REGIO-TV VOOR KOP NOORD-HOLLAND
Kabelabonnees in Noord-Holland-zuid kunnen vanaf 30 oktober kijken naar de regionale televisieprogramma’s van RegioTV Noordwest. Het dagelijks tv-journaal, dat elk uur gedurende ruim tien minuten is te zien via de kabelkrant NieuwsTV van Holland Advertising Nieuwe Media (HANM), is vanaf november in het midden en vanaf januari in het noorden van de provincie te ontvangen. Met RegioTV wil HANM aantonen dat het mogelijk is snel met privaat gefinancieerde regionale tv te kunnen beginnen. Een editie van RegioTV in het noorden van Zuid-Holland, waar vanaf 2 november ook de uitzendingen van het publieke TV West te zien zijn, is in voorbereiding.
KORT NIEUWS
-> De zanggroep Mrs. Einstein zal Nederland op 3 mei volgend jaar in Ierland vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival. Het liedje zal worden gekozen tijdens het Nationale Songfestival op 23 februari. Daar worden zes composisties uitgetest. Professionele liedjesschrijvers aangesloten bij Buma-Stemra, kunnen hun verzen voor 6 december inleveren bij de NOS.
-> TV 10 brengt vanaf deze week elke zaterdagavond twee misdaadseries op het scherm. Om 20.30 uur worden ‘The Ruth Rendell Mysteries’, gebasseerd op de naamgeefster van de reeks, uitgezonden. Daarna volgt om 22.15 uur ‘The Agatha Christie hour’, misdaadverhalen die zijn gesitueerd in het Engeland van de jaren dertig.
-> De lokale radio-omroepen, verenigd in de OLON, vinden dat gemeenten min- stens tien gulden per jaar aan de burgers moeten vragen om hun uitzendingen mogelijk te maken. Ze zijn niet tevreden met de toegestane opslag op de omroepbijdrage van twee gulden.
-> Beleggers hebben zich massaal op het aandeel Endemol Entertainment gestort. De inschrijving was na e e n dag al meerdere keren overtekend. De sluiting van de inschrijving was afgelopen dinsdag al, een week eerder dan gepland.
-> Sport 7 gaat de komende maanden flink sleutelen aan de programmering. Er liggen voor deze operatie een aantal scenarios klaar. E e n daarvan voor- ziet in een flinke teruggang in uitzenduren maar er is ook een optie om de zendtijd juist uit te breiden. De Hagenaars zullen van deze actie weinig meer merken want daar is de zender sinds vrijdag niet meer te zien.
-> Feyenoord heeft het televisie-contract met de NOS voor het uitzenden van de wedstrijden in de Europa Cup met drie jaar verlengd. Het contract is tussentijds, met voor Feyenoord gunstige voorwaarden opengebroken. De NOS staat volgens chef-sport Kees Jansma ook op het punt om het contract voor het uitzenden van de wedstrijden in de Champion League te verlengen.
-> De grote partijen in de Tweede Kamer willen de omroepen verplichten om minstens de helft van alle programma’s te ondertitelen voor doven en slechthorenden. Ondertiteling van programma’s, op te roepen via pagina 888 van Teletekst, wordt steeds populairder. Vorig jaar verzorgde de NOS al ruim 4000 tv-uren van geschreven tekst.
-> The Music Factory heeft de procedure, die ze bij het Commissariaat voor de Media had aangespannen, verloren. TMF was het niet eens met de manier waarop de zender in Den Haag van de kabel is gewerkt. Via een enquete is namelijk besloten om concurrent MTV op de Haagse kabel te houden.
SPORT7 WACHT MET ABONNEMENTSGELD
Sport 7 wacht nog zeker tot 1 januari 1998 voordat er aan kijkers geld wordt gevraagd. Sport 7 wenst eerst rust in medialand voordat betaling door de kijker voor ontvangst van de wordt doorgevoerd kan worden. De zen- der zal vanaf 1 november verdwijnen van de Haagse kabel en ook is het mo- gelijk dat de zender van de Rotterdamse kabel gaat verdwijnen. In Amster- dam, waar de zender al in een pluspakket zit, zal worden gekeken of Sport 7 kan terugkeren naar het basispakket.
