educatieve en levensbeschouwelijke programma’s. Het marktaandeel van de zender moet stijgen van 0,9 procent tot 2 à 3 procent. In totaal moet 747 zo’n 5,5 miljoen euro besparen. Radio 1 moet 3 miljoen besparen en Radio 2, de best beluisterde publieke zender, moet 1,5 miljoen besparen. Voor de Concertzender stijgt het budget van 0,5 naar 3,5 miljoen euro. (NRC/ANP)

Sylvain Tack (72) overleden

Sylvain Tack, de man die Suzy Wafels groot maakte, radio Mi-Amigo kocht en het weekblad Joepie stichtte, is overleden. Zondagmiddag vonden speurders van de gerechtelijke politie het lichaam van de 72-jarige man in zijn woning in Oudenburg. Tack stierf eenzaam en verbitterd en zat financieel aan de grond. De politie sluit niet uit dat hij zelfmoord pleegde. Sylvain Tack startte zijn carrière als bakker van het wafelmerk Suzy dat niet alleen in België een begrip werd. Later gooide hij zichzelf ook in de muziekbusiness, met als eerste wapenfeit de oprichting van het label Start dat vooral een opstapje werd voor Vlaamse artiesten als Paul Severs, John Terra, Joe Harris, Ivan Heylen en Samantha. Bovendien stampte Tack het nog steeds bestaande popblad Joepie uit de grond.Toen hij vond dat de toenmalige openbare omroep BRT als monopolist te weinig artiesten uit zijn eigen stal draaide, richtte hij, geïnspireerd door Radio Atlantis van zijn concurrent Adriaan Van Landschoot, de zeezender Radio Mi Amigo op. Midden de jaren zeventig werd de zender in Vlaanderen populairder dan Nederlandse kleppers als Radio Veronica en Radio Noordzee. Toen Nederland medewerking aan zeezenders verbood en Mi Amigo niet meer veilig vanuit dat land (en stiekem ook uit België) kon werken, week het hele Mi Amigo gezelschap uit naar Spanje. Tack bewoonde een grote villa in Playa de Aro, waar de studio’s kwamen van zijn radiostation en waar hij naar eigen zeggen en zijn omgeving door de Spanjaarden werd geapprecieerd omdat hij Belgische toeristen naar de Costa Brava wist te lokken.

World Press Photo komt uit Niger

De Canadese fotograaf Finbarr O’Reilly is de winnaar van de World Press Photo 2005. Zijn beeld uit een kamp in Niger – de uitgemergelde vingers van een éénjarig kind, gedrukt tegen de lippen van zijn moeder – is vandaag in Amsterdam verkozen tot beste persfoto. O’Reilly maakte de foto op 1 augustus 2005 in Tahoua in het noordwesten van Niger voor persbureau Reuters. Het land wordt geteisterd door de ergste droogte in tijden, waardoor miljoenen inwoners hongersnood lijden. ”Deze foto heeft alles: schoonheid, gruwel en wanhoop. Hij is simpel, elegant en ontroerend,” aldus de jury, die uit een recordaantal inzendingen moest kiezen: 83.044 foto’s van 4448 fotografen uit 122 landen. O’Reilly ontvangt zijn prijs, een bedrag van 10.000 euro, op 24 april in de Oude Kerk in Amsterdam. Van 24 april tot 18 juni zijn de winnende foto’s daar te zien. (Parool)

UIT DE MEDIA:

** Telecombedrijf Tele2 is door de Reclame Code Commissie (RCC) volledig in het gelijk gesteld in de zaak tegen provider Wanadoo. Dat meldt de VECAI. Tele2 vroeg de RCC te oordelen over reclamespotjes van Wanadoo. Volgens het Zweedse bedrijf zou Wanadoo klanten misleiden, omdat zij niet vermeldt dat afnemers van haar telefoniepakket bij een ADSL-aansluiting ook nog de abonnementskosten van KPN moet betalen. Een paar maanden geleden diende het telecombedrijf soortgelijke klachten in tegen UPC en Tiscali. (via Essent)

** Lotto Weekend Miljonairs is vanaf maart te zien op RTL4. Volgens RTL-baas Fons van Westerloo wilde SBS6 van de show af. Van Westerloo in De Telegraaf: ‘Waarom SBS de show niet meer wil, weet ik niet, maar wij zijn er hartstikke blij mee. De uitzending van afgelopen weekend scoorde ruim een miljoen kijkers. Wij willen Lotto Weekend Miljonairs straks tussen de twee Idols-uitzendingen neerzetten.’ Robert ten Brink verhuist niet mee met het programma, want hij heeft een contract bij SBS6. (via Adformatie)

** Televisiezender Talpa heeft ook de rechten van de eerste divisie veroverd. Tot en met het seizoen 2010/2011 is de zender de mediapartner van de Gouden Gids Divisie. De eerstedivisieclubs kozen in navolging van de eredivisieverenigingen voor de zender van John de Mol. Eerder haalde Talpa ook de rechten binnen voor het bekertoernooi en de EK- en WK-kwalificatiewedstrijden. Talpa en de clubs uit de eerste divisie hopen naast de samenvattingen op het open net ook nieuwe vormen van beeldexploitatie te vinden (ANP/Adformatie).

** Rob Spijker is niet langer te horen op Slam!FM. Vanochtend presenteerde hij voor het laatst de ochtendshow ‘Spijker Is Wakker’, zijn side-kick Alex Oosterveen neemt het programma voorlopig over. Eind vorige maand verdween Jente Kater al bij Slam!FM, omdat de zender wil verjongen. Vorig jaar verkocht ID&T het station aan 2HMedia, het bedrijf van Lex Harding, Ruud Hendriks en Marcel Dijkhuizen. Zij willen het format van het station binnenkort aanpassen om een hoger marktaandeel te halen. (via Radiofreak)

** De gezamenlijke drukpers van de Friese Pers ( Leeuwarder Courant ) en Hazewinkel Pers ( Dagblad van het Noorden ) komt waarschijnlijk in Groningen of Leeuwarden. Dat zei directeur C. Anceaux van de Friese Pers gisteren. Eerder kondigde moederbedrijf NDC aan dat er één drukpers moet komen voor beide krantenuitgevers, ter vervanging van de drukpersen in beide steden. Toen werd ook de optie genoemd om die drukpers te plaatsen in een andere plaats. Volgens Anceaux is nu de kans groot dat er gekozen wordt voor uitbreiding van de pers op een van beide bestaande locaties. De beslissing valt over enkele weken, verwacht Anceaux. (FD)

** Bij de Noordelijke Dagblad Combinatie (NDC), uitgever van onder meer het Dagblad van het Noorden, verdwijnen vijftig banen. Het gaat om de zogenoemde prepress-afdeling, waar advertenties worden verwerkt. Adverteerders leveren in toenemende mate hun materiaal elektronisch aan, waardoor een deel van het werk van deze afdeling is komen te vervallen. Het gaat om een reorganisatie bij de vestigingen in Groningen en Leeuwarden. Gedwongen ontslagen worden niet uitgesloten. (RTV Noord)

** De redactie van het kleine Newyorkse dagblad The New York Press is opgestapt nadat de directie plaatsing van omstreden spotprenten van de islamitische profeet Mohammed had verboden. Dat berichtten Amerikaanse media woensdag. De redactie had de tekeningen als illustratie willen gebruiken bij een verhaal over de internationale rel die rond de cartoons is onstaan. De directie stak daar echter op het laatste moment een stokje voor. Hoofdredacteur Harry Siegel en zijn drie medewerkers besloten daarom ontslag te nemen. (ANP)

** De Tweede Kamer is niet bereid om extra geld uit te trekken voor de ambitieuze plannen van Omrop Fryslân. Deze omroep wil uitgroeien tot een volwassen tv-zender met quizzen en spelletjes. Dit vergt per jaar €21 miljoen extra. Het rijk zal dat geld niet bijpassen, stellen CDA, PvdA en D66. Gedeputeerde Bertus Mulder en Omrop-directeur Pim Gaanderse laten zich daar niet door ontmoedigen. Ze waren gisteren in Den Haag om steun te krijgen voor hun plannen. (LC)

