Media kort: september 1997

KORT GEDING ARROW CLASSIC ROCK TEGEN HERVERDELING

Arrow Classic Rock Radio heeft een kort geding aangespannen tegen minister Jorritsma in verband met de herverdeling van de FM-frequenties per 1 januari 1997. Het radiostation uit de Residentie dat nu nog alleen via enkele kabelnetten en Internet is te beluisteren voelt zich achtergesteld ten opzichte van andere radiostations als Veronica, Eurojazz en Radio 10 Gold die in het nieuwe jaar wel via de FM mogen uitzenden.

BIERMAN: “NOS JOURNAAL ONDERSCHATTE TRAGEDIE”

NOS-directeur Ruud Bierman heeft toegegeven dat het NOS-Journaal afgelopen zondag niet goed heeft gereageerd op het overlijden van prinses Diana. Terwijl RTL 5, de BBC en CNN al enkele uren live uitzonden waren op Nederland 1,2 en 3 testbeelden of kinderpro- gramma’s te zien. “Ik steek de hand gedeeltelijk in eigen boezem”, stelt Bierman. “Ik heb het een beetje onderschat”. “Voor calamiteiten hebben we met de publieke omroepen afspraken over twee niveau’s gemaakt. De dood van leden van het Nederlandse Koninklijke Huis, nationale rampen en gebeurtenissen die het Nederlandse grondgebied ‘raken’, zoals bijvoorbeeld de Golfoorlog vallen in de zwaarste categorie. Dan heb ik bevoegdheden programma’s te schrappen. Bij calamiteiten op het andere niveau is eerst overleg met de omroepen nodig. Strikt genomen viel de dood van Diana in de laatste categorie, maar gezien de impact ben je nu geneigd die bij de eerste groep te plaatsen”.

KORT NIEUWS – 1 –

-> Cabaretier Freek de Jonge zal op 31 december de oudejaarsconference voor de publieke omroep verzorgen. Dit heeft de VPRO deze meegedeeld. De Jonge trad vorig jaar ook met oud en nieuw op tv op.  

-> De kloof in het overleg over de nieuwe CAO voor de 4500 medewerkers van de publieke omroep is zo groot, dat de vakbonden de mening van hun leden gaan peilen voordat ze met de omroepbazen verder praten. De Dienstenbond CNV sluit acties niet uit. FNV, de NVJ en CNV vinden het onder meer onaanvaardbaar dat de werkgevers de salarissen willen bevriezen.  

-> Hoofdredacteur Joop van Tijn van het weekblad Vrij Nederland is afgelopen dinsdag in Amsterdam overleden. Bij Van Tijn (58) werd drie weken geleden een onbehandelbare kwaadaardige tumor in de slokdarm ontdekt. In een vorige editie van het medianieuws werd al gemeld dat hij de functie als hoofdredacteur bij Vrij Nederland zo spoedig mogelijk zou neerleggen.  

-> De VARA heeft een uitzending van ’12 Steden, 13 Ongelukken’ afgelast wegen de gelijkenis met het ongeluk van Diana. In de aflevering die voor afgelopen donderdag stond geprogrammeerd, wordt een bekende ster achtervolgd door fotografen. De achtervolging eindigt fataal, al komt bij deze botsing niet de ster om maar een derde. Het programma was al vorig jaar opgenomen. De serie wordt gebasseerd op gereconstrueerde ongelukken.  

-> De begrafenis van prinses Diana is in 187 landen rechtstreeks uit gezonden. De BBC zal 100 camera’s en 300 technici inzetten om opnamen van de begrafenisplechtigheid te maken. Het huwelijk tussen Diana en prinses Charles in 1981 was tot nu toe de meest bekeken uitzending van de Britse televisiegeschiedenis. Naar schatting 39 miljoen mensen keken in Groot-Brittannie naar het koninklijk huwelijk.  

-> Nieuw bij de NCRV op Radio 3 is het programma ‘Buzz’ dat elke werkdag tussen 20.00 en 21.00 uur te beluisteren is in de plaats van ‘Plaisier’, maar wel met presentator Peter Plaisier. ‘Buzz’ wordt een soort podium, een ontmoetingsplaats waar jongeren hun verhalen kwijt kunnen over school, muziek, seks, sport en religie. Uiteraard komt er in het programma ook veel muziek aan bod.  

-> Het journaal van de Vlaamse publieke omroep BRTN is maandagavond tegen 19.15 uur een kwartier onderbroken als gevolg van een bommelding. Het kantoor werd ontruimd en alle ruimtes onderzocht, maar er werd niets gevonden. Kort na 19.30 uur werd het journaal hervat. Het journaal begon maandag voor het eerst om 19.00 uur, hetzelfde tijdstip waarop de commerciele omroep VTM het nieuws brengt.  

-> Het Commissariaat voor de Media moet een zeer hoge boete van 140.000 gulden, die het de TROS heeft opgelegd, veel beter onderbouwen en eventueel verlagen. De TROS, die tegen de boete bij de Raad van State in beroep was gegaan, wordt door het rechtscollege gedeeltelijk in het gelijk gesteld. De Raad van State mag de boete zelf niet matigen. Het Commissariaat moet de zaak dus opnieuw bekijken.  

-> De VARA heeft onlangs een kort geding afgekocht dat was aangespannen door een vrouw die voorkwam in Paul Wittemans boek ‘Tussen gevoel en verstand’. Dat meldt het Boekblad. De VARA zegt nooit mededelingen te doen over privaatrechtelijke zaken. In ‘Tussen gevoel en verstand’, werden de verhalen uitgediept van mensen die eerder in het programma ‘De ronde van Witteman’ verschenen.  