TIENTJESLID WORDT GEELTJESLID
Het tientjeslidmaatschap voor leden van omroepverenigingen gaat volgend jaar omhoog naar 25 gulden. Daarmee wil staatssecretaris Nuis een streep zetten onder het goedkope lid maatschap dat vooral onder EO- en VPRO-leden populariteit geniet. Ook wil Nuis niet langer dat een abonnee van een omroepgids automatisch lid is van die omroep. Daarnaast moeten in Nuis’ voorstellen waarschijnlijk naar schatting 200 arbeidsplaatsen worden ge- schrapt bij onder meer de NOS, de publieke omroepen, de Ster en de Wereld- omroep. Deze snoeioperatie in de overheadkosten moet f 50 miljoen gulden opbrengen. De kamer is nog verdeeld over de voorstellen van Nuis. Nuis wil echter vaart achter de plannen zetten zodat de nieuwe regeling in september 1997 al van kracht kan worden.
Uit een onderzoek van bureau Intomart blijkt dat 94 procent van de EO-leden en 64 procent van de VPRO-leden bereid is om 15 gulden extra te betalen. De grote klappen vallen op dit punt vooral bij de TROS en de VARA, daar zijn respectievelijk 12% en 34% bereid meer te betalen.
NOZEMA ZET AANDEEL IN CASEMA IN ETALAGE
De Nozema gaat binnenkort zijn belang van 22 procent in kabelexploitant Casema in de verkoop brengen. Het bedrijf, dat het Nederlandse zenderpark beheert, liet al eerder weten de aandelen Casema af te zullen stoten. De aandelenprijs zal mede afhangen van wie de eigenaar wordt van het Haagse kabelnet. Casema, dat het net nu exploiteert, is een van de partijen die het net willen kopen.
SCHOOL HUURT TELETEXTPAGINA BIJ TMF
Behalve informatie over de laatste ontwikkelingen op het gebied van pop- muziek kunnen leerlingen van de Van de Capellen Scholengemeenschap in Zwolle sinds vrijdag via de teletekst van de popzender The Music Factory controleren of hun lessen al dan niet doorgaan. Via een gehuurde pagina, waarvoor de school diep in de buidel moet tasten, krijgen de scholieren informatie over eventuele verschuivingen van hun lesrooster. De school betaalt voor de infopagina 50 cent per leerling per jaar.
CARTOON EN TNT KRIJGEN EIGEN KANAAL
Cartoon Network en TNT gaan vanaf 16 december elk op een eigen kanaal digitaal uitzenden. Via veel kabelnetten zal echter voorlopig het analoog uitgezonden combinatieprogramma (van 06.00 – 22.00 tekenfilms en daarna de klassieke films van TNT) te zien blijven. Gelukkigen die Cartoon Net- work 24 uur kunnen ontvangen, kunnen op Tweede Kerstdag het etmaal rond genieten van Tom & Jerry. Alle cartoons van dit duo worden dan achter elkaar vertoond.
DISCOVERY BREIDT ZENDTIJD UIT
The Discovery Channel Europe zendt vanaf november twee uur langen uit. De uitzendingen eindigen dan om 03.00 uur i.p.v. 01.00 uur. Om dat in veel om 01.00 uur het kanaal van The Discovery Channel wordt overgenomen door de Chinese zender CNE, zal de uitbreiding van de zendtijd niet overal direct te zien zijn.
REGERING LAAT MED-TV MET RUST
De regering neemt geen maatregelen tegen het Koerdisch televisiestation MED-TV. De Turkse ambassadeur had daar om gevraag omdat MED-TV, dat vanuit Nederland zou uitzenden, gelieerd zou zijn aan de Koerdische Arbeiderspartij PKK. Minister Van Mierlo zei gisteren, in antwoord op Kamervragen, dat MED-TV geen uitzendingen vanuit Nederland verzorgt. Wel zijn er hier pro- gramma’s gemaakt.
KORT NIEUWS
-> Mediaconcern VNU wil bij de eerste de beste goede gelegenheid afstand doen van zijn 38 procent aandeel in de commerci‰le zenders RTL 4 en RTL 5. Volgens het concern ligt de toekomst niet meer in tv-stations maar in bedrijven die programma’s produceren en ontwikkelen.
-> RTL 5 zal per 1 januari dan toch een nieuwszender gaan worden. De ombouw zal in fases verlopen en de nieuwe naam van het station zal zijn ‘RTL 5 Nieuws en Weer’.