Brinkhorst: tijd rijp voor digitale radio

De Tweede Kamer vreest dat minister Brinkhorst van Economische Zaken te hard van stapel loopt bij het lanceren van digitale radio, maar de D66-bewindsman liet zich woensdag in een overleg hierover niet afremmen. In ons land zendt de publieke radio nu mondjesmaat digitaal uit en Brinkhorst wil nog dit jaar beginnen met de verdere ontwikkeling. De procedure rond het uitgeven van nieuwe frequenties aan gegadigden kan wat hem betreft beginnen, nadat in juni een internationale conferentie duidelijkheid heeft gebracht over verdeling van frequenties tussen landen. Links en rechts in de Tweede Kamer plaatsen grote vraagtekens bij de techniek die dan gebruikt zal worden. Minister Brinkhorst wil dat doen op basis van de zogeheten TDAB-standaard. Volgens de Tweede Kamer komen er betere technieken beschikbaar en een meerderheid voelt er veel voor de kat nog even uit de boom te kijken. Volgens Brinkhorst is er voorlopig geen alternatief. Pas in 2010 zou een concurrerend systeem operationeel kunnen worden. Brinkhorst en staatssecretaris Van der Laan (media) willen de digitale radio geleidelijk invoeren. Pas in 2015 kunnen de veertig miljoen analoge radiotoestellen van de Nederlanders de vuilnisbak in, omdat dan alleen nog digitaal wordt uitgezonden. Voordeel van digitale radio is dat er ruimte is voor veel meer programma’s, dat die een betere kwaliteit biedt en dat die nieuwe diensten mogelijk maakt. Brinkhorst wil dat de bestaande commerciële radiozenders gaan investeren in digitale uitzendingen. Als ze dat voldoende doen, komen ze in aanmerking om hun vergunningen na 2011 te verlengen. (ANP)

Brussel: dialoog religies en media

Europees commissaris Frattini (Justitie en Binnenlandse Zaken) is bereid op korte termijn een dialoog tussen religieuze leiders en vertegenwoordigers van de media bijeen te roepen, als daaraan behoefte bestaat in de mediawereld. Dat heeft zijn woordvoerder woensdag meegedeeld. Zo’n dialoog zou kunnen leiden tot meer wederzijds begrip, onder meer in de kwestie over de Deense spotprenten over de profeet Mohammed. In principe wil Frattini in mei een rondetafelgesprek organiseren met mediaorganisaties, waaronder de internationale journalistenvakbond IFJ en de verenigingen van krantenuitgevers en de Europese omroepkoepel EBU. Die bijeenkomst zou een voorschot moeten zijn op een grotere conferentie met religieuze leiders, eind dit jaar. ”Als er bij de media behoefte bestaat om dit door alle recente ontwikkelingen naar voren te halen, wil commissaris Frattini daar van harte aan meewerken”, aldus de woordvoerder. Ook als de media daar behoefte aan hebben, wil Frattini praten over een vrijwillige gedragscode voor journalisten. De plannen daarvoor bestonden al voordat de Deense krant Jyllands Posten september vorig jaar de gewraakte spotprenten publiceerde. Volgens de woordvoerder kan de Europese Commissie als dagelijks bestuur van de EU de lidstaten of media niets opleggen. ”We kunnen alleen faciliteren en kijken of er behoefte aan bestaat.” In Nederland ontstond de afgelopen dagen beroering over Brusselse plannen voor een gedragscode, maar dit zou volgens de Brusselse woordvoerder altijd een vorm van zelfregulering zijn, ”als het al zover komt”. ”Dan kun je je vervolgens nog eens afvragen of alle journalisten of media daar wel aan mee willen werken en of iedereen het na ondertekening ook nog eens uitvoert.” 

Winnaars NL-Awards bekend

De overkoepelende stichting van de publieke regionale omroepen, de ROOS, heeft woensdag bekendgemaakt wie de winnaars zijn van hun NL-Awards. In totaal werden acht programma’s van regionale omroepen met zo’n prijs onderscheiden. De winnaars van de NL-Awards 2005 zijn: in de categorie tv-nieuws: de Opening Cruyff Court in Crooswijk (TV Rijnmond), radio-nieuws: Katendrecht is boos (Radio Rijnmond), tv-achtergrond: Brinta, gaar in het pak (RTV Noord), radio-achtergrond: Taai en fel gestreden (RTV Noord), tv-sport: Jan Smit, voorzitter van Heracles Almelo (RTV Oost), tv-varia: Gé Reinders ‘Blaos mich nao hoes’, ook tv-varia: Zomaar een dag (RTV West), radio-varia Praots voor twee (gesprek in het Zeeuws met premier Balkenende, Omroep Zeeland). De prijsuitreiking van de NL-Awards is op donderdag 16 februari tijdens de Regionale RTV Dagen in Lattrop. Dan wordt ook bekend welke omroep de NL-Award krijgt voor de beste website en wie de winnaar is geworden van de Gouden NL-Award, een categorieoverstijgende prijs voor het allerbeste regionale radio- of televisieprogramma. Daaraan is een geldbedrag van 2500 euro verbonden. (ANP)

UIT DE MEDIA:

** De Europese Commissie ziet af van plannen om verplichte technische standaarden voor te schrijven voor digitale interactieve televisie. Dat meldt Het Financieele Dagblad. Na jaren van studie is de commissie tot de conclusie gekomen dat de branche zelf al voldoende heeft gedaan aan standaardisering. Eurocommissaris Reding (Media) wil alle aandacht richten op de lidstaten, die moeten overschakelen van analoge naar digitale tv. De standaarden moet de branche zelf regelen. (Essent)

** Het hoogste bouwwerk van Friesland wordt als eerste getroffen door de strenge bouwbeperkingen rond de Leeuwarder vliegbasis. Nozema Services had een zendmast van 132 meter voor digitale televisie willen bouwen aan de Leeuwarder Greunsweg. De bovenste 10 meter zijn op bevel van defensie echter uit het bouwplan geschrapt. Dit kan het tv-signaal negatief beïnvloeden. Tegen de antenne zijn bezwaren ingediend door de Friese Radio Amateur Groep (FRAG), scheeps- en jachtwerf Welgelegen, Wim Beijerink van het Leeuwarder Milieuplatform en een bewoonster van Aldlân. De radiozendamateurs vrezen storingen door de antenne. De anderen vrezen dat hun gezondheid in gevaar komt, geluidsoverlast, risico’s voor de SAR-helikopters en storing van apparatuur. De gemeente vindt de bezwaren ongegrond, zeker omdat de dichtstbijzijnde huizen op een halve kilometer afstand staan. (LC)

** Telecombedrijf Scarlet heeft belangstelling voor de Nederlandse tak van internetaanbieder Tiscali. Dat meldt De Telegraaf op gezag van ‘insiders’. Eind december zou Scarlet 150 miljoen euro hebben geboden voor Tiscali Nederland. Tiscali wees het bod echter af. Bob Lokhorst, financieel bestuurder van Scarlet, ontkent tegenover De Telegraaf dat er sprake is geweest van een overnamepoging, maar noemt Tiscali Nederland ‘een interessante aanvulling’ op zijn bedrijf. Eerder deze week werd bekend dat Scarlet beslag heeft laten leggen op de tegoeden van Tiscali. Het geschil met Scarlet gaat over de overname van Tiscali België in 2004. Scarlet stelt dat het bedrijf nog geld tegoed heeft van de Italiaanse internetaanbieder. ‘Welingelichte bronnen’ vertellen aan De Telegraaf dat de beslaglegging bedoeld is om Tiscali te dwingen om in contact te blijven met Scarlet. (Webwereld)

** Eyeworks neemt het Nieuw-Zeelandse productiebedrijf Touchdown Television over. Touchdown is gevestigd in Auckland en heeft kantoren in Londen en Los Angeles. Het bedrijf is opgericht door producent Julie Christie die bij de onderneming aanblijft als managing director en ceo. Touchdown is de grootste entertainmentproducent van Nieuw Zeeland, gespecialiseerd in entertainment, lifestyle, sport, factual series en reality game shows. Formats zijn onder meer Miss Popularity, How Normal Are You?, Treasure Island, So You Wannabe A Popstar en de quizshow The Chair. Reinout Oerlemans (ceo Eyeworks): ‘We zetten hiermee een belangrijke stap in de Engelstalige televisiemarkt. Ons doel is een internationaal netwerk op te zetten van creatieve productiehuizen.’ (Adformatie)

** RTV Oost zendt deze zomer in samenwerking met Omroep Gelderland een nieuw programma uit. Het programma heet ‘Slag om de IJssel’. Het is voor het eerst dat beide omroepen de handen in een slaan om samen een programma te maken. In het programma strijden teams uit Overijsselse en Gelderse dorpen tegen elkaar in een harde en sportieve zeskamp. De wedstrijden worden gehouden op het outdoorcomplex van Aktief Overijssel in Hellendoorn. Een team moet bestaan uit 12 personen, waarvan minimaal drie vrouwen. (RTV Oost)

** Sport1, de vorige week gelanceerde 24-uurs sportzender, brengt komende Olympische Winterspelen alle ijshockeywedstrijden live op televisie. Waar de NOS zich vooral op het langebaanschaatsen concentreert, legt Sport1 zich volledig op het ijshockey toe. Dit betekent dat alle 55 dames- en herenwedstrijden live te zien zijn. Daarnaast wordt elke dag een ijshockeyjournaal van een uur met daarin de hoogtepunten uitgezonden. Hiermee brengt Sport1 ongeveer 140 uur ijshockey op televisie. (Persbericht)