-> TV-journalist Paul Witteman heeft deze zomer een vraaggesprek met prins Willem-Alexander gehad. Het resultaat is nog niet aan de kroonprins en de Rijksvoorlichtingsdienst getoond. Wanneer het interview wordt uitgezonden, staat nog niet vast. Het eerste uitgebreide vraaggesprek met de prins maakte Ed Westerloo enkele jaren geleden.

GENOMINEERDEN ‘GOUDEN BEELD’ BEKEND

De genomineerden voor Het Gouden Beeld voor ‘beste tv presentator amusement’ zijn dit jaar Andre van Duin, Rick Felderhof en Paul de Leeuw. ‘In voor- en tegenspoed’, ‘Oppassen’ en ‘Het Zonnetje in Huis’ zijn genomineerd voor het Gouden Beeld in de categorie ‘Beste programma Comedy’. Kans op de titel ‘Beste dramaproductie’ maken ’30 Minuten’, ‘Unit 13’ en ‘Zwarte Sneeuw’. De namen zijn afgelopen woensdag bekend gemaakt door burgemeester J.G. Kraaijveld-Wouters van Hilversum. Het Gouden Beeld is de Nederlandse Academy Award voor televisie. In totaal worden in 18 categorieen beelden uitgereikt tijdens het Nationale Omroep Gala, op 9 oktober in Naarden.

TAPPERT STOPT MET DERRICK

Horst Tappert, op het televisiescherm beter bekend als inspecteur Derrick, houdt ermee op. Dit heeft de directeur van het Duitse tv-kanaal ZDF bekendgemaakt. Derrick is van plan na zijn 281ste en laatste onderzoek zijn regenjas aan de wilgen te hangen. Dat zal in de herfst van 1998 zijn. Tappert is dan 75 jaar. ZDF onderzoekt nog of de serie Derrick, dat sinds 1974 miljoenen liefhebbers onder wie bondskanselier Kohl, aan de buis kluistert, kan worden voortgezet.

KINDEREN BLIJVEN DE BAAS BIJ VPRO-ZONDAGOCHTEND

De zondagmorgen blijft bij de VPRO in het nieuwe televisieseizoen weer het domein voor de jeugd. ‘Villa Achterwerk’ schrikt niet terug voor een brok cultuur voor de kids. ‘Eine kleine Nachtmerrie’ toont in zes afleveringen hoe kinderen door middel van hun muziekinstrumenten hun angsten kunnen overwinnen (vanaf 5 oktober, zes maal op zondag, circa 10.40 uur). In ‘Hieperdepiep’ (vanaf morgen) vertellen kinderen aan de vooravond van hun verjaardag hoe spannend het wel niet is en wat ze gaan doen.

STADSRADIO DEN HAAG SCOORT GOED

Het gaat goed met de Haagse lokale omroep StadsRadio 94. Gemiddeld stemmen dagelijks 30.000 Hagenaars van 13 jaar en ouder op de lokale zender af, wekelijks zijn dat er 70.000. Uit onderzoek van bureau Intomart, gehouden in april, blijkt verder dat StadsRadio in de groep 13-24 jarigen een marktaandeel van 10,8 procent heeft. In deze leeftijdsgroep hoeft zij alleen Radio 538, Radio 3 en Sky Radio voor zich te dulden. Men hoopt dit resultaat met behulp van de nieuwe programmering, die deze week is gestart, nog verder te verbeteren.

MEER SAMENWERKING BIJ DIGITALE BETAALTELEVISIE VIA KABEL

Er moet meer samenwerking komen tussen aanbieders van digitale betaaltelevisie. Kabelmaatschappijen (waaronder Casema, Castel en Telekabel plus een groot aantal kleinere kabelexploitanten) en betaaltv-aanbieder Canal+, onderhandelen over de vorming van een samenwerkingsverband. Mogelijk kan al binnen enkele weken daarover overeenstemming worden bereikt, zo verwacht Lex Nicolai, directeur van CasemaPlus, het betaal-tv-bedrijf van Casema. Mocht er een positief resultaat uit de bus komen dan kan dit een belangrijke doorbraak betekenen in de nu nog moeizaam van de grond komende betaaltelevisie. Het is de bedoeling dat er e e n standaard voor digitale betaaltv komt. Dat houdt in dat kijkers met slechts e e n electronisch kastje thuis alle betaaltvprogramma’s kunnen ontvangen.

MTV IN ACTIE TEGEN VERDWIJNEN HAAGSE KABEL

MTV Nederland legt zich niet zomaar neer bij de beslissing van het Commissariaat voor de Media waardoor MTV sinds maandag niet meer op het Haagse kabelnet is te ontvangen. MTV is sinds begin deze maand in de Residentie vervangen door TMF. “We zijn verbijsterd en zullen er alles aan doen terug te keren op de Haagse kabel”, aldus directeur Jaap Nieuwenhuis van MTV Benelux. MTV heeft ook in andere plaatsen te maken met een afkalvend kabelbereik. De zender heeft daarom aangekondigd ‘iets te gaan doen’ met ‘Dutch superstar of the 90’s’: Katja Schuurman. Katja gaat het programma ‘SO 90’s’ presenteren. Dit programma wordt elke zondag en woensdag uitgezonden op het internationale muziekkanaal.