-> Casema begint juli volgend jaar in Leidschendam met een proef op het gebied van kabeltelefonie. Duizend abonnees, zo’n acht procent van het totaal aantal kabelabonnees in de gemeente, kunnen er aan meedoen.
-> Presentatrice Ellen Brusse (46) verruilt de TROS voor Joop van den Ende tv- producties. Brusse werkte zestien jaar bij de TROS en vindt het tijd voor iets nieuws. Het driejarig contract van Ellen Brusse gaat 1 december in.
-> SBS 6 heeft een boete van 10.000 gulden gekregen van het Commissariaat voor de Media. De commerci‰le zender heeft twee films, ‘Blackrain’ en ‘Hamburger hill, die voor personen van 16 jaar en ouder gekeurd zijn al om 20.30 uur uitgezonden. Dat mag volgens de Mediawet pas vanaf 21.00 uur. Films voor personen van 12 jaar en ouder zijn vanaf 20.00 uur toegestaan.
-> Mediapionier Willem de Ridder start op 1 januari 1997 met ‘Talk Radio’, een radiozender voor het gesproken woord. De zender is een voortzetting van het failliete Veronica Nieuwsradio, maar heeft een geheel andere opzet. De Ridder wil onder meer de hoorspelen brengen en wil hij ‘iedereen’ de kans geven aan het woord te komen.
SEGA-CHANNEL OP ROTTERDAMSE KABEL
Rotterdam heeft als eerste gemeente op het Europese vasteland sinds afge- lopen woensdag een computerspelletjeszender op de televisie. Computerfana- ten kunnen zich met de spelletjes vermaken via het Sega-channel op de kabel. Voorwaarde is wel dat ze een Sega 16 bit-computer hebben en een decoder aan- schaffen van vierhonderd gulden. De decoder moet in de sleuf van de spel- computer geplaatst worden waar normaal een cassette in hoort. Ook moeten de spelletjesfreaks ongeveer twintig gulden per maand betalen voor het speciale kanaal. Voor dit geld kan men kiezen uit zo’n 25 verschillende spelletjes, waarvan driekwart elke maand wordt vernieuwd.
POTLOOD ALS ANTENNE VOOR DIGITALE ETHERTV
Een antenne ter grootte van een potlood, die op het tv-toestel kan wor- den gezet, en een decoder zijn binnenkort voldoende om rechtstreeks digitale tv-signalen uit de ether te ontvangen. Dit draadloze alternatief voor de kabel maakt een zogenaamde harkantenne of een satellietschotel overbodig. De Vestra (de organisatie van commerciele omroepen), de NOS, Multichoice Nederland, Irdeto Consultancy en de NOZEMA hebben gisteren een intentieverklaring ondertekend om dit systeem te ontwikkelen. Het is de bedoeling dat vanaf 1 januari 1998 wordt proefgedraaid in Amsterdam, met een programmapakket van twintig zenders, waarin ook de publieke netten zitten.
SPORT7-NIEUWS
-> Sport 7 lijdt elke dag een verlies van meer dan 400.000 gulden. Doordat de sportzender het komende jaar geen inkomsten krijgt uit abonnements- gelden, is het volledig afhankelijk van reclame-inkomsten en de verkoop van sublicenties, aldus het televisie-programma 2Vandaag. Die reclame- inkomsten zijn in vergelijking met andere televisiezenders te verwaarlozen.
-> Afgelopen zaterdag konden ook de inwoners van Amsterdam en Den Haag kijken naar de voetbalwedstrijd tussen Nederland en Wales. In Den Haag, waar Sport 7 van de kabel is verdwenen, heeft TV-West de wedstrijd uit- gezonden doordat zij een deal met Sport 7 hadden gemaakt over het uitzen- den van de interland. In Amsterdam, waar Sport 7 nog steeds in het plus- pakket zit, was de wedstrijd te zien op de lokale zender, AT5, dat wel in het basispakket zit. A-2000 was niet erg te spreken over deze zet van Sport 7.
WEINIG ANIMO VOOR PAY-PER-VIEW
Een pay per view-systeem, waarbij de televisiekijker uitsluiten betaalt voor de programma’s die hij zelf kiest, is voor Nederland niet erg reeel. De Nederlandse consument kijkt namelijk slechts naar ruim e e n procent van het totale programma-aanbod. De Nederlander kijkt gemiddeld 2,5 uur per dag televisie. In totaal bieden, volgens een heel voorzichtige schatting van Nuis, zo’n 25 zenders gemiddeld acht uur per dag programma’s aan, meer dan 200 uur per dag.