** Chellomedia heeft Jeroen Oerlemans benoemd tot General Manager van de digitale TV-zender Sport1, die op 1 februari j.l. gelanceerd is. In deze positie is hij verantwoordelijk voor de operationele, commerciële en strategische activiteiten van de sportzender. Dit omvat eveneens programmering, TV formats en content acquisitie. Jeroen Oerlemans (45) is sinds 2000 directeur en oprichter van Innovative Media, een sportrechten consultancy firma voor traditionele en nieuwe media, met gerenommeerde klanten in de televisiewereld, consumentenproducten en diverse eredivisieclubs. Voor deze functie was hij onder meer actief als directeur Broadcast voor NFL International (American football) in Europa, directeur Sport Acquistie bij Tele+ in Italie en in verschillende functies bij zowel Filmnet als NOS Studio Sport. (Persbericht)

** Vara DJ Giel Beelen blijft tot zeker 2008 te horen op 3FM Serious Radio. Op maandag 6 februari 2006 ondertekende hij een contract met de Vara dat hem tot augustus 2008 verbindt aan de omroep en zender. “Ik ben blij dat ik tot 2008 de dag met een dansje kan beginnen”, aldus Giel Beelen na de ondertekening van het contract. VARA-voorzitter Vera Keur: “Giels humor en zijn drive om grenzen te verkennen passen bij de VARA. Ik ben heel blij dat hij er voor gekozen heeft om bij ons te blijven werken.” 3FM Zendercoördinator Florent Luyckx is blij dat Vara en Giel het contract hebben verlengd: “In het grote aanbod op de Nederlandse radio is de ochtendshow van Giel volstrekt uniek. Zijn keuze van onderwerpen, gasten en muziek is vaak onnavolgbaar, maar levert altijd leuke radio op. Ik ben er trots op dat Giel, die uit onze eigen opleiding komt, kiest voor de zender waar hij het beste tot zijn recht komt. Giel ís Serious Radio.” (Persbericht)

** KPN en Endemol willen gaan samenwerken bij het aanbieden van Endemol-programma’s via KPN TV, op internet en mobiel. KPN kan door de samenwerking beschikken over de Endemol-bibliotheek. Het gaat daarbij om programma’s als Medisch Centrum West, de Mini Playback Show en Tien voor Taal. De Endemol-content zal via ‘video on demand’ worden aangeboden op internet en de mobiele telefoon. Ook werken de twee partijen aan digitale themakanalen voor KPN TV. KPN en Endemol willen een joint venture oprichten om de plannen uit te voeren. De twee bedrijven zijn nog in gesprek met derden die mogelijk ook toetreden tot het samenwerkingsverband. De nieuwe joint venture zal ook nieuwe programma’s gaan produceren, zo is het plan. Ook willen de partijen werken aan de ontwikkeling van nieuwe vormen van adverteren. (Webwereld)

** KPN heeft met meer dan zestig zenders contracten getekend voor de doorgifte van het tv- en radiosignaal via IPTV. Maar de BBC wil niet meewerken. KPN is van plan om IPTV (televisie via de internetverbinding) in het tweede kwartaal te lanceren. Dan zal het telecombedrijf ook de prijs voor de dienst bekendmaken. Bij de start zal KPN een zenderpakket hebben van zestig televisie- en radiokanalen. De Nederlandse publieke en commerciële zenders hebben allemaal een contract ondertekend met KPN. Dat geldt ook voor een flink aantal buitenlandse zenders. KPN is er alleen nog niet in geslaagd om de BBC binnen te halen. “We willen BBC er graag bij hebben”, verklaarde KPN-topman Ad Scheepbouwer dinsdagochtend bij de presentatie van de jaarcijfers. “Maar de BBC heeft besloten om de uitzendingen niet door te geven aan nieuwe aanbieders.” Digitenne / KPN TV (de tv-dienst van KPN via de ether) biedt wel BBC Prime en BBC World aan. (Webwereld)

** Deelnemers aan de Olympische Spelen mogen geen weblog bijhouden. Dat staat in een overeenkomst die de olympische sporters tekenden met het Internationaal Olympisch Comité (IOC) om deel te mogen nemen, aldus Planet.nl. Wie zich niet aan de regels houdt, riskeert diskwalificatie. Het verbod is mogelijk te verklaren door de oneerlijke concurrentie die de weblogs voor reguliere media zou kunnen betekenen. Topsporters hebben bijvoorbeeld toegang tot plekken waar de media veel geld voor moeten betalen. (via Essent)

** Bijna een half miljoen Belgen hebben zondagavond naar “Panorama: Getackled door de maffia” gekeken op Canvas. “Dat is uitzonderlijk veel voor Canvas en zeker voor een documentaire”, aldus VRT-woordvoerster Diane Waumans. In totaal keken 497.400 mensen, waarvan 29.900 in Franstalig België. In dat cijfer zijn de gastkijkers inbegrepen, dat zijn mensen die hebben meegekeken met gezinnen die deelnemen aan het kijkcijferonderzoek. Ondanks de hoge kijkcijfers, verbrak de uitzending geen records. “Nummer één is de “Panorama”-uitzending over de jacht op Osama Bin Laden in 2001″, zei Waumans. De uitzending doet veel stof opwaaien. Volgens de makers zijn er dit voetbalseizoen al minstens zeven wedstrijden vervalst door de gokmaffia. Woensdagavond wordt de reportage geheel of gedeeltelijk uitgezonden op La Une, het eerste net van de Franstalige openbare omroep RTBF. (VRT)

RTL4 in week 5 marktleider

RTL4 was in week 5 marktleider op tv (tijdvak 18.00-24.00 uur, 6+) met een aandeel van 16,8 procent. RTL5 kwam uit op 7,0 procent en RTL7 scoorde 3,8. SBS6 behaalde een aandeel van 12,5, Net5 had 4,8 procent en Veronica 4,4. Nederland 1 had een aandeel van 13,0, Nederland 2 11,4 en Nederland 3 6,2. Talpa had een marktaandeel van 6,8 procent. In het avondtijdvak behaalden de publieke zenders een marktaandeel van 30,6 procent, de zenders van RTL Nederland 27,7 procent en de SBS-zenders 21,7 procent. In week 5 bedroeg de gemiddelde kijktijd over de gehele dag 216,8 minuten. Spoorloos stond afgelopen week opnieuw op de eerste plaats in de kijkcijferranglijst. Er keken 2,679 miljoen mensen naar. De Wedstrijden zondag werd bekeken door 2,673 miljoen mensen, gevolgd door Het Journaal van 20.00 uur op maandag met 2,367 miljoen kijkers. Baantjer was goed voor 2,064 miljoen belangstellenden en GTST op vrijdag had 2,063 miljoen kijkers. (Adformatie/SKO)

RTV Drenthe schorst sportredacteuren

De directie van RTV Drenthe heeft negen sportredacteuren geschorst. Zij onderbraken zondag hun werk, waardoor er geen sportuitzendingen waren op radio en tv. De sportredactie en de directie zijn het niet eens over wie er moet bemiddelen in een intern conflict. Directeur Staal voldeed zondag niet aan de eis van de sportredactie om voor twee uur ’s middags te reageren op hun voordracht van commissaris Ter Beek. De komende dagen voert de directie gesprekken met de eindredactie van de sport. De sportuitzendingen gaan gewoon door. De schorsing is opgelegd voor maximaal twee weken. (RTV Drenthe)

RTL wil normale relatie met Endemol

RTL Nederland gaat na dit jaar geen langjarige productieovereenkomst meer aan met tv-producent Endemol. Volgens een RTL-woordvoerster is haar bedrijf wel tevreden over de kwaliteit van de Endemol-programma’s, maar ziet RTL niets meer in een langjarige afnameverplichting. RTL wil een normale klant-leverancier-relatie. In het contract dat dit jaar afloopt, was geregeld dat RTL voor een periode van tien jaar elk jaar voor 68 miljoen euro programma’s moest afnemen van Endemol. RTL-baas Fons van Westerloo, die bij zijn aantreden werd geconfronteerd met deze afspraak, vindt zo’n overeenkomst niet meer van deze tijd. Hij regelde eerder al dat RTL Nederland (RTL4/5 en 7) in 2006 niet voor 68, maar 45 miljoen euro programma’s moet bestellen bij de programmaleverancier. (ANP)

UIT DE MEDIA:

** De Deense krant Jyllands–Posten, die het eerst de spotprenten over de profeet Mohammed publiceerde, overlegt met moslimorganisaties in het Scandinavische land over het uitgeven van een gezamenlijke verklaring. Dat heeft hoofdredacteur Carsten Juste maandag laten weten. Juste zei dat hij een voorstel van 27 Deense moslimorganisaties heeft geaccepteerd om te praten over de heisa die is ontstaan door de publicatie van de cartoons. Juste zei dat zo’n verklaring een excuus van Jyllands–Posten zal bevatten. Het betreft een spijtbetuiging voor het beledigen van moslims, geen excuus voor het plaatsen van de spotprenten. (ANP)

