VAN DER PLOEG: LEIDENDE ROL OMROEP
De publieke omroep moet voorop lopen bij het ontwikkelen van internet en digitale televisie. Dat vindt staatsecretaris Van der Ploeg (Media). Hij schrijft dit in een brief aan de Raad van Bestuur van de NOS. De bewindsman wil dat de omroep meer waarde biedt aan burgers en hen beter bereikt. Dat is een principieel punt want: ,,Iedereen betaalt meer aan de publieke omroep en hoe meer men daar – letterlijk – van terugziet, hoe beter.”
Met zijn brief wil Van der Ploeg de `algemene richting schetsen waarin de publieke omroep zich naar zijn mening zou moeten ontwikkelen’. Hij vindt dat het ambitieniveau van de publieke omroep op internet en digitale televisie hoog moet zijn. Van der Ploeg wijst er op dat het de wettelijke taak van de omroep is de gehele bevolking goed te bereiken. ,,Wanneer kijkers en luisteraars zich meer en meer verspreiden over oude en nieuwe kanalen, dient de omroep daarop in te spelen.” De staatssecretaris ziet dan ook een `gidsrol’ voor Hilversum weggelegd. In die gidsfunctie moet de omroep snel een electronische programmagids (EPG) op internet maken. Ze kan daarmee ook het aanbod van anderen ontsluiten en selecteren. ,,Mensen de weg wijzen naar wat interessant, belangrijk mooi en/of leuk is”, aldus Van der Ploeg. Volgens hem moet de publieke omroep samen met de commerciële collega’s en de kabelexploitanten een EPG ontwikkelen. Hij denkt dat kabelexploitanten daaraan zullen meewerken, maar heeft ng een stok achter de deur: wetgeving. ,,Het is mogelijk in de wet op te nemen dat de programma’s van de publieke omroep altijd rechtstreeks bereikbaar moeten zijn voor de consument.” (Algemeen Dagblad)
CASEMA WIL BVN-TV DIGITAAL DOORGEVEN
Kabelexploitant Casema is geïnteresseerd in digitale distributie van BVN-TV. BVN-TV (Beste van Vlaanderen en Nederland) is de op buitenlandse interesse gerichte satellietzender van NOS, Wereldomroep en VRT met een ‘best of’ Nederland 1, 2 en 3 gecombineerd met programma’s van VRT-TV 1 en Ketnet/Canvas, aangevuld met eigen uitzendingen. (o.a. VillaMedia)
PETER ARYANS OVERLEDEN
De acteur Peter Aryans is vrijdag op 83-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Doorwerth. Peter Aryans, die eigenlijk Peter Vander heette, speelde onder meer in tal van televisieseries als Dagboek van een Herdershond, Twee onder een kap en Maigret. De in 1918 in Heemstede geboren Aryans begon zijn artistieke carrière pas op 30-jarige leeftijd bij het Cabaret Chiel de Boer. Daarvoor werkte hij onder meer bij een aannemerskantoor. In de jaren vijftig ging hij als hoorspelacteur aan de slag bij de NRU (voorloper van de NOS) waar hij aan een groot aantal programma’s meewerkte. Daarnaast werkte Aryans onder meer bij het Rotterdams Volkstoneel, het Zuidelijk Toneel en Centrum. (oa. ANP)
HERDENKING IN PARADISO OP AT5
De herdenkingsbijeenkomst voor Herman Brood, maandag in het Amsterdamse Paradiso, is rechtstreeks te volgens op de lokale televisiezender AT5. Dat heeft zijn manager Koos van Dijk besloten. De manager komt hiermee de fans van Brood, die Paradiso niet inmogen, enigszins tegemoet. Na de plechtigheid, die om 15.00 uur begint, wordt het lichaam van Brood in besloten kring naar crematorium Westgaarde in Amsterdam-Osdorp gebracht. In Paradiso kunnen familieleden en vrienden muziek maken of een toespraakje houden. Van Dijk wil op de geboortedag van Herman Brood, 5 november, een feest houden voor de fans van de zanger/schilder. Ook dat feest moet in de Amsterdamse poptempel plaatshebben. (ANP)
BIG DIET GEEN SUCCES IN DUITSLAND
Big Diet is geen groot succes bij onze oosterburen. Door het kleine aantal kijkers ziet RTL2 zich genoodzaakt het programma van de buis te halen. Een tussentijdse noodgreep in de vorm van een nieuwe presentatrice met “meer humor en luchtigheid” mocht niet baten. Met 470.000 kijkers op zondagavond legde de Duitse afvalrace het duidelijk af tegen de Nederlandse variant. Die mocht zich in 1,4 miljoen kijkers verheugen tijdens de finale,toen winnaar Gerrit 34 kilo had verloren en daarmee bijna 800.000 gulden won. Geen wonder dat SBS6 dan ook met een opvolger komt voor Nederland in het voorjaar van 2002. (NOStt)
SAMENWERKING AOL TIME WARNER EN PHILIPS
Philips en mediaconcern AOL Time Warner gaan samenwerken. Producten van het Nederlandse elektronicaconcern worden gecombineerd met die van AOL Time Warner. Bovendien gaan de concerns samen marketingactiviteiten ontplooien. De afspraken zijn er vooral op gericht om de naamsbekendheid van de bedrijven wereldwijd te vergroten. Ze gelden voor enige jaren. Philips krijgt via de media van het Amerikaanse concern toegang tot vele nieuwe potentiele klanten. AOL Time Warner bezit onder andere de tv-zender CNN en de opiniebladen Time en Fortune. Financiele details over de strategische alliantie zijn onbekend. (NOStt)
WERELDOMROEP STRUCTUREEL OP BBC-FREQUENTIES
Radio Nederland Wereldomroep (RNW) neemt de vroegere BBC-frequentie voor Noord-Amerika structureel in gebruik. Gezien de enthousiaste reacties is besloten om vanaf 15 juli voor onbepaalde tijd twee uur per dag een programma uit te zenden. Aanvankelijk zou de omroep drie maanden via de kortegolf uitzenden. Naar eigen zeggen kreeg de RNW er via de nieuwe frequentie miljoenen luisteraars bij. BBC Worldservice stopte per 1 juli na jaren met uitzenden via de korte golf in Noord-Amerika waarna de Nederlandse omroep in het gat dook. (o.a. ANP)
UPC VERWACHT WEL VRAAG NAAR DIGITALE DIENSTEN
Kabelorganisatie UPC denkt dat er vanzelf vraag ontstaat naar digitale televisie. Ondanks de vernietigende conclusies in het Kijk- en Luisteronderzoek (KLO) over de acceptatie van digitale televisie, introduceert het noodlijdende kabelconcern dit najaar email en internet via de televisie. Volgens KLO heeft het Nederlandse volk echter geen behoefte heeft aan digitale televisie. UPC trekt zich weinig aan van de bevindingen in het onderzoek.
SIEZEN PRESENTEERT TIJDELIJK NIEUWSQUIZ
Journaallezer Harmen Siezen stopt drie maanden met het presenteren van de NOS-nieuwsrubriek. Van oktober tot en met december gaat hij bij de NCRV dertien afleveringen presenteren van de Nationale Nieuwsquiz. Vanaf januari is hij dan weer bij het Journaal te zien. Toen de Nieuwsquiz in het verleden een keer per jaar werd uitgezonden (rond oudjaar) mocht Siezen het NCRV-uitstapje wel combineren met z’n Journaalwerk. Een reeks quizafleveringen gaat de hoofdredactie van het Journaal te ver. Gezien de belangrijke staat van dienst van Siezen is daarom voor deze oplossing gekozen. Tijdens zijn NCRV-avontuur wordt de presentator door die omroep betaald. Of volgend jaar, bij voortzetting van de quizreeks, opnieuw voor een dergelijke constructie wordt gekozen is volgens een NOS-woordvoerder nog niet te zeggen. (ANP)
WIM RIGTER OP ZOEK NAAR NIEUW TALENT
Presentator Wim Rigter (34) van het AVRO-radioprogramma Arbeidsvitaminen wordt opleidings- coördinator bij Radio 3FM. Daarnaast blijft hij het populaire verzoekplatenprogramma presenteren. Dat heeft de AVRO donderdag bekendgemaakt. Volgens de omroep was Rigter eraan toe om door te groeien. In zijn nieuwe functie is hij verantwoordelijk voor de begeleiding van presentoren in de nachtelijke uren. Op die momenten wordt talent de ruimte geboden. Rigter gaat potentiële 3FM-presentatoren ook scouten door naar diverse regionale en lokale stations te luisteren. (o.a. ANP)
STIJGENDE LIJN TV-KIJKEN AFGEBROKEN
De stijgende lijn in het televisiekijken is afgebroken. In 2000 keken Nederlanders bijna 12,4 uur televisie, bijna evenveel als in 1995. Wel daalde het aandeel van de publieke en commerciële tv-zenders. Dat blijkt uit een analyse die onderzoekers van de Katholieke Universiteit Brabant (KUB) hebben gemaakt van cijfers die zijn verzameld door onderzoeksbureau Intomart. Eerder meldden onderzoekers van de KUB nog dat Nederlanders de afgelopen vijf jaar minder televisie zijn gaan kijken. De tijd die zij aan deze bezigheid besteedden zou zijn gedaald van 12,4 uur per week in 1995 tot 12,1 uur in 2000. Maar volgens hoogleraar W. Knulst waren deze cijfers deels gebaseerd op steekproeven van Intomart die niet helemaal volgens de opdracht waren uitgevoerd.
VAN NIEUWKERK (AT5) GAAT VOOR VARA PRESENTEREN
Matthijs van Nieuwkerk (40), hoofdredacteur van de Amsterdamse zender AT5, gaat vanaf september een nieuw VARA-avondprogramma presenteren op Nederland 3. Daarnaast blijft hij hoofdredacteur van AT5. Dat heeft de VARA woensdag bekendgemaakt. Het programma gaat De Gids heten en moet op een amusante manier onderwerpen aan bod brengen die tv en radio betreffen, geïnspireerd op VARA TV Magazine. Over de concrete invulling van het programma kan de VARA-zegsman nog niets zeggen.
TV SPECIALS OVER HERMAN BROOD
Op verschillende zenders worden vanavond (woensdag) specials ingelast over leven en dood van Herman Brood. De TROS zendt woensdagavond een special uit over het leven van zanger/kunstenaar Herman Brood. Het ingelaste programma wegens de dood van Brood, wordt nog gemonteerd. Het bestaat uit materiaal van zijn optredens bij de TROS TV Show. De uitzending begint om 22.00 uur op Nederland 2 en duurt ongeveer veertig minuten. Door het programma komt Habets te vervallen. Yorin laat weten dat om 22.50 uur een interview van Theo van Gogh met Herman Brood wordt herhaald. Van Gogh praat daarin met Brood over de dood en de gewaarwording dat zelfs speed en wodkacocktails na dertig jaar uitgewerkt kunnen zijn. Het interview was eerder op 7 januari 2001 te zien. Muziekzender TMF zendt woensdag ook een eerbetoon aan de schilder/zanger uit.