IDENTITEIT OMROEPEN ZAL VERMINDEREN
De Nederlandse televisiekijker zal over enkele jaren nauwelijks nog herkennen naar welke omroep hij/zij kijkt op Nederland 1,2 en 3. Door in één nationale omroep over te gaan zullen de huidige pulieke omroepen vanaf 2000 een groot deel van hun eigen identiteit kwijtraken. Dit is het gevolg van het kabinetsbesluit over het rapport van de commissie-Ververs. Kern van dit besluit is dat alle omroepverenigingen over vier jaar hun eigen zendmachtiging kwijtraken. Na het jaar 2000 geeft de overheid nog slechts éé‚n zendvergunning voor alle omroepen, die zich vervolgens moeten verenigen in een publieke omroep.
De omroepen hebben zich zeer negatief uitgelaten over de plannen van Nuis. Om die reden is besloten massaal in de aanval te gaan. De om- roep is behoorlijk verbolgen over de plannen. Volgens de TROS staat met de inzichten van Nuis de invoering van een staatsomroep voor de deur. In een reactie laat de AVRO weten liever de eigen zendmachti- ging te behouden.
BEKENDE NEDERLANDERS LEZEN NOS-NIEUWS
Bekende Nederlanders, die normaal zelf in het nieuws zijn, lezen woensdag 20 november de nieuwsbulletins op de publieke radiostations. Het is die dag zestig jaar geleden dat de de omroepen een contract met het ANP afsloten voor de levering van het radionieuws. Sinds 1995 verzorgt de NOS de uitzendingen zelf en is het echte ANP nieuws alleen nog maar te horen via enkele commerciele radiostations. Enkele bekende Nederlanders die het nieuws voorlezen op de publieke radio op 20 november zijn Aad Nuis, Anton Geesink, Frits Bolkestein, Paul de Leeuw, Ellen van Langen, Herman Finkers, Sonja Barend, Kees Jansma en Guus Meeuwis.
KPN BRENGT BELANG IN CASEMA TERUG
KPN gaat zijn belang in Casema voor 1 juli 1998 terugbrengen van de huidige 77 tot 20 procent. Ook zal KPN dochterbedrijf KPN Kabel, waar- in Casema is ondergebracht, per 1 januari 1997 omvormen in een zelf- standige structuurvennootschap. Op die voorwaarde is minister Jorritsma bereid Casema een telecom vergunning te geven.
KORT NIEUWS
-> Nederland krijgt er aanstaande woensdag een nieuw radiostation bij. XS Radio is echter uitsluitend via Internet te beluisteren. XS Radio is een initiatief van oud-NCRV-medewerker Imre Somogyi. Hij heeft een redactie geformeerd met Sjors Frohlich, Peter Plaisier, Wil Kramer, Bert Wester en Ferry Somogyi (Rik uit ‘GTST’).
-> Er komt een antigeweldchip in nieuwe tv-toestellen, waardoor kan worden voorkomen dat kijkers worden geconfronteerd met gewelddadige of porno- grafishe programma’s. Het Europees parlement is hiermee akkoord gegaan. De chip mag niet van toepassing zijn op reclame-uitingen die schadelijk kunnen zijn voor kinderen, zoals spots voor alcohol en tabak. Het parle- ment heeft verder besloten dat tv-stations _niet_ verplicht worden 51 procent van hun programma’s van Europese makelij te laten zijn.
-> De CLT-Mediagroep, moedermaatschappij van RTL 4 en 5 lanceert op 7 december in Polen het nieuwe commerci‰le televisiestation RTL 7. Het kanaal, dat vanuit Luxemburg uitzendt, wordt een familiezender met films, series, informatie en nieuws.
-> Een ‘massapsycho’ onder de kijkers speelt Sport 7 parten. Tot die slotsom komen onderzoekers van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Bij een steekproef wilden vrijwel alle ondervraagden niets met Sport 7 te maken hebben. Bij doorvragen bleek dat mensen vaak niet ‚‚n programma van Sport 7 konden noemen. De onderzoekers achten vooringenomenheid niet onwaarschijnlijk gezien de negatieve publiciteit rond Sport 7.
