Regisseurs bezetten pand Mediafonds

Regisseurs als Eddy Terstall, Paula van der Oest, Heddy Honigmann en Norbert ter Hall hebben maandagochtend samen met ongeveer 150 anderen het pand van het Mediafonds aan de Herengracht in Amsterdam bezet.  Dit bericht BNR Nieuwsradio op haar website.

 

Ze doen hiermee een oproep aan de Tweede Kamer, die dinsdag beslist over opheffen van de instantie.

Onder de actievoerders zijn naast regisseurs ook acteurs, producenten, radiomakers, editors en muzikanten. De bezetting is een initiatief van het Dutch Directors Guild (DDG), waar ongeveer 300 regisseurs bij zijn aangesloten. Met hun actie, die tot het begin van de middag duurt, willen de betogers het fonds zichtbaar maken. “Het Mediafonds financiert honderden producties per jaar”, aldus DDG-voorzitter Ger Poppelaars. “Opheffing van dit onafhankelijke fonds heeft desastreuze gevolgen voor de mediaproducties van hoge kwaliteit. Prachtige documentaires, series en radioprogramma’s gaan verloren.”

‘We hebben geprobeerd zoveel mogelijk makers te mobiliseren’, vertelt Monique Ruinen, algemeen secretaris van de Dutch Directors Guild (DDG), voorafgaand aan de actie. ‘We hebben een oproep gestuurd naar de brancheorganisaties en hen gevraagd die door te plaatsen naar hun leden. Op die manier zijn honderden mensen benaderd.’

Op de website Filmnieuws.nu staat een verklaring van de actievoerders:

Een dodelijke brand bij de buren dwarsboomde de actie vorige week. Maar vandaag gaat het wel door. Vanaf 9 uur vanochtend bezetten regisseurs, producenten, schrijvers, acteurs, radiomakers en muzikanten het pand van het Mediafonds in Amsterdam. Zij protesteren daarmee tegen de kabinetsplannen om het fonds op het heffen. In Den Haag wordt daar vandaag over gestemd.Eigenlijk had de bezetting een week geleden moeten plaatsvinden, tijdens het Mediadebat. Maar in de nacht van zaterdag op zondag brak er brand uit in het pand naast het Mediafonds en hierbij kwam een vrouw om het leven. Uit piëteit met de nabestaanden werd besloten de actie uit te stellen.

‘We hebben geprobeerd zoveel mogelijk makers te mobiliseren’, vertelt Monique Ruinen, algemeen secretaris van de Dutch Directors Guild (DDG), voorafgaand aan de actie. ‘We hebben een oproep gestuurd naar de brancheorganisaties en hen gevraagd die door te plaatsen naar hun leden. Op die manier zijn honderden mensen benaderd.’

Om half 11 houdt regisseur Ger Poppelaars, voorzitter van de DDG, een toespraak om het belang van het Mediafonds nog eens te benadrukken. Daarna worden – alsof het een wake is – alle titels voorgelezen van de producties die het fonds sinds de oprichting in 1988 heeft (mede-)gefinancierd. Het gaat om honderden speelfilms, documentaires, dramaseries, radioprogramma’s, jeugdprogramma’s, animaties en artistieke videoclips. De lijst is 75 A4-tjes lang.

De publieke tribune van de Tweede Kamer is wellicht een meer geëigende plaats voor een dergelijk protest, maar het is de DDG vooral te doen om meer bekendheid te geven aan specifiek het Mediafonds. Ruinen: ‘In Den Haag gaat het om de algemene bezuinigingen op de omroepen. Wij willen vooral aandacht voor het fonds. Er zijn nog steeds veel mensen die niet precies weten wat het Mediafonds precies doet en hoe belangrijk het is dat deze onafhankelijke organisatie blijft bestaan. Het voornemen van de Nederlandse Publieke Omroep om het budget van het Mediafonds minus de overhead over te nemen, is een fijne steun voor makers. Maar het Mediafonds is verankerd in de mediawet en heeft een gegarandeerd budget. Als alles wordt overgeheveld naar de omroepen dan is die garantie er niet – alle goede intenties van nu daargelaten.’

De in het regeerakkoord aangekondigde opheffing van het Mediafonds heeft de afgelopen wekenveel protest opgeroepen. Bij de opening van het IDFA werd door diverse sprekers opgeroepen het besluit terug te draaien. Documentairemakers Aliona van der Horst en Robert Oey draaiden tijdens het festival een ‘ode aan de documentaire’, waarin internationale makers zich uitspreken voor een gezond klimaat voor de filmindustrie. Op Youtube en Vimeo wemelt het inmiddels van de ludieke protestfilmpjes van onder andere David de Jongh, David Lammers, Michael Schaap, Michiel van Jaarsveld, Mischa Kamp, Norbert ter Hall, Noud Holtman, Paul Cohen, Peter Lataster, Pieter Verhoeff, Victor Vroegindeweij, Willem Baptist, Suzanne Raes en Monique Lesterhuis.

Ook sympathisanten die minder handig zijn met een camera laten hun stem horen op internet. De petitie ‘Mediafonds moet blijven!’ is inmiddels ruim 10.000 keer ondertekend. De handtekeningen zijn vorige week voorafgaand aan het Mediadebat overhandigd aan een delegatie van vijf kamerleden.

Edo Dijksterhuis