Piraten vrijgesproken van hoge boete

Na meer dan twee jaar is een boete van 45.000 euro voor het Piraten Team Markelo kwijtgescholden. In hoger beroep heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven de etherpiraat vrijgesproken. Dit bericht de regionale omroep RTV Oost op haar website.

De boete werd begin 2012 opgelegd door het Agentschap Telecom. De zendpiraat werd door twee toezichthouders betrapt tijdens het uitzenden en kreeg een waarschuwing. Toen de toezichthouders daarna in Enschede waren zagen ze dat de etherpiraat toch weer aan het uitzenden was. Op weg naar huis ging één van de toezichthouders er ’s avonds nog een keer langs en deelde de hoge bekeuring uit. Het Piraten Team Markelo heeft vanaf het begin gezegd dat de tweede keer niet vanaf dezelfde plek is uitgezonden als de eerste keer, maar via een andere mast op een andere plek. Hun eerste bezwaar en een rechtszaak daarover verloren ze. In hoger beroep kregen ze gisteren alsnog gelijk. Volgens de rechter is niet aangetoond dat de tweede keer op dezelfde plek is uitgezonden.

Hoge boete
Advocaat Robers kan zich voorstellen dat de uitspraak gevolgen heeft voor het beleid van het Agentschap. De rechter ging uitdrukkelijk in op de extreem hoge boete en vroeg zich volgens Robers af of zo’n hoge boete proportioneel is, omdat voor ernstiger zaken boetes van een paar duizend euro worden gegeven.