“Eigenaar Wild FM in financiële problemen”

Uitgever AKP Media zit in financieel zwaar weer en dreigt failliet te gaan. AKP Media is eigenaar van o.a de regionale commerciële radiozender Wild FM en de gratis NL-magazines. Dit bericht Omroep West op haar website. Het dreigende faillisiment blijkt uit een brief die naar een aantal freelancers van oa NL70 is gestuurd, waarop de regionale zender Omroep West de hand heeft weten te leggen.

In de brief schrijft het bedrijf dat er een dusdanige schuldenlast is dat er gesaneerd moet worden. De freelance-medewerkers kunnen volgens de brief 20 procent krijgen van het bedrag dat nog openstaat. Als ze daarmee niet akoord gaan dan wordt het faillissement aangevraagd. De journalisten krijgen dan waarschijnlijk niets. In sommige gevallen zou het gaan om duizenden euro’s. Ook zouden werknemers in vaste dienst hun salaris nog niet hebben gekregen. ‘Er is een hoop aan de hand’, zegt Justin Verkijk.  Hij werkte tot voor kort als columnist voor de Haagse editie NL70. ‘Volgens mij is iedereen eruit gegooid’, zegt Verkijk.

Het is niet voor het eerst dat de tijdschriften in financieel zwaar weer zitten. In maart vorig jaar werd NL Unlimited ook al failliet verklaard. Het bedrijf werd toen overgenomen door AKP Media van investeerder Hans Pérukel. NL Unlimited geeft in zes steden een tijdschrift uit, waaronder Amsterdan, Utrecht, Den Haag en Rotterdam. Het gaat om de zogeheten ‘NL Magazines’, met daarin ondermeer een uitgaansagenda, aandacht voor popmuziek en recensies van restaurants. De tijdschriften verschenen tweewekelijks en konden gratis worden afgehaald bij ondermeer supermarkten en horecazaken.

Ook gevolgen voor radiozenders  Wild FM en Megastad FM?
Naast de tijdschriften exploiteert AKP Media ook een aantal websites en twee radiostations. Het gaat om de commerciële regionale omroep Wild FM in Noord-Holland en het Rotterdamse Megastad FM. Dat station is de lokale omroep van Rotterdam, die een tijdje geleden ook al in financiële problemen verkeerde. Wat een mogelijk faillisement voor de radiozenders betekent is nog niet bekend.

Investeerder Hans Pérukel wilde ondanks herhaaldelijke pogingen niet reageren op de ontwikkingen bij AKP Media. Ook telefoontjes van freelancers die willen weten waar hun geld blijft worden niet beantwoord. ‘Één van hen belt om de dag om te vragen waar het geld blijft en krijgt dan te horen dat ze het gaan regelen en dat het er aan komt’, zegt Justin Verkijk. ‘Maar dat geld komt dus niet en mensen moeten daarvan wel hun huur betalen.’

Bij AKP Media werken, inclusief de freelancers, zeker tientallen mensen. Maar hoeveel werknemers het bedrijf precies heeft is niet bekend.

Lees verder via RTV West