PEEKEL SLUIT CONTRACT MET DUITS RTL

Han Peekel heeft met zijn productiebedrijf een doorbraak bereikt in de Duitse tv-markt. Hij heeft een contract afgesloten met RTL Television voor een reeks programma’s op prime time op vrijdag, de beste tv-avond van de week. Deze serie moet de eerste stap worden naar een intensievere samenwerking tussen de Nederlandse programmamaker en het Duitse tv- station, dat marktleider is bij onze oosterburen. Op die vrijdagavond zal met ingang van dit tv-seizoen ‘Hakki’s Yellow Cab’ te zien zijn met presentator Thomas Hackenberg. Het is de Duiste versie van ‘Bert’s Yellow Cab’ waarin Bert van Leeuwen door het land reist in een gele taxi om wensen van kinderen in vervulling te laten gaan.

NIEUWE OP CANAL+: VIRTUELE PRESENTATRICE CYBER

Bij de abonneetelevisiezender Canal+ is sinds deze week tweemaal per dag de eerste virtuele televisiepresentatrice in Nederland te zien. Cyber, een animatiefiguurtje, presenteert in het Nederlands een programma van vijf minuten over videospelletjes, cd-roms, interessante sites op het world wide web en trends in cyberwereld. Op het eerste net van Canal+ gebeurt dat om 18.15 uur, op het tweede net om 07.30 uur. Cyber is in het laboratorium ontwikkeld en wordt door drie jonge mannen in Parijs in beweging gezet in beelden die aan de werkelijke wereld buiten de studio zijn ontleend. De redactie voor Nederland en Belgie is onafhankelijk.

FRED EMMER WEG BIJ VPRO’S WASKRACHT

Fred Emmer haakt af bij het VPRO-programma ‘Waskracht’. Emmer, bij een oudere generatie nog bekend als presentator van het NOS-Journaal, zegt dat hij al op 4 februari heeft opgezegd. De VPRO benadrukt dat het maar de vraag was of Emmer nog zou worden gevraagd. ‘Waskracht’ wordt in het nieuwe televisiesiezoen, dat deze week is begonnen, wekelijks uitgezonden zonder vaste presentatoren. De co-presentator van Emmer, Britta Hosman, gaat naar een ander programma, aldus de VPRO. Emmer is diep teleurgesteld in het amateurisme bij de veelal jonge makers van ‘Waskracht’. “Ontregelende en vervreemdende effecten leken een doel op zich. Het ontbrak de medewerkers aan zelfkritiek en zelfreflectie”, aldus Emmer.

NIEUWE BREEDBEELDZENDER: TVNL

TVNL gaat de nieuwe televisiezender heten die begin volgend jaar 24 uur per dag de lucht in gaat. Het station gaat uitzenden in breedbeeld met dolby-surround-geluid. De grote fabrikanten van breedbeeldbuizen, Philips, Sony en Panasonic, ondersteunen de nieuwe zender door er reclame voor te maken. De fabrikanten hopen dat door het station meer mensen een breedtelevisie zullen kopen. Een deel van hun reclamebudget gaat ook naar de nieuwe zender. De intiatiefnemer achter de nieuwe zender is Joost Post.

LUISTERCIJFERS JUNI/JULI

Hier volgen de luistercijfers voor de maanden juni/juli. Ter vergelijking zijn de cijfers van voorafgaande maanden ook in het overzicht opgenomen. De cijfers zijn bepaald aan de hand van metingen van maandag tot en met zondag van 7 uur ’s morgens tot 12 uur ’s nachts.                      

  Jun/Jul Mei/Juni Apr/Mei Mrt/Apr Feb/Mrt

 

 1 Sky Radio            13.8   14.2     14.3    14.4    14.7
 2 Radio 3FM            13.2   13.5     13.6    14.2    13.8
 3 Noordzee              9.0    9.2      8.9     8.9     8.9
 4 Radio 2               8.9    8.8      8.6     8.2     8.4
 5 Radio 10              8.8    9.1      8.7     8.5     8.5
 6 Radio 1               8.3    7.3      7.8     8.0     7.9
 7 Radio 538             6.2    6.8      6.4     6.3     6.4
 8 Veronica              3.1    2.9      2.9     2.9     2.8
 9 Classic FM            1.6    1.5      1.5     1.4     1.4
10 Radio 4               1.5    1.4      1.6     1.7     1.7
11 Radio 5               0.9    0.9      0.9     0.9     0.8
12 Love Radio            0.8    1.1      1.1     1.0     0.9
   Gez. Regio           16.2   15.5     15.7    15.6    15.5

Grote winnaars in de maanden juni/juli zijn de regionale omroepen en Radio 1. Zij boekten een winst van resp. 0.7 en 1.0 ten opzichte van de vorige periode. De twee ‘koplopers’ (Sky en Radio 3) hebben beide te maken gehad met een bescheiden verlies van respectievelijk 0.4 en 0.3. De klap bij Radio 538 “komt hard aan”, met een verlies van 0,6 in vergelijking met de voorafgaande periode. (o.a. NOS)

KORT NIEUWS – 2 –

-> Beck en Jamiroquai zijn de grote winnaars van de MTV Video Music Awards 1997. Beck haalde in de Radio City Hall vijf prijzen binnen voor ‘Devil’s haircut’ (onder meer beste mannenvideo). Ook Jewel, No Doubt, The Notorious B.I.G., The Spice Girls en Aerosmith vielen in de prijzen. Beste nieuwkomer was Fiona Apple met ‘Sleep to dream’. MTV maakte bekend twee ton te zullen schenken aan liefdadigheidsinstellingen die door Prinses Diana werden ondersteund.  

-> In ‘Wat een week’ geeft RTL 5 een overzicht van tragische, lachwekkende, sportieve en wetenswaardige nieuws- en programmamomenten van de afgelopen week. De opmerkelijkste reportages van binnenen buitenlandse zenders worden – buiten beeld – door de acteur Kees Brusse voorzien van ironisch, cynisch, soms serieus, maar vooral komisch commentaar. Het programma bevat tevens elke vaste rubrieken zoals ‘A propos’, ‘Patatje oorlog’ en ‘Het vonnis’. ‘Wat een week’, elke zaterdagavond op RTL 5.  