** Gijs Staverman maakt de overstap naar Radio Veronica, zo meldt Shownieuws. Wat voor programma hij daar zou gaan maken is niet bekend. Ook is niet bekend of hij onder contract blijft bij RTL voor het maken van televisieprogramma’s. Een week geleden werd bekend dat Staverman niet meegaat met Yorin FM naar SBS. Zijn programma ‘Stavermans Classics’ op de zender is vervangen door Peter van den Hurk. Op dit moment werkt Gijs Staverman nog voor RTL. Hij presenteert tijdelijk een dagelijks programma van 19:00 tot 21:00 uur op RTL FM. (Radiofreak)

** Agentschap Telecom is in 2006 gestart met een optimalisatie van de lokale omroepband. De publieke lokale omroepen verzorgen programma’s voor één of meerdere gemeenten. Door gemeentelijke herindelingen en technische ontwikkelingen (uitzendingen in stereo) is de verzorging in een aantal gevallen onvoldoende. Een enquête, uitgevoerd door Organisatie Lokale Omroepen Nederland, toonde in 2005 aan dat zich bij circa 130 omroepen problemen voordoen, waardoor de luisteraars onvoldoende worden bediend. Agentschap Telecom probeert daar waar mogelijk de problemen van de lokale omroepen op te lossen. Er is een bureau in de arm genomen om een inventarisatie van de problematiek te maken, waarna Agentschap Telecom een gericht plan van aanpak kan maken. (AT)

** EO-directeur Ad de Boer meent dat het spoeddebat, dat PvdA, CDA en VVD hebben aangevraagd over de crisis in omroepland, zinloos is. Dat schrijft de omroepbaas op de site van de EO. Het spoeddebat gaat over de nieuwe netindeling. Maar volgens De Boer heeft de regering daar helemaal niets over te zeggen. De bevoegdheden rond de netindeling heeft de regering juist overgedragen aan de Raad van Bestuur van de Publieke Omroep. Volgens de EO-directeur moet het debat gaan over meer geld voor de omroep. (Essent)

** Endemol heeft zijn positie op de Poolse tv-productiemarkt versterkt. Dat liet het bedrijf maandag weten. Endemol heeft ITI Group uit een samenwerkingsverband gekocht voor een onbekend bedrag. Endemol is nu volledig eigenaar van de joint venture Endemol-Neovision in Polen. Daarmee is van ITI Group een 50 procentsbelang overgenomen. Endemol zegt dat het nu programma’s kan produceren voor alle televisiestations in Polen, terwijl er eerder alleen aan dochterkanalen van ITI Group werd geleverd. (DFT/ANP)

** Omroep Brabant schrapt dit en volgend jaar in totaal ongeveer tien volledige banen. Volgens directeur en hoofdredacteur G. Bielderman is die bezuiniging nodig om de begroting sluitend te krijgen. De provincie, die de omroep subsidieert, eist dat. Omroep Brabant zette vorig jaar een reorganisatie in gang, waardoor toen ook al tien arbeidsplaatsen verloren gingen. De kijkers en luisteraars naar de Brabantse publieke omroep zullen het effect van de nieuwe bezuinigingsronde merken, zegt Bielderman. Op de radio zullen twee tot vijf nieuwsitems per dag minder te horen zijn. Nu zijn dat er nog circa 25. Tv-verslaggevers zullen in toenemende mate ook zelf de camera hanteren. „Dat wilden we toch al, omdat het een journalistieke vernieuwing is.” (BD)

** De Amerikaanse omroepmaatschappij ABC heeft gisteren tijdens een uitzending van de finale van de Super Bowl in Detroit de Rolling Stones twee keer gecensureerd. Tijdens de rust van de massaal bekeken American Football-wedstrijd tussen de Pittsburgh Steelers en de Seattle Seahawks werd het optreden van de Stones met Mick Jagger uitgezonden met vijf seconden vertraging om seksueel geladen passages onhoorbaar te maken. Zo kon het Amerikaanse tv-publiek bijvoorbeel niets horen van de frase ‘you make a dead man come’ uit Start me up . De vijf seconden vertraging werd ingesteld na de enorme ophef over de blote borst van Janet Jackson, die was te zien tijdens haar optreden met Justin Timberlake bij de Super Bowl in 2004. Timberlake trok ‘per ongeluk’ aan haar kleren, waarna de borst bloot kwam, een affaire die wereldwijd publiciteit kreeg als ‘Nipplegate’. Daarvoor kreeg destijds CBS een boete van 550.000 dollar. (ANP)

** Twee Jordaanse journalisten die zaterdag waren opgepakt wegens het afdrukken van spotprenten over Mohammed, zijn voorlopig weer op vrije voeten. Dit is zondag van bronnen bij justitie in Amman vernomen. Jihad Momani, de ontslagen hoofdredacteur van weekblad Shihan, en Hisham al Khalidi, de hoofdredacteur van tabloid Al Mehwar, zijn voorgeleid voor de rechter. Zij kunnen drie maanden gevangenisstraf krijgen wegens ,,schending van het religieus gevoel”. (ANP)

** De regionale radio- en tv-zender RTV Drenthe heeft zondag geen sportprogramma’s uitgezonden. De voltallige sportredactie legde uit protest het werk neer. Hoofdredacteur Elibert Maathuis noemt een ,,intern conflict” als oorzaak van de staking. Wel verwijst de hoofdredacteur naar berichten in regionale media over het conflict. Die meldden dat de sportredactie niet meer met directeur Rob Staal en nieuws- en sportchef Bert Visser door een deur kan. De sportredactie heeft het vertrouwen in Visser opgezegd en verwijt Staal dat hij Visser de hand boven het hoofd houdt. De commissaris van de Koningin Relus ter Beek is naar voren geschoven om te bemiddelen. De directeur legde een ultimatum om met de bemiddeling door Ter Beek in te stemmen naast zich neer. Hoofdredacteur Maathuis doet deze verhalen af als indianenverhalen. Een woordvoerder van de sportredactie liet zondag weten dat de redactie de keuze voor een totale werkonderbreking betreurt. Maathuis zal de luisteraars maandagochtend een verklaring geven in een nieuwsuitzending op radio Drenthe. (ANP)

** Een aantal abonnees van de Volkskrant in de regio IJmuiden-Velsen vond zaterdagmorgen geen krant in de bus. Marokkaanse krantenbezorgers weigerden het dagblad te bezorgen omdat er cartoons over de profeet Mohammed in staan. De selectie van spotprenten uit de Jyllands-Posten diende als illustratie bij een achtergrondverhaal over deze Deense krant. De cartoons hebben in de islamitische wereld tot woedende reacties geleid. Hoofdredacteur Pieter Broertjes reageerde niet enthousiast op de actie van de bezorgers. ,,Hun baan is kranten bezorgen, dus dat moeten ze dan ook doen.” (ANP)

** Anti-westerse betogers hebben het Deense consulaat in de Libanese hoofdstad Beiroet in brand gestoken.In Beiroet zijn zo’n 20.000 mensen bijeen om te demonstreren.Politie en leger hadden het gebouw afgegrendeld,maar een groepje betogers brak door het cordon. Er zijn zeker achttien gewonden. De betogers demonstreren tegen de spotprenten over Mohammed in Europese kranten. Gisteren werden de Deense en Noorse ambassades in de Syrische hoofdstad Damascus in brand gestoken. EU-voorzitter Oostenrijk heeft gezegd dat er geen rechtvaardiging is voor het geweld tegen de cartoons.(NOStt)

** De Arabisch Europese Liga, AEL, heeft op zijn website twee antisemitische tekeningen geplaats. Dat is gebeurd in reactie op de cartoons in Deense kranten die spotten met de profeet Mohammed. Op een van de tekeningen is Adolf Hitler te zien die het bed deelt met Anne Frank; op de ander twijfelt iemand aan de Holocaust. In de begeleidende tekst zegt de AEL gebruik te maken van het recht op vrije meningsuiting.In het tv-programma NOVA zei AEL-leider Abou Jahjah dat, wie tactloos omgaat die vrijheid, zelf ook tegen een stootje moet kunnen. (NOStt)

** Tot nu toe worden alle Nederlandse komedies braaf, net zo braaf als de verhalen zijn, in een studio gedraaid. Als het aan Endemol Nederland ligt, komt daar op korte termijn verandering in. Onlangs werd een pilot op locatie opgenomen, met onder anderen Frederik Brom. In de reeks wordt uitgegaan van een simpel gegeven: één hoofdpersoon met een paar personages daaromheen. (Telegraaf)

** Hoewel de kijkcijfers van BNN’s komedie Bitches een beetje tegenvallen, is de omroep momenteel aan het onderzoeken of er mogelijkheden zijn voor een film met de drie dames. BNN is zich aan het oriënteren of het verhaal van de drie rijke krengen zich leent voor hun bijdrage aan het jaarlijkse, prestigieuze telefilmproject. Hoewel de plannen nog in een pril stadium verkeren, gaat de zender er wel van uit dat de acteurs die momenteel in de serie zitten, ook aan de film – of zelfs speelfilm! – zullen meedoen. (Telegraaf)

