Nieuwjaarsdag: Concert en Garmisch op Nederland 1

npo1Vandaag, Nieuwjaarsdag, zijn traditioneel het Nieuwjaarsconcert Weense Filharmonisch Orkest en het skispringen in Garmisch Partenkirchen te zien op Nederland 1.

Het nieuwjaarsconcert van het Weense Filharmonisch Orkest zal zich vandaag focussen op de herdenking van de Eerste Wereldoorlog. Zo wordt onder meer de “Friedenspalmen Walzer” van Josef Strauss gespeeld. Met Daniel Barenboim als dirigent heeft de Wiener Philharmoniker bewust een orkestleider uitgenodigd die met zijn West-Eastern Divan Orchestra al vaker voor vrede en mensenrechten opkwam.  Het is de tweede keer dat Barenboim in Wenen voor dit druk bekeken concert de dirigeerstok zal hanteren. Het concert is vanaf ongeveer 11.15 uur te zien bij de NOS op Nederland 1.

Het NOS-sportjaar begint zoals altijd met de tweede wedstrijd van het Vierschansentoernooi, dat jaarlijks rond de jaarwisseling in Duitsland en Oostenrijk plaatsvindt. De rechtstreekse uitzending komt vanuit Garmisch Partenkirchen en het commentaar is van Ayolt Kloosterboer. In de pauze is een reportage te zien over de Oostenrijker Gregor Schlierenzauer, die het Vierschansentoernooi de afgelopen twee jaar op zijn naam zette. De uitzending begint rond 14.00 uur.