Rechter: Powned mocht beelden Onno Hoes niet uitzenden

De omroep Powned had de opnamen van Onno Hoes, die zonder zijn toestemming met een verborgen camera waren gemaakt, niet mogen uitzenden, zo oordeelt de rechter vandaag.

“Powned heeft onrechtmatig gehandeld jegens de burgemeester van Maastricht Onno Hoes.”,aldus de rechter. Powned moet ervoor zorgen dat de onrechtmatige fragmenten niet meer via zoekmachines op internet te vinden zijn.

Inbreuk

Onno Hoes had de procedure aangespannen tegen de man die heimelijk een ontmoeting met Hoes had gefilmd en tegen Powned die de beelden zonder zijn toestemming heeft uitgezonden. Volgens Hoes is met het uitzenden van de heimelijk gemaakte beelden op ongeoorloofde wijze inbreuk gemaakt op zijn persoonlijke levenssfeer en is zijn eer en goede naam aangetast.

Niet vogelvrij

Naar het voorlopige oordeel van de rechtbank is een burgemeester weliswaar een publieke figuur, maar niet zonder meer vogelvrij – zelfs niet als hij zelf aanleiding heeft gegeven voor publiek debat over zijn persoon. De rechter oordeelt dat er geen sprake was van een ernstige misstand die alleen kon worden blootgelegd met behulp van een verborgen camera. De inbreuk op het privéleven van Hoes was niet gerechtvaardigd.

Fragmenten verwijderen

Powned moet ervoor zorgen dat de onrechtmatige fragmenten niet meer via zoekmachines op internet te vinden zijn. Omdat de beelden deels gemanipuleerd zijn uitgezonden, moet Powned de originele beeld- en geluidsopnamen in kopie aan Hoes verstrekken, zodat Hoes dit verder kan onderzoeken.

Voorlopige beslissing

De beslissing van de rechter is een voorlopige beslissing, uitsluitend bedoeld om het treffen van een spoedeisende maatregel mogelijk te maken. Een definitieve beslissing volgt later, nadat de bodemprocedure is afgerond.

Civiele rechtszaak

De omroep stelt dat de beelden zijn gemaakt en uitgezonden om het maatschappelijk belang te dienen. De gewraakte uitzending is overigens inmiddels verwijderd van de eigen websites en uitzendinggemist.nl zolang het proces loopt. Het Openbaar Ministerie besloot in mei de aangifte van Hoes tegen PowNed te seponeren. Volgens het OM was er geen sprake van strafbare feiten. Hoes startte daarop een civiele rechtszaak.

De uitspraak is hier te vinden

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.