OPTA GAAT IN 2005 OP IN NMA
De telecomtoezichthouder OPTA wordt in 2005 ondergebracht bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). Tot die tijd blijft OPTA zelfstandig, maar moet wel intensiever gaan samenwerken met de NMa. Dat heeft staatssecretaris De Vries (Verkeer en Waterstaat) in een brief aan de Tweede Kamer geschreven. OPTA is niet onverdeeld gelukkig met het voornemen van De Vries. In een reactie vraagt de toezichthouder om een onderzoek naar de mogelijkheid OPTA in het Commissariaat voor de Media te integreren. Volgens OPTA zou dat ‘een logische stap zijn in een wereld waarin de markten voor vaste en mobiele telecommunicatie, internet en audiovisuele media steeds meer in elkaar vervlochten raken’. De Vries is echter voorlopig niet van plan die optie te onderzoeken. De NMa en de marktpartijen wilden OPTA liever al in 2003 onderbrengen bij de NMa, maar dat is volgens De Vries te vroeg. Het is verstandiger het sectorspecifieke toezicht op de nog maar betrekkelijk kort opengebroken telecommarkt nog enkele jaren te handhaven. (o.a. ANP)
VEENDAM: HMG-ZENDERS MOGELIJK OP ZWART
Bij televisiekijkers in de gemeente Veendam gaat het beeld van de commerciële zenders RTL4, RTL5 en Yorin vanaf volgende week maandag mogelijk op zwart. De Stichting Kabelnet Veendam heeft, net als ongeveer twintig andere kabelmaatschappijen in ons land (samen 1,3 miljoen aansluitingen), grote problemen om een nieuw contract af te sluiten met de Holland Media Groep. HMG wil namelijk een aanzienlijk lagere vergoeding betalen aan alle kabelmaatschappijen.
NEDERLANDERS VOELEN WEINIG VOOR NIEUWE TV-DIENSTEN
Video on demand (VOD), een elektronische programmagids, interactieve tv en een personal videorecorder (PVR). Nederlanders interesseert het allemaal (nog) niet zoveel. Dat blijkt uit het jaarboek 2000 van de dienst Kijk- en Luisteronderzoek (KLO) van de NOS. In opdracht van de STER vroeg de dienst vijfhonderd Nederlanders naar hun mening over nieuwe tv-snufjes. Uit het onderzoek blijkt dat de ondervraagden wel positief staan tegenover bepaalde nieuwe tv-diensten, maar niet dat ze die snel willen hebben. ,,Blijkbaar is het huidige tv-aanbod tevredenstellend”, concludeert STER-onderzoeksleider B. de Vos daarom.
INKOMSTEN RECLAME L1TV FORS GEDAALD
L1TV heeft vorig jaar fors minder verdiend aan regionale reclame, vergeleken met het jaar daarvoor. Dat meldt het jaarverslag van Omroepbedrijven L1. De omzet aan regionale reclame bleef 528.944 gulden achter bij vorig jaar, ofwel 8,4 procent. Ondanks een groeiend verkoopresultaat op de landelijke televisiemarkt bleef de totale televisie-omzet 4,8 procent achter op het resultaat van 1999. Als oorzaak noemt de directie de nieuwe landelijke regelgeving wat betreft sponsoring. In de praktijk betekent dat dat sponsoring van programma’s fors is beperkt. Daarnaast is het verkoopteam langdurig onderbezet geweest. Als derde oorzaak wordt genoemd de slechte samenwerking tussen het landelijke verkoopapparaat en de regionale omroepen in Nederland. Niettemin sloot L1 2000 positief af met 818.204 gulden, tegenover een verlies in 1999 van 2,5 ton.
COMCAST WIL KABELACTIVITEITEN AT&T OVERNEMEN
Het Amerikaanse kabeltelevisieconcern Comcast heeft 58 miljard dollar (150 miljard gulden) over voor de kabelactiviteiten van het telecommunicatieconcern AT&T. Comcast bracht zijn miljardenbod zondag uit nadat maanden van onderhandelingen over een fusie met de breedbanddivisie van AT&T niets hadden opgeleverd. Comcast is de op twee na grootste aanbieder van kabel-tv in de Verenigde Staten. De bundeling van de activiteiten zou hebben geresulteerd in de grootste kabeltelevisiemaatschappij en de grootste aanbieder van snel internet in de VS met 22 miljoen abonnees. Comcast wil ook de belangen van AT&T in de kabelbezittingen van Time Warner Entertainment overnemen. (Adformatie)
TELETEKST MOEILIJK BEREIKBAAR
De teletekstdienst van de NOS via het internet blijkt heel moeilijk bereikbaar te zijn. Met name maandagmiddag bleek dat het geval. Het oproepen van een teletekstpagina levert een zogenoemde 504-fout op. Deze melding wordt onder meer gegeven, wanneer de server van de website overbelast is. De NOS had maandagmiddag de storing nog niet bemerkt. Volgens een woordvoerder komt het wel vaker voor, dat Teletekst via het internet niet of slecht bereikbaar is. Met name wanneer er sportwedstrijden zijn zoals deze weken de Tour de France en zoals maandagmiddag de uitgestelde herenfinale op Wimbledon. (o.a. Rotterdams Dagblad)
LORETTA SCHRIJVER TERUG NAAR RTL
Loretta Schrijver keert terug als nieuwslezeres van het RTL Nieuws. Dat heeft de Holland Media Groep bekend gemaakt. Het afgelopen jaar presenteerde Schrijver voor de Avro het programma Alle dieren tellen mee. Vanaf 3 september zal ze afwisselend met Margreet Spijker het zes uur nieuws voorlezen. In 1989 begon Loretta Schrijver bij RTL Nieuws. Samen met Jeroen Pauw presenteerde ze tot september 2000 de nieuwsuitzendingen. (o.a. ANP)
SONJA MAG AKO-PRIJS NA JAREN WEER UITREIKEN
De AKO-literatuurprijs wordt dit jaar uitgereikt tijdens een televisieprogramma van Sonja Barend. Daarmee wordt een traditie hersteld die van 1987 tot 1996 duurde, toen de prijs elk jaar in VARA’s ‘Sonja op Zaterdag’ werd uitgereikt. Van 1997 tot en met 2000 gebeurde dat in het VPRO-programma ‘De Plantage’ met Hanneke Groenteman.
NEGEN WONINGEN IN HAARLEEM: AL WEEK ZONDER RADIO EN TV
Een blok van negen woningen heeft al een week geen televisie en radio. De bewoners hebben al diverse | keren bij kabelbedrijf UPC aan de bel getrokken, maar het probleem werd daarmee niet opgelost. Vrijdag een week geleden ontdekten enkele bewoners van de Koudenhorn dat ze geen kabeltelevisie en radio meer hadden. Naar later bleek gold dat ook voor enkele panden in de Zakstraat en de Bloemertstraat. ,,Mensen gingen individueel klachten indienen bij UPC, maar daar zien ze geen onderling verband omdat de postcodes verschillen. Het werd evenmin beschouwd als een spoedklus, omdat daarvoor het gebiedje te klein was. De dagen daarna bleef de storing, maar UPC meldde mij dat het wel was verholpen. Omdat dat niet het geval was, moesten ze binnen in mijn woning kijken, maar daarvoor moet je dan weer een afspraak maken’’, verzucht bewoner F. Hendrikse van de Koudenhorn. ,,De bureaucratie bij UPC is verschrikkelijk.’’ Woordvoerder Simons geeft toe dat het wegens capaciteitsproblemen lang niet altijd lukt een storing binnen 24 uur te verhelpen.
KABINET BLIJFT BIJ VEILING RADIOFREQUENTIES
Ondanks tegenstand van een ruime meerderheid in de Tweede Kamer gaan de staatssecretarissen De Vries en Van der Ploeg door met de veiling van etherfrequenties voor commerciële radiostations. Ze beloofden wel om van de zomer een door de Kamer gewenste verdeelmethode (schoonheidswedstrijd met vastgestelde criteria) te laten onderzoeken. Na afloop van de stemming over de desbetreffende motie Wagenaar (PvdA) bleek echter dat de bewindslieden er nu al van overtuigd zijn dat elk alternatief te veel tijdverlies met zich meebrengt. Op 20 augustus wordt aan de Kamer gerapporteerd. Staatssecretaris De Vries wil de huidige licentiehouders per 1 september zekerheid bieden over de verdeling.
VAN DER REIJDEN LEGT DEEL TAKEN NEER
Voorzitter J. van der Reijden van Veronica heeft vrijdag besloten een deel van zijn taken nu al neer te leggen. Eerder was al bekend dat hij per 1 september zou stoppen, maar wegens de mislukte onderhandelingen met SBS, neemt hij daar alvast een voorschot op. Eerder deze week kwamen berichten naar buiten dat de ondernemingsraad het vertrouwen in Van der Reijden zou hebben opgezegd. De raad weigerde dat officieel te bevestigen ,,want dat is niet in het belang van onze onderneming”. Volgens een vrijdag verzonden persbericht ,,dreigde er in bestuurlijk opzicht een impasse te ontstaan in de verdere uitbouw van Veronica”. Om dat te voorkomen doet Van der Reijden, die inmiddels ook interim- burgemeester is van Valkenburg (ZH), nu al een stapje terug. Het bestuur zal snel opvolger voordragen. Tot die tijd neemt oud-HMG-directeur W. van der Meer de taken waar. De vereniging Veronica maakte lange tijd deel uit van de Holland Media Groep (HMG), (oa.. ANP/Trouw)
KLEURNET: PROTEST TEGEN VERWIJDERING AMSTERDAMSE KABEL
De multiculturele omroep Kleurnet heeft bij het Commissariaat voor de Media geprotesteerd tegen het voornemen van de Amsterdamse programmaraad om de omroep per 1 september niet meer toe te laten op de Amsterdamse kabel. In een e-mailcampagne tracht Luc Sala (sala@euronet.nl) steun te verwerven. (VillaMedia)
NOS NIET WELKOM IN DE KUIP
Feyenoord gaat niet akkoord met de afspraken die de Eredivisie NV (ENV) in een ontwerpovereenkomst met de NOS en Canal+ heeft gemaakt. Op basis van dat concept zal Feyenoord geen nieuw individueel contract met de twee mediapartners van ENV sluiten. Daarmee komt de samenvatting van de competitiewedstrijd thuis tegen Sparta, op zondag 19 augustus, op de tocht te staan. “Clubs sluiten een individueel contract met de mediapartners. Pas dan treedt de overall-overeenkomst met de ENV in werking”, zegt Chris Woerts, marketing manager van Feyenoord, op de website van de club.