-> Freek de Jonge verzorgt dit jaar de traditionele ouderjaarsconference. Onder de titel ‘Het Luik’ zal hij vanaf 22.40 uur tot middernacht de kijkers aan de buis proberen te kluisteren. Wat de inhoud van zijn solo- programma precies zal worden is nog niet duidelijk. Volgens de VPRO, die de conference gaat uitzenden op Nederland 3, is Freek momenteel druk bezig met het schrijven van de laatste show van het jaar.
-> Mies Bouwman is e e n van de elf presentatoren van het avondvullende programma ‘Het Kerstkado’, dat RTL 4 zaterdag 21 december uitzendt in het kader van een ledenwerfactie van het Rode Kruis. In dezelfde uitzending interviewt Bouwman, die enkele jaren geleden ‘definitief’ stopte met haar televisiewerk, prinses Magriet. De actie wordt zondag 22 december voortgezet in een drie uur durende extra uitzending van ‘Koffietijd’.
-> De belangstelling voor de drie maanden geleden ge‹ntroduceerde digitale satelliet-tv is groot. In Nederland en Belgie zijn al ruim 50.000 ontvangers verkocht. Volgens MultiChoice zijn de verwachtingen hoog gespannen. Het bedrijf biedt in Nederland drie pakketten aan: een gratis basispakket met onder meer RTL 4 en 5, Veronica en SBS 6. Daarnaast zijn er pluspakketten die maandelijks respectievelijk 24,95 (met o.a. Sport 7) en 44,95 (met o.a. FilmNet) gulden kosten.
-> Bart de Graaff gaat op oudejaarsavond bij Veronica de ‘concurrentie’ aan met Andre van Duin op RTL 4 en Freek de Jonge op Nederland 3. ‘Het Gouden aapjes gala’ wordt een parodie op de programma’s rond de Gouden TeleVizierring en het Academy Awards Gala.
-> Wanneer seks of geweld wordt uitgezonden verschijnt voortaan op de vier nationale Franse tv-netten rechts onder in beeld een rood vierkantje. De vrijwillige, maar door de overheid gecontroleerde programmakeuring is onderdeel van een regeringscampagne tegen geweld in de media.
-> SBS 6 gaat op 1 februari voorlopig in ‚‚n regio haar programma’s onderbreken voor regionaal nieuws. Het is de bedoeling dat er op den duur in het hele land op een vast tijdstip regionale vensters komen bij SBS 6, te beginnen in de zuidelijke provincies, Noord- en Zuid Holland.
RECLAMEZENDTIJD OP PUBLIEKE-TV GEDAALD
De reclamezendtijd op Nederland 1,2 en 3 is in de eerste drie kwar- talen van dit jaar met ruim een derde afgenomen. De bestedingen van adverteerders bij de STER zijn in dezelfde periode verminderd met 30 procent, die daardoor slechts 355 miljoen gulden ontving. De grootste concurrent van de STER, IP, heeft een omzetstijging van 11 procent geboekt. Dat cijfer geeft echter een vertekend beeld, omdat IP behalve voor RTL 4 en 5 nu ook reclame zendtijd voor Veronica verkoopt.
WEERKANAAL BREIDT INFORMATIE UIT
Het WeerKanaal gaat meer informatie verstrekken dan louter het weer- overzicht, de weersvoorspelling en nauw verwante onderwerpen. NS-ver- keersinformatie en de Stormvloedwaarschuwingsdienst krijgen een plekje in de programmering. Het WeerKanaal gaf al verkeersinformatie van de Politieverkeerscentrale door. Weerman Peter Timofeeff krijgt bovendien versterking van twee nieuwe Nederlandse of Vlaamse presentatoren. Wie dat zullen worden staat nog niet vast.
KABELAARS WIJZEN MODELCONTRACT SPORT7 AF
De Nederlandse kabelexploitanten hebben een concept voor een standaard- contract voor de doorgifte van Sport 7 van de hand gewezen. De ontwikke- lingen met betrekking tot Sport 7 rechtvaardigen momenteel niet dat kabel- exploitanten zich voor langere tijd verplichten het programma door te geven, aldus de Vecai, de vereniging van kabelexploitanten. De kabelaars vinden een periode van drie jaar voldoende, Sport 7 wil een overeenkomst van zeven jaar.