Joop van der Reijden (79) overleden

Oud-politicus en omroepbestuurder Joop van der Reijden is overleden. Hij stierf vrijdagavond in een ziekenhuis in Nieuwegein, 79 jaar oud. Dat heeft een familielid bevestigd. Zijn laatste functie was waarnemend burgemeester van het Zuid-Hollandse dorp Valkenburg. In 1982 kreeg hij nationale bekendheid als staatssecretaris van WVC in het eerste kabinet-Lubbers. Van der Reijden beheerde als staatssecretaris de sport en was pleitbezorger voor de organisatie van de Olympische Spelen 1992 in Amsterdam. Dat baatte niet, het IOC kende de zomerspelen toe aan Barcelona. Van der Reijden keerde niet terug in het kabinet-Lubbers II. Hij werd interim-manager van het Haagse ziekenhuis Leyenburg. In 1987 betrad hij de omroepwereld als voorzitter van de NOS en interim-voorzitter van de raad van commissarissen van het NOB. In 1990 stapte hij over naar de jongerenomroep Veronica. Bij Veronica werkte hij met elf jaar overigens het langst. Tussendoor accepteerde hij nog talloze andere tijdelijke bijbanen, ondere andere bij de VAM, Zilveren Kruis, Leidse Sportstichting, gemeenteraad Oegstgeest. Ook was hij interim- directeur bij de voetbalclub Feyenoord en interim-preses bij de sportkoepel NOCNSF. (ANP). 

UIT DE MEDIA:

** De Free Record Shop heeft 7000 cd’s met spoed uit de schappen gehaald. Het gaat om een twintigtal toptitels, zoals de nieuwe cd’s van Katie Melua, Frans Bauer en Il Divo. Getwijfeld wordt of de cd’s wel legaal zijn. De Nederlandse winkelketen heeft in Engeland een goedkope partij cd’s op de kop weten te tikken. „Er zijn mensen van platenmaatschappijen in onze winkels geweest. En die twijfelden aan de echtheid van onze producten”, vertelt directeur Hans Breukhoven. „We laten het nu door de Stichting Brein controleren. Die moet maar gaan beslissen of de partij illegaal is of niet.” (Telegraaf)

** De ontvangst van publieke radiozenders in grote delen van de stad Groningen blijft voorlopig net zo beroerd als al anderhalf jaar lang het geval is. Het ministerie van economische zaken, dat de etherfrequenties verdeelt, is niet in staat het probleem op te lossen. Dit komt omdat zenderbeheerder Broadcast Partners weigert mee te werken aan verplaatsing van een zendmast. Ongeveer anderhalf jaar geleden bleek dat de ontvangst van publieke radiozenders – Radio 1 tot en met 4 en Radio Noord – wordt gestoord in de Oosterpoort en omgeving. Veel mensen kochten een nieuw radiotoestel in de veronderstelling dat het oude stuk was, om slechts te ontdekken dat ook het nieuwe toestel de publieke zenders niet goed kon ontvangen. Dit is het gevolg van de plaatsing van nieuwe zendmasten voor commerciële radiostations als Radio Continu. (DvhN)

** De Interparlementaire Commissie (IPC) van de Nederlandse Taalunie houdt op 20 februari in Brussel een openbare hoorzitting over de nieuwe spelling. Doel is de discussie over de spelling tot een breder, publiek debat op te rekken. IPC-voorzitter Bart Caron zegt dat de commissie geschrokken is van de heftige reacties die de nieuwe spelling, die op 1 augustus moet ingaan, heeft opgeroepen bij met name de Nederlandse media. Half december lieten de PCM-dagbladen de Volkskrant, NRC Handelsblad en Trouw weten de nieuwe spelling te zullen boycotten omdat de logica in de spellingswijzigingen ontbreekt. Weekbladen en andere media volgden. (via de Volkskrant)

** SBS6 wilde de VARA inhalen als cabaretomroep en kwam op zaterdagavond prime time met Cabaret op 6. Maar al na enkele, slecht bekeken uitzendingen wordt het programma van vervangen (morgen de laatste keer) door ander ‘cabaret’: 25 Jaar Tineke Schouten. De geplande cabaretprogramma’s van Guido Weijers en Joep Onderdelinden worden verschoven naar de late avond (23.15 uur). (Medialog)

Kamer wil spoedoverleg over omroep

De Tweede Kamer wil volgende week een spoedoverleg met staatssecretaris Van der Laan (Media) over de omroep. CDA, VVD en PvdA hebben dat debat aangevraagd wegens problemen over de omroepbezuinigingen en het in te voeren programmeringsmodel op de publieke tv-netten. Dat nieuwe model houdt in dat omroepen hun huidige thuisnetten verliezen en programma’s op alle zenders moeten maken. Per motie lieten fracties verleden jaar weten daar niets in te zien en ze willen nu van Van der Laan weten of er gevolg kan worden gegeven aan die motie. De vraag is of de politiek zich wel zo inhoudelijk met de Hilversumse besognes kan bemoeien. Het CDA diende de motie destijds in. ,,Met dat nieuwe model ontstaat een centraal geleide staatsomroep en komt neer op een aantasting van de autonomie van de omroepen”, aldus CDA-Kamerlid Atsma vrijdag. Een tweede reden om het spoeddebat aan te vragen is een memo van de raad van bestuur Publieke Omroep (PO) aan de afzonderlijke omroepdirecties. Daarin vraagt PO aan de zendgemachtigden om aan te geven waar in verband met de bezuinigingen de grootste financiële knelpunten liggen. De inschatting van PO zou zijn dat er de komende twee jaar 25 miljoen euro per jaar beschikbaar is om die knelpunten op te lossen. In een latere mail kondigde PO aan dat uit de memo absoluut geen conclusies getrokken kunnen worden, maar de Kamer wil van Van der Laan weten wat zij de omroepen heeft toegezegd. De bewindsvrouw laat vrijdag via haar woordvoerster weten dat ze de omroepen geen extra financiële middelen heeft toegezegd. Van der Laan is hogelijk verbaasd over de memo van PO en snapt niet waar de suggestie van de omroepleiding vandaan komt. ,,De afspraken uit het paasakkoord staan nog steeds”, aldus de zegsvrouw. (ANP)

NMa is tegen voetbalplan John de Mol

Ook in de toekomst moeten de uitzendrechten voor Nederlandse profvoetbalcompetities individueel worden geveild. Die eis van de mededingingsautoriteit gaat in tegen de bundelwens van Talpa-baas John de Mol. Dat zegt de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) in reactie op het plan van mediaondernemer John de Mol om de rechten voortaan gebundeld te verkopen. Concurrerende omroepen stellen dat Talpa-baas De Mol met zijn oproep impliciet erkent dat de uitzendrechten voor Nederlands profvoetbal te duur geworden zijn. Onduidelijk is wat het NMa-oordeel betekent voor de veiling van de uitzendrechten van de eerste divisie, die in de eindfase is beland. Woordvoerder Edwin Lugt van de cv Eerste Divisie zegt dat de onderhandelingen over de eerste divisie en de beker ‘in een vergevorderd stadium zijn en dat meer partijen meedingen dan louter Talpa’. In een gisteren gepubliceerd interview met het FD pleit De Mol ervoor dat de uitzendrechten voor Nederlands profvoetbal voortaan per competitie gebundeld worden verkocht. Anders zijn de investeringen van tientallen miljoenen euro’s niet meer terug te verdienen, stelt hij. Tot nu toe worden de uitzendrechten voor live wedstrijden, samenvattingen, internet en mobiele telefonie apart verkocht aan de hoogste bieder. 