JONK COMMENTATOR BIJ STUDIO SPORT
Voetbal-international Wim Jonk gaat met ingang van het nieuwe voetbalseizoen als analyticus aan de slag bij NOS Studio Sport. Jonk (34) vult voor een gedeelte het gat op dat ontstond door het vertrek van Ron Spelbos, die begin juni de NOS vanwege zijn werk bij de KNVB verliet. (o.a. NOS)
BUMA: DOORGIFTE MBC VIA NEDERLANDSE KABEL STAKEN
De overkoepelende organisatie van muziekauteurs BUMA verbiedt de 125 in Nederland actieve kabelexploitanten nog langer het Arabische programma MBC door te geven. De reden is dat MBC, dat vanuit Londen uitzendt, de Nederlandse muziekrechten niet langer heeft geregeld. BUMA heeft dit woensdag in een brief aan de kabelexploitanten laten weten. De beweegredenen van MBC om niet langer de distributierechten van Nederland met de BUMA te regelen, zijn onbekend. MBC reageert al enige tijd niet op verzoeken om een toelichting van de BUMA en de Nederlandse kabeltelevisie organisaties. Hoeveel mensen er doorgaans naar MBC keken, is bij de NOS Kijk en Luisteronderzoek niet duidelijk. ,,MBC heeft ons nooit de opdracht gegeven de dichtheid te meten. MBC valt bij ons derhalve onder de categorie overige,” aldus een woordvoerder van de NOS. Bij kabelexploitant REKAM, dat met ingang van 1 juli de uitzendingen heeft stopgezet, zijn er al tientallen boze telefoontjes binnengekomen. ,,En dat zijn er enorm veel. We krijgen bijna nooit klachten over de kanalen die we doorgeven en niet doorgeven,” aldus H. Grootte, directeur van de REKAM. (o.a. ANP)
COMMISSARIAAT: BIJNA 7 TON BOETE IN 2000
Het Commissariaat voor de Media heeft vorig jaar voor ruim 677.000 gulden aan boetes ontvangen voor overtredingen van de Mediawet. Dat is minder dan in ’99, toen ongeveer 8,5 ton werd geïncasseerd. Het aantal boetes (39) was ongeveer gelijk verdeeld over de publieke omroep en commerciële zenders. Opvallend is dat de commerciële zenders bij elkaar ruim twee keer zoveel moesten betalen als de publieke omroepen. Volgens het commissariaat kregen de commerciële zendgemachtigden relatief hoge sancties opgelegd wegens sluikreclame. Volgens het verslag werd vorig jaar meer dan 1,3 miljard gulden aan de publieke omroepen uitgekeerd aan kijk- en luistergelden. De omroepverenigingen en de NPS kregen 74 miljoen gulden voor televisie en 12,5 miljoen voor radio. Verder kregen zij ter versterking van hun programma’s 11 miljoen gulden voor radio en 67 miljoen gulden voor televisie. (oa. ANP/Adformatie)
MOL NIEUWE INTERNETCHEF VOOR PUBLIEKE OMROEP
Michel Mol is aangesteld als internetbaas bij de publieke omroep. Zijn opdracht is een visie en strategie te ontwikkelen die verregaande integratie van radio, televisie en internet mogelijk maakt. Hij is aangesteld door de raad van bestuur van de NOS. De functie van de voormalig McKinsey-man is vergelijkbaar met die van net- en zendercoordinator bij televisie en radio. In zijn nieuwe hoedanigheid adviseert ol de raad van bestuur op gebied van internet. Daarnaast vertegenwoordigt hij de internetafdelingen van de publieke omroep tijdens overleg. Mol staat eenduidige ontsluiting voor van de verschillende media via internet. (oa. Planet Multimmedia)
NMA STAAT OVERNAME PRIMACOM DOOR UPC TOE
DEN HAAG – De directeur-generaal van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft bepaald dat voor de overname van het Duitse kabelbedrijf PrimaCom door branchegenoot UPC geen vergunning is vereist. De NMa heeft geconcludeerd dat als gevolg van de voorgenomen concentratie geen economische machtspositie ontstaat of wordt versterkt. PrimaCom is eigenaar van het Noord-Hollandse kabelbedrijf Multikabel. In Nederland hebben UPC en Multikabel gezamenlijk 39 procent van het totaal aantal kabelaansluitingen in handen. De marktaandelen van de grootste concurrenten Casema en Essent Kabelcom bedragen respectievelijk 20 en 25 procent. De NMa concludeert na onderzoek dat er geen reden is om aan te nemen dat er een economische machtspositie kan ontstaan of worden versterkt op de markten waarop UPC en PrimaCom in Nederland actief zijn. De NMa heeft om de gevolgen van deze concentratie geen definitieve uitspraak hoeven doen over de markt voor internet, mede gelet op de snelle ontwikkelingen op de markt. Een woordvoerder van UPC is tevreden over de uitspraak van de NMa. Eind augustus moeten de aandeelhouders van PrimaCom toestemming voor de overname verlenen. (o.a. Vecai / NMa)
NMA ONDERZOEKT TARIEFSVERHOGING UPC EN CASEMA
Kartelwaakhond NMa gaat de voorgenomen verhoging van de kabeltarieven van Casema en UPC onder de loep nemen. Beide bedrijven kondigden aan de kabeltarieven met enkele guldens te verhogen om de ontwikkeling van digitale televisiedoorgifte te financieren. Casema-directeur Henk de Goede klaagde vorige week dat de gemeenten bij hun goedkeuring van de tarieven zo weinig marge toelaten dat er onvoldoende overschiet om de omvangrijke investeringen in digitale televisie te financieren. Uit onderzoek blijkt dat slechts 2 procent van de bevolking interesse heeft voor digitale televisie. Toch verwachten de overheid en de kabelbedrijven veel van nieuwe diensten op basis van de digitale doorgifte, waaronder internet via de kabel, video-op-verzoek en datadiensten. De NMa onderzoekt of de verhoging op deze gronden juridisch correct is. De Consumentenbond heeft al laten weten niet te accepteren dat consumenten moeten betalen voor diensten die nog niet eens bestaan. (Automatisering Gids)
RADIO 538 NEEMT STEUNZENDER BREDA IN GEBRUIK
De commerciele radiozender Radio 538 heeft in samenwerking met zenderexploitant Broadcast Partners een FM-steunzender in Breda in gebruik genomen. Dit bericht Rudy Poppelaars in de nieuwsgroep nl.media.radio. De zender zendt uit op de frequentie 101.6 MHz en moet zorgen voor een goede ontvangst van Radio 538 in Breda en omgeving. Het was de bedoeling om deze steunzender al enige tijd geleden in gebruik te nemen maar door coordinatieproblemen met Belgie liep dit vertraging op. In het zerobaseplan is de 101.6 MHz te Breda opgenomen met een vermogen van 5 Kw. Het is onduidelijk of de zender momenteel al met dit vermogen uitzendt.
VAN DER REIJDEN VERLIES STEUN ACHTERBAN
De ondernemingsraad van omroepvereniging Veronica heeft het vertrouwen opgezegd in voorzitter J. van der Reijden. De ondernemingsraad verwijt Van der Reijden het mislukken van de voorgenomen samenwerking met SBS, waardoor Veronica nu geen eigen televisiezender meer heeft. De Veronica-voorzitter acht zich niet persoonlijk verantwoordelijk voor het debacle. Juist zijn medebestuursleden zouden door het stellen van te hoge financiële eisen een opgaan van Veronica in de SBS-zender V8 hebben verijdeld. Het Veronica-bestuur houdt vooralsnog vast aan het voorgenomen afscheid van Van der Reijden per 1 september.
NOS BLIJFT VRIJGAVE PROGRAMMAGEGEVENS WEIGEREN
De Raad van Bestuur van de NOS houdt vast aan de weigering programmagegevens aan derden te leveren ondanks het voornemen van staatssecretaris Rick van der Ploeg (Media) om die levering bij wet af te dwingen. Voorzitter Gerrit-Jan Wolffensperger liet gisteren weten dat de NOS zich met hand en tand zal blijven verzetten tegen het vrijgeven hiervan, zolang de NMa (Nederlandse Mededingings autoriteit) nog steeds geen definitieve uitspraak heeft gedaan over het NOS-bezwaarschrift dat al vanaf begin januari 1998 dateert. “De procedure bij de NMa is kennelijk volkomen vastgelopen en bovendien denk ik dat de bewindsman niet goed weet hoe hij de kwestie moet regelen”, aldus de NOS-voorzitter.
ANIMAL PLANET VIA ESSENT’S PREVIEW TV
Animal Planet is sinds begin juli te zien op Preview tv van Essent Kabelcom. Op basis van het kijkersoordeel kunnen de Programmaraden van Essent Kabelcom besluiten de zender al dan niet in het reguliere zenderaanbod op te nemen. Animal Planet is een joint venture tussen de Britse BBC en Discovery Networks Europe en behoort tot de zelfde maatschappij als Discovery Channel.
“OPSTAND DREIGT BINNEN VERONICA”
Er dreigt een opstand binnen de vereniging Veronica. Het personeel is woest over het mislukken van de samenwerking met SBS en mogelijk zegt de Ondernemingsraad binnenkort het vertrouwen op in het bestuur. Dat bericht dagblad De Telegraaf in haar editie van dinsdag. Ook de ledenraad vergadert vanavond over de nu te volgen koers. Het personeel van de vereniging heeft grote twijfels over de eisen die het bestuur had neergelegd bij SBS tijdens de onderhandelingen. Het personeel had graag gezien dat de samenwerking met SBS tot stand was gekomen zodat Veronica samen met SBS kon gaan uitzenden op het oude kanaal van Fox (momenteel V8). Een tv-zenders is volgens het personeel essentieel voor de Veronica-gids, de ruggengraat van de onderneming. Gevreesd wordt namelijk dat de NOS en de Holland Media Groep in de toekomst geen programmagegevens meer willen leveren aan de gids en dat zou de doodsteek zijn voor de vereniging. Mocht de OR door het bestuur niet serieus worden genomen dan hoopt de OR dat met een nieuwe leiding alsnog een deal met SBS kan worden gesloten. (hvb)
Q THE BEAT: “GEEN VEILING, CLAIM VAN 160 MILJOEN GULDEN”
Als de veiling van FM-frequenties onder politieke druk wordt afgeblazen dan hangt de overheid een schadeclaim van 160 miljoen gulden boven het hoofd. Dat heeft Rob van der Vegt, directeur van radiozender Q The Beat maandag aangekondigd. De Tweede Kamer debatteert woensdag over het omstreden kabinetsbesluit. “Als andere partijen (Sky Radio, Radio 538 etc) worden voortgetrokken dan is dat heel duideijk juridisch aanvechtbaar”, aldus Van der Vegt tegenover de Telegraaf.
RADIO 192 START TESTUITZENDINGEN VIA 1332 KHZ
Sinds dinsdagmiddag zijn via de 1332 kHz de testuitzendingen te horen van Radio 192. Momenteel zendt de zender nog uit onder de naam OkayFM via de 1332 kHz. Vanaf woensdagavond 18.00 uur gaat de zender officieel de lucht in onder de naam Radio 192.
