Regionale radiozenders in de Randstad gestart via DAB+

Afgelopen avond zijn de regionale radiozenders ook in de Randstad van start gegaan met hun uitzendingen via DAB+. Zowel de publieke als commerciële radiozenders in de Randstad zijn gestart met hun uitzendingen via de digitale ether.

Beperkte dekking

Het regionale DAB+-netwerk dat vandaag in gebruik genomen heeft twee steunzenders: Amsterdam en Rotterdam. Het vermogen van de steunzender in Amsterdam is 2 kiloWatt en in Rotterdam wordt met een vermogen van 3.6 kiloWatt uitgezonden. Met dit zenderpark zal de dekking in de Randstad outdoor vrijwel overal mogelijk zijn maar indoor zullen vooral de regio’s Den Haag, Leiden en Utrecht een beperkte ontvangst hebben.

Dekking verschilt per regio

Ter vergelijking: het DAB+-netwerk in Zuid-West Nederland bestaat uit vier steunzenders met vermogens variërend van 4 tot 40 kiloWatt. Het verschil in de mate van dekking tussen de diverse regionale kavels is ontstaan doordat de netwerken per regio zijn aanbesteed. Hierdoor zijn er per regio en netwerk andere eisen opgelegd aan de zenderexploitant rond de dekking en de daaruit voortkomende kosten die het netwerk met zich meebrengt.

Aanbod

De publieke regionale radiozenders Radio West, Radio Rijnmond, Radio Flevoland, Radio Gelderland, Radio M Utrecht en Radio Noord-Holland zijn te ontvangen via de digitale ether in de Randstad. Daarnaast zijn de regionale commerciële radiozenders Radio Decibel, Wild FM Hitradio, Radio NL, Ujala Radio, Fresh FM, Amor FM, Radio Royaal, Radio Paradijs en VAHON Hindustani Radio te horen via dit kavel.

Wettelijke verplichting

De genoemde commerciële radiozenders voldoen hiermee aan de wettelijke verplichting om per 1 september 2015 ook via de digitale ether te horen te zijn. De Randstad is met de in gebruik name van haar digitale multiplex op kanaal 8A de laatste regio waar regionale radiozenders via de digitale radio te horen zijn.

Voor een compleet overzicht van alle radiozenders die via DAB+ op kanaal 8A worden uitgezonden kan je terecht op de website http://radio-tv-nederland.nl/

Dekkingskaart regionale radiozenders via DAB+: (via FMTV)

(C) FMTV
DAB+ dekking kanaal 8A/Randstad per 1 september 2015

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.