NPO Radio 1 brengt favoriete Jack van Gelder-fragment (update)

(update)Vanmiddag maken Jurgen van den Berg en Giel Beelen bekend welk Jack van Gelder-fragment door duizenden NPO Radio 1-luisteraars is verkozen tot het meest memorabele radiomoment uit zijn veertigjarige publieke loopbaan.

Jack van Gelder

Jack van Gelder is sinds 1976 werkzaam voor de NOS als sportverslaggever, voor het eerst bij de Olympische Spelen van Montreal. Van Gelder groeide de afgelopen jaren uit tot een begrip op NPO Radio 1. Zijn bevlogen verslagen van hoogte- en dieptepunten van het Nederlands Elftal leverden radiomomenten die ook door televisiekijkers enorm werden gewaardeerd. Van Gelder becommentarieert op zondag 6 september voor de laatste keer op NPO Radio 1 een voetbalwedstrijd van Oranje: de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Turkije. Dit is tevens zijn 300ste Interland die Jack van Gelder voor de NOS van commentaar voorziet.

Speciale uitzending op NPO Radio 1

Vandaag van 13.00 tot 14.00 uur staat NPO Radio 1 geheel in het teken van Jack van Gelder. Naast het Van Gelder-fragment komen verschillende bekende sportliefhebbers langs in de studio. Johan Derksen, Kees Jansma en Ben de Graaf kijken terug op de betekenis van Jack van Gelder voor de voetbalverslaggeving. Oud-internationals als Frank de Boer vertellen over hoe ze het werk van Van Gelder hebben ervaren. Jack van Gelder schuift zelf ook aan en blikt terug op zijn loopbaan bij de radio. NPO Radio 1 is in heel Nederland te ontvangen via FM, DAB+, alle digitale radiopakketten en wereldwijd via Internet.

Sport1

In juli van dit jaar tekende Van Gelder een contract van drie jaar om vanaf 15 september 2015 te gaan werken bij Sport1. Toen hij de belangstelling van Sport1 aan de NOS bekendmaakte, wilde de staatsomroep zijn aflopende contract bij de NOS verlengen tot het WK van 2018, maar Van Gelder koos uiteindelijk voor Sport1, mede omdat die de wedstrijden van de Champions League gaat uitzenden en de NOS niet meer. Kabelmaatschappij Ziggo en Sport1 hebben plannen om vanaf eind dit jaar met een gezamenlijke sportzender te komen die te zien is voor alle digitale televisieabonnees van Ziggo.

Update: Inmiddels berichten diverse media dat Jack van Gelder vanmiddag is weggelopen bij de afscheidsshow op NPO Radio. Hij zou om 13.30 uur te gast zijn in zijn eigen afscheidsuitzending ‘Jack van Gelder: daar gaat ie’, maar heeft daarvan af gezien. Van Gelder stoorde zich volgens De Telegraaf aan Ben de Graaf, voormalig sportredacteur van de Volkskrant. Hij noemde Van Gelders commentaar door de jaren heen ‘gebral en psychiatrisch’.

Excuses

Laurens Borst, zendermanager van NPO Radio 1 heeft inmiddels zijn excuses aangeboden. “Een mooi eerbetoon verdient Jack van Gelder voor hoe hij luisteraars meeneemt in sportwedstrijden en voor zijn werk voor de publieke omroep. Op dat niveau is Jack van Gelder een groot en uniek talent. Dat is mijn mening en die van velen. Jammer dat bepaalde critici de grote waarde van deze presentator voor de luisteraar, NPO Radio 1 en de sport niet voelde. Jammer dat dit zo’n invloed kreeg op het bedoelde eerbetoon op NPO Radio 1. Wat mij betreft had dit niet zo mogen gebeuren.”

Nederland – Mexico WK Brazilië (Jack van Gelder commentaar)

 

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.