GOEDE CIJFERS VOOR SKY RADIO
In oktober heeft Sky Radio een kwart van de Nederlandse luisteraars getrokken. In dat opzicht was de zender die maand het grootste. Het is voor het eerst dat een commerciele omroep meer luisteraars wist te trekken dan het in 1965 geintroduceerde Radio 3. Dat blijkt uit de vorige week gepubliceerde luistercijfers van marktonderzoeker Intomart. Het marktaandeel van Radio 3 ligt nog wel hoger dan dat van Sky Radio: 14,6 tegen 12,5 procent. Beide omroepen zagen hun marktaandeel vergeleken met de maand ervoor stijgen; van Sky steeg het van 10,3 naar 12,5 procent. Radio 3 ging van 14 tot 14,6 procent. Radio 1 zag zijn marktaandeel teruglopen van 9,2 procent in september naar 8,5 procent in oktober.
REDACTIE JEUGDJOURNAAL BOOS OP BEZUINIGING
De redactie van het Jeugdjournaal heeft protest aangetekend tegen de bezuiniging van vier ton, waarvoor zij het komend jaar moet opdraaien. Dat is de helft van de acht ton die alle Journaals samen moeten inleveren. Het algemeen bestuur van de NOS heeft vorige week vrijdag de radio- en tv-begroting goedgekeurd, met de kanttekening dat de bezuiniging op het Jeugdjournaal zal worden verminderd als die mogelijkheid zich voordoet.
NOS TOT EN MET 2000 VERZEKERD VAN CHAMPIONSLEAGUE VOETBAL
De NOS-televisie heeft tot en met het seizoen 1999/2000 het exclusieve uitzendrecht verkregen van alle wedstrijden om de Champions League. Daarover heeft de publieke omroep met de UEFA overeenstemming bereikt. Afgelopen week is het contract getekend. De Champions League wordt met ingang van komend seizoen uitgebreid van 16 tot 24 clubs. Nederland speelt waarschijnlijk met twee teams. De uitzendingen van de wedstrijden zijn steeds op woensdag. Door de uitbreiding zullen ook op donderdag samenvattingen te zien zijn.
VEGETARISCH KOOKPROGRAMMA OP RTL5
Als eerste Nederlandse televisiestation brengt RTL 5 vanaf zondag (16.40 uur) een serie kookprogramma’s op het scherm voor mensen die geen vlees eten. In alle zes afleveringen van ‘Feestelijk vegetarisch eten en leven’ bereiden musicalster Joke de Kruijf en biologische kok Leo Verdel een vegetarisch gerecht. Hans van Boven van de Nederlandse Vegetariers Bond geeft elke week uitleg over vegetarisch leven en eten. Ook wordt aandacht besteed aan huidverzorging en de invloed van vitaminen op het lichaam. De stichting Max Havelaar mag in vier afleveringen vertellen over haar bezigheden.
GEEN DOORGIFTE PLICHT BUITENLANDSE PUBLIEK TV VOOR KABELAARS
Er komt geen wettelijke verplichting voor kabelexploitanten om ten minste zes Europese publieke tv-stations door te geven. Door gemeenteraden te benoemen programmaraden moeten in plaats daarvan zwaarwegende adviezen aan de exploitanten geven over de invulling van het basispakket. Daarin moeten in elk geval wel de Nederlandse en Vlaamse publieke netten zitten. Staatssecretaris Nuis (media) en minister Jorritsma (verkeer) stellen dit voor als wijziging op het wetsvoorstel Liberalisering Mediawet.
ENDEMOL TREKT ZICH TERUG UIT SPORT7
Het amusementsconcern Endemol Entertainment heeft zich teruggetrokken uit Sport 7. De bestuursvoorzitters Joop van den Ende en John de Mol, vinden de slechte financiele positie van de sportzender te riskant geworden voor het concern. De aanloopverliezen bedragen inmiddels zeker 175 miljoen gulden. Van den Ende en De Mol hebben zelf het belang in Sport 7 overgenomen. Sport 7 dreigt de KNVB met een schadeclaim van enkele miljoenen guldens. Het sportkanaal is woedend dat Feyenoord-Ajax niet rechtstreeks kan worden uitgezonden. Het duel dat zondag om 18.00 uur zou worden gespeeld, is op gezag van burgemeester Peper om veilig- heidsredenen naar 14.30 uur verplaatst.
