Rechtbank stelt Commissariaat in gelijk in zaak over advies programmaraad

De rechtbank Midden-Nederland heeft het Commissariaat voor de Media in het gelijk gesteld in een zaak die de Programmaraad Limburg had aangespannen. Dit bericht het Commissariaat op haar website vandaag. Het Commissariaat had een handhavingsverzoek, ingediend door de Programmaraad, afgewezen.

De Programmaraad had kabelaanbieder Ziggo geadviseerd om de kanalen BBC2, ZDF en WDR door te geven in het analoge televisiepakket. Ziggo nam dat advies niet over, waarna Programmaraad Limburg het handhavingsverzoek indiende. Het Commissariaat wees dit verzoek af, omdat de samenstelling van de programmaraad niet voldeed aan de formele eisen van de Mediawet. De rechtbank bevestigt nu het oordeel van het Commissariaat dat Ziggo niet kon worden verplicht om het advies van de programmaraad te volgen.

Kabelaar Ziggo had ook beroep aangetekend tegen het besluit van het Commissariaat. De rechtbank heeft Ziggo niet-ontvankelijk verklaard in haar beroep.

Onlangs is bekend geworden dat de Tweede Kamer akkoord is gegaan met het afschaffen van de programmaraden. Meer informatie hierover is hier te vinden.