UIT DE MEDIA:

** Directeur Rob Staal van RTV Drenthe heeft een ultimatum van de sportredactie naast zich neergelegd. Die wil dat commissaris der Koningin Relus ter Beek bemiddelt in het conflict met chef nieuws en sport Bert Visser. Ter Beek is bereid te bemiddelen, maar wil door beide partijen gevraagd worden. Met zijn afwijzing van de eis van de sportredactie zet Staal de boel verder op scherp. De werkverhouding tussen Visser en de sportredactie is al sinds 2002 verstoord. De chef zou niet functioneren. (Essent)

** Per 3 februari 2006 vinden er een tweetal wijzigingen plaats in het radiopakket van de gemeente Hattem. NDR 3 en FIP (France Inter Paris) gaan van de kabel af in Hattem, daarvoor in de plaats komen de zenders Radio NL (94,5 MHz) en FunX (89,8 MHz). De reden hiervoor is dat Essent Kabelcom, van wie UPC het radiopakket in Hattem afneemt, deze wijzigingen per 3 februari 2006 in haar eigen radiopakket doorvoert. (UPC)

** Lo Hartog van Banda, geestelijk vader van de televisieserie en de gelijknamige musical Tita Tovenaar, is donderdag na een kort ziekbed overleden. Dat heeft zijn dochter vrijdag bekendgemaakt. Hartog van Banda wordt woensdag in besloten kring gecremeerd in zijn woonplaats Den Haag. Hij is 89 jaar geworden. Hartog van Banda werkte als tekstschrijver van strips en televisieseries. Hij was vanaf begin jaren zeventig verantwoordelijk voor tv-series als De Bereboot en Tita Tovenaar. De avonturen rond de tovenaar en zijn dochter Tika werden met toestemming van de geestelijk vader verwerkt in een musicalversie. De musical ging eind vorig jaar in première in het Efteling Theater en is daar nog steeds te zien. (ANP)

** Liefhebbers in Duitsland kunnen voortaan op televisie live naar belangrijke Nederlandse eredivisiewedstrijden kijken. De betaalzender Premiere heeft voor de Nederlandse, Franse en Portugese competitie een livecontract afgesloten voor 2,5 jaar. De Duitse kijkers zien zondag op tv als eerste Nederlandse wedstrijd Feyenoord-Ajax. Premiere heeft ook de liverechten van de Bundesliga en biedt nu de abonnees liveduels uit de zeven grootste competities van Europa. (ANP)

** Voor het nieuwe TROS-programma De Mis(s)verkiezing hebben zich al 150 lichamelijk gehandicapte vrouwen aangemeld. In dit programa gaat Lucille Werner, zelf ook gehandicapt, op zoek naar de mooiste, slimste, charmantste en meest krachtige gehandicapte jonge vrouw van Nederland. De presentatrice zegt met haar show een steentje te willen bijdragen aan de integratie van gehandicapten in de samenleving. De winnares krijgt een jaarcontract als ambassadeur van gehandicapt Nederland, maar ook een auto en een reis naar een exotische bestemming. Kandidaten tussen de 18 en 28 jaar kunen zich nog aanmelden via www.misverkiezing.nl. (Telegraaf)

** Filmer Theo van Gogh krijgt zijn eigen park in Amsterdam. Op de eilanden van IJburg wordt een park naar de filmer vernoemd. Althans, dat voorstel doet stadsdeel Zeeburg aan de gemeentelijke straatnamencommissie. Het park ligt in de IJburgse filmwijk, vernoemd naar beroemde cineasten. Het park moet breed toegankelijk worden.De stadsdeelwethouders hebben tot deze naamgeving besloten, op voordracht van wethouder Jan Hoek (openbare ruimte). Zij vinden dat Van Gogh een herkenbare plaats in de stadsgeschiedenis verdient. (Telegraaf)

** De showmaster Rudi Carrell is donderdag onderscheiden met de prestigieuze Duitse prijs Die Goldene Kamera. De 71-jarige Nederlander kreeg een speciale ereprijs voor zijn hele tv-carrière. De jury roemde de showmaster als een groot entertainer. De ernstig zieke Carrell ontving de prijs tijdens een groot gala in Berlijn. Hij bedankte het publiek met broze stem. Carrell bevestigde eind november dat hij aan longkanker lijdt. Na een loopbaan van 37 jaar had hij eind 2002 zijn afscheid voor de camera’s aangekondigd. Het Duitse programmablad Hörzu riep Die Goldene Kamera in 1965 in het leven om bijzondere televisieprestaties te eren. De onderscheiding ontwikkelde zich tot een van de belangrijkste cultuurprijzen van de Bondsrepubliek. (ANP)

** Dj Gerard Ekdom (27) gaat trouwen. De presentator van het Avro-programma Arbeidsvitaminen op 3FM heeft zijn vriendin Nicole ten huwelijk gevraagd. De krullenbol en de blondine werden een half jaar terug al de trotse ouders van een zoontje, dat luistert naar de naam Lennon Willem. (Telegraaf)

John de Mol wil alle voetbalrechten kopen

Mediamagnaat John de Mol wil alle uitzendrechten van het Nederlandse voetbal kopen. De Mol heeft al rechten op de samenvattingen van Eredivisiewedstrijden, en wil nu ook de live-wedstrijden van de Eerste Divisie en de KNVB-beker kopen. De Mol zegt dat in een interview met Het Financieele Dagblad. De Mol, die vorig jaar de nieuwe commerciële zender Talpa lanceerde, wil met die beelden vervolgens geld verdienen door ze te verspreiden via televisie, internet en mobiele telefoon. Volgens de media-ondernemer -geschat vermogen: 1,6 miljard euro- is zo’n brede, multimediale aanpak de enige manier om de investering in sportrechten terug te verdienen. Het bedrijf van De Mol is op dit moment aan het onderhandelen met de KNVB en de clubs uit de Eerste Divisie over de rechten voor de komende drie seizoenen. Volgens De Mol is het al vrijwel zeker dat hij de rechten op de KNVB-beker krijgt. De KNVB en de clubs van de Eerste Divisie zouden formeel op 1 februari bekendmaken wie de rechten mag kopen. SBS, NOS en RTL lieten al eerder weten dat ze zich hadden teruggetrokken uit de veiling. De Mol wil via de open netten van Talpa de samenvatting van de wedstrijd uitzenden. Wie de volledige wedstrijd wil bekijken, kan dat tegen betaling doen op televisie, via internet of via zijn mobieltje. Volgens De Mol is dit systeem ‘de voorloper’ van wat er uiteindelijk volgens hem ook met de Eredivisie-beelden gaat gebeuren. De rechten op de live verslagen van die wedstrijden heeft Versatel, maar na de speeldag gaan de rechten terug naar de clubs. Bij de volgende veiling wil De Mol al deze rechten kopen voor zijn multimediale plannen. (via Elsevier) Lees ook De Mol aast op monopolie in profvoetbal via het FD.

“Talpa mogelijk gegadigde voor radiozenders Van Kooten”

Na de overname van Sky Radio staat er op korte termijn nog meer te gebeuren in radioland. Willem van Kooten (grootaandeelhouder van Arrow Classic Rock en Arrow Jazz FM) zegt met diverse partijen in onderhandeling te zijn over de verkoop van zijn radiozenders. „Maar het kan nog wel een week of twee duren voordat daar duidelijkheid over komt”, benadrukt Van Kooten. Talpa zou een gegadigde kunnen zijn voor Arrow. Volgens een woordvoerder van John de Mol wil het mediabedrijf graag z’n radiotak uitbreiden. „Maar het is niet gezegd dat dit met Arrow gaat gebeuren”, aldus de zegsman. (Telegraaf)

UIT DE MEDIA:

** Vanaf vrijdag 3 februari, is de regionale commerciële radiozender RADIONL ook in de regio’s Zwolle/IJsselland, Overijssel, Noordoostpolder en in een deel van Drenthe via de kabel te ontvangen. De frequenties die Essent Kabelcom heeft toegewezen zijn 94.5 FM en 98.1 FM. RADIONL is te beluisteren via de kabel op frequentie 98.1 FM in de gemeenten Coevorden, De Wolden, Hardenberg, Balkbrug, Dedemsvaart, Hoogeveen, Meppel, Ommen, Staphorst, Steenwijkerland en Westerveld. En op 94.5 FM in de gemeenten Dalfsen, Deventer, Kampen, Noordoostpolder, Olst/Wijhe, Hattem, Raalte, Urk, Zwartewaterland, Hasselt, Genemuiden, Zwartsluis en in de stad Zwolle. (Persbericht)

** Pogingen van Oostenrijk om Europese burgers te enthousiasmeren voor een nieuw debat over de toekomst van Europa lijken nauwelijks effect te hebben gehad. Dat blijkt althans uit het gedrag van de Oostenrijkse televisiekijker. EU-voorzitter Oostenrijk organiseerde vorige week in Salzburg een tweedaags debat met politici en intellectuelen onder het motto ‘The Sound of Europe’, dat op tv werd uitgezonden. Uit kijkcijfers van de ORF2 blijkt dat op zaterdagmorgen 38.000 mensen naar de uitzending keken. Het programma werd in Nederland niet uitgezonden. De Oostenrijkse minister van Financiën Grasser en zijn vrouw, die de euroconferentie links hadden laten liggen voor een optreden in het spelprogramma Wetten Dass, trokken ’s avonds meer bekijks: 1,6 miljoen toeschouwers. (NRC)

** Dennis Luken vertrekt per 1 maart als marketingmanager bij de Sky Radio Group. Hij start samen met Sky Radio collega Machiel Hofman het marketingbureau CMC2. Luken: ‘CMC2 is een marketingbureau dat zich richt op de entertainmentbranche met muziek als specialisme. Enkele partners zijn al gevonden: de Zeeuwse band Bløf en platenmaatschappijen Sony BMG en EMI. Ook zal CMC2 zich bezig houden met het bedenken van nieuwe muziekconcepten en evenementen.’ Luken werkte bijna acht jaar bij het radiostation, waarvan de laatste twee jaar als marketingmanager voor Sky Radio 101 FM en Classic FM. (Adformatie)

** De hoofdredacteur van de France Soir is woensdagavond op staande voet ontslagen omdat hij woensdag de spotprenten van de profeet Mohammed heeft geplaatst. Daardoor was de Deense krant Jyllands Posten eerder al door in de problemen gekomen. Directeur-hoofdredacteur Jacques Lefranc bracht de spotprenten in de krant onder het motto dat voor religieuze dogma’s geen plaats is in een seculiere maatschappij. De eigenaar van France Soir is de Egyptische magnaat Raymond Lakah. (Belga)

** De SP is tegen de plannen van de ONS uit Schiedam om de CAI-activiteiten af te stoten. Volgens fractievoorzitter Yorick Haan zullen grote bedrijven als UPC, Essent en Multikabel, als de ONS de kabel gaat verkopen, staan te dringen om in Schiedam voor het grote geld te gaan. Haan zegt het begrijpelijk te vinden dat ONS-CAI om zich heen kijkt omdat de ogen niet gesloten kunnen worden voor allerlei ontwikkelingen. Volgens hem kan er, voor zaken als digitale televisie en telefoon, echter beter samenwerking worden gezocht met andere aanbieders. De PvdA zet grote vraagtekens bij het het voornemen van de ONS Groep om de CAI-activiteiten af te stoten. De grootste oppositiepartij vreest dat een verkoop van het kabelnet zal leiden tot minder service naar de klanten en een grotere afstand tussen leverancier en gebruiker. Ook is de partij bevreesd voor een forse stijging van de tarieven. Volgens de PvdA is de voorgenomen verkoop het zoveelste teken dat Schiedam in de uitverkoop is. Net als SP wil ook de PvdA de aangekondigde verkoop op de agenda van de raadsvergadering van komende maandag zetten. (Radio Schiedam)

** Een verslaggever heeft donderdagochtend in de zwaar beveiligde rechtbank in Amsterdam heimelijk een taperecorder binnengesmokkeld. Hij heeft het pleidooi dat Mohammed B. hield tijdens het proces tegen de van terrorisme verdachte Hofstadgroep opgenomen. De verslaggever werkte voor Nieuwe Revu. De opname is door het weekblad op haar website gezet. (Telegraaf)

** Drie KRO-programma’s zijn geselecteerd voor de Prix Jeunesse 2006 (‘de Oscar van de kindertelevisie’). Het betreft de programma’s Tekentijd (nonfictie tot 6 jaar), Kinderspel (fictie tot 6 jaar) en Energy Survival (7-11 jaar). De uitreiking van de prijzen vindt plaats tijdens het Prix Jeunesse Festival van 5 tot 10 mei in München. De internationale kinderzender Nickelodeon haalde eveneens drie nominaties en de Vlaamse zender Ketnet scoorde één nominatie. (Telegraaf)

** Voor de tweede keer gaat Wie is… de Mol? met bekende Nederlanders op avontuur. Na Australië en Bali vorig jaar wordt ditmaal koers gezet naar Argentinië. Vanaf 10 maart is de succesvolle serie weer te zien bij de AVRO op Nederland 2. Behalve een nieuwe mol, is er ook een nieuwe presentator. Karel van de Graaff: „Ik heb nooit, werkelijk nooit, kunnen bedenken wat een onvoorstelbaar ingewikkelde klus dát is. En het is geweldig!” De zes acteurs en journalisten die worden getest zijn: Toine van Peperstraten, Frédérique Huydts, Chris Tates, Geert Hoes, Liz Snoijink, Milouska Meulens, Pegge Vrijens, Richard Groenendijk, Roderick Veelo en Mary-Lou van Steenis. (Telegraaf)

** Hagenaars die in het huwelijksbootje willen stappen, kunnen via het internet in ondertrouw gaan. „Alleen het feitelijke jawoord moet nog steeds live gegeven worden”, zegt Ada Goudsmit van de gemeente Den Haag. „De rest van de huwelijksvoorbereidingen kan on line geregeld worden. Zoals de ondertrouw dus, maar ook het reserveren van een trouwlocatie en -datum en zelfs het kiezen van een ambtenaar van de burgerlijke stand.” Trouwlustigen lijken echter vooral gecharmeerd van de mogelijkheid om via het internet in ondertrouw te gaan. „Want dat is echt een domper”, zegt Tanja van Doorn uit Leiden die onlangs getrouwd is. „Je moet een dag vrij nemen om in ondertrouw te gaan. Dan denk je nog: leuk, een soort prehuwelijk. Totdat je met een nummertje in de hal van het stadhuis op een plastic stoeltje zit om een krabbel te zetten en je pinpas door de betaalautomaat te trekken. Niks romantiek.” (Telegraaf)

** Baby TV, de eerste reclamevrije tv-zender voor kinderen tot drie jaar, is de komende maand te zien via Extra TV van UPC. De inhoud en programmering van Baby TV zijn geproduceerd in nauwe samenwerking met vooraanstaande psychologen en ontwikkelingsdeskundigen waarbij het gaat om het stimuleren van het leerproces, de ontwikkeling, plezier en interactie tussen ouder en kind. Via Extra TV zijn tijdelijk tv-zenders te zien voor alle abonnees van UPC die normaal in het digitale pakket UPC Digital zijn te zien. (UPC)

** Kabelaar Casema is op 1 februari gestart met de doorgifte van de Nederlandse commerciële tv-zender TV Oranje. TV Oranje is te zien via het digitale pluspakket van Casema op voorkeuzekanaal 247.

** Twee journalisten van een private Iraakse televisiezender zijn woensdag in Bagdad ontvoerd. Dat hebben de politie en een woordvoerder van de zender, Samaria TV, bekendgemaakt. Het gaat om Marwan Ghazal en Reem Zaeed, die door gewapende mannen werden meegenomen na afloop van een persconferentie op het hoofdkwartier van de Iraakse Islamitische Partij in de wijk Yarmouk in West-Bagdad. Wie verantwoordelijk is voor de ontvoering is nog onduidelijk. Ook hebben de kidnappers nog geen eisen naar buiten gebracht voor de vrijlating van de twee journalisten. (ANP)

Telegraaf-consortium neemt Sky Radio over

Telegraaf Media Groep (TMG) neemt met investeringsmaatschappij ING Corporate Investments Participaties Sky Radio over van het Amerikaanse mediaconcern News Corporation. De koopsom bedraagt 190 miljoen euro. Sky exploiteert in Nederland de radiozenders Sky Radio 101FM, Radio Veronica en Classic FM. In Duitsland is het bedrijf eigenaar van Sky Radio Hessen. TMG liet in september al weten interesse te hebben in Sky Radio. Het probleem was dat TMG volgens de mediawetgeving niet meer dan een derde mag bezitten van radio- en televisiebedrijven. Het bedrijf heeft dat probleem omzeild door de handen ineen te slaan met een financiële investeerder en een minderheidsbelang te nemen in het consortium. TMG mag het belang van ING in Sky Radio overnemen, als zijn marktaandeel in de Nederlandse dagbladsector onder 25 procent daalt. Sky Radio past goed bij de ambitie van het uitgeversconcern, dat ook radio en televisie wil maken. De onderneming heeft al een belang van twintig procent in SBS Groep. Die onderneming, voorheen SBS Broadcasting, werd van de zomer van de beurs gehaald door durfkapitalisten Permira en Kohlberg Kravis Roberts & Co (KKR). (ANP)

Nutsbedrijf Schiedam wil kabelactiviteiten afstoten

De ONS, het nutsbedrijf van Schiedam, wil op korte termijn haar kabelactiviteiten afstoten. Dat zei algemeen directeur Henk Eikenbroek van de ONS woensdag op de lokale tv-zender LOOK TV. De snelle ontwikkelingen op technisch gebied en de kleine omvang van ONS CAI maken verkoop van het bedrijf onafwendbaar. Eikenbroek, zelf medio jaren 70 van de vorige eeuw één van de initiatiefnemers van het Schiedamse CAI-bedrijf, heeft er gemengde gevoelens over. Aan de ene kant vindt hij het spijtig, dat een bedrijf waarin door haar medewerkers met ziel en zaligheid is gewerkt moet worden verkocht, maar aan de andere kant stelt hij, dat het ook niet verstandig is te vluchten voor de realiteit: “Ieder product heeft een levenscyclus: een tijd van opbouw, een glorietijd, maar als je niks doet uiteindelijk ook een terugloop”. Voor een klein bedrijf als het Schiedamse, zijn de investeringen in nieuwe ontwikkelingen als digitale televisie en radio, internet en telefonie via de kabel te groot. Daarom werd bijvoorbeeld voor internet via de kabel al langer samengewerkt met het Westlandse CaiW. Eikenbroek denkt niet dat schaalvergroting uiteindelijk slecht is: “voor bijvoorbeeld telefonie is iedereen van kindsbeen af opgegroeid met KPN als enige aanbieder”. Op het gebied van kabeltelevisie is er de afgelopen jaren veel veranderd. Vroeger betaalden tv-zenders voor doorgifte via de kabel. Sinds de introductie van bedrijven als Digitenne zijn de programma’s (de ‘content’) steeds meer handelswaar geworden, waarvoor tv-stations juist betaald willen krijgen. De markt groeit steeds meer toe naar maatwerk, waarbij de consument straks precies datgene krijgt waarvoor hij betaalt. Dat vereist niet alleen nieuwe technieken, maar ook een heel andere manier van afrekenen. 