-> Rene Stokvis Producties gaat 65 afleveringen van het spelletje ‘Get the Picture’ produceren voor de Spaanse televisiezender TV 3 in Catalonie. Na uitzending zal verder worden onderhandeld over een dagelijkse continuering voor minimaal een jaar. Een Scandinavisch bedrijf heeft inmiddels een optie op het programma genomen voor Zweden, Noorwegen, Denemarken en Finland. In Nederland wordt ‘Get the Picture’ door AVRO en NCRV uitgezonden op Nederland 1. Er kijken ongeveer een half miljoen mensen naar.

ZDF START MET INTERCAST

De Duitse publieke omroep ZDF zal vanaf half september als eerste televisiestation in Europa gebruik maken van Intels Intercast-technologie. Met normale televisieprogramma’s zullen Web-pagina’s worden meegezonden die de kijker met behulp van een Intercast Viewer op een multimedia PC zichtbaar maken. Als ZDF bijvoorbeeld een videoclip van Madonna uitzendt, kan de omroep extra informatie over haar concerten meesturen. In de Verenigde Staten maken MTV, CNN en NBC al geruime tijd gebruik van Intercast. In Europa was de technologie nog niet beschikbaar. Inmiddels worden verschillende PC/TV kaarten met Intercast geleverd. Siemens Nixdorf en Packard Bell introduceren dit najaar PC’s met Intercast.

GEEN HOGE BOETE VOOR TROS

De TROS hoeft een boete van 140.000 gulden van het Commissariaat voor de Media niet te betalen. De Raad van State zet vraagtekens bij de hoogte van het vastgestelde bedrag. Het Commissariaat moet nu een besluit nemen over een nieuwe boete. Het gaat om een sanctie na een uitzending van ‘Tros Aktua in Bedrijf’ in 1992, waarin een zeer positief beeld werd gegeven van winkels die stereo-apparatuur verkopen. Deze branche had 150.000 gulden overgemaakt.

RTL5 EN REGIO-TV BEREIKEN AKKOORD

RTL 5 en de regionale omroepen hebben in principe overeenstemming bereikt over de uitzendrechten van wedstrijden uit het amateurvoetbal. De commerciele omroep verleent de regionale collega’s toestemming voor het maken van opnames van de hoofdklassen, de jeugdcompetities en de eredivisie zaalvoetbal. De regionale omroepen stellen hun materiaal beschikbaar voor samenvattingen in het RTL 5-programma ‘Voetbal in het land’ op maandagavond. Daarna kunnen de regionale omroepen deze beelden gebruiken.

VEEL KIJKERS VOOR BEGRAFENIS DIANA

De reportage van de uitvaart van prinses Diana heeft afgelopen zaterdag meer kijkers getrokken dan de voetbalwedstrijd Nederland – Belgie. Tijdens de kerkdienst waren vier miljoen mensen aan de buis gekluisterd. Het voetbal trok 3,5 miljoen kijklustigen. Dat blijkt uit cijfers van de dienst Kijk- en Luisteronderzoek. De kijkers naar de reportage zochten voor het merendeel hun heil bij de NOS: 3,2 miljoen mensen, RTL 5 trok een half miljoen mensen en de BBC 300.000. Voor een daguitzending betekent dat overigens geen record. De reportage van de Elfstedentoch op 4 januari van dit jaar werd op een bepaald moment bekeken door meer dan zes miljoen mensen.

MTV IN APPEL TEGEN BESLUIT HAAGSE RECHTER

De muziekzender MTV gaat in appel tegen het besluit van de kort geding- rechter in Den Haag zich niet uit te spreken over het feit of de zender wel of niet op de Haagse kabel zou moeten worden doorgegeven. Het Commissariaat voor de Media kan een bezwaarschrift van MTV verwachten. Het Commissariaat oordeelde onlangs dat de Haagse Programmaraad op een goede manier tot het besluit was gekomen om TMF op de kabel toe te laten ten koste van MTV.

RIJSWIJKERS MOETEN KIEZEN UIT EXPERIMENT-KANALEN

Tv-kijkers in Rijswijk met een zogenaamd pluspakket kunnen binnenkort e e n vaste zender kiezen uit een aantal zenders die de afgelopen tijd beurtelings op het experimenteerkanaal hun programma’s doorgaven. Dat waren onder meer VH-1, Country Music Television, C-NBC en TMF. De NV Kabelnet Rijswijk zal de kijkers begin november via een enquete vragen naar hun voorkeur en daar zo mogelijk rekening mee houden bij het aanwijzen van een vaste zender op het experimenteerkanaal. Sinds enige weken kunnen de inwoners van Rijswijk zich ook abonneren op Canal+. Rijswijk was nog e e n van de weinige plaatsen waar deze abonnee- zender niet te ontvangen was. Tevens is bekend geworden dat inwoners van enkele wijken in Rijswijk nog voor het eind van het jaar via de kabel aansluiting kunnen krijgen op Internet. Inwoners van de overige wijken wordt in het loop van het volgend jaar deze mogelijkheid geboden. Nv Kabelnet Rijswijk is een volle dochter van Casema.

