Steun voor nieuwe Mediawet in zicht na lang debat

In de Tweede Kamer is een meerderheid voor de plannen van Staatssecretaris Sander Dekker voor de hervorming van de publieke omroep. De coalitiepartijen VVD en PvdA staan achter de plannen, maar het lijkt er sterk op dat ook CDA en ChristenUnie ermee akkoord gaan. De plannen houden ook in dat amusement op de publieke televisie wordt beperkt en dat buitenproducenten toegang krijgen tot het bestel.

“Gesloopt”

Vooral D66 en Staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) botsten hard. D66´er Kees Verhoeven kon zich vinden in de plannen van Dekker toen hij ze vorig jaar lanceerde, maar vreest nu dat er niets verandert.  ”Er blijft evenveel amusement en het omroepbestel gaat alleen op papier open voor buitenproducenten”, zei hij. De omroepen houden volgens hem hun positie en macht. De twee grootste elementen zijn volgens hem eruit gesloopt onder invloed van coalitiepartij PvdA, Hilversum en later door CDA en ChristenUnie. De steun van deze laatste twee is nodig om de coalitie aan een meerderheid te helpen in de Senaat.

Amusement

Dekker hield overeind dat amusement beperkt wordt, maar zowel voor- als tegenstanders geloofden hem niet. Net als VVD vindt D66 dat programma’s met uitsluitend amusement op tv niet met belastinggeld moet worden gemaakt, omdat het ook al te zien is op de commerciële zenders. Ze vinden net als Dekker dat de publieke zenders zich moeten richten op informatie, cultuur en educatie.

Bezuinigingen regionale omroep gaan door

Staatssecretaris Sander Dekker blijft bij zijn bezuinigingen op de regionale omroepen. Een poging van SP en GroenLinks in de Tweede Kamer om de korting van 17 miljoen tegen te houden kreeg onvoldoende steun. De regionale omroep wordt in de toekomst bestuurd door één bestuur. Daaronder blijven nog wel dertien aparte redacties opereren. Maar in het regeerakkoord hadden VVD en PvdA ook afgesproken dat er flink moest worden bezuinigd. Dat heeft tot gevolg dat er in totaal bij de omroepen tussen de 150 tot 180 banen verdwijnen. De Tweede Kamer maakte wel duidelijk dat er nu niet valt te praten over een grootscheepse verandering van de verdeling van de omroepen over ons land. In ieder geval moet er in elke provincie een eigen zender blijven.

De Tweede Kamer stemt volgende week over onder andere nieuwe Mediawet. Een beknopt overzicht van de besproken punten is hier te vinden.

Laat een bericht achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.