COMMERCIELE RADIO BOEKT WINST
De grote commerciële radiozenders, die hun huidige frequenties willen behouden tegen betaling van naar verluid ongeveer 2,5 miljoen per jaar, maken jaarlijks tientallen miljoenen guldens winst, zo meldt Ben Levie in het Algemeen Dagblad op grond van berekeningen van een accountantsbureau. Sky-radio had in 1999 een omzet van 89 miljoen gulden en in 2000 van 106 miljoen. De kleinere zender Radio 538 had een omzet van 46 miljoen, en Radio 10 FM van 21 miljoen. Deze omzetcijfers leiden volgens deskundigen tot een winst van ruim 70 miljoen vorig jaar voor Sky-radio, en van ongeveer 28 miljoen voor Radio 538. De winstgevendheid van zenders die zich op een bepaalde doelgroep richten is lager: Zo zou Classic FM, met voornamelijk populaire klassieke muziek, verlies boeken. (o.a. Adformatie/ Villamedia)
LEVENSLANG VOOR MOORD OP JILL DANDO
De Brit Barry George is tot levenslang veroordeeld wegens de moord op BBC-journaliste en presentatrice Jill Dando. De jury verklaarde hem na vijf dagen overleg met 10 tegen 1 stemmen schuldig aan de moord. Dando, destijds 37, werd in april 1999 voor haar huis in de Londense wijk Fulham doodgeschoten. Zij presenteerde onder meer het BBC-nieuws en het opsporingsprogramma Crimewatch. Volgens de aanklager had George een obsessieve belangstelling voor beroemdheden. De 41-jarige George ontkent en heeft hoger beroep aangekondigd. Zijn advocaat schrijft de moord toe aan Joegoslaven die handelden uit woede over de NAVO-bombardementen. (o.a. NOStt)
TV BLIJFT FAVORIET BIJ JEUGD
TV kijken blijft de favoriete tijdsbesteding van kinderen, gevolgd door buiten spelen en computerspelletjes. Pas daarna komt surfen op het internet. De populairste websites zijn bovendien die van tv-zenders als Foxkids, Cartoon Network en TMF. Dit blijkt uit het eerste onderzoek naar wat internettende Nederlandse kinderen in de leeftijd van 6 tot 15 jaar eigenlijk doen en willen, uitgevoerd door onderzoeksbureau Pro Active en reclamebureau Tribal DDB. Van de ondervraagde kinderen is driekwart wekelijks online, 20 procent zelfs elke dag. Eén op de drie kinderen heeft een computer helemaal voor eigen gebruik. (o.a. Villamedia / Adformatie)
KPN KOMT MET PAY-TV
KPN MultiMedia Services lanceert, in samenwerking met SwitchPoint, PayTV. Met deze nieuwe dienst kunnen aanbieders streaming video verspreiden onder consumenten. De betaling van Pay TV loopt via de telefoonrekening. Iedere internetter kan van de dienst gebruikmaken, ongeacht de aard van de internetverbinding – analoog, ISDN, ADSL (Mxstream), kabel, satelliet of LAN, zo meldt Emerce. Ook de betaling kan naar wens (van zowel aanbieder als ontvanger) worden ingericht. Verder kan de consument kiezen voor reclame in zijn stream (gratis) of reclameloze content (betaald). De eerste toepassing van PayTV is al komende zaterdag te zien vanaf 19.30 uur op Viplanet.nl, als de voetbalwedstrijd Heerenveen-Liepaja Metalurgs wordt gespeeld. Het betreft hier een voorronde in de Intertoto competitie, voor een plaats in de UEFA Cup. (Adformatie)
KIJKCIJFERS: SBS6 EN RTL4 IN WEEK 26 EVEN GROOT
De commerciële tv-zenders hadden in week 26 een gezamenlijk marktaandeel van 46 procent. De publieke omroepen hadden samen 36 procent. RTL4 had een marktaandeel van 13 procent, RTL5 5 en Yorin 6 procent. SBS 6 was afgelopen week met 13 procent marktaandeel net zo groot als RTL4. Net5 (4 procent) en V8 (5 procent) bleven stabiel. Het best bekeken programma was weer eens het NOS Journaal op zondag met 1,855 miljoen kijkers. Twee verjaardagen werden eveneens goed bekeken. Henny Huisman blijkt net iets populairder dan prins Bernhard. Naar Huismans 50ste verjaardag – een programma van André van Duin – keken 1,485 miljoen mensen. Het interview van Maartje van Weegen met prins Bernhard trok twee dagen eerder ruim 1,2 miljoen kijkers. (o.a. Adformatie)
TV PAKKET AMSTERDAM BEKEND
Na sportzender Eurosport verdwijnen ook Extreme Sports en Cartoon Network van de Amsterdamse kabel, omdat zij via betaal-tv willen worden doorgegeven. De Algemene Programmaraad wil muziekzender TMF in het basispakket van de vijftien populairste zenders hebben. Dat staat in het Kabelplan 2001-2002, dat de Algemene Programmaraad (APR) vanmorgen aan kabelbedrijf UPC presenteerde. De adviesgroep blijft eisen dat wetenschapszender Discovery Channel op de kabel komt. UPC weigert dat, omdat Discovery geld eist voor doorgifte, en kiest voor National Geographic. De zaak is onder de rechter; de APR wacht die uitspraak af.
NA OVERLEG: NOS AKKOORD MET FREQUENTIEHERVERDELING
Radio 1 en Radio 4 zullen na de herverdeling van zenderruimte voor publieke en commerciële radiostations in het hele land goed te ontvangen blijven. Dat is de uitkomst van overleg maandag tussen de NOS, het ministerie van Verkeer en Waterstaat, zendermaatschappij Nozema en Broadcast Partners, dat uitzendingen van commerciële stations doorgeeft. De NOS zegde vorige week medewerking aan de herverdeling van de frequentieruimte op, omdat niet gegarandeerd zou zijn dat de publieke FM-stations landelijke dekking behouden. Dat is tegen de afspraken, volgens de NOS. Na de herschikking zouden 2,2 miljoen luisteraars in de Randstad verstoken zijn van Radio 1 en 700.000 mensen in het oosten zouden Radio 4 moeten missen. Verkeer en Waterstaat heeft dat steeds bestreden. De partijen hebben overeenstemming bereikt over een rekenmethode die moet uitwijzen hoe het na de herschikking is gesteld met de kwaliteit van de ontvangst en de dekking van de publieke zenders over heel Nederland. Als er een gat wordt geconstateerd, zal dat nog voor die herschikking een feit is worden gerepareerd, zo heeft het ministerie toezegd. Binnen een paar weken zal daarover duidelijkheid zijn. (o.a. ANP/NU.nl)
PVDA, D66 EN CDA WILLEN COMPROMIS RADIOFREQUENTIES
De coalitiepartijen PvdA en D66 en oppositiepartij het CDA werken aan een gezamenlijk voorstel voor herverdeling van de etherfrequenties voor commerciële radiozenders. Ze zien niets in het kabinetsvoorstel voor een zogenoemde gekleurde veiling. PvdA, D66 en het CDA verkennen de mogelijkheden voor een zogenoemde vergelijkende toets. Daarbij dienen zenders plannen in, die worden getoetst aan vooraf vastgelegde criteria. Stations die het beste aan die criteria voldoen bemachtigen, tegen betaling, een frequentie. Het kan dan gaan om inhoudelijke eisen, het profiel van een zender (nieuws, muziek) en bedrijfseconomische criteria. Over die criteria voeren PvdA, D66 en het CDA nog overleg. De fracties hebben hierover nog geen overeenstemming. De PvdA is voorstander van inhoudelijke kleuring, terwijl D66 en het CDA vooralsnog niet verder willen gaan dan eisen aan het profiel en bedrijfseconomische criteria. De VVD is tegen een vergelijkende toets. Woensdag debatteert de Tweede Kamer met De Vries en Van der Ploeg over de vorige week ontstane impasse. De bewindslieden hebben al laten weten niets in een vergelijkende toets te zien. Organisatie en uitvoering vergt een jaar tijd en dat is volgens hen te lang. De herverdeling van de frequenties moet namelijk al dit jaar een feit zijn. (ANP)
META DE VRIES NAAR RADIO 192
Radio West-presentatrice Meta de Vries gaat een nieuw muziekprogramma maken op Radio 192. Ze is vanaf zaterdag elke zaterdagavond te beluisteren van 24.00 – 01.00 uur op Radio 192 met een jazzprogramma. Daarnaast blijft ze actief voor Radio West met haar uitgaansprogramma op de zondagochtend. Radio 192 (voorheen OkayFM) gaat 4 juli van start via de kabel in Amsterdam/Hilversum en AM 1332 kHz.
UPC WAARSCHUWT VOOR STORINGEN DOOR TESTS DVB-T
In opdracht van de overheid test Nozema van 30 juli tot 14 september 2001 in Wormer een nieuwe zender voor digitale televisie-uitzendingen via de ether. Kabelaar UPC waarschuwt via een persbericht voor storingen in onder andere Zaanstad, Oostzaan, Purmerend en Landsmeer. In het najaar zullen ook in Haarlem en Amsterdam tests worden uitgevoerd. De testsignalen kunnen storingen veroorzaken op de kabeltelevisie-ontvangst van UPC-klanten. Dit verschijnsel heet interferentie. Onderzoek heeft uitgewezen dat dit veelal ligt aan de coaxkabels en/of aansluitpluggen en/of tweeverdelers die eigendom zijn van de klant en die de televisie(s) verbinden met de aansluitdoos in de muur. Sommige aansluitmaterialen zijn namelijk niet bestand tegen DVB-T signalen, waardoor storing kan optreden op het kabeltelevisiesignaal, aldus UPC. De test in Wormer vindt van 30 juli tot 14 september plaats op werkdagen van 8.00-17.00 uur. UPC-klanten merken eventuele storingen alleen op de kabeltelevisiekanalen 21, 23, 34, 57 en 64. Afhankelijk van de gemeente geeft UPC op deze kanalen Net5/Kindernet, TMF, Ketnet/Canvas en Extreme Sports door. Ook kan storing optreden op het videokanaal.
RADIOWERELD STOPT MET POPULAIRE FORUM ‘MEDIARODDELS’
De website RadioWereld.nl zal met ingang 1 augustus stoppen met het forum Mediaroddels. In dit forum was het mogelijk voor bezoekers van de website om te discusseren over allerlei zaken die in de media spelen. De makers van de site hebben het forum gesloten omdat de directeur van het commerciële radiostation Radio 538, Erik de Zwart, dreigde met juridische stappen als de site doorging met de Mediaroddels. Volgens hem loopt zijn bedrijf schade op door de discussies in de Mediaroddels en stelt De RadioWereld verantwoordelijk voor de inhoud. Aangezien de vrijwillige medewerkers van de RadioWereld geen tijd en zin hebben in een mogelijke lange juridische procedure is de site toch maar gestopt met de mediaroddels. Radiowereld.nl hoopt binnen enkele weken te starten met een nieuwe website.