916 VERDER ALS DANCE RADIO 916

Met de slogan “The new 916, het ritme van Zuid-Holland” heeft Radio 916 afscheid genomen van het “Sky-radio”-Format. Met ingang van deze week heet Radio 916, Danceradio 916. De zender zendt nu alleen nog maar muziek uit waarop je lekker kan dansen. Niet alleen de dansmuziek van tegenwoordig komt voorbij maar ook de danskneiters uit de jaren 70 en 80 ontbreken niet bij Danceradio 916. 916 is niet het eerste station in de Haagse regio dat zich helemaal is gaan richten op deze muzieksoort. Eerder kozen NRG 106.3 – Haaglanden en N44 FM (107.9 FM) al voor dit format. Danceradio 916 is in een groot gedeelte van Zuid-Holland te ontvangen op de frequentie 91.6 MHz in de ether en via verschillende kabelnetten.

ASTRA: PUBLIEKE TV BINNENKORT ONGECODEERD OP SATELLIET

Binnen enkele weken zullen meer programma’s van Nederland 1, TV 2 en Nederland 3 ongecodeerd – en zonder smartcard – te ontvangen zijn door schotelbezitters met een digitale decoder. Het gaat om programma’s van Nederlandse herkomst, waarvan de rechten bij de publieke omroepen zelf liggen. Door die programma’s vrij te maken voor satellietverspreiding zullen straks ook Nederlandse overwinteraars in Spanje hun favoriete spelletjes en series met een schoteltje en een digitale decoder kunnen volgen. Die verwachting heeft SES, de Luxemburgse maatschappij die de ASTRA- satellieten exploiteert. Canal+ gebruikt zendcapaciteit van ASTRA en heeft een langlopend contract van circa tien jaar met de publieke omroep voor het doorstralen van de drie netten. Ergens in het laatste kwartaal van 1997 verhuizen de publieke omroepen bovendien naar de verticale transponder 80, waardoor het verspreidingsgebied van het tv-signaal wordt uitgebreid tot in Noord-Afrika.

KORT NIEUWS -3-

-> De tv-producenten Cine/Vista en Hans Emans Media Producties gaan samen verder onder de naam Cinemedia. De producten werken al nauw samen aan programma’s als ‘Onder de Hamer’ (EO), ‘Het aanzien van Nederland’ (NPS) en de serie ‘Erfelijkheid’ voor Teleac. Serieuze informatie is de specialiteit van Cinemedia en dus hoeven we geen amusement en spelletjes van deze productiemaatschappij te verwachten.

-> Katja Schuurman, de kersverse presentatrice van MTV Europe verrichtte afgelopen woensdag op het Rotterdamse stadhuis samen met locoburgermeester Hans Simons de aftrap van de MTV Europe Music Awards 1997. De ster van ‘Goede Tijden Slechte Tijden’ maakte tijdens een live-uitzending het telefoonnummer (0900 9203) bekend, waarop kaarten voor de show zijn te bestellen. Daarna werd in de MTV-studio in Londen aangekondigd, wie voor een felbegeerde MTV Europe Music Award zijn genomineerd. Een greep uit de grootheden: Michael Jackson, Toni Braxton, Oasis, The Spice Girls en U2. Katja zal in Ahoy, waar de Awards dit jaar worden uitgereikt, zelf e e n van de beeldjes uitreiken.  

-> De reclameslogan van het Wereld Natuurfonds (WNF) ‘Elke 20 minuten sterft 1 diersoort uit’ is voldoende wetenschappelijk onderbouwd. De milieuorganisatie maakt zich met deze zinsnede daarom niet schuldig aan misleiding. Tot dat oordeel komt de Reclame Code Commissie in hoger beroep van een klacht die vorig najaar was ingediend. De klacht is daarmee ongegrond verklaard. Dat heeft een woordvoerster van het Wereldnatuurfonds deze week bekend gemaakt.  

-> Dieven hebben de lokale zender Radio Zwolle het zwijgen opgelegd. Inbrekers gingen er vandoor met de zendapparatuur die stond opgesteld in een flat aan De Biesbosch. Verwacht wordt dat Radio Zwolle zo spoedig mogelijk in de ether zal terugkeren.

-> Het Nederlandse Omroepproductie Bedrijf (NOB) neemt een belang van 50 procent in Medialab S.A. in Parijs, nu nog een volledige dochteronderneming van Canal+. Medialab noemt zich wereldleider bij de toepassing van computergestuurde technieken voor animatiefilms. In e e n van de vorige edities van het medianieuws was te lezen dat dit bedrijf ook voor Canal+ een programma maakt.

-> E e n op de drie Nederlands is positiever gaan denken over kroon prins Willem-Alexander na het zien van het interview met Paul Witteman. Voor 66 procent heeft het vraaggesprek geen invloed op hun waardering voor de prins. Drie procent denkt negatiever over hem. Dit blijkt uit een bliksemenquete in opdracht van de Holland Media Groep onder tweehonderd mensen die het interview hebben gezien. De kijkers geven de kroonprins een gemiddeld rapportcijfer van 7,8.  

-> Kinderen tot elf jaar laten zich niet door reclame leiden. Dat blijkt uit een rapport van het onderzoeksbureau Kidwise Onderzoek en Advies, dat deze week tijdens een congres over marketing en jongeren in Nijmegen is bekendgemaakt. “Reclame heeft geen slechte invloed op kinderen, dat blijkt nergens uit” aldus D van den Heuvel. Uit het onderzoek blijkt ook dat kinderen zeer kritisch zijn tegenover reclame. Als iets nieuws uit een bepaalde reclame hen niet bevalt hoeven ze het daarna niet meer ook blijft het reclamefilmpje op tv prachtig.  

-> De acties van de Stichting Omroepbijdragen, waarbij zwartkijkers werden beboet en verplicht hun omroepbijdragen te betalen, hebben het afgelopen jaar maar liefst f 30 miljoen  opgeleverd. Doordat publieke omroepen volgend jaar f 69 miljoen bezuinigen, zijn de financiele problemen bij de omroepen voor komend jaar volgens Nuis voorlopig opgelost. In november presenteert Nuis nieuwe voorstellen voor de financiering van de publieke omroepen, die al enkele jaren door tekorten interen op hun vermogens.

GTST OP HERHALING BIJ TV10

De soapserie ‘Goede Tijden Slechte Tijden’ is vanaf woensdag 1 oktober, behalve bij RTL 4, ook elke werkdag van 23.35 – 24.00 uur te zien op TV10. De zender begint met aflevering 468, die door RTL is uitgezonden op woensdag 20 januari 1993. Ricki Lake, tot vorig jaar te zien bij RTL 5, wordt door TV 10 op het Nederlandse scherm teruggebracht. Eveneens vanaf 1 oktober wordt haar praatshow dagelijks tussen 18.00 en 19.00 uur uitgezonden. Het is nog onduidelijk of ook David Letterman binnenkort op TV 10 is te zien.

EUROPEES PARLEMENT STAAT VERGELIJKENDE RECLAME TOE

Het Europese Parlement heeft deze week in Straatsburg zijn goedkeuring gegeven aan een EU-richtlijn voor vergelijkende reclame. Als gevolg daarvan zal de Nederlandse consument meer reclame te zien krijgen waarin concurrende producten tegen elkaar worden afgezet. In veel EU-lidstaten is dat tot dusver niet toegestaan. In Nederland is vergelijkende reclame geoorloofd zolang er geen sprake is van misleiding. In de praktijk wagen reclamemakers in Nederland zich nagenoeg niet aan een rechtstreekse vergelijking met andere producten. Vergelijkende reclame moet wel worden onderworpen aan een aantal strikte regels. Zo moeten adverteerders die uitlatingen doen over producten van anderen binnen 48 uur bewijzen kunnen aandragen. De lidstaten krijgen 2,5 jaar de tijd om de richtlijn om te zetten in nationale wetgeving.

FRASIER WINT WEDEROM EMMY

De televisiecomedy ‘Frasier’, over een verwarde psychiater, heeft voor het vierde achtereenvolgende jaar een Emmy Award gewonnen, de Amerikaanse onderscheiding voor televisieproducties. De serie ‘Law & Order’ kreeg na vijf nominaties in de categorie drama voor het eerst de felbegeerde prijs. De Emmy’s werden afgelopen week in Pasadena in California uitgereikt. In Nederland wordt ‘Frasier’ uitgezonden op Nederland 3. Gillian Anderson won een Emmy in de categorie beste actrice voor haar rol in ‘The X-Files’. Grote verliezer was dit jaar de ziekhuisserie ‘ER’, die vorig jaar nog de prijs voor beste drama won. De serie was 22 keer genomineerd, maar won slechts drie Emmy’s op technisch vlak. Opmerkelijk was de Emmy voor Ellen Degeneres. Als actrice in de serie ‘Ellen’ komt zij openlijk wijze uit voor haar lesbische geaardheid. Deze wending leidde in de VS tot veel ophef.

GEEN LANDELIJKE FM DEKKING VOOR 10 GOLD

Radio 10 Gold (Wegener Arcade Groep) krijgt geen landelijke dekking op het FM-net. Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven heeft deze eis van het radiostation ongegrond verklaard. Het commerciele station krijgt per 1 januari 1998 een FM-frequentie (103 MHz, nu in gebruik bij Radio 538) in het midden van het land, maar vindt dat te weinig. Bovendien was er nog ‘oud zeer’ omdat het station bij de FM-verdeling van 1994 werd overgeslagen. Radio 1 behoudt dus de door Radio 10 Gold gelaakte landelijke dekking op het zogenoemde FM-H-net, plus een frequentie op de middengolf. Overigens blijft Radio 10 Gold na 1 januari 1998 ook nog op de 657 kHz middengolf te beluisteren.

PUBLIEKE OMROEPEN ZIEN AF VAN UITZENDING CINEKID GALA

De publieke omroepen zien af van uitzending van het Cinekid Gala, omdat de Kinderkastprijzen voor de beste Nederlandse en Vlaamse kinderprogramma’s op tv dit jaar niet worden uitgereikt. De vakjury van de Stichting Jeugdinformatie Nederland heeft onlangs na onenigheid, besloten zijn opdracht terug te geven. Deze jury zou een voorselectie maken van kinderprogramma’s, waaruit een kinderjury de defintieve keus zou maken. Daartoe werd een aantal banden van kinderprogramma’s opgevraagd. Tijdens een VPRO- feestje in Frankrijk werd vervolgens ten onrechte de uitgelekte voorselectie verward met de defintieve keuze: de kinderen moesten hun voorkeur immers nog bepalen. Pogingen dit recht te zetten en door te gaan met de selectie sneuvelden uiteindelijk. Elly Engel, organisator van het Cinekid Festival in de Amsterdamse bioscopen benadrukt dat dit jaarlijkse evenement voor de jeugd van 4 tot 16 jaar gewoon doorgaat. Het festival vindt plaats van 11 tot en met 19 oktober.

OPRAH WINFREY GAAT NOG EEN PAAR SEIZOENEN IN

Oprah Winfrey zal tot en met het jaar 1999 talkshows blijven presenteren. De populaire Amerikaanse presentatrice overwoog om te stoppen met haar show, die al sinds 1984 op de Amerikaanse buis is en inmiddels in 132 landen te zien is. Deze week maakte ze tijdens een opname voor haar programma echter bekend dat ze nog een paar seizoenen doorgaat. “Ik heb er lang over nagedacht of ik nog 400 shows wilde doen” zei Oprah. “Ik wil de televisie niet enkel gebruiken om te entertainen maar om mensen te helpen een beter te leven te leiden. Ik ben me er nu meer dan ooit van bewust dat de show de beste manier is om deze doelen te bereiken”. Winfrey is zelf door de show ook een beter leven gaan leiden. Ze heeft in ruim twaalf jaar een media-imperium opgebouwd met een geschatte waarde van 420 miljoen gulden.

REGIO RADIO- EN TV-ZENDERS WINNEN TERREIN

Regionale radio- en tv-zenders winnen terrein op de landelijke zenders. De regionale radiozenders hebben met een gezamenlijk marktaandeel van 17% de grootste landelijke zenders Radio 3 en Sky Radio gepasseerd. Met vorig jaar f 43 miljoen aan reclame, waarvan de helft van landelijke adverteerders, heeft het bedrijfsleven regio-radio ontdekt. Ook het marktaandeel van de tien regionale tv-zenders stijgt. AT5 in de hoofdstedelijke agglomeratie heeft met een marktaandeel van 17% tussen zes en zeven uur ’s avonds RTL 4 (15%) gepasseerd. De kabelkranten, die vorig jaar voor f 62 miljoen aan reclame incasseerden. worden door technische en wettelijke verbeteringen een interessanter reclamemedium. Bij de komende wettelijke toestemming voor volledig bewegend beeld wordt in 1997 en 1998 een sterke groei van reclame-inkomsten verwacht bij de kabelkranten. Dit alles staat in het jaar overzicht van Het Media Instituut HMI (HMI).

JORRITSMA VOLDOET NIET AAN WENS VOOR MEER RUIMTE LOKALEN

Minister Jorritsma van Verkeer en Waterstaat voldoet niet aan de wens van de lokale omroepen om meer ruimte beschikbaar te stellen op de FM-band voor lokale zenders. Zij houdt voor de lokale omroepen vast aan de frequenties tussen 104,9 en 108 MHz. Alleen in uitzonderlijke gevallen, als dat over de hele FM-band een betere benutting oplevert, mogen lokale zenders daar- buiten uitzenden. Wel voorziet de minister dat lokale zenders, die nu op de FM nog in mono uitzenden, veel vaker in stereo de lucht in kunnen. Door een efficientere verdeling van de frequenties en het teruglopend aantal gemeenten van 572 nu tot minder dan 500 in het jaar 2000, komt er meer ruimte beschikbaar. Per gemeente is immers volgens de Mediawet maar e e n lokale radiozender toegestaan op de FM-band. Bovendien kan een lokale zender voor meer dan e e n gemeente werken. De lokale omroepen hebben eerder gewaarschuwd dat zij hiermee geen genoegen zullen nemen.

KORT NIEUWS – 4 –

-> Alle leden van de Tweede Kamer hebben een uitnodiging ontvangen Paul de Leeuw. De populaire presentator wil hun de kans geven een dag lang bij hem ‘stage’ te lopen. Zo kunnen de poltici een kijkje in de keuken nemen van het tv-programma van De Leeuw, dat aanstaande donderdag weer van start gaat. Alle kamerleden zijn welkom en er dus ook een uitnodiging verzonden aan de Centrum Democraten.  

-> Vooral mannen bepalen na half elf ’s avonds naar welk televisieprogramma wordt gekeken. Er wordt vanaf dat tijdstip ook het meest gezapt. Op prime time, rond 20.00 uur, wordt meer in overleg gekeken. Daarbij krijgt de keuze van kinderen en vrouwen voorrang. Dat blijkt uit het Jaarboek 1996 van de dienst Kijk- en Luisteronderzoek (KLO) van de NOS. Mannen en jongeren blijken de grootste zappers te zijn, maar ook wanneer naar de totale bevol- king wordt gekeken, zet rond 29 procent uit gewoonte de televisie aan, zonder te weten wat er te zien is. Vervolgens wordt met de afstandsbediening naar het aardigste programma gezocht.  

-> Willem Duys wordt in het Guinness Book of Records opgenomen als enige presentator die 35 jaar lang hetzelfde radioprogramma heeft gebracht, een internationaal record. Op zondag 5 oktober wordt de jubileumuitzending van 10.00 – 12.00 uur door de AVRO op Radio 2 uitgezonden. Willem Duys ontvangt tijdens de uitzending diverse gasten.  

-> New Age-radiostation Oibibio Radio aast op een kabelfrequentie in Den Haag. Het station, een initiatief van het Oibibio-centrum in Amsterdam van Ronald-Jan Heijn, wil met kerst in Den Haag te beluisteren zijn. De Haagse Programmaraad en de gemeenteraad moeten eerst toestemming geven alvorens de ‘ontspannende en ruimtelijke’ muziek op de kabel in Den Haag te beluisteren zal zijn.

-> De fracties van CDA, PvdA en D66 in de Eerste Kamer hebben bedenkingen tegen de machtspositie die de nieuwe Raad van Bestuur van de NOS vanaf 1 januari 1998 zal krijgen. Dat blijkt uit de bijdragen van deze fracties, die samen een meerderheid vormen, aan het schriftelijk verslag over het wetsvoorstel tot reorganisatie van de publieke omroep. CDA-senator Glasz voorziet een behoorlijke spanning met de concessies (vergunningen) die de publieke omroepen nog tot de eeuwwisseling hebben om programma’s te verzorgen.  