HAAGSE KABEL IN HANDEN CASEMA
De machtiging van de Haagse kabel voor radio en televisie gaat voor een recordopbrengst over in handen van de huidige exploitant Casema, een volle dochter van KPN. De gemeente Den Haag ontvangt 1550 gulden per aansluiting, in totaal 311 miljoen gulden. In Amsterdam heeft de kabelmachtiging enkele jaren geleden 1450 gulden per aansluiting opgeleverd. Utrecht kreeg 1400 gulden per aansluiting. De kijker/luisteraar in Den Haag merkt voorlopig weinig van de verkoop. In de toekomst gaat Casema telefoneren en Internet via de kabel mogelijk maken.
SBS6 KRIJGT BESCHIKKING OVER TOPFILMS
De komende vijf jaar kan SBS 6 beschikken over de nieuwste speelfilms en topseries van Dreamworks SKG, de productiemaatschappij van Steven Spielberg, Jeffrey Katzenberg en David Geffen. Het contract werd afgesloten door de moedermaatschappij SBS S.A. en houdt in dat ook alle andere SBS-stations in Belgie, Zweden, Noorwegen, Denemarken en Slovenie over de producten van Dreamworks SKG kunnen beschikken. Gedacht moet worden aan Amerikaanse series als ‘Spin City’ met Michael J. Fox en ‘Ink’ met onder meer Ted Danson. Ook heeft SBS 6 hiermee uitzendrechten verworven van vijftig speelfilms.
“SPORT 7 VOERT ONDERHANDELINGEN OVER PAY-PER-VIEW”
Sport 7 voert in het diepste geheim onderhandelingen over het live uitzenden van voetbalwedstrijden op een betaaltelevisiekanaal. Kijkers hebben voor de ontvangst een decoder nodig. De prijs per wedstrijd bedraagt een tientje, waarvan 15 procent naar Sport 7 vloeit. De betaal tv (pay-per-view) start volgens de plannen bij wijze van proef met de wedstrijd Twente-Utrecht op 8 december. De KNVB, voor 10 procent eigenaar van Sport 7, is volgens een woordvoerder op de hoogte van de nieuwe plannen en is er niet erg positief over.
SMARTV OP ROTTERDAMSE KABEL
Rotterdamse onderwijsorganisaties bereiden de komst voor van Nederlands eerste educatieve tv-zender. Het station heet SMARTV en heeft onlangs een machtiging gekregen van het Commissariaat voor de Media. De zender wil met subsidie op de kabel in Rotterdam. Het is nog onduidelijk wanneer dat kan. De deelnemende scholengemeenschappen, vaktechnische scholen en avondscholen zijn bereid geld in de nieuwe zender te steken als ook de gemeente Rotterdam een startsubsidie geeft.
SKY NEEMT BELANG IN CLASSICFM
Sky Radio wordt per 1 januari voor de helft eigenaar van het commerciele klassieke radiostation ClassicFM. De deelname komt tot stand op verzoek van Classic FM Nederland dat de afgelopen twee jaar verliesgevend is geweest. Volgens Ton Lathouwers, directeur van Sky Radio, is het de bedoeling dat Classic FM Nederland populairder wordt dan het nu is. Sky heeft met de deelname in Classic FM een bereik in alle leeftijdscategorieen gecreeerd.
KORT NIEUWS
-> Radio Nederland Wereldomroep is begonnen met het uitzenden van aparte informatiebulletins voor Nederlandse vrachtwagenchauffeurs in Frankrijk. Zo worden zij op de hoogte gehouden van de wegblokkades en krijgen, indien mogelijk, een alternatieve route aangeboden. Ook worden praktische tips gegeven. Op een speciaal telefoonnummer (035-6724570) kunnen chauffeurs bovendien hun ervaringen kwijt.
-> De NOS brengt in 1997 minimaal dertig wielerwedstrijden op televisie. Dat is de belangrijkste voorwaarde die in het twee weken geleden ondertekende contract met de Nederlandse wielrenunie KNWU staat. Buiten de overeenkomst vallen de grote evenementen zoals de Amstel Gold Race. Die organisatoren hebben eigen afspraken met de NOS.