“MUZIEK UIT ZEE” OOK VIA RADIO192
Bekende dj’s van de voormalige zeezenders werken op 11 en 12 augustus mee aan het tweedaags muzikaal evenement Muziek uit Zee. Krijn Torringa, Adje Roland, Eddie Becker en Ted Bouwens hebben hun medewerking toegezegd. Het evenement wordt georganiseerd door de voormalige zeezender Radio Monique, in samenwerking met Radio 192. Aanleiding is het 125-jarig bestaan van het Noordzeekanaal en IJmuiden. De uitzendingen zijn dankzij de samenwerking in een groot deel van Nederland te beluisteren. De bekende dj’s presenteren hun oude programma’s. Het evenement vindt plaats aan boord van het zeekadettenschip Willem Beuker. Het schip gaat voor anker tussen de pieren van IJmuiden. De uitzendingen beginnen op zaterdag 11 augustus om 10.00 uur ’s morgens en duren tot zondag 12 augustus, 18.00 uur. (o.a. ANP)
MINDER KIJKERS VOOR TOUR
HILVERSUM (ANP) – De uitzendingen van de NOS over de Tour de France zijn afgelopen weken iets minder goed bekeken dan vorig jaar. Per dag volgden gemiddeld 805.000 mensen op televisie het verloop van de tour, tegen een gemiddelde van 850.000 in 2000. De dienst Kijk- en Luisteronderzoek van de NOS becijferde verder dat de etappes een gemiddeld marktaandeel van 50 procent hebben gehaald. De dagelijkse uitzendingen werden uiteindelijk gewaardeerd met een 7,3. Zondag 22 juli werd de best bekeken etappe gereden, die van Tardes naar Luz Ardiden over 141,5 kilometer. De klassieke etappe naar de Alpe d’Huez werd het best gewaardeerd, met een 7,6. De finish op de Champs Elyzees trok 1,3 miljoen kijkers en kreeg een 7,2 van het publiek. (o.a. ANP)
MICROSOFT HEEFT OOGJE OP KABELTAK AT&T
AOL Time Warner kan op felle tegenstand van Microsoft rekenen bij de voorgenomen aankoop van de kabelnetwerken van AT&T in de Verenigde Staten. Microsoft wil, al dan niet samen met partners, een tegenbod uitbrengen. Dat meldt de Britse zakenkrant Financial Times. De softwaregigant beschikt over financiële reserves van meer dan 50 miljard dollar. Dat lijkt meer dan genoeg om de kabeldivisie van AT&T te kunnen kopen, maar Microsoft zou niet van plan zijn zelf een kabelexploitant van formaat te worden. Eerder strandde een bod van 52 miljard dollar op AT&T Broadband door Comcast, een ander Amerikaans kabelbedrijf. Door zijn bemoeienis wil Microsoft vooral voorkomen dat AOL Time Warner uitgroeit tot een te machtige speler op de Amerikaanse kabelmarkt. Na een geslaagde acquisitie zou AOL beschikken over kabelnetten met 29 miljoen abonnees, 40 procent van de totale markt in de VS. Via deze infrastructuur kan het mediaconcern allerlei lucratieve diensten aanbieden terwijl Microsoft, dat eveneens ambities heeft op dit terrein, het nakijken heeft. (o.a. Automatisering Gids)
RTL VOORZIET 10-15% WINSTDALING
De RTL Groep, die in Nederland onder andere Yorin en de RTL’s exploiteert, denkt dat ze dit jaar 10 tot 15 procent minder zullen verdienen als gevolg van een teruglopende advertentiemarkt. De eerste halfjaarcijfers zal RTL midden publiceren. Engeland en Nederland zijn de eerste twee markten van het concern die de signalen geven van een dalende advertentiemarkt aldus een mededeling aan de pers. De RTL-zenders verloren in Nederland 2,3 procent van de kijkers en 3,6 procent van de advertentiemarkt. Volgens RTL heeft dit mede te maken met de ‘rebranding’ van Yorin. Alle RTL-sites krijgen gezamelijk 6 miljoen unieke bezoekers en 400 miljoen pageviews per maand. RTL is positief gestemd over de afdeling New Media. (Planet Multimedia)
PROGRAMMA’S ENDEMOL UIT DE GRATIE IN DUITSLAND
De Duitsers hebben genoeg van de tv-programma’s uit de keuken van het Nederlandse Endemol. Onder de kop ‘Geen zin meer in tv-kaas uit Holland’ haalde Bild am Sonntag gisteren paginagroot uit naar de amusementsfabriek van John de Mol in Hilversum. En inderdaad: het ene na het andere Endemol- programma verdwijnt in Duitsland van de buis. Vanaf 1992 vierde Linda de Mol successen met Traumhochzeit, maar de Duitse variant van Love Letters werd onlangs wegens sterk dalende kijkcijfers op zwart gedraaid. Hetzelfde gebeurde gisteravond met Big Diet, dat al na 63 dagen voor de meeste Duitsers onverteerbaar bleek en dus niet eens de helft van de geplande 105 afleveringen haalde. Andere tegenvallers voor Endemol: Big Brother verliest steeds meer kijkers en een reeks andere programma’s uit de Nederlandse keuken, zoals de tv-Kapper en de 100.000-Markshow verdwenen net zo snel van de buis als zij kwamen. “De Duitsers smaakt alleen nog maar de echte kaas uit Holland. De tv-kaas schakelen ze onmiddellijk uit”, is de conclusie van Bild. Endemol verweert zich met het argument dat een terugval naar negen succesvolle jaren eigenlijk onvermijdelijk is. (Telegraaf)
Q THE BEAT TERUG OP DE 1224 AM
Zondagmiddag heeft Q the Beat haar uitzendingen op AM 1224 hervat. Q the Beat had volgens Radiowereld.nl een storing op de telefoonverbinding vanuit de studio naar het zendschip The Communicator.
KANS OP TERUGKEER RADIO 916 GROEIT
De kans dat Radio 916 binnenkort weer te beluisteren is, groeit. Volgens het Commissariaat voor de Media is de beslagname van de zender door de Divisie Telecom van het ministerie van verkeer en waterstaat te drastisch. Sinds die ingreep van vorige week is Radio 916 zowel in Rijnwoude, waarvoor het geen zendvergunning heeft, als in Zevenhuizen-Moerkapelle niet meer te beluisteren. Met de steun van het commissariaat verwacht de zender een kort geding tegen het ministerie te winnen. Vermoedelijk dient die rechtszaak volgende week in Rotterdam. Directeur Wedel van Radio 916 vermoedt dat de rechter de schriftelijke steunbetuiging van het commissariaat zwaarder laat wegen dan de visie van de Divisie Telecom. Die nam vorige week de apparatuur van Radio 916 in beslag, omdat de zender ten onrechte in Rijnwoude te horen was. Volgens Wedel legde het ministerie een opdracht van het commissariaat te letterlijk uit. ,,Omdat alleen Radio Rijnwoude een zendvergunning voor de gemeente Rijnwoude heeft”, zegt Wedel, ,,mogen wij er niet meer uitzenden. Wij vechten die situatie weliswaar aan, maar leggen ons er onder protest bij neer. Dat de politie namens het ministerie bij ons alle stekkers eruit trok, vind ik onrechtmatig. Daardoor kunnen we ook niet meer in ons eigen gebied Zevenhuizen-Moerkapelle uitzenden. Ik had er vrede mee gehad als ons gevraagd was een manier te bedenken om alleen in die gemeente uit te zenden. De schade die wij nu lijden gaan wij op het ministerie verhalen.” Het Commissariaat voor de Media vindt ook dat de Divisie Telecom te harde maatregelen tegen Radio 916 heeft getroffen. In een aangetekende brief aan het ministerie schrijft commissaris Brakman dat de zender in Zevenhuizen-Moerkapelle mag blijven uitzenden. Weliswaar heeft Radio 916 daarvoor nog geen verlenging van de zendtijdtoewijzing, maar dat is voor Brakman geen reden om uitzending te verbieden. In die gemeente is, anders dan in Rijnwoude, geen andere lokale zender actief. De Divisie Telecom was vrijdagmiddag niet bereikbaar voor een toelichting. (o.a. Leidsch Dagblad)
1224 Q THE BEAT STIL
Sinds zondagochtend zijn er geen uitzendingen meer te horen van Q the Beat op Am 1224 kHz. Het is onduidelijk wat de oorzaak van de stilte op de 1224 is. De AM-zender zelf is niet uit de lucht.
CARTOON NETWORK NEDERLAND STOPT 1 AUGUSTUS
Woensdag 1 augustus schakelt Cartoon Network in Nederland over op de Europese versie van Cartoon Network en zal de Nederlandse versie komen te vervallen. De uitzendingen beginnen dan om 06.00 en duren tot 22.00. Dit betekent dat er vanaf 1 augustus voor de Nederlandse kijkers een aantal nieuwe programma’s te zien zullen zijn maar dat een aantal programma’s zullen verdwijnen, aangezien Cartoon Network voor deze programma’s geen Europese uitzendrechten heeft. Series die zullen verdwijnen zijn o.a het populaire Dragonball Z en Angela Anaconda.
AL IN 2002 ZENDERS ACHTER DECODER IN HAARLEM
Waarschijnlijk al eind volgend jaar verdwijnt een deel van de 36 televisiezenders op het Haarlemse kabelnet achter de decoder. Om ze te kunnen bekijken, moet de kabelabonnee dan extra betalen. Dat valt op te maken uit het uitvoeringsconvenant dat de gemeente Haarlem met UPC heeft gesloten. Wethouder Smit heeft ten onrechte de indruk gewekt dat er tot 2004 niets verandert. Bij nadere bestudering van het uitvoeringsconvenant blijkt dat UPC toch nu al zenders achter de decoder mag zetten. De kabelmaatschappij mag volgens het contract het aantal analoog doorgegeven zenders verminderen van de huidige 36 naar ‘het gemiddelde van de grote aanbieders in Nederland’. Dat gemiddelde ligt volgens UPC tussen de 25 en 30. UPC zal van deze mogelijkheid vrijwel zeker gebruik gaan maken. Op dit moment praat de maatschappij al met programma-aanbieders (omroepen) over digitale uitzending van hun programma’s. Volgens UPC-woordvoerster B. Wijkniet hebben ‘heel veel’ aanbieders interesse om ‘digitaal te gaan’. Ze wil niet zeggen om welke omroepen het gaat. Wel meldt ze dat er tot september volgend jaar in Haarlem geen zenders achter de decoder zullen verdwijnen. Volgens N. Hagendoorn van de gemeente is Haarlem akkoord gegaan met deze regeling omdat het aantal zenders hier ‘echt wel ver’ boven het landelijke gemiddelde ligt. ,,Dus als aanbieders liever digitaal willen, is UPC niet verplicht daarvoor weer een andere analoge zender in de plaats te zetten. Het wordt een geleidelijke afbouw.” (o.a. Haarlems Dagblad)
BEGIN 2002: NOORD-HOLLAND HEEFT PRIMEUR DIGITALE ETHER TV
Wormer, Haarlem en Amsterdam zijn de eerste regio’s waar begin volgend jaar digitale televisie kan worden ontvangen via een antenne. Nozema begint hier met uitzendingen van de 25 meest bekeken televisiezenders voor mensen die nog geen kabeltelevisie hebben, dat niet willen of mensen die bij voorbeeld kamperen of met een draagbare tv op terras of balkon zitten. De Nozema zegt, bij monde van woordvoerder E. van Stokkom, niet de illusie te hebben dat digitale televisie de kabeltelevisie zal verdrukken. ,,Immers, de meeste mensen kijken al tv via de kabel.” Nozema zal niet het bedrijf zijn dat het pakket zenders commercieel exploiteert. Daarvoor is de firma Digitenne in beeld. De uiteindelijke beslissing daarover valt komend najaar. (o.a. Noord-Hollands Dagblad)
VLAANDEREN: 6 VAN DE 7 RADIOKANDIDATEN ONTVANKELIJK
Zes van de zeven radiodossiers die ingediend zijn voor een landelijke commerciële licentie zijn door het Vlaams Commissariaat voor de Media (VCM) ontvankelijk verklaard. Enkel de Finse groep Finnpage Oy is er niet bij. Over de reden wilde het VCM niets kwijt. De drie commissarissen van het VCM hebben de zeven dossiers getoetst aan een aantal formele criteria. De radiokandidaten Q-music (VMM), Contact 2 (Contact-groep), Nova FM (Tijd en S&Si), Energy Vlaanderen (NRJ, VUM en Concentra), 4FM (Think Media) en VT4 hebben alvast deze eerste ronde doorstaan. Het VCM neemt nog tot 16 september de tijd om zich te beraden over de inhoud van de dossiers. Dan pas is bekend welke twee kandidaten de licenties krijgen. De helft van de beoordeling richt zich op programmatie en nieuws, voor de andere helft spelen ervaring, businessplan en technische infrastructuur mee.
