TOPradio kan blijven uitzenden via DAB+ dankzij crowdfundingproject

De Vlaamse radiozender TOPradio heeft in een dikke maand tijd genoeg geld opgehaald om voorlopig te kunnen blijven uitzenden via DAB+.Op Tweede Kerstdag bereikte TOPradio met haar actie het voorlopige einddoel van 75.000 euro. De actie ging in november van start.

Verlies FM-frequenties

Zoals eerder al bekend was geworden verliest de commerciële radiozender per 1 januari aanstaande haar etherfrequenties in Vlaanderen. De zender is dan alleen nog te ontvangen via de digitale ether (DAB+) en Internet. Aangezien het uitzenden via DAB+ geld kost probeert de radiozender haar luisteraars in stelling te brengen om deze kosten gedeeltelijk mee te financieren.

“We made it”

De radiozender kon Tweede Kerstdag het nieuws brengen dat de benodigde 75.000 euro is binnengehaald: “We made it! Het doelbedrag €75.000 is binnen dus we blijven nog zéker 1 jaar langer digitaal (DAB+/STREAM/TV). De crowdfunding heeft nog 4 dagen te gaan dus alles wat er bij komt is voor het daaropvolgende jaar DAB+. Komend weekend maken we de eindstand bekend.“, aldus de radiozender via Twitter.

DAB+

De voorbije jaren werden de DAB+ distributiekosten betaald met de (regionale) FM-reclame-inkomsten. Deze inkomsten vallen, door de recente overheidsbeslissing, vanaf januari 2018 volledig weg. Voor het jaar 2018 heeft de radiozenders middels de crowdfundingactie voldoende geld ontvangen. Voor het jaar 2019 zal er wellicht weer een actie nodig zijn om voldoende geld binnen te halen om te kunnen blijven uitzenden via de digitale ether.

Promoten digitale radio’s

TOPradio gaat de komende periode ook het gebruik van digitale radio’s onder de Vlamingen promoten. Momenteel zou nog maar zes procent van de inwoners in Vlaanderen beschikken over een DAB+-toestel.

Internet en DAB+

In delen van zuid Nederland kan de radiozender via DAB+ worden beluisterd op kanaal 11A. Naast de digitale ether kan de radiozender ook wereldwijd via Internet worden beluisterd. Naast de radiozender kan via Internet ook de themazender TOPselection worden beluisterd.

Sociale media: