Zendmast Lelystad (C) Mediamagazine

Storingen bij ether-ontvangst door atmosferische omstandigheden

De komende dagen kunnen er storingen optreden bij het ontvangen van radio- en televisiezenders via de ether. Oorzaak zijn de atmosferische omstandigheden waardoor buitenlandse zenders kunnen zorgen voor storingen op Nederlandse zenders.

Storing

Diverse radiozenders geven via Twitter aan dat de ontvangst van hun FM-zenders de komende dagen bemoeilijkt kan worden door de atmosferische omstandigheden. Ook gebruikers van Digitenne kunnen te maken krijgen met verstoringen. Kijkers en luisteraars die gebruik maken van de kabel, IPTV of satelliet hebben in veel mindere mate te maken met de storingen.

Weersomstandigheden
Reinout van den Born van Meteo Consult legt op BNR Nieuwsradio uit dat er sprake is van inversie: Dit betekent dat de temperatuur niet alleen maar daalt als je hoger komt, maar dat er op 1000 meter hoogte ook sprake is van een temperatuursstijging. Radiogolven botsen in die luchtlagen. Uiteindelijk komen ze uit elkaar getrokken terug op het aardoppervlak. Hierdoor kunnen radiozenders uit bijvoorbeeld Spanje of Frankrijk de uitzendingen van Nederlandse FM-zenders storen.

Ook morgen moeten radioluisteraars rekening houden met storingen. In de dagen daarna verdwijnt het probleem, omdat er dan koelere lucht aankomt, aldus Van den Born. (via oa RD/Nieuws.nl)

Meer informatie over de atmosferische omstandigheden via: http://www.dxinfocentre.com/tropo_nwe.html en http://www.fmtvdx.eu/hoe-werkt-het.html