“TV FEE” ZAPT ONGEWENSTE TV-BEELDEN WEG
Een Duits apparaatje, zo groot als een afstandsbediening, schakelt reclameboodschappen of ongewenste scènes en personen uit zodra ze in beeld komen. De commerciële omroepen in Duitsland kunnen de lancering van deze zogenaamde ‘Tv-fee’ niet meer tegenhouden nu het gerechtshof in Berlijn hun bezwaren definitief afwees. Volgens RTL wordt zijn voortbestaan door de ‘Tv-fee’ bedreigd. De rechter zag dat anders en deelde evenmin de opvatting dat het ruim 300 gulden kostende apparaatje een forse ingreep betekent in het vrije aanbod van tv-programma’s. Ook de zender Sat1, van mediamagnaat Leo Kirch, verloor een proces om de ‘fee’. Uitvindster Petra Bauersachs hoopt nu 10.000 apparaatjes per maand op de Duitse markt te brengen. (AD/ Villamedia)
EINDE VOOR SPOTT.NL
VNU, PCM Uitgevers en de Holland Media Groep stoppen met hun joint venture Spott.nl. Volgens een gezamenlijk persbericht is het besluit genomen ‘ omdat de markt onvoldoende mogelijkheden biedt voor een rendabele exploitatie van de vraag- en aanbodsite op langere termijn. Daarnaast is het strategisch belang van de activiteiten van Spott.nl voor de aandeelhouders sterk afgenomen.’ Spott.nl werd gelanceerd in april 2000. Op de internetsite kunnen particulieren en bedrijven goederen en diensten kopen, verkopen en veilen. Ook de rubrieksadvertenties uit de PCM- kranten zijn op de site te vinden. De op de site geplaatste aanbiedingen zullen tot medio augustus worden afgehandeld. (o.a. Adformatie)
GULLIT KRIJGT PROGRAMMA BIJ YORIN
Oud-voetballer Ruud Gullit krijgt een eigen programma bij jongerenzender Yorin. Volgens Yorin- |programmadirecteur Kees Gerritsen kent iedereen in het buitenland de naam van Ruud Gullit. “Daarom gaat hij een serie maken met bekende buitenlanders. Hij kan op gelijk niveau met hen praten. Hij boort zijn internationale contacten aan om mensen van wereldniveau bij hen thuis te portretteren. Op deze manier leert de kijker deze sterren op een heel andere manier kennen.” Het programma heeft als werktitel ‘Gullit’ meegekregen.Vanaf eind dit jaar komt het op het scherm. Eerder werd al bekend dat de oud- voetballer en -coach komend voetbalseizoen bij NOS Studio Sport duels gaat analyseren. (NOStt)
HMG STEEKT MILJOENEN EXTRA IN NIEUWE PROGRAMMERING
De Holland Media Groep (RTL4, RTL5 en Yorin) heeft het programmabudget voor het komende televisieseizoen fors opgevoerd. Het ruimere budget moet de HMG-zenders een gezamenlijk marktaandeel van 32 procent (nu 30) op gaan leveren. Tijdens de presentatie van de nieuwe programmering zei president-directeur Dick van der Graaf dat 12 procent meer aan programma’s wordt uitgegeven dan het winterbudget van vorig jaar. Ondanks de extra investeringen heeft RTL4 nog geen opvolgers gevonden voor RTL Live en Koffietijd. Volgens Van der Graaf onderzoekt de omroep nog steeds mogelijke programmavoorstellen en is de kans dat een dergelijk programma dit jaar terugkomt op het scherm aanzienlijk. Maar voorlopig moeten kijkers het zonder een uitzending als Koffietijd stellen.
WINTERPROGRAMMERING: RTL 4
RTL4 begint dagelijks om vijf uur met een Engels kookprogramma gevolgd door de soap ‘The Bold and the Beautiful en het RTL nieuws. Vanaf 18.30 uur is het tijd voor een nieuw dagelijks magazine. Het programma Boulevard wordt een televisiemagazine waarin veel plaats is voor lifestyle, nieuws van de straat, onrecht, misdaad en entertainment. Wie het programma gaat presenteren is nog onbekend. Verder gaat Henny Huisman op RTL het nieuwe programma ‘Babysitter’ presenteren. Huisman past een avond op terwijl hij in gesprek met de kinderen achter de geheimen van de familie probeert te komen. Op het gebied van amusement verschijnen op RTL4 verder alle bekende programma’s en presentatoren. Ron Brandsteder en Andre van Duin gaan de nieuwe show ‘Bingopaleis’ voor de sponsorloterij presenteren en Reinout Oerlemans gaat op bezoek bij alle bekende sterren uit de jaren tachtig. Peter Lusse keert tien jaar na Vrienden voor het Leven terug op het scherm met de comedy ‘Schiet mij maar Lek’. De Nederlandse dramaserie ‘Rozengeur & Wodka Lime’ borduurt verder op het succes van de Amerikaanse serie Sex and the City. Isa Hoes,
IMCA MARINA NAAR RADIO NATIONAAL
Vooruitlopend op de nieuwe programmering die in september van start gaat, zal de zangeres Imca Marina een nieuw programma presenteren op Radio Nationaal 1296 AM. Imca Marina is vanaf vier augustus elk weekend te beluisteren tussen 10.00 en 12.00 uur met ‘Uit Met Imca’. Een informatief programma met veel gezellige muziek. (o.a. Radio Nationaal)
AMSTEL CUP NAAR V8
In het nieuwe voetbalseizoen zullen de wedstrijden van de Amstel Cup te zien zijn op V8. Aan de competitie om de ‘Amstel Cup’ wordt meegedaan door 48 amateurclubs, achttien eerste Divisie clubs en tien clubs uit de KPN Telecompetitie. Zo komen ondermeer AZ, Vitesse, NEC, De Graafschap, Sparta, Fortuna Sittard en Den Bosch in actie, maar ook het tweede van AJAX en PSV zullen van de partij zijn. De presentatie is in handen van Hans Kraay jr. ‘V8 Sport: Amstel Cup’ 7, 11, 14 en | 22 augustus rond 22.30 uur. (o.a. SBS.net)
KIJKCIJFERS MEI/JUNI: V8 ZORGT VOOR GROEI SBS
De nieuwe zender van SBS Broadcasting, V8, heeft in mei en juni van dit jaar het marktaandeel doen toenemen. Het aandeel van de drie zenders samen, SBS6, Net5 en V8, steeg van 25,1 procent in mei naar 26,6 procent in juni voor de doelgroep 20-49. Vorig jaar april namen SBS6 en Net5 nog 19,9 procent van de markt voor hun rekening. Programma’s die afgelopen seizoen het kijkcijfer opdreven waren Domino Day 2000, de Nederlandse programma’s Ushi & Van Dijk en Lotto Weekend Miljonairs en de speelfilm Independence Day. V8 werd op 1 mei 2001 gelanceerd. (Adformatie)
LUISTERCIJFERS MEI / JUNI
In de onderstaande tabel zijn de luistercijfers (in % marktaandeel) te vinden zoals die door Intomart in de periode mei / juni zijn gemeten:
april/mei (in%) mei/juni (in%)
01 Sky Radio 13.3 14.4
02 Radio 3 FM 10.7 10.9
03 Radio 2 9.5 9.1
04 Radio 538 8.6 8.7
05 Radio 10 FM 8.4 8.6
06 Radio 1 8.1 7.9
07 Noordzee FM 5.0 5.1
08 YorinFM 4.1 4.3
09 Classic fM 2.6 2.5
10 Radio 4 1.7 1.6
11 Arrow Classic R. 1.9 1.9
12 747AM 0.7 0.8
13 Business Nieuws Radio 0.2 0.2
14 Q the Beat 0.1 0.1
- Regio Radio 15.4 14.2
- CRN Commercieel Radio 2.2 2.3
WINTERPRESENTATIE SBS6: “VECHTERTJE AF”
SBS6 beschouwt zichzelf niet langer als de underdog in het Nederlandse televisielandschap. Tijdens de presentatie van de nieuwe programmering, dinsdag in Amsterdam, verklaarde SBS-directeur Fons van Westerloo de zender ‘vechtertje af’. ,,We hebben ons het afgelopen seizoen bij de topdrie van de Nederlandse zenders gevoegd. We concurreren dan ook niet langer met Yorin, maar met RTL4 en Nederland 2”, zei Van Westerloo. De nieuwe programmering van SBS is dan ook nauwelijks anders dan vorig jaar. Klassiekers als Domino D-Day, Hart van Nederland, De week van Willibrord en Klussen met Kijkers blijven ook het komende seizoen te zien. Big Diet keert terug in maart volgend jaar en de kijkers worden ondertussen warm gehouden met het wekelijkse Big Diet Magazine waarin de voormalige bewoners van het Limburgse kasteel worden gevolgd. Nieuw in de programmering is het programma Link, waarin vijf koppels vijf dagen lang moeten proberen te verbergen bij we ze horen. Het programma wordt dagelijks uitgezonden in de vooravond.
WINTERPRESENTATIE NET5: WEINIG NIEUWS ONDER DE ZON
Ook Net 5 kent dit seizoen weinig veranderingen. De zender die twee jaar geleden werd opgericht voor hoogopgeleide mannen, richt zich inmiddels op jonge vrouwen en doet dat vooral met series als Sex in the City, Ally McBeal en Expeditie Robinson. Nieuw in de programmering is de talkshow Thomas. De Belgische journalist Thomas Siffer (bekend van weekblad Flair) presenteert de door Universal bedachte show. Deze moet overigens een duidelijk ander gezicht krijgen dan de talkshow Catherine die door dezelfde producenten werd gemaakt. Voor de toekomst verwacht Van Westerloo dat een steeds groter deel van de omzet zal komen uit media die niet aan televisie gerelateerd zijn. Het aandeel van internet- en telecominkomsten zal steeds groter worden. Verder onderzoekt SBS op dit moment voorzichtig de mogelijkheden voor het opzetten van special interest zenders die geschikt zijn voor achter een decoder. Ook gaat de zender samen met het NOB en Ericsson een programma maken voor het mobiele GPRS-netwerk.
WINTERPRESENTATIE V8: VERONICA-GEVOEL
V8 moet het oude Veronicagevoel gaan uitdragen, daarmee hoopt de SBS-groep de jongere kijker aan zich te binden. Volgens programmadirecteur Bart in ’t Hout ontbreekt het op de Nederlandse televisie aan een plek waar plaats is voor ,,idioterie en gekkigheid”. Dat zei hij dinsdag tijdens de presentatie van de SBS6, Net5 en V8 in Amsterdam. Het komende televisieseizoen is daarom opnieuw plek ingeruimd voor een nieuwe versie van Over de Rooie’. Onder de naam Een Rug te Ver kunnen kandidaten geld winnen door allerlei opdrachten uit te voeren waarbij voorbijgangers nodig zijn. In BUSetas is de oude Bus (De Bus) van stal gehaald om een groep jongeren te volgen die in Spanje zonder geld op vakantie gaat. Verder volgen de televisiemakers van V8 lifters in het programma Hitch Bitch. Twaalf lifters moeten proberen presentatrice Josselien Meijss te volgen die kris kras door Europa naar Athene gaat. Diegene die de route van deze ‘Hitch Bitch’ het meest benadert, wordt beloond.
RIETMAN EN BRES OPGESTAPT BIJ RADIO NATIONAAL
Jan Rietman en Henk Bres zijn met ruzie weggegaan bij Radio Nationaal. Rietman hield zich volgens RN- directeur Karel van Cooten in zijn lunchprogramma niet aan de lijst met te spelen nummers. Medepresentator Bres vertrok in Rietmans kielzog. (o.a. NOStt)
WEBSITES TMF EN 538 UREN UIT DE LUCHT
Vele tientallen sites, waaronder die van TMF en Radio 538, zijn gisteren lange tijd onbereikbaar geweest. De migratie van het netwerk van de grootste hostingprovider van ons land, Vuurwerk, van Haarlem naar Amsterdam, liep flink uit. De precieze oorzaak is nog niet bekend. Volgens Webwereld klagen abonnees van Vuurwerk met enige regelmaat over de slechte dienstverlening van het bedrijf. Vuurwerk stond altijd bekend als een betrouwbare partner maar heeft de laatste maanden vaak te kampen met technische problemen. Volgens de webmaster van TMF ligt zijn site er elke dag op z’n minst een uur uit.
WIJZIGING RADIOPAKKET LOPIK, SCHOONHOVEN EN OMGEVING
Met ingang van dinsdag 31 juli a.s. wijzigt het radio pakket in de gemeenten Montfoort, Linschoten, Lopik, Schoonhoven en Bergambacht en krijgt Linschoten er twee televisiekanalen bij. In overleg met de vier gemeenten en de Stichting Rapijnen (Linschoten) heeft Casema de pakketwijziging vastgesteld. In alle gemeenten worden de zenders Colorful Radio, ID&T Radio en Radio Nationaal aan het radiopakket toegevoegd. Tevens worden de radiofrequenties van Yorin FM en Business Nieuws Radio gewijzigd. In de gemeente Schoonhoven krijgt de lokale omroep Radio Zilverstad een nieuwe frequentie. In Linschoten zijn de zenders National Geographic Channel en The Music Factory (TMF) aan het huidige tv-pakket toegevoegd.
LOPIK: ZENDMASTEN BINNEN VIJF JAAR WEG
De provincie Utrecht wil dat bemiddelaar D. Tommel gaat onderzoeken of de komende vijf jaar elders in Nederland nieuwe zendmasten worden gebouwd. Op die plek wil het Utrechtse provinciebestuur de IJsselsteinse zenderproblematiek oplossen. De zenders bij IJsselstein zijn een sta-in-de-weg voor de oprukkende woningbouw in Zenderpark. Ze zorgen voor veel storingen.
DISNEY KOOPT FOX-ZENDERS
Het Amerikaanse amusementsconcern Walt Disney koopt voor ongeveer 3 miljard dollar in contanten Fox Family Worldwide, een keten van kindertelevisiezenders. Verkopers zijn News Corporation, het mediaconcern van de Australiër Rupert Murdoch, en het concern Saban Entertainment. Disney neemt tevens 2,3 miljard dollar aan schulden over. De belangrijkste aanwinst van de overname is Fox Family Channel, dat in de Verenigde Staten via kabel en satelliet 81 miljoen abonnees heeft. Dit kanaal wordt omgedoopt in ABC Family, naar de zender ABC die onder het Disney-concern valt. In Europa krijgt Disney 75 procent in handen van de zender Fox Kids Europe, die met onder meer de uitzendingen van Power Rangers miljoenen kinderen aan de buis gekluisterd houdt. Deze zender krijgt een hoger Disney-gehalte, maar zal niet worden samengevoegd met de bestaande Disney-zenders in Europa. De resterende 25 procent van Fox Kids is vrij. (o.a ANP).
JOURNALIST MONTANELLI OVERLEDEN
De Italiaanse journalist Indro Montanelli is zondag na een korte ziekte op 92-jarige leeftijd in Milaan overleden. Hij versloeg gedurende meer dan veertig jaar oorlogen en politieke spanningen in landen als Finland,Albanie,Spanje en Griekenland voor de kwaliteitskrant Corriere della Sera. Met zijn columns beinvloedde hij het politieke debat in Italie. Ook had hij een wekelijks radioprogramma waarin hij commentaar op de Italiaanse politiek leverde en kreeg hij grote bekendheid als commentator op de televisie. Bekende boeken van hem zijn ‘Italiaanse geschiedenis’ en zijn beschrijvingen als verslaggever tijdens de Hongaarse opstand en de Fins-Russische oorlog. (o.a ANP)
URSUL DE GEER WEG BIJ RTL4
Tv-maker Ursul de Geer stopt met het maken van programma’s voor RTL4. Dat heeft de commerciële zender maandag laten weten. RTL laat weten de beslissing van De Geer te betreuren, omdat de zender nog wel plannen met hem had. “Ursul gaf zelf aan dat hij wilde stoppen met het vakantieprogramma ” Het is hier fantastisch…”. Maar er waren ideeën om hem andere programma’s te laten presenteren. Hij wilde toch stoppen bij RTL4. Onbekend is wat hij nu gaat doen”, aldus een RTL-woordvoerster. De Geer werkte sinds 1991 bij de zender, toen nog RTL Veronique geheten. (o.a. ANP)
COMMISSARIAAT: UIT DE LUCHT HALEN RADIO 916 “DRASTISCH”
Zoals dit medianieuws woensdag berichtte is Radio 916, de voormalige omroep voor Rijnwoude en Zevenhuizen en Moerkapelle is deze week het zwijgen opgelegd. Ambtenaren van de Divisie Telecom van de Inspectie Verkeer en Waterstaat namen dinsdagmiddag de zender die naast de brandweerkazerne in Hazerswoude- Dorp stond, in beslag. De reden is dat 916 niet meer over een zendvergunning voor Rijnwoude beschikt. Radio 916 zond, aldus het commissariaat, in feite als piraat uit voor de gemeente Rijnwoude. Radio 916 beschikte in de jaren negentig vijf jaar over een zendvergunning voor Rijnwoude. De omroep raakte deze kwijt toen het Commissariaat voor de Media (CvdM) de vergunning aan de nieuwe lokale omroep Radio Rijnwoude verleende. Radio Rijnwoude is inmiddels de lucht ingegaan, maar ook 916 was via de ether in Rijnwoude en omstreken nog te beluisteren. Omdat er slechts een lokale omroep in de gemeente actief mag zijn, besloot de Divisie Telecom deze week in te grijpen. Volgens een woordvoerster van de divisie was Radio 916 hiervoor diverse malen gewaarschuwd. Directeur R. Wedel van Radio 916 vindt dat de zendapparatuur niet in beslag genomen had mogen worden. “Er lopen nog drie procedures bij de rechter om toch te mogen blijven uitzenden in Rijnwoude. Die uitspraak moet er eerst zijn.” Omdat het hier om bodemprocedures gaat, kan het nog wel een jaar duren voordat de uitspraken er zijn. Wedel stelt in overleg met het commissariaat en de divisie alles in het werk om de zendmast weer aangesloten te krijgen. Als dat op niets uitloopt, stapt hij naar de rechter. De Divisie Telecom ziet geen gronden om de apparatuur weer aan te sluiten, zo liet een woordvoerster weten. J. Vosselman Bosch van het CvdM vraagt zich wel af of de inbeslagname niet te drastisch is geweest. Volgens de beleidsmedewerker mag Radio 916 niet meer in Rijnwoude te beluisteren zijn. Door de inbeslagname van de apparatuur is de omroep echter ook in Zevenhuizen-Moerkapelle niet meer te ontvangen. ,,Misschien moeten we de zender zo afstellen dat die wel in Zevenhuizen-Moerkapelle te horen is. De procedure voor de aanvraag van een zendvergunning in die gemeente loopt namelijk nog. Het zou wel zuur zijn voor Radio 916 als ze over twee weken het groene licht van die gemeente krijgt en de apparatuur is in beslag genomen.” Vosselman Bosch verwacht dat het bestuur van het commissariaat dinsdag besluit of Radio 916 weer in Zevenhuizen- Moerkapelle mag gaan uitzenden. ,,Langer moet deze discussie niet lopen, anders verzanden we weer in procedures bij de rechtbank.” (o.a. Leidsch Dagblad)
DISNEY WIL BOD OP FOX UITBRENGEN
Mediaconcern Disney is in onderhandeling om het televisiebedrijf Fox voor 5,3 miljard dollar (14 miljard gulden) te kopen. Dit bericht The Wall Street Journal in de editie van vandaag. Fox, dat 79 miljoen huishoudens in de Verenigde Staten bedient, is voor de helft in handen van het Australische News Corporation, die van het belang af wil. De rest is in handen van het mediaconcern Saban. Disney heeft eerder verklaard verder te willen expanderen. (NRC)
PVDA LEIDEN BEZORG OM BEREIK RADIO WEST
De PvdA in Leiden maakt zich zorgen over de ontvangst van Radio West in deze regio. De partij vraagt urgemeester en wethouders om samen met de besturen van andere gemeenten stappen te ondernemen om de zender op de radio te houden. Radio West vreest het slachtoffer te worden van de zenderveiling die staatssecretaris De Vries wil houden. Daarbij wordt ook een aantal regio-frequenties aan de hoogste bieder verkocht……. Uit het verdere artikel in het Leidsch Dagblad blijkt dat of de PvdA in Leiden of het Leidsch Dagblad niet op de hoogte is van de feiten rond de frequentiewisseling.
UEFA ONDER VUUR OVER DOORVERKOOP TV-RECHTEN
De Europese Commissie wil nadere informatie van de Europese Voetbalunie (UEFA) over de doorverkoop van de tv-rechten van de Champions League. Europees commissaris Monti van concurrentiebeleid vermoedt dat de doorverkoop van de rechten op exclusieve basis aan één enkele uitzendorganisatie per regio of land voor meerdere jaren in strijd is met de EU-regels. De UEFA heeft de bestaande regeling van de tv-rechten in 1999 gemeld in Brussel. Sindsdien is er echter onduidelijkheid blijven bestaan voor Monti, die de UEFA nu drie maanden heeft gegeven om meer informatie te verstrekken over de regeling. Als in de ogen van Brussel de verstrekte informatie onvoldoende is, kan Monti een officiële klachtenprocedure beginnen bij het Europese Hof van Justitie in Luxemburg. (o.a. NU.nl)
BUSINESS NIEUWS RADIO MAG BLIJVEN UITZENDEN
BNR kan voorlopig doorgaan met zijn uitzendingen. Het Commissariaat voor de Media zal het commerciële radiostation niet uit de ether halen. De programmering – half nieuws, half jazz – past weliswaar niet helemaal in de oorspronkelijke formule van een jazz-zender, maar volgens het commissariaat is dat niet ernstig genoeg om ertegen op te treden. BNR heeft zich bovendien steeds aan de regels gehouden.
JOURNALISTE MIEKE DE HAAS OVERLEDEN
Mieke de Haas is woensdag op 60-jarige leeftijd overleden. Ze was een van de eersten die meer aandacht vroegen voor vrouwen in de journalistiek. In de jaren zestig werkte ze mee aan een vrouwenpagina in het katholieke dagblad De Tijd. De Haas werd 60 jaar. Ze is onder meer hoofdredacteur geweest van Eigen Huis en Interieur en nam het initiatief tot het vrouwenmaandblad Nouveau. Haar laatste functie was waarnemend hoofdredacteur bij Televizier Avrobode. (ANP)
ROLF WOUTERS NAAR DE AVRO
Tv-presentator Rolf Wouters (38) werkt vanaf 1 oktober bij de AVRO. De huidige Yorin-coryfee gaat daar zowel programma’s presenteren als produceren. Volgend jaar is hij te zien met ,,programma’s voor een groot publiek”, zo heeft de AVRO donderdag laten weten. Wouters heeft ongeveer tien jaar voor commerciële omroepen gewerkt. ,,Ondanks mijn goede samenwerking met de Holland Media Groep is het tijd voor een verandering. Ik ben zeer vereerd met de uitnodiging van de AVRO.” Ook AVRO- programmadirecteur Ad ‘s-Gravesande is blij. ,,Wouters beschouwen we als een grote aanwinst, omdat hij het type presentator is dat uitstekend in de AVRO-stal past. Hij zal in sterke mate bijdragen aan de ontwikkeling van nieuwe programmaformules.” (o.a. ANP)
DE MOL EN VAN DEN ENDE FUSEREN PRODUCTIEBEDRIJVEN
John de Mol Produkties en Joop van den Ende TV Producties fuseren per 1 augustus tot Endemol Nederland. De twee bedrijven zijn productiemaatschappijen van Endemol Entertainment, het moederbedrijf van De Mol en Van den Ende dat in 1994 werd opgericht. Met de fusie ontstaat een bedrijf met ongeveer 1000 werknemers. De firma levert onder andere programma’s als Goede Tijden, Slechte Tijden, Baantjer, Miljoenenjacht en Weekend Miljonairs. Herman van der Zwan is benoemd tot directievoorzitter. John de Mol heeft als Chief Creative Officer onder andere de leiding over het ontwikkelen van programma’s. Verwacht wordt dat de fusie een ,,positieve impuls” geeft aan de creativiteit binnen het bedrijf, aldus een verklaring vrijdag. (o.a. ANP)
INTOCHT VIERDAAGSE LIVE OP VIJF RADIOZENDERS
De intocht van de deelnemers aan de 85e Vierdaagse van Nijmegen is vrijdagmiddag tussen 14.00 en 16.00 uur rechtstreeks op vijf regionale tv-zenders te zien. TV Oost (Overijssel), L1-TV (Limburg), TV West (Zuid-Holland) en TV Noord Holland nemen de rechtstreekse uitzending van TV Gelderland over. Het is voor het eerst dat de intocht van het grootste wandelevenement ter wereld op zoveel regiozenders te zien is; verleden jaar nam alleen TV Oost de uitzending van TV Gelderland over. Op landelijke zenders is de intocht volgens een woordvoerster van TV Gelderland niet live te zien.
BOMBRIEF ONTPLOFT BIJ ITALIAANS TV-STATION
In het gebouw van het Italiaanse televisiestation Rete 4 van de Italiaanse premier Silvio Berlusconi is woensdag een bombrief ontploft. Bij de explosie raakte een medewerkster van het secretariaat, die het pakje opende, lichtgewond. Rete 4 is een van de drie nationale televisiestations waarvan Berlusconi de baas is. Eerder op de dag werd een uitzendbureau in Milaan in brand gestoken. Daarbij raakte niemand gewond. De branstichting werd opgeïst door het Revolutionair Front, een uiterst linkse groep actievoerders. Mogelijk hebben de bombrief en de brandstichting te maken met de top van de G8, de zeven belangrijkste industrielanden plus Rusland, die vrijdag in Genua begint. Uitzendwerk is een van de gespreksonderwerpen.
GULLIT ANALYTICUS BIJ STUDIO SPORT
Ex-voetballer en trainer Ruud Gullit wordt in het nieuwe voetbalseizoen analyticus bij NOS Studio Sport, naast zijn oud-collega’s Johan Cruijff, Hans Kraay en Wim Jonk. In zijn Engelse tijd verscheen Gullit ook geregeld in de BBC-studio, waar hij een gewaardeerd commentator was.
CASEMA: WIJZIGING RADIOPAKKET AMERSFOORT EO
Met ingang van woensdag 18 juli wordt het radio-aanbod op de kabel in Amersfoort, Bunschoten, Leusden en Soest gewijzigd. Op advies van de Regionale Programmaraad Eemland worden BBC Radio 1, Colorful Radio en Radio Nationaal opgenomen in het basispakket. De radiozenders Omroep Gelderland, VRT Radio 2, WDR 1, WDR 2 en de Tweede Kamerlijn komen per genoemde datum te vervallen. Het verdwijnen van Omroep Gelderland heeft te maken met een wettelijk verbod om een regionale zender door te geven in een gebied waarvoor de programma’s niet zijn bedoeld. Tevens werd zeer recent bekend dat Eemland FM haar uitzendingen heeft gestaakt. Hierdoor blijft de doorgifte van BBC Radio 3 gehandhaafd. Later dit jaar zal RTBF Radio 1, eveneens op advies van de Programmaraad, worden vervangen door Radio France International. De voor doorgifte benodigde apparatuur van deze Franse zender is nog niet gereed. (BBC Radio 1 91,4 MHz. mono / RTBF Radio 1/Radio France International 90,9 MHz. mono / Colorful Radio 89,9 MHz. mono / Radio Nationaal 88,4 MHz. stereo)
VERONICA MAGAZINE NIET BEZORGD OVER TOEKOMST
Veronica Magazine maakt zich geen zorgen over de mogelijke onthouding van programmagegevens na het afketsen van de deal tussen SBS en Veronica. Dat zegt hoofdredacteur Michael Kroonbergs in het AD. Hij verwacht dat staatssecretaris Rick van der Ploeg volgend jaar met een wet komt die de programmagegevens vrijgeeft. Volgens hem is zijn blad daarnaast niet alleen een omroepgids. “Veronica is ook eigenaar van radiostation Kink FM, een lithografiebedrijf, een digitaal bedrijf en een uitgeverij. En in omringende landen bestaan ook grote omroepbladen zonder de steun van een zender”, zegt hij in het AD. Hij wijst verder op de sterke formule van Veronica Magazine. Kroonbergs zegt ervan overtuigd te zijn dat Veronica ook zo weer op tv aanwezig is. “Veronica is niet woedend, maar weer op vrijersvoeten. Ze voelt zich heerlijk bij al die aandacht.” (Adformatie)
ARLO VAN SLUIS NAAR NOORDZEE FM
Noordzee FM heeft bekend gemaakt dat Radio 538 DJ Arlo van Sluis vanaf 1 september iedere werkdag te beluisteren zal zijn tussen 10.00 uur en 13.00 uur op Noordzee FM. “Arlo is een absolute versterking van ons team van DJ’s. Met zijn kennis en ervaring die hij met radio maken en daarbuiten heeft opgedaan, zijn we absoluut in staat Noordzee FM naar een hoger niveau te brengen”, aldus Michèl Weber, Programma Directeur bij Noordzee FM des gevraagd in een reactie.
UPC WIJZIGT RADIO- EN TELEVISIEFREQUENTIES IN DUIVEN EN WESTERVOORT
Op 17 juli om 9.00 uur voert UPC Nederland in de gemeenten Duiven en Westervoort nieuwe frequenties in. Dit betekent dat vanaf deze datum de radio- en televisiezenders op andere frequenties worden doorgegeven. UPC verzoekt al haar abonnees hun televisietoestellen en eventueel radio’s en videorecorders opnieuw in te stellen. De mogelijkheid bestaat dat, als gevolg van de invoering van de nieuwe televisiefrequenties, sommige huishoudens met een oud televisietoestel een aantal televisiezenders niet meer kunnen ontvangen. De zenders Duitsland 2 (ZDF) en 3 (WDR), TRT, TV Gelderland, BBC 1 en 2 en TV5 worden namelijk op de zogenaamde S-band geplaatst. De S-band is door sommige oudere televisietoestellen niet te ontvangen. Televisietoestellen waarop een videorecorder is aangesloten, kunnen de S-band over het algemeen wel ontvangen. Klanten die de S-band zenders niet kunnen ontvangen, kunnen bij UPC gratis een S-band tuner bestellen. Hiervoor wordt een borg van 75 gevraagd. Met de herindeling van de radiofrequenties en daarmee de harmonisering met de rest van de regio, voegt UPC een aantal extra radiozenders toe aan het bestaande radiopakket. Het gaat om de volgende zenders: Radio Nationaal, ID&T Radio (voorheen Slam!FM), Arrow Classic Rock, Country FM en Colorful Radio.
KOERSVAL UPC LIJKT ONTSTUITBAAR
De aandelenkoers van kabelbedrijf UPC is gisteren opnieuw dramatisch gedaald op de Amsterdamse effectenbeurs. Dumpen tegen iedere prijs, leek voor veel beleggers het motto. Resultaat was een koersval van bijna 37% tot EUR0,95. Door deze lage koers komt verwijdering van de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq in zicht. Daar is de regel dat als de minimumprijs van het aandeel dertig dagen lang onder de $1 blijft (is nu $0,81), verwijdering uit de notering volgt.
ENGELAND-NEDERLAND RECHTSTREEKS BIJ NOS
De NOS zendt op woensdag 15 augustus aanstaande rechtstreeks de wedstrijd Engeland-Nederland uit. Dit is het laatste vriendschappelijke duel van het Nederlandse elftal vóór de belangrijke WK-kwalificatiewedstrijd Ierland- Nederland op 1 september in Dublin. De wedstrijd Engeland-Nederland is te zien vanaf 20.55 uur op Nederland 2. De voorbeschouwing op de wedstrijd Engeland-Nederland op 15 augustus begint op 20.33 uur, waarna om 20.55 uur de wedstrijd rechtstreeks wordt uitgezonden. Om circa 22.45 uur volgt er een nabeschouwing op de wedstrijd Engeland-Nederland. Op 1 september zendt de NOS de kwalificatiewedstrijd Ierland- Nederland uit. Nederland moet deze wedstrijd winnen om zich te kwalificeren voor het WK voetbal in 2002, dat volgende zomer in Japan en Zuid-Korea wordt gehouden.