NPO rondt opbouw tweede fase DAB+-netwerk af

Met de ingebruikname van de steunzender voor het DAB+-netwerk van de Publieke Omroep in Groningen is de opbouw van de tweede fase van dit DAB-netwerk afgerond.

 

Het DAB+-netwerk van de NPO is nu in vrijwel geheel Nederland te horen via kanaal 12C. De tweede fase van het DAB+-netwerk bestond uit het plaatsen van steunzenders in gebieden waar de publieke omroep tot op heden geen dekking had.

Voor de opbouw van deze tweede fase kon alleen een groot gedeelte van de Randstad en een gedeelte van Gelderland, Flevoland en Noord-Brabant luisteren naar de digitale etheruitzendingen van de NPO op kanaal 12C. Tijdens de opbouw van de tweede fase van het digitale ethernetwerk zijn er door KPN Broadcast Services steunzenders in de lucht gebracht in onder andere Goes, Ughchelen, Maastricht, Bergen op Zoom, Eindhoven, Zwolle, Markelo en Enschede. Daarnaast zenden de radiozenders van de publieke omroep sinds 14 oktober uit in de vernieuwde DAB+-techniek.

Aanbod
Momenteel zijn naast de zes publieke radiozenders van de NPO, de landelijke editie van FunX ook de themazenders NPO Top 2000 en NPO Nieuws 24 te ontvangen via het DAB+-aanbod van de NPO op kanaal 12C. De verwachting is dat dit aanbod de komende maanden wordt uitgebreid. Daarnaast is de NPO begonnen met het meesturen van een slideshow via haar DAB-pakket.

Fase 3
De verwachting is dat in 2017 wordt besloten of het DAB+-netwerk van de NPO nog verder wordt geoptimaliseerd. Met deze 3e fase wil de NPO landelijk een indoor-dekking realiseren middels het opbouwen van nog eens 24 extra steunzenders.

Commerciele radiozenders
De landelijke commerciële radiozenders zijn sinds september 2013 landelijk te ontvangen via DAB+ via kanaal 11C. De commerciële radiozenders zijn wettelijk verplicht om naast hun FM-uitzendingen ook uitzendingen in DAB+ te verzorgen. De commerciële radiozenders hebben voorlopig geen plannen om het DAB+-netwerk verder te optimaliseren

Regionale radiozenders
Ook regionale commerciële radiozenders als Radio Decibel, Waterstad FM en RadioNL hebben de wettelijke verplichting om uitzendingen in DAB+ te gaan verzorgen. Hierbij zijn ze gedwongen om samen te werken met de publieke regionale radiozenders als Radio West, Radio Rijnmond en Omroep Gelderland aangezien de regionale commerciële en publieke radiozenders van dezelfde frequentieruimte gebruik moeten maken. De radiozenders hopen later dit jaar gezamenlijk te gaan uitzenden in DAB+.