VLOK vist naast vergunning Katwijk/Rijnsburg

Niet de VLOK maar Radio Mebora moet in Katwijk de beschikbare vergunning voor een lokale zender krijgen. Dat is het advies van de voormalige burgemeesters Van der Reijden (Valkenburg) en Van der Lee (Rijnsburg) aan het Commissariaat voor de Media. In de nieuwe gemeente Katwijk is op de kabel plaats voor slechts één lokale zender. Een speciaal gevormde adviescommissie, met de twee burgemeesters als leden, heeft geprobeerd de twee lokale zenders VLOK (Verenigde Lokale Omroep Katwijk en Valkenburg) en SOR/Mebora (Rijnsburg) te bewegen om te fuseren. Op het laatste moment ging de VLOK niet akkoord met de voorwaarden. Daarop besloten Van der Reijden en Van der Lee hun voorkeur voor Mebora uit te spreken. De nieuwe gemeenteraad beslist uiteindelijk of Mebora of de VLOK de zendvergunning krijgt in Katwijk. Daarbij heeft het Commissariaat voor de Media een belangrijke, adviserende stem. Die instantie heeft nu kennis genomen de bevindingen van het ‘adviesorgaan’ Van der Reijden en Van der Lee, dat door de stuurgroep in aanloop van de fusie van Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg werd ingesteld. Momenteel zenden Mebora en VLOK gewoon uit op hun oude frequenties. Mebora heeft trouwens geen ervaring met televisie, de VLOK wel. Ze kunnen nog twee maanden op de oude voet verder, op 1 april gaat de nieuwe regeling in. 

Verwarring bij omroepen over extra geld

In Hilversum is verwarring ontstaan over vijftig miljoen euro die de overheid mogelijk extra beschikbaar zou stellen aan de publieke omroep. Aanleiding voor de verwarring is een brief van de raad van bestuur. De brief is donderdag verstuurd aan de omroepen. Daarin staat dat er mogelijk extra overheidsgeld beschikbaar wordt gesteld bij de behandeling van de Voorjaarsnota. De raad noemt in de brief ook bedragen. Het zou gaan om maximaal 25 miljoen euro per jaar. En dat voor maximaal twee jaar. De raad roept omroepen op plannen in te dienen voor dat geld. De plannen moeten passen binnen de thema’s jeugd, minderheden, kunst en cultuur of drama, schrijft de raad aan de omroepen. Verder wil het ministerie volgens de raad dat in ieder geval bij de eerste drie thema’s een mix van verschillende media wordt ingezet. Ook wil het ministerie volgens de raad dat de voorstellen zo concreet mogelijk worden uitgewerkt: „Dus niet in de zin van: meer dit en minder dat.” Maar bij het ministerie van OCW ontkent men dat er een toezegging voor extra geld is gedaan aan de omroepen. „We hebben gevraagd om te benoemen waar bezuinigingen van dit kabinet de programma’s aantasten”, zegt een woordvoerder van het ministerie. „Er is geen enkele toezegging gedaan over bedragen. Dat kán ook helemaal niet.” En bij het ministerie van Financiën is vooralsnog door staatssecretaris Van der Laan (Media, D66) ook geen claim neergelegd voor extra geld dat mogelijk verdeeld wordt in de Voorjaarsnota. „Zo’n claim zou minister Zalm ook zeer verbazen”, zegt een woordvoerder. „Want in het Paasakkoord is afgesproken dat er geen extra geld naar de omroep gaat.”

UIT DE MEDIA:

** De eigenaar van een schotelantenne boven de joodse begraafplaats aan de Schoonhovense Nes, moet deze direct verwijderen. De gemeente is tegen de schotel in het verweer gekomen omdat de eigenaar deze heeft geplaatst zonder een vergunning aan te vragen. Een gemeenteraadslid verzocht de gemeente enkele weken al geleden om ‘uit respect voor de overledenen’ met spoed actie te ondernemen. Een inspecteur van bouw- en woningtoezicht ging kijken en constateerde dat de schotelantenne er inderdaad niet mag hangen. Daarbij speelde het respect voor de doden niet zo zeer een rol, als wel het simpele feit dat de antenne bouwvergunningsplichtig is. De eigenaar van de antenne had geen vergunning aangevraagd. (Nederlands-Isralitisch Kerkgenootschap/IKON)

** De Amerikaanse popster Britney Spears gaat een gastrol spelen in de sitcom “Will and Grace”. Ze neemt de rol van een christelijke praatshowpresentatrice voor haar rekening. Het is het eerste nieuwe artistieke wapenfeit van Spears. De zangeres bracht haar laatste single uit in maart 2005. In september beviel ze van haar eerste baby, Sean Preston. “Will and Grace” is aan zijn achtste en laatste seizoen bezig in de VS. Eerder draafden ook Jennifer Lopez, Elton John, Michael Douglas en Janet Jackson op voor een gastrol in de serie. (VRT)

** RTL5 zendt vanaf 3 april negen weken lang een programma uit waarin is te zien hoe de leden van de vroegere meidengroep Luv’ werken aan een comeback in de showbizz. Hoe het programma gaat heten, kon een RTL-woordvoerder woensdag nog niet zeggen. Luv’ scoorde in de jaren ’70 en ’80 grote hits. Vervolgens viel de groep, die bestond uit José Hoebee uit Best, Patty Brard en Marga Scheide, na ruzies uiteen. Verleden jaar was er een eenmalige reünie, maar inmiddels hebben de zangeressen plannen om weer vaker samen op te treden.

** Apeldoorn heeft weer een lokale omroep. Het Commissariaat voor de Media heeft woensdag het positieve advies van de gemeente Apeldoorn over een zendmachtiging voor RTV Apeldoorn overgenomen. De vrijwilligers van RTV Apeldoorn gaan nu zo snel mogelijk radio-uitzendingen starten. Voor de tv-uitzendingen is RTV Apeldoorn een samenwerkingsverband aangegaan met Radio en TV Gelderland. De publieke regionale tv-zender gaat op de tv-frequentie van de lokale omroep een wekelijks tv-journaal maken. (omroepgelderland)

** Vanaf deze week is een nieuw testkanaal te zien voor abonnees van Kabel Noord: Playboy TV. De programma’s zijn vergelijkbaar als het maandblad Playboy en het zijn veelal erotisch getinte programma’s met mooie vrouwen. De Playboy Entertainment groep neemt jaarlijks zo’n 1500 uren aan originele programma’s in diverse genres op. Met behulp van een pincode in de digitale ontvanger is het overigens mogelijk om specifieke zenders te vergrendelen. Het digitale basispakket van Kabel Noord biedt zenders zonder extra abonnementskosten. Het enige wat nodig is voor digitale televisie is een smartcard en de digitale ontvanger. Deze zijn vanaf resp. 15 euro en 99 euro te verkrijgen. De zender Playboy TV zal dagelijks te zien zijn vanaf 21:00 uur en voorlopig tot 1 september 2006. Het is alleen te ontvangen voor abonnees van het digitale basispakket van Kabel Noord Digitaal. (RTV Noord)

** De overname van de Duitse televisiegroep Pro- SiebenSat.1 door uitgever Axel Springer is van de baan. Springer heeft vandaag bekendgemaakt dat er te veel economische en juridische risico’s aan de overname kleven. ProSiebenSat.1 is het grootste commerciële televisiebedrijf in Duitsland. Springer wilde de groep overnemen voor 4,2 miljard euro. De Duitse kartelautoriteiten vrezen dat de uitgever een te dominante positie zou krijgen op de Duitse mediamarkt. (ANP)

** Een Duitse krant heeft excuses aangeboden voor het plaatsen van een gasadvertentie in een paginagroot artikel over de vervolging van Sinti door de nazi’s. In de reclame van het energiebedrijf E.ON Ruhrgas stond de tekst: E.ON zorgt vandaag al voor het gas van morgen. De hoofdredactie van de krant Landeszeitung Lüneburg betreurde dinsdag de fout, waardoor er een link leek te worden gelegd tussen de genocide in de Tweede Wereldoorlog en het energieconcern. Volgens de leiding is de inhoud van de reclame gewoon over het hoofd gezien. De nazi’s gebruikten gifgas om miljoenen joden en andere mensen te vermoorden. (anp)