RADIO94 IN HANDEN STADSRADIO ROTTERDAM
De Haagse lokale omroep Radio 94 is overgenomen door StadsRadio Rotterdam. Op de etherfrequentie 94.0 zullen vanaf deze week de programma’s van StadsRadio 94 – Den Haag te horen zijn. Opvallende nieuwe programma’s in de programmering zijn het live verslaan van alle voetbalwedstrijden van ADO Den Haag en ook zal in het weekend het programma ‘Astatic’ te horen zijn met live dance muziek uit het Asta MoveMent. Ook zal bij het Ministerie van Verkeer en Waterstaat om nog een extra etherfrequentie worden gevraagd. Op deze frequentie zullen de programma’s te horen zijn van de dan gelegaliseerde Haagse piraten.
RADIO WEST GAAT DOOR MET OPZETTEN JONGERENZENDER
Radio West gaat door met het opzetten van een eigen regionale jongerenzender. De plannen van het lokale station StadsRadio 94 om met piraten een Haagse jongerenzender op te zetten hebben geen invloed op die van Radio West. De jongerenzender van Radio West wil zich echter met meer gaan bezighouden dan alleen maar het draaien van plaatjes. Ook allerlei problemen waarmee jongeren in aanraking kunnen komen wil men op deze zender gaan behandelen.
RTL5 WORDT 1 JANUARI NIEUWSZENDER
De tv-zender RTL5 begint woensdag 1 januari met de aangekondigde nieuwe programma- formule, onder de aangepaste naam RTL5 Nieuws en Weer. Behalve dagelijks nieuws- en weeruitzendingen, heeft de zender een regio-journaal maar ook series en documentaires. RTL5 Nieuws en Weer zal de uitzendingen dagelijks beeindigen met een middernachtelijk nieuwsbulletin. De uitzendingen beginnen iedere avond om 18.00. Buiten de uitzenduren van RTL5 Nieuws en Weer worden we verwend op een telewinkel programma.
PLAISIER EXIT BIJ 3FM?
Radio 3 dreigt een van de populairste presentatoren te verliezen. In de nieuwe programmering van het popstation ontbreekt namelijk de naam Peter Plaisier. Een zeer opmerkelijke move van zendercoordinator Paul van de Lugt omdat het programma ‘Plaisier’ een hoog marktaandeel scoort. Vanaf 5 januari, wanneer de nieuwe programmering ingaat, staat op de tijd van Plaisier de oude Veronica-dj, Rob Stenders ingedeeld. Het nieuwe Radio 3 zal naast veel muziek ook meer popinformatie gaan geven.
OLYMPISCHE RECHTEN VOOR RECORD VERKOCHT
Het organisatiecomit‚ van Sydney 2000 heeft voor een recordbedrag de tv-rechten van de Olympische Spelen voor uitzendingen in Japan verkocht aan het consortium NHK. De Japanners betaalden 229,5 miljoen gulden. De organisatie van de Spelen in Sydney had 170 miljoen gulden begroot. In het totaal is nu 2,8 miljard gulden binnengehaald aan de verkoop van televisierechten. Ruim boven de begroting van 1,6 miljard gulden.
GTST-PRODUCENT BIEDT EXCUSES AAN
Producent Johan Nijenhuis van het televisieprogramma Goede Tijden Slechte Tijden heeft zijn excuses aangeboden aan alle kermisexploitanten in het land. Die reageerden furieus nadat acteur Wilbert Gieske (Robert) in de uitzending van GTST van vorige week dinsdag zijn tegenspeelster Jet van der Meij (Laura) uitmaakte voor ‘kermishoer’. Op het kantoor van de Nederlandse Kermis Bond in Alkmaar regende het daags na de uitzending telefoontjes van verbolgen kermis- exploitanten. Namens de boze kermisexploitanten heeft de NKB geeist dat bij de eerst volgende uitzending van GTST een tekst op het televisiescherm te zien zal zijn met een verontschuldiging.
ONDERZOEK NAAR CALLTV
Minister Sorgdrager van justitie laat onderzoeken of televisiespelletjes, zoals ‘Call TV’ wel gratis zijn. Een werkgroep bekijkt of eventueel maatregelen kunnen worden genomen. Dit antwoordt staatssecretaris Nuis (media) in antwoord op schriftelijke vragen van Kamerlid Stellingwerf (RPF). Volgens Stellingwerf verdienen omroepen geld aan dit soort spelletjes omdat mensen een 06- nummer moeten bellen om te kunnen meedoen. Deze deelnemers worden dan door middel van djingels en allerlei boodschappen aan de lijn gehouden.