-> Mart Smeets, het boegbeeld van ‘Studio Sport’, onderhandelt met Canal+ over een mogelijke overstap, aldus een zeer betrouwbare bron in Hilversum. Zijn collega Kees Jansma verruilde de NOS in augustus al voor de betaal- zender. Directeur Joop Daalmeijer van Canal+, bevestigd een ‘amicaal gesprek’ met Smeets te hebben gevoerd.  

-> De NOS gaat, namens de publieke omroep, vanaf oktober alsnog deelnemen aan het overleg met drie koepelorganisaties over geweld op video, televisie en in de bioscoop. Sinds dit voorjaar praten de Nederlandse Vereniging van Producenten en Importeurs van Beeld en Geluidsdragers (NVPI), de Vestra (Vereniging voor aanbieders van satelliet-tv en radio) en de NFC (Nederlandse federatie voor cinematografie) over zelfregulering voor uitzendingen waarin geweld voorkomt. Afspraak is dat er eeb onafhankelijke, landelijke instelling komt die namens alle betrokkenen optreedt. Daarmee zou de landelijke filmkeuring verdwijnen.

NEDERLANDSE PROGRAMMA NAAR ‘THE STATES’

Nederlandse succesprogramma’s als ‘Lingo’, ‘Taxi’, ‘Pleidooi’, ‘Fort Alpha’ en ’12 Steden 13 Ongelukken’ gaan vanaf oktober ook de markt op in de Verenigde Staten en Canada. Productiemaatschappij IDTV heeft daartoe een contract gesloten met Distr’Action, e e n van de grootste Canadese distributeurs, met kantoren in de VS en Zuid-Amerika. Van de Nederlandse programma’s komen voor de verkoop Amerikaanse versies beschikbaar. Volgens Harry de Winter van IDTV wordt er de komende periode rond de 1,5 miljoen dollar geinvesteerd in de marketing van programma-ideeen van IDTV. De overeenkomst wordt komende week bezegeld tijdens de MIPCOM-tv-beurs, die vrijdag in Cannes is begonnen.

NUIS ONTEVREDEN OVER AANTREKKEN NIEUWE NETMANAGERS

Staatssecretaris Nuis is niet gelukkig met de voortvarendheid waarmee de bespelers van de tv-zenders Nederland 1 en 3 de werving van nieuwe netmanagers ter hand hebben genomen. Hij heeft zijn ongenoegen kenbaar gemaakt in brieven aan de betrokken omroepen en wil er over praten met het NOS-bestuur. Nuis is druk bezig met een hervorming van het publieke- omroepbestel. Nog dit jaar wil hij hiervoor een nieuwe driehoofdige, raad van bestuur aanstellen, die onafhankelijk van de omroepverenigingen beslissingen kan nemen. In de nieuwe Mediawet komt de benoeming van de netmanagers voor de drie publieke tv-netten aan dit nieuwe bestuurscollege toe. De staatssecretaris vindt dat de omroepen daarom beter even een pas op de plaats hadden kunnen maken. “Mijns inziens zou het bijzonder ongewenst zijn om in de komende periode tot benoeming van netcoordinatoren over te gaan”, aldus Nuis. Het is bekend dat de omroepen grote moeite hebben met Nuis’ hervormingsplannen, die volgens hen tot een staatomroep zullen leiden.

DOLF BROUWERS OVERLEDEN

Nauwelijks een maand na zijn 85ste verjaardag is dinsdagavond in zijn woning in Den Haag de komiek Dolf Brouwers overleden. Brouwers’ veelzijdige carriere van reisleider, kapper, straatzanger en piccolo bereikte in de jaren zeventig een hoogtepunt toen zijn uit de pen van Wim T. Schippers gevloeide alter ego Sjef van Oekel nationaal vrienden en vijanden maakte. Later werd hij, mede door zijn functie van ‘parlementaar medewerker’ van de VARA een alom gewaardeerde figuur. Een echte onderscheiding voor zijn verdiensten voor het Nederlandse amusement heeft hij nooit gekregen.

NOS STOPT GELIJKTIJDIG UITZENDEN CHAMPIONS-LEAGUE VOETBAL

De NOS stopt er na 1 oktober mee om twee voetbalwedstrijden uit de Champions Leaugue gelijktijdig live uit te zenden. Het dagelijks bestuur van de NOS heeft deze week gekozen voor een andere formule. De reden om het experiment niet voort te zetten zijn volgens de NOS de teleurstellende resultaten van de clubs. Op 1 oktober worden nog wel de wedstrijden Barcelona – PSV en Feyenoord – Kosice tegelijkertijd op twee netten uitgezonden. Daarna kunnen kijkers e e n live-registratie zien en wordt na afloop de tweede wedstrijd in een ruime samenvatting uitgezonden. De stand van de poule ligt dan ten grondslag aan de keuze welke wedstrijd live wordt vertoond, aldus een NOS-woordvoerder. De RVU heeft naar aanleiding van het besluit haar bezwaarprocedure tegen de NOS ingetrokken.

CANAL+ WIL MEER DAN FILMS EN SPORT UITZENDEN

Abonneezender Canal+ is druk in gesprek om zijn programmering (speelfilms en sportwedstrijden) aan te vullen. Met Endemol heeft het daarvoor een tweejarig contract gesloten voor de levering van sportdocumentaires, talkshows en mogelijk een sportquiz. Welke programma’s Endemol precies gaat leveren en hoeveel het contract waard is, moet nog nader worden ingevuld zo heeft Canal+ -directeur J. Daalmeijer gemeld. Behalve met Endemol is zijn zender ook in gesprek met RTL, de NOS en het ANP over de levering va kant-en-klare nieuwsbulletins.