NPO krijgt geen toestemming voor FunX Turkpop

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) krijgt geen toestemming om te gaan starten met het themakanaal FunX Turkpop. Dit bericht dagblad De Telegraaf vandaag. Staatssecretaris Dekker (Media) wijst de aanvraag voor de nieuwe themazender af.

FunX Turkpop

Via het nieuwe themakanaal FunX Turkpop wil de NPO voornamelijk Turkse jongeren bereiken door het draaien van Turkse popmuziek. De plannen voor de Turkse popzender komen uit het Concessiebeleidsplan 2016-2020 van de publieke omroep. Uit dit plan blijkt dat er naast FunX Turkpop alleen de themazenders NPO FunX Slow Jamz en NPO FunX Dance blijven uitzenden. De themazenders FunX Latin, FunX Arab en FunX Reggae komen in dit Concessieplan niet meer voor. Het was de bedoeling dat de themazenders FunX Turkpop, FunX Slowjamz en FunX Dance zowel via Internet als digitale radio via de ether te laten uitzenden (DAB+). Voor FunX Turkpop lijken deze plannen nu niet door te gaan.

“Segregatie”

Sander Dekker zet echter een streep door het plan van de NPO voor het starten van een apart kanaal themakanaal met Turkse popmuziek. Een zender voor een dergelijke kleine doelgroep zou voor teveel segregatie zorgen aldus Dekker. “Met het aanbieden van het muziekgenre Turkpop op het nieuwe kanaal, wil de NPO Nederlanders met een Turkse achtergrond tussen de 15 en 34 jaar oud, van aanbod voorzien. Uit de aanvraag en de antwoorden op de nadere vragen blijkt echter onvoldoende dat er ook een behoefte is bij deze doelgroep aan een dergelijk kanaal. Daarnaast blijkt ook niet overtuigend uit de aanvraag hoe een apart station voor een zeer specifieke doelgroep past binnen de ambitie om een verbindende kracht in de samenleving te zijn, terwijl dit wel een belangrijke ambitie van de NPO in het Concessiebeleidsplan 2016-2020 is. Het kanaal zou een muziekstream worden zonder presentatie. De publieke waarde van het kanaal zou hiermee voornamelijk afhankelijk zijn van de kruisbestuiving die dit kanaal teweegbrengt naar andere kanalen van de NPO. Dit is voor mij onvoldoende.”, aldus Sander Dekker in zijn reactie richting de NPO.

DAB+

Het aanbod complete aanbod van de NPO via DAB+ zal uiteindelijk bestaan uit de radiozenders NPO Radio 1, NPO Radio 2, NPO 3FM, NPO Radio 4, NPO Radio 5, NPO FunX, NPO Nieuws en Evemenent, NPO Radio 2 Soul and Jazz, NPO 3FM Alternative, NPO 3 FM KX Radio, NPO Radio 4 Concerten, NPO Sterren.nl en NPO FunX Slow Jamz, en NPO FunX Dance. De themazenders NPO Radio 2 Top 2000 en NPO Radio 1 Extra zullen in 2016 verdwijnen uit het aanbod van de NPO via DAB+.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.